hanka7885 05.07.04, 15:41 cześć jestem nowa, poroniłam miesiąc temu w 6 miesiącu, jestem już po pierwszej @, przyczyną poronienia był prawdopodobnie konflikt kell'a czy słyszałyście coś na ten temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta19771 Re: konflikt kell'a 07.07.04, 18:02 Z tego co piszesz wnioskuję że chodzi o konflikt serologiczny. Ale nie o jego najczęstszą postać kiedy matka jest Rh- a ojciec i dziecko Rh+ tylko o konflikt w zakresie układu Kell. Jest jedna z "dodatkowych" grup krwi. Konflikt ten jest bardzo rzadki. Dziecko odziedziczyło po ojcu antygen którego ty nie miałaś i Twój organizm zareagował na jego krwinki jak na coś obcego. Prawdopodobnie u Ciebie będą wykonane w tej sytuacji badania w celu określenia przeciwciał tzn. jakie i ile ich jest. Potem w czasie ciąży kontrole krwi co 4tygodnie, a po 24tc. co 2tygodnie. W dalszym ciągu będzie chodziło o przeciwciała które może, ale nie musi, wytwarzać Twój organizm. Pierwsze badanie serologiczne powinno byc do 12 tc. Napisałam "dodatkowych" grup krwi, bo rutynowo się nie oznacza tego antygenu tylko w sytuacji gdy są np. problemy z doborem krwi do przetoczenia itd. Odpowiedz Link