02.11.22, 09:53
www.google.com/search?sa=X&source=univ&tbm=isch&qshockdmiany+dyni+zielonej&client=firefox-b-d&fir=0l2gx7BJsNhzCM%252C_OH-Gin5OrcQtM%252C_%253BWdx7ICndW6NRgM%252C_OH-Gin5OrcQtM%252C_%253BkxOhup-61xV7BM%252CTYxQx3E8FLx5yM%252C_%253BXbKCuhwm1qQUiM%252CLBUWopO34nBKcM%252C_%253B8H6DKZP7Vfe0WM%252CFd602si7LqBGHM%252C_%253BZENGcMFuHoH83M%252CMZM5tE9n19yRnM%252C_%253BshyTkffYtgZhUM%252Ce94oQrKs6HgISM%252C_%253BJoQLzTN4xIXbtM%252CTYxQx3E8FLx5yM%252C_%253B3MxQewpT_dZ6MM%252CFd602si7LqBGHM%252C_%253BgcF3UPn-gx-NcM%252C8EBgeXLYB-HkAM%252C_&usg=AI4_-kStWoaEWx9DaWOo_eT6qx76b0XTCQ&ved=2ahUKEwja0rrsjI_7AhWSQPEDHf5qDpYQ7Al6BAgJEFc&biw=1438&bih=956&dpr=1
Krndo mi sie wydaje, ze ta co ja mam to mozna zakwalifikowac do dyni makaronowej,
ma iinny ogonek i jest zoltawa w zielone paski przez cala wysokosc,
lokalnyrolnik.pl/blog/dynia-krolowa-jesieni-rodzaje-i-odmiany-dyni/
Dynia makaronowa
Dynię makaronową charakteryzuje lekko podłużny kształt i skórka w kolorze żółtym lub żółto-zielonym. Po przekrojeniu ukazuje się nam żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej (gotowania lub pieczenia) rozdziela się na nitki.

Dynia makaronowa jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Najlepiej upiec ją w całości w piekarniku, a następnie przekroić na pół. Po wyjęciu pestek, wybieramy widelcem miąższ, który rozdziela się na charakterystyczne włókna przypominające spaghetti. Dyniowe nitki można jeść jak makaron. Taki warzywny makaron najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub warzywami.

Przepis na dynie makaronowa
www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-makaronowa-z-pieczarkami-i-cheddarem
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Dynia 02.11.22, 10:07
      mi sie wydaje,ze to dynia ozdobna-
    • kendo Re: Dynia 02.11.22, 10:10
      twarda po zboju..
      a jak by ja na tarce utrzec,na wiekszych oczkach
      dodac kartofla/jajko troche maki i placki zrobic?
      bedzie OK???????
      • kendo Re: Dynia 03.11.22, 11:46
        usmazone placki z 1/3 dyni, smakowaly tym co czestowalam

        nastepny test bedzie do ugotowania-ciekawe jak bedzie smakowac.?
      • lusia_janusia Re: Dynia 03.11.22, 15:03
        Tez jestem ciekawa smaku, chyba z duza ilosci pachnacych
        przypraw typu; oregano, tymianek, to zalezy od smaku?.

        Ja tez musza swoja przyzadzic, ale chyba juz nie w tym tygodniu.
        • kendo Re: Dynia 03.11.22, 15:43
          mysle,ze czosnek tez by pasowal i moze jakas kwasniejsza nuta??
          typ kwasna smietana i moze krewetki??
          • kallisto Re: Dynia 03.11.22, 16:52
            a ja raz czy dwa robiłam dynię, znaczy zupę, ale tak się namęczyłam obierając, że się więcej nie skuszę. dużo pracy a mało jedzenia. Kiedyś dawno temu robiłam do słoików dynię na słodko kwaśno z goździkami. Dobra była, nie powiem ale żeby mi się teraz chciało robić jak mi się nie chce, wole kupić big_grin
            • kendo Re: Dynia 03.11.22, 18:49
              tak ,Kallisto ciezko sie obiera a ciezej bylo dla mnie ja podzielic,
              zawsze kupuja ta w formie gruszki,jest dobra do zapiekania z warzywami w piekarniku,
              zup nie robilam..na zime tez nie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka