Dodaj do ulubionych

gen. Sikorski

14.11.08, 09:11
Znana jest już data ekshumacji- 25.11- czy pozwoli rozwiać wątpliwości
związane ze śmiercią Sikorskiego w 1943? czy za śmiercią generała kryje się
spisek Moskwy? na te i inne pytania odpowiedź poznamy pewnie nie prędko bądź
wcale.

Trzeba by wezwać agentów z "Kryminalnych Zagadek: Miami/NY/LA"- oni wytropią
każdego i rozwiążą najbardziej tajemnicze zagadki i zbrodnie...- to tak z
przymrużeniem oka
Obserwuj wątek
    • siemiatycze Re: gen. Sikorski 14.11.08, 09:25
      Co można stwierdzić po tylu latach..? Czas zatarł ślady,jeśli nawet jakieś były...
      • akkaja Re: gen. Sikorski 16.11.08, 13:24
        A może jednak coś się wyjaśni?
        www.dziennik.pl/wydarzenia/article264403/IPN_zaklada_ze_Sikorskiego_zabila_Moskwa.html
        • hansgrubber Re: gen. Sikorski 19.11.08, 20:04
          Wyjasnienie zapewne jest w tajnych dokumentach brytyjskiego wywiadu.
          • akkaja Re: gen. Sikorski 27.11.08, 09:42
            Myślę, że nie tylko w brytyjskich, ale też i sowieckich /aktualnie rosyjskich/,
            amerykańskich, hiszpańskich i pewnie też w materiałach Abwehry.
            Mnie bardzo zażenowała natomiast nieobecność naszych wielkich oficjeli na
            wczorajszych uroczystościach pogrzebowych. To wstyd, aby na pogrzebie generała
            był obecny tylko minister :(
            • ludwik_xv Re: gen. Sikorski 29.11.08, 16:25
              Wszystko na pokaz ceremonie i gadka szmatka.A cialo pochowano w samych kalesonach i podkoszulku.Moze choc tyle wynikie z tej ekshumacji ze zostanie zwrocony generalowi mundur.

"W 1943 roku Brytyjczycy robili wszystko, by wyciszyć sprawę. Doprowadzili nawet do tego, że generała Sikorskiego pochowano w samych kalesonach i podkoszulku – byle szybko pozbyć się ciała (co przykre, tak samo pochowano Sikorskiego na Wawelu w 1993 roku - to prawdziwy skandal)"

www.pardon.pl/artykul/6964/brytyjczycy_klamali_o_smierci_sikorskiego_to_oni_zabili
              • akkaja Re: gen. Sikorski 30.11.08, 15:15
                Dobrze, że Zygmunt nie zawiódł ...
                • akkaja Re: gen. Sikorski 02.12.08, 14:28
                  wiadomosci.onet.pl/1873109,11,item.html
                  Ja z ostateczną oceną poczekam jeszcze na rekonstrukcję pokładu Liberatora, o której jakoś nikt nie pomyślał...
                  • head_hunter Re: gen. Sikorski 02.12.08, 19:28
                    Ciało generała Sikorskiego zostało ekshumowane.
                    Poddano je wielu różnym badaniom - pobrano próbki DNA.
                    Czas naglił,więc przy uroczystych dźwiękach Zygmunta
                    ciało zostało uroczyście,ponownie pogrzebane.
                    Myślę tak sobie myślę - co to będzie,jak pobrane próbki
                    wykluczą tożsamość Sikorskiego?
                    • brat_filencjusz Re: gen. Sikorski 03.12.08, 11:05
                      head_hunter napisał:

> Myślę tak sobie myślę - co to będzie,jak pobrane próbki
                      > wykluczą tożsamość Sikorskiego?

To jest raczej mało prawdopodobne. Ciało zostało zidentyfikowane przez najbliższych, a śmierć Sikorskiego 'upraszczała' wiele spraw w tamtych czasach. Boję się tylko, żeby nie powstała absurdalna hipoteza skrojona 'pod zapotrzebowanie'. Jakie, łatwo się domyślić. A w oficjalne potwierdzenie najbardziej prawdopodobnego przebiegu zdarzeń po prostu nie wierzę :/
                      • head_hunter Re: gen. Sikorski 03.12.08, 15:51
                        brat_filencjusz napisał:

> Boję si
                        > ę tylko, żeby nie powstała absurdalna hipoteza skrojona 'pod zapotrzebowanie'.
                        > Jakie, łatwo się domyślić. A w oficjalne potwierdzenie najbardziej prawdopodobn
                        > ego przebiegu zdarzeń po prostu nie wierzę :/

A bez metafor?
                        • brat_filencjusz Re: gen. Sikorski 04.12.08, 09:54
                          Najkrócej, jak się da, więc siłą rzeczy baaardzo upraszczając:
                          1.To był zamach. Historyk potrzebuje faktów, 'szaremu człowiekowi' wystarczy niesamowita ilość rzekomych zbiegów okoliczności, niedomówień, rozbieżnych relacji i w ogóle - dziwnych rzeczy towarzyszących katastrofie.
                          2. W Polsce panuje ostatno moda 'no KGB - no story'. Boję się, że każda możliwość udziału NKWD automatycznie awansuje do roli pewności. Wolałbym prawdę, a nie szpilę w d.. Kremla
                          3...a z prawdą może być fatalnie, bo jeśli to był zamach(p.p1 :) ), to musieli w nim współuczestniczyć Polacy i to z grona politycznej i wojskowej elity, najbliżsi współpracownicy Sikorskiego. Jak się jeszcze zastanowić, która to frakcja polityczna od lat zwalczała Sikorskiego wszelkimi metodami... OJ! :)
                          • head_hunter Re: gen. Sikorski 04.12.08, 20:46
                            Myślę tak sobie myślę - co to będzie jeśli okaże się,że to Polacy maczali palce
                            w sprawę katastrofy gibraltarskiej? I wcale nie mam ochoty na żarty.
                            • brat_filencjusz Re: gen. Sikorski 05.12.08, 03:08
                              A jak ma się okazać? IPN wskaże na chadecję? Na wzorzec moralno-patriotyczny
                              wszystkich "prawdziwych Polaków"? No nie żartuj... Dopóki sprawa w rękach
                              Instytutu, możesz spać spokojnie - na bank winne będzie NKWD.
                              • akkaja Re: gen. Sikorski 05.12.08, 08:59
                                Wybaczcie, że nie w temacie, ale muszę...
                                O 3.08 to nawet ja nie wstaję :)))
                                • brat_filencjusz Re: gen. Sikorski 05.12.08, 21:22
                                  A kto tu wstaje? Jeszcze kolacja, prysznic, paciorek i spać gęsto - raz przy
                                  razie - bo o siódmej... :)
                                  • akkaja Re: gen. Sikorski 06.12.08, 13:41
                                    Aaaa rzeczywiście, bogaty program wieczorny :)
                                    Nooo to w takim razie, to co cytuję poniżej, musi być skutkiem lunatykowania :D
                                    Re: gen. Sikorski
                                    brat_filencjusz 05.12.08, 03:08 Odpowiedz
                                    • konfederata Re: gen. Sikorski 07.12.08, 16:23
                                      www.focus.pl/forum/przegladaj/posty/temat/ktory-z-nich-zabil-gen-sikorskiego/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka