moniika6
20.10.10, 07:36
Witam :) mam do Was kilka pytań :)
1. Czym swoim maluchom obcinacie pazurki? Spotkałam się ze stwierdzeniem, że małym psiakom można je obcinać ludzkim obcinaczem do paznokci. Weterynarz mojej małej nawet tak stwierdził, jednak zaczynam powątpiewać w jego kwalifikacje ;]
2. Ten sam weterynarz zalecił na pchełki lek Fiprex, stwierdził jednak, że moj psiak jest jeszcze za mały i dał preparat dla kota. No i tutaj jest znowu problem. Zaaplikowałam jej ten lek zgodnie z instrukcją, nie dotykałam jej, nie kąpałam przez kolejne 2 dni, a mała dalej się drapie, może z mniejszą częstotliwością, ale hm jak to określić- agresywniej :P wgryza się prawie w łapki ( mam nadzieje, że rozumiecie :)) Więc tutaj moje pytanie, czy spotkałyście się z czymś takim, by ten lek nie zadziałał? I co polecacie na te małe pasożyty?
3. A teraz coś odnośnie pielęgnacji :) Czy wasze shih-tzu też tak szybko sie brudzą? A raczej zaczynają już w 4-5 dni po kąpieli śmierdzieć? W domu posiadam dobre warunki, na dwór wychodzimy tylko na kilka minut na siusiu. Kąpie ją średnio co 5 dni, bo kiedy się psiaka przytula to zapach nie jest przyjemny i zostaje na ubraniach i rączkach. Czego to może być wina? Szamponu (Champion) czy może jakaś choroba skóry? Czy może to jest po prostu normalne u tej rasy? Nie mówcie tylko prosze, że chce z psiaka zrobić zabawkę, bo wiem, że każdy psiak ma 'swoj' zapach i kwiatkami pachnieć raczej nie będzie, ale spotykam się z dużą ilością psiaków ale nigdy z takim czymś.
4. I ostatnie pytanie z czystej ciekawości :) Czego stosujecie by oddech Waszych psiaków był świeży?
Pozdrawiam :)))