Gość: ewa IP: *.gprs.plus.pl 10.08.08, 22:01 Co możńa kupić taniej niż w Polsce? Lub co warto kupić ze względu na niedostępność towarów w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buhaha Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 17:44 Ja zawsze kupuję dalmatyńską szynkę (droga, ale w PL drożej i trzeba się nachodzić żeby znaleźć), rakiję (dla znajomych, tam można to wypić, ale w PL jakoś nie smakuje), koszulki męskie Benetton (w PL UCB nie dba o facetów i sklepy są tylko dla Pań, więc ze względu na dostępność, ale damskie z tego co wiem są tam tańsze) kupuję 3-4 i mam na rok z bani, a polskim handlowcom gul skacze jak idę do UCB w PL i pytam "czy dostanę taką"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: 89.174.23.* 11.08.08, 22:30 Prawie wszystko jest droższe,ja w tym roku nie kupiłem nic do domu ,w drodze powrotnej wstąpiłem na Słowacji do sklepu i zrobiłem zakupy za 100euro cały kosz prezentów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.stella.net.pl 11.08.08, 22:39 lawenda (przereklamowana) i inne zioła suszone - w woreczkach zapachowych, chorwackie krawaty (drogie jak nieomal oscypki na Krupówkach), czasami jakieś ciekawostki z lokalnych zakładow jubilerskich i złotniczych, bardzo dobre wina, zarówno chorwackie jak i np. "hercegovackie", czyli z Hercegowiny. Wspomnień i widoków nie kupisz, ale warto przywieźć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolcia Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.ovh.net 11.08.08, 23:57 rakije:) Odpowiedz Link Zgłoś
moneta21 Re: Co można kupić w Chorwacji? 13.08.08, 10:29 ja zawsze przywoze oliwe kupiona na targu,wina,suszone figi-tez tylko na targu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 15:59 Ajvar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr4a Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 13:37 Rakija i travarica (różne smaki, najlepsze z Omisa) Prosek ('flagowe' wino deserowe z Dalmacji) Sól morska (np.ze Stonu) Dżem figowy (3 rodzaje) Smacznego i pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 14:03 ja przywoże kamienie i robie skalniak a potem bede leżał na tych kamieniach i nie bede już jeżdził do chorwacji bo bede miał u siebie może macie miejsce w samochodzie to mi przywieżcie- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.stella.net.pl 14.08.08, 16:52 chorwacki Ajvar do wyboru do koloru w sklepach TESCO na Słowacji, nawet taniej wychodzi;-)) Dziwne, że TESCO do nas nie wprowadziło, tylko oferuje polskie podróby. Chorwacka sól morska w oryginalnych opakowaniach dostępna jest bez potrzeby wożenia w sklepach sieci Delikatesy CENTRUM na południu Polski. Ceny wychodzą prawie identyczne jak w Chorwacji. Konserwy rybne "made in Croatia" również czasami bywają w tych sklepach. Nie bywają za to w żadnych polskich sklepach np. burki (w termicznej torbie można je przywieźć z Chorwacji do Polski jeszcze ciepłe!praktykowałem to, więc wiem co piszę), nie bywa baklava (kupiona w Konzumie - a bywa tam! - i zapakowana w pudełeczko z tworzywa, w którym pływa w gęstym syropie, nic nie straci na walorach w czasie podróży. Dla rodaków w kraju - oryginalny rarytas. Podpowiem wam coś jeszcze, co praktykujemy od lat: jak wam się zwolnią słoiki po przetworach zabranych na urlop, wymyjcie je dokładnie i zamiast wyrzucać – napełnijcie świeżymi figami, upychając je jak ogórki do kiszenia. W wolne miejsce wlejcie rakiję - ale czystą, nie żadną ziołową travaricę. I dobrze zakręćcie. Po kilku-kilkunastu dniach macie fenomenalny likier figowy, a same owoce - idealnie nadadzą się jako dodatek do deserów, lodów itp. W środku mroźnej zimy będziecie mieć w domu kawałeczek pachnacej słońcem, słodziuteńkiej Chorwacji. Podobnie można zrobić nalewkę z tamtejszych kiwi czy winogron. Do dziś został nam jeszcze jeden słoiczek przywieziony dwa lata temu. CYMES! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.gprs.plus.pl 15.08.08, 22:44 Kiedyś słyszałam, że wyroby ze złota, ale nie wiem na ile to prawda. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat to chętnie się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.dsl.iskon.hr 16.08.08, 13:07 Helikoptery - 15% taniej Czołgy - 11% taniej niz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
staskilive Re: Co można kupić w Chorwacji? 17.08.08, 15:22 Osobiście polecam likiery. Który kupicie to rzecz gustu i smaku. Najlepszy wybór domowych likierów spotkałem przy drodze do Dubrownika w okolicy miejscowości Ploce. Jest to wielki obszar zielonej równiny. Ceny bardzo przyzwoite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.streamcn.pl 16.08.08, 13:19 Płyty z nagraniami dalmatyńskimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jj Re: Co można kupić w Chorwacji? IP: *.streamcn.pl 16.08.08, 13:23 W Dubrowniku kupuję ich rękodzieło /serwetk/ Odpowiedz Link Zgłoś