Dodaj do ulubionych

Co robić?

22.09.11, 11:26
Witam, dopiero dzisiaj znalazłam Wasze forum. W październiku zeszłego roku poroniłam (mikroporonienie), w styczniu tego roku zaszłam w ciążę, w 7 tyg. okazało się, że to ciąża pozamaciczna. Szok, operacja, ból, łzy i pytanie DLACZEGO? W sierpniu udało mi się zajść w ciążę, mimo jednego jajowodu, niestety w 5 tygodniu mikroporonienie. Lekarz na oddziele stwierdził, że nie potrzebuje żadnych leków, że tak się kończy 50% ciąż. Nie wiem co robić, teraz mam zamiar starać się o dziecko, ale tak boje się powtórki. Czy 2 mikroporonienia są już wskazaniem do przeprowadzenia konkretnych badań? Jeżeli tak, to jakich w pierwszej kolejności? Mam wrażenie, że lakarze mnie zbywają twierdząc, że wszystko ok.
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: Co robić? 22.09.11, 15:26
      Myślę, że jak najbardziej powinnaś się przebadać. Zacznij od hormonów - przede wszystkim progesteron (po owulacji), bo on odpowiada za utrzymanie ciąży. Zbadaj sobie też hormony tarczycy.
      Przykre to, co Cię spotkał, mam nadzieję, że uda Ci się w końcu zostać mamą.
      • 1_ania_79 Re: Co robić? 23.09.11, 11:42
        tak, też polecam progesteron i określenie długści fazy lutealnej.
        bardzo mi przykrosad (*)
        • kah777 Re: Co robić? 23.09.11, 17:04
          Tarczyce badalam i wg lekarza jest ok. Troche sie przestraszyłam bo FT4 miałam troszkę podniesione - wynosiło 2,09 przy normie 0,932-1,71; TSH 1,69 [0,270-4,20]. Lekarz stwierdził, że to nawet lepiej, że FT4 jest troszkę podniesione, że kłopoty by były jakby było za niskie. Zlecił mi jeszcze zbadazć anty-TPO, wynik 25,1. Podobno dobry, bo może być od 0-78 i P.ciała przeciw receptorom TSH <0,2, czyli też wynik ujemny. Progesteronu natomiast nie badałam. Zbadam progesteron, tylko, w którym dniu cyklu?
          Faza lutealna wygląda u mnie ok, ale mam zamiar od tego cyklu mierzyć temperaturę, więc przyjrze się dokładnie. Jeżeli macie dla mnie jakies rady to będę wdzięczna.
    • lidek0 Re: Co robić? 24.09.11, 18:07
      Ja pomyślałabym jeszcze o sprawdzeniu drożności tego jednego jajowodu. Powinnaś mieć pewnośc czy jest drożny /bo ciąża po cp niczego jeszczenie dowodzi/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka