Gość: Nauczycielka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 11:16 Nie wiecie w jaki sposób można znaleźć pracę w szkole za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Castillo Re: praca w szkole IP: *.ip-pluggen.com 29.08.04, 13:46 A co chcesz w tej szkole eobic, sprzatac? Bo taki sposob sformulowania pytania nie wskazuje na to, zebys miala inne oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka Re: praca w szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 17:36 Szkoda, że trochę nie wysiliłeś swoich półkul mózgowych, chyba po moim nicku można się zorientować co chcę w tej szkole robić . Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: praca w szkole 30.08.04, 10:03 Osoba o tak niskim współczynniku cierpliwości chyba jednak nie powinna w szkole robić tego, na co wskazuje jej nick, ani w kraju ani za granicą. To Ci napiszę, że tylko w Polsce ktoś będzie tolerował nauczyciela z tak niewyszukaną kulturą osobistą. A czegóż chcesz tam uczyć? Jesteś dwujęzyczna? Bo jak nie, to współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castillo Re: praca w szkole IP: *.ip-pluggen.com 30.08.04, 11:17 Tu nie chodzi nawet o cierpliwosc, tylko o sformulowanie pytania NIE NA POZIOMIE czlowieka ktory ukonczyl studia. Nauczycielka to bardzo szerokie pojecie: juz dziecko w mlodszych klasach szkoly podstawowej wie, ze sa panie od gimnastyki, od polskiego, od prac recznych... A tutaj NAUCZYCIELKA pyta sie po prostu o PRACE. To mnie zastrzelilo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: praca w szkole IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 11:32 Jak mozecie obrazac PANIA NAUCZYCIELKE ??? ;) Wszak nauczyciele to w swoim przekonaniu ludzie absolutnie wyjatkowi. Oj, nuczycielka pewnie teraz purpurowa z oburzenia usiluje przelknac te zniewage (te sugestie, ze ona NAUCZYCIELKA i praca fizyczna) Oj , co za wstyd.... Jak mogliscie nawet tak pomyslec???? A zadawanie lakonicznych pytan, brak kultury slowa... Coz... To przeciez tylko nauczycielka.... Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: praca w szkole 30.08.04, 17:13 Oj, sorry, ja też jestem ciało pedagogiczne, proszę bez uogólnień! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castillo Re: praca w szkole IP: *.ip-pluggen.com 30.08.04, 17:50 Ja tez cialo pedagogiczne i dlatego zareagowalem na problemy w formulowaniu u kolezanki po fachu. Jesli po polsku nie potrafi sie wyslowic, to jak da sobie rade "po ichniemu"? Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: praca w szkole 30.08.04, 18:09 I dlatego spytałam, czy jest może dwujęzyczna. Właściwie to mogę już jej powiedzieć, że raczej nie ma co liczyć na pracę w zagranicznej szkole, gdyż dotknęło ich dokładnie to samo, co i nas, a mianowicie niż demograficzny, i to nieraz ostrzejszy niż w Polsce. Poza tym każdy kraj ma swoje wymagania co do nauczycieli, np. w Irlandii trzeba mieć maturę z irlandzkiego (gaelickiego), niezależnie od nauczanego przedmiotu. Jasne, każdy z nas chciałby uczyć np. w takich Niemczech, gdzie płace nauczycielskie sa najwyższe w Europie, ale ichnie sito rekrutacyjne jest praktycznie nieprzepuszczalne. itd. itp. Jedyny przypadek pozytywny jaki znam, to dziewczyna, która wyszła za mąż za Anglika, tam uzupełniła studia pedagogiczne i została tzw. 'teacher assistant', czyli pomocnikiem nauczyciela w szkole podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castillio Re: praca w szkole IP: *.ip-pluggen.com 30.08.04, 18:42 Znam kilka przypadkow kiedy Polki wrocily do swego zawodu. Stalo sie to jednak dopiero po przeszlo dziesieciu latach pobytu w nowym kraju. Ksztalcily sie praktycznie biorac caly czas: zrobily kursy biurowosci, komputerowe, uzupelnily pewne przedmioty maturalne w szkole wieczorowej, chodzily na laboratorium jezykowe. Na koniec znaly jezyk w tym stopniu, ze zostaly przyjete na studia pedagogiczne. Poniewaz brakuje nauczycieli przedmiotow matematyczno-fizycznych wiec jedna z nich poszla na takie studia. Inna zostala nauczycielka przedmiotow estetycznych, a jeszcze inna zatrudnili przy dzieciach tzw gluchoniemych, bo skonczyla pedagogike specjalna w tej dziedzinie. Zostaly zatrudnione, ale nie w tzw dobrych szkolach, bo rodzice protestowaliby przeciw nauczycielowi z niewlasciwym akcentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: praca w szkole IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 19:25 Czasami cuda sie zdarzaja, moj szwagier jest lekarzem, wyjechał do USA i po 6 miesiacach dostal prace wykladowcy na Uniwersytecie. Wyklada biologie i pielegniarstwo. Jezyk angielski zna perfekcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś