sylwii3 01.02.05, 20:23 KOCHANI POWIEDZCIE GDZIE LEPIEJ POJECHAĆ?SŁYSZAŁAM ŻE LUDZIE W IRLANDI SĄ O NIEBO LEPSI NIŻ WLK.BRYTANII.JAK JEST Z PŁACAMI GDZIE LEPIEJ?I OGÓLNIE GDZIE ŻYCIE FAJNIEJSZE.Z GÓRY DZIEKI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:44 Ja bym powiedziała w ten sposób.Ile ludzi tyle opini.Spotykamy różnych ludzi na świecie i dobrych i złych.Gdybym odpowiedziała na to pytanie to generalizowałabym,a tego nie powinno się robić. Też wyjeżdżam.Planowałam do Irlandii ale "przekabacili" mnie na Anglię.Zresztą na Anglię już bardziej się przygotowałam.Ale wpadnę so Irlandii również:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Eryk Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 15:30 byłem w obu krajach pracowałem przez jakiś czas w irlandii ale i w anglii troche siedziałem moim zdaniem różnica niewielka irlandia jest mała ma niecałe 4 miliny obywateli i to decyduje o charakterze tego kraju to taka mała wioska w której sie wszyscy znają wszystko o sobie wiedzą itp. ale sa wzgłedem siebie bardzo przyjaźnie nastawieni chętni do pomocy bardzo rodzinni anglia jest juz trochę inna idzie w stronę zachodzniego indywidualizmu bardziej swobodnie w niej się czujesz to moje subiektywne odczucia różnice w pozimie zycia tez są nieznaczne a poza tym nic nie stoi na przeszkodzie pracowac najpeirw w jednym potem w drugim kraju moi znajomi zmieniali prace nie patrząc czy to UK czy Eire Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: IRLANDIA CZY GB IP: 5.3.* / 195.93.21.* 03.02.05, 19:28 domyslam sie ze pytasz czy "irlandia czy uk?" GB kochana odnosi sie do roli kochanego najmilszego pana "pound" czyli "funta" ja jednak sadze ze UK lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwii3 Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:25 Może się mylę,ale GB/GREAT BRITAIN/ dalej funkcjonuje. dzięki Wam wszystkim za opinię.bardzo dąże aby wyjechać i mam nadzieję że uda sie w marcu.wszystko na to wskazuje że bedzie to anglia/na początek ale żaden Londyn ponieważ nie lubie tak ogromnych miast-poza tym nie lubie iść za tłumem.A wszystkim którzy planują wyjechać lub są już gdzieś za granicą ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.bas502.dsl.esat.net 03.02.05, 20:01 Ja w tej chwili mieszkam w Dublinie i mi sie podoba. Miasto po prostu nie jest takie duze jak londyn i mozna znalesc bardzo ladne i spokojne okolice (no i jest na d morzem). I bynajmniej nie jest to wioska. Moim zdaniem wazne pytanie jakie powinnas sobie zadac to kwestia dogadania sie z ludzmi - w UK nie bedziesz miala kolopotu a w Irlandi bedziesz miala na 100%. Na poczatek pewnie lepiej Londyn wybrac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.02.05, 12:34 Co za bzdury z tym dogadaniem sie w Irlandii?? Jakie problemy? No chyba, ze wyjedziesz na zachod Irlandii to mozesz trafic na ludzi poslugujacych sie tylko irlandzkim ale w Dublinie? Zapewniam, wszyscy mowia po angielsku, oczywiscie ze maja troche inny akcent ale to kwestia przyzwyczajenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas22 Re: IRLANDIA CZY GB IP: 62.77.173.* 10.02.05, 19:30 Gosiu, czy mialas okazje byc na poludniowym zachodzie Irlandii ( okolice Limerick i Cork) ? Mysle ,ze nie , bo nie wiesz co mowisz . tutejszy akcent jest bardzo specyficzny , zwlaszcza u starszych osob. I to wcale nie chodzi o specyficzny akcent jezyka irlandzkiego. Mowie o j. angielskim . Ja na szczescie mowie biegle po ang. , ale pierwsze tygodnie po przjezdzie nie byly latwe. Po jakims czasie przyzwyczaisz sie ,ale to nie jest czysty angielski. To oryginalna odmiana ang. Zanim wiec cos mowisz , najpierw upewnij sie ,ze masz o tym pojecie.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irish Re: IRLANDIA CZY GB IP: *.block.alestra.net.mx 11.02.05, 00:04 Coraz wiecej ogloszen z praca w UK i Irlandii zawiera taka uwage: Good English is essential. Coraz wiecej Polakow dopiero tu na miejscu przekonuje sie, ze ich angielski jest zupelnie niewystarczjacy nawet do dluzszej rozmowy z pracodawca. Coraz czesciej wyjazd do pracy okazuje sie tylko kosztowna wycieczka. Wiec, radze sie powaznie zastanowic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: IRLANDIA CZY GB IP: 193.95.186.* 11.02.05, 10:46 nikt na swiecie nie mowi "czystym angielskim"! gdziekolwiek bys nie pojechal czy do stanow, do szkocji, do nowej zelandii czy do cork... czysty angielski jest tylko w ksiazkach do gramatyki! to ty upewnij sie zanim napiszesz jakies bzdury! Odpowiedz Link Zgłoś