Dodaj do ulubionych

Od kiedy urlop macierzyński?

23.01.07, 14:45
Dziewczyny potrzebuję informacji od którego tyg. po przedwczesnym porodzie
należy się urlop macierzyński. Chodzi mi o konkretny przepis (gdzie szukać,
który paragraf itd).
Przepraszam za poprzedni pusty post.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Od kiedy urlop macierzyński? 23.01.07, 15:04
      Od dnia porodu. Nie ma znaczenia, czy był wczesny czy opóźniony. Według kodeksu
      pracy może się on zacząć już na 14 dni przed porodem, ale po co? Z reguły
      kobieta jest wtedy już na zwolnieniu lekarskim, które kończy w dniu przed
      porodem.
    • agnrek Re: Od kiedy urlop macierzyński? 23.01.07, 15:16
      Dział ósmy kodeksu pracy.
      Mozesz pobrać stąd cały tekst:
      prawo-pracy.pl/kodeks-pracy.html
      • agap75 Re: Od kiedy urlop macierzyński? 23.01.07, 18:42
        Dziękuję za pomoc. Chodziło mi od którego momentu przy przedwczesnym porodzie
        należy się urlop. Od którego konkretnie tyg. ciąży tzn. czy np rodząc dziecko w
        21 tyg dostajesz l-4 a już np. rodząc w 22 urlop. Wg nomenklatury medycznej 21
        tydz. to jeszcze poronienie a 22 to już przedwczesny poród. Czy tak samo jest z
        urlopem? W kodeksie pracy nic na ten temat nie ma. W szpitalu lekarz mówił mi
        chyba że urlop przysługuje od 22 tyg. lub jeśli dziecko ważyło 500 g ale nie
        jestem pewna czy dokładnie tak, no i chciałabym jakis konkretny przepis lub
        ustawę. W każdym razie dzięki.
        • agnrek Re: Od kiedy urlop macierzyński? 23.01.07, 19:26
          A, widzisz, nie napisałaś dokładnie. Ja zrozumiałam, że dziecko urodziło się
          żywe przed terminem. Rzeczywiście, kodeks pracy nie mówi słowa na ten temat.
          To bardziej pytanie - do którego tygodnia jest poronienie, a od którego poród.
          www.poronienie.pl/prawo_zus.html
          • agnrek Re: Od kiedy urlop macierzyński? 25.01.07, 23:17
            Znalzłam jeszcze to:
            www.poronienie.pl/prawo.html
        • yba2 Re: Od kiedy urlop macierzyński? 23.01.07, 22:06
          Wszystko zależy od tego czy dziecko zostanie zarejestrowane w USC, jeśli tak to
          należy Ci się urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni. Zwykle oprócz aktu
          urodzenia zakład pracy wymaga jeszcze (mój wymagał) zaświadczenia o urodzeniu
          dziecka. Więc tak naprawdę bardzo dużo zależy od szpitala.
          Ja po urodzeniu synka w 19 tc miałam urlop macierzyński. Bardzo
          wiele "wywalczył" mój mąż, ja nie byłam w stanie szarpać się ze szpitalem.
          Yba
    • madasia Re: Od kiedy urlop macierzyński? 25.01.07, 20:36
      Agap 75-podstawą do udzielenia urlopu macierzyńskiego jest w przypadku, gdy
      kobieta urodzi martwe dziecko lub poroni- akt zgonu lub akt urodzenia matwego
      dziecka. trwa on 8 tygodni. Podstawa prawna jest kodeksie pracy. czy masz
      problemy z urlopem czy z dokumentami ze szpitala?
    • agap75 Re: Od kiedy urlop macierzyński? 26.01.07, 17:40
      No i wyjaśniło się. Mam wszystkie potrzebne dokumenty (akt urodzenia dziecka z
      adnotacją "dziecko martwo urodzone" i zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu
      martwego dziecka) ale nie dostanę urlopu macierzynskiego bo tak zadecydował
      lekarz. Moja księgowa dzwoniła podobno do ZUS - u, do wydziału edukacji aż w
      końcu zadzwoniła do lekarza który wystawiał l - 4 i on powiedział że urlop
      należy się po skończonym 21 tyg. lub jesli dziecko miało 500 g, czyli tak jak
      pisałam wczesniej. Nadal nie wiem czy to ich wewnętrzne ustalenia (chyba tak),
      bo nikt nie trafił na jakikolwiek zapis, (przepis) tego dotyczacy.
      • agnrek Re: Od kiedy urlop macierzyński? 26.01.07, 19:07
        Nie ma takiej możliwości, żeby lekarz decydował o macierzyńskim. Postaraj się
        zadzwonić sama do ZUSu. Sama zajmuję się kadrami w firmie i też miałabym
        problemy z interpretacją, ale raczej poszłabym na rękę i przyznała macierzyński,
        skoro został wydany akt urodzenia. Poradziłam się bardziej doświadczonych
        kadrowych i też tak samo stwierdziły.
    • madasia Do agap75 29.01.07, 20:25
      Aga, to co tu napisalas o lekarzu jest niezgodne z prawda. Jesli zaklad pracy
      nie chce tobie dac urlopu macierzynskiego, to musi go ODMOWIC. I to na pismie,
      z podaniem przyczyny. Dlatego przedloz w zakladzie pracy akt urodzenie martwego
      dziecka i zaswiadczenia ze szpitala ( zrozumialam, ze masz) i zadaj
      potwierdzenia tego faktu konkretnym pismem czyli pismem potwierdzjacym
      przyznanie urlopu macierzyńskiego. W tym przypadku, gdyby tobie dali nie dali,
      panstwowa inspekcja pracy wywalczy Ci to prawo.
      Wiele sil w tych ciezkich chwilach.
      madasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka