Dodaj do ulubionych

nie dostane L4 w ciazy?

05.05.11, 10:41
hej,
jestem w 23 tc i pracuje caly czas, ostatnio jednak zaczelam sie zastanawiac jak dlugo jeszcze bede w stanie chodzic do pracy, juz zaczyna mi byc bardzo ciezko
termin mam na koniec sierpnia - i tak zaczelam sie zastanawiac czy dam rade jak przyjda upaly chodzic do pracy, a w pamieci mam te zeszloroczne (w pracy nie ma klimatyzacji)
i tak mnie tknelo i zapytalam moja dr prowadzaca czy jak bede sie zle czula w wakacje - wysle mnie na L4, a dodam ze w pierwszym trymestrze w okresie mdlosci i zgagi tez bylo mi b. ciezko i ona nie zaproponawala zwolnienia, chodzilam do pracy

i ona powiedziala, ze tylko w przypadku zagrozenia ciazy wystawi L4 ale ona dobrze wie jak mozna udawac te zagrozenia ??? i wtedy napisze do ZUSu i w mojej karcie tez natychmiast umiesci informacje i powiadomi ZUS, ze ja pytam o L4...
spotkalyscie sie z takim podejsciem?
chcialam ja dopytac, w jakich przypadkach to L4 mi bedzie przyslugiwalo, a ona ze mi nie powie...
mam mieszane odczucia, niby lekarzem jest troskliwym i dokladnym ale poczulam sie jak oszustka i wyludzacz - dlaczego mam sie tak czuc placac skladki od kilkunastu lat? to moje 1. dziecko...
Obserwuj wątek
    • leneczkaz Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 10:47
      Mój gin nie pozwala mi pracować nawet 1 dnia w ciąży. Idź prywatnie i powiedz, że Ci ciężko.
      • ala.ala36 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 10:53
        no tak, prywatnie... jakie to sa koszty? jak czesto lekarz chce sie umawiac wowczas na wizyty?
        mozecie polecic kogos z Ursynowa, Mokotowa lub kogos kto przyjmuje blisko metra?
        prosze o info na @ gazetowego
        ala.ala36@gazeta.pl
        • leneczkaz Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 16:07
          Nie jestem z Wawy ale koszt ok 100- 150zł za wizytę no i chodzisz co m-c.
          • annajustyna Re: nie dostane L4 w ciazy? 07.05.11, 12:51
            Gratuluje gina-zlodzieja.
    • pagaa Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 11:07
      eee??? z takim podejściem do pacjenta zmieniłabym lekarkę. ja nigdy nie wyłudzałam zwolnienia, w poprzedniej ciąży chciałam pracować jak najdłużej, ale w 8 miesiącu lekarz sam mi powiedział, że już basta. teraz mam masakryczne mdłości, kilka dni z urlopu musiałam poświęcić już, ale wiem, że jakoś dam radę i minie, ale wiem tez, że w swoim lekarzu mam oparcie i zrozumienie. Gdybym potrzebowała tego L4, to zapewne by mi wypisał.
    • julita165 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 11:13
      Ja też cały czas pracuję ale powoli zastanawiam się nad zwolnieniem bo chociaż czuję się dobrze i nie mam żadnych komplikacji to jednak po pracy nie mam na nic siły tylko czytam albo oglądam TV i trochę mnie to wkurza. Moja lekarka od początku ciąży też nie wspomniała ani słowem o zwolnieniu ale nawet się nie dziwię skoro ani ja nie zgłaszałam żadnych dolegliwości ani też ona nie zaobserwowała żadnych nieprawidłowości. Ale ostatnio jak u niej byłam to akurat przekładała na biurku takie bloczki druków zwolnień więc wykorzystałam okazję i zapytałam jak to jest z pracą i zwolnieniem. Powiedziała, że jeśli wszystko nadal będzie ok to mogę pracować nawet do samego porodu ale jak mi się znudzi chodzenie do pracy to wystawi mi zwolnienie smile
    • m.b.g Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 11:19
      Nie będzie tak źle, wybierzesz urlop wypoczynkowy, pójdziesz na macierzyński, jakoś to będziesmile

A nie, przepraszam, tak się robi za granicą...

To rzeczywiście, zmień lekarza na takiego, co ci za kasę wystawi zwolnienie, w końcu płacenie składek od kilkunastu lat zobowiązuje!
      • ala.ala36 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 11:27
        > To rzeczywiście, zmień lekarza na takiego, co ci za kasę wystawi zwolnienie, w
        > końcu płacenie składek od kilkunastu lat zobowiązuje!

zobowiazuje? chyba tylko mnie... do ich placenia...
        jesli za to nic mi sie nie nalezy to prosze mi je oddac, a wtedy zrobie sobie wolne, gdy bedzie mnie bolalo i mdlilo
        • kathrinn82 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 11:42
          hmm, nie wiem, zmień lekarza...ja nie chodzę prywatnie i nie mam problemu ze zwolnieniem...tyle że w sumie nigdy o nie nie prosiłamsmile po prostu już mi ciężko, a mam siedzącą pracę...kręgosłup, opuchnięte nogi...
          • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:37
            płacisz składki i za to masz prawo do lekarza a nie płatnego urlopu w ciąży na życzenie. L4 czyli zwolnienie przysługuje wtedy kiedy coś się dzieje, a jak nic się nie dzieje a nie chcesz chodzić do pracy to bierzesz urlop. Póki co raczej upały Ci nie grożą smile Myślę, że lekarka ma dobre podejście - będzie się coś działo, będzie źle to będzie i L4, a jak to ma być urlop to nie przysługuje L4 tylko przewidziana w prawie pracy procedura...Chcesz potem, żeby pracodawca był wobec Ciebie uczciwy to teraz sama wykaż się uczciwością. Zasad prosta jak konstrukcja cepa. I szacunek dla lekarki, że się nie ugina przed "obowiązkowym L4 w ciąży". Ja jestem w 28 tc i chodzę do pracy, miałam tydzień kiedy lekarz kazał mi leżeć to leżałam na L4 ale jak mogę pracować a mi się nie chce to biorę dzień wolny. Takie są normalnie zasady, bez ciąży czy z ciążą...
            • od.czasu.do.czasu Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:47
              Pracodawca uczciwy? Niezłe smile
              A kto się z nią będzie szczypał? Będzie zawadzać to ją zwolnią.
              Nikt się nad nikim nie lituje w pracy. Na pewno nie żaden pracodawca.

Ty pracujesz to inne też muszą? A ja całe 9 miesięcy byłam na L4 i jak dla mnie to każda kobieta może sobie leżeć i pachnieć na kanapie bo tyra na to latami przed ciążą.
              I nie musi tyrać jeszcze w ciąży i się narażać, bo jak coś się stanie to żaden pracodawca nawet okiem nie mrugnie.
              Baba w ciąży ma prawo do celebrowania tego stanu jeśli ma na to ochotę.
              Jak dla mnie to WSZYSTKIE kobiety które chcą powinny sobie leżeć w ciąży i nic nie robić, dla dobra swojego i dziecka.
              Wszystko jest dla ludzi,normalnych ludzi. I wg potrzeb.
              • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:54
                ależ oczywiście, możesz mieć 9 miesięcy urlopu bezpłatnego. Zrozum prostą zasadę - L4 jest dla chorych a nie dla tych co chcą mieć wolne. Nie trysz na to latami, bo musiałabyś pracować - jak to tu ktoś na forum policzył - ok 80 lat żeby przez 9 miesięcy leżeć i pachnieć za swoje składki. Tak to leżysz za składki moje, Pana, Pani i społeczeństwa. Więc jak chcesz leżeć bo uważasz, że Ci to potrzebne to płać za to sama. Lewe L4 to oszustwo w ciąży czy bez ciąży...
                • lilka69 kochammacka 05.05.11, 17:14
                  a ty zawsze tak powtarzasz za kims nie sprawdzajac czy ma racje?
                • leneczkaz Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 18:25
                  >Lewe L4 to oszustwo w ciąży czy bez ciąży...

Ale jakie LEWE? Jak wypisane przez lekarza to nie lewe..
                  • annajustyna Re: nie dostane L4 w ciazy? 07.05.11, 12:53
                    Jesli wypisane przez lekarza bez ethosu, to lewe.
              • tracja4 Buahhahahahahah 06.05.11, 22:04
                "A ja całe 9 miesięcy byłam na L4 i jak dla mnie to każda kobieta może sobie leżeć i pachnieć na kanapie bo tyra na to latami przed ciążą. "

A facet nie tyra? Tyra i nie dostaje 9 miesięcy L4 z powodu ciąży żony.
                • panna.w.drodze Re: Buahhahahahahah 06.05.11, 22:23
                  błąd w rozumowaniu, dostałby gdyby był w ciąży, co ma się podpinać pod kobietę która będąc w ciąży tyra 24h/dobę? nie rozumiem ... smile
                  logiczniej zapytać - skoro nie będzie to po co tyra?
                  wink
            • ewcia1980 Re: nie dostane L4 w ciazy? 06.05.11, 10:01
              kochammacka napisała:
              > Ja jestem w 28 tc i chodzę do pracy, miałam tydzień kiedy lekarz kazał
              > mi leżeć to leżałam na L4 ale jak mogę pracować a mi się nie chce to biorę dzie
              > ń wolny.

No to zapewne dziś masz ten dzień wolny.
              Bo zapewne nie siedziałabys na forum gdybys UCZCIWIE pracowała!!
        • od.czasu.do.czasu Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:39
          Nie wiedziałam, że lekarz może mieć takie podejście.
          Ja dostałam L4 odkąd było widać zarodek (może dlatego ze byłam po poronieniu).
          W zasadzie na swojej drodze w ciąży spotkałam nie jednego lekarza i KAŻDY pytał czy potrzebuje L4- jakoś dla każdego było to konieczne.

Ale takie chamstwo... Zmień na jakiegokolwiek. W ciąży masz prawo chodzić gdzie chcesz (o ile ma umowe z NFZ).
        • majkowamama Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:58
          Koleżanka z posta wyżej zapomniała że za granicą są dłuższe macierzyńskie/wyższe/przysługujące już przed porodem. Do tego opieka po... a w Polsce... No właśnie. A poważnie to zmień lekarza - nie lubię kiedy ktoś komu mam zaufać zaczyna mi grozić.
          • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:01
            nie wiem jak jest za granicą, ja jestem jak najbardziej w granicach państwa polskiego smile
    • od.czasu.do.czasu Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:35
      Fajny lekarz... w może w łapkę chce.
      Ja bym do niej więcej nie poszła!!
      • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:43
        brawo brawo Miłe Panie, a potem lament " że nie ma gdzie wracać" po ciąży i macierzyńskim...L4 przysługuje osobie chorej, której zdrowie jest zagrożone dotyczy to też ciężarnych, a więc tych które mają zagrożoną ciążę, problemy z szyjką lub takie dolegliwości, które kwalifikują je jako chore. Osoby, które chcą mieć wolne bo tak, biorą sobie urlop od tego on jest. Dotyczy to osób z ciążą i bez ciąży...i elementarnej uczciwości w podjeściu do pracy.
        • od.czasu.do.czasu Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:49
          Tobie to bić brawo smile BO polscy pracodawcy to wprost kwiaty wręczają za takie uczciwości- oczywiście smile
          Obudź się.
          • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:55
            Za uczciwość nikt kwiatów nie daje, bo to standardowe zachowanie powinno być a nie jakaś super norma. Kradniesz szefowi lub kolegom pieniądze z portfela jak się nie patrzą? Zakładam, że nie. A dają Ci za to kwiaty? Obudź się, chodzisz do pracy i za to dostajesz pieniądze, za pracę właśnie. A nie za oszukiwanie, lewe zwolnienia itd.
            • jotka_k Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 13:59
              a może tak ktoś by zauważył iż autorka wątku nie napisała "że chciała iść na lewe L4" tylko zapytała lekarki co będzie "gdyby"
              lekarkę za takie podejście do pacjentki zmieniłabym natychmiastowo, nie za to że do tej pory nie wypisała L4 ale za zachowanie własnie
              • majkowamama Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:01
                Popieramsmile
    • nglka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:01
      Zmień lekarza.
      Założenie Twojego lekarza, że każda ciężarna jest wyłudzaczką - jest chamskie i nieprofesjonalne.
      Jeśli ktoś pisze, że l4 należy się wyłącznie z powodu choroby to odsyłam do KP - bo się myli. L4 należy się także z tytułu złego samopoczucia, złego stanu psychicznego które nie zagrażają życiu ani zdrowiu ale uniemożliwiają aktywną pracę - a to nie musi się wiązać wcale z ciążą.
      Ja dostałam po operacji l4 bez pytania i proszenia o nie, z automatu - a operacja dot. zatoki szczękowej, po prostu źle się czułam - samopoczucie nie zagrażało ani mojemu zdrowiu, ani życiu, nie umożliwiało mi poruszania się, nie było nakazu leżenia. Nie byłabym w stanie natomiast siedzieć i przez 8 godzin pracować, bo więcej tu by było pomyłek niż prawidłowo wykonanych zadań a robota szłaby mi 4 x wolniej.
      Na forum Matek Idealnych nie masz co liczyć na zrozumienie, tutaj każdy jest wyłudzaczem zwolnień, zjadaczem składek TEJ konkretnej, która się wypowiada i tak dalej wink
      • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:03
        czyli podpierając się KP czy nie podpierając wracamy do założenia, że L4 jest dla osób, które pracować z jakiegoś konkretnego powodu nie mogą a nie dla takich co to chcą sobie w domu poleżeć...
        • nglka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:11
          kochammacka napisała:

> czyli podpierając się KP czy nie podpierając wracamy do założenia, że L4 jest d
          > la osób, które pracować z jakiegoś konkretnego powodu nie mogą a nie dla takich
          > co to chcą sobie w domu poleżeć...

Zgadza się.
          Ale Autorka też nigdzie nie zasugerowała, że chce sobie w domu poleżeć, zapędziłaś się dopowiadając sobie.
          Za zadawanie pytań nie idzie się siedzieć - tu problemem (w tym temacie) jest reakcja lekarza na zadane pytanie a nie chęć, której NIE wyraziła Autorka.
    • kochammacka Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:05
      acha i wracjąc do tematu, normalnie L4 jest płatne w 80% a nie w 100%, przywilejem ciężarnych jest 100% więc tym bardziej nie powinno się tego nadużywać, właśnie po to, żeby dziewczyny, które leżeć z różnych powodów muszą nigdy tego przywileju nie miały odebranego...
      • od.czasu.do.czasu Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 22:11
        Medalu nie dostaniesz ani za tyranie w ciąży ani za takie morały.

NIECH LEŻĄ PLACKIEM WSZYSTKIE CIĘŻARNE smile
    • wuika Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:31
      Tyle w temacie ogólnego przekonania, że kobieta w ciąży idzie do lekarza i od wejścia dostaje L4 do samego porodu.
    • kotkowa Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 14:37
      Bardzo dziwne. Zapewne chodzisz na NFZ? Prywatnie nikt by takiego tekstu nie powiedział. Uważam, że jak kobieta w ciąży źle się czuje, to jak najbardziej powinna dostać zwolnienie. Przy głupim przeziębieniu i lekkim osłabieniu lekarze dają, a przy dolegliwościach ciążowych mieliby nie dać? Może poszukaj innego gina.
    • dziub_dziubasek Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 15:45
      Lekarka do zmiany- za podejście do pacjenta i straszenie.
      A co do L4 w ciąży- jeśli kobieta zwyczajnie źle się czuje to L4 miec powinna. I nie jest to żadne okradanie państwa/pracodawcy czy kogokolwiek innego. Płaci składki, więc jak potrzebuje to powinna takie zwolnienie uzyskac. A poza tym korzyści dla Państwa z kolejnego obywatela są daleko większe niż ewentualne koszty L4 jego rodzicielki.

A i żeby nie było- ja pracowałam niemal do samego końca obu ciąż, bo po prostu dobrze się czułam, ale gdybym nie dawała rady to poszłabym na zwolnienie (na szczęście moja lekarka rozumiała że zdrowa kobieta w ciąży to nie to samo co zdrowa kobieta bez ciąży).
    • klaipio Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 16:34
      Za takie teksty nawet bym nie spojrzała w tamtą stronę. ZMIEŃ LEKARZA! Ja chodziłam prywatnie, na pierwszej wizycie stwierdzającej ciążę (5-6 tydzień) lekarka chciała mi dać zwolnienie, nie wzięłam, chciałam być uczciwa smile W pracy powiedziałam że jestem w ciąży, tydzień później moja bezpośrednia przełożona (kobieta kilka lat starsza z 2 dzieci) zrobiła mi taki sajgon,(krzyki, nerwy - zupełnie bez powodu, a na pewno można było tego uniknąć), kazała mi po godzinach zostawać. Wyszłam o 16, następnego dnia dostałam plamienia, poleciałam do lekarza. Dostałam zastrzyk na podtrzymanie ciąży, lekarka mi powiedziała, że bez zwolnienia mnie nie wypuści i skoro mam tak stresującą pracę, to radzi w ciąży do niej nie wracać. 7 miesięcy ciąży przesiedziałam na zwolnieniu, wszystko na szczęście dobrze się skończyło. Obłożnie chora nie byłam, ale nie zawsze trzeba być - inne czynniki też są ważne. Zmień lekarza!!!
    • lilka69 nie musisz zmieniac lekarza, 05.05.11, 17:21
      powiedz nastepnym razem , ze masz skurcze , twrardnieje ci brzuch kilka razy na dobe. ja tak akurat mam choc sporadycznie nie kilka razy na dobe, w poprzedniej ciazy tez. dmucham jednak na zimne.
      lekarka bedzie musiala to uwzglednic w karcie. lekarze okreslaja to terminem-stawiajaca sie macica.
      • eliska82 Re: nie musisz zmieniac lekarza, 05.05.11, 18:44
        Sedno sprawy. Brawo smile
        a kochammacka.. uważam, że ostro przesadzasz z tym podejściem radykalnym, które w tym wątku z resztą jest co najmniej nie na miejscu.

Do autorki.. moim zdaniem.. żaden lekarz nie powinien tak się zachowywać. Jeśli twierdzisz, że jest dobrą specjalistką, zaciśnij zęby i się jej trzymaj, ale jeśli poczujesz, że chcesz od tego wszystkiego odpocząć, źle się czujesz, że nie wspomnę nie daj rety o powikłaniach.. idź do innego lekarza i poproś o L4. Szkoda nerwów.

W pierwszej ciąży też miałam taki problem. Lekarz nie chciał mi dawać L4 nie dlatego, że nie było ku temu przesłanek. Przyznał mi prosto w oczy, że się boi ZUSu (nie mam pojęcia czego on się bał patrząc na wyniki moich badań).
        Mówił, że już jego pacjentki były kontrolowane przez ZUS i że lepiej jak pacjentka ma zwolnienia od kilku lekarzy, więc żebym poszła do jakiegoś internisty to mi da na pewno.. itp.
        Jakieś mataczenie bez sensu.
        Mi się płakać chciało, bo nie miałam siły.. wymiotowałam całą ciążę i czułam się fatalnie, z wynikami też nie było ok, a on traktował mnie jak hipochondryczkę jakąś i ciągle truł o tym ZUSie.
        Z wielką łaską dawał L4, a mi było przykro.. bo nie rozumiałam.
        I po co się stresować?
        Teraz wiem, że z niego jest baran. Jestem w drugiej ciąży i mam innego lekarza.. który pięknie skwitował postępowanie pierwszego:
        " niektórzy lekarze przy prowadzeniu ciąży w dużej mierze liczą na dobór naturalny, te czasy minęły"
        samo sedno. Ciesz się tym stanem i jak tylko masz potrzebę odpoczywaj, bo jak się dzidzia urodzi to spokoju prędko nie zaznasz smilesmile
        Z pozdrowieniami

Jeśli Ci się wydaje, że wiesz.. to ja Ci mówię: Nigdy nie wiesz na pewno...
        • leneczkaz Re: nie musisz zmieniac lekarza, 05.05.11, 18:47
          > Teraz wiem, że z niego jest baran. Jestem w drugiej ciąży i mam innego lekarza.
          > . który pięknie skwitował postępowanie pierwszego:
          > " niektórzy lekarze przy prowadzeniu ciąży w dużej mierze liczą na dobór natura
          > lny, te czasy minęły"
          > samo sedno.

To ja bym w ogóle nie miała dzieci uncertain
    • muta001 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 19:21
      Ja chodzę "państwowo" do lekarza.
      W czwartym/piątym miesiącu lekarz sam mnie zapytał czy chcę iść na zwolnienie, chociaż bardzo dobrze się czułam. I wystatwił mi od razu na miesiąc (zaznaczając, że juz będzie do końca) beż żadnego problemu
    • flora87 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 19:37
      Wizyta prywatnie koszkuje ok. 100zl ale to u mnie w malej miescinie. Do lekarza jezdze co 4 tygodnie bo tyle czasu wynosi najdluzsze l4 ktore mi przedluza. Wiadomo ze jesli chcesz na walacje dostac zwolnienie to nie powinno byc z tym problemu to juz bedzie 8 miesiac ograniczenie mobilnosci i szybsze meczenie sie, do tego jak piszesz brak klimatyzacji w pracy to moze dojsc do omdlen. Zycze duzo zdrowka... wink
    • panna.w.drodze Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 19:52
      postawa lekarki mnie dziwi, praca w 30 st C w 8 czy 9 miesiącu to przesada, możesz zasłabnąć i co ja tu będę pisać ... może stać się wszystko

zmieniłabym lekarkę

i tylko dodam że szkoda mi że tak mało jest pracodawców podchodzących do ciężarnych z wyrozumiałością, skracających im czas pracy itp i dbających o to aby kobietom pracowało się lżej sad
      • sid8888 Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 20:09
        ja bym zmieniła lekarza i tyle - co za podejście...
    • dimeah Re: nie dostane L4 w ciazy? 05.05.11, 20:30
      Kiedy mój gin był na urlopie,wybrałam się uspokoić do innej lekarki.
      Byłam po dwóch ciążach obumarłych,tym razem w 20 tc ciąży,miałam pęcherz płodowy wpuklony do pochwy i szyjkę skróconą o połowę a ta lekarka zapytała mnie :"na jakiej podstawie jestem na L4?",więc bywa...
      • pelagia_pela Re: nie dostane L4 w ciazy? 06.05.11, 08:10
        Zaplac lekarzowi ginekologowi, wiadomo, ze ich opory istnieja tylko do momentu kiedy dostana kase. Kazdy przeciez tak robi smile. Odmalujesz mieszkanie, zrobisz remont pokoiku dla maluszka na tym 'chorobowym' L4. Zadziwia mnie zdolnosc polskich ciezarowek do przewidzenia ze beda sie zle czuc juz za miesiac smile. Serio, nie wiem skad narzekania na brak przywilejow w Polsce dla ciezarnych,dobrze macie.
        • annajustyna Re: nie dostane L4 w ciazy? 07.05.11, 12:55
          Juz bez przesady - na koniec ciazy mozna sie zle czuc, wiec pytanie autorki watki jest zrozumiale.
          • tussiaa [...] 08.05.11, 10:49
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • annajustyna Re: nie dostane L4 w ciazy? 08.05.11, 12:55
              Jestem wielka przeciwniczka zwolnien na zadanie (obojetnie z jakiego powodu),a le nalezy je odroznic od uzsadnionych sytuacji. Koncowka ciazy zawsze jest uzasadniona sytuacja.
        • 1.kamillla Re: nie dostane L4 w ciazy? 20.05.11, 15:30
          Witam,
          Jestem w 2 miesiącu, ale już zastanalwiam się nad zwolnieniem. Nie jest to z mojej strony lenistwo, ponieważ chciałabym pracować (miałabym wtedy dużo więcej pieniędzy, niż na zwolnieniu). Niestety pracuję w salonie fryzjerskim i obawiam się, że wszystkie specyfiki (lakiery, spraye, farby, płukanki), które wdycham przez 8 godzin dziennie mogą zaszkodzić maluchowi. Poza tym same zapachy zaczęły mnie okropnie drażnić, i bywa, że muszę przeprosić klientkę, gdyż mam niesamowite mdłości... ehhh. Sama nie wiem co robić. Postaram się przepracować jeszcze miesiąc, dwa. Jak myślicie, czy w takim wypadku mogę mieć trudności z otrzymaniem zwolnienia?
          • annajustyna Re: nie dostane L4 w ciazy? 20.05.11, 22:10
            L4 w ciazy jest platne 100%. Szkodliwe warunki pracy sa jak najbardziej powodem do zwolnienia podczas ciazy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka