Dodaj do ulubionych

cykl saturna a lewe interesy

19.07.12, 11:06
witam.
widze ze radixy uzytkownikow nie sa juz dostepne, wiec sie przypomne 17 wrzwesiem 1983 relokacja na parma wlochy

na jesieni saturn przejdzie mi znowu po plutonie i saturnie, do tego zrobi kwadrature do mc.
ze nie ma lekko w zyciu to juz nauczylam sie od 2009 roku, mialam naprawde sporo pod gorke. w 2011 nabralam troche wiatru w zagle, ale wciaz finansowo jest ciezko i jednoczesnie mojej rodzinie finansowo BARDZO sie pogorszylo.

znajomy ma dzialalnosc gosp. i postanowilismy troche dorobic oszukujac fiskus. poniewaz nie mieszkam w polsce moge o tym mowic. wyjdzie mi tego raptem 100 - 400 euro miesiecznie, moja dzialka. w grudniu sie wycofujemy a w kwietniu znowu uderzamy na krotko. zeby potem zamknac biznes i otworzyc pod innym nazwiskiem. jedynym ktory traci bylby fiskus, zyskuja zleceniodawcy (sprawdzeni) no i my.

znajomy jest bardzo zapobiegliwy i nieufny, mozna mu kazdy sekret powierzyc, do tego przejmuje wieksza odpowiedzialnosc niz ja w tym interesie.

zarobione pieniadze przeznacze na pomoc rodzinie, bo narazie nie mam z czego im pomagac.
juz teraz sprawy kreca sie dobrze, ale co to bedzie na jesieni z tym saturnem?

urodzeniowo i reokacyjnie mam koniunkcje luzna saturn (skorpion) pluton(waga) w 6 domu.
ta koniunkcja robi kwadrat do ksiezyca na MC.
Obserwuj wątek
    • romy_sznajder Re: cykl saturna a lewe interesy 20.07.12, 21:22

> poniewaz nie mieszkam w polsce moge o tym mowic. wyjdzie mi tego raptem 100 - 4
      > 00 euro miesiecznie, moja dzialka.

W perwszej chwili zrozumialam, ze chodzi o wynajem terenu ("dzialka").

Ale tak powaznie, to jakie lewe interesy? Bankructwa firm turystycznych w Polsce ujawnily mechanizm: konczymy jedna dzialalnosc, zaczynamy nastepna, bo od obrotow z poprzedniego roku wyliczaja stawki ubezpieczen, im wyzsze, tym wieksze kwoty obowiazkowe.
      W swietle prawa jedna spolka staje sie nagle nowa inna i na krotko.

Pytanie brzmi: omijacie prawo/ wykorzystujecie luki prawne, czy naprawde popelniacie przestepstwo karno-skarbowe?
      Doczytaj o tym, bedziesz spokojniejsza. Moze to nic "lewego".
      • nuvvo Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 00:19
        coz raczej to drugie. praktycznie kreatywna ksiegowosc.
        grozi nawet areszt domowy. moge o tym pisac, bo nie jestem w polsce.
        faktury wystawiane na 5% faktycznej oplaty. jest tego mnostwo.
        uwiklane tak zeby bylo jak najtrudniej cokowliek podejrzewac.

najgorsze kary sa wlasnie za okradanie najwiekszych zlodziei - skarbu panstwa, tak wiec i kary surowe.
        • black_halo Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 00:53
          > najgorsze kary sa wlasnie za okradanie najwiekszych zlodziei - skarbu panstwa,
          > tak wiec i kary surowe.

moze skarb panstwa nie musialby tak bardzo okradac obywateli gdyby ci chcieli uczciwie placic podatki?

co do samego interesu, odradzalabym ci z calego serca ale z drugiej strony sama musisz sie zastanowic czy masz smykalke do takich przekretow. niektorzy nie maja do tego talentu niestety.
          tak patrze na tranzyty i jowisz niedlugo wejdzie ci na asc a to powinno troche podniesc poziom zycia - poczekalabyl na ten korzystny tranzyt i lapalabym okazje do zarobienia ale legalnie.
        • romy_sznajder Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 01:10

No masz. Jesli przestepstwo, to zastanow sie dwa razy. Rodzina ulomna, stara, chora? Czemu masz przymus pomagania?

Nie mam teraz szans na popatrzenie w horoskop, ale go gdzies znajde, bo pare razy go wklejalas (cenne). Ale jesli, jak pisze black_halo zbiliza ci sie Jowisz do ascendentu, to raczej wskazuje na brawure, "uda mi sie" etc.

Nuvvo, trudny temat zapodalas. Nikt przy zdrowych zmyslach nie napisze tu, zebys robila przekrety. Moze sprobuj sformulowac pytanie inaczej: czy to chwilowe. czy synastria z kontrahentem bedzie udana. czy mi sie upiecze.

Bo, jak rozumiem, decyzja podjeta.
          • aarvedui Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 09:08
            faktury mają jakieś daty, fikcyjna firma kiedyś powstaje. ja to bym na to patrzył.

no i synastria z partnerem do tego "biznesu" też się przyda - czy partner wiarygodny ? czy dotrzyma dealu, czy będzie "lojalny" ?

jak na samo wyrokowanie Saturnem, to może da się jakąś harmoniczną z tego zrobić. o ile jest coś, co Saturn wyznaczy jako początek.
            • nuvvo Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 10:31
              black halo: nie naskoczylas na mnie, chociaz sie ze mna nie zgadzasz. tak wiec szacunek. ale musze ci jakos odpowiedziec. Jak mozesz nie dostrzegac tego ze rzad cie okrada a potem zalic sie na forum jak ci ciezko dojezdzac daleko do pracy i robic oplaty po ktorych ledwo co zostaje z pensji?
              To bylo pytanie retoryczne. ja po postu nie uwazam absolutnie aby rzad byl okradany przez obywateli.

Moze w krajach beneluxu panuja jakies inne stadarty, ja tymczasem mimo ze place podatki, place dodatkowo skladki zdrowotne, dostalam rachunek 87 euro za pogotowie ratunkowe, kiedy dusilam sie przy wstrzasie anafilaktycznym od jakiejs alergii. oczywiscie ze go nie zaplace. Tym lepiej zrozumialam realia kraju w ktorym zyje.

Teraz wrocmy do astrologii.
              Kontrahenci? wiem tylko ze skorpiony, urodzeni w koncowkach lat 70tych. im sie sprawa oplaca.
              Ja bede generowac faktury od polowy wrzesnia.

Ten proceder jest scisle zwiazany z przepisami miejsca w ktorym przebywam, wiec moze nalezy tez zajrzec do relokacyjnego.
              Do konca tego roku moj udzial bedzie skromym, zeby nie powiedziec marginalny. jakas niewygorowana grzywna za to grozi. wiecej ryzyka bedzie w przyszlym roku.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/id/xf/xhnj/GKv4gGKsLAPAbYLQTB.jpg
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/id/xf/xhnj/UVJzL2PyDTkBHBxuoB.jpg
              • black_halo Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 11:11
                > black halo: nie naskoczylas na mnie, chociaz sie ze mna nie zgadzasz. tak wiec
                > szacunek. ale musze ci jakos odpowiedziec. Jak mozesz nie dostrzegac tego ze rz
                > ad cie okrada a potem zalic sie na forum jak ci ciezko dojezdzac daleko do prac
                > y i robic oplaty po ktorych ledwo co zostaje z pensji?
                > To bylo pytanie retoryczne. ja po postu nie uwazam absolutnie aby rzad byl okra
                > dany przez obywateli.

Nuvvo, ja mam wrazenie, ze jak ludzie probuja okradac rzad na podatkach to ten rzad musi podatki podnosic wszystkim, wiec jeszcze wiecej ludzi kantuje i trzeba potem placic jeszcze wiecej. Dlatego mowie, ze gdyby wszyscy placili uczciwie to moze byloby mozna obnizyc podatki wszystkim.

Nie znam sie na systemie opieki zdrowotnej Wloch ale tutaj placisz skladke potracana z pensji, dodatkowo roczne ubezpieczenie w prywatnej ubezpieczalni w wysokosci 60 euro ( dla osob do 45 lat czyli z teoretycznie najlepszym zdrowiem) a za kazda wizyte lekrska czy badania i tak musisz zaplacic z wlasnej kieszeni. System jest nastawiony na profilaktyke czyli raz do roku dostaje list od ginekologa, ze mam przyjsc na cytologie, ktora kosztuje mnie 2 euro wtedy a jesli nie pojde i odpuszcze sobie to zaplaca pelna cene czyli ok. 40 euro. Cytologia to pikus. Obowiazkowa jest wizyta u dentysty raz do roku na przeglad i usuwanie kamienia. Jesli sobie odpuscisz to placisz pelna cene za uslugi dentysty. W styczniu mialam zakazenie zeba, 3 wizyty w tym trucie, znalezienie 4 kanalow, antybiotyk, wypelnienie kompozytowe kosztowalo razem 700 euro za zab trzonowy. Ubezpieczenie zwrocilo z tego 650 czyli cale leczenie nie wyszlo drogo. Gdybym nie chodzila na regularne kontrole to bym byla bankrutem.

Za pogotowie tez sie placi niestety ...

Astrologicznie czy nie, bede ci ten lewy biznes odradzac. Jestes w nieswoim kraju, jesli bedzie kontrola skarbowe to najbardziej oberwie sie Tobie, Twoich kontrahentow pewnie bedzie stac na jakiegos prawnika, Ciebie juz mniej (polecam wykupienie ubezpieczenia od uslug prawnych, w Belgii kosztuje 70 euro rocznie, pokrywa wiekszosc kosztow ale poczytaj czy rowniez umyslne przestepstwa).

Pytanie zasadnicze - czy nie ma mozliwosci zarobienia legalnie? Mnie zmywanie naczyn w restauracji dwa wieczory w tygodniu przynosi dodatkowe 400 euro miesiecznie.
                • princesswhitewolf Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 11:50
                  a za kazda wizyte lekrska czy badania i tak musisz zaplacic z wlasnej kieszeni.

chyba prywatnie?? No prywatne ubezpieczenie to wolny wybor. Nie rozumiem co mowisz. Jak to placisz za panstwowa opieke medyczna i nie mozesz isc do rodzinnego lekarza jaki cie ma skierowac do specjalisty jesli okolicznosci tego wymagaja???

> Za pogotowie tez sie placi niestety ...

Jezusmaryjo w Polsce nawet lepiej naprawde bo za pogotowie nie placisz...

Obowiazkowa jest wizyta u dentysty raz do roku na przeglad i usuwanie kam
                  > ienia. Jesli sobie odpuscisz to placisz pelna cene za uslugi dentysty

Tu w UK za zeby sie placi ale mozesz wybrac tansza od prywatnej opcje cen panstwowych czyli leczenie kanalowe zeba to jakies £45, a z koronka calosc £240
                  • black_halo Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 19:16
                    > chyba prywatnie?? No prywatne ubezpieczenie to wolny wybor. Nie rozumiem co mo
                    > wisz. Jak to placisz za panstwowa opieke medyczna i nie mozesz isc do rodzinneg
                    > o lekarza jaki cie ma skierowac do specjalisty jesli okolicznosci tego wymagaja

Ubezpieczenie jest prywatne ale obowiazkowe. No, mozna nie placic ale wystarczy, ze zachorujesz i zaczyna sie oplacac. System jest tez oparty na tym, ze jak musisz zaplacic za wizyte to sie trzy razy zastanowisz czy naprawde musisz isc. Dlatego nie ma dwuletnich kolejek do specjalistow ani nawet lekarzy ogolnych. Najdluzej czekalam na wizyte u okulisty ale uparlam sie, ze chce w klinice uniwersyteckiej, w klinice 300 metrow od domu mialabym wizyte za dwa dni. Na okuliste czekalam 1.5 miesiaca ale to oblegany specjalista. Tak wiec np. za wizyte u lekarza ogolnego placi sie 23 euro, ubezpieczenie zwraca 17.50 ale np. bezrobotnym czy niepelnosprawnym zwraca sie wiecej takze ta wizyta kosztuje malutko. Okulista kosztowal chyba 65 euro, dostalam 48 zwrotu, ginekolog kosztuje 40 euro z USG, 35 bez, ubezpieczenie zwraca 28 euro. To nie sa zawrotne kwoty. Nie ma wiec tak jak w Polsce, ze poczekalnie oblegane sa przez babcie, ktore nie maja sie do kogo odezwac to chociaz u lekarza posiedza. Okrutne ale przez to cierpi caly system a znaczna czesc ludzi i tak chodzi prywatnie w Polsce. Tymczasem ja uwazam, ze gdyby bylo wspolplacenie to po pierwsze czesc osob nie chodzilaby sobie ot tak (prywatnie jakos nie ma kolejek) a po drugie dla wszystkich byloby taniej. Naturalnie, ze nikt nie jest tym zainteresowany bo musialaby byc szczegolowa ewidencja pancjentow, zabiegow i lekow na recepte co uniemozliwiloby przekrety wszelkiej masci i nie mozna byloby sie zatrudniac na 34 etatatch jak jakis rekordzista w Polsce.

Za sama wizyte na pogotowiu placi sie troche wiecej niz za wizyte u rodzinnego, placi sie jednak czesc za badania jakie tam wykonaja ale tez nie az tak strasznie duzo.

• princesswhitewolf Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 20:37
                      > Ubezpieczenie jest prywatne ale obowiazkowe.

Ja nadal nie rozumiem. Obowiazkowa to jest skladka na panstwowa opieke medyczna jesli ktos pracuje. Prywatne ubezpieczenie to dowolna sprawa, tudziez niektore firmy (tak jak ta w jakiej pracuje) takowe funduja swoim pracownikom.
                      Z tego co piszesz ( jesli dobrze rozumiem) w Belgii nie dosc ze musisz placic skladke na panstwowa opieke to i przymusowo aby miec opieke na prywatna?? To po co placic za panstwowa? I co poza tymi dwoma ubezpieczeniami- JESZCZE PLACICIE< wlos na glowie mi staje>??? Nie panimaju to sie kupy nie trzyma.

W UK na panstwowej opiece do GP ( rodzinnego) mozesz sie dostac tego samego dnia jak zadzwonisz sie umowic. Do specjalisty - to juz zalezy od powagi schorzenia ale max 1 miesiac jesli to cos drobnego. Jesli pilnego to zaraz cie zawioza do szpitala, albo cos srednio pilnego: jakis tydzien moze dwa czekania.

Nie ma wi
                      > ec tak jak w Polsce, ze poczekalnie oblegane sa przez babcie, ktore nie maja si
                      > e do kogo odezwac to chociaz u lekarza posiedza.

ja nie wiem jak jest z kazdym specjalista w PL ale mam informacje z pierwszej reki od mamy mojej jaka jest neurologiem w przychodni przy panstwowym szpitalu neurologiczno psychiatrycznym. Kolejka do niej to aktualnie 2 tyg.
                    • princesswhitewolf Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 20:42
                      Naturalnie, ze nikt nie jest tym zainteresowany bo musialaby byc szczegolowa ewidencja pancjentow, zabiegow i lekow na recepte co uniemozliwiloby przekrety wszelkiej masci i nie mozna byloby sie zatrudniac na 34 etatatch jak jakis rekordzista w Polsce.

W Polsce w przychodniach panstwowych ( nie wiem jak jest w szpitalach) jest szczegolowa ewidencja. Za kazdego pacjenta lekarz dostaje punkty za jakie sie mu placi. Jest limit ile punktow moze lekarz zarobic czyli ile pacjentow przyjac. Kazda recepta jest wprowadzana w system i kazdy lek jest teraz pod konkretnym kodem wydawany. Kazde zlecenie na badania jest tez ograniczone punktacja. Kolejka mimo to tam gdzie mama pracuje 2 tyg wynosi.
                • aarvedui Re: cykl saturna a lewe interesy 22.07.12, 18:33
                  black_halo napisała:

> Nuvvo, ja mam wrazenie, ze jak ludzie probuja okradac rzad na podatkach to ten
                  > rzad musi podatki podnosic wszystkim, wiec jeszcze wiecej ludzi kantuje i trzeb
                  > a potem placic jeszcze wiecej. Dlatego mowie, ze gdyby wszyscy placili uczciwie
                  > to moze byloby mozna obnizyc podatki wszystkim.

to trochę taka mafijno-gangsterska logika. płacenie podatków, które nie są podatkami celowymi, niczym się nie różni od płacenia mafii za ochronę.

upraszczając, geneza rządu jest jedna z 2.
                  pierwsza, to geneza przestępcza, mafijna, okupacyjna. rząd niczym się nie różni od grupy bandziorów, którym po prostu się udało nadać pozory legalności. tego rodzaju rząd ma każdy kraj gdzie upadła kontrola społeczna i rzeczywista władza pochodzi z innego źródła, np. z obcego nadania, z wpływów międzynarodowych, z lewych interesów, z drugiego obiegu (mafia).
                  przykłady to Rosja, Ukraina, Polska, Włochy, trochę USA.

druga geneza to atawistyczny mechanizm plemienny - władza pochodzi z rzeczywistego nadania ogółu wspólnoty obywateli (limitem są jakieś kryteria dojrzałości "plemiennej"), władza to służba a złego króla (czy złą władzę) można i należy po prostu wygnać albo zabić.
                  najwięcej z tej tradycji zachowały kraje skandynawskie, Islandia czy też Szwajcaria.

pośrednie to np UK, gdzie jest silny duch samorządności i organizowania się plebsu (do późnego średniowiecza chłop angielski miał całkiem niezłą sytuację i był dość umocowany prawnie, aby żyć we względnej stabilizacji i dobrobycie)

władzę przestępczą, która mutuje do wielkiej ohydnej biurwokratycznej kreatury o ogromnej inercji może odmienić albo 50 lat pracy u podstaw, albo totalna anihilacja 2-3 milionów klasy rządzącej i selekcja klasy urzędniczej i biznesowej.
                  żadne raczej nie wchodzi w grę.
                  dlatego niesprawnego biurwokratycznego mutanta zastępuje często 2, 3, i dalsze obiegi rozdziału wpływów, związane wprost z "prawdziwą" mafią, powszechną korupcją, nepotyzmem i "załatwiactwem".
                  dlatego w oszukiwaniu mafijnej władzy nie ma nic złego, ponieważ władza ta nie pozwala na normalne funkcjonowanie.
                  jak mała roślinka-podatnik może sobie poradzić z duszącym chwastem władzy - może tylko próbować jakoś lawirować i go wyminąć. albo dać się zadusić.
                  niestety nie ma u nas perspektyw na ogromne nożyce, które wycięły by chwasta mafijnej polityki, chociaż przy korzeniu - żeby inne roślinki miały równe szanse.
                  dlatego o ile oszukiwanie ludzi jest naganne, to walka z mafią państwową to po prostu obrona konieczna.
                  • black_halo Re: cykl saturna a lewe interesy 22.07.12, 19:15
                    Niedawno czytalam, ze podatki w USA sa eketem tego, ze ponad sto lat temu rzad oddal prawo druku pieniadza prywatnym bankom, o ktorych teraz musi pozyczac na procent a gwarancja tych pozyczek sa podatki. Ma to sens i pewnie tak sie na calym swiecie. Dlatego ja sie nie zajmuje walka z systemem bo i tak nie mam szans. Ale oszukiwanie na podatkach uwazam za oszukiwanie innych. Moze w Polsce jest inaczej bo czlowiek placi te podatki a nie wiadomo na co one ida w koncu. Ale tutaj gdzie mieszkam widze, ze sa za to konkretene inwestycje, przyzwoiata opieka socjalna na rozne okolicznosci i oszukiwanie na podatkach uwazam, za okradanie mnie z nowego chodnika na mojej ulicy.

Smuci mnie, ze nie mamy szans na scenariusz islandzki o ktorym w mediach jest ciacho jak makiem zasial.
              • princesswhitewolf Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 11:42
                nuvvo napisała:
                >dostalam rachunek 87 euro za pogot
                > owie ratunkowe, kiedy dusilam sie przy wstrzasie anafilaktycznym od jakiejs ale
                > rgii. oczywiscie ze go nie zaplace.

nie rozumiem. Wyjasnij dalej bo to brzmi dla nas bardzo dziwnie. Skoro placisz normalne pelne skladki na opieke zdrowotna dlaczego ci przyslali rachunek za pogotowie? Czy to standard we Wloszech? Nie ze powatpiewam w to co mowisz tylko pytam bo to dla mnie olsnienie. Jestes obywatelka Wloch jak rozumiem? Jesli tak jest, to- Moi Drodzy Rodacy: calujcie polska opieke medyczna w podeszwy i nie zrzedzic bo wynika z tego ze np we Wloszech jest o niebo gorsza panstwowa niz w Polsce.

Niestety moje doswiadczenia z Wloch nie byly ciekawe, a bylam tam z 5 razy i zjechalam Wlochy w szerz i wzdluz. Faktycznie przekrety na kazdym kroku, nawet ubezpieczalnia samochodowa Sixt oszukala mnie( po tym jak walnal w nas jakis Wloch z tylu )mimo ze mialam wykupione extra ubezpieczenia i dopiero American Express ( karta z jaka wykupilam ubezpieczenie) oddala mi pieniadze jakie wypozyczalnia skrzetnie pobrala.
                Dla mnie Wlochy to wlasnie kraj okrutny w jakim rzad-mafia funkcjonuje w sposob jaki potem nie pozostawia ludziom wyjscia jak robic rowniez przekrety. Okropnosc.

• princesswhitewolf Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 11:44
            . Nikt przy zdrowych zmyslach nie napisze tu, zebys robila przekrety.

No wlasnie. Otoz to. Sprzedajac samochod nie zalepiaj tez dziur, nie przekrecaj licznika i nie mow ze ksiadz nim jezdzil...
    • foudre Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 18:40
      nuvvo, nie jestem astrologiczną panikarą, ale wiedząc, że w moim horoskopie Saturn zaraz utworzy koniunkcję do Plutona, do Saturna urodz., kwadrat do Księżyca i tym samym do osi MC / IC, nikt nie zmusiłby mnie do wejścia w tego typu interes.
      "żniwo" tych aspektów będzie w następnym roku, a nie na jesieni 2012.
      • romy_sznajder Re: cykl saturna a lewe interesy 21.07.12, 22:20
        Mam podobne zdanie.
        Twoj horoskop ma dwa kluczowe dla tej sprawy aspekty:
        -kwadratura Sat-Pluton z Ksiezycem (zwlaszcza Z Plutonem, to ta druga osobosc, ktora z czlowieka wychodzi w okolicznosciach wskazanych przez tranzyt. Czesto osobowsc zla, gorsza, slabsza, czasem - silniejsza);
        -sekstyl Ks z Jowiszem i Uranem (moze wskazywac wrecz talent do wychodzenia calo z opresji i roznych kombinacji).

Tranzyt Saurna to takie "sprawdzam". Np. czy wejdziesz na te "zla" droge.

Dla kazdego przesiewziecia to jest ZLY poczatek.

Decyzja nalezy do Ciebie, poczytaj, czy chodzi o wykroczenie, czy o przestepstwo karnoskarbowe, np tu:
        www.audytor.biz.pl/pl/wspopraca/artykuy-i-publikacje/4-postpowanie-karne-skarbowe.html
        W pierwszym przypadku grozi tylko grzywna, w drugim wiezienie.

Przedawnienie przestepstwa k-s liczy sie od 5 lat, od nowego roku podatkowego:
        e-prawnik.pl/porady-prawne/prawo-podatkowe/przedawnienie-przestepstwa-skarbowego.html
        A jesli zechcesz wrocic z emigracji? Albo jesli w ciagu kilku lat bedziesz w PL na wakacjach, swietach i UE zintegruje przepisy, jeszcze bardziej rozbuduje biurokracje? Rozwaz to, choc sadzac z horoskopu, wiezienie raczej ci nie grozi.
        • nuvvo Re: odpowiadam zbiorczo wszytskim 23.07.12, 03:04
          princess: za pogotowie sie placi, jesli idziesz z lekkimi przypadlosciami. za 4 stopnie, 4ty jest platny, a 3 pozostale nie.(moj przypadek to blad klasyfikacji, ale teraz mam przeprowadzke i nie wiem gdzie schowalam dokumenty z tamtej wizyty na pogotwiu, sprawe moge wyjasnic, ale sam fakt ze probuja i maja takie wygorowane ceny wyjasnia wystarczajaco z jakim systemem mamy do czynienia). w polsce ginekolog panstwowy to z mojego doswiadczenia yeti, jesli pracujesz to zapomnij ze sie do niego dostaniesz. tabletki antykoncecyjne wypisze ci gora na dwa miesiace i musisz tak latac i zwalniac sie z pracy. nie mowiac o cenach antykoncepcji w polsce. no i tak skazana jestes na ginekologa prywatnego. porownalabym opieke nad ciezarnymi w polsce i we wloszechm warunki i ceny porodu - polska wtedy wychodzi na minus. nie mowiac o onokologii czy przeszczepach.

co do oszustw: z tym nigdy nie mialam problemu, nawet kiedy slabo znalam jezyk. mam taka nature przekupki troche i aktorki to moze dlatego jakos tu przyroslam (kwadrat merkurego do neptuna) ale za nadajace sie do zycia uznaje osobiscie tylko polnocne regiony wloch. reszta - potwierdzam smrod, brud i przekrety. o dziwo na poludniu opieka medyczna i autostrady sa gratis. w ten sposob hoduja sobie te ignorancje.

arvedui: coz za precyzyjna obserwacja. ja nie zamierzam oszukiwac ludzi tylko fiskus, wiec tracilby tylko mafijny skarb panstwa. ale nie na calego tylo tak czesciowo. ja ze swojej pensji spore podatki juz place i tak. tu nie chodzi o to ile to pieniedzy, ale o to zeby odstraszyc innych smialkow. ja bede robic za palona na stosie wiedzme, zeby sie inni przestraszyli.
          coraz czesciej ludzie kontestuja surowe kary za male przekrety, maja dosc telewizyjnej demagogii o tym "jak wielka strata do dobra ogolu jest placenie podatkow".
          nawet w lokalnych wyborach wygralo nowiutkie ugrupowanie otwarcie potepiajace te demagogie "uczciwych podatkow",

blackie: nie bede ci truc, poki system dba o twoje zdrowie, daje ci godna prace nie okrada "pomylkami" wg ktorych wynika ze 4 lata temu w lipcu nie zaplacilas za gaz (jesli akurat nie masz dowodu oplaty to masz duzy problem i musisz znowu bulic)jesli system daje ci wzglednie rowne szanse na starcie (uznanie polskiego dyplomu) to ty sie takiemu systemowi nie masz po co przeciwstawiac. uwazam ze masz odmienne doswiadczenia zyciowe, dlatego mozesz nie ogarnac mojego dylematu.

foudre: racja, ale tym samym moga byc baty mimo uczciwej pracy. przez ten tranzyt jowisza po ascendencie zaczynam miec obrzydzenie do okreslenia "uczciwy biedak" mam nadzieje ze szybko mi przejdzie

romy:
          grzywna nie wiezienie smile

podsumowujac: bardziej obawiam sie ludzkiej zawisci niz wkur.. nego fiskusa.
          tak tak, niby jakos trza se radzic, ale dookola tyle przymulonych ludzi swiecie przekonanych o slusznosci takiego stanu rzeczy, ktorym piana sie z ust wytacza kiedy dowiaduja sie ze ty jakis cudzoziemiec a masz lepiej.
          odraczam biznes na lepsze tranzyty.

ale na pewno go sobie nie odpuszcze.

• princesswhitewolf Re: odpowiadam zbiorczo wszytskim 24.07.12, 12:14
            tabletki antykoncecyjne wypisze ci gora na dwa miesiace i musisz tak latac i zwalniac sie z pracy. nie mowiac o cenach antykoncepcji w polsc

a rodzinny nie przepisuje czegos takiego w PL? powinien. Tu rodzinny to zapisuje jako repeat prescription. Do ginekologa tez sie nie dostaniesz latwo w UK. Kobiety w ciazy w Polsce i wszedzie w kazdym kraju to prowadzi polozna i tylko na okresowe badania USg chodza do lekarza

> co do oszustw: z tym nigdy nie mialam problemu, nawet kiedy slabo znalam jezyk.
            > mam taka nature przekupki troche i aktorki to moze dlatego jakos tu przyroslam
            > (kwadrat merkurego do neptuna) ale za nadajace sie do zycia uznaje osobiscie
            > tylko polnocne regiony wloch. reszta - potwierdzam smrod, brud i przekrety. o d
            > ziwo na poludniu opieka medyczna i autostrady sa gratis. w ten sposob hoduja so
            > bie te ignorancje.

No pd i pn Wloch to jak 2 swiaty. Dla mnie to szok W Mediolanie moze nie az tak pieknie jak na Capri ale za to ludzie sa cywilizowani jak w Europie. Ponizej Rzymu to zauwazylam ze faceci sie wpychaja w kolejke kobietom( doswiadczylam tego pare razy az zaczelam glosno ku ich zdumieniu opieprzac ze co to za zwyczaje), a juz o jakiejs kulturze puszczenia kobiety w drzwiach nie wspomne. Co ciekawe na polnocy zupelnie inaczej...

A dlaczego na pd Wloch opieka medyczna ma inne zasady?
            • nuvvo Re: odpowiadam zbiorczo wszytskim 28.07.12, 04:41
              princesswhitewolf napisała:

> Co ciekaw
              > e na polnocy zupelnie inaczej...
              >
              > A dlaczego na pd Wloch opieka medyczna ma inne zasady?

Dlatego zeby ludziom lepiej zylo sie w ignorancji. bo ignorantami latwiej manipulowac
          • jerry.uk na początku jest słowo 24.07.12, 14:10
            Myślę, że niepotrzebnie nazwałaś swój zamiar "przekrętem", wzbudzając falę negatywnych emocji. Biura podatkowe nazywają takie inicjatywy "optymalizacją podatkową". W większości przypadków wykorzystuje się istniejące luki i furtki prawne, zaplanowane dla tych, którzy układali te przepisy.

Obecnie przepisy podatkowe w Polsce są tak zawikłane, że po przejściu urzędowej ścieżki wielu podatników odwołuje się do Naczelnego Sądu Administracyjnego i wierzcie czy nie, ale 90% spraw jest rozstrzyganych na korzyść podatnika.
            • romy_sznajder Re: na początku jest słowo 24.07.12, 19:01
              To samo pomyslalam, ale nuvvo potwierdzila, ze w swietle prawa chodzi o wykroczenie karno-skarbowe.

Te '90% spraw' nie wiem skad masz, Jerry; moj ojciec faktycznie zawsze z fiskusem wygrywal, kiedy bezprawnie (ale naprawde bezprawnie) zasadzali mu kary. Tyle, ze on jest radca prawnym/dr prawa.

Czy masz jakies statystyki? Bo to ciekawe, przyznam - nie znam.
              • jerry.uk Re: na początku jest słowo 26.07.12, 17:37
                Masz rację, Romy, byłem zbyt optymistyczny. W najlepszym wypadku jest 20% szans na uchylenie zaskarżonej decyzji:

podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/11082,zwyciezcy_iii_rankingu_urzedow_skarbowych_gazety_prawnej.html
                • nuvvo liczyc to jako tranzyt? 28.07.12, 05:13
                  1 saturn przejdzie mi po plutonie, ale pluton jest w luznej koniunkcji z saturnem.

czy mozna zatem uznac ze cykl saturna domknal sie wczesniej niz rzeczywisty tranzyt?

2. ksiezyc mam na mc w wodniku. urodzeniowy saturn jest w kwadracie do ksiezyca i mc (5st). zatem jesli domyka mi sie cykl saturna to od razu bede czuc kwadrat do ksiezyca,
                  czy tez trzeba odczekac kilka tygodni na dokladny tranzyt?

dodam ze jednoczesnie saturn ze skorpiona bedzie robil kwadrat do mc i ksiezyca a uran z barana seksryl

• romy_sznajder Re: na początku jest słowo 28.07.12, 23:17
                  jerry.uk napisał:

> 90% spraw jest rozstrzyganych na korzyść

To moze chodzilo o ubezpieczenia? Kilka (ale malo: moze dwa, trzy, gora cztery?) lata temu czytalam, ze glowni ubezpieczyciele w PL przyjeli polityke, ze celowo naliczali zbyt male odszkodowania, a potem nie odpowiadali na interwencje i roszczenia inne, niz te kierowane na droge sadowa. Wychodzac z zalozenia - z ich punku widzenia slusznie - ze ludziom sie nie bedzie chcialo chodzic po sadach.
                  A poniewaz sprawy byly ewidentne, to i ci, ktorzy sie sadzili - wygrywali. Ale sadzila sie mniejszosc ubezpieczonych.

Nie wiem, czy tak jest wciaz, w ost 3 latach mialam dwa razy blisko do czynienia z ubezpieczeniami. Raz - orzecznik orzekl odszkodowanie 5tys do wyplacenia natychmiast (samochod, OC/NW) - wyplacili 1tys po prawie roku. Drugi raz, zalane mieszkanie - ubezp. kredytowe, przez telefon oszacowali straty (raczej nisko, na 1tys), za to pieniadze wplynely po 3 dniach.

Ale z fiskusem to juz inny kaliber.
                  • romy_sznajder Edit 29.07.12, 00:00
                    /jak ja nie lubie forum.gazeta.pl za przestarzaly brak edyscji postow!/

napisalam:
                    > do wyplacenia natychmiast (samochod, OC/NW)

...zamiast AC/NW.
                    (Fragment rusztowania spadl na dach samochodu uszkadzjac piec elementow).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka