Dodaj do ulubionych

znieść celibat??

27.02.07, 09:46
Co sądzicie o pomyśle zniesienia celibatu księży? Wszystko wskazuje na to, że
tak może się stać, bo ponad połowa księży tego by chciała. Będzie lepiej czy
gorzej?
Obserwuj wątek
    • athropos Re: znieść celibat?? 27.02.07, 10:32
      Co myślisz o tym, żeby brać udział w dyskusjach, które sama rozpoczynasz? To
      forum, a nie darmowa ankieta.
      • erato13 Re: znieść celibat?? 27.02.07, 11:13
        No cóż, przykro mi, że tak to odbierasz, ale jestem ciekaw opinii innych, bo
        swoją już znam. Ale jeśli chcesz wiedzieć, to jestem zwolennikiem zdrowych
        układów i zezwolenie księżom na zakładanie rodziny jest pójściem w dobrym
        kierunku. Bo jeśli mają nauczać, niech sami zobaczą, z czym zmaga się zwykły
        człowiek.
        • athropos Re: znieść celibat?? 27.02.07, 14:05
          Świetnie, że jesteś ciekaw opinii innych, wypadałoby się jednak nie ograniczać
          tylko do założenia wątku i na tym szlus - vide wątek o wychowaniu i ADHD. To
          samo widzę tutaj. Zakładając wątek wyrażaj od razu swoją opinię, a nie zachowuj
          się jak postronny animator pogaduszek. Wybacz, ale to po prostu irytujące.
          • bjkor Re: znieść celibat?? 28.02.07, 09:56
            a czemu irytujące. To dosyć ciekawy temat na dyskusję. I tek te forum nie jestb zbyt ciekawe. Nikt nie chce gadać o Białej na na bierząco to może o czarnych?
            • erato13 Re: znieść celibat?? 28.02.07, 11:49
              Dzięki bjkor. Człowiek raz założył wątek i nie wypowiedział się i już pretensje.
              A w związku z celibatem - czyżby temat tabu? Naprawdę nikt nie ma nic do
              powiedzenia?
            • negev56 Re: znieść celibat?? 28.02.07, 17:41
              bjkor napisał:

> a czemu irytujące. To dosyć ciekawy temat na dyskusję. I tek te forum nie jestb
              > zbyt ciekawe. Nikt nie chce gadać o Białej na na bierząco to może o czarnych?

Jeżeli jest interesujący, to czemu nie podjąłeś dyskusji, tylko stwierdziłeś, że
              forum jest nudne? Co Ty myślisz na ten temat?
              Bo ja uważam, że dobrodzieje powinni się żenić, czas najwyższy skończyć z tą
              farsą, i udawaniem, że zdrowy chłop obejdzie się bez seksu.

• athropos Re: znieść celibat?? 01.03.07, 18:26
                Przede wszystkim, co tutaj szwankuje, to czytanie ze zrozumieniem. Ale nie winię
                was, większość ludzi w tym kraju-raju ma z tym problem.

Mnie nie przeszkadza temat, mnie przeszkadza, że założyciel wątku rzuca hasło,
                po czym zamiast czynnie brać udział w dyskusji, rozpiera się w fotelu, czy innym
                zydlu, i zbiera owoce swej niewielkiej pracy. Odnoszę się tutaj do wątku o
                ADHD. Erato założył wątek. Szczerze mówiąc, pomyślałam, że to post
                zdesperowanego rodzica, dlatego się przejęłam i odpowiedziałam dość obszernie,
                zresztą jak kilka osób. A erato ani be, ani me, ani pocałujcie mnie w odwłok.
                Popraw mnie, jeśli się mylę, ale to chyba nie jest sposób, w jaki powinno
                funkcjonować forum DYSKUSYJNE. Stąd moja irytacja, że erato założył kolejny
                wątek, w którym znów ma ZERO do powiedzenia. Czy teraz już jest jasne, o co mi
                chodziło? Prościej nie potrafię, wybaczcie.

Jeśli o mnie chodzi, to gadajcie o czym tylko chcecie, ale na Boga, nie
                rzucajcie kwestii, jeśli nie macie zamiaru się udzielać.

PS.
                Btw, Erato to imię greckiej muzy, rodzaju żeńskiego, więc zmień nick, waćpan, bo
                się kompromitujesz niewiedzą.
                • zielony_beret Re: znieść celibat?? 01.03.07, 23:36
                  athropos napisała:
                  > PS.
                  > Btw, Erato to imię greckiej muzy, rodzaju żeńskiego(...)

ha! a już myślałam,że mi się na oczy czarnobyl rzucił, kiedy przeczytałam:

erato13 napisała:
                  >...ale jestem ciekaw (...)
                  >(...) to jestem zwolennikiem.."

uff...dziękuję athropos.
                • erato13 Re: znieść celibat?? 02.03.07, 09:40
                  Wyobraź sobie, że ten nick był celowy i dobrze wiem, kim była Erato. Jego wybór
                  był celowy i świadomy. I nie obrażaj innych, wmawiając im niewiedzę. Z czym tu
                  jest problem, to chyba z tobą - zamiast normalnie dyskutować, potrafisz tylko
                  wyładowywać swoje frustracje (słusznie, że jak większość ludzi w tym ktraju). A
                  na temat ADHD się nie wypowiadałem, bo nic na ten temat nie wiem i stąd moje
                  pytanie do innych.
                  Ale dzięki za zepsucie wątku! Bo jak na razie to o celibacie nie powiedziałaś
                  nic.
                  • athropos Re: znieść celibat?? 02.03.07, 15:43
                    erato13 napisała:

> Wyobraź sobie, że ten nick był celowy i dobrze wiem, kim była Erato. Jego wybór
                    >
                    > był celowy i świadomy. I nie obrażaj innych, wmawiając im niewiedzę.

Aha, aha, rozumiem. Problemy z samoświadomością. Nie chciałam wchodzić na
                    grząski grunt ;)

Z czym tu
                    > jest problem, to chyba z tobą - zamiast normalnie dyskutować, potrafisz tylko
                    > wyładowywać swoje frustracje (słusznie, że jak większość ludzi w tym ktraju).

Zwrócenie ci uwagi, że postępujesz niezgodnie z ideą forum dyskusyjnego nazywasz
                    frustracją? Współczuję gradacji.

A
                    >
                    > na temat ADHD się nie wypowiadałem, bo nic na ten temat nie wiem i stąd moje
                    > pytanie do innych.

O celibacie najwyraźniej też nic nie wiesz. Jest w ogóle coś, co wiesz?

> Ale dzięki za zepsucie wątku!

Do usług. Takie wątki trzeba nie tylko "psuć". Generalnie powinno się je usuwać.
                    Bo nic nie wnoszą, szczególnie ze strony tego, kto je popełnił.

Bo jak na razie to o celibacie nie powiedziałaś
                    > nic.

I to się nie zmieni. NIe zamierzam kształtować twojego światopoglądu, bo tobie
                    się nie chce kiwnąć palcem w bucie i poszukać samemu. Hint: prasa, książka,
                    google. Na forum dyskusyjnym wiedzy się nie zdobywa. Jeśli tak ci się wydawało,
                    to ktoś cię strasznie oszukał ;) Tu się wymienia poglądy, podkreślam jeszcze
                    raz. Skoro takowych nie posiadasz, po prostu się nie odzywaj.

No, skoro już dość napsułam, życzę miłego weekendu, hehe :)
                    • erato13 Re: znieść celibat?? 02.03.07, 23:16
                      Brak mi słów...
                      • athropos Re: znieść celibat?? 03.03.07, 05:27
                        Amen :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka