Dodaj do ulubionych

IRLANDIA CZY GB

01.02.05, 20:23
KOCHANI POWIEDZCIE GDZIE LEPIEJ POJECHAĆ?SŁYSZAŁAM ŻE LUDZIE W IRLANDI SĄ O
NIEBO LEPSI NIŻ WLK.BRYTANII.JAK JEST Z PŁACAMI GDZIE LEPIEJ?I OGÓLNIE GDZIE
ŻYCIE FAJNIEJSZE.Z GÓRY DZIEKI
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:44
      Ja bym powiedziała w ten sposób.Ile ludzi tyle opini.Spotykamy różnych ludzi
      na świecie i dobrych i złych.Gdybym odpowiedziała na to pytanie to
      generalizowałabym,a tego nie powinno się robić.

Też wyjeżdżam.Planowałam do Irlandii ale "przekabacili" mnie na Anglię.Zresztą
      na Anglię już bardziej się przygotowałam.Ale wpadnę so Irlandii również:)
    • Gość: rudy Eryk Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 15:30
      byłem w obu krajach
      pracowałem przez jakiś czas w irlandii
      ale i w anglii troche siedziałem
      moim zdaniem różnica niewielka
      irlandia jest mała ma niecałe 4 miliny obywateli
      i to decyduje o charakterze tego kraju
      to taka mała wioska
      w której sie wszyscy znają
      wszystko o sobie wiedzą itp.
      ale sa wzgłedem siebie bardzo przyjaźnie nastawieni
      chętni do pomocy
      bardzo rodzinni
      anglia jest juz trochę inna
      idzie w stronę zachodzniego indywidualizmu
      bardziej swobodnie w niej się czujesz
      to moje subiektywne odczucia
      różnice w pozimie zycia
      tez są nieznaczne
      a poza tym nic nie stoi na przeszkodzie
      pracowac najpeirw w jednym potem w drugim kraju
      moi znajomi zmieniali prace nie patrząc czy to UK czy Eire

• Gość: gb Re: IRLANDIA CZY GB IP: 5.3.* / 195.93.21.* 03.02.05, 19:28
      domyslam sie ze pytasz czy "irlandia czy uk?" GB kochana odnosi sie do roli
      kochanego najmilszego pana "pound" czyli "funta" ja jednak sadze ze UK lepiej
      • Gość: sylwii3 Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:25
        Może się mylę,ale GB/GREAT BRITAIN/ dalej funkcjonuje.
        dzięki Wam wszystkim za opinię.bardzo dąże aby wyjechać i mam nadzieję że uda
        sie w marcu.wszystko na to wskazuje że bedzie to anglia/na początek ale żaden
        Londyn ponieważ nie lubie tak ogromnych miast-poza tym nie lubie iść za tłumem.A
        wszystkim którzy planują wyjechać lub są już gdzieś za granicą ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO
        DOBREGO !!!!!!!!!!!!
    • Gość: b Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.bas502.dsl.esat.net 03.02.05, 20:01
      Ja w tej chwili mieszkam w Dublinie i mi sie podoba. Miasto po prostu nie jest
      takie duze jak londyn i mozna znalesc bardzo ladne i spokojne okolice (no i jest
      na d morzem). I bynajmniej nie jest to wioska. Moim zdaniem wazne pytanie jakie
      powinnas sobie zadac to kwestia dogadania sie z ludzmi - w UK nie bedziesz miala
      kolopotu a w Irlandi bedziesz miala na 100%. Na poczatek pewnie lepiej Londyn
      wybrac :)
      • Gość: Gosia Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.02.05, 12:34
        Co za bzdury z tym dogadaniem sie w Irlandii?? Jakie problemy? No chyba, ze
        wyjedziesz na zachod Irlandii to mozesz trafic na ludzi poslugujacych sie tylko
        irlandzkim ale w Dublinie? Zapewniam, wszyscy mowia po angielsku, oczywiscie ze
        maja troche inny akcent ale to kwestia przyzwyczajenia. Pozdrawiam.
        • Gość: tomas22 Re: IRLANDIA CZY GB IP: 62.77.173.* 10.02.05, 19:30
          Gosiu, czy mialas okazje byc na poludniowym zachodzie Irlandii ( okolice
          Limerick i Cork) ? Mysle ,ze nie , bo nie wiesz co mowisz . tutejszy akcent
          jest bardzo specyficzny , zwlaszcza u starszych osob. I to wcale nie chodzi o
          specyficzny akcent jezyka irlandzkiego. Mowie o j. angielskim . Ja na szczescie
          mowie biegle po ang. , ale pierwsze tygodnie po przjezdzie nie byly latwe. Po
          jakims czasie przyzwyczaisz sie ,ale to nie jest czysty angielski.
          To oryginalna odmiana ang. Zanim wiec cos mowisz , najpierw upewnij sie ,ze
          masz o tym pojecie.Pozdro
          • Gość: irish Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.block.alestra.net.mx 11.02.05, 00:04
            Coraz wiecej ogloszen z praca w UK i Irlandii zawiera taka uwage: Good English is essential. Coraz wiecej Polakow dopiero tu na miejscu przekonuje sie, ze ich angielski jest zupelnie niewystarczjacy nawet do dluzszej rozmowy z pracodawca.
            Coraz czesciej wyjazd do pracy okazuje sie tylko kosztowna wycieczka. Wiec, radze sie powaznie zastanowic..
          • Gość: @@@ Re: IRLANDIA CZY GB IP: 193.95.186.* 11.02.05, 10:46
            nikt na swiecie nie mowi "czystym angielskim"! gdziekolwiek bys nie pojechal
            czy do stanow, do szkocji, do nowej zelandii czy do cork... czysty angielski
            jest tylko w ksiazkach do gramatyki!

to ty upewnij sie zanim napiszesz jakies bzdury!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka