lusia_janusia 08.03.12, 09:37 Moze ktos zna jakis sposob na szybkie pozbycie migreny Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: migrena 08.03.12, 09:51 o swiecieeeeeeeeeeeeeeeeeeee, straszna przypadlosc... tu masz pare recept na soki, Ból głowy może być krótki i bardzo ostry, może być także pulsujący i rozległy, niekiedy obejmujący także szyję. Istnieje wiele przyczyn go powodujących, może to być ciśnienie atmosferyczne, pogoda, zanieczyszczenia powietrza, alergia pokarmowa, chore i przemęczone oczy. W takim wypadku polecamy spożywanie świeżego soku z selera naciowego, ze względu na jego dużą zawartość potasu i sodu oraz soki bogate w witaminy z grupy B Każdy przepis da ci około 230 ml świeżego, zdrowego soku. Pamiętaj, żebyś nie spożywał go we większych ilościach niż 700 ml dziennie, a twoje dzieci w 150 ml dziennie. Przepis na sok na ból głowy nr 1. - 50 gram patata; - pół pora - 3 selery naciowe Przepis na sok na migrenę nr 2. - ćwiartka rzepy; - połówka czerwonej papryki; - 2 duże marchwie; Przepis na sok, gdy boli nas głowa i mamy migrenę nr 3. - 3 mandarynki; - 2 gujawy zaraz sprawdze co to jest patata i gujawa Odpowiedz Link
kendo Re: migrena 08.03.12, 09:59 patata =to potatis=kartofel gujawa=, ,nie widzialam u siebie tego owocu, albo nie zwrucialam na niego uwagi a tu poczytaj o tym owocu Owoc gujawy posiada kształt kulisty. Ma jadalną gładką skórkę, którą pokrywa woskowaty nalot. Skórka jest gruba jak u pomarańczy. Owoc w miarę swojego dojrzewania zmienia barwę z zielonego na jasnożółty lub jasnoróżowy. Miąższ z licznymi małymi, ale jadalnymi pestkami najczęściej jest różowy lub żółtawy. Posiada słodki i lekko kwaśnawy smak. Zastosowanie Surowe umyte owoce są krojone na ćwiartki i same zjadane albo dodaje się je do sałatek lub wyciska z nich sok. Po ugotowaniu można dodać do deserów i konfitur. Z gujawy robi się także galaretki. Owoce gujawy zawierają 15 %cukrów, 1,5 % białek, a także mnóstwo witaminy C, karoteny i niacynę. W temperaturze pokojowej są przechowywane tylko przez kilka dni, a w pomieszczeniach chłodniejszych - przez kilkanaście. W Indiach przygotowuje się ser gujawowy, który tworzony jest z odparowanego i wysuszonego miąższu i dodatku cukru, masła i kwasu cytrynowego. Z solidnego drzewa gujawy wytwarza się narzędzia rolnicze. W niektórych państwach liście i korę wykorzystuje się w medycynie ludowej jako środek na dyzynterię. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena 08.03.12, 18:00 KENDO GREIS Dziekuje za wyczerpujacy temat, przespac tego nie moglam bo mialam kurs tanca w zwiazku z tym bylam zmuszona wziac tabletke, ktorej zawsze staram sie unikac jak moge. Ale do 16.30 bylam wporzadku. Podejrzewam tez ,ze to moglo byc wywolane zmiana diety w ktorej glownym produktem byla wlasnie seler, gotowalysmy nowy przepis w naszej sportowej szkole dla SENIOROW. Dzieki pozdrawiam!!... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena 08.03.12, 19:30 Kto ma ataki migreny,to wie,żeby nie dopuścić do dużego bólu,którego potem nie sposób się pozbyć,trzeba jak tylko zacznie boleć,nie czekać i potraktować tabletką, inaczej będzie coraz bardziej bolała,aż do przykrych konsekwencji. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena 08.03.12, 20:15 JAGO dziekuje za rade, tabletke wzielam jedna wczoraj i myslalam ze przejdzie, ale tym razem bol byl uparty i potraktowalam go ZOMIG taka nazwa, drogie ale dla mnie pomagaja. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena 08.03.12, 21:00 Mam sąsiadkę,która miała straszne migreny,do tego stopnia,ze ją pogotowie z pracy zabierało,torsje itd.Teraz jakoś opanowała,też jakieś tablety drogie łyka, ale nie ma innej rady. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena 08.03.12, 22:23 JAGA Jest kilka rodzaji tabletek, ja probowalam prawie wszystkie a teraz mam takie co rozpuszczaja sie na jezyku, z przypisu lekarza, niektore reklamuja w telewizji i mozna kupic bez recepty Ja nie dopuszczam do takich drastycznych sytuacji. Zycze dobrej nocy. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena 09.03.12, 09:02 a to milo sie czyta, ze migrena opanowana.... mi nieraz zajaskrawe slonce ja wywoluje, i tak jak dzis zaluzje opuscilam,bo akurat w to okno bardzo swiec, przydal by mi sie Jagus Twoj Pieszczoch na parapet albo biurko acha i co z tym tancem Lusia? qrcze,tez gdzies bym poszla sie czegos nowego nauczyc... kucharzenia nie bardzo,ale taniec tak zdrowka bez migren zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena 09.03.12, 09:37 KENDO Ta nauka to w ramach naszej senior szkoly i co mozna sie nauczyc przez 1 godz. podstawowe kroki i dwie figury, to wydaje sie takie latwe jak patrzysz jak ktos inny tanczy, u nas taniec nazywaja BUG-Bug a po Polsku chyba bedzie Rokendrol-chyba tak. Szybkie tempo akurat dla odchudzenia tylko nie wiem jakich partii? Odpowiedz Link
kendo Re: migrena/taniec 09.03.12, 09:58 hi,hiiiiiiiiiiiiiii no wlasnie, chyba najbardziej potrzebujemy pozbycia sie niechcianego sadla zjelczalego z brzusznej partii to chyba dalo by jakis rezultat przez codzienne ciwiczenie...chociaz niewiem? chyba najlepszy bedzie basen, za niedlugo dojzeje do niego a i na dworze bedzie cieplej zdaze pewnie do lata nabrac linii odpowiednich do bikinii, wczoraj sasiadka zakomplemecila mi,ze wygladam duzo mlodziej niz mam lat Odpowiedz Link
greis52 migrena - pogoda 11.03.12, 12:57 Wielu migreników reaguje na stan pogody. Moja kolezanka miewa ja zawsze gdy gdy po długim niżu przychodzi gwałtownie poprawa pogody. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - pogoda 11.03.12, 13:26 to okropna przypadlosc, ja reaguje na jaskrawe slonce, czasami jedzenie tez a zwlaszcza orzechy,choc niemam alergi na nie, zwlaszcza z wiosny musze uwaazac na nie i jakos teraz odpuscilo a mialam co roku w czerwcu... czerwqone wino tez wywojuje migrene, zawiera jakis skladnik..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - pogoda 11.03.12, 14:59 JAGA KENDO Zjawiska kosmiczne tez na mnie dzialaja ato wlasnie bylo po wybuchach na sloncu, ja juz sie przyzwyczailam i staram sie unikac bodzcow, ktore to powoduja. Przez tyle lat czlowiek juz sie ze soba zaprzyjaznil. Dzisiaj bylam na plazy, przecudna pogoda, jak nigdy o tej porze odwazylam sie rozpiac z kurtki i zdjac czapke. Minimalny swiezy wiaterek duzo slonca i blekitna tafla morza.Cudnieeeeeee. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - pogoda 11.03.12, 15:22 o jejaaaaaaaaaaaaaaaaaa... nie wialo na plazy?????????????????? a ja siedze w chacie...qurcze...a nic mi sie dzis niechce, kielbase polska usmazylam na obiad-tutaj rarytas Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - pogoda 11.03.12, 15:42 DORKA W bardze pieknej okolicy b.blisko natury. Kolezanka ma zwyczaj mnie zabierac, zeby sie dotlenic i pooddychac naturanym jodem. Jedziemy 15 mni, ok, 13 km. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena - pogoda 11.03.12, 17:21 To znaczy Lusia,my z jednej strony morza,a Ty z drugiej tak??? Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - pogoda 12.03.12, 08:45 tak,tak, Jagus, to druga strona morza, hmmmmmmmmmmmmmmmmmm.... ja jade na plaze okolo 20 min.a tu jada tak szybko Odpowiedz Link
irene.jg Re: migrena - pogoda 13.03.12, 17:46 Migrena – objawy i leczenie "Do dzisiaj tajemnica powstawania migreny nie została rozwiązana. Jej przyczyna także pozostaje nieznana. Najprawdopodobniejszą teorią jest to, że migrenę powoduje rozchwianie gospodarki serotoninowej. Ból migrenowy spowodowany jest rozszerzeniem naczyń wewnątrzczaszkowych w stopniu, który powoduje podrażnienie struktur okołotętniczych, gdzie znajduje się duża ilość receptorów bólu. Tomografie mózgu ujawniły, że podczas występowania migrenowego bólu głowy, ilość przepływającej w mózgu krwi może wzrastać nawet o 300%. Średni czas trwania ataku wynosi 18 godzin, a u co trzeciej osoby trwa 1-3 dni. Migrena ma kapryśny przebieg i może praktycznie wystąpić o każdej porze dnia i nocy. Przed atakiem mogą pojawić się objawy zapowiadające, takie jak utrata apetytu, chwiejność nastroju, drażliwość, większa potliwość, obniżenie koncentracji i wzrost temperatury. Niektóre rodzaje migreny bezpośrednio poprzedzane są tzw. aurą czyli zespołem objawów występujących przez kilka do kilkunastu minut, na który składają się: zaburzenia czucia (niedowład i niedoczulica, mrowienie i drętwienie rąk i nóg), zaburzenia widzenia (ograniczenie pola widzenia, migotanie obrazu, chwilowe oślepnięcie, mroczki, zygzaki przed oczami). Kolejnym etapem choroby jest już ból" urodaizdrowie.pl/migrena-objawy-i-leczenie Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - pogoda 13.03.12, 17:57 mi sygnalizuje zlym wzrokiem, a kulmen kiedys mialam straszny,kiedy do sklepu autostrada gnalam, na jedno oko "spadla czarra kurtyna"na szczescie zwolnilam na poboczu odstalam i dostalam sie tego samego dnia u okulisty, gdzie przez badanie w komorze rentgenowskiej,popatrzyli i wykluczyli guzy a stwierdzili,ze to sygnal migrenowy... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - pogoda 13.03.12, 20:43 IRENE Dokladnie tak jest z ta przypadloscia, mam ja od ponad50 lat i przechodzilam rozne stadnia objawow, aury i okropnego bolu. Teraz juz dopasowalam sobie tabletki, ktore skutecznie mi pomagaja. Pozdrowienia Odpowiedz Link
irene.jg Re: migrena - pogoda 13.03.12, 20:46 Tylko współczuć Lusiu. Moją córkę też czasem dopada.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - pogoda 14.03.12, 08:38 oj tak, jestt wtedy czasami az "niemal uczerniala" z bolu, dobrze,ze mam tylko czasami,ale w mlodosci czesciej mnie nawiedzala. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - pogoda 14.03.12, 09:11 IRENE -dziekuje- podejrzewam ze moje corki tez maja zadatki na te przypadlos, nieraz sie skarza na bol glowy, starsza jechala ktoregos razu na pogotowie do szpitala. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - 14.03.12, 09:36 niewiem czy to mozna dziedziczyc? mozesz sie spytac...masz "eksperta medycznego pod reka" nasz Mama nie skarzyla sie na bol glowy-niepamietam, natomiast Tato tak,chyba z lini meskiej nie dziedziczy sie sie "roznosci"? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - 14.03.12, 09:45 KENDO przeczytalam juz b.durzo atrtykulow na ten temt i bylam u roznych specjalistow, tak ze nikt nie moze stwierdzic na 100% ze sie to dziedziczy. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - 14.03.12, 09:48 no dobrze.... w kazdym badzi razie dobrze,ze caly czas pracuja nad ulepszeniem leku przeciw migrenie, co zadziala szybko.... Odpowiedz Link
irene.jg Re: migrena - 19.03.12, 23:52 SOK NA WAGĘ ZŁOTA : Sok z kiszonych ogórków zawiera kwas mlekowy, który pobudza trawienie i leczy migrenę. Do 200ml kefiru dodaj 1 starty kiszony ogórek, 50 ml zalewy z ogórków oraz łyżkę siekanej natki pietruszki. Przypraw białym pieprzem, wymieszaj i od razu wypij. Ból głowy minie jak ręką odjął. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - 20.03.12, 09:25 IRENE witaj, a to ciekawe, jeszcze o takiej miksturze nie slyszalam, ale powroce do niej jak tylko zacznie mnie atakowac. Mam swoje kiszone ogorki to kefir dokupie i nie bede sie trula chemicznymi tabletkami, a zaszkodzic napewno nie zaszkodzi DZIEKUJE Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - 20.03.12, 09:39 *Lusia, jestem ciekawe czy Ci pomoze, sprobowac warto,,, i na jak dlugo bol przestanie, czy bedzie czesto powtarzac w ciagu dznia... Odpowiedz Link
kendo Re: migrena - yoga pomoze 04.06.12, 21:31 *Lusia moze Ci podpasuje? www.expressen.se/halsa/bota-din-huvudvark-genom-yoga/ proste cwiczenie pomoze /ulzy migrenie/bolu glowy, czytam zaleglosci w porannej prasie, ale juz sie wybieram do drutow.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - yoga pomoze 05.06.12, 08:33 Dzieki KENDO To wyglada na latwe i warto sprobowac. choc ja pare razy jedno z cwiczen wykonywalam nieswiadomie i avslapnalam nacken. -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: migrena - yoga pomoze 05.06.12, 09:10 a ta gujawa to przeciez zwykle rajskie jabluszko Lusia jak przyjedziesz do kraju to popytaj sasiadek na pewno maja . Ja z tego dawno temu robilam sok na zime zamiast cytryny. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena - yoga pomoze 06.02.15, 19:21 *Kendo, przeciez tyle terminow zesmy chodzily na joga, i nic mi to nie dawalo, to jakis zlosliwy szczep, bo tylko go tabletka moge potraktowac, Ale juz jak po obiedziej wzielam tabletke, odpoczelam i poszlam do sklepu, wrocilam bez bolu glowy. Odpowiedz Link
greis52 Re: migrena 11.10.12, 20:04 na migrene nie pomoże, ale wiedziec warto na bolace kolana to slyszalam ze ziemniaki ale na ból glowy? www.styl.pl/zdrowie/porady/news-i-ty-mozesz-miec-bol-z-glowy,nId,641412 Odpowiedz Link
henryk245 migrena w rodzinie ... 11.10.12, 20:09 .. tak sie zastanawiam dlaczego w rodzinie w mlodych latach migrene ma najczesciej zona a w starszym wieku maz ? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena w rodzinie ... 11.10.12, 20:26 Alez HENRYK, to nie jest regula, ja migrene mam od 9 lat, ile sie najezdzilam z mama po lekarzach i nic nie poradzili, i mam ja do dzisiaj i identycznie jak opisuwana w linkach, teraz juz wiem kiedy przyjdzie, ale nigdy nie biore wczesniej tabletek przy tzw, aurze, tylko jak juz stoje na przedsionku apogeum bolu. Nie zycze nikomu teo bolu. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 09:00 strasznosci, bol glowy skradal doe przez cale popoludnie, by pozniej jak sztorm cala ma lepatyna zawladnac.. okropnosci...swiatlo/glosy/ wszystko mnie irytowalo, i na dodatek zimno tez mi bylo, po tabletce chyba usnelam..o 19 godz,wstalam jak zombi.. dzis cala gdzies obita na ciele sie czuje a glowa w dalszym ciagu boli, zaraz tabletuche wezme by nie bylo wczorajszej powtorki zdrowka zycze. Odpowiedz Link
slo-onko Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 14:13 ojej, wspolczuje.wobrazam sobie jakie to uciążliwe i meczace. ze tez tak mało skuteczne te srodki sa. sa leki usmierzajace bol,tymczasem jak slysze w około na migreny slabo działają. a ja dzisiaj na badaniach miałam ciśnienie 90/65. wiec gdybym dostala 110 to już miałabym "nadciśnienie" hehehe. przy tak niskim dzisiaj nie czułam się zle o dziwo, mało tego bylam po kawie, po ekscytacjach roznego rodzaju wiec powinnam być "docisniona",a jednak nic na mnie nie działa. boje się dosalać potarwy jak to twierdza przy takiej przypadlosci,boz jednej strony sol pomaga w skokach ciśnienia,a zdrugiej nie zalecana,bo woda odkłada się w organizmie. wiec solic czy nie solic? Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 16:52 *Sloo, raczej nie dosalaj, a poszperaj w necie co naturalna droga podnosi cisnienie, za duzo czosnku tez nie wskazane -obniza cisnienie, samam mam tez niedocisnienie, a u Ciebie to chyba dobrze,ze tak" sie kreci podnoszac go co nieco" a moja migrena dalej trzyma, nie dalam za wygrane, wzielam z rana tabletke i pojechalam na bociki patrzec... zaraz nastepna wezme coby wieczor przetrzymac jakos...nie mialam tak silnej ,jak wczoraj,i nie trzymala mnie do dzisiaj obiad zjadlam "cieniutki" coby nie obciazac organizmu i nawet dobrze sie z tym czuje.... Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 16:54 .Ja na szczęście nie wiem co to migrena z własnego przekonania sie,ale pracowałam kiedys z kolezanka którą łapały te ataki. Oj, jak ona sie meczyła. Ta pogoda nasila też bóle wielu schorzeń i dodatkowo pełnia nie daje spać. Grumt to patrzenie optymistyczne na wszystko. Musi przejść i koniec. Leki, najlepiej ziołowe pewno trzeba brać i nie meczyć się. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 17:21 Mario, ziolowa medycyna chyba nie jest we stanie opanowac ten bol, mnie ju od niedzieli straszy aura, ale biore lekkie tabletki, chyba ze jak juz mam prawdziwy atak to odpowiednie na migrene medycyna ja tyraktuje. I taka nasza uroda, ze niektorzy jej nie maja a inni nawet co drugi tydzien z nia walcza. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 17:35 kiedys miewalam ja co roku w czerwcu, bardzo starsznie ja przechodzilam, pozniej bardzo dlugo nic a ostanio zaczyna nawiedzac w roznych intensywnosciach bolowych, wczoraj bylo okropnie a na drugii dzien czlek jak "obity caly sie czuje" na razie daje rade ze zwykla przeciwolowa tabletka bez recepyt, tak czesto nie miewam, ciekawam Mario, czy znasz cos ziolowego przeciw migrenie,? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 20:07 Wiem,że pijesz herbatkę z imbirem,to znaczy,że nie pomaga? Dawno dawno temu cierpaiałam na bóle migrenowe,jak złapało,to okropnie głowa bolała.Jak spóźniłam się z tabletką,to już nie pomagało. Samo przeszło. gotowanie.onet.pl/przepisy/herbata-imbirowa-na-migrene,102063.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila ... 20.02.14, 20:15 To takie badziewie, ze rzadzi sie samo, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila ... 21.02.14, 08:31 Mam nadzieje, ze Wszyscy dzisiaj czujemy sie juz dobrze bez migren. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila ... 21.02.14, 08:34 *Jagus, imbirowa herbacine popijam co dzien, a glowizna dzisiaj tez boli ale mniej, chyba bede musiala ja znow tabletkowac...echhhhhhhhhhhhh Odpowiedz Link
kendo Re: rady na zlagodzenie migreny 25.02.14, 10:42 ..1. Gdy boli jedna strona głowy... ...ból jest tętniący, silny. Trwa od kilku do kilkudziesięciu godzin, mogą mu towarzyszyć nudności, wymioty i zaburzenia widzenia. Przyczyną tych wszystkich dolegliwości może być migrena. Ataki mogą być spowodowane przez silne emocje, stres, głośne dźwięki, ostre lub migające światło (również to emitowane przez ekran telewizora lub komputera), intensywne zapachy czy niektóre potrawy (np. sery żółte, alkohol). Nasze rady: Ulgę przyniesie ci spokój – najlepiej połóż się w wywietrzonym, cichym, zaciemnionym pomieszczeniu. Jeśli dasz radę, prześpij się. Na czoło przyłóż chłodny okład. 2. Obręcz zaciska się wokół czoła... ...możesz też czuć sztywność karku. Dolegliwości nie są zbyt nasilone (ból tępy, bez pulsowania), trwają krótko, ale potrafią często nawracać. To tzw. bóle napięciowe. Może je powodować stres, zmęczenie, brak snu, zmiany pogody, nadmiar alkoholu czy wypalenie sporej ilości papierosów. Nasze rady: Unikaj wysiłku i nagłych ruchów (nasilają dolegliwości). Ogranicz używki. Postaraj się prowadzić usystematyzowany tryb życia (kładź się i wstawaj o podobnej porze). Niech w twoim grafiku koniecznie znajdzie się czas na relaks. 3. Ucisk w okolicy zatok... ...uporczywy, tępy ból rozpierający, nasilający się w godzinach przedpołudniowych. Może (ale nie musi) mu towarzyszyć katar. Tak zwykle objawia się zapalenie zatok. Nasze rady: By uwolnić się od bólu, trzeba przede wszystkim wyleczyć infekcję (idź do lekarza!). Staraj się też unikać przeciągów, przemarznięcia i gwałtownych zmian temperatury 4. Ból promieniujący od ucha... ...nasilający się, gdy leżysz, pulsujący i rozpierający. Mogą mu towarzyszyć zawroty głowy i problemy ze słuchem. Objawy takie charakteryzują zapalenie ucha środkowego. Nasze rady: Idź do lekarza – prawdopodobnie konieczne będzie zażywanie antybiotyków. Okresową ulgę przyniosą ci ciepłe okłady na ucho i jego okolice. 5. Gdy "rwie" w oku... ...ból może nasilać się przy gwałtownych ruchach głowy oraz przy pochylaniu. To może być wynik podwyższonego ciśnienia wewnątrz gałki oraz sygnałem rozwoju jaskry. Nasze rady: Idź do okulisty. To konieczne nie tylko dlatego, by zmierzyć ciśnienie wewnątrz gałki ocznej i wykluczyć jaskrę. Bóle głowy promieniujące od oczu mogą wynikać z niewłaściwego dobrania szkieł korekcyjnych, wady wzroku (nawet "zwykłej" krótko- czy dalekowzroczności) albo sygnalizować niezwiązane bezpośrednio ze wzrokiem choroby, np. cukrzycę czy problemy hormonalne. 6. Gdy zaczyna się od szczęki... ...promieniuje z miejsca, w którym toczy się stan zapalny. Tak właśnie dzieje się np. przy zapaleniu okostnej czy zgorzeli zęba. Nasze rady: Doraźnie ulgę przyniesie przyłożenie zimnego okładu na szczękę. Potem jednak czym prędzej zapisz się do dentysty. 7. W okolicy oczodołu lub szczęki... ...jest piekący, zlokalizowany po jednej stronie twarzy. Może rozprzestrzeniać się w kierunku potylicy, szczęki lub ucha. Trwa od kwadransa do 2–3 godzin. Często towarzyszą mu także łzawienie czy niespowodowany infekcją katar. Objawy takie wywołuje tzw. klasterowy ból głowy. Dolegliwość ta może nawracać przez 2 miesiące, potem zanikać nawet na kilka lat. Nasze rady: Unikaj alkoholu, papierosów i sytuacji stresujących – mogą prowokować napady bólu. Jeśli bierzesz leki rozszerzające naczynia krwionośne, porozmawiaj z lekarzem. Być może twoje dolegliwości to skutek uboczny terapii. 8. Obejmujący potylicę i kark... ...zaczyna się zwykle (lub nasila), gdy mocno odchylisz głowę albo będziesz nią kręcić. Bólowi mogą towarzyszyć zawroty. To objawy często wywoływane przez dolegliwości reumatyczne w obrębie szyjnego odcinka kręgosłupa. Nasze rady: Wybierz się do ortopedy (może być konieczne zdjęcie rentgenowskie szyjnego odcinka kręgosłupa). Lekarz zadecyduje o doborze skutecznej terapii. Może ci zalecić m.in. sypianie na odpowiednio wyprofilowanej poduszce, robienie ciepłych okładów i noszenie (przez jakiś czas) kołnierza ortopedycznego. 9. Poranna "migrena"... ...tym mianem często określa się ból, który występuje rano, z tyłu głowy. Jego przyczyną może być nadciśnienie lub choroby powodujące gwałtowne skoki ciśnienia krwi. Nasze rady: Trzymaj przy łóżku ciśnieniomierz. Gdy obudzisz się z bólem głowy, zmierz ciśnienie (prawidłowe nie powinno przekraczać 140/90 mmHg). Jeśli wyniki nie mieszczą się w normie, idź do lekarza. 0. Ból paraliżujący mięśnie twarzy... ...trwa kilka sekund. Jest bardzo silny. Obejmuje zwykle okolice szczęki, czasem także oczodołu (po jednej stronie twarzy). Bodźcem, który prowokuje napad, może być nawet dotknięcie skóry (np. podczas mycia), żucie czy ziewanie, ale także powiew wiatru lub nagła zmiana temperatury powietrza. Dolegliwości takie powoduje neuralgia, czyli podrażnienie nerwów. Nasze rady: W wyleczeniu neuralgii pomagają przyjmowanie witamin z grupy B oraz akupunktura. Czasem konieczna jest jednak operacja. O doborze właściwej terapii musi zadecydować neurolog. Uwaga! Ból bólowi nierówny. Jak najszybciej idź do lekarza, jeżeli: - ból jest bardzo silny i towarzyszą mu wymioty, masz problemy z mówieniem, widzisz podwójnie, masz zimne, słabiej ukrwione lub osłabione kończyny. Tak może się objawiać tętniak! - razem z bólem występuje gorączka i sztywność karku (taka, że nie możesz dotknąć brodą klatki piersiowej). Takie objawy mogą sygnalizować zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych! - ból głowy pojawił się po urazie (np. uderzeniu) i towarzyszą mu wymioty, zawroty głowy, senność. To może być wstrząśnienie mózgu! Przeprowadź prywatne śledztwo Bóle głowy (przynajmniej od czasu do czasu) miewa 80% z nas. Często pracujemy na nie sami. To efekt m.in. przepracowania, przesiadywania w dusznych pomieszczeniach, a nawet głodu. Uwaga! Silne bóle głowy pojawiają się także w wyniku nadużywania leków (także przeciwbólowych!) oraz zatrucia toksycznymi oparami, np. z farb i lakierów, spalin czy nieszczelnych pieców i kuchenek gazowych. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena znowu 17.06.14, 09:41 Re: **CZERWIEC** slo-onko 17.06.14, 09:21 Odpowiedz Lusia o jakiej nazwie tabletki bierzesz na migrenę? Re: **CZERWIEC** lusia_janusia 17.06.14, 09:33 Odpowiedz *SLO, juz bralam kilka sortow, ale najbardziej i szybko pomagal mi Zomig (b.drogi) a teraz apteka ma takie prawo, ze sprzedaja tanie lekarstwa z roznych firm z tym samym skladnikiem, tak ze nie raz musze brac druga tabletka po paru godzinach,Teraz mam takie co sie w ustach rozpuszczaja, ale wiem ze jest tez w spraju, kolezanka mowila, ze pryska do nosa i bardziej,szybciej skutkuje. I to wszystko jest na recepte, tak ze jaka nastepnym razem bede u lekarki to poprosze o spraj i wyproboje. tu bedzie lepiej dla tej dyskusji, bo moze cos ciekawego sie napisac,to latwo znalesc nastepnym razem Odpowiedz Link
kendo Re: migrena znowu-Jagi link-zomig 17.06.14, 10:27 jaga_22 ☺ 17.06.14, 10:12 Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytując Odpowiedz lek przeciwmigrenowy zomig www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=3319 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena znowu-Jagi link-zomig 17.06.14, 18:13 Z nia borykam sie prawie cale zycie, wiec sa mi juz snane jej aury i przebiegi, a medycyne dlaje proboje, bo co rusz cos nowego produkuje. A jak przyjdzie atak, to bierze sie to co wiesz, ze najbardziej skuteczne. bezwzgledu na dzialania uboczne. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena znowu-Jagi link-zomig 17.06.14, 18:43 *Lusia i co,juz lepiej??????????????? doszla kobieta z kodem???? Odpowiedz Link
kendo rady przeciw migrenowe 08.07.14, 10:02 kiedy slonce mocno swieci, powoduje u niektorych ataki migreny *wypic mocny napar: z dziurawca/glistnika/Kozlka/melisy/lub suszonych owocow czarnego bzu 2 lyzeczki suszinych owocow na szklanek wrzadku *stosuj inhalacje z lisci selrea-na 1 l.wody zagotuj 30g.lisci *nawet niektore owoce zawieraja znieczulajace enzymy:czarne porzeczki/ananasy/jablka/sliwki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: rady przeciw migrenowe 08.07.14, 10:34 *Kendo, to akurat te owoce lubie i sa dostepne przez caly rok, jak nie zapomne to wyproboje przy nastepnym ataku ich wlasciwosci?... Odpowiedz Link
kendo Re: rady przeciw migrenowe 08.07.14, 11:07 juz polozylam je na pamiec, moze nie zawiedzi by w razie co Ci przypomniec, jagody czarnego bzu trzeba zebrac i ususzyc...mam na miedzy ekologiczne, kwiat bzu juz ususzylam,nie robilam w tym roku zadnego soku, mam jeszcze marmolade z nim w polaczeniu z jablkiem Odpowiedz Link
slo-onko Re: rady przeciw migrenowe 08.07.14, 14:26 Moja corka miewa migrenowe nole,ale to chyba nie jest taka prawdziwa migrena,ktora wystepuje. W kazdym razie plszla do neurologa,dostala leki na stale branie na pol roku. Neurolozka wytlumaczyla jej,ze naczynia krwionosne zwezaja sie i z tego powodu sa takie objawy. Ja nie jestem za tym,zeby brac ciagiem leki,jesli ciagiem nie boli,ale nie bede jej przekonywac, to ona czuje bol nie ja. Odpowiedz Link
kendo Re: bole migrenowe 08.07.14, 15:03 miewam je czasami, kiedys zawsze raz w roku w miesiaczu czerwcu, teraz jakos czesciej w roku, niemniej nie tak ,ze az musze do lekarza isc po pomoc, najgorzej po tym bolu,chodzi czlek pare dni" do tylu" dziwny system zapobieniecia bolow migrenowych, cos nowegochyba w meddycynie pod tym katem, nie slyszalam tu o tej metodzie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bole migrenowe 10.09.14, 10:02 Zaczely przeskakiwac mi linijki teksu i bylyski w ocach, chba zwiastun migreny sie zbliza,? - musze sie polozyc na chwile i zamknac oczy dla odpoczynku`..... Odpowiedz Link
kendo Re: bole migrenowe 10.09.14, 10:29 oooooooooooo..tak, to zwiastuny migreny, dzis na spokojnie wszystko bierz, kiedys podawalam taki link na yoge przeciwmigrenowa-niewiem czy testalas ja? www.expressen.se/halsoliv/bota-din-huvudvark-genom-yoga/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *migrena' 10.09.14, 10:42 *Kendo, w takim stanie to nawet sie nic nie chce, juz potraktowalam to tabletka, dobrze ze mam coca cole w domu. Juz mi troche mija, jakos w dzien nie potrafie sie polozyc z zamknietymi oczami i to jeszcze z rana. Odpowiedz Link
kendo Re: *migrena' 10.09.14, 11:49 *Sloo, tak,niektorym pomaga, wiec warto miec w domu zapas... *Lusia dobrze,ze wzielas tabletke, mniej nameczy.... wiec dzis ze sklepu nic nie bedzie,bo po co masz sie nadwyrezac niepotrzebnie, pod kocyk wejdz... Odpowiedz Link
slo-onko Re: *migrena' 10.09.14, 12:02 a może kofeina zawarta w coli ma znaczenie,nie sam napoj jako cola? wiec może lyk mocnej kway wystarczy? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *migrena' 10.09.14, 12:29 *Kendo, *SLO, coca-cola niweluje nudnosci, ktore mam przy przypadlosci. Ale juz mi lepiej, tylko czuje jakby ktos dal mi w tyl glowy jakiegos szturchanca. Odpowiedz Link
slo-onko Re: *migrena' 10.09.14, 12:34 a to prawda,ze cola pomaga na nudności, sprawy zoladkowe, nawet jeśli ktoś ma zatrucie. slyszalam nie praktykowałam. Odpowiedz Link
kendo Re: *migrena' 10.09.14, 14:24 *lusia dobrze,ze wzielas tabetunie.. inaczej bys sie meczyla a i tak potrzyma Cie ze 2 dni,jak normalnie *Sloo masz racje,kofeina w cocacoli....pomaga kawa raczej nie, czyli jakies powiazania z cocacola to ma... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *migrena' 10.09.14, 18:31 I zeby sie pocieszyc poszlam, po sklepach tak tylko popatrzec, nakupilam sobie cukierkow, bo dawno temu co kupowalam. Juz pojadlam az mi slodko sie zrobilo, i zostawiam do nastepnego razu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: *migrena' 10.09.14, 19:26 Smakowity miksik. Moje slodycze juz sie skonczyly,nie mialam dzisiaj ani grama. Wczoraj kusily mnie trufle,chwila zawahania i.....odeszlam co i dobrze. Trufle moglabym kilogramami jesc,ale przeciez trzeba z umiarem Odpowiedz Link
kendo Re: *migrena' 11.09.14, 08:31 o Wy lasuchyyyyyyyyyyyyyyy *Lusia,alez mi smaku narobila, zawsze sobie kupuje,jak na urlopy jezdzisz,tym razem nie, wiec bede musiala sobie zakupic te co lubie,widze,ze Gejsze wzielas i puchatki w czekoladzie...mniam nniammmmm, *Sloo trufle tez lubie.... a jak dzis glowka Lusia?? bdziesz w stanie skupic sie na liczeniem oczek do czapeczki?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *migrena' 11.09.14, 09:45 *SLO, ta porcja w miseczce to chyba na caly tydzien albo dalej bede miala. chyba ze Kendo mi dzisiaj pomoze, to tez niektore z tego sortu co wybralam lubi. *Kendo diekuje,, lepiej z bolem glowy, ale chyba dla pewnosci wezme tabletke, musze do apteki, chyba mam jeszcze jeden wykup na recepcie?. - sprawdze-. Wczoraj jakos dziwnie minie i w mostku bolalo?. Odpowiedz Link
kendo Re: *migrena' 06.02.15, 17:24 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,134051018,136409205,Re_migrena_yoga_pomoze.html tu pisalam o tym linku, pozniej tetika i Grejs w dalszych watkach radza... Odpowiedz Link
kendo Re: *migrena' 06.02.15, 19:48 *lusia to ta migrena jakos "trenowana jest" musi swe dostac" to przestaje, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *migrena' 06.02.15, 20:17 *Kendo, ale pomysl, nie jem cukierkow, ani slodkosci. Odpowiedz Link
kendo Re: *migrena' 06.02.15, 20:29 lusia_janusia napisała: > *Kendo, ale pomysl, nie jem cukierkow, ani slodkosci. > cytrusy/czekolada/orzechy/czerwone wino wywoluja migrene, a moze kupilac ciuci na wage i ktorys dodatek z koloru ci wywolala?? Odpowiedz Link
lolokino Re: migrena 13.03.15, 10:55 Jak mam migrenę, to jedyny lek, który uśmierza ból to pyralgina. Wszystkie inne są za słabe. Często mam migreny i przetestowałam już chyba wszystkie dostępne środki przeciwbólowe i ta pyralgina najbardziej skuteczna. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 24.02.16, 19:29 przestala po obiedzie i wieczorem gwaltownie powrocila.. akurat wzielam tabletuche a tu telefon dzwoni.. Slomka przez pomylke moj numer komorki wystukala.. ktorka mila rozmowa..jak plaster miodu na "chora glowizne" dzieki Ci Slomko.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 24.02.16, 20:30 *Kendo, ale mialas faktycznie mila niespodzianke. Mnie tez zaczela intensywnie bolec glowa, "Maluszek" juz wyladowal, pojadl co trzeba - caly rytual.... teraz presa mnie na kanape zeby usiac to sie przytuli do biodra. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 25.02.16, 07:47 *Kendo, jak dzisiaj Twoja migrena, bo mnie cimi tak delikatnie, ale po sniadaniu chyba potraktuje ja odpowiednia swoja tabletka, zebym na gimnastyce mogla( machac) rekami?. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 25.02.16, 09:44 daj spokoj Lusia dalej boli,wzielam tabletke i troszke mniej.. czyby teraz te zelki na "lepatyne sie dawaly we znaki??" za ta cene bysmy mialy pyszna roznorodna salate z dresingiem i chyba nastepnym razem tak zrobimy-salatowo-zamiast cukierkowo nawet wczoraj w TV mowili,ze dzieci w sobote,kiedy moga wlasnie zajadac sie cukierkami skarza sie na bole glowy/sa niznosne/rozdraznione Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 25.02.16, 09:46 *Kendo, ja mysle ze (lysy) pelnia ksiezyca, tez ma wplyw na nasza migrene. Ale nie zaszkodzi sprobowac czego innego?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena mnie nawiedzila 25.02.16, 12:46 Trzymacie się dziewczyny,ból a siooo. www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/bol/10-rad-dla-osob-z-migrena-cierpisz-na-migrene-przeczytaj-koniecznie_40319.html Odpowiedz Link
slo-miana Re: migrena mnie nawiedzila 25.02.16, 19:39 czesc babeczki. mam nadzieje,ze dzisiaj po migrenie sladu nie ma? moze z ta pyralgina o ktorej pisze jakas babeczka to warty sposob na wyprobowanie?pyralgina stary skuteczny lek.co prawda ma skutki uboczne,ale moze raz nie zawsze to i nie zaszkodzi? a ja tez sie lecze,a raczej bol likwiduje ketonalem,tak mnie napiecie nerwowe lamie,masakra. ide cos przekasic i do lozka przytulic sie do "misia" trzymajcie sie babeczki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 06:58 *SLO-mianka, po migrenie jeszcze nie calkiem ok, ale inaczej dzisiaj mozna juz funkcjonowac. A ja nigdy nie uzywala ketonalu, chyba bardzo sily srodek przeciwbolowy, jesli to kojarze z Ketakonem co u nas jest. Mam nadzieje, ze noc przyniosla Ci ulge (misiu rozmasowal bolace miejca?) i dzien bedzie ok, czego Ci zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 25.02.16, 19:41 *Jaga, dziekuje, wszystko wiem, ale za kazdym razem co innego ja wywoluje. Zapomnialam wlasnie, ze od cukierkow tez mam lekko ja dostac. ale nie moge sie zrobic niewolnikiem, staram sie zyc normalnie, czasami ja potrafie zatrzymac. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 09:38 *Jaga, za linka dziekuje, zawsze cos innego ja wywola i nawet symptomy ja zwiastujace sie ostanio mi zmienily.. czerwone wino tez wywoluje migrene, dzis gulasz mam robic z nim,moze wyparuje czesc tego zlego, *Slomko silny lek bierzesz-to z morfina zwiazany lek, kiedys musialam jedna tabletke zazyc od slubnego,bo ma je przypisane po bajpasie... *Lusia dzis wstalam tez szybko,tz wczesnie i bardzo powoli nie "ruszajac czlonkami wszystkimi -gimnastycznie" bol slaby jest,ale chyba nie bedzie potrzebna tabletka.. Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 17:25 Czy mierzycie cisnienie? Moze to sprawy cisnienia. Podpowiadam kupcie sobie głóg, poprawia krązenie obwodowe, reguluje cisnienie, wspomaga też pracę serca. Jest w tabl.cena 7zł40 gr.30 tabl. 3x1. Nie ma działan ubocznych, nie koliduje z innymi lekami. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 18:17 Głóg obniża ciśnienie,a tego chyba Kendo nie chce. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 18:28 jaga_22 napisała: > Głóg obniża ciśnienie,a tego chyba Kendo nie chce. > hi,hiiiiiiiiiiiiii,o to nie wiedzialam o tym i moze z tego glowizna mnie pobolewala? skonczylam je juz, teraz musze sie zastanowic czy zakupic czy nie?? Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 18:27 maria88 napisała: > Czy mierzycie cisnienie? Moze to sprawy cisnienia. > Podpowiadam kupcie sobie głóg, poprawia krązenie obwodowe, reguluje cisnienie, > wspomaga też pracę serca. Jest w tabl.cena 7zł40 gr.30 tabl. 3x1. > Nie ma działan ubocznych, nie koliduje z innymi lekami. hej Mario, dzieki za rade, cisnienie mam zawsze niskie ,medycznie zbadane, kupilam tabletki tutaj z glogu,bralam,skonczyly sie,wiec w kraju nastepny zakup trzeba bedzie zrobic i brac,bo wiek sie tego tez juz domaga Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 18:37 W naszym wieku, to nie wiadomo co pomoze a co zaszkodzi, na wyczucie trzeba. Ja za kazdym razem biorac nowe witaminy dostaje migreny, wiec juz przestalam kupowac i zarzywac, a przestawilam sie wiecej na wrzywa i owoce. Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena mnie nawiedzila 26.02.16, 22:16 Głóg stabilizuje cisnienie. Kiedys miałam też przewaznie niskie a teraz skaczące ,emocjonalnie i przy tym głog jest super. Zapobiega nawet arytmiom. Wspomaga przy stresach i dobrym śnie. Przy niskim cisnieniu nie szkodzi koniaczek, winko, kawusia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 27.02.16, 08:05 *maria88, dziekuje, dobrze wiedziec, nie jestem trunkowa, a likieru ktorego, lubie moge sobie moze od czasu do czasu sprobowac. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 27.02.16, 08:58 *Lusia prawde piszesz, ze trzeba uwazc na faktory wywolujace migreny, bo cytrusy/czekolada/czerwone wino/i tutejsze zelki daja o sobie znac w naszych przypadkach, *Mario dzieki za obszerniejsze dane o glogu, zakupie je ponownie,jak zobacze w sklepie,bo w netto je wtedy kupilam przy kasie mieli pudeleczka. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 18.06.16, 09:36 okropna znowu, ledwo co sniadanie wmusilam, ide sie ulozyc w legowisko me, moze odejdzie,wzielam prochy by ja odstraszyc.. miejcie sobie milo na dzien dzisiejszy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 18.06.16, 10:43 *Kendo, moze ci podrzuce swoje exstra tabletki????........ Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena mnie nawiedzila 18.06.16, 14:17 KENDO zyczę aby przeszlo. To zmeczenie i stres wywołało ten ból glowy. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 19.06.16, 09:26 dziekuje za pomoc i troske, dzis wzielam tez tabletuche, bo oczy z" oczodolow chcialy wyjsc" obecnie juz tylko z "oddali bol sie czuje" cos ostanio mam je przez trzy dni, kiedys tylko jeden dzien.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 19.06.16, 09:37 *Kendo, chyba jest pelnia ksiezyca, bo mnie tez zaczyna cos z tego tematu. Od razu zaraz to potraktuje tabletka. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 19.06.16, 09:57 no,wlasnie Maria wspominala o pelni ksiezyca, musze teraz chyba zaobserwowac czy to bedzie tak u mnie teraz,ze przy pelni nawiedza mnie to "badziewie" Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 08.01.17, 21:17 ledwo patrze na slepia, moze jakos usne i na jutro bedzie OK, bo duzo bedzie zalatwiania Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena mnie nawiedzila 09.01.17, 11:10 Jest znowu pełnia i Kendo ma migrenę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 08.02.17, 11:05 Wczoraj w sklepie dostalam aure migrenowa, w oczach widzialam wszystko potrojnie, szybko musialam przyjsc do domu, wzielam tabletke i sie polozylam, przeszlo bezbolesnie. Dzisiaj na nowo sie zaczyna doszly jeszcze zygzaki, tabletki nie wezme tylko czarny szalik poloze na oczy, moze przejdzie bez tabletki. Opady sniegu i cisnienie to chyba wywolaly,. Odpowiedz Link
pia.ed Re: migrena mnie nawiedzila 08.02.17, 14:41 lusia_janusia napisała: Wczoraj w sklepie dostalam aure migrenowa, widzialam wszystko potrojnie, szybko musialam przyjsc do domu, wzielam tabletke i sie polozylam, przeszlo bezbolesnie. Dzisiaj na nowo sie zaczyna doszly jeszcze zygzaki ... A czy probowalas medycyny niekonwencjonalnej, ziololecznictwa i homeopatii? . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 08.02.17, 15:17 *Pia, kazdemu co innego pomaga, Akupunktura tez odpada. Ale tak jest, latem po upalach ma byc slota, to migrena, tak jak teraz po pochmurnych dniach prawie wiosennych od wczoraj opady sniegu -gigrena, nowe jedzenie ktorego nigdy nie jadalam, nowe tabletki witaminy czy antybiotyki ... Wszystko to u mnie wywoluje migrene. Odpowiedz Link
xystos Re: migrena mnie nawiedzila 08.02.17, 15:42 Lusia,w polsce maja "Metafen" jest to mieszanka Ibuprofen z Paracetamol taka mieszanke mozesz sobie sama zrobic zazywajac po jednej pigule z kazdego w/wm leków. kuruj się Odpowiedz Link
pia.ed Migrena mnie nawiedzila 09.02.17, 12:01 Nigdy nie mialam migreny, wiec nie wiem co pomaga ... ale mamy na forum kogos, kto jest dobry w ziololecznictwie i homeopatii ... wiec moze tego sprobujesz jesli dotad nie probowalas ... lusia_janusia napisała: > *Pia, kazdemu co innego pomaga . Odpowiedz Link
xystos Re: migrena mnie nawiedzila 09.02.17, 12:22 noo to niewesolo,skoro piguly tak zle na ciebie wplywaja to tylko duzo cieplej herbatki z Zytkie i do lozka nagrzanego przez Charliego,puzniej poloz Psa na klatce piersiowej by wygrzal i przed zapaleniem pluc uchronil gdy ja na zapalenie pluc sie zalapalem niemialem z kogo cieplych okladow robic,Piesek umarl a Kendo na wywczasach a Pania Zosie jakos niewypadalo o taka pomoc poprosic. trzymajmy sie cieplo Odpowiedz Link
jaga_22 Re: migrena mnie nawiedzila 09.02.17, 16:19 Coś o migrenie,Dorka ma rację. www.abcmigrena.pl/domowe-metody-walki-z-migrena Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena mnie nawiedzila 09.02.17, 18:37 Miewam tylko bóle glowy po długiej podróży a tak odpukac jest okey. Pomaga mi wtedy tabletka z krzyżykiem od bólu glowy + posmarowanie karku, skroni amolem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 10.02.17, 11:25 *Jaga, dziekuje za linka. Migrene mam od kad paietam, wiec rozne sposoby juz probowalam, czasem pomaga zwykly "Panadol" ale jak mam taka aure jak ostatnio, to od razu musze odpowiednia tabletke. Dzisiaj juz jest ok. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 04.06.17, 08:30 w czerwcu,mam nadzieje,ze na tym bedzie koniec, zawsze kiedys mialam ja wlasnie w tym miesiacu,pozniej sie cos poprzestawialo, wypilam kokakole i w wspomaganiu panadolu,jakos bol odszedl, dzis lepatyna jakos ciezka... ale kiedy bol odszedl wczoraj poznym popoludniem , nasmazylam RACUCHOW bo nagle mi sie ich zachcialo, wyszly przepyszne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 04.06.17, 08:46 *Kendo, to sie ciesze, ze juz po najwiekszym bolu. U mnie na nastepny dzien pomaga swieze powietrze, zawsze wychodze gdzies pochodzic. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 04.06.17, 08:57 lusia_janusia napisała: > *Kendo, to sie ciesze, ze juz po najwiekszym bolu. > U mnie na nastepny dzien pomaga swieze powietrze, zawsze > wychodze gdzies pochodzic. > > o,dobra metoda, moze tak gdzies porowerkujemy?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena mnie nawiedzila 07.06.17, 08:56 Okropnosci, przy takiej deszczowej pogodzie i migrena zaczyna sie odzywac? chyba musze ja juz tabletka potraktowac, pelnia ksiezyca juz tez chyba jest, wczoraj przy deszczowym niebie nie bylo widac lysego. Zdrowka Wam wszystkim zycze. Odpowiedz Link
xystos Re: migrena mnie nawiedzila 07.06.17, 09:13 Ketogan 5mg plus Paracetamol 500 po 12godzinach powtorzyc dawka zapomnicie ze macie glowy Odpowiedz Link
kendo Re: migrena mnie nawiedzila 07.06.17, 09:14 lusia_janusia napisała: > Okropnosci, przy takiej deszczowej pogodzie i > migrena zaczyna sie odzywac? > chyba musze ja juz tabletka potraktowac, pelnia ksiezyca juz tez > chyba jest, wczoraj przy deszczowym niebie nie bylo widac lysego. > > Zdrowka Wam wszystkim zycze. > > o swiecie Lusiaaaaaa, mnie trzymala tym razem az trzy dni, dzis czuje,ze mialam bol ale glowa inaczej juz funkcjonuje... popij kokakoli,to troche ulzy na krotki czas zdrowka zycze.. czy cos musze Ci pomoc???????????? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena znowu....??? 26.09.18, 08:56 Pelnia ksiezyca, juz od soboty mialam problemy ze spaniem, od niedieli tabletkami sie wspomagam i nie widze zakonczenia dolegliwosci, dzisiaj na dodatek nie moge czytac, caly teks mi sie rozmazuje, chyba musze znowu potraktowac to ch.... tabletka. Zdrowka Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: zapobiec migrenie....??? 26.09.18, 10:15 o jejku,jeszcze straszy ?? znalazlam te "tipsy" na zlagodzenie migreny,co wspominalam wczesniej, *zupa Ojcow Bonifratow 2,5 l.wody zagotowac, wrzucic 25 dag swiezej przeplukanej fasoli Jas gotowac bez przykrycia na malym ogniu gdy fasola zmieknie po 30 min. obrac 4 st marchewek/2 st.pietruszki w kawalkach dodac i gotowac 10 min. dodac 4 st obrane pokrojone ziemniaki wsypac po 1 lyzeczce mairanku/i czabru/i 3 st ziarna ziela ang./3 st liscia laurowego/ gotowac az warzywa zmiekna, wyjac ziele i lisc, zupe mozna zmiksowac i zamrozic, i po porcji wyciagac i zajadac 2 razy w tygodniu. Olejek Mietowy 20 kropli olejku mietowego zmieszac z 1/4 szklanki chlodnej wody, wcierac kulistymi ruchami w miejsca gdzie boli glowa/czy skronie/czy czolo/czy szyja moze sama herbata mietowa tez by pomogla?? moze do wypicia czy wcierania?? zycze szybkiego miniecia migreny Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zapobiec migrenie....??? 26.09.18, 13:15 *Kendo bylam w sklepie i zakupilam fasolke Jas, 49,- )kg Jak mnie rozboli na nowo to bede gotowac, Poki co po sniadaniu zjadlam kiszonego ogorka a teraz przy obiedzie juz swoja kiszona kapustke i o dziwo tylko glowe czuje jakbym wziela tabletke. Odpowiedz Link
kendo co jesc,by zapobiec migrenie 03.10.18, 14:35 sniadanie owsianka z borowkami i malinami, kawa zbozowa albo nalesniki razowe z jablkiem z cynamonem woda z cytryna drugie sniadanie kromka razowa z pasta z sardynek ze szczypiorkiem, herbata albo salatka owocowa, ciastko owsiane woda z limonka obiad krem z marchewki, sznycel z indyka,ziemniaki/szpinak z czosnkiem/kompot albo botwinka/kasza /gulasz wolowy z papryka/Mizeria woda z cytryna podwieczorek placek z dyni kompot z owocow lesnych lub saltaka grecka z feta/ziolami/oliva lemoniada kolacja spagetti razowe z sosem miesno-pomidorowym woda albo pieczona papryka faszerowanaryzem brazowym/marchewka/cukinia kompot truskawkowy Odpowiedz Link
kendo Re: co jesc,by zapobiec migrenie 20.10.18, 10:00 jadalam czesc tych podanych skladnikow z recep, a mimo wszystko dopadla mnie migrena po poludniu wczoraj, tak sie skradala od wczorajszego poranka, by pozniej "dac mi do vivatu" brrrrrrrrrrr,nawet noca mnie zbudzila-strasznosciiiiii dzis sie czuje ,jak by mi glowizne kijami poobijali, mysle spacer dobrze zrobi... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 01.08.19, 09:22 Znowu mnie nawiedza, najgorsze jest jej zwiastun, ostatnio aura z blyskami w oczach przez ktore nic nie moge zobaczyc, musze sie polozyc z czarna opaska na oczach i przeczekac ten atak, tabletki pozniej biore, zeby sie nie rozwinela do apogeum. Mysle ze to chyba tez i te zmany pogody maja na nia wplyw. Dzisiaj jako tako, ale jeszcze jasne swiatlo i kolory daja sie we znaki, nie moge dlugo na nie patrzec, zaslony w oknie mam zasloniete, slonce tez juz zaglada do okien. Zycze Nam zdrowka. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: letnia migrena? 01.08.19, 17:28 No to nieźle Was wyposażyła matka natura. Przypadłość nie do pozazdroszczenia.Może właśnie Lusiu za dużo miałaś ostatnio stresu? Może już troszkę lepiej? www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-neurologiczne,migrena-z-aura---przyczyny--objawy--leczenie,artykul,1578695.html Odpowiedz Link
dorka556 Re: letnia migrena? 02.08.19, 07:01 Lusia a może dostałaś migrenę 'telepatycznie' od Kendo. Wy tak razem... Pamiętam, jak moja koleżanka zza biurka, w pewnym momencie zbladła, złapała się za serce a za chwilę był telefon, że jej siostrę (bliźniaczkę jednojajową) zabrało pogotowie. Siostra mieszkała 200km od niej. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 02.08.19, 08:24 Dorka, czasami mamy choroby jedna po drugiej, ale z migrena jest inaczej, mam ja od kad pamietam, czyli od dziecka. Czasem sie nie objawia nawet pol roku. Odpowiedz Link
kendo Re: letnia migrena? 02.08.19, 12:10 tez miewam migrene, ale nie tak czesto-na szczescie-odpukac-odstukac... dodam,jak Lusia Mloda rodzila to ja tez w szpitalu sie znalazlam pobrali wszelakie proby i nie wiedzieli co to "za stan mnie dopadl",na drugi dzien telegram dostalam,ze Mloda sie urodzila.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 28.08.20, 15:11 Przedwczoraj zjadalam lody w polewie czekoladowej i posypce jakimis orzechami czy migdalami, p.Basie mnie poczestowala i nie umiala mi powiedziec, pewnie to byly laskowe i juz 2 dzien migrena mi dokucza i pewnie ta noc mialam przerwana z tego powodu, chyba zakoncze to czestowanie sie nawzajem kawka i lodami. Odpowiedz Link
kendo Re: letnia migrena? 28.08.20, 17:20 oj z bolesciami, tez mysle,ze najlepiej tak sobie posiedziec na laweczce i porozmawiac, bez zadnych zobowiazan, a moze i tez kocie wyziewy sie tez przyczynily do bolu, maja przeciez koty.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 29.08.20, 06:42 Kendo, no nie wiem, ale w nocy tylko raz sie obudzilam i zaraz usnelam, rana glowe mam ciezka przez dzien moze sie bol rozejdzie.? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 07.09.20, 09:37 Zmienilam gatunek kawy do picia i w nocy nawiedzila mnie mmmiiiggrreennnaa............... Odpowiedz Link
kendo Re: letnia migrena? 07.09.20, 13:55 ech,Lusia to pewnie nie od kawy a od wczorajszych odwiedzin z roznymi "prackami", bylas ustresana i teraz na luzie i efekt gotowy.. ogoreczka kiszonego zjadla????? cocacole sie napila?????? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 23.09.20, 12:30 Znowu migrena, chyba mnie juz przestawia na jesienna aure, albo pojadlam mieska wolowego (rolady, co dawno nie jadlam) i to moze sie teraz odbija? Odpowiedz Link
kendo Re: letnia migrena? 24.09.20, 14:50 *Lusia ma tak,ze jak cos dlugo nie je , a zacznie jesc po dluzszym czasie , tez dostaje migreny.. a moze tez ,ze trzy dni w ogrodzie pracowalysmy ponachylane?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: letnia migrena? 24.09.20, 17:48 Migrena to taka wlasnie wredna przypadlos, reaguje na wiele zmian atmosferycznych, smakowych i bodzow emocjonalnych, i wiele, wiele innych, nikomu jej nie zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: letnia migrena? 25.09.20, 06:25 usch,Lusia, wiem co to za przypadlosc, czasami tez mnie nawiedzi z okropnym skutkiem.. mysle,ze juz troche lepiej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zmowa migrena? 20.01.21, 12:14 Pogoda nie daje za wygrana, mimo zimy, jesiennie i deszczowo, migrena nie lubi takich drastycznych zmian pogody. Dopadla mnie dzisiaj, potraktowalam ja tabletka i czekam na zlagodzenie bolu, Optymistycznie zycze Nam dnia bez dolegliwosci bolowych, Odpowiedz Link
kendo Re: zmowa migrena? 20.01.21, 20:27 no Lusia,'byla mala przerwa z nia i znow dopadla.. wspolczuje...jutro moze bedzie lepiej Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena? 01.04.21, 10:46 niby nie stresowalam z wszystkimi prackami a od wczoraj skradala sie migrena, dzis nad ranem bylo kiepsko, zwrocilam,zjadlam sniadanie, popilam ta´bletunie przeciw bolowa i siedze jakas "nieswoja" ale lepatyna juz nie boli.. chyba chociaby na pre minut wyjde z domu wolniejszym krokiem mala runde zrobie.. Odpowiedz Link
kallisto Re: znowu migrena? 01.04.21, 14:41 Biedna Kendusia.... Moge sobie wyobrazic jaka to dokuczliwa przypadlosc. Czadami boli mnie glowa i jest to cos czego nie znosze i trudno mi z nim funkcjonowac. Na inne bole moge nie brac srodkow ale na bol glowy musze. Chociaz teraz rzadko mnie boli od kiedy nadcisnienie doszlo do normy. Sproboj mierzyc cisnienie przy takich bolach Kendo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 01.04.21, 15:26 Kendo, i mnie tez gdzies sie skrada, pare dni temu bralam tabletke, wczoraj pochodzilam z gola glowa, boli mnie tylko tetaz chyba za uszami, nieprzyzwyczajona po zimie, a dzisiaj sie ochlodzilo i kaloryfety tez cieple. Odpowiedz Link
maria88 Re: znowu migrena? 01.04.21, 19:27 Jak mnie cos pobolewa to biore 1 tabl.aspiryny nie więcej i cieplutko. Ale cisnienie |Kendo powinna zmierzyć. Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena? 02.04.21, 11:01 dziekuje za rady Kallisto/Mario, wczoraj zyczeniami skaldalysmy ze znajomymi i tez mowily ,ze maja bol glowy, mysle,ze te skoki temperatur ngle sa przyczyna mam mierzacz do cisnienia, zrobie to.. a tabletunie juz dzis tez wzielam i jakos moge funkcjonowac, taka "trzydniowkowa migrena" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 31.05.21, 08:24 No nie moze mnie opuscic ta ch--na migrena, to to intensywne slonce ktore mam z samego rana w salonie i mimo ze siedze tylem do slonca, to ona mnie niechciana nawiedza, musze zmienic godziny wejscia do salonu przy slonecznych porankach...? Zzdrowna Nam wszystkim zycze . Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena? 31.05.21, 09:07 echhhh.. Lusia,a moze tak sloneczne okulary nakladac, bo to co mamy w swych progresywnych to w domu nie dziala... albo pogadaj ze znajoma na ten temat, moze cos innego doradzi? Odpowiedz Link
kallisto Re: znowu migrena? 31.05.21, 17:06 Biedna Lusia, ze tez nie ma skutecznego sposobu na te przypadlosc.... Odpowiedz Link
maria88 Re: znowu migrena? 31.05.21, 17:29 Ja dzisiaj w południe połknęłam aspirynę Bayera z wit.C i dopiero wróciłam do normalnośći bo zaczynąło mnie wszędzie boleć. Ta pogoda jest okropna dla nas. Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena? 01.06.21, 09:32 Maria, ma atidotum na "zmeczone cale cialko" tez juz wpisamal na liste do apteki aspirynke,by zakupic.. Lusi chyba dzis juz lepiej ???? czy dalej meczy? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 01.06.21, 09:52 Dzisiaj juz mi lepiej, ale unikam ostrych promieni slonecznych, ktore szczegolnie rano bija w moje okna i odbijaja sie od innych okien. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 06.07.21, 07:48 Nie odpuszcza przypadlosc, wczoraj juz mialam "aure", dzisiaj juz okulary przeszkadzaja mi na nosie, chyba bez tabletki sie nie obejdzie, a tu mam zaplanowane gotowanie?. Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena? 06.07.21, 16:30 chyba lazenie po sklepach rosproszylo migrenke..? Odpowiedz Link
kallisto Re: znowu migrena? 06.07.21, 18:28 Lusia moze poszukaj osteopaty. Moja corke wyleczyl z ostrych migren. Ma baaardzo lekkie i baaaaardzo sporadycznie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 06.07.21, 22:28 Kallisto dziekuje za tipsa, ale tutaj takiego specjalisty nie znajde, bo(konowaly) od kropki .. do kropki.. ksiazkowo lecza. Chyba zebym znalazla jakiegos w Polsce blisko z promu, i zaliczykla kilka wizyt?, ale w tej chwili to nie aktualne. Odpowiedz Link
kallisto Re: znowu migrena? 07.07.21, 18:23 Lusiu, bo osteopata to odplatny specjalista. Teraz chodzi ziec z problemami sennymi. Bedzie mu rozpinal spuete miesnie😃 i chyba jeszcze akupunkture zaliczy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 07.07.21, 18:43 Kallisto, jak juz akupunktura wchodzi w gre to ja odpadam..... Ale moze ma jeszcze inne metody, ktore by mi pomogly, zobaczymy, na razie zapisalam w notesie, jak bede sie wybierac za granice to posprawdzam... Odpowiedz Link
kallisto Re: znowu migrena? 08.07.21, 07:11 Lusiu mysle ze u Was tez taki jest. Tylko trzeba odpowiefnia jego nazwe znalezc. Jesli przyjedziesz do kraju to dobrze nyloby gdybys skorzystala z kilku wizyt. Moja corka dosc dlugo chodzila. Zapytam ja ile to trwalo. Odpowiedz Link
kallisto Re: znowu migrena? 08.07.21, 07:16 Lusiu sprawdzilam i w kazdym jezyku nazwa jedt podobna. Po dunsku i szwedzku to osteopat. Tak pokazuje tłumacz. Sprawdz czy ktos taki jest u Was. Bardzo ciekawa jestem. Oczywiscie nie namawiam Cie usilnie zebys poszla ale z ciekawosci chce wiedziec czy ktos taki jest. Mysle nawet ze w zachodnich krajach tacy specjalisci byli szybciej niz u nas. U nas wszystko z opoznieniem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 08.07.21, 08:31 Kallisto, dziekuje za namiary, jak mi dzisiaj bedzie po drodze to wejde do przychodni i sie zapytam chyba najlepiej pielegniarki czy maja takich specjalistow, ew, zamowie telef.rozmowe z lekarzem i porozmawiam z nim'na ten temat. Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena? 08.07.21, 09:12 o,ciekawostka, mozna Lusia szukac, a moze i pomoze, albo spytac przy okazji twojej znajomej ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: znowu migrena? 08.07.21, 09:15 Kendo, chyba by wiedziala pierwsza czy taki specjalista jest w szpitalu, bo sama tam pracowala i ma ten sam problem z migrena co ja, wiele razy brala tabletki u mnie. Odpowiedz Link
kendo Re: znowu migrena?- zastosowanie lipy 26.07.21, 10:45 przyczyna moze byc niedotlenienie organizmu/zmeczenie, moza zastosowac taka metode: lyzeczke kwiatulipy,zalac szklanka wrzatku, odcedzic po 10 min. schlodzic w lodowce. dodaj lyzeczke soku z cytryny i szczypte soli, pij powoli malymi lyczkamiprzez godzine * nanies na palce oliwe wymieszana z tartym imbirem, natrzyj papka skronie i masuj je przez 3 min. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena 26.08.22, 09:17 wczoraj mnie nawiedzila, tz,skradala sie podczas calego dnia, noca mnie obudzila.. obecnie juz lepiej,ale plany dzisiejsze sa odlozone bede sie regenerowac pobolowo acha-mierzylam wczoraj wieczorem cisnienie 133/86 nie znam sie za bardzo ale chyba wysokie bylo Odpowiedz Link
maria88 Re: migrena 26.08.22, 13:06 aniaradzi.pl/porady/tabela-prawidlowego-cisnienia-krwi-u-doroslych-sprawdz-wartosci/ Troche było za wysokie. Trzeba bylo wziąśc głóg ma tez działanie uspokajające. Skronie kark posmaruj Amolem. Herbatka z Amolem 10 kropli na 1/2 szklanki dobrej goracej herbatki tez dobrze działa. Odpowiedz Link
kendo Re: migrena 26.08.22, 13:17 Mario,dziekuje za rade, wzielam paracetamol,bo juz wytrzymac nie moglam i poszlam na w zwolnionym tepie marsz, lepatyna juz niby 0K,ale czuje jeszcze w skroniach.. pozniej zrobie sobie to pice z lipy, co wyzej jest zamieszczone... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: migrena , cisnienie 26.08.22, 14:17 Normy ciśnienia tętniczego Ciśnienie skurczowe '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''cisnienie rozkurczowe Optymalne ponizej 120''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' 80 Prawidłowe 120 - 129'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' 80 - 84 Wysokie prawidłowe 130 - 139--''''''''''''''''''''''''''''''' 85 - 89 Łagodne nadciśnienie 140 - 159 ''''''''''''''''''''''''''''' 90 - 99 Umiarkowane nadciśnienie 160 - 179 '''''''''''''''''''''' 100-109 Ostre nadciśnienie powyzej 180 rozkurczowe powyzej 110 Odpowiedz Link
kendo Re: migrena , cisnienie 27.08.22, 07:22 ufff,nigdy nie mierzylam cisnienia, kiedy mialam migrene, to chyba w takim przypadku norma,ze jest podwyzszone.. dzis glowe mam na karku,ze tez nastepnego dnia sa takie dziwne czucia, ze sie mialo straszny bol.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re; migrena... 28.08.22, 09:42 W nocy aura mnie obudzila, oszukalam ja tableka, ranek normalny, troche dluzej pospalam, mam nadzieje ze sie nie rozboli do apogeum, ew, ponownie wezme tabletke. Odpowiedz Link
maria88 Re: Re; migrena... 28.08.22, 10:24 Wydaje mi sie że powinno reagować sie gdy cisnienie jest podwyższone. Kontrolować aby nie dopuścic do wylewu. Kiedys gdy czesto podrózowałam to miałam silny ból głowy w tylnej dolnej części i nic innego mi nie pomagało jak zwykła tabletka z krzyżykiem od bólu glowy. Nie wiem czy teraz takie są w aptekach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... 28.08.22, 13:44 Mario88, tez nie wiem, bo juz od dawna nie mieszkam w Polsce, i nie potrzebowalam takich medycyn, bo dostawalam tutaj na recepte, ktore byly b.drogie, teraz juz sie nauczylam samej siebie i jak tyko dostaje aure, to juz wiem co trzeba zrobic. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena...uffffffffffff... 26.10.22, 17:29 z rana mnie paskuda obudzila, sniadania nie zjadlam o wlasciwej porze, po wzieciu tabletki leglam ponownie w loze z czarna plachta na slepiach i zaslonieta zaluzja, wstalam niemal na lunch, zjadlam kromeczke bulki,pozniej lunch, jakos troche przeszlo ale lepatyna w dalszym ciagu,jak nie moja a musialam tez podjechac do syna bo awaria byla grzewcza i kopali doly.. nieszczeliwe ma sobie sasiad,bo rury na jego posesji szly do naszej, naprawili zaraz tego samego dnia, a reszte beda pozniej dopieszczac.. na naszej posesji tez kopali i wlasnie naprawiali, od razu zasypali dol i zasiali nowa trawe..zapomnialam fotki zrobie z obsianego miejsca. i tak mi dzionek sie ukladal, teraz wyilam puszke cocacoli i lepatyna zaczyna dochodzic do siebie..uffff Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena...uffffffffffff... 27.10.22, 08:51 jeszcze czuje glowe,ze mam, tak jak by w imadle byla scisnieco co nieco..ufff Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena...uffffffffffff... 27.10.22, 11:21 Kendo to jeszcze jeden dzien i bedzie bez bolu i innych niewygod. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena...uffffffffffff... 27.10.22, 15:25 dokladnie Lusia, imadlo trzyma to raz puszcza, odpoczne teraz dobrze, Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena...uffffffffffff...wrrrrrrrrrrr 02.11.22, 09:23 znowu mnie wczoraj wczesnym popoludniem nawiedzila migrena, mimo tabletki kulmen przypadl na 17 godz, zwracalam/pocilam sie.. pozniej napilam sie goracego dziurawca i usnelam niemal do 20 godz, nocka oczywiscie do "kitu byla" teraz dopiero bym pospala... glowizna jeszcz jakas nie taka... Odpowiedz Link
maria88 Re: Re; migrena...uffffffffffff...wrrrrrrrrrrr 02.11.22, 09:33 Ojej. To masz z ta migreną.Wspólczuję. Wracaj do zdrówia. Mnie z kolei nawiedzaja bole stawów przy tej wilgotnej pogodzie. Wczoraj na noc wysmarowałam kolana Maścią Końską i na razie jest chyba dobrze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena...uffffffffffff...wrrrrrrrrrrr 02.11.22, 09:37 Migrene wywoluja rozne czynnki, ktorych sami nie mozemy zrozumiec, ja czesto mam jak dlugo nie jadlam jakiegos smaku , albo b,ostre swiatlo, ludzie przechodzacy wyperfumowani mdlymi,ciezkimi perfumami. Mam nadziej, Kendo, ze moze sie jakos rozkrecisz podczs dnia?. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena...uffffffffffff...wrrrrrrrrrrr 02.11.22, 09:49 dziekuje za "wspolczucie" jakos sie rozkrecam, glowa nie robie gwaltownych ruchow bo jeszcze mi w niej trzeszczy..ufff do popoludnia sie rozkrece.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re; migrena... 03.11.22, 10:03 Kupilam w Lidlu zwiateczne ciasteczka w czekoladzie z posypka jakis orzechow, w sklepie sie nie doczytalam co to za orzechy, w domu je pokosztowalam i okazalo sie ze sa posypane orzechem laskowym, i chyba poczatki migreny sie zaczynaja, musze ta tabletka usmiezyc, Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... 03.11.22, 11:34 o swiecie Lusia, ale mamy na zmiane ta wstreciuche, mi dzis juz duzo lepiej z moja lepatyna,moge sie koncentrowac normalnie, wczoraj jeszcze nawet slowa zapominalam...ufff popij od razu cocacoli,to moze bez tablety sie obejdzie. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... 26.11.22, 08:44 uffff,sprawdzilam w pazdzierniku raz mialam paskude-migrene w listopadzie ,akurat dzis od rana straszy mnie paskuda, to drugi raz w miesiacu, co nigdy tak nie mialam, wczoraj juz mnie ostrzegaly oczy,bo okulary wydawaly sie zle siedzace na nosie,ni moglam czytac,takie mam zjawy przed migrena ostanio. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... 26.11.22, 08:53 Kendo, zauwaz po jakiej pracce i stresie sie ta paskuda do Ciebie skrada, "ta det lungt" Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... 26.11.22, 09:00 masz racje Lusia, bylo troche stresu przez dwa dni,ufff. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena...mnie nawiedzila znowu 15.02.23, 09:27 ufffff,juz drugi dzien mnie meczy, wczoraj wypilam cocacole u dzieciecia , zanim przyjechalam do domu to minol bo, dzis od rana znowu, ale wezbe tabletunie by sie nie meczyc.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 01.10.23, 10:19 Dawno nie mialam tak dlugo zwiastujacej aury migrenowej, Od wczoraj rano sie zaczela, jakos ja odlezalam z opaska na oczach, bo bylyskalo niemilosiernie, dzisiaj zaczyna sie znowu, moze rowniez to opanuje.? Odpowiedz Link
maria88 Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 01.10.23, 10:40 Wspólczuje Wam tej dolegliwości. U nas bez przerwy reklamuja ponoc skuteczne leki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 01.10.23, 10:56 maria88, skuteczne leki sa na wszystko... ale na jedno pomagaja a na wiele innych organow szkodza, w jak najmniejszym stopniu ograniczam sie do medycyny, czhyba ze bol juz tak mi dokuczy, to ratuje sie medycyna. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 01.10.23, 15:47 Lusia,a zrob ucisk miedzy kciukiem a wskazujacym palcem, jak wczoraj pokazywalam, moze da jakas ulge..? mnie straszylo pare dni temu,ale jakos ominelo.. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 26.01.24, 14:39 jednego bolu za malo, doszla migrena, zazylam rospuszczalny paracetamol i jakos przechodzi powoli, zaraz chyba legne ,moze odeja bole.. Odpowiedz Link
kallisto Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 26.01.24, 14:48 Najlepsze byłyby zastrzyki, środek omija żołądek i wątrobę. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 26.01.24, 15:14 Kallisto by dostac zastrzyk, trzeba miec od lekarza zapisany i w czestych przypadkach powracajaca migrena, u mnie pojawia sie rzadko,ale jak dopadnie,to az strach,nieraz nawet i wymiotuje..dzis jakos lagodniejszy przebieg.. Odpowiedz Link
kallisto Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 26.01.24, 16:40 to prawda co mowisz. dobrze,ze sa rozpuszczalne, mniej agresywne niz tabletka w calości. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 26.01.24, 18:20 Kendo mam nadzieje, ze jutro juz bedzie tylko czucie, ze byly bole glowy, na noc bym Ci radzila tez ta tabletke zazyc, to spokojnie przespisz cala noc. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 27.01.24, 09:07 lusia_janusia napisała: > Kendo mam nadzieje, ze jutro juz bedzie tylko czucie, ze > byly bole glowy, na noc bym Ci radzila tez ta tabletke zazyc, > to spokojnie przespisz cala noc. > dokladnie tak dzis czuje swa lepatyne...uffff, moze na marszu przejdzie calkowicie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 28.01.24, 09:30 Kendo, jak tam z migrena, odeszla? Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 28.01.24, 09:48 Lusia-dziekuje za troske, wczoraj o 17 godz.powrocila i tabletunie musialam wziasc.. dzis czuje na razie,ze byl bol,moze nie powroci z intensywnoscia bolowa Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 28.01.24, 16:34 zjadlam kiszonego ogorka, moze nie odezwie sie wieczorem... Odpowiedz Link
maria88 Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 28.01.24, 19:48 Wspólczuje. Te zmiany cisnieniowe pogody to napewno nie dla Was. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 07.02.24, 12:40 Odwiedzila mnie dzisiaj ta nie chciana aura migrenowa, po sniadaniu lezalam jak betka i czekalam az sobie pojdzie?. Czuje juz ze mam glowe na karku, dobrze ze mam ogorki kiszone w sloiku, ale nie mam kefiru, ale moze choc troche ja oddali?. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 07.02.24, 12:46 Lusia,cocacola tez pomaga w migrenie.... zastosuj uderzeniowa terapie to moze sie oddali... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 08.02.24, 08:26 Coli nie popilam, ale kiszony ogorek pomogl do wieczora, Na noc wzielam 2 tabletki zeby przespac bez bolu, tylko raz sie wybudzilam i napilam sie pol szklanki wody i usnelam ponwnie. Dzisiaj czuje ze sie odzywa ale zaraz na wszelki wypadek zaaplikuje sobie tabletke zeby bol mnie nie meczyl, bo mam zaplanowany robotkowy dzien. Odpowiedz Link
kendo Re: Re; migrena... jej aura zwiastujaca 08.02.24, 09:18 uffff..to bedzie trzydniowka Lusia, podobnie jak ja niedawno sie z nia zmagalam.. mam nadzieje,ze tabletunia pomoze..popijaj plyny wszelakie tez... Odpowiedz Link
kendo Re: straszna MIGRENA 15.02.24, 13:31 mnie nawiedzila noca o 4 godz. teraz po roznych czynnosciach wstalam tabletke ktora wzielam przestaje dzialac, poczekam jeszcze i wezme nastepna...uffffff Odpowiedz Link
jaga_22 Re: straszna MIGRENA 15.02.24, 17:40 Ojejku to okropność.Nigdy nie miałam,chociaż raz mnie głowa tak mocno bolała jak nigdy,ale to było dawno. Odpowiedz Link
maria88 Re: straszna MIGRENA 15.02.24, 18:04 Te zmiany pogodowe chyba nasilają te dolegliwości. Ksiezyc nie w pełni, ylko sierp wczoraj widziałam. Współczuję. Zdrówka. Odpowiedz Link
kendo Re: straszna MIGRENA 16.02.24, 09:20 uffff,dzisiaj tez pobolewa ale nie ta jak wczoraj, po tabletkach w poludnie mialam cisnienie 159/95/69 wieczorem znowu po tabletce 131/92/75 dzis po sniadaniu zmierzylam i bylo 131/93/78 nie znam sie czy to dobre czy zle, ale dzis moge funkcjonowac lepiej jak wczoraj..uffff Odpowiedz Link
maria88 Re: straszna MIGRENA 16.02.24, 18:44 KENDO ja juz znam sie na cisnieniu bo od odejscia psiny przerobiłam sporo wiedzy. Twoje cisnienie wymaga wizyty u lekarza i leków. od cisnienia. Masz cisnienie wysokie i niebezpieczne bo dolne powyzej 90 i puls tez podwyzszony. To nie są żarty, można dostać wylewu. Radzę mierz codziennie cisnienie 2 razy rqano i wieczorem Kazdy pomiar rób dwukrotnie z przerwą 10 minut. Zapisuj dzien , godz. tak przez tydzien i pokaz lekarzowi. Odpowiedz Link
kendo Re: straszna MIGRENA 16.02.24, 19:51 Mario, wydaje mi sie ,ze to tylko przy migrenie, przed chwila zmierzylam i bylo OK 131/83/76.. niemniej jednak w poniedzialek zamowie czas do lekarz, powiedzial mi dzis jedna znajoma pielegniarka, ze to moze byc i serce bo mialam bol w prawym przedramieniu Odpowiedz Link
maria88 Re: straszna MIGRENA 16.02.24, 20:03 Wcale nie okey bo 83 to dolne masz podwyzszone i puls też. Powinnas miec np 131/69/67. Ja mam dolne 63-67 wtedy jest okey. Popros o załozenie holtera mierzacego dobowe cisnienie. I jeszczce jedno . Cisnienie powinno mierzyc sie 1godz. po jedzeniu i tez przed mierzeniem tez nie pić. Nalezy tez odczekać gdy usiądziesz do mierzenia 10 minut dla relaksu. No i zmierzyc 2 razy w odstępie 5-10 minut i porównać. Serce jest z lewej strony i bol moze byc pod piersią wtedy jest to bol mięsniowy i pomiędzy piersiami bol zamostkowy .Drugi jest niebezpieczny, moze prowadzic czasem do zawału . Jak masz głóg to to trzeba brać bo reguluje prace serca. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: straszna MIGRENA 16.02.24, 22:54 Kendo, to maria88, wyklarowali Ci wyczerpujaco na temat cisnienia. Do kajecika zapisuj codzienne mierzenie i zamow wizyte do doktorow..... Ja przy migrenie nie mierze cisnienia, bo nie mam aparatu, ale wiem ze jak juz ponad 130 to jest wysokie.... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: straszna MIGRENA 17.02.24, 12:38 130 to akurat dobre normalne ciśnienie. Niskie ciśnienie krwi to odczyt poniżej 90/60 mmHg, a wysokie ciśnienie krwi to odczyt przekraczający 140/90 mmHg. Zwykle większą uwagę zwraca się na skurczowe ciśnienie krwi, jako głównego czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u osób po 50. roku życia. I do poczytania. www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/najczestsze-objawy-chorobowe,jakie-cisnienie-jest-niebezpieczne--przy-jakim-cisnieniu-trzeba-jechac-do-szpitala-,artykul,55919803.html Odpowiedz Link
kendo Re: straszna MIGRENA 17.02.24, 13:19 dzieki za wytlumaczenie, poczytam o tym Jagus moze wieczorem bo zaraz musze wychodzic, po sniadaniu mialam 132/92/66 zmierze wieczorkiem,jak bede juz w domu i odpoczeta... Odpowiedz Link
kallisto Re: straszna MIGRENA 18.02.24, 18:39 Moja Dyrektorka miała strasznie bolesne migreny aż to torsji. Od kiedy stosuje bezcukrową dietę i wypija po 4-5 litrów wody dziennie pozbyła się bóli. Dla mnie nie sposób wypijać 4 litrów dziennie, nawet 3 a co mówić o 5???? Odpowiedz Link
kendo Re: straszna MIGRENA 19.02.24, 09:00 zawsze mialam ciesnie OK,a teraz cos sie poprzestawialo,pewnie poprzez migrene, ale zaczne mierzyc regularnie przez tydzien, mi migrene wywoluja zapachy niektore/czy jedzenie/a podjadalam przez pare dni czekolade,wiec mysle,ze to ona sprawila bole.. wypijam ponad litr wody, latem wiecej.. tez musi miec zdrowe nerki by nadazyli przerobic tyle plynow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 12.06.24, 12:43 Od rana nawiedzila mnie aura migrenowa, nie moglam nic przeczytac, widzialam podwojnie, mam nadzieje, ze sie nie rozwinie. Po obiedzie popije tableteke, moze rozwoj zatrzymam?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 13.06.24, 10:24 Oj! nie, tego odczucia tak szybko sie nie pozbywa, obudzilam sie z bolem po jednej stronie glowy, po sniadaniu troche przeszlo, moze kawa zniweluje niedomagania?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 13.06.24, 16:39 a moze marsz w troche wolnjejszym tepie zrobisz i sie rozejdzie?? Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 04.11.24, 13:01 dopadla mnie z chwila przebudzenia, marsz nie pomogl, wiec czekam na dzialanie tabletki... uffff. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 04.11.24, 17:11 Kendo, pelnia ksiezyca bedzie dopiero 15 listopada, mam nadzieje ze tabletka zlagodzi dolegliwosc. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** MIGRENA ** 04.11.24, 19:42 Dzisiaj u nas sa bardzo niekorzystnewarunki biometeo, wysokie cisnieni atmosferyczne, wiatrzysko, nocką przymrozek to daje pogorszenie samopoczucia metoepatów i bóle glowy. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 04.11.24, 20:16 jakos lepatyna zlagodniala, ale czuje ,ze bolala, ciekawe,jak bedzie jutro, mam zywczaj miec trzydniowke Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 05.11.24, 09:44 tak,dzis tez mam lekki dyskomfort migrenowy, moze przejdzie po marszu czy rowerkowaniu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 05.11.24, 13:00 Zauwaz Kendo, jakie slodkosci jadlas, moze to, co wywoluje migrene?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 05.11.24, 18:45 czekolade 2 male kawaleczki,przedwczoraj a wczoraj dwa Michalki co mi kupilas i zolwia nadziewanego rumem, jakos obylo sie bez tabletki, pewnie rowerkowanie na swierzym powietrzu pomoglo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 06.11.24, 12:21 Ja dzisiaj swojej poczatki potraktowalam juz tabletka, i zobacze moze tez siade na rower albo pomaszeruje.? Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 07.11.24, 09:16 ufff,przyjemnie sie obudzic,jak glowa nie boli, trzy dniowa migrena odeszla sobie... Odpowiedz Link
kallisto Re: ** MIGRENA ** 07.11.24, 12:14 a może na ból głowy pomogły endorfiny, które pozyskujemy od słodyczy? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 07.11.24, 13:19 Kallisto, wydaje mi sie, ze to co znajduje sie w slodyczach jest pierwszym czynnikiem ktory wywoluje migreny? Dzisiaj jeszcze nie wzielam tabletki, moze mnie ominie?, ale bedac na miescie, minela mnie osoba naperfumowana ciezkimi zapachami, ktore tez wywoluja u mnie migreny. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 01.01.25, 14:05 Ogladanie fajerwerkow przez okno, wywolalo dzisiaj rano u mnie wielka migrene, juz jak otwieralam oczy to iskrzylo w nich, potraktowalam to medycyna i troche juz lepiej. Ogladalam fajerwerki w tym roku przez cala godzine, bo tylko to przedstawienie trwalo, zzranzowane przez komune. Dobre widoki mam z okna, a nie zastanawialam sie ze te rozne blyki w kolorach taki wywolaja skutek. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 01.01.25, 15:12 o jejku Lusia, ze tez nie pomyslalo sie,ze tak moze sie zdazyc, dobrze,ze od razu "prochy "wzielas,bedzie lzej podczas dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 02.01.25, 09:33 Lusia ,dzis slonce operuje, oby nie wrocila migrenka... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 02.01.25, 18:09 Kendo, zauwazylam ostatio, ze zmienila sobie moje reagowanie na wszystko. Wiec dluzej spie po nie przespanej nocy, oczy musze przykryc czarna opaska podczas dnia jak bol dokucza, i inne tam takie.... Ale dzisiaj jest ok. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 02.01.25, 21:52 a jutro, przy spadnietym sniegu i sloncu, bedzie naswietlenie wzmozone,radze uwazac na slonca i zaslaniac oczeta Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 25.01.25, 20:30 znowu mnie nawiedzila z rana i pokrzyzowala plany, najpierw wszystko mi przed oczami falowalo,nie moglam nic czytac, pozniej bol glowy, po snadaniu i tabletce nie pomogl marsz, ciesnienie mialam 141,po obiedzie po godz.110 a po paru juz normalne dla mnie 121,a wieczorem tinitusa dostalam i znowu ciesnienie z lekim bolem glowy wskoczylo na 146 wiecej nie moge zmierzyc,baterei nowe musze zakupic. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 26.01.25, 12:57 jakos na razie bez tabletek, bol z oddali czuc tylko, Odpowiedz Link
maria88 Re: ** MIGRENA ** 26.01.25, 14:45 Dobrze,że troszkę lepiej. Ja dzisiaj odwiedziłam apteke bo musiałam dokupić swietlik do oka i dentosept do dziaseł. Ząb dawno wyleczony zaczął sie odzywać. Po drodze spotkałam znajomą tez prz tej aurze narzekała na zdrowie, bole w kosciach etc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 26.01.25, 16:45 Kendo, dobrze ze migrena mija, Ja wczoraj musialam swoj chodnik zpod lozka wyniesc na balkon, bo wnuczka dorwala sie do odswiezacza powietrza w areozolu - pomaranczowy zapach, i chyba musial nim popryskac w sypialni, bo mimo wszystko czuje ten zapach, jak przyjedzie nastepnym razem to zapytam gdzie sprajala, ale czy bedzie pamietala?. Od intensywnych zapachow tez dostaje migreny, oby sie nie wyklula?. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** MIGRENA ** 26.01.25, 17:18 Na szczęście nie doświadczyłam bółów migrenowych, a dla cierpiących interesujący artykuł. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 27.01.25, 09:53 dziekuje za linka,Wedrowko ciekawy,nie wiedzialam,ze mozna miec takie silne migreny, nawt spodobalo mi sie okreslenie abstynencji po przechodzeniu bolow, wczoraj wydawalo mi sie bedzie koniec boli... choc 10 pazdziernika tez stwierdzili u mnie ja , ale mysle,ze moze inne faktory za tym leza co "znalezli pozniej i dalej bede poddana dalszym badaniom 9 lutego, jeden blad usuniety co nie dal oczekiwanego rezultatu,ale dobrze,ze zostal usuniety,zauwazony przez przypadek, dzis sie intensywniejsza rankiem migrenka zbudzila...po kawie i sniadaniu jak by troche zmalala(czyz by to bylo tez z glodu porannego?) zaraz wezme tabletke i wyjde na krotki marsz , do sklepu tez musz,bo nie dam rady upiec bulek, kupie w sklepie.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 27.01.25, 11:41 Przeczytalam rowniez opisy migreny, - dziekuje - po czesci nawiedzaja mnie poobne, z wiekem troche inaczej je znosze, ale wiem ze to przypadlosc mnie dotyka. Przez wiele lat nauczylam sie z nia zyc, i nie wiem co wplywa ze czasami przez dlugi okres sie nie pojawia. Kendo, ja juz doszlam do wniosku, ze jak pierwszy bol migrenowy mija, to niezaleznie od jego ustania przez nastepne 2-3 dni biore tabletki przeciwbolowe, zeby nie doprowadzac do ponownych nawrotow boli. Mam nadzieje, ze dasz rade go przezwyciezyc przy pomocy tabletek?. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** MIGRENA ** 29.01.25, 21:30 rada z czasopisma: Zółty kolor usuwa migrenowy ból głowy. Wpatruj sie prez 10-15 minut w żólty /najlepiej zołtokanarkowy/ przedmiot, np.kubek lub kartkę papieru formatu A-4 powieszoną na scianie. Kolor żółty to barwa szczęścia, radosci. Ma działanie przeciwbołowe. Noś zawsze przy sobie cos zółtego np.kosmetyczkę, apaszkę. W domu możesz powiesic firanki, obrus na stole, lub poduszki na łózko. Wpatruj sie zółty przedmiot 2-3 razy w ciagu dnia. Takie kilkunastominutowe seanse nie tylko usuwaja ból glowy ale maja dobry wpływ na działanie całego systemu nerwowego. Ja mam akurat zółte zasłony w pokoju i potwierdzam,ze mam lepsze samopoczucie jak tu jestem. Jak wypróbujesz napisz czy sie sprawdza to co napisałam. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 30.01.25, 13:45 dziekuje za tipsy, dzis jest OK z lepatyna, mam zawsze pomarancze w missce, na stole w kuchni zolte podkladki pod talerze, jakos nie wspomagaly mnie te kolory, ale wczorajszy spacer przez miasto pomogl duzo, zobaczymy jak na dlugo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** MIGRENA ** 03.02.25, 11:35 Nie wiem kto powymyslal takie rozne chorobska, ktore nawiedzaja ludzi. Po moim sniadaniu, dostalam aure migrenowa, lecialy iskry z oczu, musialam natychmiast sie polozyc z czarna opaska na oczach. Tak mnie straszylo od soboty, wczoraj nie wzielam tabletki, ale dzisiaj bede pilniejsza, jakos opanowalam, zaraz cos zjem, bo chyba tez i jesc mi sie chce. Odpowiedz Link
kendo Re: ** MIGRENA ** 03.02.25, 11:38 o strasznosci Lusia, alez nas lapie to wstretne badziewie, wczoraj zjadlam pomarancza i myslalam,ze dzis tez bedzie mnie straszyc, ale odpuka-odstukac..jest OK Odpowiedz Link