Dodaj do ulubionych

Botoks na migrenę

07.06.24, 11:19
Czesć, przychodzę z pytaniem, czy komukolwiek pomógło ostrzykiwanie botoksem na migrenę?
Nie mówię tu nawet o całkowitym pozbyciu się bólów, ale chociaż o zmniejszeniu ich nasilenia bądź częstotliwości.
Jestem dosc młoda bo mam dopiero 17 lat, ale z bolami migrenowymi zmagam sie od małego. Jestem pod stałą opieką neurologa, brałam juz różne leki, ale niestety to jeszcze nie jest "to".
Brałam udział w badaniu działania erenumabu na osobach poniżej 18 rż., co znacznie poprawiło mój stan- zmniejszyła się częstotliwość występowania migren, ale rozniez zwykłych bóli napięciowych. Niestety odkąd przestałam przyjmować szczepionkę, to mój stan spowrotem sie pogorszył, a żeby chociażby spróbować wrócić do kuracji nim, muszę czekać przez najbliższy rok, ponieważ poza badaniem dostępny jest on tylko dla osób pełnoletnich.
Z lekow, ktore faktycznie mialy jakis wplyw na moje zdrowie, to przez jakis czas brałam również topamax, ale okazal sie byc totalnie nie dla mnie. Czułam się na tyle okropnie, że kazano mi go odstawić. Szkoda, bo zauwazylam poprawe- znow mniej wszelkiego rodzaju bólów, jednakże nie byłam w stanie go przyjmować.
Ciągle szukam jakiegoś "złotego środka", ktory byłby w stanie sprawić, że przestałabym marnować swoje młodzieńcze lata na leżeniu w łóżku umierając z bólu ;/
W dalszym ciągu mam zamiar kontynuować leczenie roznymi lekami, jednak wiekszosc z nich ma fatalne skutki uboczne, ktore uniemozliwiaja mi normalne funkcjonowanie, dlatego też szukam jakiś opinii osob, które podjęły się ostrzykiwania głowy botoksem- czy była jakaś poprawa? Jak ze skutkami ubocznymi po takim zabiegu?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka