Witam Was dziewczyny. Z racji Waszego dużego doświadczenia i wiedzy chciałabym prosić o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Tyle tytułem wstępu, przechodzę do swojej historii. Postaram się w skrócie
Pojawiałam się na tym forum dwukrotnie: pod koniec grudnia 2010 i w czerwcu 2011. Za każdym razem z tego samego powodu-puste jajo płodowe. Pierwszy raz (11 tydz.)-łyżeczkowanie, drugi (7 tydz.) po odstawieniu duphastonu samoistne poronienie. Mam 28 lat, 6-letnią zdrową córkę i tego samego partnera.
Od czerwca zrobiłam parę badań i tu postaram sięwymienić jakie:
toxo - ok
prolaktyna - ok
progesteron - ok
różyczka - dodatni
przeciw. kardiolipinowe IgG, IgM - w normie
TSH - zaraz po drugim poronieniu wskazywało na nadczynność co przy podwyższonym Anty-TPO (54 przy normie do 5,61) mój lekarz rodzinny świadczyło o początku Hashimoto. Endokrynolog stwierdził jednak, że to nie Hashimoto i że te wahania są skutkiem zachwianej równowagi hormonalnej oragnizmu po poronieniu. U innego endokrynologa nie byłam, choć chyba powinnam.
Co jakiś czas kontrolowałam Tsh, które jest w normie. natomiast anty-TPO spada i obecnie wynosi 22 przy tej samej normie (5,61)
fT4 i f3 są w normie
USG tarczycy nie wykazało zmian aczkolwiek podobno tarczycę mam małą
Przechodzę do męża bo jego wyników z nimik nie konsultowałam a kompletnie sięna tym nie znam:
-bakterii w nasieniu brak
- plemniki o prawidłowej bud-46%
- o nieprawidłowej:54%
-ruch typu A -27%
-typu B-25%
-typu C 14%
-typu D 34%
liczba plemników 91mln przy normie powyżej 20mln
Bardzo Was proszę o pomoc przy interpretacji tych wyników (wiem, że nie jesteście lekarzami ale dużo wiecie)
Jeśli są tu dziewczyny po podobnych przejściach to czy poznałyście przyczynę?
Obecnie zerwałam współpracę ze swoim ginekologiem. byłam jakis czas temu u innego ale nie chciał oglądać nawet mojej teczki z wynikami tylko powiedział "strata czasu i pieniędzy na te badania. Nie znajdzie pani przyczyny. Może poroni pani jeszcze raz, może dwa a potem będzie pani mieć jeszcze trójkę dzieci"
Nie przekonał mnie pan, o ile jedno puste jajo można z pewnością traktować jako przyczynę to dwa mają według mnie jakąś przyczynę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam
Asia