Dodaj do ulubionych

powtarzająca się ciąza obumarła..............

19.08.06, 09:14
hej wiecie co czytam i czytam te posty i tak staram sie zrozumieć czy ciaza
obumarła (brak wykształconego serduszka) może się zdarzyć wielkokrotnie??

co moze byc przyczyna ze nie powstanie serducho??

przeszłam jedno poronienie 21.06 ......miałam już @@@
wyniki histopotologi wykazały "wstrzasnienie kosmków"
moja gin powiedziała ze to nic takiego i ze to nie mowi dlaczego ciąza
obumarła sad
kazała mi zrobic na wszelki wypadek bete HcG (sprawdzała czy aby to nie była
zaśniad),
wynik miałam 1,65 czyli chyba oki??? wogole wszystki wyniki krew mocz toxo
wszystko w porzadku!!!

wizyte mam we wrzesniu po drugiej @@@

chciałabym zaczać staranka po 3 @@@ no ale boję się czy to obumarcie się nie
powtórzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • justyla Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 19.08.06, 17:57
      Strach przed kolejnym niepowodzeniem jest normalny i niestety nigdy nie ma
      gwarancji że sytuacja się nie powtórzy.Sam wynik histopatologiczny nie daje
      odpowiedzi "dlaczego",a przyczynę w sumie i tak trudno znaleźć.

Po prostu trzeba być dobrej myśli,mimo wszystko smile

Ja odczekałam pół roku zanim zaczeliśmy starania,wczesniej juz zaczełam brać
      kwas foliowy i prenatal,udało się w 3 cyklu.Bałam się codziennie,ale powtarzałam
      sobie że co ma być to i tak będzie.
      Ciąża bezproblemowa,synuś zdrowy jak rybka,obecnie ma 13 m-cy.
      Każdej nocy gdy patrzę na niego jak śpi,mówię "dzięki ci Boże"

• papuga_5 Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 20.08.06, 03:10
      Moja ciaza obumarla juz po tym jak bylo serduszko i wszystko sie dobrze rozwijalo, mialam USG w 6 tyg.
      ciazy i juz bylo serduszko, potem w 8 tyg. i tez wszystko bylo dobrze i potem stwierdzili w szpitalu ze
      plod umarl w 9 tyg. ciazy. Lekarz powiedzial ze przyczyna zwykle sa wady chromosomowe, ale u mnie nie
      byla zbadana przyczyna. Lekarz mowil ze moglo tez byc przyczyna ze caly ten czas chorowalam, angina,
      katar i tak mialam 3 rozne wirusy przez 5 tyg. mojej ciazy. Tez sie strasznie boje jak to bedzie pozniej,
      czy zajde jeszcze w ciaze i jesli zajde to czy wszystko bedzie dobrze.
    • lidek0 Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 20.08.06, 17:23
      Powinnaś zbadać jeszcze cytomegalię, chlamydię i hormony, a jak różyczka,
      szczepiłaś się na żółtaczkę?
    • maretina Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 20.08.06, 19:25
      pora na "grubsze badania" i na lekarza specjalizujacego sie w
      poronieniach.wspolczuje strat, przezylam ten koszmar 4 razyuncertain
      • 89mika do maretiny 20.08.06, 19:41
        maretina bardzo Ci współczuję, czy wykryto u Ciebie jakąś przyczynę w końcu, co
        dalej? czy w końcu udało Ci sie urodzic dziecko?
        przepraszam za moją natarczywość ale ja sama jestem po dwóch obumarciach ciąż
        po pierwszej tragedii wierzyłam, że to wada genetyczna choc zrobiłam też
        mnóstwo badań tych mniej i bardziej inwazyjnych, jak dramat powtórzył się znów
        zaczęłam wątpić czy kiedykolwiek uda mi się urodzić choć jedno dziecko
        dlaczego tak się dzieje?!
        • satorka Re: do maretiny 21.08.06, 10:30
          Dziewczyny!
          u mnie stwierdzono obumarłą ciążę w 10 tyg. to był rok 2001. Dopiero teraz
          poznałam przyczynę. W badaniach immunologicznych wyszły mi poswyższone
          przeciwciała przeciwko protrombinie co wskazywało na zespół antykardio... lub na
          en dometrioze. w sobotę miałam laparoskopie i niestety mam 1 stadium
          endometriozy. podczas zabiegu usunięto mi zrosty ktorych podobno miałam dużo.
          Mój gin wskazuje że to właśnie mogła być przyczyna. teraz czeka mnie leczenie a
          potem mam nadzieje zielone światło. Życzę wam z całego serca abyście i wy
          znalazły przyczynę i urodziły piękne zdrowe dzieciątka.
          pozdrawiam Ania
          • to-ja-007 Re: do maretiny 21.08.06, 14:26
            Ja tez mialam 4 poronienia. Przyczyna sa rozne popodwyzszane przeciwciala -
            glownie antykardiolipidowe i przeciwtarczycowe. Mam jeszcze antyjadrowe ale
            podobno za malo zeby mialy przeszkadzac.
            W ciazy aspiryna+heparyna a w pierwszym trymestrze encorton.

Radze poszukac dobrego lekarza. Ja po standardowych "bad. po poronieniu",
            poszukalam do razu gnekologa-immunologa.

pozdr.
            ula
        • maretina Re: do maretiny 21.08.06, 17:54
          nic, masa badan, masa kasy i totalnie nic. dostalam na wszelki wypadek ( w 5
          ciazy) heparyne i acard. mam syna!
          • 89mika Re: do maretiny 21.08.06, 22:45
            czyli jednak leki pomogły?
            to dobrze że w końcu ci sięudało, bo to znaczy, że w końcu każdej z nas po
            poronieniach nawykowych uda się
            wierzę w to
    • aneczka002 angina?? 21.08.06, 11:54
      ona moze być przyczyną..?? k..wa (przepraszam) nie przyszło mi to do głowy!!
      nie miałam w czasie ciąży anginy ale kiedys bardzo czesto chorowałam na nią.. i
      został mi taki wielki migdał, który juz nie zmienijsza się.. a przypominam
      sobie ze jak 5 lat temu leżałam w szpitalu z uchem to dziewczynie z łózka obok
      usówali migdały bo podobno infekowały organizm najbardziej nerki i powodowały
      problemy z zajsciem w ciaże!! i ze wskazania min gina je usówała.. dopiero
      teraz jakos mi to się przypomniało.. Po @ małpie mam jechać do giny moze
      wspomne jej o moich migdałach??
    • to-ja-007 Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 21.08.06, 14:23
      angina moze byc ale z tego co czytalam - jelsi dostaniesz ja w trakcie ciazy
      • yadrall Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 21.08.06, 18:12
        Po anginie mozna dostac w spadku przeciwciala przeciw jadrowe! Oczywiscie
        jezeli jest to faktycznie angina (wywolana przez paciorkowce),a nie
        przeziebienie nazwane angina.
        • papuga_5 Re: powtarzająca się ciąza obumarła.............. 22.08.06, 02:01
          Ja jak zaszlam w ciaze to od razu 3 razy zachorowalam. Z kazdym razem bolalo mnie bardzo gardlo i
          mialam katar. Przy pierwszym wirusie bolaly mnie tez plecy, tak sie czulam jakby troche grypowo. Wraz z
          koncem trzeciego wirusa moja ciaza umarla. Pytalam sie w szpitalu czy to moglo miec jakis zwiazek
          powiedzieli ze nie, ale pozniej pytalam sie mojego gina i powiedzial ze moglo sie to przyczynic. Moj gin
          ma juz dlugie doswiadczenie bo nie jest mlody, wiec mu wierze. Powiedzial ze teraz musze brac witaminy
          zeby wzmocnic swoj organizm zanim znowu zajde w ciaze.
          • 89mika Re: do papuga _5 22.08.06, 11:13
            a badałaś cytomegalię?
            warto zbadać czy aktualnie nie chorujesz głównie istotne jest badanie w klasie
            igM, jesli wynik jest dodatni to wstrzymaj się ze staraniami na razie
            pozdrawiam
            • maluszek1 Re: do papuga _5 22.08.06, 11:57
              Mnie tez mówiono po piewszym poronieniu, żeby próbować dalej i w szpitalu jak
              się podpytywałam o badania jakie sobie zrobić to prawie mnie wyśmiano. Nie
              posłuchałam, znalazłam immunologa i zdiagnozowano u mnie najpierw zespół
              antykardiolipidowy. Póżniej ciąża pozamaciczna, znowu badania i zespół
              antyfospolipidowy i endometrioza. Po rocznym leczeniu kolejna ciąża, lekarz był
              już prawie pewny, że tym razem się uda. Od początku szczepionki, acard, clexane.
              I znowu poronienie - tym razem to mąż - bakterie w nasieniu. Jak go wyleczyliśmy
              zaszłam w czwartą ciążę- córeczka ma już prawie roksmile
              Jestem zwolenniczką robienia szczegółowych badań zaraz po pierwszym poronieniu.
              Szkoda czasu i bólu przy ewentualnych późniejszych poronieniach.
              Na pociechę powiem, ze moja koleżanka nie chciała uznać siebie za przypadek z
              poronieniami nawykowymi i nie robiła żadnych badań i też urodziła ostatnio -
              więc nie muszę mieć racji, Powodzenia i nie załamuj się
              • papuga_5 Re: do papuga _5 22.08.06, 13:51
                Czy mozesz mi napisac co to jest ta cytomegalia i z czego to sie bierze? Tutaj nic o tym nie slyszalam od
                lekarzy.
                • 89mika Re: do papuga _5 22.08.06, 14:49
                  wbij na wyszykiwarce to hasło, na pewno pojawia się info, poza tym polecam też
                  wątek o cytomegalii na bocianie
                  generalnie jest to choroba która prawie każdy przechodzi, zostaje po niej ślad
                  w postaci dodatniego wyniku IgG, jesli zachorujesz na nią w ciąży zwłaszcza na
                  samym poczatku prawie na pewno poronisz, ważne jest żebyś nie miała dodatnich
                  IgM które świadczą, że w tej chwili na nią chorujesz
                  • papuga_5 Re: do papuga _5 23.08.06, 01:56
                    Jesli bym na nia w tej chwili chorowala, to jak dlugo bez leczenia moge byc chora? Czy sa przy tym jakies
                    objawy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka