lusia_janusia
02.11.22, 09:53
www.google.com/search?sa=X&source=univ&tbm=isch&q
dmiany+dyni+zielonej&client=firefox-b-d&fir=0l2gx7BJsNhzCM%252C_OH-Gin5OrcQtM%252C_%253BWdx7ICndW6NRgM%252C_OH-Gin5OrcQtM%252C_%253BkxOhup-61xV7BM%252CTYxQx3E8FLx5yM%252C_%253BXbKCuhwm1qQUiM%252CLBUWopO34nBKcM%252C_%253B8H6DKZP7Vfe0WM%252CFd602si7LqBGHM%252C_%253BZENGcMFuHoH83M%252CMZM5tE9n19yRnM%252C_%253BshyTkffYtgZhUM%252Ce94oQrKs6HgISM%252C_%253BJoQLzTN4xIXbtM%252CTYxQx3E8FLx5yM%252C_%253B3MxQewpT_dZ6MM%252CFd602si7LqBGHM%252C_%253BgcF3UPn-gx-NcM%252C8EBgeXLYB-HkAM%252C_&usg=AI4_-kStWoaEWx9DaWOo_eT6qx76b0XTCQ&ved=2ahUKEwja0rrsjI_7AhWSQPEDHf5qDpYQ7Al6BAgJEFc&biw=1438&bih=956&dpr=1
Krndo mi sie wydaje, ze ta co ja mam to mozna zakwalifikowac do dyni makaronowej,
ma iinny ogonek i jest zoltawa w zielone paski przez cala wysokosc,
lokalnyrolnik.pl/blog/dynia-krolowa-jesieni-rodzaje-i-odmiany-dyni/
Dynia makaronowa
Dynię makaronową charakteryzuje lekko podłużny kształt i skórka w kolorze żółtym lub żółto-zielonym. Po przekrojeniu ukazuje się nam żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej (gotowania lub pieczenia) rozdziela się na nitki.
Dynia makaronowa jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Najlepiej upiec ją w całości w piekarniku, a następnie przekroić na pół. Po wyjęciu pestek, wybieramy widelcem miąższ, który rozdziela się na charakterystyczne włókna przypominające spaghetti. Dyniowe nitki można jeść jak makaron. Taki warzywny makaron najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub warzywami.
Przepis na dynie makaronowa
www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-makaronowa-z-pieczarkami-i-cheddarem