Dodaj do ulubionych

Era Wodnika

22.06.04, 13:57
Wiem, ze to temat kontrowersyjny, a nawet drazliwy, bo tak do konca nie wiadomo, czy to era Wodnika, czy jakas inna. W kazdym razie ta nowa era miala przyniesc wielkie zmiany, przeistoczenie sie i odrodzenie swiata. Swiat ma wypluc z siebie niemoralnosc, upadek wiedzy i duchowosci, a na ich miejsce maja przyjsc nowe idealy. Wszystko to bardzo pieknie i wspaniale brzmi, wielkie slowa... Ale ja zauwazam jakas dziwna i bolesna odwrotnosc. Od poczatku roku obserwuje, ze umiera przerazajaca ilosc ludzi sztuki, czynu, tych, ktorzy zdolali w naszych brudnych czasach zrobic COS. Zaczelo sie chyba od Niemena, zaraz potem odszedl Kaczmarski, potem Trafankowska, teraz Kuron... i jestem pewna, ze pominelam wielu, a przeciez mowie tylko o Polsce. Poza tym nie tylko wielcy ludzie umieraja na potege - niemal co tydzien dowiaduje sie o czyjejs smierci. Co to jest? Swiat sie czysci? Tylko z czego, czemu w taki sposob?
Moze panikuje, nie zaprzecze, jesli mi tak powiecie. Ale wydaje mi sie, ze cos w tym jest.

Pozdrawiam,
pani.jazz
Obserwuj wątek
    • amayah Re: Era Wodnika 22.06.04, 20:59
      Grzegorz Ciechowski..... Tak... Wiesz jazz, to piękny wątek. Zmusza do
      refleksji. Nie wiem co powiedzieć. Nie wiem też czy masz prawo zwalać winę na
      erę wodnika. To byli ludzie, dużo zrobili, stali się w jakiś sposób ikonami
      społeczeństwa polskiego i stworzyli określone fundamenty do zaistnienia w
      naszych sercach. Ale czy ich odejście oznacza jakiś upadek?
      Nie sądzę, że panikujesz. Zwróciłaś uwagę na coś ważnego i rozmyślasz. Każdy
      potrzebuje chwili refleksji. Cieszę się, że to dostrzegłaś i dzielisz się tym z
      innymi.

Dzięki, pozdrawiam.
      • astrei Re: Era Wodnika 12.11.04, 16:11
        Też zwróciłam na to uwagę że wiele takich wybitnych osób tak szybko odchodzi na
        tą drugą stronę rzeki.
        Ale z czym to wiązac?
        Jakoś nie umiem tego powiązać tegoz era wodnika.
        Zresztą sama nie wiem czy ta era już się zaczeła?
        Tak czy inaczej jestesmy podłączenie pod tą cała machinę jaka nami kręci.
    • aarvedui Re: Era Wodnika 23.06.04, 19:12
      nie wiadomo czy to era wodnika,czy era byka lub bliźniat..zalezy w ktora strone
      liczyc,a rozne sa strony..
      • xxero Re: Era Wodnika 12.11.04, 17:33
        znam to haslo ale nie myslalem nigdy dlaczego akurat wodnika? to dlaczego?
        • astrei Do Xerro 12.11.04, 19:34

Pnieważ Wodnik wiąze się z tym co nowe z nowoczesną techniką a także z
          nieodkrytymi nowinakmi.
          A zwłąszcza uran tak jest powiązany z nagłymi sprawami a uran to drugi włądca
          wodnika.
          To jest moje zdanie a czy to tak dokąłdnie jest to do końća pewna nie jestem.
          Bo Era wodnika chyba jest jeszcze bardziej zakręcona lecz cóż to jest..???
          • all2 Re: Do Xerro 14.11.04, 14:43
            Erę astrologiczną określa gwiazdozbiór Zodiaku gwiazdowego, na tle którego
            wypada w aktualnym okresie punkt równonocy wiosennej czyli 0 Barana. Zmienia
            się to co ok 2000 lat, bo gwiazdozbiory nie pozostają nieruchome względem
            Ziemi, lecz zmieniają położenie. Przez ostatnie ok 2000 lat punkt Barana
            wypadał na tle Ryb, teraz przechodzi do Wodnika, bo kierunek przesuwania jest
            odwrotny (cofa się). Szukać pod: precesja.
    • anahella Re: Era Wodnika 14.11.04, 14:05
      Chwileczke, Era Wodnika nie przyszla w tym roku.
      • astrei Do Anahelli 15.11.04, 10:11

A kiedy dokładniej się rozpoczęła ERA WODNIKA?

Będę musiała w necie coś poszukać bo jednak nie jest to wziętez placa że
        jesteśmy w takiej obecnie erze.
        Ale jesli ktoś by wiedział coś o tym szerzej to niech napisze.
        • pantomass Re: Do Astrei 15.11.04, 16:11
          astrei napisała:
          > Będę musiała w necie coś poszukać bo jednak nie jest to wziętez placa że
          > jesteśmy w takiej obecnie erze.

Swe poszukiwania polecam Ci zacząć od zrozumienia zjawiska precesji. Dowiedz
          się, z jakiego ruchu ziemi ono wynika. Potem dowiedz się, czym jest równik
          niebieski i ekliptyka. Jako osoba zajmująca się zachodnioeuropejską astrologią
          powinnaś wiedzieć, że punkt przecięcia równika niebieskiego i ekliptyki
          wyznacza punkt 0 stopni Barana, który można porównać do przeciącia osi w
          kartezjańskim ukaładzie współrzędnych. Teraz to już wiesz, lecz jeszcze tego
          nie widzisz, a powinnaś zobaczyć, gdyż bez tego twa wiedza będzie jedynie
          bezwiednie klepanym pacierzem.

No, jak już to zobaczysz, to wtedy zrozumiesz jaka jest różnica między
          zodiakiem syderycznym a zodiakiem tropikalnym, a stąd już tylko mały kroczek do
          zrozumienia konstrukcji mentalnej mówiącej o erze wodnika...

Powodzenia. Wierzę, że Ci się uda...

Pozdrawiam
          Pantomas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka