02.10.21, 10:15
Pytałaś, to odpowiadam. Wpis był we wrześniu.

Ja też się pochwalę zakupem. W środę na bazarku, na straganie wypatrzyłam cieplutką, leciutką długą kurtkę z kapturem za 35zł. Będzie w sam raz na kijki w chłodniejsze dni. Można prać w pralce, ja jednak na wszelki wypadek wyprałam w wannie ręcznie. O dziwo była czysta, ale nie jest już taka puszysta jak była przedtem. Słyszałam o praniu z piłeczkami tenisowymi. Ktoś stosował?.

Przydałaby się suszarka bębnowa. Spytam, może ma synowa.
Obserwuj wątek
    • wodnik33 Re: Do Kendo 03.10.21, 18:00
      a czym ocieolono kurteczkę ???
      puchem, pierzem czy tworzywem sztucznym.

Corka miała kurtkę puchem naturalnym nadzianą. służyła jej wiele lat . Prała mechanicznie do czasu aż materiał poprzecierał się i pierzenie było paskudne bo czepiał się puch wspólpasżerów w tramwajach ..../poważnie/
      • kallisto Re: Do Kendo 03.10.21, 18:23
        Kendus czy dalej masz pocztę na yahoo? Musze o cos zapytac.
        • kallisto Re: Do Kendo 04.10.21, 19:26
          Poszedl listowy na adres gazetowy. Prosze odpisz.
          • maria88 Re: Do Kendo 26.10.21, 17:06
            KENDO myslę,że przydałby sie wątek /Nasze zdrowie"
            Starzejemy się, niestety i każda z nas na tym wątku
            mogłaby poruszać temat swoich dolegliwości, radzić się
            itp.
            • kallisto Re: Do Kendo 13.11.21, 20:05
              @ na yahoo. Odpisz proszę.
              • kallisto Re: Do Kendo 16.11.21, 17:09
                Dziekuje i tez odpisałam.
                • maria88 Re: Do Kendo 17.11.21, 10:41
                  mail na gazecie
                  • maria88 Re: Do Kendo 05.12.21, 09:52
                    Udalo mi się napisac na priv.
                    • kallisto Re: Do Kendo 13.01.22, 15:27
                      Odbierzesz prosze meila z yahoo
                      • kallisto Re: Do Kendo 14.02.22, 21:14
                        Napisalam jeszcze odpowiedz na meila.....
                        • lusia_janusia Re: Do Kendo 27.07.22, 13:45
                          Kendo, dziekuje, za zakup,
                          teraz tylko wypatrywac na ryneczku lingon
                          i zrobic w sloiczki dzemu do mieska.
                          • lusia_janusia Re: Do Kendo 24.08.22, 09:47
                            Juz powiesze kartke na drzwiach, przyrowerkuje troche
                            wczesniej, jak jest ok.?
                            • kendo Re: Do Kendo 25.08.22, 08:09
                              dziekuje za przybycie i pomoc
                              • kallisto Re: Do Kendo 06.09.22, 17:09
                                Kendus na pewno nie uspokoila. Czuje sie teraz lżejsza od jednego balastu i zmartwienia. Niestety wciaz jestem zagrożona Adisonem Bietmera.
                                • kendo Re: Do Kendo 06.09.22, 21:09
                                  no nie ciekawe to chorubsko,
                                  ale mysle,ze jestes pod kontrola i proby czeste robisz,
                                  czy mialas juz oznaki lekkie tej choroby??

zycze zdrowka tego najlepszego..
                                  • kallisto Re: Do Kendo 07.09.22, 17:31
                                    Kenduś co ja za bzdury napisałam, chodziło mi o to, że lekarz MNIE uspokoiła.
                                    Nie mam oznak, bo to jeszcze nie rozpętana choroba, ale wiem czego mogę się spodziewać. Przypadłości są bardzo uprzykrzające. Muszę co roku badać się gastroskopowo i kontrolować rozwój.....
                                    • kallisto Re: Do Kendo 08.09.22, 16:54
                                      a wydawało nam się zawsze, że to zachodnia medycyna taka od ręki? To chyba od kraju zależy. Jak córka była w Londynie to nie narzekała aczkolwiek nie potrzebowała rady specjalistów od poważnych przypadłości.
                                      • lusia_janusia Re: Do Kendo 14.09.22, 17:54
                                        Kendo, mam telefon kolo siebie,
                                        zdziwiona jestem bo pokazuje .. inte mobil nätverk är tillgägligtt,....
                                        i co mam z tym fantem zrobic,?
                                        Wyslalam Ci sms - doszedl?
                                        • kendo Re: Do Kendo 14.09.22, 17:56
                                          lusia_janusia napisała:

> Kendo, mam telefon kolo siebie,
                                          > zdziwiona jestem bo pokazuje .. inte mobil nätverk är tillgägligtt,....
                                          > i co mam z tym fantem zrobic,?
                                          > Wyslalam Ci sms - doszedl?
                                          >
                                          nic nie dostalam
                                          • lusia_janusia Re: Do Kendo 14.09.22, 18:08
                                            Na czerwono mam kropke sustemuppdatering ?... w instelningach
                                            • lusia_janusia Re: Do Kendo 14.09.22, 18:17
                                              A sms doszedl co wyslalam?
                                              • lusia_janusia Re: Do Kendo 14.09.22, 18:43
                                                Na czerwono nowa wersja i
                                                podana nowa wersja
                                                Aktualna wersja i w ktora klikac i co dalej?
                                                • lusia_janusia Re: Do Kendo 14.09.22, 19:54
                                                  Jutro chyba wezme autobus i pojade do siostrzenca
                                                  po pomoc? Chyba tak w lunch tid najlepiej?
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 14.09.22, 20:25
                                                    Kendo, no jak mi piszesz zadzwon, jak przeciez
                                                    nie moge nigdzie wyjsc dzwonic i wysylac sms.
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 02.11.22, 09:40
                                                    Ja jeszcze swojej nie przekrajalam, ale chyba mozna z niej
                                                    cos zrobic?, musze przekroic, ale nie dzisiaj, jak bede miala
                                                    wiecej czasu na kucharzenie?.
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 02.11.22, 10:04
                                                    Kendo, to jest wlasnie makaronowa dynia,
                                                    te polowki mozna zapiec w piecu, i pozniej zrobic
                                                    jakis sos pomidorowy, czy pieczarkowy i widelcem
                                                    powyciagac dlugie wlokna dyni co podobne do makaronu
                                                    miaz sie rozdwaja.
                                                  • kallisto Re: Do Kendo 15.12.22, 19:26
                                                    Kendus poszla poczta na Yahoo.
                                                    Odpisz proszę😊
                                                  • kallisto Re: Do Kendo 15.12.22, 20:34
                                                    Dziekuje😊
                                                  • kallisto Re: Do Kendo 28.12.22, 19:56
                                                    Kendus troche przyczynilam sie do produkcji tej karteczki. Szkoda tylko, ze tak pozno doszła choc wciaz mamy czas okoloswiateczny😊
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 04.01.23, 10:23
                                                    Kendo, to jestesmy umowione na czwartek odnosnie
                                                    tego bujaka. Przelozylam wnuczke na sobote.
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 06.01.23, 18:00
                                                    Kendo, dam Ci znac czy przyjada,
                                                    a slodkosci to tylko dla siebie,
                                                    bo ja przed badaniem takich wyiekow nie moge.
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 06.01.23, 18:43
                                                    Kendo, tylko moge plynne, lekkie jedzonko
                                                    i nie ostre sobie serwowac,
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 24.01.23, 10:26
                                                    Kendo, wlasnie sprawdzam temp, i za ok, 20 min
                                                    bede wychodzila z domu, to kolo godz,11 bedze w Kvantum.
                                                  • lusia_janusia Re: Do Kendo 28.01.23, 09:56
                                                    Kendo jak masz za nundo, to mozesz nas odwiedzic?.
                                                  • maria88 Re: Do Kendo 15.02.23, 14:30
                                                    KENDO, LUSIU czy korzystacie z podkładek chłodącychpod laptopa
                                                    żeby sie nie nagrzewał?
                                                  • maria88 Re: Do Kendo 15.02.23, 19:50
                                                    Jak lezy na czyms plaskim /stół/ to okey, bo mjest cyrkulacja ale gdy w innym miejscu to spód
                                                    sie nagrzewa co nie jest dla niego dobre.
                                                  • lusia_janusia Re: wczesniej przyjechac`? 20.02.23, 11:59
                                                    Kendo, tez myslalam o tych spodniach, ale cene wygorowali
                                                    zeby wyjsc na swoje, chociaz te 20 %, no to troszke mniej niz
                                                    w Lindri.
                                                    Miejmy nadziej, ze do Twojego wyjazdu z domu
                                                    przestanie padac deszcz?.
                                                  • kendo Re: wczesniej przyjechac`? 20.02.23, 12:49
                                                    wlasnie juz sie teraz obrobilam i planuje
                                                    najpierw do apteki skoczyc a pozniej do Ciebie,
                                                    bo niektore leki musza byc w lodowce...
                                                    sniegowce juz naszykowalam
                                                    i bulke-sandwicza zrobie i przebiore sie i pojade..

mozemy popatrzec na ceny..
                                                  • lusia_janusia Re: wczesniej przyjechac`? 21.02.23, 09:48
                                                    Ok. Kendo,
                                                    Ja tego sweterka nie kupuje, bo mam ta chanelke,
                                                    a nad tym topem to sie zastanowie, musze przymierzyc?
                                                  • lusia_janusia Re: hyra 03.03.23, 09:35
                                                    Kendo, co roku tak jest, ze wracaja sie z podwyzka do poczatku
                                                    roku, i doliczaja do kazdego miesiaca ta roznice co im brakuje,
                                                    Bedzie znowu cieniutko?. To juz chyba duzo ponad przekroczy 6++++ .
                                                  • lusia_janusia Re: meblowanie? 14.03.23, 09:52
                                                    Kendo, ok.!
                                                    Do dzisiaj nie mam zadnych planow na ten dzien.
                                                    A co znowu jakas nowa idea Cie nawiedzila?
                                                  • maria88 Re: meblowanie? 16.03.23, 19:43
                                                    KENDO Lusia nie może przestac zajjmowac sie paluchem
                                                    nawet na chwilę, bo grozi jej zakazenie i operacja.
                                                    Moczenie jest uciazliwe ale skuteczne tylko len musi byc goracy, stale podgrzewany .Potem musi spróbować to usunąc.
                                                    Dobrze byłoby żeby to zrobiła przed nocą.

• lusia_janusia Re: wczesniejszy przyjazd 25.03.23, 10:29
                                                    Kendo, nie ma sprawy,
                                                    przyjezdzaj wczesniej, bo mam plan
                                                    odnosnie dzisiejszego spotkania?.
                                                  • lusia_janusia Re: wczesniejszy przyjazd 29.03.23, 11:06
                                                    Kendo, jakby nie padal deszcz, to podejde do KVANTUM
                                                    i pozniej w dalsza droge, jak Ci tak odpowiada?.
                                                  • maria88 Re: wczesniejszy przyjazd 04.06.23, 19:01
                                                    Wklejam link do informacji dot.wymiany

skandynawiainfo.pl/koniec-wymiany-koron-szwedzkich-i-norweskich-na-zlotowki-w-polsce-bank-pekao-zawiesza-transakcje-gotowkowe/
                                                  • kallisto Re: wczesniejszy przyjazd 04.06.23, 20:02
                                                    Kendo napisz do mnie z yahoo kiedy na Dolny Śląsk się wybieracie?
                                                  • lusia_janusia Re: wczesniejszy przyjazd 05.06.23, 09:11
                                                    Kendo, to czekam...
                                                    Ide sie obchedorzyc i jestem gotowa na wyjcie?,
                                                    czy co tam zaplanujemy razem?.
                                                  • maria88 Re: wczesniejszy przyjazd 05.06.23, 20:56
                                                    KENDO wysłałam maila, zajrzyj na pocztę
                                                  • kallisto Re: wczesniejszy przyjazd 18.06.23, 12:19
                                                    Kendo i Lusia, chyba już czas na powrót?☺️
                                                  • maria88 Re: wczesniejszy przyjazd 20.06.23, 15:11
                                                    Napisz mi proszę, kiedy wlewasz do dzbanka świeża wode do filtrowania.
                                                    Czy po całkowitym zuzyciu przefiltrowanej czy dolewasz wczesniej
                                                    tj w czasie korzystania .
                                                  • kallisto Re: wczesniejszy przyjazd 27.06.23, 11:09
                                                    Dziękuję Kenduś za życzenia zdrowia, cmok, cmok smile
                                                  • kallisto poczta na Yahoo 04.07.23, 09:08
                                                    Kenduś wysłałam kilka słów na pocztę na Yahoo, odbierz proszę smile
                                                  • kallisto Re: poczta na Yahoo 04.07.23, 09:53
                                                    tez odpisałam, i zszokujesz się trochęwink
                                                    acha i dziekuję.
                                                  • kallisto Re: poczta na Yahoo 04.07.23, 10:10
                                                    musiałam jeszcze odpisać....
                                                  • lusia_janusia Re: poczta na Yahoo 21.07.23, 09:16
                                                    Zapomnialam o tym?, juz jestem prawie gotowa,
                                                    na rozpoczecie dnia.
                                                  • maria88 Re: poczta na Yahoo 28.07.23, 20:51
                                                    czy zaglądasz na swoja pocztę?
                                                  • lusia_janusia Re: AnnaBella 01.08.23, 16:41
                                                    Kendo bylam na marszu i tak od niechcenia
                                                    wstapilam do sklepu i odebralam spodnie, rzymiezalam rowniez,
                                                    w domu jutro naloze i troche pochodze, zeby sie ulozyly do cialka?.
                                                    Ale przyjedz to sie razem pociagniemy w miasto,
                                                    juz rozkladaja wesole miasteczko, beda tlumy i ciasno na ulicach.
                                                  • kendo Re:instrukcja obslugi maszyny do szycia 03.08.23, 09:02
                                                    www.dittrich-naehmaschinen.de/media/pdf/7a/2f/a0/anleitung-pfaff-dorina-725.pdf
                                                    dzieki Mari mam instrukcje nawet po szwedzku.
                                                    DZIEKUJE
                                                  • lusia_janusia Re:fryzjer 04.08.23, 16:19
                                                    Kendo nie zapomnij zadzwonic do fryzjera.....
                                                  • lusia_janusia Re:fryzjer 05.08.23, 20:30
                                                    Kedo, a Ty co , juz 2x dzwonilam i sie nie odzywasz?
                                                  • lusia_janusia Re:fryzjer 06.08.23, 09:01
                                                    No wlasnie, caly wieczor myslalam, ze to moj telefon,
                                                    ale zadzwonila mloda, to pomyslalam, ze u Ciebie musi
                                                    byc jakis blad, a scenario,fantazi, sama wiesz jak reakcja
                                                    lancuchowa sie rozwija.

Wlasnie po sniadaniu mialam robic jeszcze raz probe,
                                                    ew, wsiasc na rower j rowerkowac do Ciebie, ale weszlam
                                                    na wiadomosci i sie uspokoilam.

Juz nasz wiek (predysponuje) do roznych nieoczekiwanych
                                                    zdarzen?......
                                                  • lusia_janusia Re: -- telefon do syna -- 16.08.23, 09:54
                                                    Kendo, dzwonilas, ze przyjedziemy dzisiaj do syna.???!!!!
                                                  • lusia_janusia Re: -- mieszkaniowka -- 22.08.23, 10:10
                                                    Juz prawie jestem goatowa do wyjscia.
                                                  • lusia_janusia Re: -- grzybki ?? -- 24.08.23, 09:08
                                                    No to juz sie szykuje.
                                                  • kallisto Re: -- grzybki ?? -- 27.08.23, 08:05
                                                    Kendo dzieci z domu do domu się wyprowadza. Musza mieć zaplecze ogrodowe dla dzieci i zwierząt.
                                                    Córka nigdy nie czuła się jak u siebie w tej połówce domu i szczerze mówić ja tez nie lubiłam ich odwiedzać.
                                                    Prawnie nie została przepisana na zięcia ta połówka domu. Będzie kiedyś z tym ogromny problem i wojna między rodzeństwem. A jakie pieniądze dzieci włożyły w remont tej połowy to aż nie chce się mowic…..
                                                  • kallisto ... 27.08.23, 09:49
                                                    Kenduś to nie są ludzie z którymi można porozmawiac i coś uzgodnić. Każdy temat rozmydlają, uciekają od tematu lub nie słuchają co się do nich mówi. Jesli takie mają podejście to zostaną w nim sami jak palec w d.... będą ponosić ogromne koszty utrzymania domu. Jesli zależało im na tym, żeby koszty dzielic na pół,a nie umieją dobrze podejść do tematu to niestety niech sobie potem sami radzą. Dom ma 300 metrów i trzy garaże i wielki ogród!
                                                    Ogrzewanie bardzo drogie gazowe, dom kwalifikuje się do remontu, tzn.ich połowa.
                                                  • kallisto Re: ... 27.08.23, 17:52
                                                    Kendo wszystko jest przemyślane i wygodne. Do szkoły i tak woza dzieci wiec bez różnicy skąd będą dowozić😊
                                                  • maria88 Re: ... 07.09.23, 22:46
                                                    Skład masci jest bardzo prosty a jest to maśc bez dodatków sztucznych, konserwatów
                                                    .Potrzebny jest tylko smalec, może być wieprzowy ale ja zrobiłam w tym roku sobie na gęsim.
                                                    W sklepie dostałam bez problemu smalec gęsi op.200gr.
                                                    Do tego trzeba 2-3 garście samych płatkow nagietka.
                                                    Wykonanie: rozpuszczasz smalec do wrzatku i potem wrzucasz płatki na 2-3 minuty, zeby się
                                                    pogotowały .
                                                    Zdejmujesz z ognia , przykrywasz i tak stoi do nastepnego dnia.
                                                    Nastepnego dnia podgrzewasz ,żeby bylo prawie gorace i przecedzasz wszystko przez
                                                    siteczko /najlepiej metalowe/ do szklanego słoiczka /ja do 2-ch po kremach.
                                                    Zakrecasz i po ostygnieciu przechowujesz w lodowce .Moze tam stac 2 lata.

Całe gałązki mozesz suszyć razem z kwiatkiem , lub same płatki
                                                    i po zaparzeniu mozna odwar stosować na wszelkie nie gojace sie rany.

Ja tez mam nalewke na alkoholu z nagietka ktorą mozna stosować
                                                    na wszelkie wypryski, krostki do smarowania oraz do picia po
                                                    r0zcienczeniu przy chorobach wrzodowych zoładka .

Ostatnio własnie mascia nagietkowa smaruję codziennie moje nogi,
                                                    z zylakami, bo tak lekarz mi kazał.

Dodam na koniec,że nagietek reguluje prace jajników i przy wszelkiego rodzaju mięsniakach
                                                    macicy, guzach w piersiach powinno sie go pić.
                                                  • kallisto Re: ... 12.09.23, 14:33
                                                    Kendus odbierzesz yahoo?😊
                                                  • kallisto Re: ... 13.09.23, 10:54
                                                    Zapomniałam napisać, ze wczoraj odpisałam. Dziekuję😊
                                                  • lusia_janusia Re: ...farbowanie wlosow .. 20.09.23, 09:41
                                                    Kendo, teraz dla mnie jest za zimno w pokoju, kaloryfery nie grzeja,
                                                    a trzeba siedziec z posmarowana mokra glowa, nie jestem przyzwyczajona,
                                                    bo po umyciu wlosow zawsze susze suszarka.
                                                  • kallisto Re: ...farbowanie wlosow .. 22.09.23, 18:09
                                                    @😊
                                                  • lusia_janusia Re: ... moze sie przydac ? .. 26.09.23, 10:38
                                                    Kendo, dziekuje, pewnie wieczorem z nudow
                                                    wroce do tej lektury.....
                                                  • lusia_janusia Re: ... zakupy .. 09.10.23, 13:00
                                                    Kendo, to czekam w domu, tez musze
                                                    kupic owoce i jajka.
                                                  • lusia_janusia Re: ... zakupy .. 11.10.23, 12:15
                                                    Kendo, dziekuje, chetnie sie zabiore.
                                                  • maria88 Re: ... zakupy .. 12.11.23, 15:26
                                                    Oparol działa tez na odpornośc.\Czy dziecie bierze Rutinoscorbin?
                                                    Może niech je jak lubi zabek czosnku 1 dziennie.
                                                  • maria88 Re: ... zakupy .. 12.11.23, 20:29
                                                    Ale duzo nie mozna bo spadnie mu cisnienie.
                                                    Najwyżej 1 rano drugi po południu zabek.
                                                  • maria88 Re: ... zakupy .. 15.11.23, 11:53
                                                    Jak zdrowie dziecięcia?
                                                  • maria88 Re: ... zakupy .. 15.11.23, 15:27
                                                    To dobrze, ale pilnuj żeby do końca
                                                    się wyleczył.
                                                  • lusia_janusia Re: ... salatka jarzynowa.. 24.12.23, 09:14
                                                    Kendo, nie dziekuje za checi, ale nie wiem kiedy wroce do domu,

a juz sobie wszystko rano przygotowalam do salatki, tak ze
                                                    jak wroce to tylko pohakam i wymieszam.
                                                    Innym razem z checia.
                                                  • lusia_janusia Re: ... Kraina? 22.01.24, 15:12
                                                    Kendo przyjezdzasz dzisiaj do miasta?.?
                                                  • lusia_janusia Re: ... Långebro 25.01.24, 08:52
                                                    Kendo, dziekuje za zaproszenie,
                                                    juz zmieniam domowe ciuszki na wyjsciowe
                                                    i czekam na wiadomosc, kiedy wyjezdzasz.
                                                  • lusia_janusia Re: ... zakryc swoje dane w internecie? 10.02.24, 12:12
                                                    Detta är en låst artikel, redan Plus-kund? Logga in här
                                                  • lusia_janusia Re: ... przybycie... 21.02.24, 10:56
                                                    Kendo, nie ma sprawy, jestem caly czas
                                                    w domu bo czekam nahydraulika.
                                                  • lusia_janusia Re: ...Anabela ... przybycie... 06.03.24, 13:29
                                                    Kendo, zjadlam juz obiad, odpoczywam to mozesz
                                                    przyjezdzac, chetnie sie pociagne z toba, nie wiem
                                                    jak tam moja noga bedzie na przechadzce?.
                                                  • lusia_janusia Re: ...popoludniowa wizyta 12.03.24, 09:51
                                                    Kendo, jests mile zaproszona, wpadaj kiedy Tobie
                                                    pasuje, jestem dzisiaj caly dzien w domu ze wzgledu
                                                    na dzysta pogode za oknem.
                                                  • kallisto Re: ...popoludniowa wizyta 25.03.24, 19:29
                                                    Kenduś, obierz proszę wieści na @yahoo.
                                                  • kallisto Re: ...popoludniowa wizyta 29.03.24, 15:41
                                                    Kenduś zostawiłąm coś ciekawego na @ smile
                                                  • kallisto Re: ...popoludniowa wizyta 12.04.24, 16:29
                                                    Kendus dziękuję za tipsy o gałgankach na gołębie. Robiłam podobne z domestosem tam gdzie chciały uwić gniazdo, pomogło.
                                                  • lusia_janusia Re: ...rowerkowanie ... 06.06.24, 10:26
                                                    Kendo, poki co, to dopijam sniadaniowa kawe i biore sie
                                                    za porzadkowanie balkonu, a rowerkowanie, to jak ew,
                                                    wystarczy mi pozniej sily?.
                                                  • lusia_janusia Re: ...rowerkowanie ... 07.06.24, 11:13
                                                    Kendo - Du är alltid välkommen.
                                                  • lusia_janusia Re: ...rowerkowanie - inspekcja... 16.06.24, 10:26
                                                    Kendo, oczywiscie zapraszam po lunchu.
                                                    Teraz zaraz ide po rower i do Lidla kupic ta polerke
                                                    do mebli.
                                                  • lusia_janusia Re: ...telefon nie wypuszcza mnie ...? 28.06.24, 13:27
                                                    Kendo, ZADZWON DO MNIE
                                                  • maria88 Re: ...telefon nie wypuszcza mnie ...? 22.07.24, 13:37
                                                    Napisałam to wczesniej ale nie wiem czy czytałaś
                                                    więc wklejam.

KENDO Twoje kwiatuszki kwitnące to nagietek.
                                                    Przypomnę,że teraz własnie mozna z niego zrobic sobie domową leczniczą
                                                    nalewkę na alkoholu lub maśc na smalcu gęsim lub olejek na oliwie.
                                                    Przyda się do smarowania zewnetrznie na wszelkie skórne
                                                    dolegliwości.Ja stosuje przy zylakach.
                                                    Mozna tez zasuszyc i pic przy zapaleniach jelit, jajników,
                                                    jelita grubego .Ma właściwości p.nowotworowe i p. zapalne.
                                                    U nas z racji upału raz tylko trafiłam na ryneczku i
                                                    zrobiłam ale nie wiele .
                                                  • kallisto Re: ...telefon nie wypuszcza mnie ...? 25.07.24, 11:14
                                                    List posłałam na @ smile
                                                  • kallisto Re: ...telefon nie wypuszcza mnie ...? 26.07.24, 08:06
                                                    odpisałamsmile
                                                  • lusia_janusia Re: ...telefon nie wypuszcza mnie ...? 01.08.24, 14:53
                                                    Kendo, sprawdz swoj telefon, masz wylaczony sygnal?
                                                  • lusia_janusia Re: ...jablka... 05.09.24, 11:46
                                                    Kendo, dziekuje za pamiec, b, chetnie sie zajme jabluszkami.
                                                    Daj znac ca klocka,
                                                  • maria88 Re: ...jablka... 10.09.24, 16:58
                                                    Zastanawiam sie jakiego rodzaju jest to Wasze nocne ogrzewanie mieszkań.
                                                    Skąd płynie to ciepło. Czy to jest na gaz, prąd lub kotłownie .
                                                    U nas dopiero ogrzewanie podłącza 1 pażdziernika i to zaleznie od temperatury.
                                                    Koszty tego ogrzewania tez są wysokie.
                                                  • lusia_janusia Re: ...zakupy... 22.10.24, 11:44
                                                    maria88, cale miasto jest podlaczone do cieplowni, prywatni wlasciciele
                                                    willi zorganizowali sobie panele sloneczne na dachach za dofinansowanie
                                                    z komuny, ale w tym roku cos mowili ze Komuna zaniecha dofinansowania.
                                                    W naszym miescie nie ma gazu, piece w kuchni elektryczne, wlasciciele wlasnych
                                                    mieszkan organizuja sobie tez ogrzewanie elektryczne przez podlogi.

Kendo, jak sie wypogodzi to ew, wypad na Harllovs mozna pojechac po poludniu?
                                                  • kendo Re:jakie jedzonko po operacji 08.12.24, 10:17

Kostråd i samband med operation
                                                    Näring läker och ger kraft
                                                    Att genomgå en operation innebär att kroppen utsätts för fysisk påfrestning.
                                                    Därför behöver du extra näring och energi, det vill säga mat och dryck, för att
                                                    orka.
                                                    För att du ska må så bra som möjligt i samband med din operation, är det
                                                    viktigt att du veckorna före och efter operationen äter tillräckligt. Detta för att
                                                    undvika att gå ner i vikt. Har du stabil vikt och äter som vanligt bör du följa
                                                    Allmänna kostråd ovan.
                                                    En bra måltidsfördelning ökar chansen att du får i dig den näring du behöver.
                                                    Fördela maten jämnt över dagen: frukost, lunch och middag, samt två till tre
                                                    mellanmål.
                                                    Protein, kroppens byggstenar
                                                    Bra proteinkällor är kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter. Även bönor,
                                                    linser, nötter och frön, liksom sojaprodukter som tofu innehåller mycket protein.
                                                    Kroppens celler använder proteinerna till att reparera och bygga nytt
                                                    Protein, kroppens byggstenar
                                                    Bra proteinkällor är kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter. Även bönor,
                                                    linser, nötter och frön, liksom sojaprodukter som tofu innehåller mycket protein.
                                                    Kroppens celler använder proteinerna till att reparera och bygga nytt.
                                                    Förslag på proteinrika pålägg på en smörgås
                                                    • Keso
                                                    • Makrill i tomatsås
                                                    • Ägg
                                                    • Kikärtsröra (hummus)
                                                    • Rostbiff/skinka/kalkon
                                                    • Tonfisk i vatten/olja
                                                    • Ost
                                                    • Jordnötssmör eller annat nötsmör
                                                    • Leverpastej

Förslag på proteinrika mellanmål
                                                    • Fruktsallad med vaniljkesella
                                                    • Keso med bär
                                                    • Äggröra
                                                    • Salta kex med en dessertost
                                                    • Smoothie gjord på kvarg, mjölk, och en banan
                                                    Mixa 1dl mjölk med 1 dl kvarg med valfri smak och en banan.
                                                    För ökat energiintag
                                                    Om du har nedsatt aptit och riskerar att gå ner i vikt är det bra att välja mat som
                                                    innehåller mycket kalorier. Fett är en viktig energikälla, välj gärna fett med hög
                                                    andel omättat fett. Livsmedel med mättat fett behöver dock inte uteslutas helt.
                                                    Omättat fett finns i oljor, mjuka och flytande margariner, nötter, frön, mandel,
                                                    avokado, oliver och fet fisk som till exempel lax, sill, strömming, makrill och
                                                    sardiner.
                                                    Mättat fett finns framför allt i fett kött, feta charkprodukter och feta mejerivaror
                                                    som till exempel grädde, smör, ost och i kokos.
                                                    Näringsdrycker
                                                    Vid nedsatt aptit och/ eller viktnedgång kan näringsdrycker behövas som
                                                    komplement både före och efter operation. Hör av dig till kontaktsjuksköterska
                                                    eller dietist om du tror att du kan behöva näringsdrycker
                                                  • kallisto Re:jakie jedzonko po operacji 08.12.24, 19:38
                                                    Kendo, skoro wypis na drugi dzień to moze to zabieg laparoskopowy? Po cięciu chirurgicznym może dłużej trzymają?
                                                  • jaga_22 Re:jakie jedzonko po operacji 09.12.24, 10:00
                                                    Z tego artykułu to wypisz ,wymaluj dieta dla mojego męża.
                                                    Nie rozumiem co ma do tego tarczyca?

Jak wygląda operacja na tarczycę?
                                                    Zabieg polega na wykonaniu kilkucentymetrowego nacięcia w dole szyi, nad wcięciem mostka, przez które usuwany jest gruczoł. Co ważne, rana zszywana jest za pomocą szwów śródskórnych i plastrów tzw. „steri-stripów”. Dzięki temu blizna po usunięciu tarczycy jest prawie niewidoczna.
                                                  • jaga_22 Re:jakie jedzonko po operacji 09.12.24, 10:02
                                                    Pacjenci zastanawiają się także, czy możliwe jest usuwanie guzków tarczycy laparoskopowo. Metoda ta nie jest jednak praktykowana.
                                                  • lusia_janusia Re: maszyna do szycia- 11.12.24, 02:02
                                                    www.youtube.com/watch?v=sSlaD5TlLk4
                                                    www.youtube.com/watch?v=30-7ZT3LeGI
                                                    www.youtube.com/watch?v=SYJ8P_czMEk
                                                    www.youtube.com/shorts/Pw0cxzC-VKs
                                                    www.youtube.com/shorts/Vy1HbHIzVB4
                                                  • kendo Re: maszyna do szycia- 11.12.24, 16:15
                                                    lusia_janusia napisała:

> www.youtube.com/watch?v=sSlaD5TlLk4
                                                    > www.youtube.com/watch?v=30-7ZT3LeGI
                                                    > www.youtube.com/watch?v=SYJ8P_czMEk
                                                    > www.youtube.com/shorts/Pw0cxzC-VKs
                                                    > www.youtube.com/shorts/Vy1HbHIzVB4
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • wedrowiec2 Re: maszyna do szycia- 15.12.24, 16:59
                                                    Kendo, życzę bezproblemowego zabiegu, szybkiego powrotu do domu i zdrowia. Oczywiście powrotu na forum teżsmile
                                                  • lusia_janusia Re: odwiedziny 22.12.24, 10:27
                                                    Kendo, är Du wälkommen....
                                                    jestem caly czas w domu, ew, mam zamiar wyjsc
                                                    do skjleou, wez klucze na wszelki wypadek i sie
                                                    rozgosc, jak nie ma mnie , to nadejde.
                                                  • lusia_janusia Re: odwiedziny 22.12.24, 10:58
                                                    Kendo, chyba ze poczekam i pojziemy razem jak masz ochote?????
                                                  • kendo zuzytyte ubrania do central itp... 22.01.25, 08:55
                                                    zalinkalam dla siebie sciage,gdzie zdawac zuzyte ubrania/szmaty,
                                                    wyszlo nowe prawo ,ze nie mozne je byle gdzie zostawiac w kontener.

www.kristianstadsbladet.se/2025-01-21/paulas-chock-var-tvungen-att-skanka-sondriga-strumpor/
                                                  • lusia_janusia Re: zuzytyte ubrania do central itp... 22.01.25, 12:46
                                                    Kendo wez skopiuj caly tekst, bo link mi sie nie wyswietla?.
                                                  • jaga_22 Re: zuzytyte ubrania do central itp... 22.01.25, 13:51
                                                    Paula Roslund, 43, skulle slänga sina trasiga kläder på återvinningscentralen i Åhus.

Då sa personalen nej och hänvisade henne till Erikshjälpen i Kristianstad.

– Jag skämdes när jag lämnade det där, säger Paula.

– Återvinningscentralen har sagt fel, vi tar bara emot hela, rena och tvättade kläder, säger Henrik Stedt, verksamhetschef på Erikshjälpen.

Paula Roslund, 43 lata, zamierzała wyrzucić podarte ubrania do punktu recyklingu w Åhus.

Wówczas personel odmówił i skierował ją do Erikshjälpen w Kristianstad.

– Wstydziłam się, kiedy to tam zostawiłam – mówi Paula.

– Centrum recyklingu podało nieprawdziwe informacje, przyjmujemy tylko całe, czyste i wyprane ubrania – mówi Henrik Stedt, kierownik operacyjny w Erikshjälpen.

Podarte ubrania i materiały powinny być wrzucane do pojemnika Human Bridge, ale Paulę poproszono, aby przekazała swoje podarte ubrania Erikshjälpenowi, co jest nieprawdą.
                                                  • kallisto Re: zuzytyte ubrania do central itp... 29.01.25, 08:47
                                                    @ na Yahoo poleciałosmile
                                                  • lusia_janusia Re: telefon 30.01.25, 23:50
                                                    Kendo sprawdz swoj telefon, czy masz
                                                    go wlaczony???????
                                                  • lusia_janusia Re: telefon 12.03.25, 10:37
                                                    Kendo, dostalam sms ze lek juz jest do
                                                    odebrania.
                                                    Za chwile sie zbiore i przyjade autobusem, cos potrzebujesz wiecej?
                                                  • lusia_janusia Re: telefon 13.03.25, 09:14
                                                    Det war så lite.
                                                    Mam nadzieje, ze teraz juz szybko mina wszzystkie
                                                    dolegliwosci i powrocisz do pelnego zdrowia,
                                                    czego bardzo zycze.
                                                  • maria88 Re: telefon 17.03.25, 18:45
                                                    Dzięki za słów kilka.Odpisałam.
                                                  • lusia_janusia Re: telefon 24.03.25, 09:28
                                                    Kendo jeszcze siedze w proszku, moze po lunchu ew.
                                                    sie zdecyduje?
                                                  • kendo Re: wiazanie chustek i na brzuszek 10.06.25, 09:51
                                                    musze wkleic pare linko
                                                    odnosnie wiazania chustek,
                                                    musze chronic ciecie pooperacyjnie przed sloncem

www.youtube.com/shorts/ln22JtsSSxM
                                                    www.youtube.com/shorts/_7K2bAPCEsg
                                                    www.youtube.com/shorts/5C5v4xqXKLM

wiazanie przy bluzce
                                                    www.youtube.com/shorts/ctZlumhrIF4
                                                    przeciw zylakom
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 10.06.25, 15:48
                                                    Nie znałam takiego sposobu 1 i 2 bardzo fajne.Dziekuje Kendo.
                                                    Usmiałam sie z kiciusia polujacego na myszkę.
                                                    Gdybys KENDO znalazła jakis filmik na wiazanie chutseczek, szalików na glowie .to proszę.
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 10.06.25, 16:00
                                                    KENDO jesli chodzi o blizny to jest taki żel ktory kiedys zapisał mi lekaz firmy NORIS PHARMA AG
                                                    Gutenbergstrass1 CH-8002 Zurich Szwajcaria
                                                    o nazwie bliznasil żel na blizny hypoalergiczny - do leczenia blizn.
                                                    zmniejsza widocznośc blizn,wyrownuje koloryt, na blizny nowe, stare, roznego pochodzenia, matowy , niewidoczny na skorze.
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 10.06.25, 17:57
                                                    KENDO ja nie smaże blinów tylko placki kartoflane.Jadłam tez bliny w restauracji i mi
                                                    smakowały. Sama nie robie bo nie umiem. To chyba potrzebne sa do tego drozdzę , czy tak?
                                                    Musze własnie spróbowac samej tak usmazyc bo sa dobre tak ja napisałas z gulaszem, tak
                                                    zwane placki po węgiersku.
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 13.06.25, 15:12
                                                    Zylaki to choroba u mnie rodzinna i to bardzo niebezpieczna. Stale trzeba już kończyny dbac gdy raz dały znac o sobie.Trzeba robic badania tzw.Dopplera moim zdaniem przynajmniej raz w roku i systematycznie zwłaszcza w letnim okresie przyujmowac stosowne leki .Jezeli sa wido0czne tez
                                                    zmiany na zewnatrz to smarowac codziennie żelami lub natłuszczac kremem np.witaminowym lub nagietkowym.Nie ma z nimi zartów moze tworzyc sie skrzep ktory moze wędrować do serca, do płuc. Dobrze tez kontrolowac swuj cholesterol zeby nie było miazdzycy naczyń. Reasumując to nie dopuszczcac do stanu zapalnego tj,uczucia goracej bolesnej nogi i temp. Nie siedziec dlugo
                                                    ze spuszczonymi nogami. Ruch jest wskazany.(Odpoczywamy, spimy z nogami wyzej uniesionymi.
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 13.06.25, 15:14
                                                    Tak to chyba był Doppler.
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 13.06.25, 18:09
                                                    Przeszłam gehenne w leczeniu mamy bo własnie wtedy nie bylo specjalistow i badań
                                                    dopiero pózniej pojawili sie specjaliści jaki juz bylo za pózno na prawidlowe leczenie.
                                                    Jezeli nie masz duzych zylaków powierzchownych i nogi nie puchna , nie bolą ,po staniu to nie jest żłe.
                                                  • maria88 Re: wiazanie chustek i na brzuszek 20.07.25, 22:06
                                                    Niestety nie jestem tam zarejestrowana i problem z obejrzeniem.
                                                  • lusia_janusia Re: przyjazd 27.07.25, 12:47
                                                    Kendo, poniewaz sniadanie jadlam pozno, to i obiad sie odwlecze,
                                                    ew, jak nie bedzie burzy i Ci pasuje to po15 bym sie zjawila?
                                                  • lusia_janusia Re: drozdowka ... 24.08.25, 16:00
                                                    Kendo, dziekuje za zaproszenie,
                                                    ale bylam na marszu i na rowerkowanie za mocno
                                                    wieje na moj stan zdrowia,
                                                    nie chce wysilac gardla.>
                                                  • lusia_janusia Re: kraina 17.11.25, 11:47
                                                    Kendo ide dzisiaj, w srode robie sobie wolne
                                                    na odpoczynek.
                                                  • maria88 Re: kraina 21.11.25, 22:30
                                                    KENDO wpis do Ciebie zrobiłam omyłkowo u LUSI
                                                  • lusia_janusia Re: kraina 23.11.25, 21:09
                                                    Insändare
                                                    Rätt kunder på Matmissionen?

23 november 2025 16:00

I en lokal på Näsby i Kristianstad har det sedan en tid funnits möjlighet för den som har det "dåligt ställt", det vill säga den som har låg pension eller lever på bidrag, att inhandla varor till reducerat pris.
                                                    Detta är en insändare i Kristianstadsbladet.Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
                                                    Hur behövande är Matmissionens kunder, frågar sig skribenten.
                                                    Öppna bild i helskärmsläge

Hur behövande är Matmissionens kunder, frågar sig skribenten.

Bild: Åsa Carlsson

Det är helt ok att dessa varor som säljs tas omhand och inte kastas på grund av att utgångsdatumet ligger nära i tiden. Själv köper jag gärna matvaror med röda lappar. Men en sak jag reagerat på är om de som handlar där verkligen har det så "dåligt ställt", för vid affärens öppettider kan man utanför affären se bilar av senaste modell, bilar som är ganska dyra.

Har man det då "dåligt ställt" borde bilen inte vara prio ett, det borde vara annat, som exempelvis mat. Hur håller Matmissionen koll på vem som handlar i affären? Görs det kontroll i affären på den som handlar? Har man fått registrera sig som behövande? Jag anser att den som tycker att det är OK att köpa varor där bäst före datum ligger nära i tiden också borde få handla i Matmissionens affär, inte bara den som har det "dåligt ställt".

Matsvinn -nej tack

vid affärens öppettider kan man utanför affären se bilar av senaste modell, bilar som är ganska dyra
                                                  • lusia_janusia Re: kraina 23.11.25, 21:15
                                                    www.kristianstadsbladet.se/debatt/ratt-kunder-pa-matmissionen/
                                                  • lusia_janusia Re: telefon 28.11.25, 08:48
                                                    Kendo sprawdz swoj telefon, czy masz
                                                    wlaczony glos????...!!!!

• maria88 Re: telefon 28.11.25, 18:43
                                                    Wyniki od ostatniego nie uległy zmianie, więc uważam, ze nie jest żle chociaz o hemoglobinę muszę
                                                    zadbac bo mam złą przyswajalnośc żelaza o czym wiem od lat. Na to konto kupię sobie jutro miesko na tatara.
                                                  • lusia_janusia Re: zakup 29.11.25, 16:11
                                                    Kendo, dziekuje za zakup,
                                                    tak jak sie umuwilysmy, dasz znac, kiedy przyjedziesz,
                                                    to wyjde po Ciebie.
                                                  • lusia_janusia Re: zakup 04.12.25, 13:00
                                                    Kendo, dzisiaj mialam wyslac sms z przypomnieniem
                                                    dziekuje, bedzie takiej samej wielkosci jak Twoj?????
                                                  • kendo Re: swie wlosny znikna 15.12.25, 17:48
                                                    www.youtube.com/shorts/uMJC4nSfxFk
                                                    ciekawe czy bedzie faktycznie efekt,
                                                    musze test zrobic.
                                                  • lusia_janusia Re: co z telefonem 29.12.25, 22:23
                                                    Odblokuj telefon,
                                                    nie moge sie dozwonic?????!!!!!!
                                                  • kendo koronka irlandska 20.01.26, 09:35
                                                    szkolaszydelkowania.pl/2013/06/koronka-irlandzka-piekno-samo-w-sobie.html

www.kufer.co.uk/p/blog-page_9881.html
                                                    www.youtube.com/watch?v=YGDplry1I8A

www.youtube.com/watch?v=AIikp4EN1HQ
                                                  • kendo miesnie brzucha /na siedzaco 25.01.26, 13:00
                                                    www.youtube.com/shorts/YQAlUKLEYQ8https://
                                                    www.youtube.com/shorts/HR30TfTfxZE

www.youtube.com/shorts/YQAlUKLEYQ8https://

50 na pewno nie zrobie na poczatku,
                                                    kiedys probowalam ale sily braklo.

• kendo haftowanie 10.02.26, 11:49
                                                    www.youtube.com/watch?v=zxuZSLVnaEo
                                                    to mi sie przyda do nastepnego projektu
                                                  • kendo listki szydelkowe 11.02.26, 12:44
                                                    www.youtube.com/watch?v=qWhLFNs_bzo
                                                  • lusia_janusia Re: wiadomosci -City 28.02.26, 16:53
                                                    Kendo, dziekuje za nowe wiadomosci z centrum,
                                                    nie doczytalam co sie dzieje na mojej ulicy,
                                                    zmienie trase marszu i dzisiaj sie przejde zobaczyc co remontuja
                                                    w nowym lokalu? co co wieczor obserwuje przez okno, do pozna swiato
                                                    jest zapalone.
                                                  • kendo irlandzki silimaczek 12.03.26, 16:36

www.youtube.com/watch?v=ZhBL0J0aDcw
                                                  • kendo Re: irlandzka -lezka/lisc/listek 17.03.26, 20:12
                                                    1) www.youtube.com/watch?v=sqAkT4gOjDo

2) www.youtube.com/watch?v=cFJhHwadAyM

3) www.youtube.com/watch?v=xLCiV0Nu5d8

4) www.youtube.com/watch?v=aye53Ft6s3k

5) www.youtube.com/watch?v=aO5IMdPay6s

6) www.youtube.com/watch?v=VWEhs9p0q08

7) www.youtube.com/watch?v=dp6xoxIJWuY
                                                  • kallisto Re: irlandzka -lezka/lisc/listek 21.03.26, 17:05
                                                    Kendo, sprawdź proszę pocztę na Yahoo😊
                                                  • kallisto Re: irlandzka -lezka/lisc/listek 21.03.26, 20:45
                                                    To było tak dawno temu?😱😀
                                                    Dawno, niedawno a wspomnienia są piękne 🥰
                                                  • kallisto Re: irlandzka -lezka/lisc/listek 09.04.26, 08:06
                                                    @ 🙂
                                                  • kendo Re: irlandzka -lezka/lisc/listek-polski 09.04.26, 22:59
                                                    www.youtube.com/watch?v=4VULai7v3Io

www.youtube.com/watch?v=G2oELKcaBMo
                                                    pawie pioro
                                                    www.youtube.com/watch?v=7POmUV2IrZ0
                                                    podluzne pawie pioro
                                                    www.youtube.com/watch?v=SVL6-dmf_l0
                                                    motyw slonce
                                                    www.youtube.com/watch?v=G2oELKcaBMo&t=15s
                                                    motyw slonecznik
                                                    www.youtube.com/watch?v=Em7-9eEKteU
                                                    listek azurowy
                                                    www.youtube.com/watch?v=4VULai7v3Io&t=57s
                                                    motyw kwiatowy
                                                    www.youtube.com/watch?v=-uyQ4knXK80&list=PLd_T3orgqC3Hr7PocqykhrOxGiVoaQDZ8
                                                    motyw kwiatowy II
                                                    www.youtube.com/watch?v=dHBTneix0qQ
                                                  • kallisto Re: irlandzka -lezka/lisc/listek-polski 10.04.26, 09:47
                                                    Dziękuję Kendo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka