lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 02:51 Witam w m-cu Czwrwcu Czerwiec to szósty miesiąc w roku, który liczy 30 dni. Jest to czas przełomowy, w którym przyroda osiąga pełnię rozkwitu, a na półkuli północnej kończy się wiosna i zaczyna astronomiczne lato. Nazwa wywodzi się od czerwonego barwnika do tkanin, który wyrabiano z owada czerwca polskiego zbieranego wlasnie w tym miesiacu.. - 21dnia czerwca następuje letnie przesilenie Słońca. - Wtedy w Polsce dzień trwa najdłużej, natomiast noc jest najkrótsza. - Wtedy to kończy się wiosna, a zaczyna się lato. Zycze Nam m -ca bez stresow w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 03:01 >> Czerwiec na maju zwykle się wzoruje, jego pluchy, pogody często naśladuje. << 01.06 - Dzień Dziecka 04.06 - Boże Ciało 23.06 - Dzień Ojca 28.06 - Niedziela handlowa Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 06:52 nastepny miesiac za nami, witam Was cieplutko, czerwiec,ciekawe jaka pogoda nas obdarzy, na razie +13C/zapowiedziane przelotne opady, plan dnia jakis sie wymysli by dzionek milo uplynol. ponoc zabki przynosza szczescie? Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 07:06 zapodana ptaszyna Pokląskwaod Wedrowiec, tak spiewa ebird.org/species/whinch1?siteLanguage=pl www.youtube.com/watch?v=-hv_oDIwD_I Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 08:44 Dzień dobry Wędrówka napisała: "Podziwiane za trele słowiki przez rok słuchają piosenek innych osobników, zanim zaczną śpiewać – powiedział PAP prof. Michał Budka z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza (UAM) w Poznaniu. Dodał, że z kolei szpaki, by zapamiętać nową frazę, muszą pozbyć się z pamięci starszych dźwięków." Dziękuję Wędrówko za ciekawostki przyrodnicze. Za oknem mam pochmurno,a laptop robi co chce Może później znormalnieje. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 12:37 Witam w dzień świateczny naszych dzieci, bo chociaz juz dorosłe to zawsze dla nas pozostaną dziećmi. Jest slonko ale chmurki też, chyba ka narazie upału nie ma.Czekam na ocieplenie w domku . LUSI prognoza na czerwiec to nie wrózy nic dobrego w pogodzie. Zreszta czerwec zazwyczaj był deszczowy. Chyba jednak zrobię pranie, więc zmykam. Dobrego dzionka zyczę. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 17:06 Dzień dobry Czerwiec zaczął się sporym ruchem na forum, więc i ja dołączam. Jago, to nie ja zamieściłam tę interesującą informację. Kendo, dziękuję za głos pokląskwy - będę nasłuchiwać. Przeczytałam ciekawostkę. "Ponieważ wszystkie dużo czytamy, mamy duże szanse dożyć wieku matuzalemskiego Okazuje się jednak, że ruch i dieta to dopiero początek. Osoby, które chcą starzeć się wolniej, powinny zadbać także o kontakt ze sztuką, kulturą. Tego typu rozrywka jest szczególnie ważna dla mózgu i psychiki. Wpływa na kilka mechanizmów, które mają znaczenie dla długowieczności. Badacze brali pod uwagę różne aktywności związane z kulturą i sztuką: słuchanie muzyki, czytanie, śpiew, taniec, malowanie, rękodzieło, chodzenie do muzeów, branie udziału w koncertach. Okazało się, że osoby regularnie angażujące się w tego typu aktywności starzały się biologicznie wolniej niż osoby robiące to sporadycznie lub stroniące od takich rozrywek. Znaczenie miało nie tylko to, jak częsty był kontakt ze sztuką, ale także to, jak bardzo różnorodne były aktywności, w które angażowała się pojedyncza osoba. Specjaliści ostatecznie doszli do wniosku, że kontakt ze sztuką lub kulturą raz w tygodniu wiąże się z ok. 4 proc. wolniejszym tempem starzenia biologicznego." Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 20:40 To wszystko jest bardzo mądre co napisała Wędrówka na temat bycia aktywnym w zyciu kulturalnym. Mam znajomą ktorą jest starsza ode mnie o 2 lata i po zawale ale "na okragło" w czymś uczestniczy . To chyba zalezy od charakteru bo ja nawet żeby mi ktoś dopłacał nie lubię grupowych wyjazdów i uczestnictwa w grupowych spotkaniach. Tak było zawsze ze mną i tak chyba zostanie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 01.06.26, 21:43 Mario, większość opisanych aktywności wykonuje się w samotności. Czytamy, słuchamy muzyki w radiu, zajmujemy się robótkami na drutach czy innym rękodziełem w pojedynkę. Ja też nie lubię zorganizowanego działania. Należę do bardzo aktywnego Uniwerytetu Trzeciego Wieku, ale nie byłam na żadnej wycieczce, wspólnym wyjściu do teatru czy np. zorganizowanych obchodach dnia kobiet. Wyjątkiem są wykłady. Na ciekawe idę, wysłucham i wychodzę Żabki przynoszą szczęście? Więc szczęśliwej, spokojnej nocy Dobranoc Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 09:23 Dzień dobry. Dopiero 2 dzień czerwca a już tyle postów, jest co czytać 😊 Lusia jak zwykle przybliżyła nam opis czerwca i nazwę pochodzenia tego pieknego letniego miesiąca. Pierwszy raz słyszę nazwę takiego ptaszka, trudny do wymówienia a do zapamiętania jeszcze bardziej 🤣 U nas też dużo się dzieje, od wczoraj jesteśmy w swoim domu i zaraz wyruszamy z powrotem nad jezioro. Pięknego dnia 🌝 Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 10:24 tak szybciutko , czas mnie pogania, wieczorem bedie juz luz. udanego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 10:48 Hej !!! Za oknem +20..C, od czwartku do soboty zapowiedziany deszcz? Nic szczegolnego w planach nie mam, bedzie co bedzie, wyjelam ruskie pierogi z zamrazarki dorobie mizere z ogorka i obiad zapewniony. Kallisto ma co dzien urozmaicenie, nie nudza sie. Kendo juz wyslala sms- podjedzie do mnie i gdzies pojedziemy?. Milego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 13:55 Oj zapomniałam coś napisać ale właściwie nie ma co. Ranek był całkiem ładny,też mam 20st. ale słonko teraz mizerne. Kalisto masz długą drogę na miejsce,to cyknij jakąś fotkę z drogi. Ja najlepiej czuję się w domu,nie lubię tłumów.Pewnie zależy od tego,kto w nim jest. Co rodzina,to inny model. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 15:59 Witam.Była awaria u mnie w necie.Reklamowałam i od nie dawna juz mam. Dzionek od rana pochmurny i wcale nie za ciepły, gdzieś musiało dobrze popadać. Zakupy częsciowe zrobiłam w Biedronce.Ludzi nie wiele i wyboru warzyw także. Owoce tylko te z wyższej półki i nie na kieszeń emeryta. Teraz zjadłam obiad i czas zabrac sie do prasowania. Spokojnego popołudnia życzę. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 17:35 Dzień dobry I wczorajszy, i dzisiejszy ranek spędziłam na planowych, okresowych badaniach lekarskich. Zajęło mi to trochę czasu, ale tak to jest, gdy mieszka się na peryferiach. Przy okazji miałam spacery w miłej, porannej pogodzie. Za to jutro ochłodzenie i deszcz. Ciągła huśtawka pogodowa. Resztę dnia spędzam na czynnościach „kulturalnych”, czyli czytam książkę i słucham radia Z internetem też mam problemy. Chwilami wolno działa i stacjonarny, i ten, który uruchamiam ze smartfona przez hot spot. A tak dobrze kiedyś żyło się bez tych cudów techniki Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 18:30 wreszcie jestem, mam pare pilnych spraw do zalatwienia,ktore pochlaniaja mi bardzo duzo czasu, nie chce usze´czegolniac , pogodowo dzis cudnie ze sloncem ale nie z chlodnym wiatrem,choc i tak obecnie +20C, szybko mi dni uciekaja, Kallisto ma zajecie z letnim domkiem i tez sie "kreci u nich" jak i u mnie,echhh Wedrowiec ciekawe artykuly nam podsuwa , wlasnie polaczenie z kultura/fizycznym ruchem/dieta,mamy szansze na bycie bardzo dlugo byc mloda....choc geny swoje robia... ale wewnetrzne organy pewnie zachowuja sie ciut mlodsze? dwie ptaszyny co Jagusia zapodala do posluchanie, faktycznie ciezko rozroznic je... miejmy mily wieczori moze spanie bedzie dzis w lozeczku bo padnieta jestem kwiatki z tutejszego osiedla Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 18:34 ach zapomnialam odniesc sie do wpisu Mari, cos pamiec mnie zawodzi od miesiaca... dobrze,ze wiedzialas gdzie monitowac o sprawny internet tu juz mamy czeresnie hiszpanskie/truskawki krajowe/morele i paragwajskie brzoskwinie, sa w przestepnej cenie i bardzo soczyste, w srodku lata juz mniej odczuwa sie w nich soku, dzeszcze zapowiedziane na od srody,oby nie w sobote,bo spotkanie rodzinne chcemy zrobic. relaksuj sie milo,jak i my Wszystkie Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 20:48 Wędrówko dobrze ze otrzymujesz badania kompleksowe bo u mnie rodzinny cyka wybiórczo i w sumie nic się z nich nie wie.Oszczędzają w przychodni na skierowaniach. Dopiero jak coś zaczynam wymagać to dostaję ale i tak nie zawsze dokładnie to co powinnam. Chyba zmienię przychodnię. KENDO dobrych, swieżych ryb i owoców można Wam zazdrościć. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 21:06 tak Mario,mamy dobrze,bo nieraz samochodzik typ Nyska jezdzi po pillowych okregach i sprzedaje ryby w roznej postac, przy sklepie tez stoi specyjalny woz z rybami a w duzych marketach jest duze stoisko z nimi, co prawda droga tu ryba ale zjesc swiwerzo zlowiana smakuje wybornie. co do badan ,tu lekarze tez sa oszedni, dopiero jak "glowe pod pacha sie przyniesie" to zaczynaja ratowac pacjeta... zycze milego odpoczynku Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 22:23 Mario, moje badania, to nie zasługa lekarza rodzinnego. Nawet nie wiem, kto nim jest, tak często zmieniają się. Wizyty, które miałam, to bardzo stara historia. Po prostu do okulisty i jeszcze jednego specjalisty chodzę od bardzo dawna i oni sami wyznaczają termin następnej wizyty. Dobranoc Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 02.06.26, 22:55 Ale fajna żabusia .Dobra poza ale ja spie na boczek. Pogadałam z Al-em a teraz dobrej nocki życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 03.06.26, 10:16 witajcie Dziewczyny sloneczko swieci/+20 C/i deszcz zapowiedziany na wieczorna pore, znowu mam zajecie ...ech.. zycze nam milego dzionka Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 03.06.26, 11:32 Piekne kwiatuszki od KENDO na powitanie. Ja tez Witam. U mnie od rana pochmurnie i w hatce naprawde zrobilo sie chłodno. Czekam na słonko, moze sie pokaże. Wstałam o 6tej zaliczyłam pobliski market i ryneczek dzisiaj obficie zaopatrzony w truskawki. Kupiłam i juz podjadłam.Trafiły mi sie b.smaczne 12 zl/kg więc cena juz przystepna. Dzionek mam pełen planów, więc do wieczora. Zycze pogodnego dnia. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 03.06.26, 11:33 chatka ma b yc oczywiscie ch a nie tylko h, to pospiech.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 03.06.26, 14:44 Hej !!!! tym roku nasze miasto nie poskapilo pieniedzy na dekoracje kwiatowe w roznych punktach miasta. A jezeli chodzi o miody, to jesienia kupilam ze smakiem aleosu, nawet smakuje, jak czulam sie podziebiona to po lyzece sobie aplikowalam, dobrze ze maly sloiczek, to szybko go wyproznie. I tak godziny umykaja, przeszlysmy z Kendo prze sklepy, bo wielka wyprzedaz, ale nic dla siebie nie kupily, tylko prezent urodzinowy dla naszej madralinskiej. Slonce jest, wiatr rownez, ale w miare cieplo, zycze Nam przyjemnej srody. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 03.06.26, 21:51 Dobry wieczór Każde miasto mogloby pozazdrościć takich kwietników. Czy władze miejskie dbają też o inne sprawy ważne dla życia mieszkańców? Pewnie tak. Przyjemnie jest żyć w takich warunkach. Wiosna dobiega końca, a jeszcze pierwiosnek nie śpiewał na dobranoc Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 08:41 sliczna malutka ptaszyna www.youtube.com/watch?v=Nzj8oAzqVwE dziekuje Wedrowiec witam Was Dziewczyny, plan od samego rana lezac w lozeczku sobie zrobilam, ciekawe czy zdolam to wszystko wykonac, ciekawostka z ostaniej chwili, niektore Komuny pokupowaly zapas wody "w razie wojny"co ma przydatnosc az 20 lat, juz sie pojawily glosy,ze to firma chce sie dorobic na roznych sytuacjach i sprzedaje, choc podali rowniez przydatnosc wody butelkowej,ktora stala 10 lat i byla dobra do spozycia... zobaczymy czy beda dalej ciagnac ten temat, za oknem wieje/pochmurnie/mam byc chlodniej i wieczorem deszczowo,wczoraj popadalo i zrosilo ziemie, zycze nam udanych planow. zrodzinnego ogrodu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 11:15 Hej !!!!! Oj te plany, moje tez dzisiaj bardzo bogate, ale nie wiem czy bede miala sily dla ich wykonania, nazbieralo sie wiele zaleglosci przez caly miesiac maj, ale najwazniejsze, musze gruntownie posprzatac pokoje, obiad mam do podgrxania to bedzie latwiej, Kendo znajome piwnie, te akutrat nie pachnialy. W tygodniu tylko bedzie 2x kawiarenka, przerwa letnia bez piatkow, to tez bedzie troche wytchnienia i mniej stresu?. Zycze Nam spokojnego swietowania w Polsce, u nas nie ma czerwonej kartki w kalendarzu Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 12:13 Dzień dobry Piwonie, moje ulubione Szkoda, że akurat te nie pachną. Niedawno kupiłam frezje - ten zapach też lubię. Były w pączkach. Rozwinęły się pięknie, ale nie pachniały. Szkoda Planów miałam na dziś sporo, ale musiałam je zmodyfikować. Przez moją ulicę ma przechodzić procesja, a przed domem stoi ołtarz. Nie mam innego wyjazdu, więc dwie godziny wypadły z planów W ubiegłych latach była inna organizacja ruchu. Komuna ma rację kupując wodę. Nasz samorząd kupił urządzenie do paczkowania wody. Łatwiej będzie dostarczać w postaci worków z zaworem o pojmności 5 litrów. W sytuacjach awaryjnych ławtiej tak dostarczać wodę niż za pomocą beczkowozów. Dla ludności też lepiej odbierać takie pakunki, niż stać w kolejce z wiaderkami w garści. Ja mam własne zapasy wody. Pięć pojemników wody źródlanej, każdy po pięć litrów. Niestety, kończy jej się ważność, więc trzeba będzie kupić nowe. Spokojnego czwrtku Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 13:01 Dzień dobry Ja już się zbieram żeby wstać.A mam za zadanie zrobić obiad z królika na jutro. Dziś Ala zrobiła jarski,bo z kalafiora ,parówki cielęcej i małosolnego. Ala,ani mąż nie jedzą królika,bo przypomina kota.A ja w dzieciństwie często jadłam, bo trzymaliśmy króliki.To będę jadła 2 dni,a może zamrożę. Brzydko za oknem,tylko podleję kwiatki.Dzięki nim mam zawsze 15 l wody i wiadro wody na podmianę dla rybek. Chyba będzie padało,bo prawie ciemno i 16st. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 16:05 Witam światecznie. Słonka ciut, ciut ale nie pada.Moze te chmury od JAGI pójda sobie precz i nie przesuną sie jak zwykle do mnie. Woda to dla mnie trudny temat.Nasza woda jest z duża iloscia kamienia.Wkurza mnie wszedzie tworzacy sie osad i zapychanie rur,czajników etc.Do mycia tez nie bardzo bo twarda, musze twarz półukac w wodzie miękkiej,przegotowanej bo szczypie. Do picia kupiłam dzbanek do filtrowania ale też musze go wymieniac 2 razy w miesiącu bo inaczej mam osad w czajniku .Kupuję wdoę żywiec Zdrój i tu mam problem bo przywozę po 5 butelek wózkiem ktore potem muszę wnieść a sił coraz mniej. Nie ma w poblizu marketów dostarczajacych do domu. Juz rozgladam sie za krasnoludkiem. Piwonie tez bardzo lubię rosna przy naszym bloku i o dziw w tym roku przed Bozym Ciałem nikt ich nie pozrywał jak to bywało w latach poprzednich. Wiecej nic ciekawego nie mam do napisania, więc dobrego popołudnia.życze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 16:58 Jaga chetnie bym sie wprosila do Ciebie na obiad z krolika, sp, Tata chodowal, a pozniej kupowalismy w sklepie do obiadow, b. lubie w sosie smietanowym. Chyba wszedzie obnizyl sie poziom wod gruntowych, widze to u mnie na 3 pietrze woda nie ma tego cisnienia jak sie wprowadzilam. Przelecial lekki deszczyk, ze prawie ulice, chodnik suche, slonca jak na lekarstwo, za popielatymi chmurami sie skrywa. Milego popoludnia i wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 18:04 ech,u mnie Lusia nie padalo deszczykiem, plan dnia w polowie wykonalam, trzeba sie oszczedzac i dbac o prace by na dluzej starczylao, zaraz legne na kanpke ,moze cos na youtubie ciekawego znajde do wysluchania ochlodzilo sie ja powinnam chyba kupic pojemnik piecio litrowy na wode i miec w razie co, sa tylko z plastyku, na rano zawsze mam w termosie przegotowana ciepla wode do popicia tabletek i do zaparzenia kawy w przefiltrowanym dzbanku. miejmy ciekawy wieczor. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 21:49 Dobry wieczór Prawie cały dzień był deszcz i krążyły burze. SPrawdzałam na mapach pogody. Spora część Europy miała podobną aurę. Może jutro będzie lepiej, ale deszcz jest bardzo potrzebny. Awięc, niech pada, ale bez burz Dobranoc Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 04.06.26, 22:30 Próbowałam obejrzec Festiwal z Opola debiutów ale to co mlodzi tam spiewali to nie dla mnie ta muzyka więc właczyłam Trwam i jest koncert z Rzeszowa az milo posłuchac i popatrzeć.Chociaz deszcz tam pada ale mlodzieży duzo i starsi pod parasolami zadowoleni, podspiewują i wcale im nie pilno zrezygnować. Deszczowa dobranocka od Wędrówki i ja tez zyczę dobrej nocki. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 05.06.26, 08:44 urocza deszczowa dobranocka witajcie juz w piateczek, jakos nie mam ochoty na nic robienia.. przed blokiem rosnie jakas odmiana bzu-lilaka mini,ma bardzo intensywny zapach,musze zamykac okna zwieczora bo bardzo mi ten zapach przeszkadza miejmy udane chwilki Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 05.06.26, 11:44 Przepiękny ten bez, takiego nie widziałam. Witam .Nie tylko Ty KENDO masz takie smętne chęci do pracy. No bo cały czas pogoda nie stabilna. Więc nic nie będę planowac i co się da to sie zrobi. Zaliczyłam juz aptekę .W ciagu tygodnia mój lek stały zdrożał o 2 zł i starcz6y tylko na tydzień, kupiłam więc 2 opakowania.bo w innych aptekach cena juz wieksza. Truskawki na ryneczku w róznych cenach ale np.w Lewiatanie okazały sie najtańsze 10zł/kg i swieżutkie b.ładne. Prania byc nie moze bo nie mam gdzie suszyć,moze byc burza i nie ma słonka. Bedzie inne zajecie domowe bo narazie nie planuje więcej wychodzić. Slonecznego dzionka zyczę bo ciepełko jest a nawet parno. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 05.06.26, 11:44 Dzień dobry Nie mogę się doczekać słoneczka,ale było fajnie,bo nie wiało i 18st. cały czas. Podlałam tylko kwiatki,na szczęście zapach do Was nie dojdzie,ale jaśmin nie jest uciążliwy,wieczorem bardziej pachnie. Kiedyś zamówiłam lilaka,też był mini,ale felerny i nie przyjął się. Może na przyszły rok się uda Dobrze że nie jestem uczulona .Miłego dnia Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 05.06.26, 13:35 JAGO pieknie,pieknie masz.Te rabate kwiatki to widze chyba pierwszy raz. U mnie tez pochmurnie i cieplutko i bez wietrzyska zimnego.Moze padac i niech pada.... Ide odgrzac obiadek dorobiłam surówke białej kapusty do bitek w sosie z kaszą gryczaną. Na deser będa truskawki.Dzis u nas cena skoczyła i na ryneczku były bardziej mokre. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 05.06.26, 14:33 Dzień dobry w pochmurne, ale bezdeszczowe popołudnie Znam zapach tego lilaka. Nie jest przyjemny. Nie lubię też woni ligustra, a wkrotce zacznie kwitnąć Mimo że sporo firm ma dziś wolne miałam zaplanowane pewne spotkanie. Trochę przesunęły się godziny, więc plan reszty dnia lekko rozsypał się. Już go pozbierałam i jestem na bieżąco. Zakupy, w tłumie kupujących, zrobione, obiad gotuje się pachnąć. Jeszcze krótkie porządki i odpoczynek przy herbacie i truskawkach🍓 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 05.06.26, 23:47 Dobry wieczor !!!! Tak przelecial piateczek, na nic nie robieniu. W miejscie bylo gwarno i tloczno, szkoly ostatnie klasy konczyly nauke, i jak co roku, na czym sie dalo i jak sie dalo przemiezali miasto w roznych udekorowanych whikulach, z okropnym krzykiem, gwizdkami, b.b.glosna muzyka, wiele czlonkow rodzin ich witalo na wyznaczonych trasach ulic. Tak trawalo do poznych godzin popoludniowych, ale wiczor jest spokojny. 2x lekki deszczyk zaznaczyl swoja obecnosc, ale to nawer rosy nie zrobil, Jsminu zapach mi nie przeszkadza, ale ten mini bez co pokazala Kendo, tez b.mi dokucza zapachem, bo rosnie prawie pod moim balkonem. U Jagi kwieciscie, obficie kwitna kwiatki, ma przyjemne posiadowki na balkonie. Po truskawki pszlam ale ich nie kupilam, bo byly czeresnie i nektarynki, ktore przynioslam do domu. Mam nadzieje ze nocke przespimy, czego Nam zycze, a jutro sobota. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 06.06.26, 09:12 Witam z pogodą deszczową, pochmurną i +15 jak narazie. Ma byc cieplej. Dzisiaj i jutro Jarmark Hetmański.Zapowiadaja sporo atrakcji może pogoda za bardzo nie preszkodzi. Czy sie wybiore to na razie nie wiem. Zbieram sie po truskawki na ryneczek. Zyczę dobrej soboty. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 06.06.26, 12:05 To i ja powitam owocowo Już zjadłam pierożki z serem i truskawki ze śmietaną na słodko. Długo czekałam na słonko,ale już mam choć nie natarczywe Mimo kwiatów na balkonie,za mało przebywam na balkonie,zawsze jest jakaś przeszkoda, a najgorszy to wiatr.Lato się zaczyna,to się postaram. Jak Kalisto jest na działce,to nie może do nas pisać? Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 06.06.26, 16:48 witajcie juz popoludniowo, wrocilysmy z wycieczki znad morza Baltyku i stateczkiem plynely.. no taka atrakcja w Swieto Narodowe Szwecji dzisiaj. byla mozliwosc by sie przejechac nim,bo uzywaja go do ratowania na morzu zycze nam milego wczesnego wieczoru Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 06.06.26, 20:28 To przyjemny dzionek miałyscie. Ja nie byłam na jarmarku , ta nie stabilna pogoda nie zachęciła mnie do dalszego wyjścia. Niebo bylo cały czas pochmurne a słonko tylko kilka razy sie pokazalo. Teraz ide moze posłuchać opolskie spiewki. Wszystkim dobrego odpoczynku wieczornego zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 06.06.26, 20:52 tak Mario, dzionek udany byl, zwlaszcza przejazdzka" ratunkowa lodka" jak powoli plynela bylo OK,jak na otwartym morzu ,musialam chustke nalozyc na glowe, inaczej wiatr by wywial mi wszystkie wlosy z glowy... ogladam koncert ,rodzina krolewska na pierwszych rzedach siedzi/rzad obok i na nastepnych, znani artysci,raczej ci co maja repertuar w miare spokojny i nie krzykliwy, duzo ludzi ma regionalne stroje na sobie z roznych regionow, Krol wrecza flagi roznym regimentom/zrzeszeniom panstwowym,/klubom sportowym itp... wiec sluchamy obie muzycznego programu milych chwilek zycze acha,Jagusi balko slicznie sie rozkwiecil. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 06.06.26, 22:02 Dobry wieczór Odmienną miałyście dziś sobotę. Pogoda i jej brak, pobyt w domu i wycieczka stateczkiem. Pięknie obchodzicie święto narodowe Przez pewien czas będę miała gości z zagranicy, ale musiałam pojechać po nich na dworzec do sąsiedniego miasta w Niemczech. Tylko 60 kilometrów, ale jazda wspaniała. Tak pustej autostrady nie pamiętam od lat. Boczna droga też była spokojne, a na przejściu granicznym tylko znudzeni strażnicy gdyby zawsze tak można było podróżować… To tylko efekt środka „długiego weekendu”. Czas spać. Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 08:34 zadowolona Wedrowiec, bedzie mile towarzystwo, nawet dobranocka tematyczna-dziekuje witajcie niedzielnie,jakos za oknem pol sloneczka tylko widac,bedzie relaksik niedzielny takie piwonie juz w ogrodzie sa zycze Nam milego relaksu i spedzenia czasu z goscmi. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 09:27 Narazie tylko Witam i nie wiem co pocznę z tą niedzielą. Zycze wszystkim dużo sloneczka i dobrego relaksu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 10:34 Witajcie Ja mam całe słoneczko i 20st. Podlałam kwiatki i usiadłam na fotelu aby skorzystać z dobrodziejstwa słoneczka. Zachęciła mnie Lenka i przyłączyłam się do niej. Kendo zadowolona z wycieczki.Ja bym się bała. Wędrówka też zadowolona ,ma gości.Rozmowy będą bez końca. Maria uprzytomniła mi,że dziś mamy niedzielę Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 10:51 Dzień dobry Babeczki. Mario, pisać mogę, zasięg jest, gorzej z czasem. Jak jesteśmy rozkręceni w pracy to ciężko przysiąść a jeśli już to do głowy wpadają różne myśli i pomysły. Dużo pracy wykonaliśmy , miedzy innymi układaliśmy panele na piętrze. na zdjęciach jest jeden gotowy pokój, stanie w nim jeszcze jedno łóżko i zostanie zamontowane nowe okno. Na antresoli są trzy łóżka do złożenia i nowa podłoga, okno do zmiany. Przed układaniem paneli trzeba było pomyć ściany. Łazienka prawie gotowa gdyby nie to że kabina jest niekompletna. Przy skręcaniu mąż zbytnio się przyłożył i uderzył w szybę. Szyba pękła, rozsypała się w drobiazgi, czekamy na nową ściankę. Wczoraj przyszły lampeczki solarne które natychmiast zamontowałam. Acha i nabyłam nowej umiejętności a mianowicie wkręcanie wkrętów wkrętarka. Mamy bateryjny sprzęt więc idzie to migiem. Salon do ogarnięcia zostawiamy na prace od środy. Dzisiaj wracamy do domu, mamy kilka spraw do załatwienia. Obecnie siedząc na tarasie, pijąc kawę słuchamy ptasich odgłosów. Zauważyłam że przy słonecznej pogodzie są ożywione, przy pochmurnej nie śpiewają tak barwnie. Co do piwonii, uwielbiam ich urok i zapach. Tutaj rośnie czeremcha i bardzo dużo akacji. Kwiaty pachniały gdy rozkwitały, teraz już gubią płatki. Jago, cudnie i kolorowo masz na swoim balkonie. Kocham maks kolorowych roślin. Nie pomyślałam o zapasie wody, dobrze że poczytałam Wasze wpisy 🙂 Kochane trzymajcie się zdrowo , napiszę pewnie znów po przerwie. Pozdrawiam Was serdecznie 😍 Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 11:33 Dzień dobry Kallisto odezwała się i to z dobrymi wiadomościami, pomijając stłuczoną ściankę. Domek uroczy. Będzie mieli, a właściwie już macie piękne miejsce do wypoczynku. Jago, ja też straciłam orientację w dniach tygodnia. Nie mam żadnego punktu zaczepienia. Patrząc pozytywnie – nic mnie nie goni i popędza Kendo, ostatnio jesteś bardzo zagoniona, więc relaks przyda się. Nam wszystkim też życzę odpoczynku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 13:39 Bardzo się cieszę,że odezwałaś się Kalisto Śliczny domek i taki bezpieczny bo na słupach.Będziesz miała pięknie. Nie mogę się napatrzeć na Twoją chałupkę.Mąż jak budowlaniec. Oby Wam szczęście przyniosła .Pamiętasz co się przyśniło pierwszej nocy? Dlaczego Kendo jest ostatnio zagoniona? przecież to był wypad rodzinny. Troszeczkę popadało,ale słonko mam nadal. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 14:29 Ja jestem jednak domatorka i nigdzie nie chce mi sie ruszać.Wprawdzie bzeposrednia przyczyna to ostatnio bóle miesni nóg /badanie elektrolitów mam za tydzień/moze mało jakiegoś albo za gorąco. I blogi spokój też mi odpowiada . Pomyslałam,ze faktycznie LUSIA i KENDO sa odwazne byc włódce na pełnym morzu i to kołysanie....ja bym sie na to nie odważyła, nawet wczesniej wiekiem. KALISTO ta chatka to nowa czy remont robicie, bo wymiana okna. Napisałam chatka, ale to spory domeczek i zyczę byś cie jeszcze długo z niego korzystali. WEDROWKA ma niedzielę z wizytą gości więc chyba odpoczywać będzie jak odjadą a zmęczenie jest tez czasem przyjemne. JAGO juz pisałam że Twój balkon jest naprawdę oazą do wypoczynku. Dobrze ze nie ma w sąsiedztwie bloku tylko też zieleń. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 17:02 witam wczesnym wieczorkiem no Kallisto cudna "chatka na jednej nozcze" zadne inne pelzajace do srodka nie wpelzaja, zycze spelnionego remontu i zadowolenia z bytowania w chatce, a wchodzi sie po schodach z drugiej strony, czy duzo jest szaf? Maria dba o nozki,a wlasciwie to cos z nimi nie tak, Wedrowiec zabawia gosia czy gosci, Jagusia przy rozkwieconym balkonie sie upaja, bylam tez na chwile u Lusi i obie powiedzialysmy w tym samym czasie ,ze bedziemy sie relaksowac po przyjsciu do domu, oczywiscie odprowadzila mnie do samochodu i od razu pomaszeruje troszke.. ja relaksuje sie dzis,zbierajac sily na nowy tydzien co tez jest wypelniony w kalendarzu, w poniedzialek zebowa higienistka sie zajmie moimi zebami, we wtorek obiad z wolonteriuszami w restauraji w srode ukrainska kawiarenka w czwartek moze gdzie na pogaduszki sie udam.. miejmy mily wieczor. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 19:40 Dziewczynki to był używany domek, prawie całkowicie go remontujemy w środku. Z zewnątrz remont zostawiamy na jesień czyli taras i balustrada. Do tarasu będą prowadzić schody. Ta dolna część przy białych słupach zostanie zakryta, nie wiem jeszcze jak. Dom na parterze mierzy 41 m kw. a na piętrze 25 m kw. Jest dość obszerny. Pierwszego snu nie pamiętam bo to właściwie nie była pierwsza noc. Jestem w domu, w mieście 😆 Choć już tak się tam przyzwyczaiłam że tutaj czuje się zamknięta. Przez prawie tydzień nie oglądaliśmy telewizji i zupełnie mi jej nie brakowało. A teraz włączony, „ ciężarówką po Stanach” akurat oglądam. Tyle byłoby na dzisiaj. Jutro się zgłoszę. Spokojnej nocki Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 20:07 Kallisto,a pod tymi bialymi slupami nie pasowalo by zrobic garazu? czy jakiejs przechowalni na ogrodowe przyrzady czy lawki /stoli stojacy na zewnatrz? Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 20:40 Tak myslałam jak fotki Kalisto załączyła. To ogrom Waszej pracy wkładacie i sporo jeszcze do zrobienia. Zycze przede wszystkim ustabilizowanej bez deszczowej aury przez całe lato. Czy sąsiedzi tez remontują i czy pomagają Wam? Podziwiam Was bo jesteście bardzo pracowitym wspaniałym małżeństwe kochajacym sie wzajemnie , kochającym rodzinę i swoje dzieci, wnuki bo to przeciez z myśla tez o nich tak pracujecie. A teraz odpoczywajcie i nabierajcie sił. Dobrej nocki zycze dla wszystkich. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 07.06.26, 21:07 Forumowiczki żyją kallistowym domkiem Bardzo wciągający temat. Liczę na dalsze relacje z postępów w renowacji, a potem z życia w nim. Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 00:00 Hej !!!!! melduje sie prawie o statniej chwili niedzielnej. tak mi jakos schodzi z dojsciem do komputera. Wycieczka w sobote byla interesujaca, na kawalku morza, nie byla daleka, bo widzialysmy brzegi ladu, faktycznie wiatr na pelnym morzu nas obwial zimnem. Dzisiaj goscilam wnuczke, dla odmiany bylo pieczenie z jej fantazyjej ksiazki kucharskiej, 3 mufinki i inne 2 szt slodkosci pozniej inna zabawa, pogoda z przelotnymi deszczami nie zachecala nas do wyjscia. I tak minela niedziela na zakonczenie tygodnia. W poniedzialek do poludnia mam nadzieje ze troche wypoczne. bo pozniej kawiarenka. Chatka weekendowa ciekawie sie zapowiada ze spedzeniam wypoczynku, ciekawa jestem Kallisto czy wymyslicie jakas nazwe dla niej(chatki)????. Czy myslicie o zalozeniu karer wspolpracujacych z komputerem, by ewentualnie obserwowac, co sie dzieje podczas waszej nieobecnosci???? Piwonie pieknie rozkwityy w tym roku, Jaga relaksuje sie w swojej oazie kwiatowej na balkonie, wedrowie2 rozniez przyjemnie gosci zagraniczyne towarzystwo, pozniej bedzie odpowiedni odpowczynek po nich. maria88, dba o swoje nogi, mnie by sie ktos taki przydal dla przypominania o tym, ale czytajac poniekad dbam za przykladem Mari. Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 08:14 Dzień dobry Dziewczynki. Ale się wyspałam na moim obszernym łożu i wciąż bym leżakowała 🤣 za długo też mi nie wolno, ok 9:00 jedziemy do chirurga, będzie usuwał szwy z wyciętego mężowego znamienia , później do rodziców i do teściowej. Jutro przyjdzie córka z rozkoszniakiem i na tą wizytę najbardziej czekam. Lusiu podobne zajęcia będę miała ze swoimi wnukami gdy zaczną się wakacje. Zuzia i Michał przyjadą na letnisko. Już mam dla nich plany, zobaczymy tylko czy się soba nie znudzą. Będziemy też chodzić na plażę, tam dużo się dzieje, jest mini bar, ratownik i bezpieczny brzeg jeziora. Teraz odpowiadam na pytania 😀 tak na dom powiesimy kamery , jedna z przodu i druga. Tyłu, będzie tabliczka o monitoringu. Kupuję polisę ubezpieczeniową. Nazwa domku będzie i do wyboru: jagodowy zagajnik (tuż przy domku jest poletko krzewinek jagodowych), sosnowy szept (wokół sosny), leśna przystań, leśna ostoja, leśna harmonia. I chyba ta ostatnia najbardziej mi odpowiada. Musimy też powiesić na domu nr nadany przez urząd. Bo ten 51 to jest kolejny nr domku z wielu na byłym ośrodku. Pod domem nie ma miejsca na garaż, jest zbyt nisko. Dom stoi na terenie pochylonym dlatego postawiono go na betonowych słupach go jedno a drugie dlatego że musi być przewiew, bo to drewniany dom. Zawsze znajdzie się coś do schowania pod dom, o tym pomyślimy po zabudowie ażurowej, przed przesadzę też paprocie, chce kupić kalinę. Sąsiedzka pomoc czasami się przydaje, ale każdy remontuje u siebie. Mietek z Małgosią zmuszeni byli wymienić całą podłogę w łazience i w kuchni. Wczasowicze trafiali się różni, zalewali w łazience podłogę która zgniła. Mario bardzo dziękuję za piękne słowa 🥰 Jak zostanie urządzona łazienka to cyknę fotkę. Do „ zobaczenia „ później, zbieram się . Pięknego dnia 😘🌹 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 13:55 Hej!!!! Kallisto dziekuje, tez podoba mi sie ta ostatnia nazwa Waszego domku. Pewnie dzieci , wnuki nazwa go po swojemu???? Jestes juz na wolnym od pracy i masz pelne rece roboty, dozuj sobie wszystko z umiarem, zebyscie pozniej mogli w pelni, zasluzenie ,odpoczywac!!! Slonce jest, +22...C, nagotowalam sobie obiadow na 4 porcje. Do bibljoteki musze isc przedluzyc ksiazke ktorej nie przeczytalam z racji ostatnio roznych obowiazkow, albo oddac nie przeczytana do konca, chociaz tematyka mnie zainteresowala. Milego poludnia i popoludnia Nam zycze, poniej ja do kawiarenki. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 15:03 Wiecie co, po dzisiejszych wojażach wróciliśmy do domu i stwierdziłm że ledwo człowiek wraca do miasta i zaczyna się karuzela. Jakies wariactwo, wszytsko na szybko. Ledwo dojechaliśmy do teściowej to dostałam telefon od kuriera że jest z meblami więc gonitwa w drugi koniec miasta. Wcześniej inny kurier zostawił paczkę u sąsiadów. W międzyczasie dostałam telefon od lekarki z przychodni że kończy mi się termin na opiekę koordynowaną, trzeba ją odnowić i zrobić badania. Jutro o 12:15 lekarka wpisała wizytę. Kurczę dobrze, że akurat jestem w domu. I wszytsko na raz. Zjedliśmy obiad i ogarnął mnie leń Lusiu, nie wiem co dzieci wymyślą, chyba ich zapytam przy najbliższej okazji. Byleby tylko nie wymyślili "na mchu i paproci" Choć bardzo i to określenie pasuje bowiem jest i mech i rosną paprocie Bibliotekę mam tez w gminie, 10 minut drogi więc może w wolnym czasie będę i tam wypożyczać książki. Nie wiem tylko na jakiej zasadzie działają czy można internetowo przejrzeć zbiór książek. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 15:52 Będąc w centrum zaparkowaliśmy przy kamienicach, dwie odnowione. Gdyby wszystkie były jednocześnie remontowane to miasto wyglądałoby pięknie. Wędrowniczko czy poznajesz?🙂 Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 20:17 witam sie wieczornie i ja, jak zwykle rankiem czym innym bylam zajeta,pozniej higienistka zebowa-godzinke spedzilam na fotelu z rozmowa/zdejciami o pozniej zdjela nazebny kamiec,co swierdzila,ze malo mam, pozniej wypucowala zabki i polozyla fluor, za rok ponowne spotkanie. odpukac -odstukac,zadna dziurka sie nie pojawila ukrainska kawiarenke zaliczlam razem z Lusia po powrocie musialam poprawoc letnia sukienke, bo faldeczka stylu przy karczku byla nie symetrycznie zrobiona, zauwazylam to pod koniec lata kiedy ja kupilam i dopiero teraz sie zmobilizowalam na poprawe, kolacje zjadlam tak rozmyslam nad nazwa domku, podoba mi sie sosnowy szept-tak romantycznie brzmi.. zycze trafnego wyboru , niech nocka bedzie przespana... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 21:05 Dobry wieczór😃 Melduję się z pobytu nad morzem. Nie mam ze sobą laptopa, a pisanie z malych urządzeń jest trudne. Łatwiej jest czytać, niż pisać. Kallisto, poznaję kamienice. Zgadzam się z Kendo, że Sosnowy Szept jest najlepszą opcją. Przypomina nazwy z Ani z Zielonego Wzgórza😃 Dobranoc😃 (zdjęcie plaży nie moje, a z internetu) Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 08.06.26, 22:13 Chciałabym życzyć spokojnych snów i pięknego przebudzenia. Sosnowy szept ? No może i ten szept zostanie? 😙 Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 08:38 witam w nowym dniu bardzo deszczowym od rana, ale cos niebo zaczyna sie przejasniac/+15C /wieje.. ciekawa jestem ,jaka nazwa na domek sie wybierze?, fajnie macie Kallisto,lubie takie zajecie przy odnawianiu domu-pokoikow meblowania itp, jak wczoraj wspomnialam dzis na obiad z innymi wolontariuszami idziemy do lokalu, ciekawe czy bedzie jednakowe dla wszystkich czy bedziemy z menu wybierac,jak ostanim razem? pozatem zadnych innych planow na dzis zycze Nam cieplych chwilek(ochlodzilo sie) roze z trasy marszowej, pachna bardzo intensywnie, robilam kiedys z platkami nalewke rozana-bardzo intensywna(naperfumowana sie wydawala) Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 10:48 Witam,witam. A u mnie od rana piekna pogoda sie zapowiada bo od jutra ma byc zmiana.Sloneczko i cieplutko. Juz+ 20.Pralka słyszę skonczyła pranie więc ide powiesić. Wam tez zycze dobrej letnie pogody bez zimnych wiatrów. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 15:24 Juz po obiedzie odpoczywam i mysle jak nazwać chatkę KALISTO a moze hna wesolo: Hacjenda lub Hacjenda u Liliany, lub też Ranczo u..........lub Chatka u Rybaka. na cześc męża Kalisto i wlozonej przez Niego pracy. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 16:54 witaj Mario, cielawe propozycje nazwy chatki zapodalas, ciekawe co jeszcze wnuki wymysla ? pada obficie z przerwami i jest chlodno +16 C relaksujmy sie milo Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 16:57 Dzień dobry wieczór. Wpadam teraz, bo od rana miałam zajęcia. Po godzinnej wizycie u lekarza wróciłam do domu, a tam czekały na mnie dziewczynki. Dzisiaj Lilianka była bardzo marudna, wychodzą jej na raz trzy zęby trójki, bardzo jej dokuczają. Mario, wszystkie określenia bardzo intrygujące. Nie może być jednak u Liliany ponieważ mam jeszcze trójkę wnuków Ranczo bardzo mi się podoba, brakuje tylko koni ) Chatka u Rybaka tez nie zła, musze dać ten pomysł mężowi Dziękuję za propozycje Parno u nas momentami, czasami mocno wieje i co na siebie włożyć żeby było akurat? Przed moim domem rośnie piękne drzewo, które co roku pięknie kwitło. Patrzymy a ono całe pokryte pajęczyną ale tak że całe drzewo obumarło. Zgłosiliśmy do spółdzielni, mają podjąć decyzję o jego wycięciu. Czuję zmęczenie, na szczęście już jestem spakowana na jutrzejszy wyjazd. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 17:15 U mnie dalej słonko mocno operuje i chowa sie czasem bo chyba ida deszczowe chmury na jutro. Spokojnego wieczornego wypoczynku dla wszystkich i dobrej drogi dla KALISTO. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 19:45 Hej !!!! Kallisto, macie w czym wybierac rozne nazwy chatki, (ja osobiscie wybralabym jako jeden wyraz, ktory by okreslal polozenie i nazwe chatki), mysle ze bedzie wiele dyskusji co do nazwy, zycze trafnego wyboru. I tak juz wieczornie, slonce zdecydowalo sie wyjsc zza deszczowych chmur, mysle ze to jeszcze nie koniec opadow?. Przjemnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 21:06 Dobry wieczór, tu druga, urlopowa zmiana Pogoda zmienna. Chwilami słońce, ale częściej deszcz, a nawet burze. Jutro ma być lepiej, ale tylko jutro Czas mija na sluchaniu audiobooków i rozwiązywaniu zagadek mających podwyższyść sprawność umysłu. Nie wiem, czy to zadziała, ale jest dobre jako rozrywka w deszczowym dniu. Dobranoc Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 21:45 Pod wieczor obejrzałam w tv mój jeden z ulubionych programów Polacy za granicą. Dzisiaj akurat byli Polacy mieszkający w Szwecji napewno byli z Malmo z, jakieś miejsciowosci Kirstand /?/napewno cos pokreciłam. To znaczy oni tam pracowali ale mieszkali w małych miejscowościach dojezdzając do pracy. Jedna para małzęńska ta z Malmo pracuje w firmie sprzątajacej .Zarobki 10-14 tys,zł. Inna ma załad fryzjerski z usług a 140-150zl za strzyzenie i modelowanie. Inna pani zajmowała sie tez projektowaniem ubrań bardzo krzykliwych i wymyslnych chyba dla młodziezy, miala swój punkt sprzedazy, Inni prowadzili biuro finansoweo-podatkowe. Wiekszośc miało zarobki powyzej 10 tys.zł. polskich. Pokazane były zaopatrzenia sklepów i cen, ktore aczkolwiek często były wyższy od cen towarów u nas. Wiekszosc Polaków uważało,ze lepej opłaca sie gotowanie domowych obiadów i smakowo tez lepsze. Pokazywane były rózne gotowe potrawy typowo szwedzkie i ciasta równiez.Pokazywane były tez mieszkania osob uczestniczacych w programie i podawane koszty mieszkan i ich wynajmu.Więc centy wynajmu wiekszych to prawie polowa miesiecznej pensji. To tak krotko i chaotycznie bo trudno mi spamiętac bylo gdy program leci szybko. Pan z KIr....pracowała Urzedzie Miejskim w tej miejscowosci nawet na jakims stanowisku zarzadzajacym. Sprawdzę jutro moze będa powtarzać. A teraz juz dobrej nocki zycze i pogody na jutro. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 09.06.26, 22:35 Mario,ceny u fryzjera obecnie najtansze 220 skr,na preyferiach miasta w centrum dochodzi do 650 skr, wyplaty nie orietuje sie jakie sa,ale czynsze w zaleznosci od dwupokojowego-trzypokojowego mieszkania dochodza obecnie 9 tys skr, Wedrowiec sie urlopije iutrzymuje sprawnosc umyslu, dobre w naszym wieku, Kallisto dalej ma dylemat z nazwa Chatki, co Lusia tez ma pomysl na jedno wyrazowa nazwe np JEZIORKA?,bo lezy nad jeziorem, na dobranoc www.youtube.com/shorts/iysTDiSWEgQ Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 08:19 witam w srodku tygodnia,po deszczowym wczorajszym dniu, dzis sloneczko i na razie +14 C, noca musialo byc ponizej +10C,bo kaloryfery cieplutkie a powietrze az geste od tego ciepelka.. plan dnia jakis sie zrobi by do wieczora sie nie nudzilo. zycze slonca. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 08:44 Witam.Sroda pochmurna ale bez wiatrzyska i nic nie pada.Szykuje sie na ryneczek po truskawki.Czy będą? KENDO ja podałam ceny jakie podawano w polskich zlotych. Udanego dnia dla wszystkich. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 09:31 hej Mario, udanego ryneczkowego zakupu, acha ceny w zl. od tego czasu to obcinalam wlosy w kraju bardzo ceny wzrosly u fryzjerow... tu obcinam wlosy ostanio przez wolenterke ukrainska,nie chce zaplaty ale wcisnelam jej 100 skr..to polowa ceny od tajlandskiej fryzjerki co chodzilam do niej regularnie. milego dzionka zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 09:33 Dzień dobry Moja pierwsza czynność,to przymknięcie balkonu,bo na noc szeroko otwarty. Na zewnątrz mamy 15st i pochmurno. Niby miało padać,ale ja nie widziałam. Dlaczego takie nazwy dla chatki? np.U Rybaka,przecież to nie jakiś zajazd,ani karczma. Nazwa sama wpadnie niechcący przy okazji. A może kombinacja liter od imion? Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 09:37 hej Jagusia, z tymi nazwami to szwedzi maja nagminnie,nazywaja swe domki letnie i poziomkowe miejsca.. dzieki za ladny obrazek i milego dnia tez zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 10:01 Hej !!!!! Czas mnie goni, Kendo sms wyslala ze bedzie w miescie, to sie sprerzam zeby zdazyc na czas, a pozniej do kawiarenki, wieczorem wroce i juz tylko odoczynek, moze jakas kolacje sobie wymodze, bo ostatnio z aptetytem cos na bakier? Do napisania ew, wieczorem, milej srody Nam zycze z spelnionymi planami pod pogodnym niebem. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 11:40 Hej. Jesteśmy już w trasie, piękna pogoda. Jakoś mało z niej korzystam 😭 Jaguś, gdybyśmy chcieli od swoich liter wykombinować nazwę to wyszedłby Klub AA 😂 Karczma być nie może bo karmić nikogo nie będziemy. Bardzo podoba mi się SIEDLISKO ale ono związane jest z otoczeniem gospodarczym, zwierzętami, sielskim klimatem. Myślę że zrobimy losowanie 😂 Na bagażniku auta wieziemy 3 metrowy blat kuchenny, w środku szafki kuchenne, ławkę ogrodową i cztery wielkie torby niezbędnych rzeczy. Jeszcze dwie wywózki pozostałości zostaną na zaś. Mam tez nadzieję na montaż okien po niedzieli. Kendo dobrze masz z tą frycką. To prawda że ceny usług fryzjerskich u nas to jakiś komos😱 farbowanie czasami sięga 500 zł przy długich lub gęstych włosach. Też korzystam z tańszych opcji jeśli muszę. Na razie nie farbuję to oszczędzam. Miłego dnia 🩷 Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 21:10 Dobry wieczpr Dziewczyny, Kallisto w pelnej fazie zagospodarowania chatki, nie moge sie doczekac finiszu, bedzie na pewno slicznie, dzionek jakos zlecial, porzadkowalam niektore papierzydla, bo ich czas przetrzymywania juz wyszedl,wiec mozna z czystym sumieniem wyrzucic i bedzie miejsce wolne, dopiero po poludni sie ocieplilo. zycze nam samych przyjemnosci wieczornych. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 10.06.26, 21:55 Dobry wieczór Lusia i Kendo zajęte różnymi sprawami, Kallisto ma na głowie letni domek. Jego urządzanie, to jak w nowym mieszkaniu. Męczące, ale pasjonujące, bo z wizją rodzinnego odpoczynku działanie. A Jaga, Maria i ja (chwilowo?) mamy odpoczynek od obowiązków. Pewnie nie długo i to się skończy. Nad morzem dziś miał być słoneczny dzień. I był, ale tylko do południa. Reszta dnia to mniejsze lub większe opady. Tak ma być przez najbliższe dni. Zobaczymy Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 11:32 Hej !!!! Czwartek, z porannym sloneczkiem, teraz nadciagaja ciemne deszczowe chmury, moze popadac? Rano zobaczylam ze ptaszki zalatwily sie na oknie w duzym pokoju, wiec dobrze ze juz nie bylo slonca to poczyscilam i od razu drugie okno rowniez. Obiad do przygotowania od podstaw bedzie na 2 dni, a pozniej spotkamy sie z Kendo i moze podjedziemy do Galeri polnocnej, potrzebuje kupic taboret pod prysznic, bo juz balans nie taki. Przyjemnego czwartku Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 11:33 Dzień dobry Wczorajszy dzień nawet szybko zleciał,bo Ala była w pracy,to zajęłam się porządkami na ile dałam radę.Dziś też Ala pojechała do pracy,a ja? bezrobotna. Byłoby gdybym bardzo chciała,ale nawet to trochę mi się nie chce. Pochmurno i chłodno,a wiatr gałęziami telepie Do spółki z mężem ugotujemy obiad kombinowany.Ziemniaki młode są,a do nich co komu w głowie zaświta,lodówka pełna Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 12:45 Wedrowiec badzo ladny obrazek, lubie trawy na zdjeciach, Jagusi tez zawsze sa obrazki sliczne witam Was, no i ustresalam sie, mial byc dzien pralniowy a szpital zadzwonil,ze ktos czs odmowil i czy chce przyjsc, oczywiscie na 15 godz,do tego czasu moze upior mi wyschnie w pralni, na inny dzien sie zabukam na dalsze upranie.. i tak plany planami a "sily wyzsze sie rzadza",nawet sie ciesze z tego bo czekalam dlugo na wizyte ,od wiosny... miejmy udany dzionek. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 15:32 Witajcie. Podałam przed południem ale nie było zasięgu i wszystko diabli wzięli. Byłam w pociągu, teraz też, jadę z powrotem do Tuczna. Wczoraj rozpakowując manatki stwierdziłam że nie zabrałam ze soba leków. Przeświadczona że umieściłam je w torbie która już nie zmieściła się do autainktora została w domu. Wybrałam się pociągiem do domu i co i w domu nie było kosmetyczki. Jeszcze raz mąż zajrzał do auta i znalazł🤣 czy moją podróż była na daremno? Nie, ponieważ zabrałam do walizki bambetle których wczoraj nie zabraliśmy. Cdn Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 18:56 Witam.No to faktycznie KALISTO najeździłaś się dzisiaj co niemiara. Teraz juz zapewne jestes na miejscu i odpoczywasz. JAGO ja jeszcze w tym roku nie kupowałam młodych ziemniaczków ale juz kefir mam i przy najblizszym wyjsciu planuje kupić. Mimo ze niezbyt mi sie chciało teraz wychodzic bo pogoda deszczowo-wiatrowa to musiałam wyjśc do apteki po tabletki. Juz mam i biorę, więc nadzieja że jutro przemówie bo dzisiaj głosiku nie mam. Spokojnego wieczorku zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 20:33 witajcie Dziewczyny wieczornie, no przygoda z zapomniana kosmetyczka a raczej nie zauwazona w samochodzie, nieraz tak mam z kluczami do samochodu, zawsze leza w szufladzie, kiedy wychodze zabieram i do torebki wkladam, a wtedy wlozylam do kiszeni, wrocialam sie do domu i szukalam zdesperowana,az zlapalam sie za kieszen i olsnienie....mozna sie posmiac z siebie i pozloscic za razem. dobrze,ze wszystko ma swoj dobry koniec zycze Nam zatem teraz zasluzonego odpoczynku a Maryi jutro zakupu mlodych kartofelkow, Wedrowiec pewnie za niedlugo do domku wroci, Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 11.06.26, 21:59 Dobry wieczór Już wróciłam Wprawdzie miałam zostac trochę dłużej, ale ulewne deszcze i parę innych drobiazgów spowodowały szybszy powrót. Za niewykorzystaną zapłatę będę mogła przyjechać w innym terminie. Pewnie będzie to październik lub listopad - idelany czas na pobyt nad morze, ale to lubię W domu jest najlepiej. Z zagubionymi rzecami zawsze jest problem, a kluczyki od samochodu lubię chować się w oczywistych miejscach. Dawno, dawno temu znajomi, osoby dość zamożne, wybrali się na urlop pod namiot w Bieszczady. Biżuterię swoją oraz pamiątkową, po przodkach, włozyli do kosmetyczki, którą wzieli ze sobą. W trakcie pobytu okazało się, że jej nie ma. Przeszukiwali namiot i somochów, a po powrocie mieszkanie. Pogodzili się ze stratą, a pół roku później oddali samochód do naprawy. Po paru godzinach zadzwonił właściciel warsztatu ... Kosmetyczka znalazła się wciśnięta pod tapicerką pod ręcznym hamulcem. I my miejmy szczęście w odnajdywaniu zagubionych przedmiotów. Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 12.06.26, 08:04 rozyczka na dobranoc urocza-dziekuje Wedrowiec, piatunio juz dzis, szybko tydzien zlecial, plan dnia z Lusia mamy, zobaczymy jak sie spelni, za oknem slonecznie +14 C/brzoza ani drgnie, bedzie ciepelko dzis co sie bardzo ciesze. zycze Mam udanych planow piwonia z ogrodu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 12.06.26, 10:46 Dzień dobry Słonko coraz ładniejsze i 15st. za ciepło to nie jest,ale np. teraz u mnie żadna gałązka ani drgnie.Wczoraj nie dało się posiedzieć tak wiało. Piękny kolor mają piwonie . "Kwiat piwonii (peonia) to symbol miłości, bogactwa, pomyślności i elegancji. Ze względu na swój piękny wygląd i trwałość, w wielu kulturach uważa się go za kwiat królewski. Dokładna symbolika zależy jednak od kultury oraz koloru kwiatu" Jestem ciekawa jak się spełni zaplanowany dzień Kendo i Lusi. A ja idę podlać swoje kwiatuszki Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 12.06.26, 22:12 Dobry wieczór Już późna pora, a dopiero dwie osoby wpisały się dzisiaj Wszyscy lubimy piwonie. Nie miałam ich w tym roku w domu, ale w przyszłym tygodniu poszukam, by choć przez chwilę poczuć ich piękny zapach. Dzień spokojny, chłodnawy, trochę deszczowy. Poza normalnymi sprawami nic ciekawego nie wydarzyło się. Chyba nawet nie włączałam telewizora Wystarczyły audiobooki i trochę zagadek umysłowych. Codziennie ćwiczę umysł na niektórych łamigłówkach z Onetu: www.onet.pl/gry?utm_source=sg_onet&utm_medium=trening_umyslu&utm_campaign=naglowek oraz w aplikacji Gazeta Wyborcza "rozrywka" Dziś już nie będę męczyć umysłu Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 12.06.26, 23:59 Dobry wieczor !!! Nocna zmiana, juz w koncu sie zdecydowalam i w apteacu kupilam ziolowe tabletki z vit,B6 na sen,. Jutro zdam relacje czy sie wyspalam? Caly dzien prawie spedzilysmy z Kendo, Ja pozniej pojechalam autob, do fryzjerki, udalo mi sie ze mialam czas i nie czekalam dlugo. Prawie juz wieczornie wrocilam do domu i wieczor mialam kulinarny, zrobilam golabki, zmielilam miesko na zas i usiadalam dopiero po godz,20. Caly dzien na nogach od godz, 10,30. Mam nadzieje ze wkrotce i sen zapuka do moich drzwi. Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze- Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 08:41 Dzisiaj wpadam się przywitać i życzyć pięknego dnia. Zapowiadają ulewne deszcze i burze, zobaczymy co pokaże dzień. Próbowałam trenować umysł i w żaden sposób w liczbowej krzyżówce nie przeciąga się kostki z liczbami 😱 Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 08:54 witaj Kallisto i pozostale Panie, druga zmiane witam rowniez, tu dzis noca popadalo, ale nic nie slyszalam, spalam po zjedzeniu wisni z polskiego kompotu i w dalszym ciagu czuje sie,ze jeszcze bym chyba pospala albo tak tylko polezala sobie w lozeczku. mam zamiar sobie gdzies pojechac,ale nie wiem gdzie ,zobacze troche pozniej a tak pozatem to juz sobote mamy zycze Nam spelnionego weekendu te piwonnie kupilam w sklepie, bardzo slabo pachna i nie rozwinely sie calkowicie ale ladnie wygladaly Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 13:03 Dzień dobry Ja też jestem Rano było brzydko,bardzo pochmurno i deszcz padał.Teraz się wypogodziło, słonko ładne i 15st. Ja biorę Magne B6 Forte 3x na dzień i też jakoś lepiej nie spałam. Dopiero teraz nie narzekam jak biorę plastry przeciwbólowe.Co prawda dalej boli, ale za to śpię dobrze Ziołowe żeby pomogły,to trzeba brać długo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 16:02 Hej !!!! U Jagi przy sobocie po robocie. Ja odlozylam to na poniedzialek, jeszcze sie nie potykam o kurz, ew, jutro rano odkurze jak bede wiedziale ze mala przyjedzie. Pogoda w kratke wcale nie cieplo, bo w pokojach rowniez chlodno. Poczytalam troche ksiazki, obiad zjadlam, ktory byl tylko do podgrzania. I chyba sie przejde miedzy przerwami opadow deszczu, cos potrzebowalam ze sklepu ale zapomnialam, musze chyba zaczac sobie zapisywac. Milego,cieplego popoludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 19:09 Dobry wieczór. Pogoda pod zdechłym Azorem lub jak kto woli kieliszkowa bądź łóżkowa 😄 Dzisiaj dzieci zmontowały szafki kuchenne. Finalnie staną zupełnie w innym miejscu. Czekamy na nowe okna i nie możemy zastawić dostępu montetom. Załączam również zdjęcie sprzed tygodni dla porównania. Tam gdzie była szafa stoją teraz meble. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 20:56 Kallisto widac postepu i zmiany na plus, a co stalo sie z szafa? bedzie miala inne miejsce? Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 21:45 Lusiu, szafa została zdemontowana. Stała nam „ na drodze”. Sciana stała wcześniej odgradzając kuchnię która też usunęliśmy. Tym samym powstał duzycsalon z aneksem. Oczywiście to nie jest koniec, ustawienia będą inne. Zmykam czytać „hostorię prywatną „ Tomasza Lisa. Śpijcie spokojnie i do jutra 🩷 Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 21:46 Dobry wieczór Domek Kallisto nabiera charakteru. Jest kuchnia, więc można czuć się jak w domu. Cały dzień miałam zajęty. Przygotowywanie posiłków, prasowanie (!), a po południu spotkanie o decyzjach w nieświadomości oraz sztuce emocjonalnego schronienia: jak odnaleźć spokój w trudnych momentach. Chwilowo jestem przeładowan wiedzą psychologiczną Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 13.06.26, 21:52 podobaja mi sie odkryte belki naturalnie jest , przytulnie bedzie jak wszystko sie zakonczy. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 09:50 wedrowiec miala prasowanie, moje czeka na przyplyw checi do tego, kwiatki ladne-dziekuje witajcie niedzielnie na razie slonecznie/+14C/zapowiedziane sa przelotne deszcze/kaloryfery rankiem byly cieple co cieszy,chody na dworze sprawiaja zimne nocki,co w domu robi sie zimno, zycze Nam milych wrazen niedzielnych kwiatki z marszowej trasy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 10:04 Hej !!!! Niedziela, widac w miescie na ulicach tylko ludzie co wyprowadzaja swoje pieski. Ja tez zamiaruje sie wyprowadzic sama do parku na dluzszy spacer, czekam na troche ocieplenia w poludnie. Wczoraj wieczorem wyszlam nie spogladajac na zegar, a to bylo juz po godz,20, slonce jeszcze wedrowalo po niebie po opadach deszczu. Zdziwilam sie jak przyszlam do domu, obwiana zimnym wiatrem, ze to juz prawie byla 21. Dziekuje za obrazki od Jagi, wedrowca2, i Kendo fotki, co dzien jest na co spogladac i podziwiac, Przyjenej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 12:40 hej Lusia, no ja nieraz tez tak mam,ze wyjde z domu"bezczasowa" przyjemne uczucie jest,ze nie trzeba czasu pilnowac i stresac czasami, jakos nie mam ochoty dzis na marsz,posiedze w domku. spedzaj milo niedziele Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 12:48 Dzień dobry w deszczową niedzielę Pada, chwilami jak z cebra, a burze nadchodzą. Pewnie cały dzień spędzę w domu. Wszystkie czynności dostosuję do aury. Herbata, książki, radio. Bardzo jesienny zestaw Lusiu, Kendo, mi też zdarza się wyjść na krótko, a wracam po godzinie lub dwóch. Taki spacer, to świetny odpoczynek dla głowy i reszty ciała A więc spacerujcie, ale ja dziś z tego nie skorzystam. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 13:01 I ja Witam.Pochmurna niedziela i wietrzna, Gorzej ze w mieszkaniu wcale sie w tym roku nie robi ciepło. Za mało słonka a nocki chlodne.Dzisiaj odczuwam nareszcie, ze leki ze powracam do zdrowia, chociaz napewno potrwa to kilka kolejnych dni zanim wyjdę przy tej pogodzie.Zapowiadają ocieplenie na koniec tygodnia moze sie sprawdzi. Dzisiaj tez dzionek dbania o zdrówko. Wam tez zyczę ciepełka i udanej niedzieli. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 13:04 Dzień dobry. Wbrew wszystkiemu mamy lekko pracowitą niedzielę, mąż wymienia zamki w drzwiach i montuje nowe klamki. Przed chwilą skończyłam podklejanie wykładziny w łazience. Teraz mąż odkręca stare oświetlenia, powiesimy nowe. Ot intak dzień deszczowy spędzamy w środku. Pogoda nie pozwala impregnować drewna na schody, kiepsko….. Sama spacerować nie lubię ale gdy jadę komunikacja lub czekam w kolejce do lekarza to lubię siedzieć w ciszy 🙂 Uroczej niedzieli pomimo aury 🌹 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 16:24 Dzień dobry Syn mi zrobił niespodziankę i umilił dzień.Ja też coś miałam dla niego zaległego na Dz.Dz. Różnie już dziś było i deszcz też.Teraz trochę się poprawiło,nawet słonko wyjrzało. Kalisto pracuje ponad miarę. Belki są ciemne,ale dobrze,że między belkami są jasne deski. Kalisto uważaj z impregnowaniem. Mario kuruj się,jak będzie długo trzymać choroba,to idź do lekarza. Dzięki Kendo za żywe kwiatki Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 17:51 Dziekuję JAGO za troskę ale moze juz bedzie dalej tylko lepiej. KALISTO nie napisałam,że Twoje kuchenne mebelki wyglądają na fotce ze sa niebieskie? Czy tak? Bo fajny i praktyczny kolor. Powodzenia w prackach i zdrowia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 20:55 Dobrywieczor Vistulanki, czytam,ze i u Was padalo i bylo siedzenie w domowych pieleszach.. co sie zdecydowalam wyjsc ,nadciagnely ciemne chmury z deszczem,wiec w domu spedzilam niedziele,, u Kallisto trwa w dalszym ciagu doskonalenie domku letniego, Kallistomaszeruje-spaceruje sama,bo z kim ? na poczatku byla Polonia,dzwonilysmy do siebie wywychodzilysmy razem, ale z roznych powodow wole byc sama na marszu, do lekarza zawsze mam towarzystwo z Lusia, Jagusi bukiet iscie letni i nawawa wielka radoscia-dzieku, dzionek spedzila rowniez ciekawie z synem... na froncie pogodowym pocieszyli, ze na "srodek Lata"wielkie tu swieto bedzie upalnie i bez deszczu. miejmy ciekawy wieczor. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 14.06.26, 21:52 Dobry wieczór Aż do wieczora dzień był deszczowy przeplatany chwilami słonecznymi, ale cały czas wiał bardzo silny wiatr. Dzień w domu. Maria zdrowieje, więc nie martwi się, że jest w domu, a na dworze pogodnie Jago, syn rzeczywiście zrobił miłą niespodziankę Kallisto, teraz praca i wysiłek, a potem tylko odpoczynek na swoim, a nie w pokojach domów wczasowych. A wiatr szumi na dobranoc Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 11:35 Witam .No to u mnie dalej ponuro i okrutnie wieje. Wstałam ale ta pogoda taka, ze ciągnie do poleżenia..W chatce tez nie za ciepło. Moze to słonko wreszcie sie pokaże. Zycze ciepełka i zdrówka. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 12:38 witaj Mario i pozostale Panie, wczorajsza dobranocka od Wedrowiec z "rozwianym drzewem" dalej tu tra, trzepie brzoza/slonka brak/zaledwie +15 C/ale kaloryfery sa letniawe, co nie odczuwa sie zimnicy.. dzis do kawiarenki ukrainskiej sie wybiore i do wieczora czas zleci, oby ni padalo bo nie lubie podczas deszczu chodzic. zycze Nam udanych chwilek i ciepelka jakies takie krzewy juz kwitna. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 13:17 Dzień dobry Eh! wiatr taki jak na obrazku od Wędrówki. A roślinki od Kendo też swój urok mają.Wszystko co kwitnie swój urok ma. Czekam na ciepełko które ma nas nawiedzić za prę dni,a nawet gorąco, Na razie wieje i pada od czasu do czasu.Już chciałam się pochwalić słoneczkiem niestety na wcześnie Szkoda,że znajomość z Polonią nie wypaliła,ale nic na siłę.Jak nie pasuje,to mówi się trudno. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 14:50 Dzień dobry. Połowa czerwca a pogoda jesienna….. Mario, meble są białe, może cień niebieskiego padał z oświetlenia. Blat drewniany, dobrze się to połączyło z kolorem drewna na ścianach. Jaguś a dlaczego mam uważać z impregnowaniem? 🙂 Zajadam czereśnie po 24 za kg i truskawki- po 14 za kg. W jakiej cenie są u Was? Idę szykować obiadek. Trzymajcie się cieplutko😘 Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 19:05 Takie rodzinki z maluchami pływały dzisiaj po jeziorze. Była grupka perkozów, jeden dorosły i trzy młode. Za nimi daleko płynął czwarty malec i piszczał. Za nimi daleko piąty i też dawał głos. Matka lub ojciec skierował się ku dopływającym a potem wszystkie trenowały brykanie w wodzie. Jeden największy który pływał solo polował na rybki złapane na haczyk. Ale że nie brały ryby to sam nurkował i wynurzał się z rybką w dziobie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 20:43 Dobry wieczór Kallisto, stałaś się naszym reporterem jeziorowym Będziemy śledzić postępy w życiu perkozów i innych ptasząt. Mokra i wietrzna pogoda zdominowała forum. Pogodynka w TVN24 przypomniała dziś, że takie czerwce kiedyś były normą. Rzeczywiście, pamiętam, że tak było. Często urlop brałam w czerwcu lub we wrześniu. Te czerwcowe, szczególnie w górach nie były atrakcyjne. Ciągle wieje, ale już nie pada. Prawie nie pada, bo chwilami mokre krople pojawiały się na szybie samochodu, gdy odwoziłam gości do Prenzlau na pociąg. Wiatr był męczący i na autostradzie, szczególnie przy wyprzedzaniu musiałam mocno trzymać kierownicę, by nie zdmuchnęło auta z drogi. Tak więc goście wyjechali. Szkoda. Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 23:00 Juz ciemno na poludniu, ale na zachodnie jeszcze niebo rozjasnione jasnymi chmurami, moze juz jutro deszczu nie bedzie? Cala niedziela i dzisiejszy poniedzialek deszcze nie dawala za wygrana. Siedzienie przymusowe w domu tez nie przynioslo jakiejs konkretnej pracki. Przesadzilam flanca pomidora do wiekszej doniczki, co sie sam nasial, jak przedzadalam pelasie, pomidor co dostalam od corki w duzej donicy, musialam zestawic na nizszy taboret, bo ciagnie sie do gory, ale juz czubek mu obcielam. Tyle bylo mojej pracki dzisiaj oprocz tego co w kawiarence, a wczesniej to jeszcze wyszlam na spotkanie do autobusu z Kendo i wieczor, za chwile moze do lozka powedruje?. Spokojnej nocy Nam zycze i przespanej. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 15.06.26, 23:48 Dobry wieczor, faktycznie Kallisto ma sielskie obrazki jeziorne, milo bedzie sledzic zycie na jeziorze, wlasnie deszcz byl jak wracalam do domu, mam nadzieje,ze Lusia nie zmoklas idac do domu ,kiedy mnie odprowadzilas do bussa, Wedrowiec juz solo,ma wspomnienie po gosciach do nastepnego razu, i pozegnala sie dobranockowe z trawami,ktroe lubie, Maria ,mam nadzieje,ze sloneczko choc na chwilke zajrzalo i ogrzalo,podobnie i Jagusia miala takie oczekiwania, Lusia spedzila czas w kawiarence ze mna, a po powrocie do domu zjadlam kolacje i usnelam na kanapie przed chwila sie budzac... ech..ciekawe jaka nocke bede miec niemniej jednak zycze Nam wyspania i wypoczecia. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 08:36 witam wtorkowo/ze sloncem i moze nie bedzie padac dzis, mimo wczorajszej drzemki wieczornej wyspalam sie, trzeba by bylo okna obmyc,bo na razie deszcz nie zapowiedziany na najblizsze dni, obiad na nastepny dzin przygotowac-zrobic no zobaczy sie co jeszcze albo nic sie nie wykona zycze Nam przyjemnosci na dzien dzisiejszy Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 09:07 Nie miałam ochoty na wstawanie ale sniadanie i leki konieczne więc sie podniosłam. Teraz wyjrzało słonko i moze bedzie przyjemny dzionek. Wczoraj wiecej przeleżałam.Brak sił. Dzisiaj zobaczymy. Dobra pogoda to i zdrowie powinno być lepiej. Piekne fotki KALISTO .Patrząc na nie zdajemy sobie sprawę jak natura, zwierzęta potrafią zachowywac sie mądrze .Potrafia wychowywać i dbac o swoje dzieci. Skąd to jest w tych małych łepkach? Wszystkim duzo słonezka życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 09:21 hej Mario, zwierzeta/ptactwo i rosliny maja to wrodzone w genach, mam nadzieje,ze dzis bedzie duzo lepiej ze zdrowkiem czego zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 11:07 Witaj KENDO.Masz rację,że to geny, ale skąd mają geny?Jakie to wszystko skomplikowane. Próbuje co nieco posładac bałagany . Pogoda jednak nadal nie stabilna a myslałam,że juz nie bedzie sie chmurzyć. Wczoraj kolezanka przyniosła mi sernik z galaretką więc ide zrobic do niego herbatkę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 13:43 Dzień dobry Dzień przeleciał na czekaniu,najpierw paczka z jedzeniem dla lenki,potem czekanie na faceta,który powymieniał termometry na stałe urządzenie i już nie będzie przychodził robić pomiary. Dużo czasu zajęło mi zapisanie się na wizytę do lekarki od bólu. Może coś skuteczniejsze mają? bo nie widzę poprawy. Kalisto chodzi mi o toksyczność z impregnacji . Bardzo ładne jeziorko z przychówkiem,jest na co popatrzeć. Dziś miałam na słodko,leniwe z truskawkami i śmietaną. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 17:45 Dzień dobry wieczór. Nie dawno wyszło zza chmur słońce, w dzień było okrutnie zimno, przerażająco zimno. Jaguś te belki impregnowaliśmy za zewnątrz i do montażu pod domkiem i pod oknami. Mario, dobrze że się wykurowałaś 🙂 Jutro znowu pociągiem jadę do domu. Będą montować okna więc nic tu po mnie. A tak tonwymienie rzecze, zabiorę pościel i kuchenne przydasie, zajadę do rodziców. Nie wiem jaka u Was aura, czerwiec wciąż zimny, ubierajmy się ciepło. Od jutra ma zacząć napływać ciepły front aż do temperatury 30 stopni. Znowu skok temperatury który jest niekorzystny tak jak to pisałyście w innym wątku. No ale może zacznie się w końcu lato? Bo kto widział żeby w czerwcu chodzić w dwóch parach spodni????? Popatrzcie jakie urocze polaczenie, ścięty pieniek na którym toczy się grzybowe życie, z prawej paprotka, z lewej krzewina jagody. Uwielbiam takie obrazki. Dobrej nocki i do jutra. Napiszę z pociągu. Acha ostatnio w byłym sklepie GS spotkałam panią z którą z poprzedniej PKP. Podróży miałam okazję spotkać. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 18:24 witajcie juz z wieczora, tak,czerwiec tez zaliczam do zimnego miesiaca, cho slonecznie dzi bylo,ale zimny wiatr ochladzal cialo, M<ria zniechecona taka aura,podobnie jak Kalliso,Mario,ja staram sie od reki "porzadkowac"kiedey mialm horror porzadkowania,wiec teraz od razu wszystko na miejsce trafia,nawet to co poprasowania w jednej "kupie wieszam" by od razu wyjac i prasowac,, Kallisto,no bedziesznas obdarowywac slicznymi zdjeciami z natury lesej/Jeziornej,lubie to, Jaga walczy dalej z bolem..usch...moze cos zapisa´za skuteczniejszego? tez truskawki kupilam i torcik z bezy i bedzie Pawlowna z bita smietana ze smakiem waniljowym i truskawkami.. a co Wedrowiec dzis poczynala? zycze Nam spokojnego wieczoru Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 20:12 Porządnicka to ja byłam a teraz staram się utrzymać porządek, na ile zdrowie pozwala. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 22:12 Dobry wieczór Lubię oglądać zdjęcia przyrodnicze. Natura, to prawdziwy artysta. Jago, dobór leków przeciwbólowych opiera się na ruletce To, co jednym pomaga, na innych nie działa. Miejmy nadzieję, że kolejne leki będą pomocne. Mario, geny, to takie cząsteczki, które otrzymujemy po przodkach, a w których jest zapisany (wzorami chemicznymi) cały nasz organizm. Kolor oczu, włosów, skłonności do chorób itd. Co dziś robiłam? Dużo Spotkanie z fizjoterapeutką Kupno jednej i wymiana dwóch gaśnic Konsultacje w sprawie ubezpieczenia samochodu (termin nadchodzi) Umówienie terminu przeglądu technicznego auta Zakupy Wszystko w promieniu paru kilometrów, w jednej dzielnicy, ale zajęło mi to sporo czasu. Normalne sprawy domowe Chciałam upiec ciasto z rabarbarem, ale zostawiłam go w samochodzie Do jutra pewnie zwiędnie, ale nie miałam ochoty iść na parking. Późne popołudnie i wieczór, to już odpoczynek i czas przygotowań do snu. Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 16.06.26, 23:20 Ja jak zwykle opozniona, chociaz juz bylam blisko wyslania postu w poludnie, zostawilam nie wyslane, jak wychodzilam w pospiechu z domu to wylaczylam laptopa i tak wyszlo nie wyslane. Dzisiaj deszczu nie bylo, w kanale wody przybylo po kilkudniowych opadach deszczu, zimnym wiatrem wialo i w dalszym ciagu wieje, Obiecuja tez Nam pogode do 24...C i obchody srodka lata maja byc w tym roku ze sloncem bez deszczu?. Kallisto w wirze urzadzania domku letniego. Wspolczuje dla Jagi w bolach,' bo wiem jak mi dokuczaja w roznych okresach i z rozna frekfencja bolowa, i leki usmierzajace nie pomagaja, to coz mozna myslec i robic ze soba. Miejmy nadzieje ze nowa wizyta przyjesie jakis promyk nadziei na nowe leki przeciwbolowe.? Maria juz wykurowana z przeziebienia, wedrowka miala owocny dzien w zalatwianiu spraw i rabarbar zapomniany, moze da sie uratowac w b. lodowatej wodzie`, moj lezy na balkonie i czeka na upieczenie ciasta w polaczeniu z truskawkami, ubywa go bo gotuje sobierowniez kompoty mieszane przypominajace upalne lata z dziecinstwa. U mnie prasowania nie odkladam, wyschniete do prasowania to prasuje, a reszte w pralni magluje, szczegolnie posciel lubie miec wymaglowana. Zycze Nam spokojnej przespanej nocy. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 07:42 witam pod znakiem rabarbarowym, nawet Wedrowiec dobranockowo - rabarbarowo Nas pozegnala wszedzie po sklepach lezy do kupienia, jakos nie mam ochoty na pieczenie, pewnie smacznie spala po tylu wczorajszych obowiazkach, nieraz tak sie wszystko "zlozy",ze chcemy "ciurkiem"pozalatwiac wszystko co lezy w tym samym okregu, tez musze zamowic czas na przeglad samochodu "stacje" maja zwyczaj przysylac oferty z obnizkami cen, zawsze cos wybiore, dzis piore,musze poodswiezac posciel dawno nie uzywana, lezala sobie i czkala na kolejke, jest satynowa,akurat dobrze chlodzi mnie w letnim sezonie, obiad mam, wiec na luzie bedzie po poludni do kawiarenki zycze Nam dobrego dnia na naszym osiedlu biale roze pachna cudowinie. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 09:14 Dzień dobry Kendo, ranny ptaszku i inne śpiochy lub nieśpiochy🙂 Jestem już w pociągu, urywa sieć więc nie wiem czy zdąży wyjść wpis. Gdy podróżujemy autem na trasie Sz-T to oglądamy z jego perspektywy pola uprawne, ogromne połacie rolne. Z perspektywy pociągu widać tylko lasy, niemniej jednak widoki momentami są piękne, wzgórki, pagórki, doliny, urwiska. Stacje są w głębokim lesie, tylko daszek w poczekalni i leśna droga. Pociąg zatrzymuje się na każdej tzw pipidowce dlatego jedzie dwie godziny z małym okładem. Gdyby stawał co czwartą stację podróż byłaby krótsza. No ale to regionalny pociąg, skład bardzo krótki dlatego podróż trwa ile trwa. Ot i widzicie o czym ja tu mogę teraz pisać 😀 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 10:40 Hej !!!! Jak zwykle noc sie przeciagnela do poznego poranka, sniadanie i niezbedne czynnosci, a nie pamietam jak sie z Kendo umawialam?. Zadzwonie i sie dowiem, ale cos czuje ze cos mi umknelo z pamiec? Przyjemnej jesienno-letniej srody Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 11:13 Dzień dobry kochani I tak mam szczęście w bólu,że nie boli w nocy Czasami tylko dopada pewnie dlatego,że źle się ułożyłam do spania. Widzę,że późno chodzicie spać,ja przeważnie po 21-szej jestem przygotowana do snu, ale to przygotowanie trwa ze 2 godz.W sumie na jedno wychodzi. Gdyby chodzenie nie sprawiało bólu,to by było inne życie. Gubię pory dnia np. zastanawiałam się czy dziś odkurzałam,czy wczoraj, jednak wczoraj i podlałam kwiaty.A dziś jest pięknie i już byłam na balkonie. Dziś mam truskawki tylko sote i też są smaczne.Zostały jeszcze leniwe,to może zrobię powtórkę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Wczoraj mąż zaliczył kardiolog,znowu jakieś leki przepisała i wizyta za 3-ce. Najważniejsze,że jest dobrze i oby tak dalej jak najdłużej. Do szczęścia brakuje żeby mógł wyjść,bo takie przemieszczanie z pokoju do pokoju... ale dobre i to.Najbardziej tęskni za łowieniem . Kalisto jak mama się czuje,jakoś sobie radzi bez Twojej pomocy? Tata pewnie bardzo by chciał zobaczyć Twoje nowe Siedlisko? Ciekawe,że w tym roku jaśmin tak nie pachnie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 13:45 Dzień dobry Zgubione dni i godziny, to norma w pewnym wieku Wczoraj, a był to wtorek wysyłałam znajomej wiadomość. Zakończyłam życzeniami miłego poniedziałku i całego tygodnia Z wiekiem coraz bardziej cenię jazdę pociągami. Można spokojnie podziwiać krajobrazy, lekko drzemać, czytać. W samochodzie uwaga cały czas jest napięta, a o drzemce można pomarzyć Niestety, tam gdzie najczęściej jeżdżę można dojechać tylko samochodem, albo niepewnymi lokalnymi busami. Dawno minęły czasy regularnych połączeń PKS. Dziś dołączam do Kendo z pachnącymi różami. Rosną przy sąsiednim budynku, a zapach jest oszałamiający. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 14:36 Jaguś i tak bywam raz w tygodniu u rodziców. Tata bardzo się interesuje i zobaczy siedlisko gdy zrobimy schody na taras, inaczej będzie mu ciężko wejść na górkę, poza tym dół w rozsypce. Jak przywiozę tatę to na kilka dni. Właśnie zapomniałam książki😭 Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 17:00 Witam Was. LUSIU moje choróbsko dalej walczy ze mną ale nie poddaję sie i na ile mogę dbam o siebie. Dzisiaj nie powinnam była wychodzić bo chociaz ze słonko grzeje +20 to wiatrzysko jednak odczuwalnie chłodne, ale zawsze musiałam sobie sama radę w kazdej sytuacji i dzis też wyszłam po niezbędne zakupy. Teraz jestem zadowolona z siebie a ponadto wychodząc złapałam świeżego powietrza i oczyściły mi sie zatoki i oskrzela. Róze na fotkach są tak piekne,że czułam ich zapach.Lubię własnie tylko pachnące. JAGO a nie ma u Ciebie windy,zeby mąż mógł wyjść i po spacerować jak będzie odpowiednia pogoda.? Codziennie do sąsiada przyjezdza opiekunka.On ma wozeczek i pomaga mu poruszac się. WEDROWKO podrózowanie na dalsze trasy pociagniem uważam tez za wygodne .Wiekszośc busów na dalsze trasy poza mozliwościa szybszego dodatarcia nie daje komfortu jazdy. KALISTO mysle,że tata nie moze sie doczekac obejrzenia Waszej chatki. Dobrego popołudnia ze słoneczkiem życzę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 17.06.26, 23:59 przeziebienia w porze letniej zawsze jakos dluzej trwaja, zycze maria99 cierpliwosci, wkrotce bedzie upalnie ? Kallisto, pewnie tata b,sie interesuje wszystkimi poczynaniami, moze tez daje jakiest odpowiednie wskazowki? A mama jest ciekawa Waszej pracy przy domku i calej jego lokalizacji? Widac wedrowiec2, ze szparagi juz tancza ostatni taniec przed wyladowaniem na talerzu. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 07:19 Witam o poranku. Wczesnie sie zbudziłam i wstałam.Powoli sie rozkręcam moze cos zrobię bo mam sporo zaleglosci. Pogoda ma byc piekna ale narzie to tylko +13.Panie idą na letniaka do pracy co widzę z okna brrr.bo jednak poranek chłodny. Wiatrzyska nie ma więc moze wreszcie dogrzeje chałupkę. Wszystkim zyczę tez takiej ładnej pogody i zdrówka. Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 09:38 witaj Mario ja tez wczesnie sie zbudzilam i juz nie usnelam byla chba jakos po drugiej w nocy...siedze "zakrecona z niewyspania",dobrze ze podmiejski bus spod domu mam do miasta . bo musze sie tam udac.. czas znowu mi sie pokicikal,ale moze wyjde na prosta, zycze Nam udanego dzionka sprawnych pracek dla Kallisto przy domku/zdrowia dla Marii)Kolejnosi w dniach dla Wedrwiec i jak najmniej bolu dla Jagusi/dla Lusi wyrobienia sie do naszego spotkania o 10 gdz. piwonie przy moim bloku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 11:22 Dzień dobry Lusia z kendo już zalicza kilometrówki U mnie niebo coraz błękitniejsze,a słonko mocniejsze.Teraz u mnie jest 20st. Mario,nie chodzi o brak windy,bo są aż dwie,tylko o to,że brak siły i ból w nogach. Tak jak napisałam spacer z pokoju do pokoju. Jeszcze 4 lata temu,mąż łowił rybki.To są sprawy krążeniowe i ból kręgosłupa. Każdy kolejny rok nie ujmuje nam chorób. Ogólnie biorąc i tak mamy dużo szczęścia. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 11:51 JAGO ja od ubiegłego roku tez mam problem z krazeniem w nogach i ból przy chodzeniu zwłaszcza poza domem ale nie rezygnuję. Trzeba mimo wszystko , chociaz boli ruszać się. Chodzenie po pokojach to nie to samo.Musi byc wysiłek. Moze z kijkami było by mężowi lepiej chodzić. Ja mam 1 noge po operacji a druga tez nie najlepsza .Wazne dobre wygodne obuwie .Ruch poza domem to tez dobre serducho. Nie nalezy sie poddawać. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 11:46 Dzień dobry. Tak na razie wyglądają okna w salonie, trwa wykończeniowa. Dg Lusiu, obecnie są nowe rozwiązania materiałów remontowych i wykończeniowych, tatuś już dawno wypadł z rytmu. Większe prace robią firmy na zamówienie, okna, hydraulika. Przy montażu okien zobaczyłam nowy sposób montowania futryn nie na piankę tylko na tasmę rozprezajaca. Wszystko zmieniło się przez ostatnie kilkanaście lat gdy tata był sprawny i robił nie jedno choć też miał taką przypadłość że klecił ze starego a nie zawsze tak można. Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 11:55 Ale pieknie ! ,Zaraz a ten daszek to do od drugiego o domku? Tak blisko? Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 17:10 popoludniu witam Panie Kochane, +23 C nabilo,powiewa tez i jest wzglednie ale samochod stal dlugo na powietrzu i nagrzal sie okrutnie, zycze Nam udanych chwilek Odpowiedz Link
maria88 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 20:38 Popołudniu sie zachmurzyło i juz szaro za oknem.Szykuje sie wczesniej spac bo za wczesnie wstałam. Wszystkim dobrej nocki zyczę. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 21:58 Dobry wieczór Kendo i Lusia zabiegane, ale mam nadzieję, że znajdą czas na odpoczynek od trudów codzienności. Kallisto, w otoczeniu tak pięknych drzew nawet praca przy remoncie nie jest obciążeniem. Będziecie mieli piękne letnisko. Jago, rozumiem Twoje problemy z narządem ruchu Mario, podziwiam Twoją energię i wolę pokonywania trudności. A ja ostatnio poruszam się tylko samochodem. Dobrze, że parking mam niedaleko domu. Mieszkanie na parterze też ma swoje zalety Nadchodzi upał. Jutro mam mieć 29 stopni, a potem jeszcze cieplej Pamiętajmy o nawadnianiu organizmu. Warzywa i owoce mają sporo wody Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 22:09 Dobrywieczor Wedrowiec z roznymi kolorami kalafiora, ja ostanio tez jakos w autobus wsiadam bo bilet jako emerytka mam juz za darmo, +23 C bylo dzis wyspanej nocki zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 22:05 Hej !!! Czwartkowy wieczor +20...C, Podczas dnia bylo chwilami goraco jak chmury nie zaslanialy slonca. Jaga za wiele kilometrow nie zrobilysmy z Kendo, bo pojechalysmy samochodem pozniej za miasto. Jutro piatek wigilia srodka lata, wszystkie urzedy zamkniete, sklepy tez beda wczesniej zamkniete, najwazniejsze swieta dla Svensonow. U Kallisto przy domku widac postepy, wkrotce bedzie finisz robot i zasluzony relaks w nowym domku. Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## _ CZERWIEC _ ## 18.06.26, 22:37 Mario, drugi domek nie jest blisko, mamy przestrzeń. Zdjęcie złudnie pokazuje. Wszystkie okna wstawili, mąż zaczyna obróbkę. Musi zabudować trójkąty które po starych oknach zostały, w nich były szyby. Nad naszymi głowami latają ogromne samoloty wojskowe. Przeczytałam w Internecie że odbywają się wojskowe ćwiczenia na Drawskich poligonach. Samoloty są Czeskie, na ćwiczeniach używają broni ostrej. Nisko latają, głośno i tak ma być do 4:00 rano😱 Śpijcie słodko., do jutra⏰🌹 Odpowiedz Link
kendo CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 09:27 witam w wigilje obchodow powitania Lata w szwecji, to dla nich najwazniejsze siweto ,po,nawet pomijajac wielkanoc czy wigilje, wspolne obchody w parkach przy krzyzu z wiszacymi wiankami i caly ubrany w plecione griljanydy z kwiatami,Ludzie tanicza taniec "zabkowy" a nawet i sa kluby z tancami regionalnymi,gdzie sa ubrani w stroje regionalne, a w domach?no to juz na calego zakrapianie procentami sledzika/kulek miesnych/mlodych kartofelkow/rozniastych letnich salata i oczywiscie tortem truskawkowym z bita smietana www.youtube.com/watch?v=7z6FJEf_kKI www.youtube.com/watch?v=Th4iOogMx3Q www.youtube.com/shorts/US7XNIVrIE4 zycze Nam milego dnia ze sloneczkiem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 10:22 Witajcie U nas początek lata pojutrze,a w Szwecji już dziś połowa upływa. Dziś jak przewidywali będzie gorąco,teraz 21 ja na razie gorąca nie odczuwam, jest akuratnie. Obiad będzie kasza bulgur i śledzik.ziemniaki były wczoraj.Kompocik też będzie, zawsze coś z owoców zostanie. Wędrówka wie o co chodzi z chodzeniem.Ja też się samochodami rozbijam,tyle,że nie swoim Wolałabym autobusem,albo tramwajem, Mario,chcieć to za mało,trzeba jeszcze móc żeby choć jedno z nas było sprawne i było podparciem drugiego. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 12:24 Wczorajszy spacer Ali rowerem po parku. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 12:38 Dzień dobry Plus 30 stopni, odczuwalna +31. W planach meteo burze. W kolejnych dniach będzie cieplej… Zaopatrzenie na najbliższy czas zrobione. Okna pozasłaniane. Czekam na zimę Jazda komunikacją publiczną jest bardzo dobra, ale nie w godzinach szczytu. Nie lubię tłoku. Na szczęście w tych porach na ogół nie muszę się przemieszczać. Od roku mam autobus kilkadziesiąt metrów od bloku. To efekt przebudowy dróg. Od września skończy się mój komfort i do autobusów (i tramwajów) będę musiała przejść kilkaset metrów. Jest zaleta tej sytuacji – skończą się objazdy i zakorkowanie wąskich uliczek, na które skierowany jest teraz ruch. Ala miała ładną wycieczkę i pewnie odpoczęła w stylowej altanie Spokojnego, chłodnego dnia Odpowiedz Link
maria88 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 14:41 Witam Moje Przyjaciołki. Roześmiałam się czytając wpis WEDROWKI, ze czeka na zimę. U mnie słonecznie i ciepło odczuwalne bardziej przyjemne niz w dniach poprzednich ale i wiatrzysko tez jest. Moze cieplejsze. Wczoraj umyłam łepetynkę, zrobiłam tez porzadeik z paznokietkami więc dzisiaj wybrałam sie przed południem po sprawunki. Po raz pierwszy nałozyłam tez kupioną w tym roku sukienke dzinsową. Wprawdzie nie jest zupełnie taka o jakiej myslałam ale czuje sie w niej okey i chyba tak wyglądałam. Cała rozpinana , sportowy kołnierzy, kieszenie sportowe na piersiach,dopasowana, lekko poszerzona dołem, długi rekaw ,ktory zawinęłam do łokcia i podpięłam na guzik. Ozdobnie tez zawiązałam sobie czerwono-granatowo-biała jedwabną apaszkę. Na ryneczku truskawek dzisiaj nie było, tylko czeresnie.Kupiłam wolowinke i nastawiłam rosołek na wzmocnienie pogrypowe.Będzie do popicia. Teraz koncze bo chciałabym odkurzyc chatkę. Dobrego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 21:49 Dobry wieczór Bardzo lubię takie "koszulowe" sukienki. Dawno temu miałam taka, ale "skurczyła się" wisząc w szafie. Czas na sen. Wstanę o swicie, by otworzyć okan i choć trochę ochłodzić mieszkanie. Dobranoc Dla potrzebujących Odpowiedz Link
maria88 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 22:02 KENDO i LUSIA chyba na balandze z okazji święta lata. Ciekawa impreza.Moze będą fotki. WEDROWKO dalej masz jutro upał, widziałam na mapie. Czy Ty na noc masz moznośc zostawiac okno uchylone, zeby schlodzic chatkę? Nie pomyslałam o większych zapasach zywnosci bo wszedzie mam bliziutko ale jutro cos dokupię. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 19.06.26, 23:42 Hej !!!! Juz jestem w domku swoim po wizycie u Kendo. W autobusie byl tlok, wszyscy wysiedli do parku na festyn. z okazji swieta srodka lata organizowany przez miasto. Ja poszlam prosto do domu, co roku program jest podobny, bylo b, goraco jak dla mnie. Nie wyslalam postu od razu, a teraz wypada mi zyczyc Nam spokojnego snu, Odpowiedz Link
kallisto Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 06:03 Witajcie sobotnio. Chyba szybko śpię, raz przy razie 😅 dzięki temu szybko się wysypiam. Komunikacją stwarza nam tanie przejazdy. 1,5 zł za bilet ulgowy emerycki na 15 minut jak dla mnie. Poza tym szybciej można przemieścić się niż autem gdy w szczycie są korki na ulicach. Niestety są tego też i minusy, zdarzają się sytuacje mało przyjemne. U nas na nadchodzącą wiosnę i lato wszyscy bardzo się cieszą, nie świętujemy jednak tego tak hucznie. Ale na noc Świętojańską organizowane są różne atrakcje. Dzisiaj właśnie pójdziemy na plażę miejską oglądać puszczanie wianków. Sami nie mamy więc zdajemy się na innych. Jaguś, piękne zdjęcia, bardzo zielono i bardzo uroczo. Zieleń uspokaja podobno. Tak czy inaczej uwielbiam być wśród zielonego, zdrowego otoczenia i chłonąć ten spokój. Mnie budzą tu ptaki, jeszcze śpiewają jak najęte. Szkoda ze nie mogę wysłać Wam filmu. Na razie mam taki widok z mojej sypialni. Z nowym oknem czekającym na obróbkę. Dzisiaj poskładamy łóżka, trochę umeblujemy to pokaże jak wyglądają sypialenki. Rzuty na tył domu, jeszcze paskudny i na okna od środka. Takie na razie są postępy. Poleżę chwilę, może usnę, za wcześnie by w wakacje wstawać z łóżka 😂 Bądźcie zdrowe i z umiarem korzystajcie z ciepłego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 09:49 Kallisto,piekne widoczki natury bedziecie miec, ciesze sie,ze postepy sie posuwaja i jestescie zadowoleni.. witaj,jak rowniez pozostale Kolezanki witam, Mario,zdjec nie bedzie bo nie bylysmy na zdanym swietowaniu, bo jak wiadomo /tlok ludzi/zgielk/krzyk dzieci, zjadlysmy z Lusia letni obiadek ze sledzikami/smietana/szczypiorem/mlodymi kartofelkami na kolacje zjadlam kulki miesne,bo ilez mozna zjesc za jednym obiadem, juz zauwazylam,ze porcje mam mniejsze i jak zjem za duzo to czuje dyskomfort, pogoda byla odpowiednia na swietowanie,nocka tez goraca i zapowiada sie kolejny goracy dzionek z wieczorna burza z blyskawicami-zobaczymy... komunikacja miejska funkcjonuje OK, ale czasmi od pasazerow nie za bardzo przyjemne zapachy zieja...ufffff.... w dalsze droge autko zatrudniam.. bedzie dojadanie dzisiaj i jutro letniego jedzonka.. zycze nam milego weekendziku gospodarze juz krowki na laki wyprowadzily... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 11:20 Dzień dobry.Dobrze Kendo,że napisałaś o krówkach,bo laptopie są mniejsze zdjęcia, są czerwone i łaciate . Na upały jeszcze nie narzekam.Całą noc mam balkony otwarte,a i tak gorąco. Wieczorem ładnie ptaszyny ćwierkały,myślałam że tylko rano. Wczoraj był wnuczek to pomył okna,pomopował korytarz,kuchnię i balkon, to dziś nie będę szukała roboty na siłę. Kalisto będziesz miała piękny widok z sypialnianego okna. A z okna widzisz wodę ? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 12:30 Dzień dobry Krówki na łące, a Jagi kotek na grzbiecie Upał, upał, upał. Noc była ciężka, a poranek z niespodzianką. Prawie całe miasto nie miało wody. Pękła jedna z ważniejszych rur dostarczających wodę. System wodociągów przełączano i po prawie dwóch godzinach wszystko u mnie wróciło do normy. W innych dzielnicach pewnie też. Dobrze, że mam zapasy wody, ale niepokój w takich sytuacjach zawsze jest. O tym, że to tylko awaria, a nie np, zatrucie wodociągów dowiedziałam sie dopiero po godzinie Życzę spokojnej soboty baz burzy, gradobicia i upałów ale za to z wodą w kranie Odpowiedz Link
maria88 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 14:27 Myslałam ze juz sie witałam a patrzę,że nie. Więc Witam serdecznie. U mnie w tej chwili za oknem +45 i tak bedzie trzymac do 19tej.Wszystko przymknełam ale w chatce a zwłaszcza w łazience to jest za chlodno moim zdaniem. Boje sie nagrzewania bo kolejne dnie też maja byc upalne. Niespodzianka u WEDROWKI czesto wystepuje gdy ludzie korzystaja z nadmiaru wody. Dobrze że sie szybko skonczyła awaria.Tez musze uzupełnic zapas wody zwykłej bo inne mam. Dzionek taki, ze zmusza w zasadzie do nic nie robienia ,więc relaksujmy się. U WEDROWKI to kolejny b.upalny dzionek jak pokazuja na mapie. Więc dbaj o siebie i poleguj. Wszystkim zycze dobrego popołudnia. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 21:37 Dobry wieczór Tak Mario, dbam o siebie i mam nadzieję, że też tak wszystkie robicie. Obecna pogoda nie jest dobra dla zdrowia Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: CZERWIEC - swietowanie srodka Lata 20.06.26, 21:44 Wedrowiec juz sie podobranockowala z ladnym pbrazeczkiem a ja pokazuje,jak Lusia ladnie obrobila rabatke, na deser zjadlysmy Pawlowa co Lusia zaprosila i jeszcze zakwitl jeden smolinos przyjemnie sie pracowalo z chwastami. spijmy i wyspijmy sie Odpowiedz Link
kendo Re: CZERWIEC 21.06.26, 11:10 witam przy niedzieli, mamy ciepelko by nie napisac,ze bardzo goraco, o 6 godz.bylo +20 C,teraz +23 C wspolczuje Wedrowiec takie tem,jak ma podobna, z Lusia zrobilysmy sobie marsz fajny w znane dawne miesca i pare fotek cyknelam, w oddali bylo widac tylko dwa konie pasace sie na lace, a zirebaczkow juz nie bedzie, inny wlasciciel obja cala posiadlos i bedzie tresura koni do zawodow w skokach drugie zdjecie uprawa zyta czy jeczmienia pelnego relaksiku zycze. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: CZERWIEC 21.06.26, 12:04 Dzień dobry I znów ciepło, by nie powiedzieć upalnie. Plus 28 stopni. Dla mnie, to o 8 za dużo. Nie wychodzę z domu, a to zaczyna być nudne Jutro mam sporo umówionych terminów, więc nie będzie wymówek. Dobrze, że ma być chłodniej Kendo, ładne krajobrazy. Zapach letnich łąk jest bardzo orzeźwiający i uspakajający. Suszącego się siana też. Planów urlopowyc nie mam, ale muszę pomyśleć o kilkugodzinnych wypadach za miasto. Spokojnej, chłodnej niedzieli Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: CZERWIEC 21.06.26, 12:06 wedrowiec2 napisała: > Dzień dobry > I znów ciepło, by nie powiedzieć upalnie. Plus 28 stopni. Dla mnie, to o 8 za d > użo. Korekta. Już jest +30 stopni Odpowiedz Link
maria88 Re: CZERWIEC 21.06.26, 12:09 Witam przy światecznym dzionku pełnym słoneczka i ciepełka co mi nie przeszkadza.Jeszcze mam po otwierane okna zeby chatka sie nagrzewała. Za oknem teraz +30, będzie gorąco. Spało mi sie b.długo bo do9tej .Wstałam ociężale ale staram sie rozkręcać. Zyczę dobrej niedzieli. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: CZERWIEC 21.06.26, 12:15 Dzień dobry U mnie jest 26st,ale nie odczuwam gorąca.Może gdybym była na dworze? Po południu tylko podleję kwiatki,bo już słonka na balkonie ma. Trochę humoru od Lusi na deser zjadlysmy Pawlowa co Lusia zaprosila Odpoczywam,bo co będę robiła? Ala poszła z Kacprem do Parku na spacer,, to coś zamówi wracając. Ładny mini ogródek,a jak dodaje kolorytu jeden kolorowy smolinos. Odpowiedz Link