kaliszman 16.02.09, 17:36 Tak ma brzmi akcja, która zagości w Kaliszu.Od najbliższej soboty.Będą to spotakanie z kaliskimi przewodnikami PTTK, którzy będą przybliżać chętnym mieszkańcom, historię miasta i zabytków.Może skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok333 Re: Kaliszobranie 17.02.09, 22:44 kaliszman napisał: > Tak ma brzmi akcja, która zagości w Kaliszu.Od najbliższej > soboty.Będą to spotakanie z kaliskimi przewodnikami PTTK, którzy > będą przybliżać chętnym mieszkańcom, historię miasta i zabytków.Może > skorzystam. Nie badż samolub :), gdzie i jak? Szukam tu i nic nie widę : www.pttk.kalisz.pl/ A może żle szukam? Trzeba po znajomkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliszobranie 17.02.09, 22:58 Chyba sobota(lub niedziela), godz.15 pod ratuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
abeath Re: Kaliszobranie 19.02.09, 23:28 W najbliższą sobotę ( 21.02) o godz. 15 pod ratuszem. Spacer obejmuje przejście ulicą Łazienną do Hydropatii, a następnie do cerkwii, którą to można będzie zwiedzić, a oprowadzać będzue ks. Antosiuk (o ile się nie mylę). Sobotnie spotkanie odbywa się pod hasłem: śladami kaliskiego prawosławia. Każde kolejne spotkanie będzie odbywać się w trzecią sobotę miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kaliszobranie 20.02.09, 09:36 abeath napisała: > W najbliższą sobotę ( 21.02) o godz. 15 pod ratuszem. Dzięki - lubię konkrety:). Spacer obejmuje przejście > ulicą Łazienną do Hydropatii, a następnie do cerkwii, którą to można będzie > zwiedzić, a oprowadzać będzue ks. Antosiuk (o ile się nie mylę). Sobotnie > spotkanie odbywa się pod hasłem: śladami kaliskiego prawosławia. > A kto z ramienia PTTK poprowadzi grupę ? > Każde kolejne spotkanie będzie odbywać się w trzecią sobotę miesiąca. Fajnie, lepiej żadziej niż wcale:). Bedę na 99,99$ Odpowiedz Link Zgłoś
abeath Re: Kaliszobranie 20.02.09, 11:56 O ile się nie mylę głównym "oprowadzaczem" będzie Stefek Szymczak, ale będzie także inicjator przedsięwzięcia Piotrek Sobolewski. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kaliszobranie 20.02.09, 12:38 abeath napisała: > O ile się nie mylę głównym "oprowadzaczem" będzie Stefek Szymczak, ale będzie > także inicjator przedsięwzięcia Piotrek Sobolewski. OK, cieszę sie i pozdrawiam Was wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliszobranie 21.02.09, 17:26 Miła niespodzianka.Przyszło naprawdę dużo ludzi, tak na oko 50 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kaliszobranie 21.02.09, 18:50 kaliszman napisał: > Miła niespodzianka.Przyszło naprawdę dużo ludzi, tak na oko 50 osób. Sądzę, że więcej nawet. Nie sposób było policzyć.Fajnie, bo w ten sposób uczczono Dzień Przewodnika. Fajnie, bo na koniec imprezy - już w Cerkwi pw.sw.św. Piotra i Pawła uczestnicy wsparli żywą gotówką Parafię Prawosławna, która przy swoich 30 owieczkach jest parafią napewno ubogą. Jak zauważyłem dawali nawet expezetpeerowcy :).Brawo dla PTTk-u za inicjatywę. Mam nadzieję,że to dopiero początek. Imprezka napewno była potrzbna! Świadczy o tym na szczęście jedyne i odosobnione pytanie w rodzaju :,,w jakiego Boga wierzą (w domyśle chrześcijanie) Prawosławni'' ? Po cerkwi przeszedł ogólny śmiech. Na szczęście ks.Antosiuk uratował sytuację.Panowie byli zadowoleni, bo oni jedynie mogli wejść do prezbiterium, za ikonostas i obejrzeć tam zgromadzone precjoza i wspaniałe ikony. Nie miałem sprzętu, ale sądze, że w necie pojawi się trochę unikalnych fotografii. A więc do mastępnej -mam nadzieję- soboty.Był jednak poważny problem ze słyszalnością Przewodnika. Myślę, że Miasto powinno sypnąc groszem i zafundować już powszechne nawet w Polsce urządzenie - nadajnik z mikrofonem i słuchawkaqmi dla uczestników, wszak mamy XXI wiek! Ponieważ PTTK jest organiżacją Pożytku Publicznego jeszcze to końca kwietnia można ją wesprzeć w najtańszy sposób - przekazując jej 1% od podatku ochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
offca_kaliska Re: Kaliszobranie 21.02.09, 19:47 Pani po prostu nie miała problemu z zadaniem pytania. Też mnie to rozśmieszyło, ale w sumie kto pyta nie błądzi ;-) Do zobaczenia 21ego marca :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliszobranie 21.02.09, 22:46 A masz może foty z cerkwi, z prezbiterium ? Bo ja mam walnięty sprzęt i pauzowałem. Kto wstawi fotki z dzisiejszego spacerku??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kaliszobranie 21.02.09, 23:42 Mama mówi, że było 100–150 osób. No i że (w obu grupach) było bardzo źle słychać panów przewodników. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliszobranie 21.02.09, 23:46 Zgadza się, starsznie słabo było ich słychać.Dlatego zmyłem się dość szybko.Nie miałem zamiaru deptać ludzi, aby cokolwiek usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 08:36 kaliszman napisał: > Zgadza się, starsznie słabo było ich słychać.Dlatego zmyłem się dość > szybko.Nie miałem zamiaru deptać ludzi, aby cokolwiek usłyszeć. No to żałuj, bo clou programu było w cerkwi, a właściwie w jej prezbiterium, które zwykle jest niedostępne, a dla pań to już zupełnie. Weszliśmy tam - co prawda nie przez ,,królewskie (carskie ) wrota'' - bo nam nie lzja - lecz wchodziliśmy mniejszymi drzwiami z lewej strony. Tam w prezbiterium nie wolno postronnym nic dotykać, by nie zbeszcześcic ikon czy innych obiektów sakralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 08:28 wielkopolskawschodnia napisał: > Mama mówi, że było 100–150 osób. No i że (w obu grupach) było bardzo > źle słychać panów przewodników. Mama Twoja ,,z lekka'' przesadziła,lecz i tak grupy były zbyt liczne + ruch uliczny by dobrze słyszeć przewodników. Ja natrafiłem na - zgarnietego ,, z ulicy'' przewodnika zastepczego - pana K., ale ten opowiadał tak ,,na okrągło'' i rzeczywiście - tak jak ktoś napisał na calisia.pl - pokazywał obiekty mało istotne, a na temat murów ,,pod margarynowych'' nic nie wspomniał i przeszedł obok nich szybko, jak by się bał. Pewnie przewodnicy kaliscy mówią o faktach zbadanych i opisanych, a jak powszechnie wiadomo dla Kaliszan ten fragment murów to tabula rasa. A była okazja pokazania dawnego , kazimierzowskiego muru i tego póżniejszego - przesuniętrgo na wniosek Jezuitów. Do niektórych to nie dociera, albo mają słabą wiedzę. Szkoda,że nic nie wspomniałeś, byśmy się Mamusią zaopiekowali :). Odpowiedz Link Zgłoś
abeath Re: Kaliszobranie 22.02.09, 11:21 Jak dla mnie Mama Wielkopolskiwschodniej nie przesadziła, wręcz przeciwnie, bo wg naszych obliczeń (być może błędnych, nie upieram się do końca) było ok. 216 osób, co jest ogromnym sukcesem. Co do problemów ze słyszalnością: tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Koło przewodników jest świadome, że wiele osób miało problemy ze słyszalnością, ale pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczy. Sądzę jednak, że na marcowy spacer uda się zorganizować JAKIEŚ nagłośnienie. ok333 Na spacer przyszło wielu przewodników z wieloletnim stażem, spotykaliśmy się "na ulicy" - nie sądzisz, że nazywanie kogoś mianem przewodnika "zastępczego" jest lekko krzywdzące? Frekwencja przerosła najśmielsze oczekiwania, a pan K. podjął się oprowadzania ad hoc, bez wcześniejszego przygotowania. Warto też zwrócić uwagę na główny cel tych spacerów: ma on przybliżyć Kaliszanom mniej znane obiekty, czy też umożliwić wejście do tych na co dzień zamkniętych (vide wczorajsza cerkiew). Jak dało się też zauważyć wiedza niektórych spośród naszych krajan nie jest powalająca, dlatego sądzę, że dobrze najpierw w ogóle przedstawić Kaliszanom ich miasto, a dopiero potem rozpocząć dysputy na bardziej złożone tematy. Albo wysnuć do PTTKu propozycję, że jest grupa, która chciałaby pooglądać i podyskutować na te kontrowersyjne tematy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 13:24 abeath napisał: > Jak dla mnie Mama Wielkopolskiwschodniej nie przesadziła, wręcz przeciwnie, bo > wg naszych obliczeń (być może błędnych, nie upieram się do końca) było ok. 216 Ja też nie upieram się w ,,szacunkach''. Jednak ta liczna grupa chętnych mnie zdumiła. O czym to świadczy ??? Swiadczy o tym ,że PTTK zaniechał w pewnym momencie takich wycieczek, pewnie od ,,wojny polsko-jaruzelskiej'', kiedy wprowadzono zakaz zgromadzeń ? Wniosek dalszy, to fakt istnienia ,,głodu'' na wiedzę historyczną o Mieście.Pewnie także przydała by się pewna liczba nowych wydawnictw uwzględniajacych nową wiedzę o poszczególnych obiektach, choćby tylko zawartych w Miescie Lokacyjnym. Wydawnictwa te powinny być b.tanie, nie koniecznie w formie książek wydawanych ,,na kredzie''. > osób, co jest ogromnym sukcesem. > No fakt jednocześnie SUKCES i ,,porażka'' organizacyjna zarazem.Tą potęzną grupe winno się podzielić na conajmniej 5-6 grupek tak, żeby ,,wilk był cały i owca syta'' :), ale dobrze mówić po fakcie . Sytuacje takie nawet nas ,,starych'' uczą rozumu - zgodnie ze starym pozekadłem polskim. > Co do problemów ze słyszalnością: tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Koło > przewodników jest świadome, że wiele osób miało problemy ze słyszalnością, ale > pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczy. Sądzę jednak, że na marcowy spacer uda się zorganizować JAKIEŚ nagłośnienie. > Wołajcie o 1% podatku od społeczeństwa - głośniej i nahalniej nawet. > ok333 > Na spacer przyszło wielu przewodników z wieloletnim stażem, >spotykaliśmy się "na ulicy" - Wiem, widziałem. Czytałem chyba na calisia.pl, ze miało być dwóch - kwiat przewodnictwa miejsko-kaliskiego : pan Stefan Szymczak i p. Sobolewski. Zauważyłem także p.Stefana ,,z wiezy ratuszowej'', który był osoba towarzyszącą. nie sądzisz, że nazywanie kogoś mianem przewodnika "zastępczego" jest lekko krzywdzące? Nie było moim zamiarem nikogo obrażać , jeżeli to pan K. i ty tak odebraliście - przepraszam. Mnie chodziło glównie o to, że pochodził z ,,łapanki'' i nie był przez swój O/PTTK przygotowany w rezerwie, na wypadek większej frekwencji.Mozna tego wymagać od tak doświadczonej Kadry. > Frekwencja przerosła najśmielsze oczekiwania, a pan K. podjął > się oprowadzania ad hoc, bez wcześniejszego przygotowania. Czyli nie wyczuliście tego ,,społecznego głodu. > Warto też zwrócić uwagę na główny cel tych spacerów: ma on przybliżyć Kaliszanom > mniej znane obiekty, czy też umożliwić wejście do tych na co dzień zamkniętych > (vide wczorajsza cerkiew). Jak dało się też zauważyć wiedza niektórych spośród > naszych krajan nie jest powalająca, dlatego sądzę, że dobrze najpierw w ogóle > przedstawić Kaliszanom ich miasto, I O T O CHODZI !!! Cieszę się, że zaczynacie trochę odchodzić od tradycyjnych form typu biwak czy wycieczka rowerowa. Takie samo nastawienie obserwuje w działalności Bibliotek- ,,Muzyka łatwa,lekka i przyjemna''. >a dopiero potem rozpocząć dysputy na bardziej > złożone tematy. Dyskutować - uważam - należy od razu, z marszu. Bo nawet nie obejrzysz sie, a robiora nam albo zaleją betonem ten niezbadany przez słuzby archeo dół po ,,margarynie'', rozjeżdżą nam jeepami dwa OKChronionego rzek Prosny i Swędrni, a właściciele innych dwuśladów nas ROZDEPCZĄ . Już rozebrano nam Cukrownię Zbiersk, nadwerezono układ torowy Kaliskiej Kolei Dojazdowej w Opatówku, niszczeja obiekty ,,okołowąskotorowe'' na trasie tej kolejki. A miał to być żelazny punkt na szlaku industrialnym. Pewnie znasz swiatowidową bajkę o maślaku ? - ,,Jest ślak, ni maślaku'' ! Albo wysnuć do PTTKu propozycję, że jest grupa, która chciałaby > pooglądać i podyskutować na te kontrowersyjne tematy ;) Myślimy o tym i nawet chcemy się od Was troche podszkolić, ale zawsze coś nowego ,,wyskoczy,, i przelatuje to nam ,,pomiędzy palcami''. Wola taka i chęci istnieją w każdym razie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliszobranie 22.02.09, 14:17 Jak juz powstanie TOnZ w Kaliszu, współpraca z PTTK, bedzie jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliszobranie 22.02.09, 15:42 kaliszman napisał: > Jak juz powstanie TOnZ w Kaliszu, współpraca z PTTK, bedzie jak > najbardziej na miejscu. A ja owazam, że do powstania TOnZ niezbędne sa przynajmniej niektóre osoby z PTTK, a współprace należy rozpocząć niezwłocznie :). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliszobranie 26.02.09, 16:32 Ok333 mama WW liczy lepiej od nas.Policzono liczbę gości w cerkwi i okazało się, że było tam 216 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliszobranie 26.02.09, 16:53 kaliszman napisał: > Ok333 mama WW liczy lepiej od nas.Policzono liczbę gości w cerkwi i > okazało się, że było tam 216 ludzi. I teraz wyobraż sobie, że na wycieczkę podjeżdżamy pod Ratusz 70 - 100 samochodzikami :)! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliszobranie 12.03.09, 21:43 www.kalisz.pl/portal.php?aid=news&news=123685464249b8e772638e8 Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Kaliszobranie 12.03.09, 21:51 Zapowiada się rewelacyjnie, także naprawdę polecam wybranie się na tą wizytę do klasztoru. Nie wiem ile Bracia Franciszkanie zdecydują się Wam pokazać, ale może to być jedyna okazja, aby zobaczyć miejsca na co dzień niedostępne. Może nawet ja się zdecyduję, chociaż obiekt znam już bardzo dobrze. Chętnie znowu spotkałbym się z forumowiczami :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Krakowobranie 04.05.09, 15:08 A w Krakowie... :) Pierwszy tegoroczny spacer z "Gazetą" miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6566268.html Z "Gazetą" z Kleparza na Wielopole miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6562990.html Odpowiedz Link Zgłoś
marwro3 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 08:54 a w październiku jaki plan bo nie moge się doszukać chyba 16 październik Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 11:22 Jeżeli już to sobota 17.10 br o godz.15.00 ale miejsca zbiórki nie znam. Powinni wiedzieć w O/PTTK . tutaj tego nie ma : www.pttk.kalisz.pl/pliki/kalendarz.html więc trzeba wykonać telefon + : 62 / 598 24 33 bo portale Calisia i RC.FM jeszcze ,,śpią''. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 11:25 gladki0 napisał: > Jeżeli już to sobota 17.10 br o godz.15.00 ale miejsca zbiórki > nie znam. Powinni wiedzieć w O/PTTK . tutaj tego nie ma : > > www.pttk.kalisz.pl/pliki/kalendarz.html > więc trzeba wykonać telefon + : 62 / 598 24 33 > > bo portale Calisia i RC.FM jeszcze ,,śpią''. Dodamm jeszcze : [quote] Dane teleadresowe POLSKIE TOWARZYSTWO TURYSTYCZNO KRAJOZNAWCZE Kaliski Oddział im Stanisława Graevego ul. Targowa 2 62-800 Kalisz tel./fax 062 598-24-33 tel. kom. 509-360-171 e-mail: info@pttk.kalisz.pl, pttk.kalisz@poczta.fm [/quote] do kompletu. Odpowiedz Link Zgłoś
marwro3 Re: Kaliszobranie 15.10.09, 12:09 zadzwoniłam i wiem godz. 15 sobota Cmentarz przy Rogatce dzięki za namiary Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kaliszobranie wraca 19.02.10, 21:37 "Po kilkumiesięcznej przerwie wracają popularne krajoznawcze spacery z przewodnikami po Kaliszu. Już w najbliższą sobotę odbędzie się pierwsze w tym roku, ale X z kolei - jubileuszowe KALISZOBRANIE." www.rc.fm/kulturalne/wraca-kaliszobranie.html Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Kaliszobranie wraca 14.03.10, 20:29 W marcu w 4-tą sobotę o godz.15.oo spotkamy się na Końskim Targu zwanym też Rozmarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kaliszobranie wraca 14.08.10, 22:09 marwro3 napisała: > jakie plany na sierpień 2010 Okolice Rogatki- godz.15.oo i cmentarz E-A. Miejsce fajne na upały tyle tylko , że cienia ubywa bo ,,drzewa umierają stojąc''. Odpowiedz Link Zgłoś