24.02.14, 19:26
Pomożecie? Jak wyznaczyć najlepszy moment na rozpoczęcie tego przedsięwzięcia? Na co zwrócić szczególną uwagę? Jaki znak na Asc ?
Planuję w końcówce maja, podczas tranzytowego trygonu Jowisza z Saturnem, beneficjentami fundacji będą seniorzy. I jak wyznaczyć kółko rozpoczęcia, skoro wchodzą w grę dwa terminy:podpisanie aktu założycielskiego u notariusza i dopiero później rejestracja w KRS?. Dzięki z góry za wszelkie wskazówki smile
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Fundacja 24.02.14, 19:46
      W Polsce wyczekiwanie na KRS jest sprawą czysto losową - niby są terminy, ale częste są i przekroczenia terminu, jak i odrzucenia wniosków z powodu jednej literówki - i nie ma możliwości poprawy - trzeba składać drugi raz.

Fundacja, jako organ wyrażający wolę założycieli, powinna mieć horoskop na wspólne świadczenie woli - czyli deklarację u notariusza.

Horoskop na takie "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" muszkieterów.

Będzie to horoskop przyszłych losów woli fundatorów.
      Jako taki powinien przede wszystkim wskazywać na jedność.
      Jeśli fundator jest jeden i zakłada fundację w celu ochrony majątku przed agresją państwa, to sprawa jest prostsza.
      No i oczywiście dobór sygnifikatora - opieka materialna to powiązanie domów wodnych i ziemskich raczej 12,6,4, ale inne też się przydadzą w zdobywaniu finansów, 4 ćwiartka w przypodobaniu się instytucjom.
    • am98 Re: Fundacja 24.02.14, 23:42
      felutka napisała:

Pomożecie? Jak wyznaczyć najlepszy moment na rozpoczęcie tego przedsięwzięcia?
      > Na co zwrócić szczególną uwagę? Jaki znak na Asc ?
      > Planuję w końcówce maja, podczas tranzytowego trygonu Jowisza z Saturnem, benef
      > icjentami fundacji będą seniorzy. I jak wyznaczyć kółko rozpoczęcia, skoro wcho
      > dzą w grę dwa terminy:podpisanie aktu założycielskiego u notariusza i dopiero p
      > óźniej rejestracja w KRS?. Dzięki z góry za wszelkie wskazówki smile

Bardzo ciekawe. Podpisanie aktu założycielskiego u notariusza to jest "ten" moment, na ten moment wyznaczamy horoskop. Oczywiście założyciele fundacji są sygnifikowani przez władcę ascendentu, ale na nich się nie skupiamy przesadnie, ponieważ to fundacja a nie związek partnerski. Wierzchołek X domu pokazuje samą fundację. Znak na szczycie powinien korespondować z charakterem fundacji. Jakiego typu działania będą podejmowane? Koncerty muzyczne, wernisaże plastyczne, aukcje, działalność edukacyjna? Trudno wskazać konkretny znak, gdy nie wiadomo, jak będzie fundacja działać.
      Ludzie starsi są sygnifikowani przez Saturna. Które znaki uznawane są za te, które najbardziej lubią pomagać (Wodnik + Ryby?).
      Kluczowymi w horoskopie będę władcy domu VII i X i XI. Dom VII to ludzie, którzy będą dawać kasę. Trzeba tak ustawić horoskop, by tę kasę chcieli dać. Musi być bardzo mocna recepcja między władcą domu VII i X. Konieczny jest między nimi aspekt. Dom VIII to pieniądze ludzi, a dom XI pokaże jakie będą zyski fundacji.
      • felutka Re: Fundacja 25.02.14, 10:30
        Dzięki bardzosmile
        Tak, ciekawe i chyba trochę zagmatwane to wszystko...a ja z elekcji jestem kulawa na obydwie nogi tongue_out
        Fundacja to nie jest biznes jako taki a organizacja posiadająca dość szerokie spektrum działania /tak przynajmniej będzie w tym przypadku/ więc i zasady elekcji są raczej odmienne.
        Moment wyznaczenia horoskopu to chyba rzeczywiście chwila złożenia podpisu na akcie notarialnym. Asc pokazuje założycieli i personel, ale osobę/osoby stojące na czele reprezentuje już władca Mc. X sektor to także wizerunek publiczny i zgadzam się z am98, że to właśnie znak na jego szczycie powinien korespondować z charakterem fundacji.
        Dom II to zdolność zarabiania i pozyskiwania ale także wydatki, dom III komunikacja/porozumienie wewnątrz.
        Dom IV to lokalizacja/?/ a dom V? pojęcia nie mam...W domu VI mamy podwładnych i pracowników. A gdzie miejsce dla beneficjentów/seniorzy/, który dom im przypisać?
        Dom VII pokazuje "innych ludzi" czyli konkurencję ale także tych, od których pozyskiwane będą pieniądze. Jakie one będą wskaże dom VIII i jego władca. On też pokaże zysk z zapisów i inwestycji. Jednocześnie dom XI pokazuje wpływy od instytucji i tzw "kasę z nieba" oraz dochód z działalności samej fundacji jak i charakteryzuje jej działalność charytatywną.
        Dom IX to profesjonalni konsultanci / wszyscy inni doradcy są pokazani przez dom II/ oraz popularność i kontakt z zagranicą. Dom XII to wrogie, konkurencyjne działania "za plecami"
        Teraz sprawa Księżyca który jest bardzo ważny w elekcji. Na pewno nie powinien być w próżnym kursie i fazie ubywania, to jasne. Co/ kogo będzie reprezentował Księżyc w przypadku fundacji oprócz tego, że z dużym prawdopodobieństwem będzie władcą któregoś z sektorów?
        aarvedui napisał cyt "Horoskop na takie "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" muszkieterów". Słusznie, tylko jak to ująć w horoskopie?
        pozdr
        • aarvedui Re: Fundacja 25.02.14, 20:49
          no to pisałem właśnie, że dużo zależy od charakteru fundacji.

wg.mojej znajomej prawniczki, ponad 2/3 fundacji zakładane jest tylko żeby ukryć majątek fundatorów przed fiskusem, zapewniając przy tym szerokie możliwości zarobkowe.
          cele statutowe mogą być praktycznie dowolne, źródła finansowania są bardzo szerokie, podobnie jak możliwości wyprowadzenia pieniędzy przez rozmaite "programy" z działalności statutowej.

Więc w wypadku fundacji zajmującej się na poważnie seniorami, a nie mydłem i powidłem, to może być tak:

Dom 1 i jego władca będzie obrazował wolę fundatorów i ich jedność. Jeśli przykładowo władca będzie w domu 7, to albo jest to sprzeczność woli, albo jeden z fundatorów będzie sam klientem fundacji =)
          Dom 2 - to majątek ruchomy, pieniądze i wartości wnoszone przez fundatorów
          Dom 4 - skoro fundacja ma się zajmować seniorami, to powinna mieć jakieś nieruchomości, prawda ? Poza tym dom 4 jest tradycyjnym domem starości, a władca któregoś z ważnych domów powinien czuć się w domu 4 jak w domu, skoro to ma być taka działalność.
          Dom 6 - skoro opieka, to musi mieć pracowników, przy tym pracowników zajmujących się posługą dość ostateczną. Powinno być w dobrym powiązaniu z domem 12 gdzie opisany jest kres i koniec a przy tym konsekwencje domu 6 - jak fundacja "pościele", tak senior "spocznie".
          Dom 7 - fundacja to NIE jest biznes - czasem jest. ale jeśli ma się zajmować opieką, to nie ma celów biznesowych, więc jak może mieć konkurencję ?
          No chyba że to jednak nie jest czysta fundacja, i ma trochę pomóc w ukrywaniu majątku i jako wygodna posada, więc musi zarabiać komercyjnie.
          Pozostaje to rozstrzygnąć samodzielnie.
          Tak czy siak, raczej będzie to dom "klientów" fundacji, o ile pod opiekę senior będzie się udawał na zasadzie jakiejś dobrowolnej umowy - z seniorem albo z osobami które na tą opiekę go wyślą.
          W tym wypadku Dom 8 będzie oznaczał datki i pieniądze które będą wpłacane fundacji za opiekę, w ramach tej umowy z domu 7.
          Dom 10 a w zasadzie MC to oczywiście wizerunek, dom 10 pokaże zaś prawdziwy cel fundacji, i czy jest zbieżny z oficjalnym wizerunkiem MC.
          To także dom relacji z władzą i instytucjami - gdyż z nimi nawiązuje się relacje poprzez wizerunek oficjalny.
          Dom 11 to dom pieniędzy pozyskanych lub straconych własnymi staraniami od władz i instytucji, dom podatków.
          Dom 12 to dom pieniędzy pozyskanych lub straconych bez starania, z powodu przysłowiowej "karmy" - przykładowo jak dobrze potraktujesz seniora - osobę podległą opiece - w domu 6, może zapisać Ci w spadku część majątku. To także dom przekrętów, wałków i ukrytych machinacji podatkowych.

Inne domy są mniej istotne.
          Liczy się przede wszystkim odpowiednie wybranie władców i zbadanie zależności pod kątem recepcji i zależności pomiędzy domami i planetami, które będą wspierać charakter przedsięwzięcia.
          Przykładowo jedność fundatorów powinna mieć nieuszkodzone domy 1 i 2, i władców posadowionych w dobrych wzajemnych pozycjach.
          Cel fundacji - o ile faktycznym, prawdziwym celem jest opieka nad seniorami - powinien mieć dobre domy 4, 6 i 12, w 1-2 dobrych powiązaniach z domem 10.
          Domy 7 i 8 - to zależy od charakteru tej opieki, też nie zaszkodzą. Zależy na czym fundacja się skupi - na wymianie pieniądze-usługa od "klientów" czy na darach od instytucji.
          Trzeba wybrać.
          • felutka Re: Fundacja 26.02.14, 12:39
            Jesssu, aarvedui ...nie posiadam majątku który chciałabym ukryćtongue_out A to, że za ciężką pracę pobiera się symboliczne wynagrodzenie to nic złego, z czegoś trzeba żyć by nie uzupełnić szeregu w kolejce po zasiłeksmile
            Aarvedui napisał: "Dom 7 - fundacja to NIE jest biznes - czasem jest. ale jeśli ma się zajmować op
            > ieką, to nie ma celów biznesowych, więc jak może mieć konkurencję ?" taką opieką zajmuje się wiele instytucji, rządowych i pozarządowych. Ponadto planuję wytwarzanie przez beneficjentów produktów, które fundacja będzie sprzedawała z zyskiem przeznaczonym na cele statutowe/nie będzie to działalność gospodarcza/
            Fundacja zajmie się zarówno opieką jak i organizowaniem czasu wolnego /dużo tego jest, oby sił wystarczyło/ i trudno mi w tym momencie jednoznacznie określić, w jaki sposób pozyskiwane będą pieniądze...na tym etapie pojęcia nie mam, który wariant będzie korzystniejszy.
            Wielkie dzięki wszystkim za wskazówki, każda z nich jest dla mnie bardzo cenna. Jak już pokręcę kółkiem i wyłoni się z tego astro-zamętu jakiś konkret horoskopowy wrzucę go tutaj w celu oceny i weryfikacji.
            pozdr
            • aarvedui Re: Fundacja 26.02.14, 20:19
              ale ja nie mam nic przeciw ukrywaniu majątku za fundacją.

w kraju, gdzie rzeczywiste opodatkowanie sięga 80%, to jedno z bardziej racjonalnych zachowań.

oczywiście trochę to sprzeczne z klasycznym charakterem fundacji, gdzie fundator przekazuje swój majątek pod zarząd, a potem tylko sprawdza jak go zarząd wydaje, no ale co zrobić - każda metoda walki z zaborcą jest dobra.

wracając - jeśli fundacja będzie zawierać umowy z klientami, to jednak Ci będą w tym domu 7, a ich datki w 8.

co do definicji - wytwarzanie produktów na cel sprzedaży to jest działalność gospodarcza, od zwykłej firmy fundację różni to, że nie można dowolnie skonsumować całości zysków.
              tzn, nikt nie zabroni płacić solidnej pensji zarządowi, ale swoboda w wydawaniu jest ograniczona, co nie zmienia gospodarczego charakteru działalności =)
    • mii.krogulska Re: Fundacja 26.02.14, 22:57
      Z końcówki maja na pierwszy rzut oka sensowny jest 22 maja. A konkretnie o jakim dniu myślisz, jaki jest technicznie możliwy?

Pozdrawiam, Mii
      • felutka Re: Fundacja 27.02.14, 17:55
        aarvedui, jak już będę miała o co zawalczyć z tym "zaborcą" to zapewniam Cię, że to on polegnie w przedbiegach...już niejednokrotnie mi się to udałotongue_out Jeżeli fundacja prowadzi zarejestrowaną działalność gospodarczą, a może oczywiście, wtedy swoboda w wydawaniu nie jest ograniczona. Ograniczenie występuje w przypadku, jeśli beneficjenci fundacji wytwarzają produkt z przeznaczeniem na sprzedaż a fundacja nie posiada zarejestrowanej działalności gospodarczej....wtedy zysk może być przeznaczony jedynie na cele statutowe.
        Witaj miismile Technicznie możliwe jest wszystko, na termin u notariusza nie czeka się długo...Nie miałam jeszcze sprecyzowanej daty. Nastawiam się na końcówkę maja ze względu na tranzytowy trygon Jowisza z Saturnem pod który podłącza się korzystnie mój natalny Saturn, ponadto Mars wróci już do ruchu prostego no i ten okres będzie dodatkowo silnie zsynchronizowany z moim radixem. 22 maja powiadasz? Wenus w Baranie i silna recepcja mutualna z Marsem? Kurcze, i zeschizowany Księżyc w Rybach? Chociaż piękny wodny wielki trygon wzmocniony Księżycem to jest coś smile...W tym dniu Merkury robi mi ścisły kwadrat do nat osi węzłów a to jest rozdarcie hmm...Data na pewno godna uwagi, dzięki za wskazówkę.
        pozdr
    • antarional Re: Fundacja 28.02.14, 11:41
      Szczytna operacja ..or is it?

Na mysl przychodzi mi Uczulic jakos ofiarodawcow energia Ryb.
      Zabawowo: polamanym aspektem sily Neptuna we wlasnym Znaku. Doczepiajac nan jakies manipulacyjne sznurki.. (wplywami: kardynalny/ziemski, staly/ognisty)
      Powazniej: otulic pozadany dom, badz sygnifikowac go tym Ksieztycem 22-23maja w Rybach, w zaleznosci od tego co ma byc podatne, w relacjach wewnetrznie przyjazne, formowalne i ochotnie dostepne.
      happy, compassion´n´flowers x) feltultka - Szczere Powodzenia.
    • acrux_79 Re: Fundacja 03.03.14, 01:38
      Jeśli nie jesteś perfekcjonistką czekającą na wyjście Marsa z retrogradacji, to ustaw na 12 kwietnia (sęk w tym że to sobota), okolice 09:30 rano, tak by Jowisz znalazł się na w domu pierwszym, a Wenus w domu X (nie wiem jakie miasto).

1) Jowisz ASC / Wenus MC pozostawiam bez komentarza
      2) Wł ASC Księżyc i wł DSC Saturn w sekstylu aplikacyjnym, niestety Saturn w słabej kondycji
      3) na pocieszenie ustawić Wenus w dobrych aspektach do ASC i DSC - to może sporo pomóc, ponieważ Wenus jest władcą żywiołu dziennego wody i ziemi, a te żywioły obsadzają cztery osie - ale musisz zwrócić uwagę, czy aby Wenus dokładnie aspektuje ASC/DSC, to ważne
      4) dalej: wł ASC separuje od Jowisza (wł MC) do Saturna (wł DSC) - obydwa aspekty to sprzyjające sekstyle
      5) wł X domu jest w domu I (b. dobry znak)
      6) wł ASC jest w domu kątowym, także wł MC jest w domu kątowym, są silne
      7) dom X i XI są silne, z czego Słońce jest wywyższone w domu XI

Uwagi jeszcze
      8) władca domu XI, Mars, jest słaby, ale zawartość domu XI jest ważniejsza, niż kondycja jego dyspozytora. Poza tym Mars jest wzmocniony pozytywną recepcją od Saturna, a jednocześnie Wenus (władca Wagi) jest w znaku własnego wywyższenia
      9) władca domu II to Księżyc, przybywa, władca MC jest w znaku Księżyca (chociaż)
      10) układ wierzchołków ASC - DSC i władców wierzchołków powinien być harmonijny

Oczywiście można się do wielu rzeczy przyczepić, ale ten kto rzuci kamieniem w tą propozycję, niech przedstawi coś lepszego do, powiedzmy, czerwca - lipca 2014. Tam też pewne wady interpretacyjne się znajdą. Nie ma idealnych horoskopów elekcyjnych. Nie istnieją takie.
      • acrux_79 Re: Fundacja 03.03.14, 01:42
        Od biedy można popróbować zrobić coś z środą, cztery dni wcześniej, na podobnym układzie osi. Zwraca uwagę ognisty trygon świateł - Księżyc w znaku Słońca, Słońce w egzaltacji, aplikacyjny trygon, a Mars/Słońce już po opozycji.
        Gdy się jednak przyjrzeć szczegółom, jest to mniej ładne, niż ta sobota. Ale można też coś z tego sensownego stworzyć?
        • felutka Re: Fundacja 03.03.14, 20:49
          Dzięki acrux_79...do licha, jestem perfekcjonistką jeżeli chodzi o dom X bo jego władcę silnie aspektuje opozycją Pluton z Panny tongue_out
          Próbuję ustawić kółko z identycznym układem osi /Jowisz na Asc i Neptun w Mc/smile...12 kwietnia to zbyt wczesny termin, nie zdążę chyba wszystkiego poskładać do kupy niestety /jestem aktualnie w trakcie kwadratu tr Plutona do Mc i Uran jest na wejściu w Ic więc wszystko jak na razie zamienia mi się w proch/...a szkoda, bo data rzeczywiście ciekawie rokuje. Mam tutaj tylko jedno ale /o którym nie mogłeś wiedzieć/, a mianowicie tego dnia tr Mars w retro robi mi ścisły kwadrat do natalnego silnego Saturna w Koziorożcusad Nie lubię tego aspektu, w najlepszym wypadku kompletnie blokuje inicjatywę...Jednocześnie ten sam tr Mars zrobi trygon-sekstyl do mojej "cudnej" opozycji Mars Uran więc to wszystko będzie zryw/Uran/- hamulec z kagańcem/Saturn/- power/ Mars. Chociaż z drugiej strony ziemskie saturniczne dyby powstrzymają ognisto-powietrzną opozycję od nadmiaru szaleństwa wink
          Spróbuję poskładać te astro-puzzle ale, jak sam zauważyłeś, zawsze coś jest "nie teges". Muszę po prostu wybrać tzw mniejsze zło.
          pozdr
          • acrux_79 Re: Fundacja 04.03.14, 14:52
            No, niestety nie wziąłem pod uwagę, że możesz nie zdążyć. Miesiąc z hakiem to może być trochę za mało.
            Ale wzmocnienie wł ASC, dobry stosunek pomiędzy wł AS/DSC, AS/MC, dobry kurs Księżyca, benefiki w domach kątowych, ma zastosowanie w większości elekcji różnorakich. Tym trybem myślmy, nie położeniem Księżyca w znaku. Lepszy Księżyc w Skorpionie w trygonie do Jowisza w Raku, niż Księżyc w Raku w kwadraturze do Marsa w Wadze (np). Znak to charakter ogólny, ale realizacja to dom i aspekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka