bogdanka12 20.01.08, 11:43 tak przeczytałam bodaj u Arroyo, ze stellium w 1 d.daje postawę egocentryczną.A stellium w innych domach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziagu Re: Stellium to egocentryk 23.01.08, 17:42 Wg mnie I dom potrafi być bardzo egocentryczny, dlatego ta postawa egocentryczna jest spowodowana wieloma planetami w I domu, a nie tym, że jest to stellium. Np. stellium w VI domu nie będzie egocentryczne. Odpowiedz Link
zocha.w Re: Stellium to egocentryk 23.01.08, 21:12 Stellum w 1 domu to bardziej egoista. Egocentryzm - 5 dom. Odpowiedz Link
asu1 Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 08:13 To teraz uspokójcie mnie i powiedzcie , ze asc. nie jest brany pod uwagę do stellum. Odpowiedz Link
iloveharry Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 12:13 Ja bym wziela. Jak pisala Neptus, ASC i MC sa waznymi, pelnoprawnymi punktami w horoskopie. Odpowiedz Link
iloveharry Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 12:16 ...wiec ja mam stellum 6-ciu planet razem z MC, w IX domu. Wszystkie w Skorpionie. Zastanowie sie co to moze oznaczac, juz pewna mysl sie czai w mojej glowie ale potem to rozwine, teraz pracowac trza Odpowiedz Link
asu1 Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 14:39 No to niestety, jak liczyć asc., mam stellum w I domu i wszystkie aspekty prowadza do niego , tylko , że to stellum , opócz asc. , jest w Wadze. Musze pomysleć, ale potrafię zaprzęgnąć tłumek osób w swoje plany ) Odpowiedz Link
iloveharry Re: Stellum w IX domu 24.01.08, 21:09 Z własnych obserwacji, a wiadomo, że nie są najobiektywniejsze... ale biorąc też pod uwagę to, czego się o sobie nasłuchałam od bliskich: Stellum w IX u mnie wywołuje przede wszystkim dwie rzeczy, od kiedy pamiętam: - wiarę w ideały, od dziecka, chyba łatwo byłoby mi dać się wciągnąć w sektę, potrafię też bardzo skutecznie motywować ludzi, którzy są zrezygnowani i nie widzą sensu, często za bardzo sama sie zapalam do zbyt idealnych pomysłów a ci co konkretniejsi pukają sie w czoło (ich najtrudniej przekonać, że góry jednak da się przenosić ) wiarę w jakąś siłę wyższą, w to że wszystko jest możliwe itp... bez względu na wszystko wokół, widzę, że to zawsze mi towarzyszy - miłość do podróży, od kiedy miałam pierwszy raz w ręku swoje własne zarobione pieniądze (16 lat, wakacje), zawsze wydawałam je na podróże ale to były zawsze podróże poznawcze, np. Litwa Łotwa Estonia, Finlandia, Francja itp najbardziej w tych podróżach pociągało mnie poznawanie miejsca od podszewki, iść do pracy, poznać lokalnych ludków, nigdy natomiast przenigdy nie pociągały mnie wakacje w pełnym słowa tego znaczeniu, czyli leżenie na plaży i nicnierobienie. Poza tym wiem (sama tego nie widzę no ale często słyszę ) że stać mnie na wielką i zbyteczną sceniczność, robienie z siebie gwiazdy i czasami niestety przesadny EGOCENTRYZM (a jednak!), wywieranie presji na innych (ooo tak!) i uznawanie wyłacznie własnego punktu widzenia. Tyle mi przychodzi do głowy jeśli chodzi o moje 6-planetowe stellum w IX domu. Odpowiedz Link
cytryna76 Re: Stellum w IX domu 24.01.08, 22:18 > Poza tym wiem (sama tego nie widzę no ale często słyszę ) że stać mnie na > wielką i zbyteczną sceniczność, robienie z siebie gwiazdy i czasami niestety > przesadny EGOCENTRYZM (a jednak!), wywieranie presji na innych (ooo tak!) i > uznawanie wyłacznie własnego punktu widzenia. W końcu dom IX to dom ognisty, podobnie jak I czy V. Stąd zapewne owa sceniczność, demonstracyjny sposób bycia czy egocentryzm i naleganie na Twój punkt widzenia. Moim zdaniem każde stelium może wydawać się egocentryczne w tym sensie, że człowiek silnie skupia się na danej dziedzinie, staje się ona dla niego najwazniejsza, toteż nadmiernie akcentuje ją w swoim życiu i otoczenie moze dobierać to jako egocentryzm. Znam bardzo dobrze osobę z b. silnym stellium w 1 domu (5 planet + asc). Mimo że wszystkie planety są w Wadze, człowiek ten jest największym egoistą i egocentrykiem, jakiego znam. Potrafi niebywale skutecznie zabiegać o swoje sprawy i właściwie tylko to go interesuje. Większość wypowiedzi zaczyna od "Ja". Nie potrafi być bezstronny, brakuje mu elastyczności i perspektywy spojrzenia na świat. Absolutnie wszystko interpretuje przez pryzmat siebie, swych doświadczeń i poglądów, które uznaje za jedynie słuszne. Trudno mu nawiązać głębsze relacje z innymi, mimo że jako silna Waga przyciąga ludzi i potrafi być niezwykle czarujący. Zajmuje go przede wszystkim jego własne hobby, z którego nie potrafi zrezygnować nawet w sytuacjach podbramkowych. No ale w końcu to dom ognisty, baraniasty. Znam również osobę z silnym stellium w 12 domu (4 planety w Skorpionie). Jest typem nieprzystępnego odludka, zachowuje dystans do ludzi, obstaje przy swoich poglądach, stylu bycia, wydaje się być niereformowalna i z tego powodu może byc posądzana o pewnien egocentryzm. Z pewnością jednak nie jest egoistą w sensie nastawienia wyłącznie na siebie. Przy bliższym poznaniu okazuje się być bardzo dobrym człowiekiem, z sercem na dłoni, zdolnym do bezinteresownej pomocy i poświecenia. Ale tylko dla przyjaciół, którzy zyskali jej zaufanie. Odpowiedz Link
sarrdynka Re: Stellum w XII/ I domu 28.01.08, 00:14 cytryna76 napisała: > Znam również osobę z silnym stellium w 12 domu (4 planety w > Skorpionie). Jest typem nieprzystępnego odludka, zachowuje dystans > do ludzi, obstaje przy swoich poglądach, stylu bycia, wydaje się być > niereformowalna i z tego powodu może byc posądzana o pewnien > egocentryzm. Z pewnością jednak nie jest egoistą w sensie > nastawienia wyłącznie na siebie. Przy bliższym poznaniu okazuje się > być bardzo dobrym człowiekiem, z sercem na dłoni, zdolnym do > bezinteresownej pomocy i poświecenia. Ale tylko dla przyjaciół, > którzy zyskali jej zaufanie. znam rowniez osobe z 5 planetami + asc w skorpionie i wg jej godziny wychodzi poczatek 1 domu ale opis ktory przytoczylas cytryno pasuje do niej idealnie wiec hmm moze to jednak 12 dom... Na pewno nie jest egoistka ale osoba bardzo uduchowiona Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Stellum w IX domu 25.01.08, 12:08 Iloveharry, no jezeli sie uwazasz za egocentryczke to ty chyba egocentryka w zyciu nie poznalas. Wykazujesz spre zainteresowanie przyjaciolmi, umiesz sluchac wiec juz nie przesadzaj ze jestes egocentryczka)) Masz skorpiona mocno zaakcentowanego i stad wrazliwosci i intensywnosc przezyc,martwienie sie Pluton bardzo silny ale nie mylilabym tego z egocentryzmem. Odpowiedz Link
iloveharry Re: Stellum w IX domu 25.01.08, 15:24 Oj, Princessko, to mnie milo polechtalas <skromnis>... Moze zlego slowa uzylam, nie egocentryzm ale nie dopuszczanie sprzeciwu. Ma byc tak, jak ja chce. I koniec. Nawet jak nie sprawiam takiego wrazenia. Jesli mi na czyms zalezy tylko, oczywiscie. Pracuje nad tym! Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Stellium w IV domu w przelomie Ryb i Barana 25.01.08, 12:10 co prawda sama nie mam niestety stellum ale ciekawi mnie co wy na taki przypadek powiecie... Odpowiedz Link
anahella Re: Stellium to egocentryk 28.01.08, 01:13 Stellum daje skupienie sie na sprawach domu, w ktorym wystepuje. Pierwszy to "ja" - popatrz na horoskop Lecha Walesy i jego "ja" odmieniane przez wszystkie przypadki Odpowiedz Link
asu1 Re: Stellium to egocentryk 29.01.08, 09:28 Wiem coś o tym, ale na swoje usprawiedliwienie musze powiedzieć, ze trudno jest z Plutonem i Księzycem w I domu oderwać sie od takiego patrzenia na świat,choć staram się każdego dnia , bo jak powiedział ktoś mądry swoje zdanie znam i chcę sie dowiedziec co mysla inni. Mogę tez powiedzieć , ze takie skupisko planet w I domu (u mnie zahacza Uranem o drugi) jest strasznie męczące, jestem zmęczona oglądaniem świata przez swój pryzmat, ale jednoczesnie nie wyrzekłąbym sie tego co prowadzi mnie do miejsc do których inaczej nie doszłabym. (i znowu nadaję o sobie hi hi, ) Odpowiedz Link
neptus Re: Stellium to egocentryk 29.01.08, 10:56 U Ciebie to stellum jest nieco naciągane. Planety masz na granicy maksymalnie rozciągniętych orb. To raczej układ midpunktowy niż stellum. Odpowiedz Link
asu1 Re: Stellium to egocentryk 29.01.08, 11:16 Wiem , ze jest naciągane, ale mimo to coś ciąży, łapię sie na tym JA, MNIE , MNĄ, MI, aczkolwiek miałam ostatnio spotkanie z naszej klasy i nie jest ze mną tak źle więc moze to rzeczywiście działa lżej jako ukąłd midpunktowy, w kórym zresztą skupia się aspektami całą reszta horoskopu. Odpowiedz Link
neptus Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 02:36 Pluton pod ascendentem, Słońce w trygonie do asc, a Jowisz w V. Byk w dwadzie Wodnika też lubi mówić JA, MOJE. Mówi Ci to Byk z Uranem na asc. Wodnik to taki cwańszy Lew. ) Odpowiedz Link
neptus Re: Stellum nie stellium! 29.01.08, 10:58 To jest stellum, nie stellium. Od stella = gwiazda. Odpowiedz Link
ineuforia Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 04:25 Mój kolega ma stellum w wodniku. Jest strasznym egocentrykiem. Odszedł ze szkoły po roku nauki, olewa system, wydaje sie mieć wszystko gdzieś. Jednak jest bardzo wrażliwą osobą i zawsze można na nim polegać jak się jest dla niego bliskim człowiekiem. Moja koleżanka ma stellum w skorpionie. Jest niesamowicie seksowna, lepiej nie pojawiać się z nią na mieście bo wszyscy faceci rozbierają ją wzrokiem. Ma piękne, wielkie, 'lazurowe' oczy. Poza tym osoba bardzo skryta, duma przewyższa wszystkie inne emocje. Ma wiele trudności z ludźmi przez swój stuprocentowo skorpioni charakter. Odpowiedz Link
nutt.ella Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 17:22 mam wenus, sloneczko i marsa w koniunkcji w I domu w rybkach i jestem egocentryczna Odpowiedz Link
neptu.sun Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 18:17 A ja mam stellum w 2 w Koziorozcu (Neptun ze Sloncem, Jowisz z Ksiezycem) i raczej nie jestem odbierana jako egocentryk, ale chłodna i zdystansowana osoba stojąca twardo na ziemi. Bardzo rzeczowa i zdroworozsądkowa. Ale myslę, ze jest to wzmacniane dodatkowo przez Saturna w Skorpionie na ascendencie. Chociaz moja najblizsza rodzina twierdzi, ze umiem o siebie zadbac i, cytuje, "nie dam sobie zrobic krzywdy". Znam przypadek stellum Strzelca w 8 - faktycznie, jest to osoba bardzo dobra dla innych, zyczliwa, Skorpionio opiekuncza, ale tez bardzo skupiona na swoich Strzelcowych planach i jak to sama okresliła, nielubiąca ciągnać za sobą kogos kto nie nadąża (dosc silny Uran). Odpowiedz Link
vestalinka Re: Stellium to egocentryk 01.02.08, 11:55 Mój znajomy ma stellum pięciu planet w Wadze w IV domu,ma dużo cech powietrznej wagi,ale też mnóstwo wrażliwości Raka gdzie zresztą ma ASC. Odpowiedz Link