kallisto 14.12.25, 11:30 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,177617101,177617101,Sniadania_obiady_kolacje_zakaski_cz_4.ht I tutaj tez pozwoliłam sobie na wznowić w nowym wątku. Od wczoraj mamy obiad do podgrzania. Wczoraj małżonek upiekł żeberka na grzańcu. Zapitka z zakąską Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 14.12.25, 12:09 super pomysl Kallisto, mam nadzieje,ze smakowalo, ja dzis od wczoraj smazony losos, dogotuje lu usmaze osemki kartoflane ,salata od wczoraj Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 14.12.25, 15:06 Miesne i rybkowe dniania, u mnie tez miesko na talerzu+ ziemniaki i zielona salta, do popicia mam kompot z zurawiny Odpowiedz Link
maria88 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 14.12.25, 15:08 Juz jestem po obiadku pierogi z kapusty i grzybków z czerwonym barszczce. Drozdzowka na deser. Obiad jakby swiateczny ,ale taki mi dzisiaj wypadł. Odpowiedz Link
kallisto Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 15.12.25, 14:05 Wykorzystałam zamrożona mieszankę mięsną która została z ostatniego razu. Bardzo szybko dzięki temu przygotowałam obiad. Mięska zostało więc przygotuję kilka krokietów dla rodziców. Odpowiedz Link
kendo Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 15.12.25, 16:49 wlasnie praktycznie zamrazac resztki mies czy warzyw ,mamy pozniej kombinowane obiady, super Kallisto, krokietow tez mi sie chce, mialam jarzynowa zupe na palkach kurczaka,na jutro to samo... Odpowiedz Link
maria88 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 18.12.25, 18:07 Dzisiaj ugotowałam suszone grzybki, kompot z suszu i barszcz wigilijny.Barszcz i kompot są juz w słoikach. Odpowiedz Link
maria88 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 19.12.25, 19:48 A dzisiaj zrobiłam pierogi z kapusty z grzybami suszonymi.Juz stygną. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 19.12.25, 22:09 Ja też dziś zrobiłam. Mam problem, bo zostało mnóstwo farszu. Zamrożę w porcjach i może będę robić z nich krokiety? Na zdjęciu pierogi i potworna ilość pozostałego farszu Odpowiedz Link
kendo Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 20.12.25, 09:01 o,jakie juz przygotowanie menu swiatecznego, <msria przygotowana ,ma w sloikach, Wedrowiec ma pierozki,wygladaja zachecajaco,i ladnie zalepiane, kiedys,sp.Alfredka tez pokazywala je tak slicznie zalepiane, ja na razie sniadanie zjadlam, sledzik w oleju z cebulka, dopijam czarna kawuche,zapomnialam wczoraj kupic mleka... Odpowiedz Link
kendo Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 20.12.25, 18:27 kupilam golonke juz bez kosci, w siatce zapakowana i "solona" ugotowalam/ po wyjeciu przycisnelam ciezarem, mam fajna wedline do chleba, na opakowaniu byla recepta by gotowac 2 godz z przyprawami,super smak wyszedl. w sklepie kupie na wage szykne swiateczna juz pokrojona w musztadzie poglazurowana i zapieczona. Odpowiedz Link
maria88 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 20.12.25, 20:02 Ładne i smacze zapewne pierozki WEDROWKI .Oczywiscie ,że mozesz wykorzystac.Mozesz nawet dodac do łazanek lub zrobic krokiety.Mozesz tez zamrozić i nic teraz nie robić jak nie masz czasu. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 20.12.25, 21:52 Dziękuję za miłe słowa o pierożkach. Mama nauczyła mnie tak zalepiać, więc tak to robię Są smaczne. Resztę farszu zamroziłam w porcjach. Tak, jak pisze Maria będą do łązanek, krokietów lub innych wypieków. Czas na robienie mam, ale chęci i energii nie. Kupiłam gotowe ciasto kruche i zrobię z nadzieniem jakiś wytrawny wypiek. Mam czas na myślenie Odpowiedz Link
kallisto Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 21.12.25, 19:07 A ja dzisiaj ugotowałam postna kapustę z grzybami i już gotuję się 7 litrowy garnek bigosu, będziemy obdzielać bigosowych smakoszy. W tym roku przygotowałam je wszystkie potrawy w podwójnej ilości. Wędrówko czy pierogi zamrażasz ugotowane czy surowe? Odpowiedz Link
kendo Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 21.12.25, 20:40 bigos mam zrobiony pod koniec pazdziernika, dziecie nie je,wiec wezme maly sloiczek,w takim specyjalnie zawekowalam, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 21.12.25, 21:50 Jest wiele alternatyw na pozostaly farsz zamrozony, pozniej rozmrozony, mi najczesciej najszybciej, usmazyc nalesniki, i w trakcie smazenia je nadziewac i gotowe krokiety, albo pierogi. Wedrowiec2, pierogi apetycznie sie prezentuja i smakuja rowniez pewnie wysmienicie, wg, odpowiedniego smaku. U mnie bigos tez juz gotowy, i pierogi z grzybami i kapusta, ale mlodzi prosza na menu i nic mam nie przygotowywac, no moze salatke jarzynowa, ktora co roku corka chce male pudeleczko dla przypomnienia smaku, bo dla siebie sobie przygotuje. Odpowiedz Link
maria88 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 22.12.25, 16:07 Dzisiaj uzupełniłam zakupy w sledzika po wiejsku i karpia w dzwonkach. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: śniadania, obiady, kolacje, część 2 21.12.25, 21:41 Pierogi zamrażam ugotowane. Z wrzątku wyjmuję je na talerz posmarowany olejem. Gdy lekko ostygną smaruję drugą stronę. Wkładam na tym talerzu (deseczce) do zamrażalnika, a po kilku godzinach przesypuję do woreczków. W tym roku, mimo że były odsączone przymarzły i z trudem odzieliłam je od talerza. Na szczęście żaden nie popękał. Odpowiedz Link
kendo AIR Fryer-bri serek -sniadanie/ z jajkiem/warzywa 25.12.25, 01:45 www.youtube.com/shorts/Hr-2tFxSSc4 z jakiem www.youtube.com/shorts/bjFka_35v48 www.youtube.com/shorts/bjFka_35v48 160 C i 15 min. Odpowiedz Link
kendo poswiateczne smaki 27.12.25, 16:36 super smakowala zupa pomidorowa z tortelini ze szpinakiem, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kotlet schabowy w AIR-fryer 28.12.25, 10:45 Kendo, ma pole do popisu i wyprobywowanie roznorakich kulinarnych przepisow. Moje sniadanie i obiad kombinowany z menu swiateacznego, juz na ukonczeniu, na Nowy Rok trzeba sie zaopatrzyc w swieze artykly, ale najwazniejsze ze w lodowce mam mleko i jajka, i w szafce make, to w zupelnosci wystarczy, bo zamrazalnik tez jest zaopatrzony. Odpowiedz Link
kallisto Re: kotlet schabowy w AIR-fryer 28.12.25, 12:21 Kendo fajne propozycje z Air Frayer, na dzisiejszy obiad przygotuję z panierowanych schabowych. Podoba mi się ten pierwszy przepis z jajkami. Czy już miałaś okazję wypróbować sprzęt? Odpowiedz Link
kendo Re: kotlet schabowy w AIR-fryer 28.12.25, 13:20 Kallisto,nie mialam czasu nawet go obmyc, ale dzis to zrobie po podwieczorku i na kolacje zrobie to danie z jajkiem... jak nie nawiedzi mnie inna inwencja smakowa. Odpowiedz Link
maria88 Re: kotlet schabowy w AIR-fryer 28.12.25, 14:37 Ja dzisiaj odgrzałam steki z cebulką, dogotowałam mrozoe kluski sląskie i zrobiłam surówke kapustki pekinskiej z jabłkiem, sosem czosnkowym z jogurtem..Kompot z suszu i owoce na deser z makowcem czekaja bo nie da rady zmieścic.Nadmienię, ze kupiłam w tym roku makowca w Lidlu i jest przepyszny. Został mi tez jeszcze kawałek ciasta czekoladowego z wisniami, ktore sama upiekłam za rada KALISTO z opakowania Delekty i jest tez przepyszne. Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki Marii 28.12.25, 14:51 maria88 napisała: > Ja dzisiaj odgrzałam steki z cebulką, dogotowałam mrozoe kluski sląskie i zrobi > łam surówke kapustki pekinskiej z jabłkiem, sosem czosnkowym z jogurtem..Kompot > z suszu i owoce na deser z makowcem czekaja bo nie da rady zmieścic.Nadmienię > , ze kupiłam w tym roku makowca w Lidlu i jest przepyszny. > Został mi tez jeszcze kawałek ciasta czekoladowego z wisniami, ktore sama upiek > łam za rada KALISTO z > opakowania Delekty i jest tez przepyszne. Masz Mario smaczne deserki ciastowe, ja upieke cos na NR i pozniej juz bede "poscic " pod wzgledem ciastowym. Odpowiedz Link
maria88 Re: wypieki Marii 28.12.25, 17:45 Obiecuje sonioe zrobienie na Nowy Rok galarety z nózek /mam zamrozone/ ale jak będzie to nie wiem. We wtorek ksiadz po kolendzie, to czas zajety. Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki Marii 28.12.25, 19:33 maria88 napisała: > Obiecuje sonioe zrobienie na Nowy Rok galarety z nózek /mam zamrozone/ ale jak > będzie to nie wiem. > We wtorek ksiadz po kolendzie, to czas zajety. zycze powodzenia i udanego smaku Odpowiedz Link
kendo kolacja z "frajera" z jajkiem 28.12.25, 19:41 mialam czas by wymodzic kolacje w nowym ustrojstwie, dwie kromki chleba * w jednej wycielam kolko-powstal krazek chleba, * w ta pierwsza kromke oblozylam polowkami pomidora koktajlowego *polozylam plaster mozpreli * polozylam druga kromke ta z wycietym kolkiem * wbilam jajko w otwor/przykrylam plastrem mozoreli, na to male kolko wyciete polozylam poloweczki koktajlowe i plaster mozoreli, taki efekt wyszedl jak na zdjeciu, jak ktos lubi zoldka "lejace "dla mnie toche za rzadkie, ale nastepnym razem zrobie inaczej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 30.12.25, 11:59 No Kendo, probuje owe ustrojstwo w kuchni, ja nie lubie takiego lejacego sie zoltka, moze w innym zestawieniu wyjdzie inaczej wizualnie i smakowo?. U mnie obiad dalej skladany to co w lodowce, nie wiem jak to jest, ograniczylam zakupy, dla siebie, ale na swietach u corki, dostalam w pudelkach na wynos, a moje czekalo na swoja kolejke do zjedzenia, ale nie ma problemu, mam nadzieje ze w Nowym Roku nie bede glodna chodzila?.... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 30.12.25, 13:52 A ja lubię lejące się żółtko, ale dziś nie wyszło Działałam zgodnie z przepisem: www.facebook.com/groups/423455058620272/permalink/1623448651954234?locale=pl_PL "Pieczone jajka w foremce – szybkie śniadanie ! W silikonowej foremce do muffinek ułożyłam: plasterek wędliny (u mnie szynka i boczek), plasterek sera żółtego i wbiłam całe jajko. Sól, pieprz i do piekarnika – 180°C, 5 minut. Potem dodałam trochę papryki i piekłam jeszcze 5 minut. Na koniec posypałam szczypiorkiem Proste, pyszne i efektowne – jedno jajko, jedna foremka, zero bałaganu!" W formece ułożyłam szynkę parmenską, żółty ser, jajko, sól, pieprz. Upiekłam i było bardzo smaczne, ale żółtko wyszło twardawe. Będę musiała albo skrócić czas, albo z,niejszyć temperaturę. A tak to u mnie wyglada: Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 30.12.25, 15:00 wedrowiec2, to akurat na moj smak, jak zoltka tak wygladaja. I tak zajadasz bez chlebka?.... bez chrupiacej buleczki z maselkiem? Odpowiedz Link
kendo Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 30.12.25, 15:38 Wedrowiec,dzieki za tips z jajkami, mam silikonowe mufinkowe foremki , moze test przeprowadze.. dzis jedlismy obiad wedlug recepty znalezionej przez dzieciecia, smaczne danie wyszlo, jutro powtorze bo mam wiecej mieska i sie podzielimy Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 30.12.25, 21:26 Lusiu, oczywiście, że na śniadanie miałam pieczywo Kendo, znalazłam jeszcze taki przepis: "Jajko w kokilce www.facebook.com/groups/541743291850876/permalink/803064795718723?locale=pl_PL Zapiekane jajka z szynką i serem, czyli szybki francuski hit w Air Fryerze. Bardzo pyszne 1 łyżka kwaśnej śmietany (gęstej) kawałki sera (np. reblochon albo inny ulubiony) szynka pokrojona w kostkę odrobina sera tartego 1 jajko Do kokilki daj śmietanę, ser i szynkę. Wbij jajko, posyp startym serem. Piecz w air fryer 180°C przez ok. 8 minut. " Odpowiedz Link
kallisto Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 31.12.25, 10:55 Kurczę, muszę kupić silikonowe kokilki, bardzo pasuje mi taka forma jajek a do tego Parmeńska mmmmmmniam 🙂 Odpowiedz Link
maria88 Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 01.01.26, 15:24 Zamiast ciasta bo zdrowie tego wymaga ,ugotowałam kisiel truskawkowy z torebki Gelliwe i wrzuciłam kilka zamrozonych truskawek i będzie na podwieczorek. Odpowiedz Link
kendo Re: kolacja z "frajera" z jajkiem 01.01.26, 15:42 Wedrowiec,super pomysl, pozjadam to co wymaga szybkiego pozbycia sie i zrobie te jajka.. Mario,nieraz tez podobna alternatywe robie ,, nawet kisiel sama tworze i na koniec dodaje owoce. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 03.01.26, 13:21 juz nasmazylam mielone 4 szt, owiniete bekonem czekaja na przygotowanie w Air fryjer zrobilam tez ryz jasminowy razem z mini kulkami miesnymi, zaraz zjem obiad ..do tego ogorek kiszony z cebula i oliwa... Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 03.01.26, 18:34 To ja ,ugotowałam planowany krupniczek na polowie kurczaka,2 słoiczki jak przestygna schowam do lodówki, też 4 podudzia kurze odfiletowałam z kostek i zrobiłam taj jak czasem robi KENDO tj opanierowałam i usmazyłam. Poniewaz kupiłam tez słoninkę na dobry smalczyk więc tez trzeba było ją pokroic i stopić. Do części dodałam pokrojona cebulke i majeranek na "przyda się". Teraz wszystko pomyte i relaks. W najblizszych dniach czeka mnie więcej wychodnego więc będzie szybko z obiadkiem. Do kolacji jeszcze chwilka wiec wpadłam do laptopa. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 03.01.26, 21:45 Bardzo pracowity dzień miałaś. Też staram się robić dania na zapas. Zamrażalka robi się pusta, więc w przyszłym tygodniu tym się zajmę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 03.01.26, 22:26 Jak nigdy przed przyjazdem wnuczki nastawilam rosol z kurczaka, i miedzy przerwami w zabawie w szkole, dogladalam go by dobrze sie pitrasil, pojadlysmy obie z wnuczki ulubionym makaronem, dla niej miesko z rosolu, a ja mialam pulpeta w jarzynach. Pozosaly zawekowalam w sloiczki na jedno otwarcie na zas, i mam nadzieje, ze na drugi tydzien moze mnie jeszcze w tygodniu odwiedzi, bo szkole zaczna w piatek. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 04.01.26, 10:12 smaczniutko jadacie, ja dzis te mielone robie w air-fyjerze, kartofelki-moze wlasne frytki tez w ustrojstwie zrobie?i kiszona kapucha pod bok-dawno ja jadlam a mowia,ze musimy zajadac kiszonki dla poprawienia-wzbogacenia flory bakteryjnej w jelitach. na razie zamrazalnik zapelniony, ale bedzie karkowka tansza od poniedzialku, wiec zakupie dla dzieciecia na kotlety lubi je na kromkach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 04.01.26, 11:39 Kendo, ale bedzie rowniez wolowina tania, to pod katem pierow z miesem mozna zakupic,? Moje sniadanie bez wedliny, kromka z avocado+czerwona cebula +jajko na twardo+ kawa z mlekiem. Obiad zupa jarzynowa + kromka wasa chlebka, kolacja? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 04.01.26, 13:41 tak Lusia, mam juz w pamieci zakup wolowiny dawno nie jadam z nia pierogow i dziecie tez, chyba dwa kawalki kupie by bylo na zas w zamrazalce, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 06.01.26, 11:59 ugotowalam jarzynowke, mam smietany resztki to zuzyje do zupy, bedzie na dwa dni jedzonka... Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 08.01.26, 09:37 zadnego pomyslu 7nawet zadnego miesiwa nie wyjelam jeszcze do rozmrazania sie, moze cos bedac po chleb zainspiruke mnie cos chce mi sie rosolu Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 08.01.26, 11:15 Pomysłu na obiad też nie mam (nie miałam), ale zobaczyłam, że w lodówce mam sporo warzyw. Ziemniaki, brukselka, brokuł, marche, boczniaki, cebula. Mam też trochę boczku, w którym jest więcej mięsa niz tłuszczu. Pewnie zrobię duszone na patelni warzywa. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 08.01.26, 16:26 I tak bez planu napewno wyszło Ci WEDROWKO smaczniutkie jedzonko.Ja czesto tez w ten sposob planuje obiadek. Przed chwila usmazyłam nalesniki a z czym bedą to zaleznie od apetytu. Na razie odpoczywają.Natomiast w porze obiadowej zjadłam kluski z serem bo stały w lodówce od wczoraj i mialam na nie ochotę. Kolacja napewno będzie z razowym pieczywkiem i salcesonem czosnkowym ale w nie duzej ilosci. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 08.01.26, 17:10 ale smaki robicie dobrym jedzonkiem, nalesniki mialam w niedzile wnuczka zainspirowala, a takie warzywka na poczku tez chyba jutro zrobie, bo akurat mam wszystko, ale pieczarki. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 08.01.26, 21:19 Jak planowałam, tak zrobiłam. Warzywa były bardzo smaczne i sycące. Następnym razem zrobię do nich jajka sadzone. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 09.01.26, 11:20 A ja wymyśliłam że na dzisiejszy obiad przygotuję szare kluski okraszone cebulką i/lub skwarkami i do popicia kefir. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 09.01.26, 18:28 uuuuuuu..zglodnialam, choc co dopiero kolacje zjadlam, lubie warzywa z boczusiem,jajko super pasuje a nawet i blin by sie ucieszyl z takiego nadzienia.. nieraz obiad bezmiesny super smakuje,kiefir bardzo lubie... ugotowalam rosol i wczoraj popijalam sobie dzis tez go zjadlam, jutro pewnie pomidorowke zrobie,mam smietane bedzie super.. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 09.01.26, 19:14 Dawno temu robiłam szare kluski i chyba sama je jadłam. Dzisiaj po 40 latach małżeństwa dowiedziałam się ze mój mąż ich nie trawi 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 09.01.26, 19:33 Wigilijny czerwony barszcz i pierogi z kapustą dokończyłam z lodówki i nawet mi dzisiaj to chyba lepiej smakowało. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 09.01.26, 20:19 Kallisto, Malzonek mial dzis odwage przyznac ,ze ich nie lubi... Mario,resztki swiateczne zawsze mi smakowaly... Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 10.01.26, 10:04 kotlet z karczku dawno nie jedzony/slata z kwasna smietana i szczypiorem z mlodej cebulki/frytki. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 10.01.26, 10:45 Ja juz rozmrażam swiąteczny bigos, kartofelki obranie i taki będzie obiadek. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 10.01.26, 10:48 tez mam zawekowany swiateczny bigosik, w tygodniu pewnie zrobie z nim obiad. rybki tez mi sie chce, mam wszystkie warzywa,wiec moze na niedziele zrobie pange z warzywami... Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 13.01.26, 14:09 Wczoraj kupiłam świezutką watróbkę i dzisiaj była na obiadek smazona z jabłkami i majerankiem. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 13.01.26, 16:12 o,watrobeczka, tez musze sobie kupic, nie zawsze jest swieza w tu pobliskim sklepie,jak bedzie to kupie i podziele na pare obiadow, dzis zjadlam krupnik z grzybkiem, miesko na podwieczorek zostawilam 2st palki i usmazylam ugotowane buraczki starte na malych oczkach,takie sp.Mama nam robia ,dodalam skwareczki i przyprawy ociupinke maki pychota... Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 13.01.26, 21:13 Wczoraj przygotowałam risotto z drobiem, pieczarkami i szczypiorem. A że dużo mi wyszło to zawiozłyśmy dziadkom na dwa obiady. Mielone też im przygotowałam na dwa obiady. To już teraz nie musi tatuś stać przy kuchni, ostryga tylko kartofelki. Przez sytuację z mama bardzo rozwinął się kulinarnie, pomysły czerpie z Internetu np jak przygotować surówkę z kapusty albo inne danie. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 13.01.26, 21:20 Kallisto,bardzo milo wspominam Twojego Tate przy spotkaniu, bardzo pogodny Pan-pozdrow badzoserdecznie odemnie,no Mame tez.... dobrze ze sobie umie radzic,pomaga rowniez i Tobie w ten sposob, nie usisz jusz robic ekstra salatki. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 14.01.26, 09:08 jakies miesiwo sie rozmraza, kartka od niego odpadla wiec obiad bedzie niespodzianka.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 14.01.26, 13:02 Kendo, ja juz wypraktykowalam i karki z rodzajem zawartosci opakowania wkladam do srodka woreczka foliowego, zeby tekst byl widoczny. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 14.01.26, 14:36 Nie tak dawno przeczytałam, jak cennym warzywem na choroby reumatyczne ma seler i pare dni demu kupiłam seler w zalewie. Jak dotychczas to przyznam sie,że sałatek z selera nie robiła a jem gotowany jak inne warzywa w zupie. Dzisiaj do wczorajszej watróbki dogotowałam ryż i zrobiłam sałatke z selera .Odcedziłam seler z zalewy, dodałam pokrojonego drobno ogórka konserwowanego,cebulki drobno pokrojonej i majonezuz jogurtem i bylo smaczne menu. Ja robie podobnie, teraz to prawie na wszystkim gdy cos zapakowuje ,nie tylko żywność do lodówki ale inne rzeczy do poleżenia lub zapakowane w pokrowce w szafie, zeby od razu nie rozpakowywac umieszczam info.co tam jest. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 14.01.26, 15:10 O dobry pomysł Mario. Moje mięsiane mrożonki opisuje na przylepnych kartkach. Nasz dzisiejszy obiad będzie składał się z mielonych kotlecików, pieczonych batatów i surówki z marchewki. Liliowy obiad to klopsiki z marchewką i bataty, gotowane na parze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 15.01.26, 11:45 Bardzo mi smakują bataty w formie frytek. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 15.01.26, 11:54 karteczki z opisem miesiwa mam zwyczaj do srodka wkladac ale cos nie ostanim razem, wiec to zeberka byly, dzis na obiad tez beda z swiderkamiz sosem wlasnym zeberkowym/ogorek kiszony, seler bardzo lubie, czesto go zajadam w roznych formach, kupuja duza bulwe, kroje sobie kilka plastow pol cm.obgotowuje, z 5 min.obsuszam i panieruje jak koltety,smaze i pyszne zamiast kartofelka na talerzu, robie tez utarta z marchewka i por cienko pokrojony przyprawiam sokiem cytryny/majnez/pieprz. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 15.01.26, 12:05 Powoli wyciagam zapasy z zamrazarki.Dzisiaj zrobiłam bitki schabowe w sosiku i narazie odczekaja do soboto-niedzieli bo inne jedzonka musze dokonczyć. Zaplanowałam mniej zajęć w kuchni na wekend. Zaraz tez nie typowo biore sie za łepetynkę bo trzeba odnowic kolor. a to zajmuje więcej czasu. Dobra porada KENDO bo zastanawiałam sie ,ze do surówki seler w bulwie jest za twardy i teraz wiem że trzeba obgotować. Jak dotychczas duzo jadłam surowej natki zielonej . Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 15.01.26, 12:43 Mario, seler obgotowuje,jak mam ja upanierowac, do surowki ucieram na duzych oczkach surowa i marchewke i por, po skropieniu sokiem z cytryny /przyprawy /majonez super smakuje Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 15.01.26, 15:34 Dzięki KENDO, tak będę robić. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 15.01.26, 19:38 Mario,ma nadzieje,ze posmakuje nowa wersja selera. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 16.01.26, 14:53 Pisałam Wam o owsiance z czekoladą i pomarańczami która przygotowała córka? To jeszcze napiszę jaki deser zrobiła. Co prawda z kupnych produktów ale zdrowych. Nigdy nie kupowałam jogurtów GO proteinowych. Okazuje się ze posiadają dobry skład i występują w różnych smakach. Była to mieszanka wysokobiałkowego jogurtu czekoladowego, karmelowego, skyra, borówek z bio ciasteczkiem intruskawka. Dzisiaj podobny przygotuję dla nas. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 16.01.26, 14:54 Acha i jeszcze robiła buratte na grillowanym chlebku i też ja dzisiaj przygotowuje 😆 Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 16.01.26, 15:57 Na wyjsciu kupiłam świezutka makrele wędzoną i z bułeczką była moim obiadem. Oczywiscie polowa. Wczoraj ugotowałam kompot z suszu i dzisiaj z owocami był do popicia i na deser. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - Styczen 2026* 16.01.26, 21:42 aniagotuje.pl/przepis/faworki-z-ciasta-francuskiego I tak zrobię jak kupię ciasto bo zachcialo mi się faworków sposob prosty bez smazenia w smalcu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:FAVORKI- sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026* 17.01.26, 00:02 aniagotuje.pl/przepis/faworki-z-ciasta-francuskiego Faktycznie wygladaja apetycznie. maria88, dziekuje za przepis, akurat chyba mam takie gotowe ciasto i moze jutro zrobie, jak nic mi nie stanie na przeszkodzie?. Odpowiedz Link
kendo sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 12:04 faworki,mysle o nich i brakuje mi czasu na zrobienie, w sklepie kupilam i to nie to co czlek pamieta smak domowego wyrobu. dzis bedziemy miec bliny do nich zeberka w sosie smietanowym dawno tak nie jedlismy- zaraz bede ucierac kartoflaczka by razem przekislo i smazyc bede mieso gotowe Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 14:02 Usmażyłam placki ziemniaczane ale nie wyszły mi tak smaczne jak zawsze, jakieś takie flakowate, może za mało mąki? Mam marynowany schab Hiszpański i zastanawiam się z czym go zjeść? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 14:33 Kalliso,moze to wina kartofelka,ze nie wyszly jak zawsze, a marynowany schab??czyli ataki juz nabejcowany? moze frytki zribic Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 15:11 Nie Kendo, schab już plastrowany bardzo cieniutko w przyprawach. Wyczytałam żeby szybko obsmażyć do zrumienienia. Do tego najlepiej paprykę z zalewy. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 16:04 Kilka dni temu kotlety schabowe doprawione lekko oprszyłam maką , szybko obrumieniłam na smalcu na patelni, potem przelozyłam do rondeleczka a na tym co pozostało obsmazyłam cebulke pokroja w piórka , po chwili dodałam ja do kotletów, podlałam gorąca wode /1 szklankę/ i poddusiłam na wolnym ogniu uwazajac aby nie przywarły do dna. Szybko sie udusiły . Oczywiscie paprykę z zalewy mozesz dodac jako przystawke. Placki ziemniaczane sa nalepsze jezeli kartofle zostana starte na średnich otworach a nie na tych najdrobniejszych i bez dodatku mąki tylko jajko i przyprawy.Wtedy sa chrupie i smaczne i jeszcze smazone na smalcu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 18:01 Plackowato w temacie, chyba sie skusze na takie placki, a nie wiem czy z patatow bylyby dobre? Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 18:39 aniagotuje.pl/przepis/placki-z-batatow-z-piekarnika LUSIU podaję Ci linka na placki z batatów Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 17.01.26, 20:48 mam tez nowo zakupione 2 st.patatpw, testuj Lusia, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 18.01.26, 11:05 gotuje sie rosolek na kurczaku z masa warzyw a tym razem dodalam ociupinke inbiru, mialam w saszetce od chinskiego jedzonka, dajecie go czasami do rosolu czy innych zup? ciekawy smak,dobrze,ze ociupinke dalam,bo inaczej zdominowal by mi caly smak rosolowy. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 18.01.26, 13:19 Nie planowałam gotowania ale zachcialo mi sie zupki jarzynowej o smaku z domu rodzinnego tj z zasmazką. Juz jestem najedzona bo wyszła super.Sporo ziemniaczków, warzyw /ja dałam z mrozonki wielowarzywnej,dodałam kawałki swiezej kapustki,grzybki suszone, oczywiscie lisc laurowy,ziele ang. przyrumieniona cebulka. Zasmazke zrobiłam z usmazonej 2 dni temu stopionej słoninki z cebulką, Na koniec dodałam zielona pietruszkę. Niby prosta zupka ale ostatnio jadłam tylko albo na rosole ,albo zabielaną a ta smakowała mi bardzo wyjątkowo z kromeczka chlebka. KENDO chyba gdzies czytałam,że dobry jest do rosołu taki dodatek imbiru.Ja jeszcze nie praktykowałam.Wg mnie duzo smaku daje podrumieniona dobrze cebulka.Daje też ładny kolor rosołu.Chyba masz zapach świąteczny w całej chatce.Smacznego. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 18.01.26, 13:30 Mario,zawsze daje podpieczona cebule,zapach niedzielnego obiadu z kraju,zawsze rosolek. dzis wlasnie dalam imbir,bardzo malo a smak byl wyczuwalny, dalam rowniez 2 st zabkow czosnku, lubie taki mustik smak, galazki libstiki-magi tez dalam, juz na talerzu suszona natke pietruszki. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 18.01.26, 13:38 Ja czosnku nie daję,chociaz w przepisach czytałam ze mozna dodać, lubczyk tez daję. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 19.01.26, 12:09 w patelni dusza sie palki indycze/ kopytka wczesniej zrobione zamrozoe sie rozmrazaja/koleslaw kapucha sie przyprawia, bedzie smaczniutki obiad na pare dni, bo palki indycze mrozone po 2 st. podobnie jak skrzydla,ktore tez kupilam na obiad. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 19.01.26, 12:19 Nie kupuje pałek indyczych bo maja twarde ścięgna. Jak je usuwasz KENDO? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 23.01.26, 19:07 maria88 napisała: > Nie kupuje pałek indyczych bo maja twarde ścięgna. Jak je usuwasz KENDO? po prosu dluzej je dusze, pozniej oddzielam po kawalku mieso, widac je jak sie rozdziela od kosci.. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 23.01.26, 19:09 dzis zrobilam pange na szpinaku mrozonym i zawioslam sie smakiem, bo nieczym nie smakowala,tylko przyprawy czulam, najsmaczniej mi smakuje losos w tym zestawie.. panga panierowana = OK. bedzie jeszcze na jutro,bo zawsze rybe robie na dwa dni. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 24.01.26, 15:15 Usmazyłam sporo mielonych i bedzie na kilka obiadów i na kanapki kiedy przyjdzie ochota. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 25.01.26, 13:34 Juz jestem po, dorobiłam tylko surówke z selera,marchewki ,dogotowałam kartofelki i do popicia został kompocik z suszu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 26.01.26, 12:20 Wczoraj z wnuczka zjadlysmy jarzynowa zupke na obiad, Dzisiaj bedzie dla mnie rosol, i salata+ ziemniaki +miesko z rosolu. kolacja 1/2 avocado+moja upieczona ciabata, ktora teraz rosnie. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 26.01.26, 20:06 Och chciałabym pastę z avokado i jajka ale jak widzę te kamienie a nie dojrzałe owoce to się zniechęcam. Dzisiaj zrobiłam takie naleśniki: Jajko, mąka, mleko, woda, sól , pieprz, ciut oliwy. Do zmiksowanej masy dodałam: czerwoną paprykę, kawałeczek pora białego, wędlinę- to wszystko pokrajane w drobną kostkę, koper. Po usmażeniu placków połówkę posmarowałam leciutko sosem z majonezu i keczupu, pokruszyłam odrobinę sera. Zagięłam na pół i gotowe. Takiego nieba w gębie nie spodziewałam się. Warzywa były kruche, smak wytrawny, wyczuwalny aromat papryki, pora i kopru. Ser miałam minto twaróg ni żółty, jakiś dojrzewający chyba z kozieradką. Może być jakikolwiek. Bardzo polecam. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 26.01.26, 20:25 ciekawa koloacja, nieraz tez improwizuje nalesnikowo, choc za nimi nie przepadam, wzoraj wnuczka smazyla nalesniki z Lusia , zrobila saletke owocowa i tak zajadalysmy polewajac miodem... Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 27.01.26, 08:51 wczoraj nalepilam ruskich pierogow, czesc zjadlam, dzis dokoncze, zostalo mi ciasta,nadzialam jagodami i bedzie moze podwieczorek ktoregos dnia z sosem waniljowym. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 27.01.26, 13:21 Kendo taki deser zimowa pora to rarytas. - moje sniadanie dzisiaj z nowa upieczona buleczka wczoraj+ salatka jarzynowa od corki, - obiad ziemniaki odsmazane+ kotlet z lososia+ marchewka z jablkiem - kolacja buleczka i serek wiejski z dzemem wlasnej roboty- truskawekowo-rabarbarowy. -do popicia mam kompot z truskawek z laska cynamonu i kulkunastoma gozdzikami, takie smaki mi odpowiadaja. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 27.01.26, 15:10 smaczniutko Lusia masz na talerzach... jutro tez musz ebyc u dzieciecia musze cos wymodzic sobie na obiad a najpraktyczniej to zupina w sloiku do podgrzania bedzie... Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 28.01.26, 10:52 dzis zupa gulaszowa, mam zwyczaj zawsze do zup robiec grzanke z zoltym serem polozonym zamiast masla. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 28.01.26, 11:32 Kendo tez tak sobie serwuje do zup, dzisiaj mialam w planie krupnik, ale zmienilam smaki i bedzie pasta +kulki miesne+wlasny keczup z cukini. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 28.01.26, 11:41 bede miec to danie jutro. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 30.01.26, 14:48 jak wczesniej wspomnialam, obiad byl "skladany" resztka kartofli plus dosmazylam kaszanke,kiszony ogorek, na drugie po drugim daniu odgrzalam pierogi z jagodami(mialy byc na podwieczorek)polalam sosem waniljowym dopijam zielona herbatke a na deser chyba grzanke zrobie z miodem. kolacja?moze jajka? Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 30.01.26, 15:31 Bardzo dobrze robisz KENDO ze pod smak i szybko. Ja tez podobnie. Kaszankę juz chyba dawno jadłam, ale teraz mam jeszcze zapas jedzonek to moze potem. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 30.01.26, 17:51 Pamiętam obiad przygotowany na campingu lata temu. Dziewczynki były jeszcze małe więc to chyba było w ubiegłym wieku Koleżanka podpowiedziała żeby zgrilować kaszankę, do tego gotowane ziemniaki i surówka z ogórka i pomidora. PO raz pierwszy wtedy jadłam taki zestaw obiadowy, który wspominam do dzisiaj. Może z powodu że to był udany biwak lub może dlatego że bardzo mi wtedy to danie smakowało. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 30.01.26, 19:59 nieraz najprostrze /tanie danie smakuje wspaniale, ja pamietam z obozu wedrowniego ze szkloy, kiedy na kuchenkach gotowalysmy makaron i puszke turystyczna,ktora imitowala gulasz, hmmm,smakowalo super. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 30.01.26, 23:44 Powroty do dawnych smakow, teraz tylko wspomnienia, bo w sklepach mozna kupic wszystk, i prawie nie stoi sie w kolejkach jak to bywalo za PRL i latach pozniejszych. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 01.02.26, 09:22 to prawda Lusia, ale ten smak z dziecinstwa, jest juz przeklamany, technologia sie zmienila, produkty tez sa inaczej uprawiane, ale mozna jeszcze jednak znalesc w sklepach smak z przeszlosci, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 01.02.26, 09:24 wczoraj przygotowane obiady na zas, dzis do wyboru mam zupe krupnik i sztuka miesa, albo uduszona wolowina w sosie, na razie nie mam smaku na nic bo na sniadanie zjadlam smazone jaka z mloda cebulka/boczkiem/pomidorkami i jestem syta, popijam kawuche z mlekiem siedzac w slonecznym pokoiku. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 02.02.26, 09:04 O info co przygotował mąż na śniadanie. Zaskoczył mnie totalnie 🤣 ale to dobrze bo to znak że chce mu się kulinarnie popisać 🙂 Jajka na plasterkach boczku, cebulce. Na górę położył plaster żółtego sera. Pokropiliśmy keczupem, bardzo smaczne. Air Frayer to cudowny wynalazek 🙂 Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 02.02.26, 09:10 dokladnie Kallisto, szybko i spelniona zachcianka smakowa, tez nieraz sobie cos podobnego robie, dzis na obied chyba kasza bedzie /sos i miesko wolowe i brokuly robione jak kiszone ogorki,nawet smaczne. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 03.02.26, 16:03 nasmazylam blinow, dziecie sie ucieszylo z ilesci, dostanie zawartos jedenego talerza. ja juz na podwieczorek zjadalm pare z kwasna smietana, takie mi najlepiej smakuja. jutro bedzie do obiadu z mieskiem i sosem. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 03.02.26, 16:51 Duze i napewno smaczne te Twoje bliny. Też lubie z kefirem lub smietaną U mnie tez będą ale jeszcze nie jest ich kolej. Dzisiaj rozmroziłam ręsztke farszu kapuscianego z wigilinych pierogów, usmazyłam kilka nalesników i wykorzystałam go .Dwa nalesniki posmarowałam tez serkiem waniliowym. Zostalo tez na jutro. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Styczen 2026 03.02.26, 19:22 dobry i smaczny pomysl na krokiety Mario Odpowiedz Link
kallisto racuchy z twarogiem 04.02.26, 16:04 dzisiaj na śniadanie usmażyłam racucuszki z dodatkiem twarożku w granulacie, taki niby steropianek Przepyszne. Odpowiedz Link
kendo Re: racuchy z twarogiem 05.02.26, 19:22 zjadlam polska kaszanke z hlebkiem na zakwasie...mniammm. Odpowiedz Link
kendo bliny- przepis 05.02.26, 19:48 Kallisto, to dlugi proces ich przygotowania, robie zawsze na "oko" np, * 5 lych maki * wsypuje suche drozdze polowe torebki 7 g lub 25 g swiezych mozna dac,,mieszajac z maka je, * odczekam 10 min * dolewam letniej wody mieszajac ca.300 ml,w zaleznosci od gestosci by rozbijajac wszystkie grudki, * ciasto nie moze byc rzadkie, * tak okolo 5 min albo dluzej,ciasto musi byc" gestej smietany " * nakrywam sciereczka i niech rosnie jak najwyzej, pozniej ucieram ziemniaki,sredniej wielkosci w zaleznosci do gestosci ciasta, * maja je roscienczyc,zrobic rzadsze,by nalewajac chochelka lato sie rosprowadzalo na patelni,ale nie takie rzakie jak na nalesniki, * dodaje jajko/sole * nakrywam do ponownego rosniecia, *po tym ostanim rosnieciu bedzie ciasta duzo wiecej, *musisz miesc wysokie naczynie, * ja mam kamienny garnek z domu rodzinnego * smazysz pozniej jak normalnie na dwie strony , * na ceramicznej patelni nie trzeba dawac za kazdym razem tluszczu, zreszta zobaczysz jak to wyglada i zdecydujesz sama. zycze powodzenia. tez bliny smazylam na tej malej patelce, kupilam ja w kraju, jestem super zadowolona , nic mi sie na niej nie przypala na ostanim zdjeciu cermaiczna Odpowiedz Link
kallisto Re: bliny- przepis 06.02.26, 08:53 No faktycznie długi proces. To już trzeba mieć wenę żeby podjąć się takiego zadania. Co prawda większość dobrych potraw zajmuje czas ale nowości są dla mnie lekko przerażające 😂 choć przy kartaczach też jest sporo zachodu jeśli chce się je przygotować wg mojego pomysłu . Ale dziękuję może kiedyś w przypływie chęci przygotuję . Odpowiedz Link
maria88 Re: bliny- przepis 07.02.26, 17:24 LUSIU u nas nie ma problemu z kupnem wolowiny ale tez jest duzo drozsza od wieprzowego. Ja dzisiaj na kawałkach kurczaka ugotowała krupniczek i juz jestem po obiadku. Odpowiedz Link
kendo sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 07.02.26, 18:17 maria88 napisała: > LUSIU u nas nie ma problemu z kupnem wolowiny ale tez jest duzo drozsza od wiep > rzowego. > Ja dzisiaj na kawałkach kurczaka ugotowała krupniczek i juz jestem po obiadku. Mario,tu chodzi o szwedzkie miesko wolowe, jest wolowina z Irlandi,kupuja ja czasmi,jest tansza, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 07.02.26, 18:18 dzis mialam bitki wolowe i kopytka, dla dzieciecia tez zostawilam, pod bok ze sloika "pasta pomidorowa z marchewka i papryka. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 07.02.26, 19:13 To szwedzka wolowina jest trudniejsza do kupienia? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 10:29 tak Mario, gospodarze tlumacza,ze w susze nie ma jedzenia dla krow/wymagaja wiecej obrzadku, wolowina sprowadzana z innych krajow jest i tansza nawet, szwed patriota zawsze szuka szwedzkich produktow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 11:47 Kupilam wczoraj maly chlebek z owsianka i dzisiaj sniadanie, kromeczka z serkiem z pieprzem+kawa z mlekiem, obiad - grylowana noga z kurczaka i zapiekane ziemniaki z warzywami w piekarniku + nawet mam kompot z wlasnorecznie zbieranych truskawek, kolacja komka+kotlet mielony+ chery pomidorki-kilka. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 14:15 Juz jestem częsciowo po obiedzie..Kotlet mielony z lodówki zrobiłam w sosiku, 2 kartofelki dogotowałam i zrobiłam surówke z marchewki z chrzanem ,bo dawno jej nie jadłam a lubię. Krupniczek wczorajszy jeszcze czeka i ciasto z czekoladowe z lodówki tez czekaja na zaś. Dobrze tak , jak zrobimy więcej jednorazowo a nie ciągle i długo kucharzyć. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 14:48 Widzę Mario, że produkty z Delekty przypadły Ci do gustu? Też lubię to czekoladowe ciacho tym bardziej że w składzie jest czekolada Belgijska. Czy swoje ciasto polewasz czekoladą? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 17:04 obiadki niedzielne smaczne zjadlyscie, ja frytki w frajeze zrobilam do mielonego owinietego bekonem i mieszanka bklazana z papryka/marchewka pod bok, Maria iscie smaczniutkie ma niedzilne menu Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 17:18 Dotyczas nie , bo nie dla gości, ale napewno na świeta jak będę piekła to ozdobię rozpuszczonym kawałkiem czekolady gorzkiej/ z dodatkiem esencji rumowej /i skórką pomarańczową. Nie lubie tych gotowych polew bo są dla mnie bez smaku , sam cukier. Do ciasta dodałam esencje rumową i łyzke spirytusu /tak robie tez piekąc keks/i ciasto jest pulchniutkie i bez zakalca. Tym razem dodałam tez wisnie z kompotu i orzechy wloskie..Osobom poczęstowanym b.smakowało. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 17:27 Dopisze: :czekoladę łamię na kawałki, dodaje trochę masła lub oleju kokosowego i w rondelku na słabym ogniu roztapiam, gdy juz sie rozpuści wkraplam trochę esencji/olejku rumowego ,mieszam i szybko robię np.esy- floersy na cieście.Potem dodaje jeszcze skorke pomarańczową, orzechy ew. wiorka kokosowe. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 08.02.26, 17:58 Też często topię gorzką czekoladę, dodaje mleka i śmietany. Rumu dać nie mogę bo raz że nie mam a dwa moje wypieki jedzą wnuki. Mam zaś likier czekoladowy więc dodam do polewy na pracowy murzynek. Odpowiedz Link
kendo Re:polewy czekoladowe Luty 2026 10.02.26, 09:48 w watkach wyzej, ***************** kallisto napisała: > Też często topię gorzką czekoladę, dodaje mleka i śmietany. Rumu dać nie mogę b > o raz że nie mam a dwa moje wypieki jedzą wnuki. Mam zaś likier czekoladowy wię > c dodam do polewy na pracowy murzynek. Odpowiedz Link
kendo sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 10.02.26, 09:50 dzis odsmaze kartofelki wczorajsze zmusane z maslem, smak dziecinstwa, kotlet mielony i sorowka z por/marchewki/selera z majonezem i jogurtem. tez dodajeczie czasmi maslo do zmusanych kartofli...bardzo mi takie smakuja. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 10.02.26, 10:20 Ja dziś będę robiła obiad nieskomplikowany,ziemniaki z podsmażoną kaszanką z cebulą i ogórek. Kendo ,nie wiem co to znaczy zmusanych ,czy chodzi o puree ? tez dodajeczie czasmi maslo do zmusanych kartofli...bardzo mi takie smakuja. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 10.02.26, 10:24 Kendo, ja pamietam sp, Mama dawala jeszcze zoltko +maslo do gniecionych ziemniakow i kapke mleka - sezonowo koper lub pietruszke. Moje sniadaie- kromka z bialym serem klinek +ogorek+cebulka+kawa z mlekiem, obiad losos sie rozmraza+ zapiekane ziemniaki+seler+buraki+piietruszka+patat +salatka z ogorka kiszonego +cebulka+oliva z olivek, kolacja ? pewnie jak nie zjem lososia to na chlebek poloze z pomidorkiem. A pojutrze musze zupka sie zadowolic jakims smakiem? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 11.02.26, 13:28 tak,Jagusia,zmusowany= puree juz zjadlam sobie obiadek palki kurczaka ofiletowane przekszatalcilam na ale` gulasz cury do tego szparaki iswiderki, dziecie tez sie zapisalo na taki obiadek, jutro mu dostarcze i jeszcze upanieruje dwa kotlety z karczku, bedzie mial na kanapki bo tak lubi Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 11.02.26, 14:01 A ja ugotowałam barszcz ukraiński i niestety zepsułam jego smak wlewając omyłkowo bo w były w jednakowych butelkach , zamiast zakwasu buraczanego najpierw sok z aronii. Dopiero potem dolałam zakwasu ale zgubił mi sie cały smak tej zupy. Stały obydwie butelki w lodówce , jednakowe i tak to sie zrobiło. Aronia jest doskonałym sokiem na serce, obniza cisnienie więc zupy nie wylałam bo szkoda. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 11.02.26, 14:07 o jejaaaa, ale zje sie, przeciez zdrowota tez jest.. jak kiedys posolilam kawe dla sp. Xystosa zamiat cukru dodac.. Odpowiedz Link
kendo deser z galaretki i serka w klinku 13.02.26, 18:11 www.youtube.com/shorts/y498ejCttFs super,warto chyba zrobic, bede jadac do dzieciecia w niedziele wpadne do sklepu po ser bo maja tu w sklepie.. zrobie polowe porcji Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: deser z galaretki i serka w klinku 13.02.26, 22:00 Kiedyś często robiłam takie "ptasie mleczko", ale zamiast twarogu, do krzepnącej galaretki dodałam skondensowane mleko. Odpowiedz Link
kallisto Re: deser z galaretki i serka w klinku 14.02.26, 12:24 Och jak ja nie lubię tych zwrotów prezentujących przepisy typu "chodź pokażę ci", każdy teraz tak samo zaczyna. Ale nie bardzo mi pasuje smak twarogu w deserze. CHyba kupię mleko skondensowane, zmiksuję z galaretką. Co prawda tłuste ale chyba smaczniejsze. Odpowiedz Link
kendo Re: deser z galaretki i serka w klinku 14.02.26, 13:00 ja robilam z jogurtami z owocami, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: deser z galaretki i serka w klinku 14.02.26, 22:05 Ale robicie smaki, a czytam to juz poznym wieczorem, kupilam slodka smietane z mysla upieczenia kruchych ciasteczek, ale teraz nie wiem na co sie zdecyduje?. Odpowiedz Link
kallisto Re: deser z galaretki i serka w klinku 15.02.26, 10:37 No i przygotowałam wczoraj deser, zmiksowałam jak było w przepisie galaretkę, piana opadła😡 zmieszałam z mleczkiem. Gdy zastygało przedłożyłam na herbatniki umoczone w kawie. Po wierzchu zrobiłam czekoladowe esy floresy. W smaku? Takie sobie, nie polecam. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: deser z galaretki i serka w klinku 15.02.26, 12:02 Przepis z linku nie jest zbyt wiarygodny. W czasach, gdy ten deser robiłam stosowałam się do najprostszych zaleceń, podobnych do tego przepisu kuchniabezglutenowa.pl/przepis/ptasie-mleczko/ "Mleko skondensowane wstaw do lodówki aby się dobrze schłodziło. Jedną galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do wystygnięcia, od czasu do czasu zamieszaj. Gdy galaretka zacznie tężeć dodawaj do niej małymi porcjami mleko skondensowane cały czas ubijając mikserem – pół puszki mleka na 1 opakowanie galaretki. Ubitą masę przelej do foremki lub pucharków, do połowy wysokości naczynia. Wstaw do lodówki. Gdy stężeje powtórz całe wykonanie dla drugiego smaku galaretki. Uzupełnij foremkę lub pucharki drugą galaretką. Wstaw do lodówki." A tu inne, bardziej rozbudowane i "ozdobne" przepisy: aniagotuje.pl/przepis/ciasto-teczowa-pianka www.doradcasmaku.pl/przepis-ptasie-mleczko-z-mleka-skondensowanego-i-galaretek-259180 Odpowiedz Link
maria88 Re: deser z galaretki i serka w klinku 15.02.26, 14:16 Wczoraj już póznym wieczorem usmazyłam drozdzowe racuszki z tym, ze dałam drożdze w proszku.Więcej tego nie zrobię bo smak nie taki. Wprawdzie usmażyły się ładnie ale ciasto nie bardzo chciała mi wyrosnąć. Odpowiedz Link
kendo Re: deser z galaretki i serka w klinku 15.02.26, 16:59 Mario,po dodaniu drozdzy suchych do maki, trzeba 10 min.odczekac wpierw dobrze je wymieszac z maka... ja najczesciej ich uzywam i jestem zadowolona z efektu i smaku.. robilam czesto takie desery dla sp.Mamy w kraju latem, Odpowiedz Link
kendo sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 15.02.26, 17:05 dzis dawno je robiona i jedzona saltaka z kurczaka a wlasciewie z calych nog ugrillowanych kurczaka pokrojonych i zmieszanych z swiderkami 2 dl/papryka1 st/koktajlowymi pomidorkami 250 g/ogorkiem/szczypiorkiem/mieszanka chrupiacych salat 220g i dresing do tego, zawsze chce sie zrobic malo a wychodzi cala micha, uzylam jedna papryke i 3/4 ogorka,bo dziecie chcialo pochrupac sobie troche, wzielam na wynos na jutrzejszy obiad i jeszcze dziecie ma dwie porcje do zjedzenia. na derer byly truskawki. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 15.02.26, 17:08 Tak zrobiłam ,wyrosło ale smak nie ten. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 15.02.26, 17:10 Na pewno sałatka smaczna i przede wszystkim zdrowia.Dobra mama z Ciebie. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 15.02.26, 18:34 kiedys robilismy ja czesto, tz,dziecie wychodzilo z ta propozycja, zima,wiec trzeba jakos podratowac brak witamin przez salaty/papryke, bo pomidorki to "pozal sie bosze"niczym nie smakuja i pewnie bez witami, na wtorek zamowienie mam na sos miesny i spagetti,tez dawno dziecie nie jadlo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 16.02.26, 14:07 Wczoraj ugotowalam obiad na 3 porcje, dzisiaj i jutro mam do podgrzania. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 16.02.26, 17:17 Wykorzystując nieobecność męża przygotowałam na obiad kluski szare. Pychota! A teraz dostałam od męża taką kawę z kropelką Irish 😊 Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 16.02.26, 18:07 i smakowicie kawusia wyglada, dba malzonek o Ciebie, zjadlam kurczakowa salate. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 16.02.26, 20:05 Nigdy nie robiłam i chyba nie jadłam szarych klusek.Nawet nie wiem jak wygladają. Napisz więcej Kalisto. Kawusia apetyczna. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 16.02.26, 21:29 mnie kiedys kolezanka z pracy nimi poczestowala, okrasila skwareczkami i smakowaly mi. pamieta,dawala swieze utarte kartofle Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 16.02.26, 21:36 Mario, szare kluski ( tak je nazywa moja teściowa ) robi się następująco: -zetrzeć na tarce ( drobne oczka) lub w malakserze dowolną liczbę ziemniaków ( dzisiaj startowałam dwa większe), posolić, - dodać jajko i mąki tyle żeby po wymieszaniu było bardzo gęste ciasto. Niestety nie mam miary, dosypuje na wyczucie. Kiedyś po wymieszaniu jej testowałam wrzucając z łyżki porcję masy , jak się rozpłynęła we wrzątku to dodawałam mąki tyle aż ciasto było odpowiednie. Dzisiaj robiłam na oko intrafilam za pierwszym razem. Na osolony rządek wrzucać porcje łyżką, nabrać 1/3 łyżki. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć na talerz, dodać masła, ewentualnie dosolić. Jestem mocno kluskowa więc ja je uwielbiam podobnie jak kartacze, kopytka, babkę ziemniaczaną, pyzy czy placki. Skąd ich nazwa „ szare”? W zależności od gatunku ziemniaków wychodzą albo szare albo jasne, moje wyszły jasne. Odpowiedz Link
kendo szare kluski od Kallisto- Luty 2026 17.02.26, 10:57 kallisto napisała: > Mario, szare kluski ( tak je nazywa moja teściowa ) robi się następująco: > -zetrzeć na tarce ( drobne oczka) lub w malakserze dowolną liczbę ziemniaków ( > dzisiaj startowałam dwa większe), posolić, > - dodać jajko i mąki tyle żeby po wymieszaniu było bardzo gęste ciasto. > Niestety nie mam miary, dosypuje na wyczucie. Kiedyś po wymieszaniu jej testowa > łam wrzucając z łyżki porcję masy , jak się rozpłynęła we wrzątku to dodawałam > mąki tyle aż ciasto było odpowiednie. Dzisiaj robiłam na oko intrafilam za pier > wszym razem. > Na osolony rządek wrzucać porcje łyżką, nabrać 1/3 łyżki. Gotować 10 minut. > Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć na talerz, dodać masła, ewentualnie dosolić. > Jestem mocno kluskowa więc ja je uwielbiam podobnie jak kartacze, kopytka, babk > ę ziemniaczaną, pyzy czy placki. > Skąd ich nazwa „ szare”? W zależności od gatunku ziemniaków wychodzą albo szare > albo jasne, moje wyszły jasne. bede musiala sobie zrobic, pasowala by tez kiszona kapusta zasmazana do nich. dzieki za recpte Kallisto Odpowiedz Link
maria88 Re: szare kluski od Kallisto- Luty 2026 17.02.26, 14:43 Bardzo prostyn przepis napewno zrobie i to chyba dzisiaj.Tylko mam jeszcze 1 pytanie, czy dodac makę zwyczajna czy ziemniaczaną? Odpowiedz Link
maria88 Re: szare kluski od Kallisto- Luty 2026 17.02.26, 15:04 I jeszcze...czy starte ziemniaki odcedzic na sicie? Odpowiedz Link
kendo Re: szare kluski od Kallisto- Luty 2026 17.02.26, 17:11 Mario,wydaje mi sie,ze pszenna make , a czy odzedzac na sicie to chyba nie, ewentulanie lyzka zbierzesz nadmiar cieczy,po daje sie make by zagescic. Odpowiedz Link
kallisto Re: szare kluski od Kallisto- Luty 2026 17.02.26, 17:17 Mąka Pszenna, nie odcedzać 😊 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szare kluski od Kallisto- Luty 2026 17.02.26, 21:28 Ja gdzies w necie widzialam ze dodaje sie tez ugotowane zmielone ziemniaki i miesza z nieugotowanymi startymi ziemniakami, dodajac maki+jajko i gotowac w wodzie. Ja nigdy nie robilam takowych, dla mnie polane skwareczkami z boczku.-dziekuje.... Odpowiedz Link
maria88 Re: szare kluski od Kallisto- Luty 2026 18.02.26, 18:10 Jeszczce szare kluski sa w planie.Dzisiaj zaliczyłam Mrówke a po powrocie była pasta z sardynkami z oleju,twarogiem,szczypiorkiem i keczupem do bułeczki.Więc az jeszcze teraz jestem najedzona. A tak to myslę, jak zgubić brzuszek ktory mi podrósł zimą .Koniecznie. Waga w normie ale ciasne spódniczki w talii. Odpowiedz Link
kendo sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 18.02.26, 19:30 taki podwieczorek dzis sobie zafundowalam to ptys z masa migdalowa z czastami migdalow/bita smietana z wanilja/truskawki/jezyny...miniammmmmmm Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 18.02.26, 19:32 Faktycznie mniam kolorowe i zachęcające 😊 Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 18.02.26, 19:36 Od jutra będę smakować potraw z kuchni hotelowej. Kiedyś nawet podali nam pieczonego rekina. Wyjeżdżamy na kilka dni nad morze do hotelu w którym byliśmy już dwa razy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 18.02.26, 20:23 Kallisto milego wypoczynku zycze. Kenndo, dogadzasz swojemu podniebieniu. Ja na kolacje usmazylam nalesniki, a ze mialam troche slodkiej smietany to dodalm i b,b,dobre wyszly w smaku. zjadlam z jajkiem sadzonym i bialym serkiem z czosnkiem. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 18.02.26, 21:58 Z przyjemnością czytam i oglądam wspaniałe potrawy, którymi delektujecie się Kallisto, miłego pobytu z rekinami na półmisku Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 19.02.26, 18:34 Nie miałam planu obiadowego.Wyszłam aby zaczęrpnąc powietrza ale wstapiłam do sklepu i kupiłam świezutką watróbkę. Po powrocie usmażyłam z jabłkami i zjadłam ze świeża bułeczką, to był mój obiad z kolacją. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 19.02.26, 20:17 pasuje taki obiadek watrobkowy, Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 21.02.26, 13:16 Rekina tym razem nie było ale wczoraj była zupa tajska, rety jaka wyśmienita!!!!! Nie mogłam się nią nacieszyć aż do dzisiaj czuję jej smak. Poprosiłam kelnerkę żeby przekazała kucharce nasz zachwyt nad tą zupą. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 21.02.26, 15:02 a o recepte nie mogalas poprosic? ja dzis juz zjadlam mieso wolowe z rosolu/kartofelki z maselkiem pure/sos grzybowy z grzybka potabello to taki grzybek, outofhome.se/svamp-portabello-2-kg-rb nigdy go przed tem nie kupowalam ale ,ze byla przystepna cena skusilam sie i smakowal mi, bede kupowala i tworzyla rozne przekaski z nim Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 21.02.26, 15:04 dzis taki podwieczorek sobie przygotowalam Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 21.02.26, 17:05 No, KENDO witaminkowy podwieczorek u Ciebie. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 22.02.26, 12:50 tak Mario, nieraz sobie dogadzamy... dzis bedzie rasza czarnych jagod,co do pierogow sie nie zmiescila 3 stz sosem waniljowym,a ciosto wykorzystalam bo zostalo z lepienia pierogow z miesem dla dzieciecia, oczywiscie winogron zostawiam na wieczor, na obiad rosolek z polskim makaronem i polowe skrzydla z indora. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 23.02.26, 10:37 w talerzu bedzie zupa z kapusty z miesiwem wolowym, na kolacje mam wedzona makrele. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 23.02.26, 10:57 sniadanie -Moja bulka+bialy ser+kawa z mlekiem, obiad - ziemniaki+pulpety w jarzynach kolacja - wlasna upieczona pizza Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 24.02.26, 10:20 mowcie co chcecie, dzis mam bigos i kopytka, nastepnym razem zrobie kluski slaskie, sp.Xystos zawsze prosil o "kluski z dziurka" Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 24.02.26, 13:30 KENDO serwuje polska kuchnię. LUSIU zamierzam tez zrobic pizzę.Nie mam sosu pomidorowego. Czy mozna uzyc keczupu? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 24.02.26, 14:10 Mario,oczywiscie mozesz uzyc keczupu,nieraz tez go uzywam.. przekonalam sie robiac kopytka /gnoczi/z macznych kartofli,sa duzo smaczniejsze tz.pulchniejsze,niz z tych "twardych" Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 24.02.26, 14:45 Mario wszystko co czerwone dobre jest jako smarowidło na placek pizzy. Może być nawet ajvar łagodny. A ja dzisiaj dorwałam fasolę w pomidorowym sosie, jutro przygotowujemy angielskie śniadanie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 24.02.26, 14:52 maria88, na placki pizzy przygotowywalam swego czasu sama sosy do ich smarowania, cebula+cukinia +pare pomidorow+czosnek+przyprawy. Kallisto pare razy sobie przygotowalam takie angielskie sniadanie, +jajko sadzone i stwierdzam ze jest dluzej sycace niz bym zjadla pare kanapek oblozonych wedlina, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 24.02.26, 15:09 oo??,to ja moze tez sobe takie sniadanko poserwuje angielskie, mam rozne fasolki w kartonikach. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 27.02.26, 20:13 rozmrozilam ruskie pierogi, podgrzalam i zjadlam z "pasta z baklazana/marchewki/cebuli/papryki, oczywiscie kupiona w sklepie" Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 27.02.26, 21:35 Parę dni temu robiłam pizzę (na gotowym spodzie). Pierwszy raz kupiłam gotowy sos do pizzy firmy cirio, puszka 200 ml. www.cirio1856.pl/produkty/pizza-sauce-sos-pizzy/ Jest smaczny, lekko bazyliowy. Nie ma dominującego smaku, a przede wszystkim nie jest tak słodki, jak niektóre keczupy. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 28.02.26, 08:18 Wędrówko w jakim sklepie kupiłaś ten sos? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 28.02.26, 10:07 W Carrefourze. Stoi w dziale z pomidorami w puszkach itd. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 28.02.26, 14:57 tez kupuje nieraz gotowe ciasto z sosem w sloiczku, wystarczt tylko na tym papierze rozlozyc/posmarowac sosem i nalozyc wlasne smaki.. dzis obiat mialam skladany, ale juz jarmuz sobie udusilam, mam smietane kwasna, bliny ju rosna z utartymi ziemniakami i jajkiem, beda na kolacje,tak mi sie zachcialo tego smaku, wykorzystam kwasna smiete,ktore sbliza sie do daty waznosci. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 01.03.26, 09:58 bliny bede sama zjadac, przez przymusowe siedzenie w domu, na obiad mam mielonego zawinietego w bekonie /usmazony/kartofle w plasterkach smazone na patelni albo zrobie purre, slata ze sloika albo marchewka/por/seler utarte na duzych oczkach z smietana i troche majonezu i przyprawy... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 01.03.26, 21:33 Kendo, smaczniutko podjadasz, ja rowniez swoim smakom dogadzam, a pozniej dziwie sie ze pasek w spodniach nie trafia w stala dziurke. Ale jak smaki rozne przychodza to je realizuje i zajadam, Wczoraj usmazylam lososia na obiad, dzisiaj podobny, ale z innymi dodatkami, mialam robic salatke z pasta i lososiem, ale go zaliczylam dzisiaj tez do obiadu, kolacje moja wlasna upieczona buylka z pasztetem i cebula, i zilowa herbata. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 02.03.26, 10:26 mam tez lososia zamrozonego, ale w obecnym stanie nie bede go robic, rozmrazam zupe jarzynowa zjem z grzanka z serem, dobrze miec juz zamrozone jedzonko przez siebie zrobione.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Luty 2026 02.03.26, 14:35 Tez jestem zadowolona jak mam w zapasie zrobionych kilka porcji obiadowych, ktore tez mozna czasami wykorzystac na inny posilek np, kolacje?. Moje sniadanie byly 2 placki taco z nadzieniem co mialam w lodowce, jajko sadzone i salatka z buraczkow+kawa z mlekiem migdalowy,. obiad- barszcz czerwony z tluczonymi ziemniakami, na przybierke. Kolacja nastepne 2 placi taco z jakims wymyslnym nadzieniem? Otworzylam paczke w ktorej jest 8 szt plackow, a moze polacze 2 placki i zrobie al´laa pizze?. Odpowiedz Link
kendo Beluga linser-soczewica bieluga 06.03.26, 14:45 www.hemkop.se/produkt/Beluga-Linser-101482478_ST Soczewica bieługa to Rolls-Royce wśród soczewic. Swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do kawioru z rosyjskiej bieługi. Soczewica bieługa dobrze trzyma się po ugotowaniu, dzięki czemu idealnie nadaje się do sałatek. Marynowana w oleju i przyprawach, świetnie nadaje się również jako dodatek do ryb. Soczewica to idealny wybór, gdy brakuje Ci czasu, ale chcesz zjeść coś zdrowego i smacznego. Soczewicy nie trzeba moczyć, wystarczy ją natychmiast ugotować. Wskazówka! Możesz wyjąć soczewicę tuż przed końcem gotowania, aby ostygła w wodzie. Dzięki temu uzyska idealną konsystencję i ładną skorupkę. Możesz skropić ugotowaną soczewicę odrobiną oleju, aby uzyskać piękny połysk. **** kupilam ja po raz pierwszy dzis moze nawet test smakowy przeprowadze, kupowalyscie/jadlyscie ja? Odpowiedz Link
kendo sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 08.03.26, 13:39 zorbilam pulpety w mieszance warzyw przez siebie skomponowanej i kartofelki utluklam z maselkiem-super smakowalo, popilam pozniej sokiem pomidorowym i zaraz wypelzne na marsz,co by spalic troche tych smacznych kalori... Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 08.03.26, 14:07 Widzę Kendo ze się rozkręciłaś kulinarnie? U mnie w piątek huczało w kuchni toteż wczoraj i dzisiaj mam labę choć gdybym się dalej w niej kręciła to i nudy by nie było. Dzisiaj też nie miałam ochoty na spacer. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 08.03.26, 17:13 Dobrze takie juz przygotowane obiadki do podgrzania, podobne ialam do Kendo, pulpety w jarzynach, dogotowalam ryz i jeszcze dorobilam sobie zielona salate z jogurtem, Kolacja? Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 10.03.26, 11:36 Dzisiaj przygotowuję wieprzowinkę po chińsku w sosie słodko kwaśnym dla dorosłych, dla wnuka naleśniki z bananem i czekoladą i pączusie serowe nakładane łyżką. A teraz zajadam pomarańczę. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 10.03.26, 11:50 samczniutkie mnu Kallisto, ja polski obiad, bo mielony/buraczki i kartofelki . Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 11.03.26, 09:27 mialam zamrozony kawalek poledwicy od swinki, zrobie ja obsmazona w paskach i w sosie /pieczone osemki kartofelka i buraczki z cebula i olejem i przyprawami. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 11.03.26, 13:14 i tak wygladaja moje osemki z kartofla pieklam je na 180 stopni 20 min w al-frayer Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 12.03.26, 12:04 wczoraj ugotowalam zupine na kostce z buljonowej,cieciorka czerwona/beluga-czarne "groszki"/marchewka/seler/por/cebula fajna w smaku, mam tez ugotowane tortelini, wiec dodam troche, bedzie obiad bez mieska dzisiaj. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 14.03.26, 15:21 uraczylam sie zupa bezmiesna, ale mieso na gulasz sie rozmraza, jak starczy sil to dzis zrobie lub na jutro odloze ta czynnosc. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 15.03.26, 11:32 gulasz na plycie "dochodzi"a wykorzystalam juz starsze papryki,co dziecie by powiedzialo, ze mam je oddac do domu starcow,z wagi ze sie pomarszczyly, zrobilam tez kopytka, salata bedzie brokoli ze sloika. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 15.03.26, 18:31 Kendo, to faktycznie dziecie ma poczucie humor. Ja kupilam pasztet ktory kiedys mi smakowal, ale chyba smaki moje sie pozmienialy, albo wytworca zmienil recepture, bo nie bardzo teraz mi smakuje, ale na sniadanie zjadlam z polowa bulki i swiezym ogorkiem. Obiad - pasta + kawaleczek mieska z kurczaka i salatka z buraczkow, Kolacje tez juz zaliczylam, druga polowe bulki z tym pasztetem, zeby szybciej skonczyc. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 16.03.26, 12:40 musze zakupic kurczaka, dawno nie jadlam, dzieki Lusia za inspiracje dzis tez gulasz zjem z kopytkami i z buraczkowa salatka na odmianie. zaraz zreszta bede jesc. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 17.03.26, 11:25 wczoraj nie mialam sily juz by zrobic nadziewane kopytka, dzis zrobilam dla dzieciecia z bekonem i cebulka podsmazana dla siebie zrobilam w formie pierogow by sie nie pomieszaly w zamarazalniku,bo podsmazylam kiszona kapuste z bekonem i cebulka. dzis wlasnie bede na obiad jadla i popijalam barszczem czerwonym Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje Marzec 2026 17.03.26, 12:46 Kendo, ale apetytyu narobilas takim obiadem? Chyba tez musze sobie takie cuda nagotowac. Odpowiedz Link
kendo mielone z kapusta 18.03.26, 13:47 www.youtube.com/shorts/SEk3Ozz4AKQ ciekawe ale pracochlonne do zrobienia Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 20.03.26, 11:36 opruzniam zamrazalnik z gotowcow, dzis rozmraza sie upieczona palka indycza, dogotuje swiderki,bo z sosem zamrozilam, u dzieciecia jakas salate ze sloika sobie poserwuje... Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 20.03.26, 12:23 Wczorajszy obiad składał się z pieczonych schabowych z plastrem ananasa i sera żółtego. Do tego przygotowałam surówkę z selera (+ jabłko, marchewka, sok z cytryny, miód, jogurt i deko majonezu, sól, pieprz), ziemniaki. Druga potrawa polędwiczki drobiowe w białym sosie z warzywami. To wszystko też zawieźliśmy wczoraj do córki. Dlaczego wozimy im obiady? A no po 1- uwielbiam gotować i dzielić się, po 2- pracują z domu ale 4 razy dziennie muszą wyjechać z dziećmi do i ze szkoły. Poza tym bardzo, bardzo często jeżdżą z dziećmi na różne zajęcia szkolne, terapeutyczne, językowe. Dlatego chcę im pomagać. Gotowanie nie sprawia mi kłopotu a wręcz na odwrót ale to chyba dlatego ze lubię po prostu gotować 😊 Wczoraj to wszystko udało mi się zrobić w godzinę. Dzisiaj po powrocie odgrzejmy i możemy jeść. W ten wolny dla nas czas możemy dysponować na różne tematy a jest ich sporo 🙂 Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 20.03.26, 12:45 super masz Kalliso z lubieniem gotowania, wtedy sa mozliwosci stworzenia wspanialych smakow, ja raczej gotuje z obowiazku,a sosow juz wogole nie umie robic i jestem w sumie bezsosowa,zawsze mam kwasna smietane czy leczo i tym sie wspieram smaczniutkie dania naszykowalas, lubie ananasa przy miesie. saltke podobna robie ale nie daje jablka, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 20.03.26, 18:46 Kallisto, obrotna pomyslawa Kobieta jestes, Ja tez lubie gotowac, ale na odleglosc dla corki to nie mam jak dowozic, bo pociag albo autobus, ale jestem zadowolona jak smakuja u mnie jak przygotuje. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 23.03.26, 13:27 Wczoraj mialam maraton gotowania, dzisiaj tylko do podgrzania, pulpety miesne w warzywkach z ryzem+salatka z gotowanych buraczkow, Mam jeszcze zamroonych pare kawalkow miesa na zupe, to musze tez przygotowac i zawekowac w sloiki, zeby ew, do urlopu nie posiwiecac sie w kuchni. Salatki jarzynowej juz nie mialam sily zrobic, moze dzisiaj ja zrobie?, kawiarenke tez musze zaliczyc. Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 23.03.26, 13:36 Sałatka jarzynowa i za mną chodzi Lusiu. Dobrze że dzisiaj nie sobota to jutro kupię 🤣 A obiad dla dzieci będę gotowała w środę na dwa dni. Ostatni sos z drobiem który zrobiłam to wnuczek jadł trzy dni pod rząd tak mu smakował . Tym razem przygotuję im pieczone części kurczaka w panierce czosnkowej i nastrugamy warzyw na kocioleknto sobie drugiego dnia wstawià do piekarnika. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 23.03.26, 16:44 dobrze Kallisto,ze wnuki lubie wszystko co nagotujesz, Lusia zadowolona z gotowania, ja jutro cos musze na pare dni nagotowac dzis mialam zupe na frykadelkach z miesa wiepszowego i cielecego,taka mieszanke w sklepie kupilam,wrzucilam garsc mieszanych warzyw i swiderki polamalam na polowki, smakowalo... Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 24.03.26, 13:09 zrobilam sobie pize, kupilam w sklepie gotowe ciasto wraz z sosem, rozwinelam/posmarowalam sosem/polozylama szynke/i indyczy bekon/pomidirki/posypalam utarta mozorela i upieklam, z kiszinej kapusty pod bok zamias prawdziwej z swiezej zrobilam z olejem i tez pasowalo, do popicia gazowane z czarnego bzu ...pychotka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 24.03.26, 14:09 Wczoraj na kolacje usmazylam placki ziemniaczane +sos z pieczarek, ale to nie byl trafiony smak pieczarkowy, nastepnym razem bedzie tylko zsiadlym mlekiem. Wiosenne apetyty mamy, ja zjadlam dzisiaj krupnik+kromka chlebka Wasa z zoltym serem. Kolacja ?. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 25.03.26, 13:29 od rana w radio mowia o "dniu gofra ziemniaczanego", mialam sobie je zrobic,ale zajeta pracka wiec moze innym razem, juz kiedys takie sobie zrobilam i smakowaly mi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 25.03.26, 20:54 Reklama wymysla rozne okazje do swietowania, aby sprzedawac odpowiednie produkty do tworzenia nowch smakow ? Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 14:17 dzis typowy szwedzki obiad, pieczona ich specyjalna kielbasa /typ mortadela) z kartoflami/pomidorem/cebula/marchewka/koprem rzymskim/obok,bedzie jeszcze porcja na jutro Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 17:15 KENDO Ty piekłaś czy sprzedaja pieczoną. Ja dzisiaj nasmażyłam całą furę blinów /na drozdżach/ ale było nie typowo bo po starciu ziemniaków okazalo sie,że mam tylko mąke tortową i z takiej zrobiłam. Poczatkowo myslałam,że nie będa dobre.Zamiast cebulki smazonej dałam tez suszoną. z torebki. Ciasto wyszło wolniejsze ale troche podrosło i placuszki sa cieniutkie i chrupiące. Dłuzej to trwało ale bedzie na potem. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 17:47 Marjo,kupuje sie ja taka normalna, mozna ja smazyc w plasterkach i mozna ja piec ponacinana i pomidory w plastrach wlozylam jak widac na zdjeciu, oblozylam dodatkami,ktore wczesniej wymienilam oddzielnie fasolke sobie ugotowalam,polowe jej zjadlam a kielbaske moge tez i na kromki pokroic na kolacje, na jutrzejszy obiad i tak starczy nawet za duzo.. a bliny z czym zajadasz, mi smakuja z kwasna smietana lub kwasnym mlekiem mozna z jajkami smazonymi a nawet na obied z gulaszem. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 17:49 kendo napisała: > Marjo,kupuje sie ja taka normalna, > mozna ja smazyc w plasterkach i mozna ja piec ponacinana i pomidory w plastrach > wlozylam jak widac na zdjeciu, > oblozylam dodatkami,ktore wczesniej wymienilam > oddzielnie fasolke sobie ugotowalam,polowe jej zjadlam a kielbaske moge tez i n > a kromki pokroic na kolacje, > na jutrzejszy obiad i tak starczy nawet za duzo.. > a bliny z czym zajadasz, > mi smakuja z kwasna smietana lub kwasnym mlekiem > mozna z jajkami smazonymi > a nawet na obied z gulaszem. > oczywiscie zapomnialam o zdjeciu Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 18:50 Przez Was zrobiłam się głodna a dopiero pijemy kawę 😂 Na dzisiejszą kolację przygotuję zapiekanki z szynką, pieczarkami, cebulą i żółtym serem. Do tego sos majonezowy. Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 19:18 Tym razem chociaz dobrze sie usamzyły jednak pochneły sporo oleju więc dodatki musza byc oszczędne i dietetyczne.Swiezo smazone raczej mi nie szkodzą jadłam bez niczego. Lubie tez z jogurtem, keczupem lub surówką . ale wypróbuje z jajkiem bo tak nie jadłam, ale to juz jutro. Apetyczna ta fotka. Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadania/obiady/kolacje 27.03.26, 19:21 KALISTO napewno bedzie kolacja smakowita ale majonez i ser żołty na zapiekance to nie dla mnie zwłaszcza na noc. Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 28.03.26, 20:52 Popatrzcie jakie smakowitości córka przygotowuje Lilusi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 28.03.26, 23:52 Inspirujace menu pokazujecie i opisujecie, ja sie zainspirowalam blinami i moze jutro bym sobie zrobila, chociaz dzisiaj nagotowalam barsz czerwony - jutro dogotuje tortelini i bede czula sie chyba zaspokojona . Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 29.03.26, 15:53 smakowicie zajada Lilunia, mam ma wiele inwencji kucharskich, ja dzis panierowanego dorsza z pudelka w AL-frajerze zrobilam i wyszedl smaczny, do tego kartofelki i pomidor w smietanie ze szczypiorkiem. Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadania/obiady/kolacje 29.03.26, 16:36 Sporo jest w sklepach gotowych dań dla maluchów, czego dawniej nie bylo. Mysle,że sa wartosciowe bo akceptowane prze z lekarzy dietetyków,. Znajomi nimi karmią swoje dzieciaki /bliznieta/ i sa zdrowie a oni maja wiecej czasu na spacery z nimi i odpoczynek. Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 29.03.26, 19:31 Oczywiście wybór jest niesamowity w gotowych i zdrowych produktach dla bobasów. Są firmy które prześcigają się w przygotowaniu potraw. Córka czasami małą karmi potrawą ze słoika a Lila młóci ile się da 😅 Córka lubi pichcić, szybko jej to wychodzi a teraz jest czas gdy przygotuję tego samego dania pod Lilę i pod resztę domowników. A ja wiem myślami menu na święta i mam totalną zaćmę 😭 Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 01.04.26, 13:25 wygoda ogromna dla matek z dziecim i teraz, jak nasze pokolenie i nasze dzieci,rodzice stali przy piecach i pitrasili rozniaste potrawy,co nie oznacze,ze teraz nie robia... dzis moj obiad byl z uduszonej por na masle dodany szpinak swiezy plus podsmazona korzeniowa seler w malych kawalkach by szybko zmiekla,zalalm na koniec slodka smietana ,zdziebko podusilama a kupilam tez wedzone polskie szynekczki i jedna obralab ze skory i tluszczu i wkroilam w to wszystko, smakowalo oczywiscie i bede sobie robic takie danie,bo mozna i rybe podac w roznych postaciach/panierowana/upieczona, oczywiscie przyprawilam pod swoj smak. na jedna porcje zuzylam cala por,zmniejszy objetosc podczas duszenia,a seler korzeniowy to tak objetosciowo,jak dwie srednie kartofelki. Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadania/obiady/kolacje 01.04.26, 17:30 KENDO uzyłas bardzo dobrych połaczeń witaminowych. Mało duszę warzywa ale zacznę teraz robic to częściej .Jem w iekszości jako surówki ale takie z dodatkiem mięska sa bardziej sytne jest odmiana. Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 01.04.26, 19:56 A ja do jutrzejszych roladek nadzianych pomidorami i serem przygotuję szpinak. Szpinak który przygotowuję bardzo lubię. Mało kto robi szpinak do obiadu, moja mam nigdy nie robiła. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re:sniadania/obiady/kolacje 01.04.26, 22:09 Często jem duszone warzywa. Szpinak i jarmuż są moimi ulubionymi i często goszczą w mojej kuchni. Mieszanki też gotuję. Ostatnio miałam dwa ziemniaki, małą cebulę, mała marchewkę, garść drobnych, brązowych pieczarek, kilka różyczek brokułu, a na koniec kilka plasterków cukinii. Twarde warzywa podsmażyłam na oleju rzepakowym razem z paroma kawałkami wędzonki. Potem dodałam resztę składników. Podlałam małą ilością wody i dodałam przyprawy: sól, pieprz, pierz ziołowy, majeranek, dwa suszone grzybki. Obiad szybki i syty. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 01.04.26, 22:10 Ale smakowicie sobie dogadzacie z jedzonkami Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 01.04.26, 22:34 sakowicie Wedrowiec, tez nieraz taki kolaz warzywny robie, ale ostanio obojetnie co zjem to zle sie czuje ze strony zoladkowej, odbija mi sie badzo brzydko i nocki sa" zle" Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadania/obiady/kolacje 02.04.26, 15:56 Moje obiady składały się z: - drobiowych roladek nadziewanych suszonymi pomidorami i mozzarellą, szpinak na ciepło i piure ziemniaczane, -klopsy w sosie pomidorowo śmietanowych. I na jutro mam labę od gotowania. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadania/obiady/kolacje 03.04.26, 00:16 Kallisto, takie pracochlonne obiadki przygotowujesz dla kilku rodzin, tak przemyslam te momenty, ale chyba te wszystkie produkty nie placisz sama, Twoja energia, zaangazowanie, zuzyta woda, energia w przygotowaniu tez kosztuje. Ja chyba bym na dluzsza mete nie dalabym rady, Zycze zdrowia i sily na to wszystko. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 03.04.26, 11:07 dzie Wielki Piatek, zjadlam grzanke z zoltym serem i marmolada z dyni zakupiona w sklepi, nawet smakowalo, obiad beda sledziki matyjasy w smietanie z kartofelka z koperkiem i szczypiorem kolacja sledzik w oleju, Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 03.04.26, 11:08 no wlasnie smaczne menu Kallisto przygotowala, musze zakupic suszone pomidory/mozorele i tez podobne danie zrobic i do tego ryz ze smacznym sosem cary np. Odpowiedz Link
kendo Re:szczypior czosnkowy 03.04.26, 16:23 www.youtube.com/shorts/KDNJakSIXNk fajny pomysl, trzeba sobie tak zrobic Odpowiedz Link
kendo Re:pasztet upieczony 06.04.26, 14:54 kendo napisała: > www.youtube.com/shorts/KDNJakSIXNk > fajny pomysl, > trzeba sobie tak zrobic uffff,z rana sie zawzielam i upieklam pasztet,ktory w planie byal na niedziele, a w poniedzialek bede go smakowac, nigdy nie moge dopasowac proporcji na jednen pojemnik, wyszlo tyle, Lusia dostanie do posmakowania, dziecie tez,jak bedzie chcualo to wiecej dostanie. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadania/obiady/kolacje 07.04.26, 12:33 dzie dziecie po swiatecznym jedzonku zapragnelo blinow, mamy gulas bedzie swietnie pasowac a i z Afil-kwasne mleko tez super pasuje. Odpowiedz Link
kallisto Re:pasztet upieczony 07.04.26, 12:39 Ojej Kendo, to masowa produkcja pasztetów Dawno temu raz wzięłam się za pasztet, nie wyszedł smakiem i więcej nigdy nie porwałam się na jego zrobienie. W niedzielę robiąc gołąbki zostało mi dużo farszu. Farsz przygotowałam 1/4 mięsa, reszta warzywa starkowane i ryż. Nie wiedziałam co z tym zrobić, utoczyłam kulki i zapiekłam w piekarniku. Jakie wyszły pyszne, chyba dzięki warzywom. Postanowiłam częściej wykorzystać taki skład i zapiekać podając do tego grzanki i sos np. czosnkowy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:pasztet upieczony 09.04.26, 00:32 Kendo, dziekuje za pasztet, b.b.mi smakuje. Kallisto, tutaj w sklepach sprzedaja mieso mielone np, z utarta marchewka, ja sama zrobilam taki eksperyment dodajac wlasnie ryzu, i smakowo jestem z tego zadowolona, zapiekalam w piekarniku ale na patelni. Dokladnie sosyr mozna robic wg, wlasnych smakow. Odpowiedz Link
kallisto Re:pasztet upieczony 09.04.26, 07:54 A to ciekawe a z czym jeszcze mieszają mięso? U nas konsumenci wolą chyba bez dodatków tym bardziej że u nas mielą mięso tuż przed zważeniem. Można wybrać kawałek dowolnego mięsa i poprosić o zmielenie. Odpowiedz Link
kendo Re:mielone z dodatkami 09.04.26, 12:15 kallisto napisała: > A to ciekawe a z czym jeszcze mieszają mięso? > U nas konsumenci wolą chyba bez dodatków tym bardziej że u nas mielą mięso tuż > przed zważeniem. Można wybrać kawałek dowolnego mięsa i poprosić o zmielenie. tak , w kraju tak miela np w Dino,zawsze tam kupowalam mielone, tu mozna kapuste uszatkowana sparzyc i dodac do mielonego, dodaje rowniez nieraz utarta marchewke a nieraz i por w cieniutkie krazki. pierogi ruskie sie podgrzewaja i niebawem bede jadla i w droge do dzieciacia zakupy porobic by na tydzien starczylo. Odpowiedz Link
kallisto Sniadanie 12.04.26, 09:12 Postarałam się przygotować dzisiaj takie urozmaicone śniadanie. Odpowiedz Link
kendo Re: Sniadanie 12.04.26, 10:03 super sie patrzy i smakuje wspaniale, jak w buffe hotelowym ja zjadlam paste z tunczyka z szczypiorem/majonezem/jajkiem/ogorkiem kiszonym. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 12.04.26, 10:17 ja wczoraj mialam typowo szwedzki obiad, kupilam gotowe tylko do podgrzania, serwuja to z jakami sadzonymi i buraczkami w plastrach, ja zrobilam por/marchew/seler/majonez/kwasna smietana-wymieszane wszystko, jedno jajo mi starczy tz.pokrojone w kosteczke kartofeliki/cebula/szynka jest wariant z kurczakiem i lososiem, mialam z szynka a nazywa sie pyttipanna Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 12.04.26, 13:14 Nasz wczorajszy obiad był bezmięsny składający się z pieczonych warzyw (papryka, batat, czosnek, cebula, pieczarki, cebula) i z pełnoziarnistego makarony z posypką. Chcemy raz w tygodniu posiłkować bezmięsny obiad i więcej ryb. Ostatnio posmakowałam sardynki w pomidorach i już czuję jak język ucieka mi do podłoża na samą ich myśl. Ostatnimi czasy częściej kupuję makrelę wędzoną. Muszę jednak poczytać czy taka makrela wędzona jest w prawdziwym dymie czy moczona w dymie wędzarniczym? Bo że sardynki zamknięte w konserwie nie tracą kwasów omega to już wiem. To wszytsko z zaleceń naszej p.k. Niby takie proste i każdy o tym wie ale nas trzeba czasem "popędzić" do zmiany diety. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 12.04.26, 19:03 Fajne,urozmaicone śniadania serwujecie. Ja nie mam juz siły i nastroju aby przygotować rozmaitości. Dodaje na pewno świeże warzywa i pieczywo tez muszę miec razowe i białe. Tez kupuję sardynki w puszce w oleju ale te drozsze bo inne mi nie smakują.Robie sobie pastę wtedy z białym serem,szczypiorkiem i keczupem, lub ogorkiem kiszonym. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 12.04.26, 19:51 Menum pod haslem rybek, tez lubie pod kazda postacia, ale makrela w pomidorach mi nie smakuje ostatnio, wole wlasnie sardynki w dobrym oleju. A ja mam 2 dni bezmiesne na obiad, tudziez sniadania i kolacje, ew. jak czuje sie niedosycona to uzupelniam roznymi owocami, ktore akurat mam w domu, stale to jablka i gruszki, a przez cala zime czasem byly truskawki, winogron, czarne jagody i maliny importowane z Maroco. Lubie rowniez avocado na kanapki (przewaznie zjadam jedna na sniadanie lub kolacje). a sadelko i tak sie gromadzi w nieachcianych miejscach!!!!! Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 12.04.26, 20:36 mi bardzo dawno temu dentysta powiedzial, ze jedzenie sardnynek jest zbawienne na zeby. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 13.04.26, 11:00 dzis bedzie panierowany dorsz /kartofelki/salatka z pomidora w kwasnej smietanie. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 14.04.26, 15:13 Kendo, a my dzisiaj kupiliśmy filety. I chyba je przygotuję w czwartek. A dzisiaj dokonałam takiego wyczynu: - dla nas kociołek, będzie jeszcze na jutro. Na jutro dla córki: -kociołek na surowo, jutro wstawią sobie do piekarnika, -na czwartek i piątek (będę gotować ) obiad z dwóch dań i deserem tj. rosół, potrawka z kurczaka w sosie, kopytka (już są gotowe), surówka z kapusty i deser z galaretki i owoców. Lusia pytałaś kiedyś czy córka mi płaci za obiady? Tak, od wczoraj liczę przeliczam wg paragonu. Najgorzej przeliczyć prąd, zużycie wody, przyprawy ale bez przesady jak gotuję dla siebie to zużywam ten sam prąd aczkolwiek i tak liczę bo np. zużycia wody do potraw czy do mycia produktów nie policzę. Doliczam koszt paliwa. Koszt jednego obiadu na ich czteroosobowa rodzinę wnosi 30-40 na dzień. Gotuję na trzy dni w tygodniu czyli średnio 35 zł x 3= 105. 105 x 4 tygodnie = 420 zł. Koszt zwrócony, a ja co raz bardziej się rozkręcam w gotowaniu. Już wynajduję nowe przepisy Ona jest szczęśliwa a ja mam co robić, nie obijam się od ściany do ściany tylko pożytkuję czas na coś smacznego Inaczej bym zesztywniała Teraz idę poleżeć, może skończę historię A. Strzeleckiego. Znakomicie i bardzo zabawnie napisana książka. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 14.04.26, 15:40 o jejku Kallisto, tak lubisz bardzo gotowac? ja robie to bo trzeba cis zjesc, choc,jak bylismy we dwoje i sp.tesciowa zyla,to wiecej nagotowalam i zanioslam, pozniej chciala bym jej gotowala, tez bralam symboliczna zaplate,blisko miszkala,wiec transpord odpadal,mialam ektra runde spacerowa, dobrze,ze masz takie hobby,milo spedzasz czasa zarazem smacznie pojecie wszyscy. relaksuj sie milo teraz. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 14.04.26, 16:10 Na pewno pomoc dzieciom i rodzicom dodaje KALISTO skrzydeł bo jest na to czas, pomoc drugiej osoby /co bardzo wazne/ i środek lokomocji dla szybkiego poruszania się.Bez tego takich osiagnięć napewno by nie było. Wazne, że jak na razie wszyscy zadowoleni . Tylko jedna sprawa tez jest przy tym b.wazna - nie zaniedbać swojego zdrowia . Przyjemnego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 14.04.26, 16:23 Zapomniałam dopisać, ze jeszcze dochodzi wyrywkowa opieka nad dziećmi .. Ponadto w Waszym wieku wg mnie podjęliście się sporo obowiązków , które nie będą bez wysiłku i stresu .Uwazajcie tez na serducho. Na koniec dopiszę,że skoro córcia i zięć pracują a Wy przejmujecie znaczne obowiazki to czy nie warto ubiegac sie o zasiłek chyba około 2tys. jako opiekuńczy tzw.babciowe. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 14.04.26, 17:19 Mario, młodsza córka musiałaby pracować a ja musiałabym opiekiwac się dzieckiem. Taka całodniowa opieka wykończyłaby mnie. Co innego raz w tygodniu i to nie w każdym opieka dwugodzinna. Poza tym teraz mamy dużo wiecej czasu niż wtedy gdy byliśmy czynni zawodowo. Wtedy byłam totalnie przemęczona. Teraz rozkładając pracę czy opiekę nie czuję przesilenia. Miałam czytać książkę i co zrobiłam? 😄 szukałam na Allegro historycznych książek dla taty. Teraz pijemy kawę. Kendo uwielbiam gotować, teraz też mam czas na urozmaicanie posiłków. A to ze gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność i błyskawicznie się wyrabiam i to ze dzieci lubią moje obiady to czuję z tego satysfakcję. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 15.04.26, 12:16 kiedys kupilam dwie kacze nogi juz calkowicie gotowe do spozycia, wiec teraz sie podgrzewaja bedzie na dwa obiady z roznymi salatami, dzis szparagowa fasolka i ryz na jutro cos innego wykombinuje.. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 15.04.26, 18:25 A ja dzisiaj miałam labę z gotowaniem ponieważ od wczoraj została nam potrawa kociołkowa a na jutro rosół i sos drobiowy. Czyli jak się dobrze zakręcę jednego dnia to potem mam dwa dni wolnego i to jest organizacja Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 15.04.26, 19:19 Pochwale sie i ja.Zrobiłam pod wieczór sałatkę jarzynową, bo wczoraj był rosoł , zostały warzywa pozostałe miałam, groszek,jabłko, ogorek, jajka,etc i wyszła fajna sałatka. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 15.04.26, 19:56 Och Mario, jestem najedzona kolacją ale na sałatkę miałabym chrapkę Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 15.04.26, 20:07 mialam salteke jarzynowa na swieta,zrobie ponownie na koniec maja,raz w miesiacu sobie tak ja serwuje, na kolacje dijadlam swiateczny pasztet, polska zywiecka jeszcz etez zostala.... mam zawekowany sloik rosolu,moze na niedziele otworze i bedzie niedzileny roslol. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 17.04.26, 13:32 zjadlam cala noge kaczki/surowka z por/seler/marchewki/sol/pieprz/majonez/sok z cytryny/i oczywiscie pure z kartofelka.. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 17.04.26, 14:22 U nas dzisiaj taki obiad: mielone z dużą ilością warzyw pieczone w air, surówka z kapusty z dużą ilością zielonej pietruchy ziemniaki ze szczypiorem, studzone. Studzone dlatego że dzisiaj po rozmowie z p.k. okazało się że mąż trzymając dietę powinien zrezygnować z gorących. Mało tego będzie miał 9 wizyt w roku z dietetykiem. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 17.04.26, 15:26 dokladnie Kallisto, zimne ziemniaki nie tucza. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 17.04.26, 20:53 Kallisto,. a to zagrozony jest cukrzyca malzonek?, zamast stania z wedka w jednym miejscu, lub siedzenia na krzeselku polowym, proponowala bym marsze na biezni, lub w naturze. ???.... Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 18.04.26, 07:07 Lusiu, stan przedcukrzycowy który z czasem o ile nie dba się o prawidłową dietę może przejść w cukrzycę. Dlatego jest wskazane prawidłowe żywienie. Mąż w przeciwieństwie do mnie nie bardzo jej przestrzega. Dobrze jest gdy lekarz uświadomi pacjentowi jakie mogą być zagrożenia w przyszłości. Niedbanie o siebie teraz może spowodować niepotrząsane skutki, problem z sercem i nerkami. Dlatego trzeba coś przedsięwziąć. Na początek odpowiednie dobieranie produktów zamiast od razu terapię lekami. Dlatego też jeśli jest możliwość skorzystania z porad dietetyka ( w ramach NFZ) to dlaczego nie? Poza tym mąż ma nadwagę to przyda mu się wskazania specjalistki, wówczas będzie czuł respekt i motywację do zadbania o siebie, taka mam nadzieję 😀 Z wędka staje raz na jakiś czas, na codzień uprawia marszobiegi. Taki wysiłek nie wiele działa na tusze gdy nie wspomoże się tego odpowiednim żywieniem. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 18.04.26, 07:09 O to tak apropo 😀 Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 18.04.26, 07:11 Bardzo dawno temu nie jadłam ptasiego mleczka a tak je uwielbiam 😱 muszę sobie odmawiać tym bardziej ze po świętach jadłam dużo ciast 😱 dobrze że mało nie kosztuje to mija ochota na kupowanie i wrzucanie cukru do brzucha 🤣 Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 18.04.26, 12:17 ech ta nasza dietka, roznie z nia mamy, czasami nadejdzie taki moment,ze ja przerywamy , bo naszla nas ogromna chcica na cos slodkiego czy bardzo kalorycznego w tluszczyk, sama doswiadczam takich stanow, Kallisto ruch fizyczny wspomaga stany przedcukrzycowe,chwali sie,ze chce Maz pracowac nad soba-zycze dobrych efektow, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 18.04.26, 12:17 gulasz/kasza jeczmienna/od wczoraj surowka .. a planuje tez i bliny zrobic, zobaczymy czy starczy ochoty... Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 18.04.26, 16:14 Jest bardzo duzo ksiazek , poradników o diecie w stanach cukrzycowych z przepisami na wykonanie jedzonek. Rozpiski na dnie i tygodnie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 19.04.26, 09:11 Wszystkie wiemy o dobroczynnosciach odpowiednich diet, zalezy wszystko od naszej silnej woli aby je przestrzegac. Ja mam okresy przestrzegania i samowoli, jem na co przyjdzie mi ochota nie zwazajac na diety, no coz zyje sie tylko raz, a ptasie mleczko tez uwielbiam, ale jem tylko raz w roku jak goszcze w polsce. chociaz ostatnio sobie odmowilam tej przyjemnosci, Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 19.04.26, 09:17 ech z dietkami, wczoraj nie mialam na sniadanie zadnych bulek/chleba zjadlam cos innego bezmacznego i poczulam sie nagle" leciutka odsrodka" jak to mawia moja starsza siostrzenica,ze maka nam -nie potrzebna do zycia- wracajac do dzisiejszego sniadania,bylo typowo szwedzkie:sledzik w oleju na kromce ciemnego ziarnistego chleba i jajko na twardo-pycha.. obiad bedzie ostania porcja nogi indyczej/kartofelki odsmazanae i jakas salte wymodze. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 20.04.26, 14:50 A u nas taki był obiad: szaszłyk z polędwiczek drobiowych z papryką, cebulą, pieczarką, cukinią. Do tego wyjątkowo chleb IG. No takie smaczne wyszło że można się było przejeść. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 20.04.26, 15:57 smakowite jedzonko Kallisto, ja mielony z kartofelka i buraczkami Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 20.04.26, 22:28 Kendo, Kallisto, smacznie podjadacie sobie, ja ugotowalam ukrainski barszcz i tez pojadlam, na jutro tez mi zostalo, do tego kromka chlebka Wasa z soltym serem. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 21.04.26, 18:17 Smazyłam wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem.Ostatnio dodaje tez do niej rozmaryn i bardzo mi tak smakuje. Gotowane kartofelki i zrobiłam surówke z mlodej białej kapustki z ogorkiem świezym,koperkiem , szczypiorkiem i jogurtem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 21.04.26, 19:04 maria88, zaserwowalas sobie letni obiadek. Za mna tez juz mloda kapustka w myslach, ale raz widzialam w sklepie i stwierdzilam ze cena byla b.wygorowana, i nie kupilam, bo moze gdzies pedzona pod tunelem foliowym. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 21.04.26, 19:06 A zapomnialam napisac, ze na kolacje jadlam swojej kawalek drozdzowki z jablkiem i kruszonka i popilam kakaem, ciekawe kiedy zechce mi sie spac, a slonce jeszcze swieci mi we wszyskie okna.? Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 22.04.26, 12:55 dlugo juz widno wieczorami jest, od rana krzatalam sie po balkonie, powynosilam juz do piwnicy resztki przetworow,tam stala tem,wiec zdaze do lata pozjadac , balkon tez odkurzylam,jutro poduszki z piwnicy przyniose na krzeselka i bede mogla upajac sie balkonowym zyciem, chociaz najczesiej siadam na bujny fotel co sp.Xystos dla mnie kupil,jak sie zachwycilam nim w sklepie. przymierzylam i odprasowalam jedna pare spodni letnich,na razie pasuja, czas juz troche na "letniaka" sie ubierac w jasniejsze kolory i ciensze struktura ciuszki, zaraz do miasta tez musze, sprawdzic wloczke do irlandzkiej koronki, na razie robie probki,z ktorej bedzie najlepszy efekt, pozniej do ukrainskiej kawiarenki i wieczorem juz bede w domciu tak okolo osmej godz,jak wczesniej zamkniemy. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadania/obiady/kolacje - kwiecien 2026* 23.04.26, 17:16 dzis taki szybki "obiad" po powrocie do domu zrobilam, mialam zupke chinskazalalam woda, w ganku wrzucialam pokrojony drobno jarmuz i klopsiki i pozniej zlaczylam wszystko i zjadalm, czesto tak nie jadam,ale smakowalo i zupowo bylo. na jutro juz mam upanierowany/usmazony kotlet rano dla dzieciecia sazylam 2 st,to przy okazju i dal siebie zrobilam. Odpowiedz Link