agpagp 02.10.10, 16:54 Nigdy nie zbierałam. Gdzie zbierać? kiedy i jak ?? Z czym można je pomylić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: opieńki 02.10.10, 19:12 Myślę ,że najlepiej w...lesie?!:) Rosną na pniach drzew,karpach po ściętych drzewach albo po prostu w ziemi! Rosną w każdym typie lasu od września do października! Można pomylić z Maślanką Wiązkową ,która jest trująca! Zbiera się TYLKO kapelusze! Nadaje się na marynatę (czyli do "octu" - ale z cebulką - bez cebulki są mdłe),na mrożenie (w zimie do pierogów),do suszenia (do barszczu,zupy lub bigosu na później) - ło i tyli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: opieńki IP: *.gdynia.mm.pl 03.10.10, 20:11 Dlaczego zbiera sie tylko kapelusze? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: opieńki 03.10.10, 23:27 Według Mykologów trzony tak opieńki jak i kani są nie jadalne! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: opieńki 15.10.10, 11:50 marek_boa napisał: > Według Mykologów trzony tak opieńki jak i kani są nie jadalne! > -Pozdrawiam! Nie podzielam zbytnio takich poglądów, jadałem już opieńki z nóżkami i żyję a co do kani to , trudno ją obsmażyć z drugiej strony z korzonkiem ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: opieńki 24.10.10, 16:05 trzony są po prostu łykowate ale spokojnie można je jeść (np. suszyc i mielić na proszek grzybowy) Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: opieńki 15.10.10, 11:46 Gość portalu: miki napisał(a): > Dlaczego zbiera sie tylko kapelusze? W zasadzie tylko z tego powodu iż szkoda miejsca w słoiku na nóżki grzybów, na które chodzi się z kosą i workiem na ziemniaki a nie z kozikiem w ręce i koszyczkiem na święconki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
agpagp Re: opieńki 04.10.10, 09:33 Obejrzałam kilka fotek i qrcze... czy są jakieś znaczące różnice między opieńką a maślanką?? doczytałam że opieńka ma nieruchomy pierścień rozumiem że maślanka go nie ma ... ale co z młodymi? no i wyczytałam że opieńki trzeba dobrze wygotować i nie zbierać bo pierwszych przymrozkach bo nasila się jej toksyczność. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: opieńki 04.10.10, 12:57 Przede wszystkim maślanka ma gładki kapelusz, a opieńka taki "kostropaty". Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: opieńki 04.10.10, 22:32 Mówiąc najprościej różni się kolorem - maślanka ma żółty kapelusz i blaszki żółte,oliwkowe lub fioletowoczarne (zależnie od "dojrzałości" grzyba)! Opieńka ma miodowobrązowy kapelusz pokryty ciemnobrązowymi"łuseczkami"!Blaszki białe lub beżoworóżowawe! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anutka21 Re: opieńki IP: 87.105.153.* 15.10.10, 11:08 My opieńki zbieramy nawet w grudniu a jak gotuję to tylko 30 minut dodaję przyprawt ocet i do słoiczków . Opieńka to najlepszy grzyb i to bzdury że są toksyczne Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: opieńki 15.10.10, 11:55 Gość portalu: anutka21 napisał(a): > My opieńki zbieramy nawet w grudniu a jak gotuję to tylko 30 minut dodaję przy > prawt ocet i do słoiczków . > Opieńka to najlepszy grzyb i to bzdury że są toksyczne Popieram, też nie jednokrotnie w młodości zbierałem opieńki nawet z pod śniegu!!! Oczywiście jedząc je potem ,i jakoś żyję ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: opieńki 15.10.10, 11:52 agpagp napisała: > Obejrzałam kilka fotek i qrcze... czy są jakieś znaczące różnice między opieńką > a maślanką?? doczytałam że opieńka ma nieruchomy pierścień rozumiem że maślank > a go nie ma ... ale co z młodymi? > no i wyczytałam że opieńki trzeba dobrze wygotować i nie zbierać bo pierwszych > przymrozkach bo nasila się jej toksyczność. Pierścień tak zwany widoczny jest po przekrojeniu nóżki-jest ona wtedy na około brązowa a w środku biała :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: opieńki 24.10.10, 16:14 rada pisana na forach grzybowych: Ściąć kapelusz domniemanej opieńki - położyć na kartce papieru w chłodnym miejscu i poczekać kilka godzin. Jak po kilku godzinach na kartce będzie biały "puder" (zarodniki), to jest to opienka (lub poźniej pojawiająca się zimówka), a jak jest ciemny "puder", to na pewno nie jest to opieńka, tylko maślanka, kruchaweczka lub jeszcze coś innego. Głupoty z tą toksycznością. Trzeba sprawdzić czy nie jest się wrażliwym na opieńki (kłopoty żołądkowe po zjedzeniu potraw z opienki) i nie robić potraw z surowych (np. nie kisić nieobgotowanych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzybiarz Re: opieńki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 14:06 opieńków jest kilka odmian!!! trzeba się na nich DOBRZE znać!!! jeśli ich nigdy nie zbierałaś-nawet nie próbuj (nawet z atlasem pod pachą)!!! zbieraj grzyby tylko doskonale ci znane!!! ludzie-czy was ta medialna historia z Tomkiem nie nauczyła rozumu??? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: opieńki 22.10.10, 19:48 To ,że grzybów nieznanych zbierać się nie powinno to przecie podstawowy kanon zbieracza! To ,że rutyna i chciwość ("no przecież nie zostawię grzyba w lesie bo to pewnie kania") doprowadza ludzi do tragedii to smutna Polska rzeczywistość! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumis Re: opieńki IP: 178.73.63.* 03.11.10, 22:41 po pierwsze primo: opieniek nie opieńków po drugie primo: jak masz zerową wiedzę w jakimś temacie to po prostu się nie odzywaj generalnie w polsce wystepuje opieńka miodowa a nie jakies kilka odmian wydumanych i jest na tyle charakterystycznym grzybem, że bez trudu mozna ją rozpoznać tylko z atlasem, a już na pewno odróżnić od maślanki wiązkowej. jestem grzyboznawcą, grzyby zbieram od dziecka a często mam wątpliwosci co znalazłem bo np. grzyb jest za młody aby go sklasyfikować - zostawiam wtedy w lesie, jeśli mam wątpliwości grzyb zostaje w lesie i już. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota_20 Re: opieńki 06.11.10, 18:51 Po tym jak poczęstowałem moją byłą żonę opieńkami zachorowała tak ciężko, że aż dostałem rozwód kościelny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyb Re: opieńki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 19:42 W tym roku pierwszy raz zbierałem opieńki i jakoś nie miałem problemu z ich rozpoznaniem. Jest to łatwy do rozpoznania gatunek ale nie wszyscy go zbierają. Ponadto u części spożywających go osób występują objawy nietolerancji na ten gatunek grzyba. Na specjalistycznych forach grzybowych jest tyle opisów, fot i porad, że przeciętny amator zbierania grzybów nie powinien mieć problemów. Zbieranie grzybów wymaga wiedzy ale śmieszą mnie oszołomy straszące Tomkiem a nie mające pojęcia o temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: opieńki IP: *.chello.pl 08.11.10, 06:27 Popieram.! Straszenie opienkami, to jakies nieporozumienie. Jest tak indywidualna, ze tylko slepy moze ja pomylic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: opieńki IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 03:37 musiałeś poczęstować ją maślanką, opieńka jest jadalna i zatruć się nie można, można dostać niestrawności jak się zje dużo, bo wszystkie grzyby są ciężkostrawne, nawet borowiki, a swoją drogą maślankę jest łatwo odróżnić od opieńki, więc albo wcale nie znasz się na grzybach, to ich nie zbieraj, albo bardzo tej żony nie lubiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
japoneczka01 Re: opieńki 26.09.16, 07:27 Z jakiego powodu należy obgotować opieńkę? Moja babcia potem ojciec, na koniec i ja nigdy nie obgotowywaliśmy opieniek do bezpośredniego spożycia. Po oczyszczeniu góra 15 min duszenia na tłuszczu i to razem z nóżkami. Grzyby kupuję na targu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.l.a_syrenka Re: opieńki 06.11.16, 19:57 Jeżeli ktoś ma wrażliwy żołądek, jak ja na przykład ;-) , to może poczuć że one coś mają, co podrażnia. Inne grzybki robię tak jak ty, z opienkami tylko raz mi się nie chciało... Odpowiedz Link Zgłoś