poziomk 14.05.03, 12:20 Ile Was jest za a ile przeciw wejsciem do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
holender2 Re: Siemiatycze w UE 14.05.03, 15:31 Ja też. W wymiarze czysto lokalnym - wydaje się, że dla wielu osób z Siemiatycz pracujących na czarno (głównie w Brukseli) może to być szansa na zalegalizowanie pracy i pobytu za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 14.05.03, 18:55 Okres przejściowy 5-7 lat, więc jeszcze będą musieli poczekać. Szansa też dla mnie, bo wyjeżdżam (ale nie do brukseli) Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 15.05.03, 09:04 Okresy przejściowe nie są w UE obligatoryjne. Szereg państw (np. Holandia czy Dania) zapowiedziało całkowite otwarcie rynku pracy dla obywateli polskich z dniem przyjęcia naszego kraju do UE. Przy możliwości wprowadzenia okresów przejściowych upierały się jedynie Niemcy i Austria. I mają do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 15.05.03, 11:06 Orientujesz się bardziej niz trochę w przepisach unijnych? Mam kilka pytań odnośnie zamieszkania i pracy za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 15.05.03, 12:03 Nie czuję się ekspertem w tematyce prawa unijnego. Mam jednak kontakt z osobami dobrze zorientowanymi. Służę więc ew. pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 15.05.03, 15:19 Pytanie pierwsze: czy dyplom UW jest uznawalny w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 15.05.03, 15:21 czy na jesien 2004 roku nadal beda obowiazywaly wizy na staly pobyt w Hiszpanii? Domyslam sie, ze tez obowiazuje jakis okres przejsciowy na swobodne osiedlanie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 19.05.03, 14:40 Polskie dyplomy są uznawane za granicą na mocy umów międzynarodowych lub na podstawie przepisów o uznawalności zagranicznych dyplomów, obowiązujących w danym kraju. Z państw UE umowy w tej sprawie Polska podpisała jedynie z Austrią i Niemcami. Szczegółowe informacje na temat uznawalności polskich dyplomów w pozostałych krajach można uzyskać we właściwych urzędach, zajmujących się tymi kwestiami. Podaję właściwe namiary w odniesieniu do Hiszpanii: Ministerio de Education y Cultura Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 19.05.03, 15:00 Kontynuuję: Ministerio de Education y Cultura Subdireccion General de Titulos, Convalidaciones y Homologaciones Paseo del Prado 28, 28014 Madrid Tel: 34-91-506 55 93 Fax: 34-91-506 57 06 e-mail: lorena.gonzales@educ.mec.es (dyrektor) nieves.trelles@educ.mec.es federico.curto@educ.mec.es Uwaga: przed wywiezieniem dyplomu za granicę należy go zalegalizować w MEN, a następnie w MSZ. Szczegółowych informacji udziela p. Katarzyna Sobiecka z Departamentu Szkół Wyższych MEN, tel. 628 04 61 wew. 831. Państwa UE uznają wzajemnie swoje świadectwa szkolne i dyplomy ukończenia studiów, co umożliwia podejmowanie nauki w dowolnym państwie UE. Istnieje jednak rozgraniczenie uznawania dyplomów dla celów akademickich i zawodowych. Kwestie uznawania dyplomów dla celów akademickich (dalsze kształcenie) nie jest regulowana prawem unijnym i leży w kompetencji poszczególnych państw członkowskich. Dla celów zawodowych dyplomy uznają: 1)pracodawca (automatycznie) - w przypadku podjęcia pracy w zawodzie nieregulowanym 2) w przypadku podjęcia pracy w zawodzie regulowanym - obowiązują dyrektywy ogólne UE (89/48/EWG, 92/51/EWG i 99/42/EWG), wprowadzone także do prawa polskiego (Dziennik Ustaw z 2001 r. nr 87, poz. 954 i Dz. Ustaw z 2002 r. nr 71, poz. 655),lub dyrektywy sektorowe (dotyczące zawodów lekarza, lekarza stomatologa, lekarza weterynarii, pielęgniarki, położnej, architekta, aptekarza) Za zawód regulowany uważa się taki zawód, którego wykonywanie jest uzależnione od spełnienia wymagań kwalifikacyjnych i warunków określonych w odrębnych przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 20.05.03, 09:19 Dzięki, dzięki!! Jestem pod wrażeniem i wstyd mi, że tego nie wszystkiego nie wiem. Ukończenie moich studiów obliguje mnie do znajomości takich rzeczy... Domyslałam się, ze te kwestie są regulowane umowami bilateralnymi, ale myslałam, że po wejściu do UE będzie obowiązywać jednolite prawo i ogólna umowa ze wszystkimi państwami. Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 21.05.03, 09:07 Z chwilą przystąpienia Polski do UE, obywatele polscy nabędą obywatelstwo UE. Obywatele Unii korzystają z praw wynikających z traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską. Do praw tych należy swobodne poruszanie się i przebywanie (w tym osiedlanie się) na obszarze państw członkowskich. Jednakże prawo poruszania się i przebywania (w tym zamieszkania) nie można rozumieć jako uprawnienia o charakterze absolutnym. Rada przyjęła dyrektywy dotyczące prawa pobytu dla różnych kategorii osób. Jeśli ktoś nie jest studentem, czy nie korzysta z konkretnej swobody traktatowej, może osiedlić się w danym państwie członkowskim pod warunkiem, że posiada dochody wystarczające do życia (bez pomocy z opieki społecznej) oraz posiada ubezpieczenie zdrowotne. Podsumowując, obywatel polski będzie mógł osiedlić się bez problemu, o ile spełni powyższe kryteria. Kwestia poruszania się i osiedlania nie podlega okresom przejściowym. I jeszcze jedna dobra wiadomość dotycząca Hiszpanii. Podobnie jak Holandia, Irlandia, Grecja, Szwecja, Francja i Wlk. Brytania kraj ten zadeklarował otwarcie rynku pracy dla obywateli polskich z dniem przystąpienia naszego kraju do UE. To na razie oczywiście tylko deklaracje, które muszą się jeszcze przekuć w czyny. O wprowadzeniu (bądź nie) okresu przejściowego na zatrudnienie będą decydować poszczególne państwa w trybie indywidualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 21.05.03, 10:00 > Rada przyjęła dyrektywy dotyczące prawa pobytu dla różnych kategorii osób. > Jeśli ktoś nie jest studentem, czy nie korzysta z konkretnej swobody > traktatowej, może osiedlić się w danym państwie członkowskim pod warunkiem, że > posiada dochody wystarczające do życia (bez pomocy z opieki społecznej) oraz > posiada ubezpieczenie zdrowotne. Dlatego kombinuję, aby iść tam na studia podyplomowe i postarac się o jakieś stypendium. Wnioskuję, że to wszystko nie zmienia faktu, iż trzeba będzie sie ubiegać o wizę po 3 miesiącach pobytu?? ( legitymując się przy tym pełnym kontem i ubeszpieczeniem) > I jeszcze jedna dobra wiadomość dotycząca Hiszpanii. > Podobnie jak Holandia, Irlandia, Grecja, Szwecja, Francja i Wlk. Brytania kraj > ten zadeklarował otwarcie rynku pracy dla obywateli polskich z dniem > przystąpienia naszego kraju do UE. > To na razie oczywiście tylko deklaracje, które muszą się jeszcze przekuć w > czyny. O wprowadzeniu (bądź nie) okresu przejściowego na zatrudnienie będą > decydować poszczególne państwa w trybie indywidualnym. I to jest najgorsze, że nie wiem na czym stoję i wszystko może sie zmienic z miesiąca na miesiąc. Przepisy przepisami, a nadal nie wiem , jakie to będzie miało realne przełożenie na codzienne zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 27.05.03, 10:41 Muszę napisać jakiś zachęcający artykuł o Unii Europejskiej w odniesieniu do społeczności siemiatyckiej. Może jakieś sugestie? czym mogłabym zachęcić Siemiatyczan do głosowania na TAK???? Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 27.05.03, 16:13 Polecam serwis Unia Europejska, na który możesz wejść na stronie głównej "Gazety". Znajdziesz tam sporo praktycznych informacji i argumentów na rzecz członkostwa Polski w UE, np. w rubryce Unijne ABC pod literą W jest informacja, co wejście do UE zmieni w życiu obywatela Polski. Polecam też stronę internetową Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej, adres www.ukie.gov.pl To właśnie na tych serwisach znalazłem odpowiedzi na Twoje pytania dotyczące uznawalności polskich dyplomów i kwestii osiedlania się w państwach UE po naszym wejściu do Unii. Internet to potęga ! Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 27.05.03, 19:03 Zdaję sobie z tego sprawę. Nie chcę jednak pisać o tym, o czym mówia w kółko politycy. Muszę napisać o konkretnych sprawach dotyczących Siemiatycz. W jaki sposób SIEMIATYCZANIe na tym skorzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 28.05.03, 15:04 Gdybym miał przekonywać do UE tzw. "przeciętnego" mieszkańca Siemiatycz, użyłbym pewnie głównie kilku argumentów: 1) swoboda podróżowania do krajów UE. To także swego rodzaju odpowiedź na Twoje pytanie w sprawie wiz. Otóż pełna swoboda podróżowania oznacza, że nie będą potrzebne żadne wizy, a nawet paszporty. Do państw UE będziemy mogli podróżować po prostu na podstawie dowodów osobistych. Powinno to nastąpić z dniem 1 maja 2004 r. Niemcy zabiegały nawet o wprowadzenie swobody podróżowania dla obywateli RP już od 1 maja 2003 (aby unaocznić Polakom korzyści ze wstąpienia do UE), ale nie uzyskały w tej kwestii poparcia innych krajów Grupy Schengen. Z tego co czytam, nie jest też wcale pewne, że podróżowanie na podstawie dowodów osobistych zostanie rzeczywiście wprowadzone 1 maja 2004. Być może nastąpi to dopiero wraz z wejściem naszego kraju do wspomnianej Grupy Schengen, co przewiduje się na 2006 rok. Pełna swoboda podróżowania oznacza też, że w kwestii zameldowania np. w Hiszpanii Polacy będą podlegali tym samym przepisom co obywatele Hiszpanii. Tak więc przeprowadzka z Siemiatycz do Grenady nie będzie się niczym różniła od przeprowadzki z Siemiatycz do Warszawy. 2) otwarcie rynku pracy dla obywateli RP. Wielu mieszkańców Siemiatycz pracuje nielegalnie na Zachodzie. Wejście Polski do UE stwarza im możliwości zalegalizowania pracy i pobytu, ze wszystkimi tego dobrodziejstwami (chociażby ubezpieczenia zdrowotne i emerytalne). 3) młodym osobom dobrze znającym języki obce może podziałać na wyobraźnię możliwość podjęcia studiów z polską maturą z Siemiatycz nawet na Sorbonie czy w Oxfordzie. To przecież prawdziwa rewolucja! I całkowicie nowe możliwości. Europa i świat stoją przed nimi otworem. Odpowiedz Link Zgłoś
kacper84 Re: Siemiatycze w UE 29.05.03, 14:50 holender2 napisała: > 1) swoboda podróżowania do krajów UE. To także swego rodzaju odpowiedź na Twoje pytanie w sprawie wiz. Otóż pełna swoboda podróżowania oznacza, że nie będą potrzebne żadne wizy, a nawet paszporty. Do państw UE będziemy mogli podróżować po prostu na podstawie dowodów osobistych. Powinno to nastąpić z dniem 1 maja a kto teraz broni jezdzic po europie? sa jakies zakazy? > 2) otwarcie rynku pracy dla obywateli RP. Wielu mieszkańców Siemiatycz pracuje nielegalnie na Zachodzie. Wejście Polski do UE stwarza im możliwości > zalegalizowania pracy i pobytu, ze wszystkimi tego dobrodziejstwami (chociażby ubezpieczenia zdrowotne i emerytalne). zastanow sie czy zatrudniajacemu dzis na czarno bedzie sie oplacilo zatrudnienie polaka za tesame pieniadze + zus + podatki itd. chyba ze odejmie te koszty od zarobkow, tylko czy wtedy bedzie sie oplacalo tam pracowac? > 3) młodym osobom dobrze znającym języki obce może podziałać na wyobraźnię > możliwość podjęcia studiów z polską maturą z Siemiatycz nawet na Sorbonie czy w Oxfordzie. To przecież prawdziwa rewolucja! I całkowicie nowe możliwości. > Europa i świat stoją przed nimi otworem. A kto teraz broni tam studiowac? tylko niestety trzeba miec kase a tej teraz czy po wstapieniu i tak nie bedziemy mieli wszak w UE studia sa platne! Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Siemiatycze w UE 29.05.03, 15:27 Chętnie poczytam wasze polemiki. Nikt nam nie broni podróżować, ale jeśli mamy ochote pobyć dłużej niż trzy miesiące (posłużę się tutaj znowu przykładem Hiszpanii) to potrzebujemy wiz. Poza tym beznadziejnie jest czuć się dyskryminowanym, z tego powodu, że się nie ma bordowego paszportu UE. Sama tego wielokrotnie doświadczyłam przy przekraczaniu granic. jesli chodzi o pracę...może nie każdy ma takie podejście jak Ty. Jesteś młody i nie myslisz o przyszłej emeryturze, zusach, szmusach i ubezpieczeniach. Dla mnie jest to bardzo ważne i wolę zarabiac mniej, ale za to pracowac legalnie - zwłaszcza jeśli ma się zamiar zamieszkać za granica, a nie tylko zarabiać i wracać. Co do uniwersytetów - częściowo się zgadzam. Częściowo, ponieważ wiem, że istnieje wiele programów stypendialnych, ale przeznaczonych wyłącznie dla młodzieży z państw Unii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze w UE 30.05.03, 08:32 kacper84 napisał: > a kto teraz broni jezdzic po europie? sa jakies zakazy? Nie chodzi tylko o samą możliwość wyjazdu, choć też jest kolosalna różnica, czy podróżuje się na podstawie dowodu osobistego czy paszportu (chociażby dodatkowe koszty). Bardziej dokuczliwa jest konieczność przechodzenia przez kontrolę graniczną i celną. Nie jest żadną przyjemnością być wylegitymowanym na ulicy przez policję, i to bez żadnego powodu. A de facto kontrola graniczna nosi przecież właśnie taki sam charakter. Podobnie na lotniskach są specjalne przejścia dla obywateli UE. Lądując w Amsterdamie od razu więc się możesz poczuć jak Europejczyk drugiej kategorii. Wiele razy przekraczałem granicę polsko-niemiecką, gdzie trzeba swoje odstać w kolejce. Co najmniej dwie-trzy godziny, a wprzypadku TIR-ów trwa to wieczność. Radziłbym więc Ci porozmawiać z kierowcą takiego TIR-a, stojącego 40 godzin na granicy. Może znajdziesz u niego więcej zrozumienia dla swoich teorii, że wejście Polski do UE i zniesienie kontroli celnych i granicznych właściwie to niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 wciągnięci za uszy do UE 28.08.03, 15:51 Zaraz po referendum w sprawie członkostwa Polski w UE wyjechałem na wakacje do Grecji i dopiero teraz, przeglądając stare gazety ("Rzeczpospolita" z 11.6) dowiedziałem się, że powiat siemiatycki znalazł się w ścisłej czołówce krajowej pod względem rekordowo niskiej frekwencji, zajmując wysokie 4. miejsce w Polsce. Czołówka powiatów: 1. kazimierski (świętokrzyskie) 42 procent 2. proszowicki (małopolskie) 43 3. hajnowski (podlaskie) 43 4. siemiatycki (podlaskie) 43 5. buski (świętokrzyskie) 44 6. staszowski (świętokrzyskie) 44 7. ostrołęcki (mazowieckie) 44 8. płocki (mazowieckie) 45 9. suwalski (podlaskie) 45 10. lipnowski (kujawsko-pomorskie) 45 Gdyby powiat siemiatycki i jemu podobne miały decydować, to referendum byłoby nieważne, gdyż frekwencja musiała przekraczać 50 procent. Poza tym, z tego co czytałem w "Głosie Siemiatycz", w niektórych gminach (np. Dziadkowice czy Perlejewo) większość głosujących opowiedziała się przeciwko wejściu Polski do Unii Europejskiej. Nasuwa się smutny wniosek - powiat siemiatycki to rzeczywiście wielkie zaściankowe zadupie, i to jedno z największych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś