Dodaj do ulubionych

Stellium to egocentryk

20.01.08, 11:43
tak przeczytałam bodaj u Arroyo, ze stellium w 1 d.daje postawę
egocentryczną.A stellium w innych domach?
Obserwuj wątek
    • dziagu Re: Stellium to egocentryk 23.01.08, 17:42
      Wg mnie I dom potrafi być bardzo egocentryczny, dlatego ta postawa
      egocentryczna jest spowodowana wieloma planetami w I domu, a nie
      tym, że jest to stellium. Np. stellium w VI domu nie będzie
      egocentryczne.
      • zocha.w Re: Stellium to egocentryk 23.01.08, 21:12
        Stellum w 1 domu to bardziej egoista. Egocentryzm - 5 dom.
        • asu1 Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 08:13
          To teraz uspokójcie mnie i powiedzcie , ze asc. nie jest brany pod
          uwagę do stellum.
          • iloveharry Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 12:13
            Ja bym wziela. Jak pisala Neptus, ASC i MC sa waznymi, pelnoprawnymi
            punktami w horoskopie.
            • iloveharry Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 12:16
              ...wiec ja mam stellum 6-ciu planet razem z MC, w IX domu. Wszystkie
              w Skorpionie.
              Zastanowie sie co to moze oznaczac, juz pewna mysl sie czai w mojej
              glowie ale potem to rozwine, teraz pracowac trza uncertain
              • asu1 Re: Stellium to egocentryk 24.01.08, 14:39
                No to niestety, jak liczyć asc., mam stellum w I domu i wszystkie
                aspekty prowadza do niego , tylko , że to stellum , opócz asc. ,
                jest w Wadze. Musze pomysleć, ale potrafię zaprzęgnąć tłumek osób w
                swoje plany smile)
              • iloveharry Re: Stellum w IX domu 24.01.08, 21:09
                Z własnych obserwacji, a wiadomo, że nie są najobiektywniejsze... ale biorąc też
                pod uwagę to, czego się o sobie nasłuchałam od bliskich:

Stellum w IX u mnie wywołuje przede wszystkim dwie rzeczy, od kiedy pamiętam:
                - wiarę w ideały, od dziecka, chyba łatwo byłoby mi dać się wciągnąć w sektę,
                potrafię też bardzo skutecznie motywować ludzi, którzy są zrezygnowani i nie
                widzą sensu, często za bardzo sama sie zapalam do zbyt idealnych pomysłów a ci
                co konkretniejsi pukają sie w czoło (ich najtrudniej przekonać, że góry jednak
                da się przenosić smile) wiarę w jakąś siłę wyższą, w to że wszystko jest możliwe
                itp... bez względu na wszystko wokół, widzę, że to zawsze mi towarzyszy

- miłość do podróży, od kiedy miałam pierwszy raz w ręku swoje własne zarobione
                pieniądze (16 lat, wakacje), zawsze wydawałam je na podróże ale to były zawsze
                podróże poznawcze, np. Litwa Łotwa Estonia, Finlandia, Francja itp najbardziej w
                tych podróżach pociągało mnie poznawanie miejsca od podszewki, iść do pracy,
                poznać lokalnych ludków, nigdy natomiast przenigdy nie pociągały mnie wakacje w
                pełnym słowa tego znaczeniu, czyli leżenie na plaży i nicnierobienie.

Poza tym wiem (sama tego nie widzę no ale często słyszę uncertain ) że stać mnie na
                wielką i zbyteczną sceniczność, robienie z siebie gwiazdy i czasami niestety
                przesadny EGOCENTRYZM (a jednak!), wywieranie presji na innych (ooo tak!) i
                uznawanie wyłacznie własnego punktu widzenia.

Tyle mi przychodzi do głowy jeśli chodzi o moje 6-planetowe stellum w IX domu.
                • cytryna76 Re: Stellum w IX domu 24.01.08, 22:18
                  > Poza tym wiem (sama tego nie widzę no ale często słyszę uncertain ) że
                  stać mnie na
                  > wielką i zbyteczną sceniczność, robienie z siebie gwiazdy i
                  czasami niestety
                  > przesadny EGOCENTRYZM (a jednak!), wywieranie presji na innych
                  (ooo tak!) i
                  > uznawanie wyłacznie własnego punktu widzenia.

W końcu dom IX to dom ognisty, podobnie jak I czy V. Stąd zapewne
                  owa sceniczność, demonstracyjny sposób bycia czy egocentryzm i
                  naleganie na Twój punkt widzenia.

Moim zdaniem każde stelium może wydawać się egocentryczne w tym
                  sensie, że człowiek silnie skupia się na danej dziedzinie, staje się
                  ona dla niego najwazniejsza, toteż nadmiernie akcentuje ją w swoim
                  życiu i otoczenie moze dobierać to jako egocentryzm.
                  Znam bardzo dobrze osobę z b. silnym stellium w 1 domu (5 planet +
                  asc). Mimo że wszystkie planety są w Wadze, człowiek ten jest
                  największym egoistą i egocentrykiem, jakiego znam. Potrafi niebywale
                  skutecznie zabiegać o swoje sprawy i właściwie tylko to go
                  interesuje. Większość wypowiedzi zaczyna od "Ja". Nie potrafi być
                  bezstronny, brakuje mu elastyczności i perspektywy spojrzenia na
                  świat. Absolutnie wszystko interpretuje przez pryzmat siebie, swych
                  doświadczeń i poglądów, które uznaje za jedynie słuszne. Trudno mu
                  nawiązać głębsze relacje z innymi, mimo że jako silna Waga przyciąga
                  ludzi i potrafi być niezwykle czarujący. Zajmuje go przede wszystkim
                  jego własne hobby, z którego nie potrafi zrezygnować nawet w
                  sytuacjach podbramkowych. No ale w końcu to dom ognisty, baraniasty.

Znam również osobę z silnym stellium w 12 domu (4 planety w
                  Skorpionie). Jest typem nieprzystępnego odludka, zachowuje dystans
                  do ludzi, obstaje przy swoich poglądach, stylu bycia, wydaje się być
                  niereformowalna i z tego powodu może byc posądzana o pewnien
                  egocentryzm. Z pewnością jednak nie jest egoistą w sensie
                  nastawienia wyłącznie na siebie. Przy bliższym poznaniu okazuje się
                  być bardzo dobrym człowiekiem, z sercem na dłoni, zdolnym do
                  bezinteresownej pomocy i poświecenia. Ale tylko dla przyjaciół,
                  którzy zyskali jej zaufanie.
                  • sarrdynka Re: Stellum w XII/ I domu 28.01.08, 00:14
                    cytryna76 napisała:
                    > Znam również osobę z silnym stellium w 12 domu (4 planety w
                    > Skorpionie). Jest typem nieprzystępnego odludka, zachowuje dystans
                    > do ludzi, obstaje przy swoich poglądach, stylu bycia, wydaje się być
                    > niereformowalna i z tego powodu może byc posądzana o pewnien
                    > egocentryzm. Z pewnością jednak nie jest egoistą w sensie
                    > nastawienia wyłącznie na siebie. Przy bliższym poznaniu okazuje się
                    > być bardzo dobrym człowiekiem, z sercem na dłoni, zdolnym do
                    > bezinteresownej pomocy i poświecenia. Ale tylko dla przyjaciół,
                    > którzy zyskali jej zaufanie.

znam rowniez osobe z 5 planetami + asc w skorpionie i wg jej godziny wychodzi
                    poczatek 1 domu ale opis ktory przytoczylas cytryno pasuje do niej idealnie wiec
                    hmm moze to jednak 12 dom... Na pewno nie jest egoistka ale osoba bardzo uduchowiona
                • princesswhitewolf Re: Stellum w IX domu 25.01.08, 12:08
                  Iloveharry, no jezeli sie uwazasz za egocentryczke to ty chyba
                  egocentryka w zyciu nie poznalas. Wykazujesz spre zainteresowanie
                  przyjaciolmi, umiesz sluchac wiec juz nie przesadzaj ze jestes
                  egocentryczkasmile))
                  Masz skorpiona mocno zaakcentowanego i stad wrazliwosci i
                  intensywnosc przezyc,martwienie sie Pluton bardzo silny ale nie
                  mylilabym tego z egocentryzmem.
                  • iloveharry Re: Stellum w IX domu 25.01.08, 15:24
                    Oj, Princessko, to mnie milo polechtalas <skromnis>...

Moze zlego slowa uzylam, nie egocentryzm ale nie dopuszczanie
                    sprzeciwu. Ma byc tak, jak ja chce. I koniec. Nawet jak nie sprawiam
                    takiego wrazenia. Jesli mi na czyms zalezy tylko, oczywiscie.

Pracuje nad tym!
    • princesswhitewolf Re: Stellium w IV domu w przelomie Ryb i Barana 25.01.08, 12:10
      co prawda sama nie mam niestety stellum ale ciekawi mnie co wy na
      taki przypadek powiecie...
    • anahella Re: Stellium to egocentryk 28.01.08, 01:13
      Stellum daje skupienie sie na sprawach domu, w ktorym wystepuje. Pierwszy to
      "ja" - popatrz na horoskop Lecha Walesy i jego "ja" odmieniane przez wszystkie
      przypadkismile
      • asu1 Re: Stellium to egocentryk 29.01.08, 09:28
        Wiem coś o tym, ale na swoje usprawiedliwienie musze powiedzieć, ze
        trudno jest z Plutonem i Księzycem w I domu oderwać sie od takiego
        patrzenia na świat,choć staram się każdego dnia , bo jak powiedział
        ktoś mądry swoje zdanie znam i chcę sie dowiedziec co mysla inni.
        Mogę tez powiedzieć , ze takie skupisko planet w I domu (u mnie
        zahacza Uranem o drugi) jest strasznie męczące, jestem zmęczona
        oglądaniem świata przez swój pryzmat, ale jednoczesnie nie
        wyrzekłąbym sie tego co prowadzi mnie do miejsc do których inaczej
        nie doszłabym. (i znowu nadaję o sobie hi hi, )
        • neptus Re: Stellium to egocentryk 29.01.08, 10:56
          U Ciebie to stellum jest nieco naciągane. Planety masz na granicy
          maksymalnie rozciągniętych orb. To raczej układ midpunktowy niż
          stellum.
          • asu1 Re: Stellium to egocentryk 29.01.08, 11:16
            Wiem , ze jest naciągane, ale mimo to coś ciąży, łapię sie na tym
            JA, MNIE , MNĄ, MI, aczkolwiek miałam ostatnio spotkanie z naszej
            klasy i nie jest ze mną tak źlesmile więc moze to rzeczywiście działa
            lżej jako ukąłd midpunktowy, w kórym zresztą skupia się aspektami
            całą reszta horoskopu.
            • neptus Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 02:36
              Pluton pod ascendentem, Słońce w trygonie do asc, a Jowisz w V. smile
              Byk w dwadzie Wodnika też lubi mówić JA, MOJE. Mówi Ci to Byk z
              Uranem na asc. wink Wodnik to taki cwańszy Lew. wink)
    • neptus Re: Stellum nie stellium! 29.01.08, 10:58
      To jest stellum, nie stellium. Od stella = gwiazda.
      • bogdanka12 Przepraszam, to literówka, dziekuję Neptus!!! n/t 29.01.08, 13:46
    • ineuforia Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 04:25
      Mój kolega ma stellum w wodniku. Jest strasznym egocentrykiem.
      Odszedł ze szkoły po roku nauki, olewa system, wydaje sie mieć
      wszystko gdzieś. Jednak jest bardzo wrażliwą osobą i zawsze można na
      nim polegać jak się jest dla niego bliskim człowiekiem.
      Moja koleżanka ma stellum w skorpionie. Jest niesamowicie seksowna,
      lepiej nie pojawiać się z nią na mieście bo wszyscy faceci
      rozbierają ją wzrokiem. Ma piękne, wielkie, 'lazurowe' oczy. Poza
      tym osoba bardzo skryta, duma przewyższa wszystkie inne emocje. Ma
      wiele trudności z ludźmi przez swój stuprocentowo skorpioni
      charakter.
      • nutt.ella Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 17:22
        mam wenus, sloneczko i marsa w koniunkcji w I domu w rybkach i jestem egocentryczna
        • neptu.sun Re: Stellium to egocentryk 30.01.08, 18:17
          A ja mam stellum w 2 w Koziorozcu (Neptun ze Sloncem, Jowisz z Ksiezycem) i raczej nie jestem odbierana jako egocentryk, ale chłodna i zdystansowana osoba stojąca twardo na ziemi. Bardzo rzeczowa i zdroworozsądkowa. Ale myslę, ze jest to wzmacniane dodatkowo przez Saturna w Skorpionie na ascendencie. Chociaz moja najblizsza rodzina twierdzi, ze umiem o siebie zadbac i, cytuje, "nie dam sobie zrobic krzywdy".
          Znam przypadek stellum Strzelca w 8 - faktycznie, jest to osoba bardzo dobra dla innych, zyczliwa, Skorpionio opiekuncza, ale tez bardzo skupiona na swoich Strzelcowych planach i jak to sama okresliła, nielubiąca ciągnać za sobą kogos kto nie nadąża (dosc silny Uran).
          • vestalinka Re: Stellium to egocentryk 01.02.08, 11:55
            Mój znajomy ma stellum pięciu planet w Wadze w IV domu,ma dużo cech powietrznej
            wagi,ale też mnóstwo wrażliwości Raka gdzie zresztą ma ASC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka