Dodaj do ulubionych

czy to moze byc poronienie?

19.12.11, 12:10
Witam jestem w 8 tyg. ciazy-potwierdzona przez ginekologa. Do tej pory mialam typowe objawy ciazowe: wrazliwe, czasami obolale piersi, duze mdlosci, czeste oddawanie moczu. Dzis po przebudzeniu sie czuje sie swietnie - zero objawow. Czy to moze wskazywac na poronienie? Czy od spania na brzuchu w tak wczesnej ciazy moglam sobie zaszkodzic? Do tej pory nie mialam usg, jakie badanie najszybciej wskaze, czy nadal jestem w ciazy? Czy test ciazowy w takim wypadku nadal wskaze dwie kreski?
Obserwuj wątek
    • nuluska Re: czy to moze byc poronienie? 19.12.11, 12:41
      Spaniem na brzuchy na pewno sobie/ dziecku nie zaszkodziłaś.
      Polecam albo dwukrotne badanie z krwi na obecność beta hcg z odstępem 48 godzin albo usg.
      Poza tym nie martw sie objawy raz są silne raz słabe a czasem mijają by znów powrócić i zwalić z nóg. Trzymam kciuki!
      • angatek81 Re: czy to moze byc poronienie? 19.12.11, 13:24
        Zapomnialam dodac, ze do minionej soboty (przez 10 dni-tylko) bralam duphaston2x1 z powodu dlugotrwalego karmienia mojego dziecka, lekarka powiedziala, ze profilaktycznie. Czy mozliwe jest, ze takie samopoczucie spowodowane jest wyzszym poziomem progesteronu? Dziewczyny pomozcie, nie mysle logicznie takiego mam stracha, a na usg musze czekac do nowego roku z powodu braku wolnych miejsc u dobrych lekarzy.
      • lazurowe-wybrzeze Re: czy to moze byc poronienie? 19.12.11, 14:32
        podpisuję się pod Nuluską
    • omeggi Re: czy to moze byc poronienie? 19.12.11, 14:30
      Nie martw się chwilowym brakiem objawów ciążowych.Plamienie,ból w podbrzuszu-to tak naprawdę objawy niepokojące na początku ciąży.Na teście nadal będziesz miała dwie kreski nawet jeżeli (nie daj boże) poroniłaś,ponieważ poziom hcg wprawdzie spada dosyć szybko ale testy wykrywają jego bardzo małe stężenie.Nie stresuj się przede wszystkim ,bo stres jest niebezpieczny.Wiem,że łatwo mówić ,bo sama słuchałam takich porad ale naprawdę brak objawów to nie jest zły znak.Trzymam kciuki i pozdrawiam gorąco
      omeggi
      17.05.2008 Kijanka 8tc
      11.06.2011 Fasolka 8tc
    • stykrotka Re: czy to moze byc poronienie? 19.12.11, 15:16
      Może to oznaczać zarówno coś jak i nic.
      Taka jest prawda.
      U mnie nagły brak objawów oznaczał poronienie, ale sama lekarka powiedziala mi, że to, że nagle objawy mijają nie oznacza zazwyczaj nic złego.
      Ja miałam nagły spadek senności, mdłości i częstego oddawania moczu. Tylko piersi mnie bolały.. bardzo długo.. .nawet 3 tygodnie po poronieniu.

Jeśli jesteś w 8tyg. nie licząc okresu przed zapłodnieniem to może po prostu już czas na ustąpienie dolegliwości ciążowych.
      Jedne mają je tylko miesiąc.. inne 3 miesiące a jeszcze inne przez całą ciążę.
      • angatek81 Re: czy to moze byc poronienie? 23.12.11, 13:39
        A ja nalezy rozumiec: "nie liczac okresu przed zaplodnieniem"? Moj lekarz wylicza tygodnie na podstawie ostatniej miesiaczki.
    • szarsz Re: czy to moze byc poronienie? 23.12.11, 21:27
      W ośmiotygodniowej ciąży w obrazie usg widać już zarodek i da się posłuchać bijącego serduszka. Jeśli się martwisz, to idź do lekarza.
      Kiedyś dziewczyny robiły tu statystykę. Wyszło, że nie ma najmniejszej korelacji między zanikiem objawów ciąży a poronieniem (obumarciem zarodka). To znaczy u niektórych poronieniu towarzyszył zanik objawów, u innych nie. U jednych zanik objawów był zwiastunem poronienia, u innych nie.

Nie martw się na zapas, to niczego nie zmieni. Życzę spokoju i dobrej diagnozy smile
    • lidek0 Re: czy to moze byc poronienie? 24.12.11, 14:45
      Sugeruję betę i usg. No i nie jestenm pewna czy tak bez badań warto faszerować się tabletkami.
    • kobietka_29 Re: czy to moze byc poronienie? 27.12.11, 15:24
      zanik objawow moze byc sygnalem, ze cos jest nie tak, ale nie musi. moze poprostu dzis czujesz sie lepiej, a jutro objawy poworca ze wzmozona sila? o spanie na brzuchu tez nie musisz sie martwic. korzystaj z tej mozliwosci, dopoki mozesz. ja spalam na brzuchu do 30 tygodnia ciazy. dziecko sie nie udusilo, glowka tez sie nie splaszczyla wink potem brzuch juz jednak byl troche za duzy i wogole z przewracaniem sie na brzuch mialam problemy. najszybsze badanie, to jednak byloby badanie usg. jezeli masz obawy a musisz dlugo czekac do nastepnej wizyty, to moze udaj sie prywatnie na usg?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka