Dodaj do ulubionych

***** M A J ****

01.05.25, 08:38
witamy sie majowo,
dzien ze swietem pracy,
slubami
komuniami

kwitnacymi lakami/rzepakami,

miejmy kazdy dzionek z pieknymi chwilami
Obserwuj wątek
    • kendo Re: ***** M A J **** 01.05.25, 08:44
      witam Zaloge Vistulowa,
      flagi nie wywiesilam na balkonie,
      ale na Vistuli sa dwie,
      swieto obchodzone w wiekszosci krajow

spedzajcie milo dzisiejszy dzionek,
      bez przymusu i grozb mozeby pochod ogladac z balkonow.
      • jaga_22 Re: ***** M A J **** 01.05.25, 09:00
        Dzień dobry,a ja zupełnie zapomniałam ,choć wczoraj wiedziałam big_grin
        • kendo Re: ***** M A J **** 01.05.25, 09:07
          witaj Jagusia majowo,
          sliczny obrazek powitalny,

cieplutko z samego rana za oknem,
          wpuszczam promyczki slonecze,pootwieralam okna,
          brzoza na razie spokojna,

dzis dzien rowniez konwalji..

miej sobie mile chwilki
          • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 01.05.25, 10:56
            HEJ !!!
            KENDO I jAGA
            ORAZ POZOSTALE PANIE
            1 maja 2025 (Czwartek) - Święto Pracy
            2 maja 2025 (Piątek) - Dzień Flagi RP
            3 maja 2025 (Sobota) - Święto Konstytucji 3 Maja
            26 maja 2025 (Poniedziałek) - Dzień Matki
            Nie ma niedzieli handlowej
            https://www.gify.net/data/media/134/linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0195.gif

Ja juz zrobilam marsz, a pozniej zjadlam sniadanie, troche
            bylo mi zimno w rece, wiatr jest jeszcze mimo wszystko chlodny.

Nie mam planu na ten szczegolny pierwszomajowy dzien, pewnie
            z balkonu bede ogladala wydarzenia, a po poludniu moze wyjde
            do parku?
            https://www.gify.net/data/media/134/linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0227.gif
            Niemniej zycze Nam udanego dnia pod kazdym wzgledem.
            • maria88 Re: ***** M A J **** 01.05.25, 12:21
              Witam , witam, wiatrzysko telepie flagą na balkonie, slonko świeci i cisza, spokój.
              Nic sie nie dzieje. Kiedys to yl dzień gwarny. U nas nie ma żadnych pochodów,
              ludziska siedzą w domach albo gdzies wyjeżdzaja bo wekend długi.
              Jakies nie wielkie popoludniowe4 atrakcie dla dzieci i tyle.
              Dla mnie to dzionek bedzie relaksowy , dopijam kawkę.

Zyzce wekendu spokojnego i zdrowego .
              • maria88 Re: ***** M A J **** 01.05.25, 20:18
                Ale puchy na forum. U mnie aura zrobiła sie dla mnie niekorzystna bo wiało zimnem
                i po kosciacjh czuje zblizajace sie opady juz jutro i pojutrze.

No to miłego wieczorku. Trzymajcie sie w zdrowiu.
                • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 01.05.25, 20:30
                  maria88, tutaj pogoda byla podobna, niby cieplo przez okna,
                  ale wiatr chlodny ochadzal, jednk mlodzi wyletnieni.
                  W parku wiele osob, przewaznie z dziecmi.

U mnie nie widac deszczu na horyzoncie, jest b,sucho wszedzie,
                  byly ostrzezenia podczas grylowania w naturze, zeby nie wywolac pozarow.

Milego wieczoru Nam zycze.
                  Na niebie juz widoczny sierp ksiezyca wedruje.
                  Pelnia ksiezyca 12 maja o godz, 18,57.
                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 01.05.25, 22:13
                    Dobry wieczórsmile
                    Nowy miesiąc, nowe postanowienia i może uda mi się regularnie bywać na forum.
                    Codzienność bez zmian, trochę z małymi zawirowaniami, ale trzymamy sięsmile Dzisiejszy, świąteczny dzień tym różnił się od innych czwartków, że było pusto na ulicach. W domu też nie słychać sąsiadów. Czyżbym była na pustyniwink Z minionych czasów pamiętam, że po obowiązkowym pochodzie szłam na kiermasze książki. Zawsze coś ciekawego pojawiało się na straganach. I to dopiero było prawdziwe, majowe świętosmile
                    • jaga_22 Re: ***** M A J **** 02.05.25, 09:09
                      Witam... odnalazła się Wędrówka,ale Kalisto się zapodziała wink
                      Chciałam tylko Was powitać .
                      Jeszcze pogoda nie najgorsza,ale już dostałam Alert.
                      Trochę wczorajszej wiosny smile
                      • kendo Re: ***** M A J **** 02.05.25, 09:35
                        witaj Jagusia z pieknymi zdjeciami od Ali,
                        podziekuje Jej,

tu pogodowo sie od jutra ochlodzi z polnocnym zimnem,

cieszmy sie tym co mamy na ten czas i nie zamartwiajmy sie co bedzie jutro.
                        przyjemnych chwilek Jagusia
                        • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 02.05.25, 14:44
                          Hej !!!!
                          Maj obdarza Nas piekna przyroda budzaca sie do zycia,
                          pierwszymi kwiatami w roznych kolorach i spiewem ptakow.
                          Dziekuje za kolorwe fotki, zdjecia, ktore wlasnie odzwierciedlaja te uroki.

Mam nadzieje, ze piatek bedzie mozna zaliczyc do udanego a jutro
                          juz weekendowo bedziemy odpowczywali, czego Nam zycze.
                          • kendo Re: ***** M A J **** 02.05.25, 14:54
                            witajcie Kallisto/Lusia,
                            w kraju dlugie dni weekendowe,mozna wlasnie sie organizowac w rozne spotkania,
                            miej udane kazde spotkano Kallisto i spedzaj go milo,

Lusia zasluzony relaksik po myciu okna -nalezy sie,

ja senna sie zrobilam i z ksiazka zaraz legne na kanapke i pewnie dzemka mnie zmozy

cudnych chwilek zycze.
                            • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 02.05.25, 21:29
                              Mimo długiego weekendu spotkań nie planuję. Pomijając sprawy domowe zauwazyłam, że znajomi zestarzeli się bardziej psychicznie niż fizycznie. Pewnie to naturalne zjawisko, ale trudno przejść nad nim do porządku dziennego. U siebie też widzę zmianywink
                              Dzień był upalny, prawdziwie letni. Trudno oddycha się takim powietrzem po długim okresie chłodu. Od jutra zmiana pogody i kilkanaście dni chłodu. Nadchodzą ogrodnicy? Chyba trochę za wcześnie.
                              • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 02.05.25, 23:21
                                wedrowiec2, trafne spostrzezenie, bo chyba to kolej przemijajacego
                                czasu, tak mi sie wydaje.
                                Sama po sobie rowniez to zauwazam, jak wiosna rozkwita chce sie przebywac
                                wiecej za domem, samemu lub w odpowiednim towarzystwie.
                                U spotkanych znajomych dostrzegamy zmiany.

Mnie dzisiaj juz pierwsza jaskolka odwiedzila, czyli jeszcze wiosna u mnie
                                trwa, do lata i ciepla to musze poczekac.
                                Jaskolka wyladowala na okapie dachu, siedzac w kuchni przy stole podziwialam
                                jej piortka i charakterystyczny ogonek.

Zycze Nam spokojnej nocy.
                                • jaga_22 Re: ***** M A J **** 03.05.25, 08:09
                                  Dzień dobry smile
                                  Cieszę się,że zobaczyłam Was wczoraj w komplecie smile
                                  Jeszcze w łóżeczku,ale wyspana.Wczoraj usnęłam dopiero o 3.30,a wieczorem nawet nie
                                  zdążyłam połknąć tabletki na sen i usnęłam do 3.30 i jeszcze udało mi się dospać.

Coś muszę wymyśli c na obiad,a miało być na 2 dni,ale znowu był wnuczek i garnek pusty tongue_out

To prawda,zmiany starzeniowe najszybciej widać u znajomych,a u nas jest wszystko w porządku big_grin
                                  Mam duszę nastolatki i nie chce mi się wierzyć ,że to już tyle lat.
                                  Niestety ,ale to się dzieje ,a choroby przyśpieszają resztę sad

Wczorajszy cały dzień był ładny.tylko wieczorem trochę popadało,pogrzmiało i powiało.
                                  Dziś ma być 20st. słonko już jest.

• kendo Re: ***** M A J **** 03.05.25, 09:07
                                    witam swiatecznie Krjanow,
                                    macie dzis znowu swieto,jak rowniez Lusie,
                                    tak,w naszym wieku juz zauwaz sie zmiany fizyczne/intelektualne,
                                    sama widze jak sie zmieniam,
                                    choc znajomi caly czas podkreslaja,ze nie widza zadnych zmian,bo czesto rozmawiamy w naszej kawiarence drucianej.

miejcie sobie mile chwilki
                                    • maria88 Re: ***** M A J **** 03.05.25, 10:27
                                      Swiateczne fotki na forum i piekne kwiatki u JAGI.Kwiatów mam niewiele w domku bo
                                      nie chce im robic krzywdy gdybym musiała byc dłuzej poza domem. Nastroje też jak
                                      czytam dobre więc okey. Pogoda u mnie od rana bylo pochmurnie ale chyba slonko wychodzi.
                                      +20 chociaz wiatrzysko jest. Ludziska nie kreca sie moze potem wyruszą , spokojnie.
                                      Zaraz transmisja uroczystości państwowych więc co nieco popatrzę.
                                      Narazie nie myślę o opuszczaniu chałupki.
                                      LUSIU a to miałas przygode z jaskółką. Moze chce wic gniazdko bo mieszkasz wysoko.
                                      Lubie te ptaszki, kiedys w naszym bloku tez bylo kilka gniazdek ale ludziska pozzrzucali,
                                      a teraz od dawna ich nie ma.
                                      Nastawiłam rosół na wolowince, bedzie tez do drugiego dania. Jest to przypadkowe
                                      bo chciałam rozmrozic na gulasz od szynki a rano patrze a to rozmrozona wolowinka,

Spokojnego swietowania życzę.
                                      • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 03.05.25, 10:46
                                        Hej!!!
                                        maria88,
                                        i pozostale Vistulowe Forumeczki.
                                        Macie swieto w kraju, u mnie normalna sobota.
                                        maria88 ma obiad z niespodzianka, ale chyba bedzie tez
                                        na kilka porcji.
                                        Kallisto rowniez zaopatrzona na caly swiateczny weekend
                                        i pewnie goscie pomoga oproznic lodowke?.
                                        Ja tez mam do podgrzania, ale to zalezy co bedziemy jadly
                                        z wnuczka.

Temperatura, raczej chlodno, slonce jeszcze proboje sie przedzierac
                                        przez chmury.

Zycze Nam przyjemnej soboty.
                                        • kendo Re: ***** M A J **** 03.05.25, 14:42
                                          witam witam,
                                          no jakos pogoda nie chce sie wyklarowac,
                                          deszczowe chmurki strasza,
                                          jestem na "sluzbie"zrobilam dziecieu zakuoy i tak kolo rabatki sie pokrece
                                          i wsadze do niej jednego ziemniaczka,ktorego wsadzilam w doniczke na balkonie..

dla Lusi milej zabawy z wnusia,
                                          i podsylam zdjecie co Lusia podeslala z parku,
                                          sliczna zieloa alejka a po prawej stronie plac zabaw.
                                          • maria88 Re: ***** M A J **** 03.05.25, 14:50
                                            Wszedzie pogoda nie zdecydowana. Raz slonko lepiej przygrzeje ,raz wiatrzysko, jeszczce nie padało ale sie zbliza deszcz sądząc po chmurkach. Cieplutko jest za wiatrem i otyworzyłam drzwi balkonowe na osciez moze sie troche chałupka ogrzeje.
                                            LUSIA ma przyjemny dzionek z wnusią ale niech pamieta o zdrówku.
                                            Ty KENDO tez masz fajnie,że w każdej chwili mozesz pogadac z dziecieciem.
                                            i cieszyc sie ogródkiem.
                                            Piekne te drzewa na alejce, lubię takie.Jest gdzie sie schowac przed słonkiem.
                                            • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 03.05.25, 21:49
                                              Świąteczne dobry wieczórsmile
                                              Dzień na forum pewnie mija spokojnie. Wszyscy mamy drobne, codzienne sprawy do załatwienia. Spotkania z bliskimi, telewizja i przyrządzanie posiłkówsmile U mnie prawie to samo.
                                              Jaskółki, w przeciwieństwie do Lusi, jeszcze nie widziałam, ale za to słyszałam jerzyki i słowiki. Inne gatunki też, ale te wiosenne są najważniejszesmile Niestety, nie widziałam ich, ale trudno dostrzec je wśród zieleni.
                                              • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 03.05.25, 22:10
                                                Jak wedrowiec uroczyscie sie wieczornie przywitala.....
                                                U mnie normalna sobota, urozmaicona z pobytem wnuczki.
                                                Jutro niedziela, moze kulinarnie ja zalicze?.

Spokojnej nocy Nam zycze....
                                                • kendo Re: ***** M A J **** 04.05.25, 11:27
                                                  witam niemal w porze lunchu,
                                                  zajeta bylam,
                                                  nawet kwiaty juz podlalam,
                                                  zawsze to robie w niedziele,

pogoda okropna,
                                                  wieje okropnie i pada od wczoraj pozniego popoludnia,
                                                  deszcz potrzebny byl,bylo bardzo sucho w ogrodzie kiedy kartoflaczka wsadzalam co w doniczce na balkonie sobie podrosl,

zycze nam relaksu milego

niebawem zakwitnie bialy bez,
                                                  pod nim tulipanki,
                                                  milo spogladc na nie z balkonu..
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 04.05.25, 12:08
                                                    Juz poludnie niedzielne, czas szybko leci. KENDO u nas bez wszedzie juz piekny, rozkwitniety.
                                                    Dzisiaj wieje i zachmurzone niebo, moga byc burze i opady ale nie tak zimno +18.
                                                    Zamierzałam wybrac sie na spotkanie z Trzaskowskim wieczorne ale jak bedzie padac to zostane w domku. Obiad gotowy od wczoraj, wiec wiecej czasu dla siebie.
                                                    Spokojnej niedzieli zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 04.05.25, 12:28
                                                    Hej !!!! niedzielnie.
                                                    Ja wprawdzie rosolku sobie nie przygotowuje, ale tak cieplo
                                                    jak u maria88, nie mamy to bylko +8...C i ciagle pada deszcz,
                                                    w pewnym momencie myslalam ze sie wypogodzi, bo niebo troche
                                                    pojasnialo, ale paaadddaa drobny desczyk, to odpowiednio nawadnia
                                                    ziemie.

Ladne widoki Kendo masz z okna, ja widze juz rozwinietre lipy,
                                                    klony i jeszcze jedno drzewo, ktore jakos pozniej rozwija liscie, i w
                                                    szczytach dniach powszednich mase samochodow na parkingach
                                                    i ludzi.

Przyjemnej niedzieli Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 04.05.25, 13:53
                                                    Dzień dobry,pora przywitać się z Wami.Rano zaglądałam,ale było cichutko.
                                                    Było pochmurno długo,ale wiatr przegonił chmury i niebo się zniebieściło,
                                                    niewielkie słoneczko i 16st.
                                                    Nie ma co robić to sobie poleguję ,oglądam telewizję ,pogram w mahjonga.
                                                    Obiad szykuje Ala,coś ma zawinąć w coś,ale nie pamiętam wink
                                                    Piękne tulipanki ma Kendo pod domem.
                                                    Miłej niedzieli życzę.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 04.05.25, 15:27
                                                    witajcie popoludniowo Babeczki,
                                                    niedziela ralaksowa,choc ja mialam troche zajecia z rana..zaraz legne na kanapke z ksiazka.. Jagus,dziekuje za smoka super i oczywiscie zyczenia mile
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 04.05.25, 21:44
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Kolejny długi weekend kończy się. I dobrze robiwink Nie przepadam za zamieszaniem w kalendarzu. Wolę cykliczną rutynę, niż nieregularne dni wolne od pracy nawet pomimo bycia emerytką. Niedziela w miarę spokojna. Próbowałam coś pooglądać w telewizji. Mam ponad 200 kanałów, ale nic ciekawego nie było. Skończyłam czytać thriller psychologiczny „Błękitna godzina”. Chyba już nie nadaję się do takich lektursad Nie dość, że domyśliłam się zakończenia, to cały czas widziałam analogie do innego tego typu dzieła, filmu „Misery” (książki nie czytałam). Jeśli macie ochotę na taka atmosferę, to mimo wszystko polecam.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 05.05.25, 08:33
                                                    Dzień dobry wczesnym rankiem.Wcześnie się obudziłam i moi domownicy.
                                                    Córka z Kacprem już pojechali do szpitala na badanie z mężem.
                                                    Na ładną pogodę mamy czekać 2 tyg. szkoda,bo maj będzie nie do odrobienia.
                                                    Ja tymczasem potłukę schabowe,bo dawno nie było,na nic innego nie mam ochoty.

Wędrówko ja mam podobnie ,lubię zwykłe dni ,zwykłe niedziele,
                                                    adrenalina dodatkowa jest mi niepotrzebna.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 05.05.25, 10:05
                                                    Hej !!!!
                                                    Dokladnie Jaga, kazdy poranek rozoczynam kawa do sniadania,
                                                    a przez caly dzien popijam rozne herbatki i kompot ze zbieranych
                                                    truskawek w ubieglym sezonie.

wedrowiec2, takie lektury b,mnie stresuja, chociaz tez domyslam sie
                                                    przebiegu i zakonczenia akcji.
                                                    Wole troche fabuly historycznej.

W nocy bylo b.zimno, o godz,7 rano tylko +2...C
                                                    w dzien ma tyc tylko do +14...C

Kulinarny poniedzialek chyba sobie zafunduje, o ile mi
                                                    wystarczy sily na przygotowanie wszystkiego, ew, jutro wykoncze.

Zycze Nam powszedniego dnia w zadawalajacym zdrowiu.
                                                    Dla Jagi meza i Taty wedrowca ezstra dobrego samopoczucia
                                                    i dobrych wynkow z badan.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 05.05.25, 12:59
                                                    witajcie w porze lunchu,
                                                    juz go zjadlam
                                                    dla mnie jakos nie robi roznicy ze swietami,
                                                    sklepy tu pootwierane te z jadlem,
                                                    a ciuszkow przeciez nie kupuje sie codziennie,wiec te moga byc zamkniete
                                                    wieje zimnym wiatrem/+12 C.

tez kulinarnie sie dzis zajelam,,
                                                    miejcie sobie udany dzionek,
                                                    a obrazek Jagusi,fajny

bzy juz zaczynaja kwitnac
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 05.05.25, 16:39
                                                    Witam.Wczoraj byłam na tym spotkaniu z Trzaskowskim.Bardzo bym chciała zeby była zmiana,
                                                    uwazam że na lepsze.Ludzi bylo multum.
                                                    Dzisiaj tez kolejny dzionek pochmurny, wiatrowy i niewiele +15.
                                                    Musiałam wyjśc po pieczywo a przy okazji kupiłam serek w wiaderku i zamierzam pierwszy raz
                                                    w zyciu robic sernik z wiaderka ale to jeszczce nie dzisiaj. Zastanawiam sie czy robic jakis spód
                                                    do niego, moze z ciastek?
                                                    Jurto pomoge kolezance pójśc do urzedu i załatwiac sprawy wiec troche dnia mi ucieknie.
                                                    A swieta ....jak zimno to lepiej w domku.
                                                    Wszystkim zyczę zdrówka i spokojnego popoludnia.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 05.05.25, 16:51
                                                    Dzień dobry.

Zostawię przepis w wypiekach i napiszę o dofinansowaniu osób z niepełnosprawnością, czy słyszałyście o takim programie?
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 05.05.25, 21:41
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    W polityce trwa gorący czas, a nadchodzące tygodnie będą straszne. Liczę na zmianę opcji na stanowisku prezydenta, ale wyborcy są nieprzewidywalnisad
                                                    Dzień znów miałam pełen zajęć, w tym wizyty u lekarzy. Od jutra wszystkie posiłki będę nosić, ale jeszcze nocować we własnym domu. Do dziś przynosiłam tylko obiady. Najlepiej będzie, gdy ustalę menu na kilka dni i do niego dostosuję zakupy itd. Najważniejsze, to dobra organizacjawink
                                                    Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 06.05.25, 08:50
                                                    Dzień dobry Babeczki.

Wędrówko, jesteś dzielna, wytrwała, cierpliwa, Twoja dobra organizacja to tylko dobry dodatek do tych pięknych cech, które posiadasz smile

Zaczęłam dzisiaj ostro pracować ale zrobiłam przerwę na kilka słów na dzień dobry i takiego dobrego dnia życzę wszystkim pięknym paniom smile)
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 06.05.25, 08:51
                                                    Hej !!!!
                                                    Dokladnie wedrowiec2, dobry plan, i oby jak najdluzej funkcjonowal
                                                    w zaplanowanym rytmie, dla Taty zycze samozaparcia, sily,wytrwalosci
                                                    w pokonywaniu przeszkod zdrowotnych....a dla Ciebie rowniez sily
                                                    i zebys nie zapominala o sobie-zdrowiu, wupoczynku.....

maria88, Kallisto, sluchalam troche na Youtubie o tych zmianach,
                                                    ale nie wszyscy sie kwalifikuja do takich datkow, trzeba miec zaswiadczenie
                                                    lekarskie, z tego co zrozumialam, a jeszcze jakies inne zmiany w dodatkach
                                                    dla seniorow, rowniez z obostrzeniami i mieszkaniem przynajmniej 20 lat
                                                    w Polsce przez ostatnie lata.
                                                    To chyba chca zniesc ten dodatek opiekunczy, ktory byl do tej pory
                                                    po 75 roku zycia dla kazdego - jak dobrze rozumiem.

Pogodnie za oknem, troche slonca, obiecana temp,do +16...C, ale
                                                    jak bedzie to sie okaze jaki wiatr bedzie wial.

Zycze Nam przyjemnego wtorku.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 06.05.25, 09:46
                                                    witam wtorkowo,
                                                    wczoraj bylo wzglednie pogodowo,
                                                    dobrze sie rowerkowalo,wiatr z boku powiewal delikatnie,
                                                    dzis obiecane +16 - +17 C ma byc,
                                                    slonko na razie w chowanego sie bawi,

tez uzganiam z dziecieciem co ewentualnie by chcial zjesc,
                                                    nie zawsze chce polskie menu,
                                                    jakos sobie radzimy..
                                                    pozatem ciche plany sa

tak co roku kwitnie japonska wisnia w willowym ogrodzie na trasie marszowej
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 06.05.25, 10:15
                                                    Wiosenna pora najpiekniejsza, jak przyroda budzi sie do zycia, co widac
                                                    na fotkach od Kendo i Jagi.

Ja dalszy ciag kucharzenia, moze gdzies pozniej porowerkuje, bo
                                                    sroda i czwartek juz mam zaplanowane.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 06.05.25, 12:39
                                                    Lusiu, dodatek miesięczny jest i nic nie wiadomo o jego zniesieniu.
                                                    Ta dopłata o której napisałam jest przyznawana osobom spełniającym kryteria. Osoba z niepełnosprawnością opisuje swoje funkcjonowanie, bez czego nie może sobie poradzić, jakie trudności spotyka na swojej drodze. najlepiej gdy posiada orzeczenie o niepełnosprawności. Nie wiem tylko czy to jednorazowa dopłata czy stała lub na jakiś okres. Po to właśnie jest komisja, która sprawdzi warunki zamieszkania i radzenia sobie z ograniczeniami.
                                                    Musze poczytać na PEFRON czy z tego źrodła nie da się czegoś uzyskać.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 06.05.25, 14:21
                                                    Dzień dobry...
                                                    Już odpoczęłam z wyprawy do lekarza,na następną wizytę zapisałam się w lipcu.
                                                    Zapomniałam dopomnieć się o zapisanie na badania ambulatoryjne,wróciłam,
                                                    ale lekarka powiedziała,że już skończyła i nie może dopisać,mam dzwonić do niej za parę dni i powiedzieć jak się sprawdza nowy lek przeciwbólowy .
                                                    Na słonku było ciepło,ale tylko 12st. nie wiadomo jak się ubrać.
                                                    Umęczyłam się mimo,że przecież nie pieszo wink

• maria88 Re: ***** M A J **** 06.05.25, 16:43
                                                    Witam.Ja tez po powrocie z miasta czuje zmeczenie i nic nie planuje na popołudnie.
                                                    Załatwilysmy z kolezanka sprawy urzedowe i zaliczyłysmy pizzernię na starówce. Była ogromna
                                                    tak że do poznego wieczora jestem najedzona.
                                                    Zmykam na dobra herbatke i odpoczynek.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 06.05.25, 22:10
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Dziękuję za miłe i ciepłe słowa wsparcia. Tata też dziękuje i pamięta o wszystkich Forumowiczkachsmile Staram się wszystko zorganizować, ale czasami sił brakuje. Odezwała się stara kontuzja narciarska i kolano wygina mi się w drugą stronę zupełnie, jak u wielbłądasmile Za jakiś czas i to minie. W każdym razie taką mam nadzieję.
                                                    Dzień miałam trochę zajęty, ale i na odpoczynek czasu starczyło.
                                                    W ogóle nie orientuję się w dodatkach dla osób starszych i chorych. Wiem o świadczeniu 75+, ale przy innych chyba trzeba mieć orzeczoną grupę inwalidzką. A może nie? Kiedyś się tym zainteresuję.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 07.05.25, 09:06
                                                    witam juz w srodku tygodnia,

oj,Wedrowiec,kiedys cos podobnego czulam z kolanem,
                                                    na szczesie jakos szybko minelo i
                                                    odstukac-odpukac do tej pory nie wrocilo,
                                                    zycze by jak njszybcie niedogodnos sobie "znikla",
                                                    pozatem ciesze sie,ze jakos sobie radzisz,
                                                    my kobiety mamy niezliczone zapasy energi w pomocy najblizszym,

slonecznie/+16 C mamy obiecane,
                                                    kaloryfery grzeja od niedzieli dobowo,
                                                    planow jakos z rana nie nasnulam,
                                                    wiec dzionek bedzie jaki bedzie,
                                                    ale do kawiarenki sie udam ,
                                                    oddam fiereanke co jednemu bedzie pasowac a u mnie lezy i zawadza.

miejcie spelniony dzionek

wczoraj zrobilam zdjecia trawkom,
                                                    widac,ze kwitna tez w rozne kolory..
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 07.05.25, 09:44
                                                    Hej !!!!
                                                    Sroda dzisiaj, gdyb ktos sobie pomyli?,
                                                    bo mnie czasami sie tak przytrafia pomylic dni tygodnia.

Jaga ma ladna droge widziana z samochodu do lekarzy,

maria88, zadowolona, objedzona pizza z wczorajszego dnia
                                                    i spotkania ze znajoma. Pewnie dzisiaj bedzie odpowiedni relaks
                                                    w domku.?

Kallisto, to mi jeszcze nie groza takie sytuacje zdrowotne, a ten dodatek
                                                    opiekunczy to dolicza z urzedu jak przyjdzie czas, - dziekuje.

Kendo,wypelnia dni cichymi planami, nasze dzieci < Polsko-Szwedzkie
                                                    raczej juz sa przyzwyczajeni do tutejszego menum i pod swoje Szwedzkie
                                                    smaki przygotowuja jedzenie.

wedrowiec2, w mlodosci eksploatowalysmy nasze kosci, miesnie, teraz
                                                    wychodza wszystkie kontuzje, bo brakuje budulca i odpowiedniej pracy
                                                    w miesniach, wszyscy jednakowo sie borykamy z takimi przypadlosciami.
                                                    Wazne ze zdajemy sobie z tego sprawe i probujemy zalagocic te stany.
                                                    Powodzenia i usmierzenia boli zycze.

Organizuje sobie czas wg wlasnych potrzeb, ale niejednokrotnie jest tak
                                                    ze nie podolam wszystkiemu, nastepny dzien wyrownuje braki minionego.

Zycze Nam slonecznej srody
                                                    ...ale sie rozpisalam ....
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 07.05.25, 13:10
                                                    Witajcie ..
                                                    można powiedzieć,że ładny dzień,bo jest słonko,ale tylko 12 st. nabiło.
                                                    Dopiero z kuchni przyszłam i się położyłam tak się zmęczyłam big_grin
                                                    ale za to jedzenia będzie na prę dni.

Kendo u Ciebie niedługo będą sianokosy,u mnie wczoraj jeździli kosiarką,
                                                    Dziś już mamy połowę tygodnia i tak leci dzień za dniem,a czas ucieka.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 07.05.25, 18:28
                                                    Wszystkie jestescie ogromne pracusie az dziw że na chodzie.
                                                    Pogoda niby sloneczna ale zimno. Wychodziłam i szybko wracałam
                                                    bo nie znoszę wichrowego wiatrzyska.
                                                    Przypominam, ze na kolana najlepszy okład z kapusty, ktora teraz sie zaczyna
                                                    bo soczysta.
                                                    Jutro mam umówionych kominiarzy bo znowu mam cudze smrody w kuchni
                                                    i łazience. Ciekawe co tym razem wymyslą.
                                                    KENDO i LUSIA maja fajnie z tym dogrzewaniem mieszkań a u mnie nie piore
                                                    bo nic by poschlo i zimnisko bo w nocy zerowe temp.
                                                    Trzymajcie sie w zdrowiu i spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 07.05.25, 18:34
                                                    Dzień dobry.
                                                    Wpadam zostawić kilka słów.

U nas też zimno okrutne i mocno wieje. Poszliśmy na spacer a przy okazji odebraliśmy z Rossmana kosmetyki, dokupiliśmy jeszcze kilka. Mąż wziął krem do rąk z mocznikiem a ja z koziego mleka, dawno miałam i z przyjemnością do niego wracam. Kupuję chusteczki higieniczne gdy same promocji , tym razem wzięłam 4 pudełka w prostokątnych opakowaniach i dwa pudełka w kwadratowych. Zawsze muszę mieć zapas, schodzą mi jak woda i mam je w każdym pomieszczeniu.
                                                    Potem poszliśmy do apteki oddalonej ok 1 km a potem jeszcze po niewielkie zakupy do Biedronki.

Słonko wyszło ale co z tego gdy znowu w kurtce trzeba chodzić😱
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 07.05.25, 22:05
                                                    Potwierdzam słowa Kallisto. Jest bardzo zimno i wietrznie. Tylko przyjemnie jest w samochodzie, gdy słonko grzeje. W lipcu pewnie szybko będę włączać w nimklimatyzacjęwink W mieszkaniu kaloryfery grzeją, ale w środku dnia termostat je wyłącza. Z kolei ja zakręcam je na nocsmile
                                                    Dzięki, za przypomnienie o okładach z kapusty. Ta, którą mam w lodówce ma być dodatkiem do jutrzejszego obiadu, ale zmienię menuwink
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 07.05.25, 22:48
                                                    Dobranockowalam w watku o ROzwazaniu,

podczas dnia bylo wzglednie cieplo,
                                                    wiater wzmogl sie po poludniu,
                                                    jak akurat rowerkowalam do kawiarenki,
                                                    wieczorem strasznie sie oziebilo,
                                                    dobrze ze przepaske na glowe wzielam do torby,
                                                    bo majac kas na glowie to i tak wiatr wieje w uszy...
                                                    zakupy poczynilam w poniedzialek,
                                                    ale mam zamiar robic nadziewane "kopytka bekonem podsmazanym z cebulka,
                                                    wiec podejde tu do pobliskiego sklepu po niegp

dzionek zlecial szybko,

czkamy na czwartek ,
                                                    miejcie spokojny wieczor
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 08.05.25, 10:28
                                                    Witam i zmykam bo chyba zaraz będą kominiarze.
                                                    Jak ja tego nie lubię......
                                                    Za oknem slonecznie +5 i chyba icho, niewielki wiatr. W chałupce b.zimno .Mawialo sie oby do maja a maj zimny i nie narazie ciepełka nie zapowiadaja tylko wieksze ochlodzenie. Ni bedzie
                                                    owoców i warzyw .Bedzie dalej drozyzna.

Zdrowego dnia i spokojnego zycze.

• jaga_22 Re: ***** M A J **** 08.05.25, 11:50
                                                    Witaj Mario i nieobecne dziewczyny.
                                                    U mnie ciut lepiej ,bo już 9st. Dobrze że chociaż słonko mam.
                                                    Nawet na balkonie nie byłam
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 08.05.25, 14:58
                                                    witajcie Maria/Jaga
                                                    i pozostale Vistulanki

napracowalam sie z samego rana,
                                                    pranko odstawilam,
                                                    dokonczylam zimowe ubranko ,
                                                    koldre tez wypralam zalegajaca w piwnicy,mam zamiar oddac do kawiarenki,
                                                    +14 C/ slonecznie/troszke powiewa,
                                                    pozatem nic ciekawego sie niedzieje,

zycze nam milych chwilek,
                                                    zajaczek z truskawkami slodki,

tak slicznie kwitnie rajskie jabluszko,
                                                    a za nia ogrodzony siata wybieg dla pieskow,moga sie wybiegac bez smyczy..
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 08.05.25, 21:41
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Zmobilizowałam się i dołożyłam do worka rzeczy do wyrzucenia. Jutro wyniosę do odpowiedniego kontenera. Taką mam nadziejęwink
                                                    Dzień miałam dość męczący, więc wcześniej idę spać.
                                                    Dobranocsmile
                                                    ps. a taką wiadomość otrzymałam dziś przez WhatsAppsmile
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 08.05.25, 22:36
                                                    Dobry wieczor Wedrowiec,
                                                    tak w Paryzu konwalje na ulicy sprzedawali,
                                                    jak z Lusia bylysny na swe urodziny,
                                                    pod koniec kwietnia

Wedrowiec zadowolona z siebie,
                                                    ze duzo pustego miejsca w garderobach sie zrobilo,
                                                    ja dzis tez swa marynarke sasiadce oddalam,pasowla na nia i ucieszyla sie,

dziekuje Wedrowiec za bukiecik,
                                                    posylam dla Kazdej Vistulanki :Tobie/Jagusi/Lusi/Marii/Kallisto
                                                    by przyniosl duzo zdrowia i radosci w zyciu

spokojnych snow
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 09.05.25, 09:26
                                                    witam ,juz piatunio,
                                                    zaraz udam sie do bibljoteki na spotkanie integracyje,dawno nie bylam,
                                                    pozatem proza piatkowa pozniej,

bez slonka/+12 C/brzoza delikanie porusza galazkami

miejmy skladny dzionek,

tak rzepaczek kwitnie ,
                                                    zapylajac wszystko po drodze,nawet czyste szyby/parapety sa uslane zoltym pylkiem.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 09.05.25, 10:56
                                                    Hej!
                                                    Tak szybko, bo ostatnio czas mnie goni,
                                                    nie moge sie wyrobic w czasie ze swoimi planami,
                                                    Mam nadzieje ze po poludniu juz bedzie bez stresu?.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 09.05.25, 11:56
                                                    Dzień dobry smile
                                                    A ja się cieszę,że nie mam tylu zajęć,bo i tak bym nie podołała.
                                                    Wczoraj chociaż było słoneczko,a dziś nie mogę się doczekać.
                                                    a tak było ładnie na spacerze tego dnia ale 4 l.temu.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 09.05.25, 14:54
                                                    Dzien dobry Lusia/Jagusia
                                                    i pozostale VIstulanki,

tez mam ciezko z czasem LUsia
                                                    czesciej chce mi sie odpoczywac,bo sie jakos szybko zaczelam meczyc,

Jagusia nostaliczna cos ostanio,
                                                    na zdjeciach kwiatki i spacerujaca wrona czy jak ja tam zwal?i oczywiscie jezykz bukiecikiem tulipanow i irysa,

nadal bez sloneczka,ale zycze go w Waszych serduchach.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 09.05.25, 17:47
                                                    Własnie zaczyna sie chmurzyć i chyba popada a myslałam że jeszcze wyjdę.
                                                    Byłam w Biedronce ale wszystkiego nie kupiłam a jutro nie zamierzam sie ruszać.
                                                    Ostatni tydzień bardzo mnie wyczerpał fizycznie + ta zimna aura. Nie mioge doczekac sie ciepełka.
                                                    Po drodze kupiłam grilowana kaszanke i taki był szybki obiadek , zaraz tez musiałam
                                                    łykac tabletunie i duzo pic goracej herbatki.

Teraz najchetniej bym legła bo nocka była z przerwami, ksiezyc w pełni dochodzxi lub jest
                                                    i chyba tak zrobię.

Zdrowego wieczorku zyczę.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 09.05.25, 21:28
                                                    Dobry wieczór.

Wpadam dopiero teraz bo w dzień byłam zarobiona. Wyczerpałam swoją energię, zaczęła się rekrutacja, odebrałam ze sto telefonów, a od jednej kandydatki aż 8 lub 9 razy. Najpierw była mocno wzburzona ale uspokoiłam ją i powiedziałam o wszystkich plusach.

Mario, dobrze robisz że odpoczywasz, nie wolno nam nadwyrężać swoich sił.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 10.05.25, 11:02
                                                    A tutaj jeszcze śpią?
                                                    A ja już jem drugie śniadanie ,moje ulubione kanapki z masłem,twarożkiem
                                                    i szczypiorkiem,do tego pomidor i maślanka.
                                                    No nie wierzę,zobaczyłam słoneczko,ale już się skryło sad
                                                    Jeszcze tydzień każą wytrzymać,damy radę innej rady nie ma.
                                                    Kalisto ,to już ostatnie Twój nabór?
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 10.05.25, 11:56
                                                    witaj Jagusia ze slicznym rudzielcem i usmiechem,
                                                    witam rowniez reszta Vistulanek,

weekendzik ma pracujaca Kallisto a my pozostale emerytki dzien do dnia podobny,
                                                    choc nieraz sie odrobinke rozni przez rozne zdarzenia,

Mario,tez zauwazylam,ze juz czesciej musze "ladowac swoje sily"

Kalisto ,chyba jesienny nabor studentow tez jest?

zycze Namchociazby slonca w serduchach,u mnie go brak na niebie
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 10.05.25, 12:20
                                                    Witajcie kochane.

Jagusiu tak ostatni nabór, ostatniecwakacje, ostatnia ocena, ostatnia jesień 😀

Wczorajsi dzisiaj sprzątaliśmy piwnicę po zalaniu, krążyliśmy 6 razy do śmietnika sortując odpadki metalowe szklane plastikowe metalowe i papierowe. Mnóstwo przypadków nazbierało się przez lata. Przy okazji
                                                    Inny porządek będzie tam zaprowadzony, zrobiło się mnóstwo miejsca. W poniedziałek mąż zamiecie i odkazi ściany i podłogę, będzie porządek a i dlacrowerow befziecsporo miejsca.

Zmiana łam do kuchni a Wam życzę pięknych sobotnich chich 🌷
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 10.05.25, 13:20
                                                    HHHEEEJJJJJ!!!!!!..
                                                    Jestem, zarobiona, nie wiem dlaczego tak mi sie plany
                                                    ukladaja?.
                                                    Rano po sniadaniu, pralnia byla woona to wypralam 4 maszyny,
                                                    ciuszki letnie juz sie odziewa i nie pasuja wszystkie w jednej pralce
                                                    wyprac. Mialam taki zamiar wczoraj, ale jak przyszlam z kawiarenki
                                                    to bylam b.zmeczona.

Sporo pozniej po pralni zajelo mi przygotowanie do zupy kalafiorowej,
                                                    ale juz ugtowana i bedzie na kilka talerzy.
                                                    Teraz najchetniej chyba poleze z nogami do gory, bo sie troche
                                                    nadeptalam, mimo ze widna na dol i gore jezdzilam.

Zycze Nam relaksowej soboty.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 10.05.25, 14:35
                                                    Czy Wasze maszyny do prania piorą jasne i ciemne razem? Bo w Ameryce są takie wlasnie że pierze się wszystkie kolory razem😱
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 10.05.25, 15:14
                                                    To chyba nie zalezy od maszyny. Moze chodzi o chusteczki ktore wrzuca sie do prania i one wyłapuja kolor. albo inne srodki piorace.
                                                    A teraz Witam wszystkich i informuje,że aura jest deszczcowa i zimna, nic nie chce m i sie robic
                                                    jeno tylko cos ugotuje na dzisiaj i jutro.
                                                    Zdrowego dnia zyczę.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 10.05.25, 15:18
                                                    U mnie w jak zalało piwniće to dostałam odszkodowanie wprawdzie niewielkie z ubezpieczeniowej firmy.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 10.05.25, 18:17
                                                    Wszyscy jeszczce pracuja lub odpoczywają. Spokojnego sobotniego wieczorku zyczę.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 10.05.25, 19:29
                                                    Mario, też dostaniemy. Spółdzielnia występuje i dla nas wypłaca, podaliśmy koszt zmarnowanych rzeczy.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 10.05.25, 19:30
                                                    Ach, zimnica się zrobiła okrutna😱😱😱
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 10.05.25, 21:10
                                                    Dobry wieczpr Zalodze,

dzionek zlecial do poludnia sklep
                                                    pozniej obiad gotowalam i po nim odpoczywalam
                                                    a poznym popoludniem za cd..gotowania sie wzielam dla dzieciecia
                                                    uffff,
                                                    my mamy pownice suche,wygladaja jak pokoiki,tez musze zrobic tam reorganizacje ..

zycze ciekawego wieczoru.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 10.05.25, 21:34
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Tak, wszyscy jesteśmy zaganiani. Różne sprawy, te nieprzewidziane zaburzają rytm dnia. Coraz mniej czasu na odpoczynek, ale tym bardziej cenne są godziny, gdy możemy zająć się sobą. Czytać, słuchać radia, oglądać telewizję czy po prostu nic nie robić. To ostatnie jest najprzyjemniejszesmile
                                                    Tydzień minął pod znakiem kontaktów ze służbą zdrowia. Znów zaczęłam chodzić do fizjoterapeutów, mimo ze (jeszczewink) nic mi nie dolega. Zaszczepiłam się też przeciw RSV. Choróbsko paskudne u osób starszych, a szczepienie zapobiega, a w każdym razie łagodzi objawy i konsekwencje.
                                                    Dziś musiałam zrobić zakupy. Nie robię tego w soboty zostawiając ten dzień pracującym, ale wczoraj miałam inne ważne sprawy. Nie spodziewałam się takich tłumów w sklepach i zajętych miejsc na parkingach. Choćbym miała głodować, to szybko nie pojawią się w sklepach w sobotysmile
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 10.05.25, 22:02
                                                    Dobry wieczor Wedrowiec,zdarza mi sie handlowac w soboty,
                                                    ale zaraz po sniadaniu jade do sklepu,sa otwarte o 7 :00 , kiedy wychodzac ze sklepu juz miejsca na parkieringach sie zapelniaja,
                                                    nieraz w tygodniu handluje tez staram sie z rana ,
                                                    godz.lunchu/15 i 16 godz. tlumy w sklepach i korki na drogach,
                                                    w tym tygodniu jakos malo czasu mialam na czytanie

zycze relaksu wymarzonego
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 11.05.25, 08:56
                                                    juz po sniadaniu?
                                                    zaczynamy nowy dzien niedzielny,
                                                    Witam bardzo serdecznie,
                                                    ze sloncem/+8C/i w pokojach cieplutko,

spedzajcie milo weekendzok tam gdzie bedziecie...

wspomnienie z przed lat,
                                                    wiem Jagusia lubi koniki
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 11.05.25, 10:38
                                                    Piekne koniki na przywitanie wkleiła KENDO.Ma słoneczko u mnie podobnie ale nuie mam ciepełka w chałupce a wrecz bardzo zimno i mój nastrój nie jest tak dobry.
                                                    Dalej błogie lenistwo bo w takich warunkach nic sie nie chce robić.Obiadek na szczęście gotowy
                                                    do podgrzania. Prasa do pocztania i internet do przejrzenia tez.
                                                    Spokojnej niedzieli życzę.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 11.05.25, 10:50
                                                    Heloł heloł😂

Niedziela słoneczna, czekamy na dzieci.

Osobiście lubię robić zakupy w sobotę, muszę mieć wszystko świeże ale też lubię rano je robić, bo później tonjakas masakra. Markety co raz większe a ludzi tłumy.

Kendo super macie z tymi piwnicami, od kad pamiętam w starych kamienicach były straszne piwnice. Zazwyczaj łudź trzymali w niej węgiel, ziemniaki i warzywa. W nowo budowanych blokach jest lepiej, nie mniej jednak jak się nie dba to wygląda zawsze strasznie.

Wyrzuciłam laurowiśnie, dostala robaków. Krzewinki jednak nie sprawdzają się na balkonie….

Pieknego dnia Wam życzę serdecznie na dzisiaj 🌷
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 11.05.25, 11:22
                                                    Dzień dobry dziewczyny smile
                                                    Gdyby nie koniki,to nie wiem czy bym się odezwała,dziękuję Kendo.
                                                    Mimo niedzieli to wzięłam się za odkurzanie i padłam.
                                                    Wczoraj nie miałam czasu,bo musiałam grać z Kacprem i Alą wink
                                                    Na moje szczęście dziś obiad robi Ala.
                                                    Dobrze robisz Wędrówko dbając o zdrowie.Ja mimo wszelkich wizyt niczego
                                                    nie osiągnęłam,ale to już pewnie inna przyczyna doszła wink
                                                    Rano było paskudnie,teraz słonko wyjrzało i oby to był jakiś przełom w pogodzie.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 11.05.25, 13:27
                                                    dokladnie Jagusia,
                                                    dobre motto na weekendzik,
                                                    ciesze sie ,ze zatrzymalam Cie konikami,
                                                    a mialam je skasowac a albumu...

witajcie Zalogo,
                                                    ja tez cos ostanio zauwazylam,ze cos z checiami /silami u mnie slabiutko,
                                                    rozmawialam dzis z dziecieciem,i chyba podzwonie do dziewczyny,ktora u niego sprzata
                                                    i dogadam sie za ile i ile razy w miesiacu,
                                                    mysle,ze co tydzien z wagi na alergie rostacza mieszkaniowego,
                                                    sumiennie sprzata u dzieciecia,
                                                    szkoda tylko,ze pod koniec maja wraca do kraju..

Kallisto ,roslinka musiala byc juz zarazona jakims robaczniem co sie wylegna teraz..nie masz szczescia cos do balkonowych roslinek..

miejcie sobie mile chwilki tam gdzie jestescie i w jakim towarzystwie..
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 11.05.25, 13:49
                                                    Hej !!!
                                                    Dopisuje sie z podziekowaniem za pozdrowienia i pozdrawiam
                                                    z cieplym sloncem, chociaz u mnie jest na niebie ale temp, rosnie
                                                    b.wolno, ma byc do +13...C.

Juz jestem po swoim lunchu-obiedzie, i porowerkuje, wczorj nie
                                                    bardzo mialam ochote na wyjscie, tyle co wyrzucilam smieci z drzwi
                                                    do drzwi pod dachem.

Milej niedzieli Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 11.05.25, 16:16
                                                    U mnie wyszlo piekne sloneczko ale wiatrzysko tez jest dalej okropne .
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 12.05.25, 09:40
                                                    witam Zaloge poniedzialkowo,
                                                    jak by komusi sie dni pomylily..

pochmurnie/zaledwie ma byc +12 C,
                                                    brzoza na razie delikatnie galazkami macha,
                                                    zycze nam udanego dnia i calego tygodnia,

chwascik rosnacy za poseja dzialki dzieciecia,
                                                    zolto kwitnacy,sok z galazek uzywa sie na smarowanie kurzajek czy tam podobnym "krostom"
                                                    wyrywajac ,zafarbowlam sobie rece na zolto,
                                                    po umyciu jednak kolor sie zmyl
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 12.05.25, 09:57
                                                    Hej !!!!
                                                    Wszystkim przybywajacym, zagladajacym.....
                                                    Zielen jeszcze nie jest zmeczona upalami i nie zakurzona, co
                                                    widac na fotce od Kendo.

No wlasnie poniedzialek, nowy tydzien, cos moze sie zaplanuje?...
                                                    Zakupow nie musze robic, bo mam obiadki juz przygotowane,
                                                    ewentualnie; owoce lub mleko?.
                                                    Jak pogoda dopisze to bedzie rowerkowanie lub dluzszy marsz?

Pozytywnego poniedzialku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 12.05.25, 10:10
                                                    Witaj Kendo i reszta ferajny big_grin
                                                    Pamiętam to zielsko.Mnie też uratowało od zbytniej ozdoby na palcu,
                                                    Dziś mam piękne słoneczko,a i ciepło choć tylko teraz 10st.
                                                    Mogłabym dziś nie robić obiadu,ale wnuczek będzie to trzeba i dla niego.
                                                    Mój patyk z wierzby zaczął nowe życie i wypuszcza listki,a jaśmin może zakwitnie?
                                                    Kwiatków na balkonie ciągle nie mam.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 12.05.25, 10:15
                                                    Lusia/Jagusia witajcie,

o rany masz wierzbe na balkonie?
                                                    masz zamiar ja kontynuowac uprawiac az duze drzewko urosnie?

najprosciej z rosolem,bo rete rosolu mozna inne smaki zupkowe wykombinowac,
                                                    ciekawe co Jagusia wykombinuje za obiad by wspolnie z wnukiem zjesc.

miejcie udane smaki na talerzu i mile chwilki
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 12.05.25, 10:43
                                                    Moj sloneczny balkon tylko moze miec pelargonie,
                                                    mam 4 szt, i umyslilam zrobic im inne miejsce w innym
                                                    kacie, i bede obserwowala jak sobie beda mieli,.
                                                    2 sztuki rozowe. staly przez cala zime i nadal kwitna, a 2 nowe mam
                                                    na kuchennym oknie sa biale, to zrobia im towarzystwo.

Pogoda za oknem nie zacheca do wyjscia,.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 12.05.25, 10:56
                                                    Witam w nowym tygodniu,przedwyborczym .Bedzie sie duzo działo
                                                    bo sprawy sa bardzo wazne dla kraju.
                                                    Słonko mam , ciepełko tez ale w dzien i deszczyk prognozują.
                                                    Jestem bez planów co sie uda to sie zrobi.
                                                    JAGO o Twoje wnuczę odwiedzajace to w jakim wieku?
                                                    Fajnie że macie chetnego pomocnika.
                                                    KENDO i LUSIA na dobrych obrotach planuja duzo ruchu na swiezym powietrzu.

Zdrówka wszystkim na dzis i na cały tydzień.
                                                    To ziólko to" Glistnik Jaskółcze Ziele" stosowany przy leczeniu zmian skórnych.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 12.05.25, 10:58
                                                    enel.pl/enelzdrowie/dieta-i-odzywianie/glistnik-jaskolcze-ziele-wlasciwosci-i-zastosowanie
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 12.05.25, 11:12
                                                    Lusiu,to marzenie męża żeby mieć drzewko swoje na balkonie.
                                                    Co będzie to będzie,ważne,że patyk zaczął nowe życie.
                                                    A wierzba ? bo wiadomo,że bardzo żywotna i z patyka wyrośnie.
                                                    Co do obiadu,to pozostałość z wczorajszego dnia kurczakowy z dodatkiem gęsiny na dziś.

A to róża i jaśmin,może zakwitnie. w tym roku.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 12.05.25, 15:00
                                                    Mario,dzieki za inf.o Jadkolczym ziele,

u Jagusi roza kwitla ladnie w ubieglym roku
                                                    a wierzba chyba szybko bedzie rosla
                                                    ku radosi Meza Jagusi.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 12.05.25, 15:02
                                                    zapomnialam Mario Cie przywitac,

wiec witam serdecznie zyczac udanego dnia,

sloneczko troszeczke swiec/+13 C.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 13.05.25, 08:52
                                                    Hej !!!!
                                                    Slonce pozytywnie nastraja od samego rana i temp, rosnie az obiecane
                                                    do +20....C

Mam nadzieje ze wszedzie tak bedzie, czego Nam zycze.
                                                    Wieczorem sie podsumuje jak minal dzien - wtorek dzisiaj....
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 13.05.25, 08:57
                                                    o Lusia dzie pierwsza liste podpisala
                                                    witaj wtorkowo,
                                                    jak witam rowniez pozostale Vistulanki,

mam nadzieje,ze plany sie spelnia Wszystkim,
                                                    sama mysle tak do Goss sie wybrac,
                                                    jak chcesz to daj znac,

za granica posesji tulipanek zakwitl w towarzystwie jaskolczego ziela
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 13.05.25, 11:24
                                                    Witam. Dzisiaj pospałam do 10tej bo pózno poszłam spac przez tą debate prezydencką.
                                                    Teraz szybciutko nadrabuiam chociaż nie grzeja w chałupce dalej i grzac nie maja zamiaru /bo pytałam w sp-ni, zaczeli jakies remonty i nie mogą wznowić/.Zimne dnie maja potrwac u nas do 20go maja. Jest narazie słonecznie z wiatrzyskiem,
                                                    Uciekam do kuchni na gorąca herbatkę moze potem cos dokupię.
                                                    Trzymajcie sie w dobrym nastroju i zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 13.05.25, 14:48
                                                    Cześć...
                                                    Nawet ładnie na dworze ze słoneczkiem i 14 st.
                                                    Dzień oczekujący ,co mężowi powiedzą w szpitalu na kwalifikacji,kiedy , co i gdzie.
                                                    Zajęta jestem w kuchni obiadem i nie mogę się doczekać kiedy się ugotuje
                                                    golonka w kapuście.
                                                    To tyle na dziś. Ciekawa jestem jak 13-tego się sprawdzi,osobiście
                                                    nic mnie nie spotkało złego tego dnia.
                                                    Jak zakupy Kendo z Lusią,udały się ?
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 13.05.25, 15:44
                                                    witaj Jagisua i Mario,

tu strasznie wieje ,a tam gdzie handlowalysmy to malo glowy wiatrzysko nie urwalo,
                                                    Mario,nam jeszcze grzeja to prywatne mieszkania,
                                                    placimy czynsz mimo,ze mieszkanie kupione na wlasnosc,

Jagusia,jak tam adrenalinka,wrocil Malzonek juz z jakimis wiadomoasciami co i jak dalej beda leczyc??
                                                    zakupy udane a tylko po jednej rzeczy mialysmy kupic...
                                                    zakupy w markiecie tez zrobily i juz czesc zjadly jako obiad,

miejcie dzionek z dobrymi wiesciami...
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 13.05.25, 20:03
                                                    Jak pytasz Kendula to powiem,bo już miałam zamykać.
                                                    Poszło dobrze,bo lekarz powiedział,że nie jest tak źle i trochę może poczekać.
                                                    Najważniejsze, że już zaliczył pierwszą wizytę,a teraz trzeba dostać zgodę,czy chemia którą bierze nie będzie kolidowała,a wizyta w szpitalu na badanie 23 czerwca.
                                                    Mówił ,że się wymrozi i będzie dobrze.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 14.05.25, 09:19
                                                    Witam Was zimnym majem c.d. narazie kręcę sie w ciepłym szlafroku i czekam ze moze
                                                    sie ociepli na dworze. Pranie lezy i chyba włoże do pralki bo moze cos na balkonie da sie podsuszyć.
                                                    Udanego dnia zyczę i zdrówka też.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 14.05.25, 09:57
                                                    Hej !!!! maria988 i reszte Vistulanek...
                                                    Pogoda co czytam to wszedzie jednakowo chlodno jak na maj.
                                                    Nie mamy na ta pogode wplywu, tylko odpowiednio sie ubierac
                                                    do pogody, i liczyc ze wkrotce bedzie cieplo.

Jaga, to juz chyba bez stresu mozna czekac na nastepne wizyty
                                                    lekarskie i wiadomo czego mozna oczekiwac?. Niemniej posylam
                                                    dobre fluidy dla calej rodziny i pozytywnych mysli.

Jakos bez specyzowanych planow, ew, wyprasuje czarne spodnie
                                                    ktore wczoraj przepralam, a biale poczekaja na kolejke w pralni.
                                                    Do kawiarenki pojde po poludniu, to wieczor bedzie krotszy.

Zycze Nam cieplej srody.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 14.05.25, 12:01
                                                    dziekuje Jagusia za uppdatering o zdrowiu Meza,
                                                    obecna medycyna zrobila duze postepy w leczeniu rozniastych schorzen,
                                                    trzymam kciuki by wszystko szlo zgodnie z planem i polepszeniem zdrowia,

witam Maria/Lusia,
                                                    oraz reszte nieobecnych Vistulanek,

tak chlodno na dworze za sprawa tutejszych wiecznych wiatrow,
                                                    dobrze,ze noca kaloryfery sa cieple to poranek na luzie bez dreszczy zimna sie spedza,
                                                    pozatem proza dnia,

zycze Nam sprawnego dzionka

Mario,pranie mam jutro,bedzie zaledwie jedna maszyna

bzy juz wszedzie zakwitly
                                                    ten u dzieciecia.,pachnie cudownie,samo sadzilam to drzewko ze sp.Xystosem
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 14.05.25, 13:15
                                                    Ależ piękny beziksmile

Jagusia, uściski za dobre wiadomości o mężu, jak dobrze, że są metody nieinwazyjne.

Mogę poprosić o koło ratunkowe? tonę w gąszczu papierów i pism wszelkiego rodzaju. Od jutra luzik do poniedziałku, w kolejnym tygodniu rozmowy kwalifikacyjne i się zacznie..... Ale po orce nastąpi błogi relaks pod parasolem ze stopami w wodzie i pływanie, pływanie, pływanie..... Relaksować i bawić się będę do woli. Potem może ciąg dalszy urlopu, zobaczę jak mi się ułoży.

Nie mogę napatrzeć się na przepięknie kwitnące drzewa, niestety zaraz wszystko opadnie ale chyba zakwitną kolejne? Cudowny bez na zdjęciu Kendo smile

Pozdrawiam Was serdecznie.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 14.05.25, 18:19
                                                    Jagi dzisiaj nie widze a chciałam zapytac czy spnie warszawskie właczyły ogrzewanie.
                                                    U mnie narazie pada i tylko+8
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 15.05.25, 08:55
                                                    Wczorajszy dzień przeleciał na czekaniu,bo córka usiłowała się dodzwonić do szpitala żeby zrealizować skierowanie.No ale w końcu się połączyła i mąż będzie czekał w kolejce.
                                                    Na 3tyg. przed zabiegiem mają zadzwonić.Trochę napięcie spadło.

Piękny lilak od Kendo.fajnie mieć drzewko własnoręcznie posadzone i pamięć
                                                    o okolicznościach.
                                                    Pozazdrościłam zakupów Kendo i Lusi i wczoraj zamówiłam bluzeczkę na lato,
                                                    będę miała do białych spodni.
                                                    Mario u nas już dawno wyłączyli ogrzewanie,ale nie jest mi potrzebne.
                                                    Masz rację Kalisto,drzewa i w następnym roku zakwitną,a teraz mamy kwiaty i krzewy smile
                                                    Ja ciągle mam prawie pusto na balkonie ,czekam na ocieplenie
                                                    Teraz tylko 7st. i słabe słoneczko.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 15.05.25, 09:22
                                                    ciesze sie,ze bzik przypadl Wam do gustu,
                                                    tak slicznie wyglada staruszek i pachnie niebiansko,
                                                    bialy obok rosnie i cos slabiutko zakwitl,malo listkow dostal,

witajcie Zalogo czwartkowo
                                                    mam nadzieje,ze dzionek bedzie laskawy czego Nam zycze
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 15.05.25, 10:42
                                                    Witam.Pochmurnie +5 pada od czasu do czasu, jesienna aura.
                                                    Nic waznego nie mam w p[anie. Pokręce sie po chałupce i poleżę pod kocykiem jak bedzie mi za zimno.
                                                    Spokojnego dnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 15.05.25, 11:33
                                                    Hej !!!
                                                    Przychylam sie do mari propozycji, tez nie mam ochoty na jakas robotke,
                                                    za oknem b.wietrznie, wypada wyjsc na rutynowy marsz, potrzebuje
                                                    swieze mleko i musze.
                                                    Kaloryfery w nocy sie wlaczyly, obudzilo mnie goraco, ale juz sa zimne,
                                                    i jak slonce nie ogrzeje przez okno pokoi, to tez pod kocem na kanapie
                                                    legne.

Ja zaobserwowalam i stwierdzilam, ze z balkonu musze usuac wszystkie
                                                    kwiaty, bo nie daje rady, od muszek ktore sie rozplenily w doniczkach,
                                                    a jest goraco, to podlewam prawie co dzien lub drugi, bedzie bez kwiatkow
                                                    chociaz b.je lubie, i jest jakies zajecie.

Kendo, pamietam ze jak robilysmy razem kolo bzow, to po przekwitnieciu
                                                    obcinalysmy przekwitle kwiatostany, bialy jest wiecej (galeziasty) to sie
                                                    wszystkich nie obcinalo, moze to jest jego warunkiem kwitnienia?.
                                                    Kallisto ma juz letnie marzenia i ostatnie miesiace w pracy, oj, oj, bedzie
                                                    pewnie lzawe pozegnianie miejsca pracy, ale przed Toba nowe zycie emeryta.
                                                    U Jagi jeszcze pusty balkon, ale pewnie w nowej bluzeczce wybierze sie po
                                                    zapoznanie z nowymi roslinkami i pewnie niektore zakupi, zeby bylo troche rozrywki na balkonie.

Zycze Nam cieplutkiego czwartku, mi sie wydaje ze to piatek.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 15.05.25, 12:48
                                                    Lusiu, nie tak szybko te łzy, do połowy listopada więc jeszcze trochę.
                                                    Kendo, żebyś weszła rano do mojej sypialni to chyba umarłabyś z zimna. Całą noc mam otwarte okno i powiew rześkiego powietrza zahartuje mnie tak że raniutko gdy się szykuje to nie czuję zimna. W łazience mam tak gorąco, a gdy zamykam drzwi to robi się sauna. Wczoraj cały dzień był otwarty balkon, dopiero pod wieczór zrobiłam z niego lufcik-mam taką możliwość w drzwiach balkonowych. Nie bardzo wiem z jakiej przyczyna jest u mnie takie pragnienie świeżego powietrza, może ze względu na tarczycę, może wina tego, że większość czasu spędzam w murach.

U nas dzisiaj chłodno i momentami deszczowo, do prawdziwego letniego ciepła jeszcze trochę. jakie będzie w tym roku lato, znośne, upalne czy deszczowe, to jest wielki znak zapytania.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 15.05.25, 14:08
                                                    W ubr miałam problem z kwiatkami bo zaległy mi sie niziórki male czarne fruwajace muszki
                                                    i niczym nie miogłam ich wyplenic. W tym roku zaczelo sie to samo. One lubia wilgość.
                                                    Przeczytałam przypadkowo w necie nie lubią zapachu cynamonu. Posypałam więc ziemie
                                                    i muszek nie ma.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 15.05.25, 15:30
                                                    popoludniu pozdrawiam Was dziewczatka,
                                                    juz w domu i wlasnie z Lusia zakonczylam rozmowe tel,i stwierdzilam,
                                                    ze dobrze zrobilam,ze zatrudnilam krasnoludke,bo dzis na luzie sklep/apteke zaliczylam,po powrocie picie tylko zrobilam i nie mysle o sprzataniu,totalny luzik psychiczny i fizyczny,

Krasnoludka sie dobrze spisala,zajrzala w kazda szczeline i doczyscila ,odstawila mi sprzatanie jak przed swietami sie sprzata..

Kallisto juz myslami jest na urlopie,

zaledwie +15 C,na marsz nie ma co wychodzic,a wychodzac z samochodu malo glowy nie urywal wiater,

miejcie mile chwilki,
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 16.05.25, 13:48
                                                    https://i.pinimg.com/736x/8c/4d/41/8c4d41a7413862ab57ef9c782333f02d.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 16.05.25, 14:23
                                                    Hej !!!!
                                                    Jaga,kawe rano zaliczylam i robudzilam sie do roboty-sprzataniem
                                                    w pokojach.
                                                    Teraz juz odpoczywam z herbata po obiedzie.
                                                    Milo ze otwierasz nasz dzien.

Dzisiaj tez wieje, ale musze wyjsc, nie ma co w pokojach siedziec.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 16.05.25, 15:10
                                                    witajcie Jagusia/Lusia
                                                    kazda z Nas ma zajecie
                                                    ja tez mialam ,teraz blogi relaksik ,

no coz, mimo +17C /slonca czuje sie chlodnikawo za sprawa wiatru

slicznie nam bez rozkwitl i pachnie az czuje go w mieszkaniu

miejmy udane popoludnie
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 16.05.25, 16:23
                                                    Witam, chyba niedługo lunie deszcz a narazie robi sie pochmurnie. +10.
                                                    W poludnie wyszłam po smalec i juz wszystko posmazone , posprzatana kuchnia i chwila relaksu.
                                                    Chce mi sie barszczyku i moze jeszcze wyjde po kapustkę i jogurt grecki.
                                                    To siedzenie w wiekszej czesci dnia w domku to wyokragla moje kształty, bo siegam co rusz po jakies przekąskę, natomiast domowe sprzątanka tylko powierzchowne, i pod kocyk bo zimno.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 16.05.25, 18:38
                                                    To już wieczór,przyciągnął mnie zapach bzu od Kendo.
                                                    Dziś nic nie robię,bo mnie paluszki bolą przez deszcz,całą noc padało,
                                                    tylko 9st.mamy.Musimy wytrzymać jeszcze tydzień i ma się poprawić.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 17.05.25, 11:21
                                                    Hej !!!!
                                                    Sobotni poranek byl sloneczny, ale teraz chmury naplywaja,moze bedzie cos z deszczu, dawno go nie bylo, bardzo sucho, ostrzezenia przed pozarami.

Kallisto, czasami trudno wytlumaczyc swoje potrzeby swiezego powietrza,
                                                    ja zauwazylam u siebie, ze sypialnia jest mniejsza od tej co mialam w starym
                                                    mieszkaniu, stoja 4 szafy, wstawilam komode, lozko i szafke nocna i czuje
                                                    ze pokoj jest zagracony, a drzwi balkonowe mam otwarte caly dzien na balkon
                                                    do poznego wieczora, na noc zamykam.

Wczoraj sobie posprzatalam, dzisiaj moze kulinarnie sie poswiece, na pare
                                                    obiadow przygotuje moze golabki?.

Jakis deserow tez mi sie chce, ale male ilosci nie umiem przygotowac,
                                                    Jagi obrazki tylko zachecaja do jedzenia slodkosci.

Milej soboty Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 17.05.25, 11:25
                                                    LUsia,nabilysmy sobie guza ja w tym samym czsei w watku o rozwazaniach sie wklikalam,
                                                    witaj ,jak rowniez witam reszte Vistulanek,

u mnie ju kropi delikatnie przy wietrze i +12 C zimnicy,
                                                    puchatke trzeba miec na grzbiecie,

tez deserek mi sie marzy,
                                                    trzeba cos wymyslec,
                                                    a tak pozatem to proza sobotnia-czyli nic nie robienie

przemilego weekendu zycze
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 17.05.25, 11:44
                                                    Witam i dalej mam pogodę jak u LUSI .Nie chce i nie musze dzisiaj spacerować.
                                                    Obiadki prawie są bo jeszcze póznym wieczorkiem ugotowałam barszcz z mlodej botwinki
                                                    i buraczków.
                                                    Tak mi tęskno do ciepełka w domku i na dworze ale to chyba nie szybko.
                                                    Zdrówka i zdrowej soboty wszystkim zyczę.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 17.05.25, 11:53
                                                    hej Mario,
                                                    oj,tez marze o ciepelku i posiedzeniu na lawecze do sloneczka,
                                                    ale dzisiejszy spacer szybki dal mi troche wiecej energii,

miej sobie udany dzionek
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 17.05.25, 13:06
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Jestem zdziwiona,że mnie nie ma.Byłam rano,ale nikogo nie było,to się wpisałam
                                                    przed 11-tą,też późno i nie ma mnie surprised
                                                    U mnie całą noc padało dziś też,słonko usiłuje się wydostać zza chmurek,ale mu to nie wychodzi,na razie 6st.

• kendo Re: ***** M A J **** 17.05.25, 14:00
                                                    o i Jagusia tez "liste obecnosci juz podpisala"
                                                    tu zaledwie doszlo ciepelko do +13C,a za sprawa wiatry czuje sie duzo chlodnniej,
                                                    zalowalam,ze na spacerniak nie nalozylam przepaski na glowe,bo chcial wiatr mi wywiac wszystko z glowy,

relaksuj sie milutko
                                                    kwiateczki ladne,zawsze sasiadka ma je co roku powieszone pod dachem.

zapomnialam zamiescic zdjecia na dziendobry dzisiaj,
                                                    wiec przedwczorajszy wschod slonca,obudzilam sie o 5 :00 i tak sie sloneczko wylanialo,
                                                    widac tez po prawej stronie zabudowanie,gdzie wyrzucamy w kontenerty opakowania szklan/plastyki/opakowania papierowe/metal,
                                                    a po lewej stronie kawalek zabudowania -to pralnia z dwiema maszynami,szafa suszaca i bebbnem.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 17.05.25, 21:57
                                                    Przed chwilą napisałam post, ale pojawiła się informacja, że moderator musi to zaakceptowaćsad Nowe zwyczaje, a może związane jest to z jutrzejszymi sprawami?
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 18.05.25, 10:58
                                                    Witam Was Vistulanki,
                                                    no coz pierwszego wpisu nie moglam wyslac,
                                                    -wykryto spam-
                                                    wiec skasowalam i pisze lakoniczny
                                                    zyczac Nam milych chwilek i relaksu
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 18.05.25, 11:15
                                                    Witam i pozdrawiam pięknie smile
                                                    Trochę się przejaśnia i 8st. dobre i to.
                                                    Narobiłam naleśników,mąż smaży,będą z ze szpinakiem ,fetą i serem pleśniowym
                                                    z cebulą i czosnkiem .
                                                    O 13-tej ma przyjechać syn starszy.
                                                    Niedługo południe,szybko czas zleciał.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 18.05.25, 11:29
                                                    Kendo, czyżbyś widziała mój wpis, w którym pisałam m.in. o Twoich zdjęciach? Ja go nie widzę.
                                                    Jeszcze nie skasowałam z brudnopisu, więc wstawiam jeszcze raz, pomijając "kontrowersyjny" fragmentsmile
                                                    "Dobry wieczór, tu druga zmianasmile
                                                    Tydzień mija pod znakiem różnych zawirowań, ale nie dajemy się i walczymy!
                                                    Forum pod znakiem codziennego życia – pogody, zdrowia i gotowania. Szczególnie to ostatnie jest interesujące. Tak różne mamy upodobania i sposoby przyrządzania posiłków, ale ciągle szukamy nowych, wymieniając się doświadczeniami. Tak ma byćsmile Chłód nas nie odstrasza. Pomaga kocyk, albo spacer. Albo jedno i drugie. Przytulna kanapa i ciepły koc po intensywnym marszu. W ostatnich dniach pobijam własne rekordy kroków i kardiopunktów tylko trzy razy dziennie chodząc między domamismile
                                                    Czas spać. Rano (.....), wizyta w piekarni i marsz do drugiego domu.
                                                    Dobranocsmile"
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 18.05.25, 11:38
                                                    Dzień dobry.

My już po głosowaniu.
                                                    Popijam kawkę i czytam co u Was.
                                                    Dużo napisałyście a mnie dzisiaj weny brak😀

Cdn
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 18.05.25, 12:40
                                                    Witam.Pózno wygrzebałam sie z ciepłego legowiska bo za oknem padało i zimno.
                                                    Teraz nawet juz jestem po obiedzie no i czas sie zbierać na glosowanie.
                                                    Wędrówka jak robotnica mróweczka ale przychodzi w życiu osoby dorosłej taki czas,że czujemy si
                                                    odpowiedzialne za los rodziców. Tata moj odszsedł jak miałam 40 lat a mama jak odeszła to miałam 55 . Obydwojgiem zajmowałam sie i pomagałam pracując, wiec nie bylo lekko..
                                                    Tak to bywa i albo sie na to godzimy albo nie. Wszystko zależ , tak mi sie wydaje czy wynosimy
                                                    z domu rodzinnego milość .
                                                    Kończe swoje wywody i ide szykowac sie do wyjścia.
                                                    Zdrówka wszstkim zyczę i poprawe pogody.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 18.05.25, 13:50
                                                    Hej !!!
                                                    wedrowiec, ja widze Twoj wpis .....
                                                    wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 17.05.25, 21:53
                                                    Dobry wieczór, tu druga zmianasmile
                                                    Tydzień mija pod znakiem różnych zawirowań, ale nie dajemy się i walczymy!
                                                    Forum pod znakiem codziennego życia – pogody, zdrowia i gotowania. Szczególnie to ostatnie jest interesujące. Tak różne mamy upodobania i sposoby przyrządzania posiłków, ale ciągle szukamy nowych, wymieniając się doświadczeniami. Tak ma byćsmile Chłód nas nie odstrasza. Pomaga kocyk, albo spacer. Albo jedno i drugie. Przytulna kanapa i ciepły koc po intensywnym marszu. W ostatnich dniach pobijam własne rekordy kroków i kardiopunktów tylko trzy razy dziennie chodząc między domamismile
                                                    Kendo, bardzo ładne niebo i okolice domów. A co jest w tym oświetlonym pawilonie w dolnej, środkowej części zdjecia?
                                                    Czas spać. Rano głosowanie, wizyta w piekarni i marsz do drugiego domu.
                                                    Dobranocsmile ( o ten wpis chodzi???)

maria88, kazdy czas jest dobry na przywitanie, mamy rozne priorytety
                                                    kazdego dnia.
                                                    Dzisiaj macie wazny dzien w kraju, a nam tutaj nie pozwalaja niektorych
                                                    postow wysylac oznajmiajac ...o spamie .... niech im tam bedzie, i tak nie
                                                    mieszam sie do polityki w kazdym kraju.

Deszczowa aura pokrzyzowala moje niedzielne plany, ale znalazlam sobie
                                                    inne zajecie w pokojach.
                                                    Jaga robi smaka na nalesniki, ja mam je juz przygotowane, gotowe do
                                                    rozmrozenia jak przyjdzie na smak.

Kallisto po calym tygodniiu wyeksploatowala swoja wene, czeka na jej
                                                    przyplyw zaspakajajac sie aromatyczna kawe, a pozniej odpowiedni obiad
                                                    po spelnieniu panstwowego obowiazku.

Miejmy sobie mimo wszystko udana niedziele.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 18.05.25, 14:24
                                                    witam JAGE/MARIE/WEDROWIEC/LUSIE,
                                                    odpowiadam z wpisu Marii,bo z Lusi nie da sie,nie mam odpowiednich "polecen,tylko LINK"
                                                    nie wiem co z tym zrobic,
                                                    ale pomijam ten dyskomfort dzisiaj,
                                                    jutro pewnie bedzie duzo lepiej i bedziemy mogly uzywac wszystkich wyrazow okreslajacych kieronki jak np w przod/w tyl i odpomiedniki nastepne.....

rospogodzilo sie ,i krotki marsz zrobilam dwa razy....

miejcie mile chwile,
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 18.05.25, 16:22
                                                    Kendo, moj lin jest podswietlony na zielono,
                                                    tresc cala w odniesieniu do wszystkich jak zwykle na czarno,
                                                    ja u siebie to widze, ale cenzor nie chce tego okazac?, be, be, be,....
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 18.05.25, 16:40
                                                    Dobijam do KALISTO obowiazek obywatelski został spełniony. Będe czekac na ogloszenie wyników
                                                    do wieczora. Pochmurnie ze zmianami na padanie deszczu, chlodno i porywisty wiatr.
                                                    Ludzi wnie widac bo nie chce im sie ruszac z domów, chociaz i w domu niezbyt przyjemnie.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę. Chyba będe podgrtzewac chałupkę.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 08:44
                                                    https://i.pinimg.com/736x/57/c6/2a/57c62a9e957dca032a6863ea914ae5cd.jpg
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 19.05.25, 09:22
                                                    hej Jagusia,tak tylko z obrazeczkiem i zyczeniami na dzionek,

witam rowniez pozostale Vistulanki,

w wiadomosciach podali ,ze wybraniec jest OK w kraju?
                                                    tutejsza polonia sie cieszy..

plan dnia jest
                                                    wiec zmykam do realizacji

miejcie udane swe plany.

podobaja mi sie krzewy bzow posadzone mieszajac kolory
                                                    zapach niebianski.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 19.05.25, 11:41
                                                    Hej !!!!
                                                    Kiedys zapach bzow mi sie podobal, w tym roku zauwazylam,
                                                    ze mi bardzo przeszkadza, w ustach czuje jego gorzki smak.

No Jaga sie nie pochwalila nowym wyborem prezydenckim?, bo to
                                                    chyba zescie wybierali?.

Tez mam jakies plany, wczoraj utykalam w katach, pogoda nie
                                                    zachecala do wyjscia, dzisiaj troche lepiej.

Zycze Nam calego tygodnia i dzisiejszego poniedzialk w zadawalajacym
                                                    zdrowiu i pod slonecznym niebem.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 12:06
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    O polityce raczej nie piszemy, ale jestem sfrustrowana wynikami. Wprawdzie mój kandydat zajął pierwsze miejsce, ale w drugiej turze ma małe szansesad
                                                    Pogoda meteorologiczna też fatalna - deszcz i chłód, a w domy od kilkunastu dni nie grzeją kaloryfery. Rozgrzeję się gotują obiad - potrawka z kurczaka w sosie estragonowymsmile

A tak głosowala Szwecja.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 19.05.25, 12:18
                                                    wdrowiec2, dziekuje za przyblizenie calej sprawy wyborow, do tej
                                                    pory nigdzie nie widzialam takich szczegolowych sprawozdan.
                                                    To ma jeszcze byc truga tura wyborow? nie wiem dlaczego?.

Posylam promienie sloneczne tam gdzie go nie ma a wiec do Polski.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 14:44
                                                    Witajcie smile

Kendula ,druga tura wyborów będzie 1 czerwca.
                                                    Żeby wygrać w pierwszej turze,musiałby być wynik powyżej 50%
                                                    Mam nadzieję,że Rafał Trzaskowski wygra.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,143907,31947858.html#s=BoxMMtImg1
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 15:49
                                                    Witam. Rozchorowałam sie ogladając i sluchając tych wynikow i relacji.Cisnienie mi skoczylo
                                                    i pózno usnełam prawie nad ranem. Obiecuje sobie, ze do kolejnej tury wyborów nie interesuje sie relacajami i co ma byc to będzie. Oczywiscie Trzaskowski chciałabym żeby wygrał
                                                    ale czy tak będzie to zobaczaczymy. Wiem że Polska wchodnia w wiekszosci popiera PiS za
                                                    przerózne "plusy" i jest też kierowana przez ksiezy. a ludzie tu niemajetni i taki to skutek.
                                                    Pogoda jaby sie rusza do przodu.Slonko wychodzi i ja tez byłam w Biedronce na niewielkich
                                                    zakupach.Sa tam tańsze jabłka niz na ryneczku to kupiłam .
                                                    Spokojnego dnia zyczę.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 21:44
                                                    Ja też miałam ciężką noc. O pierwszej jeszcze nie spałam, a o piątej obudziłam się z głową pełną szalejących myslisad Staram się wyłączyć, a jedynie czytam analizy statystyczne/demograficzne. Traktuję to, jako źródło wiedzy o ludziach. Zobaczymy, co będzie za dwa tygodnie.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 21:41
                                                    maria88 napisa�a:

> Wędrówka jak robotnica mróweczka ale przychodzi w życiu osoby dorosłej taki cza
                                                    > s,że czujemy si
                                                    > odpowiedzialne za los rodziców. Tata moj odszsedł jak miałam 40 lat a mama jak
                                                    > odeszła to miałam 55 . Obydwojgiem zajmowałam sie i pomagałam pracując, wiec ni
                                                    > e bylo lekko..
                                                    > Tak to bywa i albo sie na to godzimy albo nie. Wszystko zależ , tak mi sie wyd
                                                    > aje czy wynosimy
                                                    > z domu rodzinnego milość .

Mario, wcześnie straciłaś rodzicówsad I masz rację w sprawie opieki. Ważne jest jednak, by nie przekroczyła ona naszych możliwości. Niestety, bark jest systematycznej pomocy ze strony odpowiednich służb, bo ich po prostu nie masad
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 19.05.25, 21:52
                                                    Masz rację Wędróweczko. Wydawało mi sie że kiedys to było tak trudno radzic sobie a teraz z tego co obserwuje wcale nie lepiej. Szukanie pomocy nawet prywatnie to szukanie igły w stogu siana. Nie ma firm któym mozna zaufać i to za spore pieniadze.
                                                    Trzymaj sie .Jesteś i tak bardzo dzielna.O sobie tez pamietaj.
                                                    Spokojnej nocki zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 20.05.25, 08:45
                                                    Hej !!!!
                                                    Z intensywnym sloncem Skandynawskim Was witam,
                                                    zyczac przyjemnego wtorku.

Sytuacja chyba podobna w kazdym kraju jezeli chodzi o opieke
                                                    potrzebujaca, dla schorowanych i starszych ludzi oraz inwalidow.
                                                    Tutaj czasami zdazaja sie paradoksy, ze odbieraja juz kiedys przyznana
                                                    pomoc z urzedu dla ludzi, ktorzy potrzebuja stalego nadzou i pomocy.
                                                    Dopoki zdrowie Nam pomaga to z serca niesiemy pomoc naszym bliskim.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 20.05.25, 09:46
                                                    Witam ale niestty slonka nie mam tylko bardzo brzydki dzionek z deszczcem.
                                                    Ta częśc Polski jest najbardziej dotknieta ta zimną aurą i szkody ogromne w rolnictwie i sadownictwie.
                                                    Nie planuje wychodzenia a mam sie czym zając .

Dobrego dnia zycze .
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 20.05.25, 10:26
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Biegnę ze słoneczkiem do zmarzniętej Marii. Już się wysiedziałam,a teraz wstaję
                                                    i zabieram się za obiad.
                                                    Bardzo cieplutko,posiedziałam na słoneczku,szkoda,że już jutro mówią o pogorszeniu pogody. Teraz mamy 14. a ma być 20.
                                                    Dobrego dnia Wszystkim życzę.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 20.05.25, 10:44
                                                    o,witajcie Zalogo,
                                                    ciesze sie,czytajac Wasze rosterki pogodowe,
                                                    tu mamy iscie letnia aure +19 C/

dzieki Jagusia za fotki i koteczka slodkiego,

zycze nam udanego dnia mimo zlej pogody i Marii,juz poslalam sloneczko tam,

kasztan stylu za jarzebina kwitnie.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 20.05.25, 12:48
                                                    Dziekuje Kochane, juz slonko teraz dotarlo i zaczyna zaglądac w moje okna. Nie wiem na jak długo ale i tak wazne że jest i poprawia nastrój.
                                                    Wszedzie zielen jest piekna. Nie tak dawno JAGA napisała że konczy sie brzydki kwiecień ale mamy jeszczce piekny miesiąc maj przed soba, Szkoda ze juz tez sie konczy ale dokuczył kazdemu.
                                                    Ciekawe czy zazwyczaj deszczcowy czerwiec nas ogrzeje
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 20.05.25, 16:54
                                                    Mario,ciesze sie,ze sloneczko dotarlo ,
                                                    jutro moze bedzie lepszy dzien pod wzgledem aury,

+24 C a godz.16:50,
                                                    byloby bardzo upalnie,ale wiatrzysko robi wachlarzyk,
                                                    posiedzialam chwilke na balkonie i posluchalam spiewu szpaczkow,

miejcie sobie milo
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 20.05.25, 17:04
                                                    Dzień dobry, witam Was serdecznie.

Wróciłam od rodziców……..nawet nie jestem w stanie rozwinąć pewnego tematu😱😱😱😱

Cieplutko u nas, na dworze przyjemniej niż w budynku szczególnie w starej kamienicy w której pracuję. Aż nie chciało mi się wracać z kancelarii na ak było pięknie. Szkoda zectak blisko, zaledwie kilkadziesiąt metrów, nie zdążę napawać się promieniami słońca i muszę wracać do biura.

Kupiłam dla córci brunety i żurawki bordowe na skarpę. Drogie te kwiaty jak jasny gwint😡 ale że nie kupowałam jej do tej pory to nadrobiłam braki. Do mojego balkonu podchodzę jak pies do jeża, na razie bratki mają się dobrze więc z wymianą mogę poczekać tylko żeby nie było tak że potem wyboru nie będzie.🥹

Miłego popołudnia🌹
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 21.05.25, 09:33
                                                    jest duzo odmian -zurawek-z roku na rok utrzymuja sie w rabatce,

witajcie Zalogo,

pogoda sie zmienila,
                                                    na marsz cos na uszy trzeba nalozyc bo wieje chlodem a mam je uczulone na zimno,
                                                    cuchy plan jest,
                                                    zobaczymy co z niego bedzie,

szalwia z posesji prywatnej poza granice sobie wyszla
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 21.05.25, 09:38
                                                    Błąd wysyłania: post, na który odpowiadasz został skasowany.

Witaj Kendo i reszta dziewczyn.Cieszę się że zabrałam się do prania z samego rana,
                                                    bo pogoda i dziś dopisuje.
                                                    Trochę posiedzę na balkonie, połapię słoneczka,bo znowu ma być pogorszenie.
                                                    Ala pracuje dziś w domu,to nie będę hałasowała odkurzaczem,może przeciągnę
                                                    mopem na wilgotno. jak mi się zechce.Obiad mam wczorajszy,gulasz z wołowinki,
                                                    tylko owocka zjem.

Może teraz wyśle ???
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 21.05.25, 10:15
                                                    Hej.

Zajadam śniadanie, twarożek na chlebie i pomidorki z oliwką i przyprawami.

Jaguś ale fajne to Twoje stwierdzenie „ jak mi się zechce”😂 też z niego często korzystam😀

• maria88 Re: ***** M A J **** 21.05.25, 13:08
                                                    Juz myslałam ze tego slonka dzisiaj sie nie doczekam. Nareszcie wychodzi i zaraz trzeba bedzie z niego skorzystac. Wiatrzysko chlodbe tez jest ale mimo to jest duzo cieplej bo +20.

Wszystkim dobrego dnia zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 21.05.25, 13:27
                                                    Hej !!!!
                                                    Wrocilam z miasta, z Kendo tak spontanicznie zrobilysmy
                                                    wypad po informacje wyjazdu na wakacje.
                                                    Wieje zimnym wiatrem bylo bez slonca, teraz jakos sie zdecydowalo,
                                                    z zza chmur lapki wystawiac, tylko +15...C.
                                                    Musialam ubrac kurtke ktora juz wyprana po sezonie wiosennym
                                                    schowalam do szafy.

Akurat mialam zupe pomidorowa,to sie rozgrzalam.
                                                    W domku mam cieplo, odpoczne i bedzie czas na wyjscie do
                                                    kawiarenki Ukrainskiej.

Zycze Nam zadawalajacego zdrowia pod slonecznym niebem.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 21.05.25, 16:57
                                                    Dobrze ąże jestescie tu razem i macie jednakowe plany.
                                                    U mnie na dworze naprawde cieplutko, pootwierałam okna na osciez coby sie nagrzalo
                                                    ale wiatr chlodem podwiewa wiec chyba w chałupce nie wiele sie ociepli.Pranka nie zrobiłam bo jutro zapowiadaja opady i tak to. Aura w sumie okropna.U nas bylo mało opadów i ludzie narzekaja na suszę.
                                                    Spokojnego popołudnia zyczę.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 22.05.25, 08:20
                                                    Dzień dobry w chłodny czwartek.

Musimy jak widać być cierpliwe co do ciepła letniego, w końcu to jeszcze wiosna nie pełnia lata. Choć jak patrzę na ludzi, którzy chodzą rozgolaszeni jak w lipcu to dostaję gęsiej skórki na sam ten widok.

Wczoraj przyjechała córka z wnuczką pod odbiór Michasia, którego "pasłam" obiadem. Były na babskich zakupach, fatałaszki i ozdoby dla nastolatki zrobiły na mnie wrażenie. Jak kiedyś nie zależało wnuczce na ładnym ubiorze tak teraz stroi się władne łaszki. Widać jak poważnieje mimo swoich 13 lat.

Widzę, że plany wyjazdowe wakacyjne ma każda z nas, tez planuje aczkolwiek muszę skonsultować się z kuzynką z Mazur z którą spotykamy się w połowie drogi od nas i od niej nad morzem. Plan mam na 18-20 czerwiec kiedy to mamy wolne.

Ciepłe pozdrowienia Wam posyłam.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 22.05.25, 09:18
                                                    Witam Vistulanki,
                                                    no coz ,dzis juz zapowiedzieli w mediach,ze latem bedziemy oszczedzac wode,
                                                    zima byla bez sniegu,dzis zapowiedziany deszcz,ciekawe jaki intensywny bedzie?

pozatem zchmurzylo sie/wieje,jak w kieleckim/

Jagusia,tez ostanio miala tak ,ze -jak mi sie zechce - i w koncu krasnoludke zatrudnilam i jutro ma przyjsc,
                                                    choc obecne wiatrzyska i kwitnace krzewy/drzewa/rzepak do domu nawialy mi mieszanki koktajlowej pylkowej i powinnam chociazby mopem sciagnac pylki ufff....

Kallisto,wnusia juz prawie panienka
                                                    wiec zaczela myslec juz,ze trzeba "zadbac o siebie inaczej"

Maria,a nie nawialo Ci pylkow wczoraj przez szeroko otwarte okna?

Lusia miala sile jeszcze by do kawiarenki zajsci,
                                                    moje sily jakos sie zminimalizowaly po tym ataku pazdziernikowym i operacji tarczycowej uufffff..

zycze nam ciepelka chociazby w serduchach.

dzwonki czynne ,na Rynku,obsadzone kwiatkami i obstawione laweczkami
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 22.05.25, 11:15
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Tylko się przywitam,bo czeka mnie i męża ciężkie zadanie,a mianowicie założyć świeżą pościel.Nawet nie macie pojęcia ile to trudu dla nas.
                                                    Na usprawiedliwienie dodam,że kołdra na podwójne łóżko.
                                                    Mogłam wczoraj,bo była córka,ale nie było ochoty wink
                                                    Czekam na odrobię słoneczka,bo na mapie było wink Teraz 18
                                                    Obiad mam jeszcze,to nie muszę się śpieszyć.Moje palce czują deszcz.
                                                    Kalisto... czerwiec ma być upalny smile
                                                    Pamiętam za mojej młodości kiedy miałam 12 lat,to już byłam podfruwajka big_grin
                                                    Wam dobrego dnia serce
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 22.05.25, 12:18
                                                    Hej !!!
                                                    Jaga, nie slyszalam tego podwiedzenia "podwruwaja", ale pasuje
                                                    na taki wiek dla dziewczynki.

Nasza madralinska jest zawsze zachwycona ladnymi wyszukanymi
                                                    ciuszkami, mamy jej nie chwalic jak przyjedzie w czyms nowym nas
                                                    odwiedzic.

Kendo zrobila inwentaryzacje z posciela, u mnie tez sie prosi taka
                                                    czynnosc, ale pomalu dojde i do tego, strych musze tez przeorganizowac?.

Dzisiejsza aura deszczowa rozbila moj plan na caly dzien, ale jakos
                                                    sobie poradze, poprzestawiam plany.

Ciepelka i slonca na niebie Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 22.05.25, 12:22
                                                    Jaguś każda z nas była podfruwajką, też doskonale pamiętam te czasy, oj byłam szalona big_grin

No właśnie szerokie łóżka mają zaletę, że są wygodne ale nanizać prześcieradło albo nawlec poszwę na taką kołdrę to wiem jaki to wyczyn nie lada. Namachać się trzeba a nastękać a nautyskiwać big_grin Ale jak już wszystko jest na swoim miejscu, świeże, pachnące to aż miło smile Uwielbiam taką pościel, zwłaszcza gdy jest jasna i ładna, to tak jakby mi się lepiej w niej spało.
                                                    A jaką metodą zmieniacie poszwy, wywlekacie na lewą stronę i łapiecie rogi kołdry a potem otrzepujecie w dół czy pakujecie do wnętrza poszwy rogi w sensie w lewą stronę materiału? Bo ja tak robię.

Kendo, atrakcyjne te dzwony. U nas rzadko spotykam takie atrakcyjne atrakcje, jedną widziałam w Świdnicy na rynku chyba to była fontanna z postacią wysokiego anioła. Jak znajdę to zamieszczę. Ogólnie rynek w Świdnicy jest przepiękny.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 22.05.25, 12:23
                                                    Ależ zapamiętałam, Anioła big_grin a to Neptun big_grin
                                                    Chyba, ze było tam coś jeszcze?
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 22.05.25, 12:25
                                                    Taaa, o to mi chodziło, kolumna św. Trójcy. Piękna w rzeczywistości.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 22.05.25, 14:10
                                                    Kallisto piekne pamiatki z wojazy letnich zachowaly sie w
                                                    Twoim albumie.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 22.05.25, 18:24
                                                    witam popoludniowo-II zmiana,

sliczne wspomnienia Kallisto.
                                                    lubie takie miec w albumie,

Jagusia chyba dala rade z Mezem obluczyc koldre,
                                                    mam pojedyncze lozko i tez czasmi brak mi sily by zmienic poszfe

deszczysko dzis sobie popaduje przy +9 C tem i porwistym wiatrem,
                                                    miedzyczasie sloneczko zablysnie,jak by chcialo wynagrodzic niepogode,
                                                    Lusia znowu ma pokrzyzowane plany
                                                    ale moze i cos z nich zrealizowala.

trzymajcie sie cieplutko,

sliczny obrazek z kawusia,

dolacze do POmnikow,
                                                    bedac w Dani od strony Helsinborga
                                                    idac do palacu krolow dunskich
                                                    sa tanczace niewiasty...
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 22.05.25, 19:07
                                                    Dobijam bo dzionek miałam zajety róznymi drobnymi sprawkami i pichceniem obiadku.
                                                    Nagotowałam m.in. gar kapustki mlodej. Pogoda do niczego. Do póznych godzin popoludniowych nie ma sloneczka a potem bylo ale na krótko. I jak tu sie ma nagrzac chałupka.
                                                    KENDO moja brzoza i rozwineła listki i teraz nie pyli ale wiatrzysko nawiewa co chce.
                                                    Zrobiłam niewielkie pranie i nawet szybko na balkonie poschlo. Moja posciel tez juz do zmiany
                                                    bo ostatnio kładłam sie spać w albo w dresie albo w szlafroku bo bylo mi zimno.
                                                    Moze jutro jak najdzie ochota.
                                                    A teraz zycze dobrego nocnego wypoczynku.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 23.05.25, 09:31
                                                    witajcie Visstukanki,
                                                    widac pogodowo wszedzie jednakowo,
                                                    prania zawsze sie zbiera w domu,

dzis mam krasnoludke,
                                                    w tamtym tygodniu mialam faktycznie blogi luz ,nie musialam myslec wcale o porzadkach i z tej racji troche pozbylam sie rzeczy.

trzymajcie sie cieplutko,bo tu chlodnikawo

co roku przy tym skleppie sa tak ladnie pod´sadzpne bratki.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 23.05.25, 10:32
                                                    Hej !!!!......
                                                    Lubie ten kolor w bratkach.
                                                    Kendo czeka na krasnoludke, a ja sama sobie posprzatam dzisiaj.
                                                    Wczoraj braklo mi checi mimo intensywnych mysli o sprzataniu.

Przez okno wydaje sie cieplutko bo slonecznie, ale wiat robi swoje
                                                    (i popuszcza krople deszczu na moje wczoraj pomyte okna balkonowe.)
                                                    ochladza temperature powietrza, i nie bedzie dzisiaj ciepelka tylko do +12...C.

Zycze Nam pogodnego nieba w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 23.05.25, 11:35
                                                    Dzień dobry dziewczyny.
                                                    Strasznie mi dzień ucieka.Ponieważ ostatnio źle spałam,pokusiłam się o tabletkę męża
                                                    na sen. Miałam go dopilnować ,bo miał badanie na pobranie.Obudziłam się o 9-tej akurat jak mąż już wrócił z badania.
                                                    Kalisto tak kiedyś robiłam z pościelą,najpierw wywracała.Teraz nie daję rady i po prostu
                                                    wkładam kołdrę do środka do samego końca poszwy.
                                                    Na razie ,może się wyjaśni? i 11st.
                                                    Wczoraj był młodszy syn,to nabrałam werwy i odkurzyłam.Dziś tylko obiad.
                                                    A będzie spóźniona botwinka z buraczkami na nogach kurczakowych.

Bardzo ładne otoczenie z bratków przy sklepie.Przyjemność dla idących.
                                                    Kalisto dzięki za zdjęcia smile
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 23.05.25, 13:04
                                                    Hej.

Wczoraj u nas wichurzyło, dzisiaj nieco lepiej ale temperatura niska.

Z ta galerią zdjęć to jest tak, że jak byłam w Świdnicy to nie było jeszcze takich smartfonów z dobrymi aparatami. Te fotki ściągnęłam z netu. Nie mniej jednak pamiętam dobrze rynek, starówkę, pięknie malowane i zdobione kamienice i Katedrę chyba z czasów średniowiecznych, bo taki styl strzelisty, oczywiście później rekonstruowana. Na żywo robi duże wrażenie. Gdy wjeżdża się do centrum to pnie się w górę, cudowny widok.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 23.05.25, 14:46
                                                    Witam, juz odczuwalny znowu spadek temperaturiy i tylko+10, pochmurnie.
                                                    Nie chce mi sie ruszać z domku przy takiej pogodzie a w domku tez niemrawo mi idzie.
                                                    Siedzę więc necie i czytam co dzieje sie w swiecie. Czeka mnie spacerek na cmentarz bo
                                                    w poniedziałek Dzien Matki ale wszystko zalezy czy nie bedzie padać i wiać.

Zycze dobrego popołudnia
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 24.05.25, 09:35
                                                    Mówią,że rano wstają,a śpią big_grin
                                                    To zacznę,bo dzień mi szybko ucieka,choć niewiele robię.
                                                    Mam nadzieję na słoneczko i smętnie spoglądam w okno.

Skrzydłokwiat odżył i wypuścił wszystkie młode liście,a chciałam go wyrzucić.
                                                    Dobrego dnia smile
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 24.05.25, 09:48
                                                    Witaj JAGO tez ponuro, pada i tylko+10.Gdyby nie padalo to byłaby na zakupach a tak to
                                                    czekam ze przestanie padać. Wczoraj nie ogladałam tej debaty bo po ostatniej skoczylo mi cisnienie.
                                                    Szkoda zdrowia.Pomyslałam,że i tak sama nie mam wpływu na to co wyniknie.
                                                    Ja tez mam od niedawna skrzydłokwiata ale tylko rosnie i nie kwitnie.C zytałam ze do wody nalzy
                                                    dodawać po kilka kropli soku z cytryny zeby zakwitł. czasem dodaje ale narazie moze pogoda go zniecheca. Kostki moje też dokuczaja na ta mokra aurę. O juz chyba słonko sie przedziera,
                                                    to przestanie padać. Zmykam i szykuje sie po zakupy.
                                                    Spokojnego dnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 24.05.25, 11:04
                                                    Hej !!!!
                                                    Jaga, szkoda ze komputery jeszcze nie pokazuja co sie dzieje
                                                    u nas po drugiej stronie ekranu.
                                                    Kazda z nas ma rozne priorytety co rano, co dzien, ....

Milo ze otwierasz prawie codziennie dziedoberkami i okraszasz
                                                    szpalte ladnymi obrazkami - dziekuje.

Wczoraj tez u mnie padalo z przerwami prawie caly dzien, a temp,
                                                    i dzisiaj lekko podwyzszona do +14...C,
                                                    W planie mam pojscie do kawiarenki, maja jak co miesiac swoj
                                                    wiec, pozniej przychodza imigranci ukrainscy na maly poczestunek.

W mojej jednej pelasi zolkna listki, obrywam je co rusz, ale to nie
                                                    pomaga, chyba zrobie jej kapiel z woda z rozpuszczona sodka? bede
                                                    obserwowac czy to pomoze, a zaczela juz kwitnac.

Zycze Nam cieplego slonca na pogodnym niebie w zadawalajacym
                                                    zdrowiu.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 24.05.25, 13:17
                                                    witam Zaloge,

dokladnie Jagusia,
                                                    Lusia wytlumaczyla ,ze mimo sie wczesnie czlek obudzi to zajety czym innym,

juz po jedzonku,pozniej pomyje naczynia,
                                                    musze odpoczac po jedzeniu,
                                                    troche za duze porczje sobie zrobilam,
                                                    ale myslalam ,ze bez kartofelka to odpowiednia porcja,
                                                    jecie golabki z kartofelka pod bok,czy same golabki?

miemy mily weekendzik

miastowe wiosenne dekoracje.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 24.05.25, 14:19
                                                    Dzień dobry.

Sobota pewną w gospodarcze czynności, objechaliśmy rodzinę, mamom składaliśmy życzenia akonto Dnia Matki, który przypada w poniedziałek.

Moja wnusia skręciła nogę, czekają na SOR żeby zrobić RTG. Pewnie nic poważnego, humor jej dopisuje.

Że skrzydlokwiatem jest tak że on nie lubi słońca, jest roślina bagienna. Mojego biedaka dostałam od tatusia, stał w miejscu, listki mu opadały. Po długim czasie ogarnął się i ładnie rośnie.

Pięknego dnia 🌹
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 24.05.25, 15:13
                                                    Witam ponownie bo mi uciekło.
                                                    KENDO najchetniej jem gołabki z kartofelkami ale juz dawno nie robiła, musze sie spręzyc i zrobic któregoś dnia.
                                                    KALISTO zycze by nózka wnusi była okey, ale sprawdzic trzeba.
                                                    Zakupy nie dokonca mi sie udały bo mzyło. Teraz nie pada ale nie bardzo chce mi sie drugi raz wyruszać.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.

• maria88 Re: ***** M A J **** 25.05.25, 08:08
                                                    Witam.Wstałam ciut wczesniej, obudzona przez słonko. W mieszkaniu juz jest mozliwie cieplo
                                                    chociaz w łazience będe korzystac z grzejnika.
                                                    Zamierzam cos upiec, moze jakąs babkę a narazie ide zrobic sniadanko i leki.
                                                    Wszystkim zdrowej, ciepłej i spokojnej niedzieli życzę.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 25.05.25, 09:07
                                                    Hej !!!!
                                                    maria88, ciesz sie sloncem, bo u mnie go nie ma,
                                                    co chwile pada mzawa, w tej chwili temp,+13...C.
                                                    Ja juz po sniadaniu, dopijam z Wami kawe sniadaniowa
                                                    i jedna w ciagu dnia.

Zycze Nam przyjenej niedzieli.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 25.05.25, 10:49
                                                    Dołączam do codziennych powitań.

Przy kawce rozmawiamy rzucając okiem na tv.
                                                    Mamy stworzoną grupę rodzinną na what sapie, wnuki przysłały filmik jak Michaś rozmawia z kotem. Bardzo pouczająca i zabawna dyskusja z udziałem Guzika. Szkoda że nie mogę załączyć tu filmiku.

Pogoda marna ale wiatr ustał, może uda się wyjść na spacer.

Miłego odpoczynku🥀
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 25.05.25, 12:52
                                                    Witam niedzielnie,
                                                    uffff,popaduje/wieje/chlodno,
                                                    ale pomaszerowalam troszke i nie zmoklam,

ciekawe dzieci maja pomysly by dyskutowac ze zwiarzadkami,
                                                    nasza Mloda tez nauczyla swego psiunke cos tam mowic,nie pamietam juz co,

niedziela bedzie przed TV,a moze cos innego sobie znajde by rece zajac..

trzymajcie sie milo
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 25.05.25, 13:04
                                                    Jaguś, w Warszawie chyba ciepło? Na wiecu z Trzaskowskim panowie w koszulach😀
                                                    Ten więc przypomina mi marsz miliona serc sprzed dwoch lat w którym uczestniczyliśmy.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 25.05.25, 14:14
                                                    Witajcie smile
                                                    Ale Nawrocki Japę drze , do tego darcia jest akurat.Dziwię się młodym,ale co zrobić?
                                                    głupiemu nikt nie przemówi do rozumu.Kują sobie los przyszłości.
                                                    Wpadł starszy syn i przywiózł na Dzień Matki hiacynty i śliwki w czekoladzie,
                                                    a Ala upiekła chlebek orkiszowy który bardzo lubię i mam święto big_grin
                                                    Pogoda całkiem ładna
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 25.05.25, 17:58
                                                    No to milo JAGO masz i slodko.Ja sobie sama upiekłam babkę ucieraną piaskowa i sypnełam pod koniec kakao , malutko, bo bałam sie ze moze opaśc i sypnełam tez troche rodzynek. Juz upieczona w kesksowce stygnie.Mam nadzieje ze bedzie dobra.
                                                    Ogladałam te marsze a teraz ide zobaczyc cos bardziej relaksujacego.

Spokojnego popołudnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 26.05.25, 06:49
                                                    https://liubavyshka.ru/_ph/87/2/724662138.gif?1748234816
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 26.05.25, 08:00
                                                    Hej !!!!
                                                    Jaga nie mogla dzisiaj dospac ranka, slodki bukiet roz - dziekuje,

Ja juz dawno po sniadaniu, odkurzaniu i przygotowaniu wszystkiego
                                                    do obiadu.

Teraz czekam na zapowiedziana wizyte speca do drzwi, ciekawe
                                                    kiedy sie zjawi.

Zycze Nam milego poniedzialku i calego tygodnia.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 26.05.25, 08:05
                                                    witam Jagusie/Lusie,
                                                    sloneczko niby jest,
                                                    ale kaloryfery w dalszym ciagu grzeja dobami,

sliczne roze...Jagusia,rowniez dziekujemza zyczenia dla Mam,

mam nadzieje ze poniedzialek i caly tydzien bedzie udany dla Nas,czego bardzo zycze.

tak pod murem wyrosly sobie Margaritki-stokrotki wielkie
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 26.05.25, 08:12
                                                    Kendo, kwiatki wygladaja jak oaza na pustyni.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 26.05.25, 08:36
                                                    tez mi sie tak skojarzylo,jak fotke robilam,
                                                    pelno ich tu w roznych miejscach rosnie,
                                                    pasuja super do wiankow na Srodek Lata
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 26.05.25, 09:23
                                                    To prawda,nie mogłam dospać,piękny dziś dzień mamy i słoneczny,już 17st.
                                                    Wczoraj dostałam kwiatki od dzieci,niestety na balkonie ciągle nie mam nic do roboty.
                                                    Wnuczka boli kręgosłup i się leczy.Jak wyzdrowieje to pojedziemy po jakieś kwiatki
                                                    Lenka od razu władowała się na stolik balkonowy.Kwiatek dostałam od syna,
                                                    wyleciała mi nazwa z głowy, storczyk i konwalie od córki.

Kwiatki od Kendo nie dają się żadnym przeciwnościom.

• maria88 Re: ***** M A J **** 27.05.25, 08:49
                                                    Witam o poranku bo potem mogę zapomnieć. Zaraz przyjdą na kontrole urządzeń gazowych. Za oknem pochmurnie ale bez wiatru i +15 a ma byc jeszczce cieplej. Co dalej narazie wiem że duzo spraw mam do załatwienia.Wczorajszy świateczny dzionek uciekl mi szybko bo zaliczyłam porzadki na cmentarzu i po przyjsciu do niczego sie juz n ie nadawałam.
                                                    Jeszczce jestem bez sniadania i bez leków wiec zmykam.
                                                    Dobrego dnia zyczę i słoneczka.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 27.05.25, 09:50
                                                    witam Jagusia/Maria
                                                    i pozostale Dziewczyny Vistulowe,

no nie moge napisac,ze mamy cieplo,
                                                    kaloryfery noca grzaly/wieje/slonko za chmury sie chowa/ma byc +15 C

w czwartek mamy czerwona kartke w kalendarzu Wniebowstąpienie
                                                    wiec zmykam jakies zakupy uzupelniajace zrobic,

zycza Nam udanego dzionka,
                                                    kawiaty Jagusi jak zwykle ladne i Lenka w rolo glownej

na lakach juz przekwitaja kwiatki,
                                                    ladnie mlecz wyglada "puchaty"
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 27.05.25, 10:01
                                                    Hej !!!
                                                    Mimo roznej pogody natura wynagradza Nam okres zimowy
                                                    bez zieleni i ukwieconych lak.

To prawda zapowiedziany mamy dzisiaj rowniez deszcz, wiec
                                                    spiesze sie, zeby porowerkowac do dalszego sklepu dokupic
                                                    truskawek, jutro mam wnuczke od samiuskiego rana, sniadanie,
                                                    obiad-lunch bedzie umnie do popoludnia..

Zycze Nam spelnionych planow pod pogodnym niebiem.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 27.05.25, 11:20
                                                    Witajcie dziewczyny ,posyłam Wam słoneczko.U mnie już 18st, a ma być 22 co się czuje.
                                                    Już posiedziałam na słoneczku i zaraz zjem drugie śniadanie.
                                                    Trochę wcześnie,ale kanapeczki zrobione przez męża czekają.Moje ulubione,
                                                    z serem białym i szczypiorkiem. Do tego czarne winogrono i truskawki i pół banana,
                                                    Nie lubię bananów,ale jakoś zjem,bo zdrowy.
                                                    Mam życie jak w Madrycie big_grin
                                                    Mąż mówi,że sobie zapracowałam .Nie będę się sprzeczała tongue_out

Pierwszy raz coś sobie kupiłam co mi się nie podoba wink trudno,jakoś wytrzymam,
                                                    albo sobie poszukam bluzkę w szafie.
                                                    Lusia ma na jutro dzień zaprogramowany,nudów nie będzie smile

• lusia_janusia Re: ***** M A J **** 27.05.25, 14:02
                                                    Dokladnie Jaga, przy malej nie ma nudow, pomyslow ma na
                                                    kazdy dzien mnostwo.
                                                    A nie mozesz odeslac tego nie trafionego zakupu?
                                                    Dziekuje za slonce moze jakos po poludniu sie pokarze na niebie,
                                                    bo w tej chwili wieje mocniej i deszczyk po szybach uderza.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 28.05.25, 08:45
                                                    Witam i pozdrawiam!!!!
                                                    mile Towarzystwo Vistulowe z deszczowej krainy.

Wlasnie czekam na wnuczke, bedzie troche rozrywki
                                                    w taki dzien.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 28.05.25, 09:36
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Lusia już na nogach,będzie miała pracowity dzionek.
                                                    Lusiu,spróbuję dziś założyć,może nie będzie tak źle.Jeszcze nigdy nie odsyłałam.
                                                    Bardzo ładny dzień słoneczny i na razie 19st. a ma być 23.
                                                    Oby sobota była ładna,bo właśnie zapowiadają deszcz na 3 dni.Może się nie sprawdzi? wink
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 28.05.25, 09:43
                                                    witajcie Lusia/Jagusia

Lusia usciskaj Madrlinska,
                                                    moze wpade po poludniu i od razu do krainy ,

Jagusia pragnie sloneczka na sobote,to chyba komunia wnuczka?

sliczny obrazek z kawusia i deserkiem i kaczorem na usmiechniety dzien,

zycze Nams lonca
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 28.05.25, 17:43
                                                    Witam u JAGI sloneczko a u mnie sie nie pokazało icały czas pada wiecej lub mniej.Wyjśc musiałam z komórką do naprawy i było chłodno i mokro.Teraz tak samo.
                                                    LUSIA ma gościa, czas spedzi milo ale niech uwaza na siebie.

Zycze spokojnego wieczorku i dobrego wypoczynku.
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 29.05.25, 09:50
                                                    Myślę,że Was nie obudziłam?
                                                    Wczorajszy wieczór był duszny,ale dziś jest mokry i chłodny,teraz tylko 12st.
                                                    Mam nadzieję,że pogoda troszkę się poprawi na sobotę.
                                                    Tak... to komunia wnuczka.Nie wiem jak sobie oboje poradzimy?
                                                    Przynajmniej pogoda powinna być lepsza.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 29.05.25, 11:13
                                                    Hej !!!!
                                                    Przy swiecie, zjadlam wg mnie swiateczne sniadanie,
                                                    Wysluchalam slowa Bozego na Youtubie, dzien rozoczety.

Sloneczny, temp.pomalutku wspina sie do gory, nie wiem jak
                                                    dzien minie, bo spokojnie, jak spogladam przez okna, mniej ludzi
                                                    na ulicy, a mnie dopadla migrennnaaa, potraktowala ja juz tabletkami.

Jaga zycze pogodnego nieba dla Was na dzien komuni i wiary,
                                                    ze dacie rade uczestniczyc w tej uroczystosci wnuczka.
                                                    Dla wnuczka zycze blogoslawienstwa Bozego i opieki Maryji na
                                                    cale zycie.

Nam wszystkim zycze slonca nad glowami w zadawalajacym zdrowiu.
                                                    U mnie czerwona kartka w kalendarzu, a u was ten dzien swiateczny
                                                    przeniesiony na niedziele.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 29.05.25, 12:00
                                                    Cześć dziewczyny.

Jaguś, nie obudziłaś, przynajmniej mnie big_grin Pracuje od 7:00 smile
                                                    Rekrutacja przebiegła, część dokumentów utworzone, kolejne przede mną.
                                                    Wczoraj o 14:00 chciała mnie kierowniczka wyprawić do domu, bo tak źle wyglądałam i mozliwe, bo źle się czułam a nie na tyle żeby
                                                    cdn
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 29.05.25, 12:02
                                                    iść do domu. Ale w domu musiałam odespać do wieczora.

Jaguś a Ty musisz iść do kościoła? Taka celebracja trwa dość długo. Czy w Waszych kościołach dzieci komunijne idą po raz drugi po południu do kościoła ?Wiem, że niektórzy księżą odchodzą od tej formy.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 29.05.25, 12:05
                                                    witajcie swiatecznie Vistulanki,
                                                    Jagusia zawsze wita Nas z kociakiem i pozdrowieniami,

budze sie wczesnie,
                                                    ale kto by mi kazala wypelznac z cieplego lozeczka,
                                                    wstaje o 8:00godz.i zaczynam dzionek wedle rutyny ,choc nie zawsze sie ona sprawdza,
                                                    dzis zapomnialam otworzyc laptopa,
                                                    dopiero Lusia zadzwonila i sprawdzalam cos....

pogodowo,wieje okropnie /+16 C,
                                                    zobacze czy na marszu zmarzne bo nawet jeszcze nie bylam dzisiaj.

miejcie mile chwilki

Jagus,trzymam kciuki zeby sobota byla sloneczna.

szara wrona pszyszla sie kapac w kalurzy.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 29.05.25, 12:23
                                                    witaj Kallisto/JagusiaLusia

biedna Kallisto zapracowana i odbija sie na zdrowiu,
                                                    mysle,ze dzis poczulas sie lepiej po odespaniu,

zycze mniej stresu
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 29.05.25, 13:26
                                                    Witam.Przy tej pogodzie to trudno byc zdrowym i cos planować. Zapowiadaja lekkie ocieplenie
                                                    ale wszedzie bedzie iwatrzysko i przelotne opady. U mnie od rana niwiadu jak.Pochmurnie,wieje
                                                    a nie dawno padalo teraz jakby slonko mialo wyjśc ale sporo ciemnych chmur wiec nie wiem'
                                                    czy sie ruszę na marsz bo powinnam.Siedząc w chałupie ugotowałam rosol z kurczaka a jutro
                                                    na nim zrobie zupe botwinkową z jajkiem.
                                                    JAGO nawet gdyby była odpowiednia aura to nie szykuj sie na przetrwanie w kosciele całej
                                                    ceremoni.Najwyżej pojedziecie pod koniec albo wcale. Oboje macie powazne dolegliwosci a łatwo tez w takim tłumie złapac jakąś infekcję. Ala zrobi napewno zdjecia . Ja tak myslę.
                                                    LUSIU kuruj sie , to chyba za duzo wczoraj było rozmaitości z wnusią.
                                                    KALISTO tez zadbaj o siebie żebys miogła iść glosować.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 29.05.25, 15:30
                                                    Wróciłam przed chwilą z zakupów.Byłam blisko bo wieje i pochmurnie.
                                                    Ludzi w sklepie nie wiele. szyko wiec kupiłam co bylo pilne i wróciłam. Na rynku tez pusto, 2 osoby stały z truskawkami po 14zł i nikt nie kupował. Pomidory malinowe po 7, ogórki po 5zł.
                                                    za to jabłka po 7zł. Chyba ludziom btaknie kasy i juz tak nieimprezują
                                                  • jaga_22 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 10:11
                                                    Mam nadzieję,że dziś Maria ma taki sam ładny dzień jak ja.
                                                    To dobra prognoza na dzień jutrzejszy.
                                                    Kalisto,nie ma mowy,abyśmy byli w kościele,pojedziemy od razu do restauracji.
                                                    Córka da znać,że msza się kończy.To tylko najbliższa rodzina będzie.Zresztą
                                                    dalszej już nie mam .
                                                    Gorzej,że Ala jutro musi jechać na uczelnię,bo ma egzamin.
                                                    Będzie,ale się spóźni,może zdąży.
                                                    Nawet nie myślałam,że tak ładnie dziś będzie.Trochę posiedziałam na balkonie.
                                                    i wypiłam kawkę. przy słoneczku.

Kendo,a w tej kałuży widzę ptaszka? to Twoja trasa?

Jaśmin zaczął kwitnienie,ale słabo pachnie.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 10:12
                                                    Oj, co tu tak pusto?.U mnie słonko od rana ma być +20 a dopiero +10. Właczyłam pranie
                                                    i reczne tez mam zaplanowane.
                                                    Jutro wybory ,wyniki sondazy trudne do rozstrzygniecia .
                                                    Spokoju i zdrowian na popołudniowy piatek zyczę.Posyłam sloneczko tym co go nie mają.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 10:15
                                                    JAGO Witaj razem wpisałysmy sie. Zawsze komunie były w niedziele a teraz i w sobotę?
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 30.05.25, 12:05
                                                    Hejo.

Dzisiaj mam totalny luz w pracy, marnuję się tutaj, w domu bardziej bym się przydała.
                                                    Pogoda u nas płacząca momentami, od jutra ma być lepiej, zobaczymy.

Piękna hortensja Jago, moja zdechła, a ja nie lubię zdychających kwiatów sad

Wczoraj córka była z dziewczynkami w naszej poradni w celu zrobienia bilansu Zuzi szczepienia Lili. Pomagaliśmy jej, trochę to trwało. PO tym wszystkim wpadły do nas. Dzidziuś usnął, potem było karmienie. Maluszek uśmiecha się do wszystkich wokół gdy jest na rękach mamy, jak ktoś ją bierze w swoje ręce to podnosi lament. Doszło do tego, że już jej tata nie może nakarmić ani ululać do snu. Musi być wtulona w mamę, oj gałgan z niej rośnie. Tyko mama ważna i nikt więcej. Nawet popilnować nie sposób, bo nikogo nie akceptuje, ale to taki wiek 5 miesiąc gdy dziecko zaczyna dużo rozumieć.

Niebawem dostaniemy lunch od naszego Riyana, co piątek dostarcza nam swoje hinduskie dania ryżowe, bardzo dobre.

Na jutro mam dużo planów, może część dzisiaj uda się część z nich zrealizować.
                                                    Oddaję swoje auto do mycia ze sprzątaniem w środku, po zimie wygląda nieco strasznie, a ja lubię mieć czysto.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 30.05.25, 12:14
                                                    Hej !!!!
                                                    Dolaczam, tez i u mnie slonce po niebie wedruje, ale chmury
                                                    biale, klebiaste czasem go przyslonia.

Nie wiem co sie dzieje w tym moim nowym mieszkaniu, zepsula mi
                                                    sie spluczka w wc, zglosilam, maja kogos przyslac, a dostalam nowe
                                                    jak sie wprowadzilam, caly czas woda leci.

Jaga, dla Ali zlamania piora zycze.... a Wam dostojnym goscia przy takiej
                                                    uroczystosci, zadawalajacego zdrowia i oczywiscie slonecznej pogody.
                                                    Na balkonie widac juz zblizajace sie lato.

Maria ma juz rozlanowany dzien, ja rowniez bym chciala, ale ta awaria
                                                    w toalecie mi poprzestawiala szyki, a nie chce zeby hydraulik wszedl zapasowym kluczem pod moja nieobecnosc, i siedze w domu.

Zycze Nam milego piatku.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 12:30
                                                    Witam ponownie.Rozwiesiłam część pranka.Niestety u mnie tak cieplutko jak u JAGI wiatrzysko zimne. Slonko w pełni dociera dopiero do mnie okolo 14tej.
                                                    To masz LUSIU pomieszane plany, oby tylko przyszedł i dobrze naprawił.Nie lubuię zadnych
                                                    awarii w chałupce, ale jak trzeba to trzeba.Jak mała "madralińska " sie spisała", bardzo Cię wymeczyła?
                                                    KALISTO jak czytam ma wiecej pracy domowej niz biurowej. To moze zrezygnuj z emerytury?
                                                    Zartuję...Dobrze że masz męzą do pomocy.
                                                    Ide nastawic dalsze pranie.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 30.05.25, 13:00
                                                    Mario, mam sprawunki do ogarnięcia przed wyjazdem. Nazbierało się tego i owego, jakiś takie niezbędne drobiazgi i kosmetyki.
                                                    Chcę kupić w Action płyn do "prasowania" odzieży, który po rozpyleniu wygładza zagniotki. Musze też poszukać pasty do zębów Colgate Action Triple-chyba tak się nazywa, jest naturalna.
                                                    Bo nie wiem czy wiecie pasty mają oznaczenia na zgrzewie tubki, czerwony, niebieski lub zielony. Każdy z nich oznacza odpowiednio: czerwony-dużo chemii, niebieski pół na pół z naturalnymi środkami, zielona-naturalna a przynajmniej w większej części. Wszystkie pasty pakowane w kartonik nie mają tych oznaczeń, ponieważ wiem która to dlatego chcę jej poszukać w sklepach.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 30.05.25, 13:12
                                                    Kallisto, to ciekawa informacja odnosnie past do zebow,
                                                    nic na ten temat tutaj nie naglosniono, jak nie zapomne to
                                                    w najblizszych dniach bede u dentystki i sie jej zapytam czy
                                                    cos wie o tym?. - niemniej dziekuje.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 15:16
                                                    Ja ostatnio uzywam pasty LACALUT .Szczoteczk8i tej firmy są tez super. Czasem kupuje lecznicza AJONE w aptece.Dotychczas doskonalą dla dzieci dorosłych była pasta ELMEX teraz własnie zepsuła sie po zaczeli robic ja ekologiczną.Mase osob nawet w necie krytykowało ta zmianę.
                                                    Gdzie tym razem sie szykujesz KALISTO?
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 15:18
                                                    dopisuje. LUSIU masz zreperowana spłuczkę? U mnie wieje nie mozna dalej wyjśc i mimo duzego slonka nie ruszam sie.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 30.05.25, 15:37
                                                    witam ,II zmiana,
                                                    tak mi jakos schodzi ostanio,
                                                    dzis mielismy zakonczenie w bibljotece na okres letni,
                                                    pozniej chinka,ktora tez przychodzi ,
                                                    chcial bym pomogla jej zabokac sie u zebowej higienistki i ichwiel pozniej porozmawialysmy a minutki lecialy...

tr<ymam kciuki za pogode na jutro dla Jagusi,to straszne byc chorym i nie moc uczesniczyc w uroczystosici jak by sie chcialo,
                                                    mialam kiedys podobna sytuacje,ze nie moglam byc tam gdzie sytuacja wymagla,

Maria cieszy sie pogoda i zajecie do wykorzystania sloneczka,

Lusia czeka na hydraulika,
                                                    mi tez ostanio cos spluczka szwankuje...

Kallisto juz niemal w urlopowej atmosferze...

Wedrowiec zmaga sie opiekunczo

zycze Nam spokojnego piatunia.
                                                    acha,tak Jagis,to zdjecie z mojej traszy marszowej,
                                                    moge isci miedzy willami lub wejsc do parku i dalej na dawnu poligon,,,

niebiesciutka szalwia poza posesje sie wylonila.
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 30.05.25, 17:43
                                                    Mario, daleko, posnurkowac z rybami, żółwiem i delfinami. Odpocząć, zrelaksować się, pobawić to też zamierzam.
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** M A J **** 30.05.25, 22:11
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Wkrótce zaczyna się cisza przedwyborcza, więc melduję swoje istnienie, bo nie wiadomo, czy cenzura pozwoli pisać na forach lub co będzie od poniedziałku...
                                                    Tak, rzeczywiście zmagam się z wieloma problemami, ale stawiam im czoła. Mam trochę zaległości forumowych. Postaram się je nadrobić w najbliższym czasie.
                                                    Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 31.05.25, 09:59
                                                    Dzień dobry kochane.

Ostatnie podrygi maja, chciałoby się napisać podrygi wiosenne bo pogoda co raz piękniejsza. Wiosna trwa jednak do 21 czerwca.

Zachwycająco piękne kiście akacji już zrzucają kwiaty. Przez jakiś czas było czuć słodki jej zapach.

Wybieramy się na wycieczkę rowerową, przy okazji podrzucimy dzieciom wałówkę i deser.

Wczoraj ogarnęliśmy niemal wszystkie niezbędne sprawunki.

Obecnie popijamy kawę, a łazik=robót sprząta za nas.

Miluśnego dnia, pięknego wypoczynku🌷
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 31.05.25, 12:01
                                                    Hej !!!
                                                    Kallisto pieknie zaplanowaliscie sobie weeken, mam nadzieje ze
                                                    na maxa sie zrelaksujecie?.
                                                    U mnie rowniez pogoda sloneczna, ale jak zwykle z chlodniejszym
                                                    wiatrem. Marsz chyba uskutecznie po zakup truskawek, trzeba
                                                    korzystac z sezonu.

Zycze Nam przyjemnie spedzonej soboty.
                                                  • maria88 Re: ***** M A J **** 31.05.25, 13:04
                                                    Witam dopiero chociaż wstałam o 7-mej.Dzionek ciepły, duszmy i zarazem pochmurny, nawet kropilo.
                                                    Zebrałam sie i wyruszyłam na cmentarz z kwiatkami .Dzisiaj 19ta rocznica śmierci mojej siotry.Jak ten czas leci....miała 64 lata , przeciez mogła jeszcze pozyc, ale los tak chciał, zdrowie przerwalo Jej plany.
                                                    Po drodze byłam na ryneczku ludzi pełno i, nowalijek,truskawek tez.Obiad wprawdzie jest w lodówce ale zrobiłam 2 jajka sadzone ze szczypiorkiem i podjadłam a teraz odpoczne ichwilkę
                                                    zrobie herbatke i posuwam bałagany a moze cos przepiorę.
                                                    Dobrej soboty, spokojnej i ciepłej zycze.
                                                  • kendo Re: ***** M A J **** 31.05.25, 14:39
                                                    witam popoludniowo,
                                                    +19 C w na zewnatrz, w samochodzie pokazala termometr,
                                                    gdyby nie wiatrzysko bylo by super pogodowo..

Wedrowiec,zawsze czekamy tutaj na Cibie,jak za dlugi czas niebytu Towijego to "wywolujemy" do odezwania sie chociaby jednym slowkiem,

Maria pamieta o rocznicach zmarych,

dzis w sklepie szwedzkie truskawki drogie sa za male pudeleczko,kupilam maliny,

Kallisto rowerkuje dla zdrowia,
                                                    tez lubie to robic,jakos ostanio nie moge sie ze wszystkim wyrobic,bo deszcz,albo straszny wiatr,ni eda sie rowerkowac,

zycze nam udanego weekendziku
                                                  • kallisto Re: ***** M A J **** 31.05.25, 20:56
                                                    Wpadam wieczorem żeby zostawić dobranockę.

Popatrzcie z jakiego ustrojstwa Guzil uwielbia pić wodę, żywy strumyczek.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** M A J **** 01.06.25, 00:52
                                                    To czy jest gwarancja ze kotek nie bedzie mial problemow
                                                    z nerkami, ktore czesto choruja na te przypadlosci?
    • kendo Re: ***** M A J **** 02.05.25, 09:02
      ooo,odwiedzila Nas Wedrowiec,
      bardzo sie ciesze,zamartwialam sie troszke ta "cisza"
      zycze by nie bylo gorzej,

witajcie Vistulanki,
      slonecznie i juz brzoza sie budzi i bedzie trzepac galazkami,
      wiatry tu jeszcz epulnocne powiewaja,
      ale siedzac na balkonie /grillujac/mialam otwarte okno tylko z jednej strony,
      smakowalo jedzonko a pozniej relaksowalam sie z lektura

zycze milych ciekawych chwilek podczas zblizajacego sie weekendziku,

Wedrowiec,sliczna kwiecista laka,
      i sliczna by byla wychaftowana poszewka na poduszke na kanape.

co roku kwitnie tak obficie w ogrodzie,
      ciesze me slepia kiedy mijam maszerujac
      • kallisto Re: ***** M A J **** 02.05.25, 13:37
        Dzień dobry.
        Jestem i ja, u nas dużo się dzieje, co dziennie jakieś wyjścia lub wyjazdy.

W środę pojechaliśmy na wieś, pooddychać świeżym powietrzem. Wróciliśmy wczoraj, wieczorem spotkanie towarzyskie, dzisiaj kolejne-grill.
        U nas bardzo ciepło, wczoraj to już jakby lipcowa aura zawitała. Dzisiaj wietrzy ale i tak miło. Odstawiłam dwa pranka, które susze już na balkonie.

Jago piękniutkie te zdjęcia, Ala uchwytuje ciekawe miejsca. Wyślę swoje z telefonu.

Zrobiliśmy dzisiaj zakupy na kolejne dwa dni, zebysmy nie popadali z głodu. Ludzi mnóstwo, nie lubię w takim tłoku robić zakupów, jeden o drugiego się obija. Ale co zrobić, każdy ma prawo zaopatrzyć się w jedzenie, mogłam iśc o 7:00 miałabym cały sklep dla siebie smile

Miluskiego dnia.
      • kallisto Re: ***** M A J **** 04.05.25, 10:43
        Dzień dobry.

Wczorajszą sobotę przewałkoniłam na łóżku. Tyle co ogarniałam kuchnie, obiad, przygotowałam a’ la karpatkę.
        Dzisiaj już jesteśmy po kawce.
        Dzieci nas nie odwiedzają, wnuki biegają po osiedlu do godzin wieczornych co i dobrze, ruch to zdrowie. Tu siedziałyby w czterech ścianach, a my sobie odpoczywamy.

Pięknego, spokojnego dnia Wam zycze🌹

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka