stokrotka76 07.11.09, 16:08 Dziewczyny, nie wiecie, gdzie można zrobić takie badanie metodą pcr? robiłam szybki test, po leczeniu znowu wyszedł dodatni. Chciałabym mieć 100% pewność co do wyniku badania, a podobno tylko pcr ją daje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka76 Re: chlamydia, badanie metodą PCR 07.11.09, 17:31 Już znalazłam www.nadzieja.com.pl/ Odpowiedz Link
szarsz Re: chlamydia, badanie metodą PCR 09.11.09, 09:36 Długo czekałaś po leczeniu? Mój gin każe czekać 6 tygodni od zakończenia. Podobno po za krótkim czasie dużo wyników wychodzi fałszywie dodatnich. Ja zrobiłam badanie po 2.5, ciekawa jestem co wyjdzie. Jak wyjdzie (+) to poczekam cierpliwie do tych 6 wymaganych tygodni. A pcr jest rzeczywiście najlepszą metodą, z tym, że podobno po leczeniu nie - bo chlamydia wbudowuje swój kod genetyczny w nasze komórki i mimo, że jest już martwa, często daje wynik pozytywny. Inaczej - gin mi kiedyś tłumaczył, że pcr wskaże Ci, że chlamydia była (a to już wiesz), a nie pokaże czy jest żywa, czy martwa. Może zanim zrobisz badanie, to zapytaj w laboratorium, co oni sądzą, może powinnaś odczekać, a może zbadać jednak inną metodą? Odpowiedz Link
stokrotka76 Re: chlamydia, badanie metodą PCR 09.11.09, 22:14 No właśnie widzisz, każdy mówi co innego. A jakie badanie teraz robiłaś i kiedy będą wyniki? Ginka kazała się zbadać 5 dni po leczeniu. Więc zrobiłam szybki test (immunochromatyczny?), wyszedł znowu dodatni. Niestety mam wrażenie, że lekarze nie mają pojęcia o chlamydii... Pani bakteriolog, która robi badania powiedziała, ze ona do końca nie jest pewna tych szybkich testów, żebym zrobiła PCR. Powiedziała, że być może u mnie dochodzi do jakiejś innej reakcji i test wychodzi dodatni. Tym bardziej, ze u nas dziwna sprawa - mój test dodatni, męża ujemny. Dzwoniłam dziś do laboratorium, powiedzieli, że PCR można zrobić 2 tygodnie po zakończeniu leczenia. Badanie z krwi tez podobno duzo nie powie.... Pamiętam, ze dziewczyny pisały, że 4-6 tygodni po leczeniu PCR wychodził ujemny... Odpowiedz Link
szarsz Re: chlamydia, badanie metodą PCR 10.11.09, 14:41 Odebraliśmy z mężem dziś wyniki - oboje ujemni Leczenie: 3 tygodnie doxycykliny i 1.2g witaminy C na dobę + ja 12 dni macmirror Po leczeniu: 2.5 tygodnia po leczeniu zrobiliśmy wymazy z cewki, testy metodą immunofluorescencji "-" Odpowiedz Link
packigo Re: chlamydia, badanie metodą PCR 22.11.09, 10:31 Szarsz, przeszliśmy z M identyczną kurację. Cieszę się że pomogło bo z tego co ja czytałam niezbyt łato to się leczy i czasami wdraża się kilka antybiotyków.Ja po 4 i 6 tyg zrobiłam PCR i tez ujemny!!!!Teraz się staramy ale coś nie wychodzi a niby wszystko ok. Odpowiedz Link
stokrotka76 Re: chlamydia, badanie metodą PCR 22.11.09, 18:04 Ja mam nadzieję, ze u mnie się okaże, że żadnej chlamydii nie ma (i być może nie było)... Wyniki pod koniec tygodnia. Odpowiedz Link
szarsz Re: chlamydia, badanie metodą PCR 23.11.09, 09:40 packigo napisała: > Ja po 4 i 6 tyg zrobiłam PCR i tez ujemny!!!! Gratuluję, naprawdę, masz właściwie pewność Ja cztery lata temu robiłam pcr bezpośrednio po leczeniu i wynik był dodatni, raczej fałszywie dodatni, bo potem powtarzałam dwa razy innymi metodami i był "-". Byłam wtedy w ciąży, którą udało się zdrowo donosić, więc to też świadczy o tym, że chlamydii raczej już nie miałam. > Teraz się staramy ale coś nie wychodzi a niby wszystko ok. No niestety wiem coś o tym My dopiero zaczynamy startować, jeszcze oficjalnie nie mamy zielonego światła, ale z kontrolowanej wpadki też bym się cieszyła Choć nie liczę, że uda się od razu, bo ja łatwo w ciążę nie zachodzę... Trzymam kciuki za Was Odpowiedz Link
packigo Re: chlamydia, badanie metodą PCR 23.11.09, 08:26 Trzymam kciuki żeby cholery nie było. Odpowiedz Link
stokrotka76 Re: chlamydia, badanie metodą PCR 28.11.09, 15:31 No i nie ma cholery! Odebrałam dziś wynik PCR - negatywny . Może jej wcale nie było i pani doktor, która mnie ochrzaniła, ze zrobienie badania miała rację...? Odpowiedz Link