Dodaj do ulubionych

Badania hormonalne

13.05.10, 09:47
Chciałabym się zapytać, kiedy należy wykonać oznaczenia hormonów płciowych w
trakcie cyklu? Noszę się z tym zamiarem od dawna, ale przez pewien czas moje
cykle trwały ok 35 dni, ale ostatnio cykle trwają 45 dni i towarzyszy im
duuuża bolesność piersi. Wydaje mi się, że długie cykle w moim przypadku są
spowodowane późną owulacją (wykres temp. późny wzrost). Ponadto chciałabym
uniknąć kolejnego poronienia, bo wiem, jak przeżyłam wcześniejsze, a teraz
planuję ciążę. Bardzo proszę, żebyście napisały w których dniach cyklu
oznaczałyście sobie hormony. Z góry bardzo Wam dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kari24 Re: Badania hormonalne 13.05.10, 10:21
      3-5 dz. cyklu : FSH, Estradiol,Prolaktyna, LH
      20-23 dz.cyklu: Progesteron, Testosteron, DHEAS
      Pozdrawiam smile
      • anina-1 Re: Badania hormonalne 13.05.10, 14:18
        kari to co piszesz, że "20-23 dz.cyklu: Progesteron, Testosteron, DHEAS" to przy cyklach 28 dniowych.
        Mi ginekolog tłumaczył, że te badania się robi na tydzień po owulacji. Czyli jeśli są cykle 35 dniowe to ok 26-28 dc.
        Jak dłuższe to musisz sama wybadać kiedy masz owulacje i zrobić te badania.
        • aagata4 Re: Badania hormonalne- a tarczyca? 16.05.10, 18:42
          witaj

piszesz badania hormonalne ... własnie niedoczynność tarczycy może spowodować wydłużenie cyklu, nie zawsze ale ... tak przynajmniej było było u mnie, wykazuje to badanie FT3 i FT4 a na początek warto też zrobić TSH razem z FT3 i Ft4 ...

w moim przypadku też okazało się że to Hashimoto (też choroba tarczycy którą można zdjagnozować na podstawie badania z krwi p-ciała Atpo i Atg oraz na podstawie usg tarczycy) własnie Hashimnoto okazało się winowajcą tez moich dłuuugich cykli oraz też bardzo obfitych ... choć z tą obfitością to trochę pośrednio.

Mianowicie jedną z cech tej choroby jest fakt że organizm mniej przyswaja żelaza, wapnia itp i dlatego badanie na samo żelazo wychodzi w normie a ferrytyna która bada przyswajalność żelaza wychodzi słabo kiedy mamy anemie.. a aniemia może być przyczyną obfitych miesiączek .. ale się rozpędziłam... w końcu chcesz znaleźć przyczyne poronień a ja tu tak mieszam z tymi anemiami ...

acha.. anemia może tez powodować zbyt niskie FT3 - tak wiec jak FT3 wychodzi Wam za niskie w porównaniu do FT4 (przy interpretacji procentowej)...

co do badań hormonów tarczycy, to wszystko jedno kiedy się je robi .. choć raz spotkałam się z zaleceniem zrobienia w pierwszych trzech dniach cyklu

trzymam kciuki za dobre wyniki badań

pozdrawiam

Agata
          • anina-1 Re: Badania hormonalne- a tarczyca? 16.05.10, 20:15
            tylko żeby pamiętać, ze te badania robi się najszybciej 3 miesiące po
            poronieniu. Żeby zdążyły się ustabilizować, inaczej wyniki nie sa miarodajne.
    • lea-25 Re: Badania hormonalne 16.05.10, 20:17
      tsh, ft3, ft4 wydają się być wręcz idealne. Ostatnie dwa cykle 44 dni,
      wczesniejsze 36, 37 dni, czyli nie wyglądało to za dobrze, ale teraz okazało
      się, że przyczyną braku okresu jest ciąża, o kórą już się boję, bo czuję coś
      jakby pobolewanie brzucha no i nie wiem, co myśleć... no i boję się.
      • aagata4 Re: Badania hormonalne 16.05.10, 23:13
        to dobra wiadomośćsmile choć wiem jak bardzo się boiszsmile

idealne wyniki to jakie? i kiedy robione tj ile po poronieniu ewentualnie w którym tyg ciąży?

z tym pobolewaniem brzucha to jest dziwnie.. mnie nic nie bolało w tych ciążach co straciłam, natomiast bolało w tych co donosiłam...

tak wiec nie koniecznie musi oznaczać najgorsze ...

trzymam kciuki

pozdrawiam

Agata
        • 1_ania_79 Re: Badania hormonalne 17.05.10, 20:15
          dołączę się do wątku o hormonach płciowych - badam już drugi cykl i nie wiem
          jednego - jesli zbadamy progesteron w 21 dniu (przy cyklach 28 dni) skąd będzie
          wiadomo, ze długość fazy lutealnej jest wystarczająca? ja u siebie podejrzewam
          małą niedomogę ale nie mogę wcelowac z badaniami bo po poronieniu mam mniej
          regularne cykle- 27 - 33 dni
          • mentafolia Re: Badania hormonalne 17.05.10, 23:16
            Jesli badasz progesteron bez wcześniejszego stwierdzenia owulacji na usg czy
            choćby prowadząc pomiary temperatury to NIGDY nie będziesz wiedziała ile dni tak
            naprawdę ma Twoja lutealna.
            Owulacja w 14 dniu cyklu to mit,czysta statystyka i pobożne życzenia lekarzy
            oraz niektórych kobietsmile
            • anina-1 Re: Badania hormonalne 18.05.10, 08:24
              Zgadzam się z mentafolią
              O tych 14 dniach przed owulacją to nie jedna kobieta może sobie pomarzyć wink Chyba najważniejsze jest zachować te 14 dni po owulacji.
              Mozna też robić testy owulacyjne.

lea-25 - zrób test, trzymam kciuki. I nie zamartwiaj się bo takie szybkie ciąże po poronieniu prawie zawsze są szczęśliwie smile
              Napisz nam co ci wyszło.
              • 1_ania_79 Re: Badania hormonalne 18.05.10, 18:02
                Ja w poprzednim cyklu badałam hormonki kilka razy - w 19 dniu cyklu LH, FSH.
                Estradiol wskazywały na owulację - progesteron miałam wtedy 1,24 (normy
                :owulacja 0,48-1,72, faza lutealna 4,5-17,8) czyli tez pasował do owu. 3 dni
                póxniej czyli 22 dień cyklu progesteron był 9,62 więc ładnie wzrósł. @ dostałam
                w 31 dniu cyklu. tak wiec od kiedy liczyć fazę lutealna? jak szybko rośnie
                progesteron? od badania gdzie był wysoki do @ to 9 dni. od owu do @ 12 dni. a
                więc faza lutealna to ok. 10 dni.. dobrze rozumuję? pomocy smile
                ostatni cykl zbadałam w 20 dniu progesteron wyszło mi 15 a więc sporo, ale @
                dostałam w 27 dniu i też nie wiem co myśleć. jak szybko rośnie progesteron?
                skoro osiągnął wynik aż 15 w 20 dniu to chyba musiał zacząć wczesniej rosnąć?
                mam nadzieję.
                • mentafolia Re: Badania hormonalne 18.05.10, 20:57
                  Nie ma żadnych norm dla szybkości wzrostu progesteronu,wiadomo że najwyższy
                  poziom osiąga około 8-9 dpo.
                  To że w 20 dc miał 15 ( czego? kilogramów?)nie znaczy NIC.
                  Długość fazy lutealnej to ilość dni od dnia owulacji ( potwierdzonej
                  monitoringiem albo pomiarami temperatury) do ostatniego dnia przed pierwszym
                  dniem @.
                  I kropka.
                  Określanie dnia owu na podstawie normy laboratoryjnej to gdybanie.
                  Poza tym cykl cyklowi nierówny i to że w poprzednim miałas progesteron X nie ma
                  żadnego znaczenia dla obecnego cyklu.
                  • 1_ania_79 Re: Badania hormonalne 18.05.10, 22:03
                    A co to znaczy 8-9 dpo? wyniki podane w ng/ml. Dlatego właśnie podałam normy
                    swojego laboratorium, aby wynik pod coś 'podłożyć".
                    Mimo wszystko dziękuję Ci Mentafolia za odpowiedź.
                    • mentafolia Re: Badania hormonalne 18.05.10, 22:21
                      dpo - dni po owulacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka