Dodaj do ulubionych

kwinkunks w synastrii

30.01.11, 22:46
Jakie są Wasze spostrzeżenia, doświadczenia z kwinkunksami w porównawczych horoskopach? Jak działa kwinkunks jej Marsa z jego Wenus? Np. Ryby i Lew czy Koziorożec i Bliźnięta? Czy taki aspekt uniemożliwia bliższe relacje czy niekoniecznie?
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: kwinkunks w synastrii 30.01.11, 23:29
      www.logonia.org/content/view/517/2/
      Ten tekst, jest bardzo mądry, traktuje o synastriach i bardzo go sobie cenię, więc polecam. Ale... podłączam się do pytania, może ktoś... wie ??
      • aarvedui Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 01:23
        to ja też polecę logonię, chociażby dlatego, że więcej mam z tekstami LZ poglądów wspólnych, niż przeciwnych wink

jakby jeszcze za każdą poradę na forum dostawać - no, skromnie, po 5 złotych - to by było ;D
    • aarvedui Re: kwinkunks w synastrii 30.01.11, 23:35
      marinasun napisała:

> Czy taki aspekt uniemożliwia bliższe relacje czy niekoniecznie?

pierwszy poważny błąd - żaden aspekt nie uniemożliwia relacji !!
      aspekty - i ogólnie synastria - wskazuje na to jakie motywy mogą dominować w relacji, jakie mogą się zdarzyć problemy, a co może iść gładko.

rozumowanie w kategorii deterministycznej pozbawia woli i jest próbą zrzucenia odpowiedzialności za własne czyny na "gwiazdy".
      wiedząc czego można się spodziewać można podjąć odpowiedzialne decyzje i działania.

> Jakie są Wasze spostrzeżenia, doświadczenia z kwinkunksami w porównawczych
      > horoskopach?

zależy od całości synastrii. jeden kwinkunks raczej się nie liczy, chyba że:
      -kwinkunksów jest dużo (jeden z dominujących aspektów)
      -muszą być ścisłe (orba 1-2 góra)
      -jeśli dotyczą całych klasterów planet lub tworzą jakąś figurę Jonasa
      -jeśli jest to jedyny aspekt jaki przyjmuje dana planeta

>Jak działa kwinkunks jej Marsa z jego Wenus? Np. Ryby i Lew czy Koziorożec i Bliźnięta?

podstawa 1 - wyobrażenie aspektów przez mandalę zodiakalną.
      kwinkunks aplikacyjny i separacyjny, relacja Baran - Skorpion i Baran - Panna.
      jak wyobrażasz sobie te relacje archetypów zodiakalnych ? daje wyobrażenie o tym, jakim aspektem jest kwinkunks, prawda ?

podstawa 2 - planety w znakach, a relacje. czym jest Mars w radiksie kobiety, a czym Wenus?
      a czym są u mężczyzny?
      czym jest jakikolwiek aspekt pomiędzy nimi ? jak się przejawia ten "archetypowy" a jak ten "na odwrót" ?
      czym jest ogólna zgodność zodiakalna pomiędzy tymi planetami ? czym się to różni od aspektu ?

kiedy przeanalizujesz sprawę pod kątem tego kwestionariusza to od razu wszystko będzie jasne =)
      • gronia10 Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 03:04
        "przeżyłam" w synastrii kwinkus mojej Wenus z jego Marsem czyli WIELKIE ROZCZAROWANIE erotyczne,frustracja.w rezultacie od kilku lat po rozwodzie.
        • aarvedui Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 03:55
          gronia10 napisała:

> "przeżyłam" w synastrii kwinkus mojej Wenus z jego Marsem czyli WIELKIE ROZCZA
          > ROWANIE erotyczne,frustracja.w rezultacie od kilku lat po rozwodzie.

jedni obwiniają o wszystko PiS inni PO, można i tak ;->

naprawdę - astrologia to nie jest chłopiec do bicia, wiem, że to wygodne "to ten aspekt to sprawił, to jego wina". I oto zło zostało odkryte i unieszkodliwione.
          ....to naprawdę nie o to chodzi....
          • marinasun Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 11:27
            aarvedui @ dobrze, że podkreślasz znaczenie naszego podejścia do wyznaczników horoskopu. To ważne. Ja rozumiem, że horoskop nie determinuje i ze wszystkim mozna uczyć się żyć, pracować, starać. Ale dany aspekt w jakimś przybliżeniu określa zwykle konkretnego rodzaju doświadczenie i własnie to mnie interesuje - rodzaj doświadczenia z jakim przy tych aspektach porównawczych przychodzi się zmierzyć. Podkreślam - zmierzyć.
            To rozczarowanie wydaje się zgadzać z naturą kwinkunksu. Nie rozumiem tego aspektu za bardzo, choć rzeczywiście kojarzy mi się z rozczarowaniem, z pokładaniem nierzadko sporych oczekiwań, które się nie spełniają. Dlatego kwinkunks wydaje się boleśniejszy niż kwadratura, bo rozbudza nadzieje. W relacjach damsko-męskich aspekt pomiędzy jej Marsem i jego Wenus bywa raczej istotnywink
            gronia10 @ w jakich znakach był ten kwinkunks i jaka orba?
            • felutka Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 14:15
              Dla mnie kwinkunks to twór w rodzaju "kamyczka w bucie", niby nic, a jednak uwiera, przeszkadza. To coś, co nie daje spokoju więc próbujemy sie z tym uporać, jednak jakiej decyzji byśmy nie podjęli, efekt nie będzie satysfakcjonujący. Zawsze coś będzie nie halo, stad rozczarowania...
              Kwinkuns nie jest boleśniejszy od kwadratu, powiedziała bym raczej, że upierdliwszy smile Tu nie ma przymusu przepracowania jak przy kwadracie, wszystko zależy od tego, jak bardzo nam przeszkadza i jak bardzo jesteśmy zmotywowani...
              Podwodnyj pisze o kwinkunksie w synastrii jako o ożywionej więzi kosmicznej która karze dostrzec w partnerze żywą istotę mimo jego czasami niezrozumiałych i niewygodnych dla nas postaw. Nie należy się do nich odnosić antagonistycznie ani ich ignorować, raczej starać się zrozumieć ich przyczynę, a rozwiązania poszukać na bardziej subtelnym niż ziemski poziomie. Funkcjonowanie jako para różni się zasadniczo od funkcjonowania jako jednostka.
              pozdr
              • hypokaimenon Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 15:22
                Kwinkunks to też trudne warunki pracy, konieczność łączenia czynności do siebie nieprzystających (np. Strzelec-Rak...konieczność wykonywania dalekich i długich podróży służbowych stoi zwykle w sprzeczności z wymaganiami życia rodzinnego)
                W relacjach partnerskich - czytałem gdzieś, że kwinkunks to jednoczesne siły przyciągające (np. cecha generująca lubiane zachowania partnera) i odpychające (cecha generująca nielubiane zachowania partnera).
            • marinasun Re: kwinkunks w synastrii 10.02.11, 11:58
              Kwinkunks kojarzy mi się też z mijaniem w znaczeniu rozmijania się czegoś, kogoś... a także z czymś nie w porę. Albo coś pojawia się w naszym życiu za wcześnie albo za późno. Takie mam skojarzenia, ale może zupełnie niesłusznie.
    • gronia10 Re: kwinkunks w synastrii 31.01.11, 14:03
      Mars w Byku,WEnus w Strzelcu i Mars w Skorpionie,Wenus w Pannie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka