Dodaj do ulubionych

Kaliszobranie

16.02.09, 17:36
Tak ma brzmi akcja, która zagości w Kaliszu.Od najbliższej
soboty.Będą to spotakanie z kaliskimi przewodnikami PTTK, którzy
będą przybliżać chętnym mieszkańcom, historię miasta i zabytków.Może
skorzystam.
Obserwuj wątek
    • ok333 Re: Kaliszobranie 17.02.09, 22:44
      kaliszman napisał:

> Tak ma brzmi akcja, która zagości w Kaliszu.Od najbliższej
      > soboty.Będą to spotakanie z kaliskimi przewodnikami PTTK, którzy
      > będą przybliżać chętnym mieszkańcom, historię miasta i
      zabytków.Może
      > skorzystam.

Nie badż samolub :), gdzie i jak? Szukam tu i nic nie widę :

www.pttk.kalisz.pl/
      A może żle szukam? Trzeba po znajomkach?
      • kaliszman Re: Kaliszobranie 17.02.09, 22:58
        Chyba sobota(lub niedziela), godz.15 pod ratuszem.
        • abeath Re: Kaliszobranie 19.02.09, 23:28
          W najbliższą sobotę ( 21.02) o godz. 15 pod ratuszem. Spacer obejmuje przejście
          ulicą Łazienną do Hydropatii, a następnie do cerkwii, którą to można będzie
          zwiedzić, a oprowadzać będzue ks. Antosiuk (o ile się nie mylę). Sobotnie
          spotkanie odbywa się pod hasłem: śladami kaliskiego prawosławia.

Każde kolejne spotkanie będzie odbywać się w trzecią sobotę miesiąca.
          • gladki0 Re: Kaliszobranie 20.02.09, 09:36
            abeath napisała:

> W najbliższą sobotę ( 21.02) o godz. 15 pod ratuszem.

Dzięki - lubię konkrety:).

Spacer obejmuje przejście
            > ulicą Łazienną do Hydropatii, a następnie do cerkwii, którą to
            można będzie
            > zwiedzić, a oprowadzać będzue ks. Antosiuk (o ile się nie mylę).
            Sobotnie
            > spotkanie odbywa się pod hasłem: śladami kaliskiego prawosławia.
            >

A kto z ramienia PTTK poprowadzi grupę ?

> Każde kolejne spotkanie będzie odbywać się w trzecią sobotę
            miesiąca.

Fajnie, lepiej żadziej niż wcale:).
            Bedę na 99,99$
            • abeath Re: Kaliszobranie 20.02.09, 11:56
              O ile się nie mylę głównym "oprowadzaczem" będzie Stefek Szymczak, ale będzie
              także inicjator przedsięwzięcia Piotrek Sobolewski.
              • gladki0 Re: Kaliszobranie 20.02.09, 12:38
                abeath napisała:

> O ile się nie mylę głównym "oprowadzaczem" będzie Stefek Szymczak,
                ale będzie
                > także inicjator przedsięwzięcia Piotrek Sobolewski.

OK, cieszę sie i pozdrawiam Was wszystkich.
                • kaliszman Re: Kaliszobranie 21.02.09, 17:26
                  Miła niespodzianka.Przyszło naprawdę dużo ludzi, tak na oko 50 osób.
                  • gladki0 Re: Kaliszobranie 21.02.09, 18:50
                    kaliszman napisał:

> Miła niespodzianka.Przyszło naprawdę dużo ludzi, tak na oko 50
                    osób.

Sądzę, że więcej nawet. Nie sposób było policzyć.Fajnie, bo w ten
                    sposób uczczono Dzień Przewodnika. Fajnie, bo na koniec imprezy -
                    już w Cerkwi pw.sw.św. Piotra i Pawła uczestnicy wsparli żywą
                    gotówką Parafię Prawosławna, która przy swoich 30 owieczkach jest
                    parafią napewno ubogą. Jak zauważyłem dawali nawet
                    expezetpeerowcy :).Brawo dla PTTk-u za inicjatywę. Mam nadzieję,że
                    to dopiero początek. Imprezka napewno była potrzbna! Świadczy o tym
                    na szczęście jedyne i odosobnione pytanie w rodzaju :,,w jakiego
                    Boga wierzą (w domyśle chrześcijanie) Prawosławni'' ? Po cerkwi
                    przeszedł ogólny śmiech. Na szczęście ks.Antosiuk uratował
                    sytuację.Panowie byli zadowoleni, bo oni jedynie mogli wejść do
                    prezbiterium, za ikonostas i obejrzeć tam zgromadzone precjoza i
                    wspaniałe ikony. Nie miałem sprzętu, ale sądze, że w necie pojawi
                    się trochę unikalnych fotografii. A więc do mastępnej -mam nadzieję-
                    soboty.Był jednak poważny problem ze słyszalnością Przewodnika.
                    Myślę, że Miasto powinno sypnąc groszem i zafundować już powszechne
                    nawet w Polsce urządzenie - nadajnik z mikrofonem i słuchawkaqmi dla
                    uczestników, wszak mamy XXI wiek! Ponieważ PTTK jest organiżacją
                    Pożytku Publicznego jeszcze to końca kwietnia można ją wesprzeć w
                    najtańszy sposób - przekazując jej 1% od podatku ochodowego.
                    • offca_kaliska Re: Kaliszobranie 21.02.09, 19:47
                      Pani po prostu nie miała problemu z zadaniem pytania. Też mnie to
                      rozśmieszyło, ale w sumie kto pyta nie błądzi ;-)

Do zobaczenia 21ego marca :)
                      • ok333 Re: Kaliszobranie 21.02.09, 22:46
                        A masz może foty z cerkwi, z prezbiterium ? Bo ja mam walnięty
                        sprzęt i pauzowałem.

Kto wstawi fotki z dzisiejszego spacerku???
                        • wielkopolskawschodnia Re: Kaliszobranie 21.02.09, 23:42
                          Mama mówi, że było 100–150 osób. No i że (w obu grupach) było bardzo
                          źle słychać panów przewodników.
                          • kaliszman Re: Kaliszobranie 21.02.09, 23:46
                            Zgadza się, starsznie słabo było ich słychać.Dlatego zmyłem się dość
                            szybko.Nie miałem zamiaru deptać ludzi, aby cokolwiek usłyszeć.
                            • ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 08:36
                              kaliszman napisał:

> Zgadza się, starsznie słabo było ich słychać.Dlatego zmyłem się
                              dość
                              > szybko.Nie miałem zamiaru deptać ludzi, aby cokolwiek usłyszeć.

No to żałuj, bo clou programu było w cerkwi, a właściwie w jej
                              prezbiterium, które zwykle jest niedostępne, a dla pań to już
                              zupełnie. Weszliśmy tam - co prawda nie przez ,,królewskie
                              (carskie ) wrota'' - bo nam nie lzja - lecz wchodziliśmy mniejszymi
                              drzwiami z lewej strony. Tam w prezbiterium nie wolno postronnym nic
                              dotykać, by nie zbeszcześcic ikon czy innych obiektów sakralnych.
                          • ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 08:28
                            wielkopolskawschodnia napisał:

> Mama mówi, że było 100–150 osób. No i że (w obu grupach) było
                            bardzo
                            > źle słychać panów przewodników.

Mama Twoja ,,z lekka'' przesadziła,lecz i tak grupy były zbyt
                            liczne + ruch uliczny by dobrze słyszeć przewodników. Ja natrafiłem
                            na - zgarnietego ,, z ulicy'' przewodnika zastepczego - pana K., ale
                            ten opowiadał tak ,,na okrągło'' i rzeczywiście - tak jak ktoś
                            napisał na calisia.pl - pokazywał obiekty mało istotne, a na temat
                            murów ,,pod margarynowych'' nic nie wspomniał i przeszedł obok nich
                            szybko, jak by się bał. Pewnie przewodnicy kaliscy mówią o faktach
                            zbadanych i opisanych, a jak powszechnie wiadomo dla Kaliszan ten
                            fragment murów to tabula rasa. A była okazja pokazania dawnego ,
                            kazimierzowskiego muru i tego póżniejszego - przesuniętrgo na
                            wniosek Jezuitów. Do niektórych to nie dociera, albo mają słabą
                            wiedzę.
                            Szkoda,że nic nie wspomniałeś, byśmy się Mamusią zaopiekowali :).
                            • abeath Re: Kaliszobranie 22.02.09, 11:21
                              Jak dla mnie Mama Wielkopolskiwschodniej nie przesadziła, wręcz przeciwnie, bo
                              wg naszych obliczeń (być może błędnych, nie upieram się do końca) było ok. 216
                              osób, co jest ogromnym sukcesem.

Co do problemów ze słyszalnością: tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Koło
                              przewodników jest świadome, że wiele osób miało problemy ze słyszalnością, ale
                              pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczy. Sądzę jednak, że na marcowy spacer uda
                              się zorganizować JAKIEŚ nagłośnienie.

ok333
                              Na spacer przyszło wielu przewodników z wieloletnim stażem, spotykaliśmy się "na
                              ulicy" - nie sądzisz, że nazywanie kogoś mianem przewodnika "zastępczego" jest
                              lekko krzywdzące? Frekwencja przerosła najśmielsze oczekiwania, a pan K. podjął
                              się oprowadzania ad hoc, bez wcześniejszego przygotowania.

Warto też zwrócić uwagę na główny cel tych spacerów: ma on przybliżyć Kaliszanom
                              mniej znane obiekty, czy też umożliwić wejście do tych na co dzień zamkniętych
                              (vide wczorajsza cerkiew). Jak dało się też zauważyć wiedza niektórych spośród
                              naszych krajan nie jest powalająca, dlatego sądzę, że dobrze najpierw w ogóle
                              przedstawić Kaliszanom ich miasto, a dopiero potem rozpocząć dysputy na bardziej
                              złożone tematy. Albo wysnuć do PTTKu propozycję, że jest grupa, która chciałaby
                              pooglądać i podyskutować na te kontrowersyjne tematy ;)
                              • ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 13:24
                                abeath napisał:

> Jak dla mnie Mama Wielkopolskiwschodniej nie przesadziła, wręcz
                                przeciwnie, bo
                                > wg naszych obliczeń (być może błędnych, nie upieram się do końca)
                                było ok. 216

Ja też nie upieram się w ,,szacunkach''. Jednak ta liczna grupa
                                chętnych mnie zdumiła. O czym to świadczy ???
                                Swiadczy o tym ,że PTTK zaniechał w pewnym momencie takich
                                wycieczek, pewnie od ,,wojny polsko-jaruzelskiej'', kiedy
                                wprowadzono zakaz zgromadzeń ? Wniosek dalszy, to fakt
                                istnienia ,,głodu'' na wiedzę historyczną o Mieście.Pewnie także
                                przydała by się pewna liczba nowych wydawnictw uwzględniajacych nową
                                wiedzę o poszczególnych obiektach, choćby tylko zawartych w Miescie
                                Lokacyjnym. Wydawnictwa te powinny być b.tanie, nie koniecznie w
                                formie książek wydawanych ,,na kredzie''.

> osób, co jest ogromnym sukcesem.
                                >
                                No fakt jednocześnie SUKCES i ,,porażka'' organizacyjna zarazem.Tą
                                potęzną grupe winno się podzielić na conajmniej 5-6 grupek tak,
                                żeby ,,wilk był cały i owca syta'' :), ale dobrze mówić po fakcie .
                                Sytuacje takie nawet nas ,,starych'' uczą rozumu - zgodnie ze starym
                                pozekadłem polskim.

> Co do problemów ze słyszalnością: tak krawiec kraje jak mu
                                materiału staje. Koło
                                > przewodników jest świadome, że wiele osób miało problemy ze
                                słyszalnością, ale
                                > pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczy. Sądzę jednak, że na
                                marcowy spacer uda się zorganizować JAKIEŚ nagłośnienie.
                                >

Wołajcie o 1% podatku od społeczeństwa - głośniej i nahalniej nawet.

> ok333
                                > Na spacer przyszło wielu przewodników z wieloletnim stażem,
                                >spotykaliśmy się "na ulicy" -

Wiem, widziałem. Czytałem chyba na calisia.pl, ze miało być dwóch -
                                kwiat przewodnictwa miejsko-kaliskiego : pan Stefan Szymczak i p.
                                Sobolewski. Zauważyłem także p.Stefana ,,z wiezy ratuszowej'', który
                                był osoba towarzyszącą.

nie sądzisz, że nazywanie kogoś mianem przewodnika "zastępczego"
                                jest lekko krzywdzące?

Nie było moim zamiarem nikogo obrażać , jeżeli to pan K. i ty tak
                                odebraliście - przepraszam. Mnie chodziło glównie o to, że
                                pochodził z ,,łapanki'' i nie był przez swój O/PTTK przygotowany w
                                rezerwie, na wypadek większej frekwencji.Mozna tego wymagać od tak
                                doświadczonej Kadry.

> Frekwencja przerosła najśmielsze oczekiwania, a pan K. podjął
                                > się oprowadzania ad hoc, bez wcześniejszego przygotowania.

Czyli nie wyczuliście tego ,,społecznego głodu.

> Warto też zwrócić uwagę na główny cel tych spacerów: ma on
                                przybliżyć Kaliszanom
                                > mniej znane obiekty, czy też umożliwić wejście do tych na co dzień
                                zamkniętych
                                > (vide wczorajsza cerkiew). Jak dało się też zauważyć wiedza
                                niektórych spośród
                                > naszych krajan nie jest powalająca, dlatego sądzę, że dobrze
                                najpierw w ogóle
                                > przedstawić Kaliszanom ich miasto,

I O T O CHODZI !!! Cieszę się, że zaczynacie trochę odchodzić od
                                tradycyjnych form typu biwak czy wycieczka rowerowa. Takie samo
                                nastawienie obserwuje w działalności Bibliotek- ,,Muzyka łatwa,lekka
                                i przyjemna''.

>a dopiero potem rozpocząć dysputy na bardziej
                                > złożone tematy.

Dyskutować - uważam - należy od razu, z marszu. Bo nawet nie
                                obejrzysz sie, a robiora nam albo zaleją betonem ten niezbadany
                                przez słuzby archeo dół po ,,margarynie'', rozjeżdżą nam jeepami dwa
                                OKChronionego rzek Prosny i Swędrni, a właściciele innych dwuśladów
                                nas ROZDEPCZĄ . Już rozebrano nam Cukrownię Zbiersk, nadwerezono
                                układ torowy Kaliskiej Kolei Dojazdowej w Opatówku, niszczeja
                                obiekty ,,okołowąskotorowe'' na trasie tej kolejki. A miał to być
                                żelazny punkt na szlaku industrialnym. Pewnie znasz swiatowidową
                                bajkę o maślaku ? - ,,Jest ślak, ni maślaku'' !

Albo wysnuć do PTTKu propozycję, że jest grupa, która chciałaby
                                > pooglądać i podyskutować na te kontrowersyjne tematy ;)

Myślimy o tym i nawet chcemy się od Was troche podszkolić, ale
                                zawsze coś nowego ,,wyskoczy,, i przelatuje to nam ,,pomiędzy
                                palcami''. Wola taka i chęci istnieją w każdym razie.
                                Pozdrawiam
                                • kaliszman Re: Kaliszobranie 22.02.09, 14:17
                                  Jak juz powstanie TOnZ w Kaliszu, współpraca z PTTK, bedzie jak
                                  najbardziej na miejscu.
                                  • ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 15:42
                                    kaliszman napisał:

> Jak juz powstanie TOnZ w Kaliszu, współpraca z PTTK, bedzie jak
                                    > najbardziej na miejscu.

A ja owazam, że do powstania TOnZ niezbędne sa przynajmniej niektóre
                                    osoby z PTTK, a współprace należy rozpocząć niezwłocznie :).
                                    • kaliszman Re: Kaliszobranie 26.02.09, 16:32
                                      Ok333 mama WW liczy lepiej od nas.Policzono liczbę gości w cerkwi i
                                      okazało się, że było tam 216 ludzi.
                                      • ok333 Re: Kaliszobranie 26.02.09, 16:53
                                        kaliszman napisał:

> Ok333 mama WW liczy lepiej od nas.Policzono liczbę gości w cerkwi
                                        i
                                        > okazało się, że było tam 216 ludzi.

I teraz wyobraż sobie, że na wycieczkę podjeżdżamy pod Ratusz 70 -
                                        100 samochodzikami :)!
                                        • kaliszman Re: Kaliszobranie 12.03.09, 21:43
                                          www.kalisz.pl/portal.php?aid=news&news=123685464249b8e772638e8
                                          • szycha-ns Re: Kaliszobranie 12.03.09, 21:51
                                            Zapowiada się rewelacyjnie, także naprawdę polecam wybranie się na
                                            tą wizytę do klasztoru. Nie wiem ile Bracia Franciszkanie zdecydują
                                            się Wam pokazać, ale może to być jedyna okazja, aby zobaczyć miejsca
                                            na co dzień niedostępne. Może nawet ja się zdecyduję, chociaż obiekt
                                            znam już bardzo dobrze. Chętnie znowu spotkałbym się z
                                            forumowiczami :)
    • o00 Re: Krakowobranie 04.05.09, 15:08
      A w Krakowie... :)

Pierwszy tegoroczny spacer z "Gazetą"
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6566268.html

Z "Gazetą" z Kleparza na Wielopole
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6562990.html
    • marwro3 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 08:54
      a w październiku jaki plan bo nie moge się doszukać chyba 16
      październik
      • gladki0 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 11:22
        Jeżeli już to sobota 17.10 br o godz.15.00 ale miejsca zbiórki
        nie znam. Powinni wiedzieć w O/PTTK
        . tutaj tego nie ma :

www.pttk.kalisz.pl/pliki/kalendarz.html
        więc trzeba wykonać telefon + : 62 / 598 24 33

bo portale Calisia i RC.FM jeszcze ,,śpią''.
        • gladki0 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 11:25
          gladki0 napisał:

> Jeżeli już to sobota 17.10 br o godz.15.00 ale miejsca zbiórki
          > nie znam. Powinni wiedzieć w O/PTTK
          . tutaj tego nie ma :
          >
          > www.pttk.kalisz.pl/pliki/kalendarz.html
          > więc trzeba wykonać telefon + : 62 / 598 24 33
          >
          > bo portale Calisia i RC.FM jeszcze ,,śpią''.

Dodamm jeszcze :

[quote]
          Dane teleadresowe
          POLSKIE TOWARZYSTWO TURYSTYCZNO KRAJOZNAWCZE
          Kaliski Oddział im Stanisława Graevego

ul. Targowa 2 62-800 Kalisz
          tel./fax 062 598-24-33
          tel. kom. 509-360-171
          e-mail: info@pttk.kalisz.pl, pttk.kalisz@poczta.fm
          [/quote]
          do kompletu.
          • marwro3 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 12:09
            zadzwoniłam i wiem godz. 15 sobota
            Cmentarz przy Rogatce
            dzięki za namiary
    • o00 Re: Kaliszobranie wraca 19.02.10, 21:37
      "Po kilkumiesięcznej przerwie wracają popularne krajoznawcze spacery
      z przewodnikami po Kaliszu. Już w najbliższą sobotę odbędzie się
      pierwsze w tym roku, ale X z kolei - jubileuszowe KALISZOBRANIE."

www.rc.fm/kulturalne/wraca-kaliszobranie.html
      • sobieray-3 Re: Kaliszobranie wraca 14.03.10, 20:29
        W marcu w 4-tą sobotę o godz.15.oo spotkamy się na Końskim Targu
        zwanym też Rozmarkiem.
        • marwro3 Re: Kaliszobranie wraca 01.08.10, 21:53
          jakie plany na sierpień 2010
          • gladki0 Re: Kaliszobranie wraca 14.08.10, 22:09
            marwro3 napisała:

> jakie plany na sierpień 2010

Okolice Rogatki- godz.15.oo i cmentarz E-A. Miejsce fajne na upały
            tyle tylko , że cienia ubywa bo ,,drzewa umierają stojąc''.
          • gladki0 Re: Kaliszobranie wraca 14.08.10, 22:10
            Sorry - data ! 21 sierpnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka