Dodaj do ulubionych

tranzyty cd.

21.10.13, 10:39
czytam teraz o kaskadach tranzytów i zastanawiam się czy takie tranzyty mogą uruchomić wydarzenia, ja dopiero uczę się i prosze o uwagi otóż tranzyt saturn koniunkcja uran 1 st. sep. kwadratura ASC 2 st. sep., na to nałoży się nów slonce ksiezyc 1 st. ap., kwadrat do ASC, do tego , mars sekstyl uran 1 st. ap. czy to za malo? uran natalnie 4 dom
Obserwuj wątek
    • 12alex do acrux 22.10.13, 13:29
      w poprzednim poście opisałam zaćmienie hybrydowe słońca, które będzie na moim uranie w 4 domu w kwadracie do ASC-DSC,(uran w natalu wladca 7 domu) do tego będzie tranzyt planety społecznej saturna i sekstyl marsa. Na twoim blogu czytałam , że sprawdzasz działanie zaćmień. Czy według ciebie u mnie to zaćmienie jest ważne? Czy może uruchomić negatywne wydarzenia? Mało jest literatury na ten temat, może podzielisz się swoimi obserwacjami?
      • acrux_79 Re: do acrux 22.10.13, 17:12
        No dobrze, to uporządkujmy.

Zaćmienie z 3 listopada jest na 11'15 Skorpiona. Saturn będzie na 13'52 Skorpiona.

Kwestia nr 1: jeśli dobrze zrozumiałem, Saturn separuje od Urana wtedy, orba 1, więc Uran znajduje się na granicy 12/13 stopnia. Czyli zaćmienie 11. st., Uran około 12. st, Saturn przechodzący pod koniec 13. st.
        Kwestia zasadnicza - trudno powiedzieć, czy wpływ zaćmienia na planety transsaturniczne (Pluton, Neptun, Uran), a nawet społeczne (Jowisz, Saturn) ma tą samą moc sprawczą, co ścisły aspekt do ważnej osi, albo świateł, lub przynajmniej planet osobistych. Tutaj wymaga to totalnego (!) uszczegółowienia, co ten Uran "robi" w horoskopie.

Moją uwagę prędzej zwraca to, że zaćmienie będzie w kwadraturze do osi ASC - DESC, ale nie będzie to oczywiście tak spektakularne, jak np zaznaczenie się ścisłe na samym ASC, czy np MC.
        Gdy przypomnimy sobie, że Uran jest "nowym" władcą domu VII, a Saturn władcą "starym", możemy więc przypuszczać, sugerować się, że wątek spraw pomiędzy tematyką domu VII i domu I, ogniskowany przez kwadraturę pochodzącą od zaćmienia, może się nieco skomplikować i ja bym był ostrożniejszym w relacjach.

Jest to jednak uwaga wyekstrahowana od całej reszty, warto popatrzeć na inne techniki. Jest to tylko moja mała uwaga i propozycja, by na te tematy zwrócić uwagę.

Pzdr
        • 12alex Re: do acrux 22.10.13, 18:11
          dzięki za odpowiedz. mój uran w 4 domu 12'33 stopniu w ścisłej kwadraturze do ASC/DSC. Podobno zaćmienie do 1 stopnia silnie działa, tyle że to uran to planeta pokoleniowa wiec może nic się nie dziać. Faktycznie też tak myślałam, że do osi może coś się zadziać złego.
          • 12alex Re: do acrux 23.10.13, 09:31
            zastanawiam się czy to nie wyzwoli "czegoś". Tak mi się wydaje, że znalazłam kaskadę tranzytów. planeta społeczna saturn na kwadracie do ASC/DSC i uranie (uran ważny bo władca DSC a saturn stary władca DSC), do tego tranzytuje mars sekstylem urana (półsekstylem ASC, kwinkusem DSC), a na to nałoży się tranzyt słońca (władcy mojego ASC) i to z księżycem. W progresjach zerknełam będzie ścisły aspekt seksty słońca do jowisza (w natalu jowisz władca 5 domu) a mars w sekstylu do merkurego (w natalu wladca 11 domu). u mnie w progresjach nuda wieje. Mam 3 stopniowa koniunkcję wenus z uranem, ale za duza orba, żeby brać to pod uwagę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka