Dodaj do ulubionych

Zespół antyfosfolipidowy

13.01.13, 13:02
Czy orientujecie się może czy jeśli podstawowe badania krzepliwości krwi są w normie (APTT, PT, INR) to czy i tak może występować zespół antyfosfolipidowy?

Ile najpóźniej po poronieniu należy wykonać badanie? Znalazłam gdzieś informacje, że do 6 tygodni. Czy któraś z Was wie coś więcej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • jasmina_4 Re: Zespół antyfosfolipidowy 13.01.13, 22:23
      witaj,ja moge odpowiedzieć co do badań na zespó,miałam je robione 3 miesiace po poronieniu,wyszły na szczęście negatywnie ,wczesniej nie chcieli mi zrobić,mówili że za wczesnie ze minimum po 3 miesiacach się je robi,dlaczego nie wiem ,ale najlepiej popytaj lekarza,bo w necie są sprzeczne informacje,pozdrawiam
      • cibeles Re: Zespół antyfosfolipidowy 14.01.13, 20:28
        A czy orientujecie się jak to jest z ta krzepliwością krwi? Na chłopski rozum - niskie APTT oznacza szybkie krzepniecie, gęstą krew, natomiast długie APTT - słabą krzepliwość.
        A tu z artykułów jakie czytałam, wynika, ze szybkim APTT nie ma się co martwić, a przy długich jest ryzyko zakrzepicy. Zespół antyfosfolipidowy też z reguły wykazuje długie APTT, leczy się heparyną.
        I ja nic tu nie rozumiemsad skoro krzepliwość jest słaba to po co jeszcze krew rozrzedzać? Na logike zakrzepica powinna grozić przy krótkim czasie krzepnięcia, a nie przy długim...
        • karmenk Re: Zespół antyfosfolipidowy 15.01.13, 19:40
          Badania w kierunku zespołu najlepiej zrobić do 6 tygodniu po poronieniu, z tego względu, iż u części kobiet ujawnia się on tylko w ciąży.
          Podstawowe badania to: p/c kardiolipinowe IgM i IgG, p/c przeciwko beta-2-glikoproteinie IgM i IgG i antykoagulant tocznia. Jako uzupełniające robi się też p/c przeciwko fosfatydyloserynie i przeciwko protrombinie (oba również Igm i IgG).

Z aPTT i zespołem to jest tak, że przeciwciała, które przy zespole występują, "utrudniają" odczynnikom połączenie się z krwią podczas analizy laboratoryjnej i przez to czas ulega wydłużeniu, a tym samym nieco zafałszowaniu. Przy zespole nie ma bowiem ryzyka (wy)krwawienia, a za to jest - zakrzepu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka