Dodaj do ulubionych

Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie??

17.04.07, 13:24
Napiszcie mi proszę dziewczyny, które miały badanie kariotypu po poronieniu w
ramach NFZ - od kogo miałyście skierowanie dla siebie i męża?
Bo ja niestety chodzę do gina prywatnie, więc jego skierowanie nic mi nie da.
Słyszałam że od rodzinnego, ale zadzwoniłam do NFZ żeby się upewnić. I tu
niespodzianka - pani na informacji NFZ powiedziała mi, ze rodzinny nie! Że
mam mieć skierowanie od ginekologa! A dla męża... właściwie nie wiadomo skąd,
kazała mi się skontaktować z Poradnią Niepłodności. Oczywiście, żeby się
dostać do Poradni Niepłodności, muszę mieć skierowanie od rodzinnego. Ale to
jest poradnia ginekologiczna, więc jak mają dac skierowanie mojemu mężowi??
Za to właśnie nienawidzę NFZ i ten cały ich bałagansad Napiszcie prosze, kto
Wam dał skierowanie. I jesli jesteście z Poznania lub okolic, dajcie
nazwisko, przepiszę się zarazsmile
Obserwuj wątek
    • niunia9949 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 17.04.07, 17:02
      yafffa ja mialam od gina a moj maz od rodzinnego ja mialam badania genetyczne w
      poznaniu na ul.grudzieniec 4 jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pisz
    • gosiak55 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 17.04.07, 17:12
      Witam Cię Yafffa, ja miałam robiony kariotyp w ramach NFZ. Podobnie jak Ty
      chodzę do gin prywatnie; po drugim poronieniu gin skierował mnie na badanie
      kariotypu, oczywiście do siebie do poradni gdzie trzeba było zapłącić sporo
      kasy, wiec poszłam do lekarza rodzinnego poprosiłam panią o skierowanie do
      poradni genetycznej dla siebie i męża, nie było żadnego problemu. Musiałam
      obdzwonić wszystkie poradnie genetyczne w 3 mieście, żeby znaleźć jak najkrótszą
      kolejkę. Po wizycie w poradni Akademii Medycznej dostałam skierowanie na badanie
      kariotypu, na które troszkę czekałam. Mam nadzieję, że wystarczy Ci
      cierpliwości. Ja poroniłam w sierpniu 2006 r. zaraz po tym zaczęłąm załatwieć te
      sierowania, badanie mieliśmy w połowie lutego 2007 r. (wynik po 3 tyg). Wiesz co
      , słyszałam, że w Łodzi bardzo krótko się czeka na taką wizytę. 3mam kciuki.
      Pozdrawiam. Gosia.
      • niunia9949 gosiak55 17.04.07, 20:48
        goska a wynik mialas dobry?bo ja jutro rano dzwonie po wyniki i bardzo sie boje
        chyba dziasiaj nie zasne
    • agulka1001 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 17.04.07, 17:13
      rzeczywiscie, jest bałagan! ja dostalam skierowanie od rodzinnego, i jest
      skierowanie do genetyka, bo potem on daje skierowania na kariotyp (wszystko
      jednego dnia, lacznie z pobraniem krwi)!a gdzie bedzisz robic?ja we Wroclawiu,
      rozmawialam z kobietą z Chalubińskiego!i rodzinny dal mnie,a jak bedziemy
      jechac do Wrocka (czerwiec 07),to da tez mężowi!i nikt nie widzial problemu!
      ale ludzie w tych poradniach to nas krecą jak mogą!
      • yafffa Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 18.04.07, 15:34
        Dzięki dziewczyny za info! Niiunia, zadzwoniłam do tej poradni genetycznej na
        ul. Grudzieniec i tam baaaardzo miła pani (nareszcie ktoś miły i kompetentny w
        służbie zdrowia) wszystko mi wyjaśniła. Oczywiście że mamy iść po skierowanie
        do rodzinnego, pani z NFZ wprowadziła mnie w błąd. Rodzinny nic za to nie płaci
        ze swojej puli na badania pacjentów, bo on daje tylko skierowanie
        na "konsultację genetyka", czyli tak jakby skierowanie do specjalisty. I
        dopiero w poradni genetycznej lekarz genetyk podejmuje ostateczną decyzję. Pani
        z poradni genetycznej była tak miła, że nawet sprawdziła w komputerze, czy od
        mojej lekarki rodzinnej ktoś już przychodził ze skierowaniem i okazało się, że
        tak - czyli nie powinno być problemusmile
        Ufff. Ale tej babie na informacji w NFZ mam ochotę łeb ukręcić, bo straciłam
        pół dnia na odkręcanie jej mylnej informacji. Zwłaszcza że sprawiała wrażenie
        że sama dokładnie nie wie jak to jestsad
        • niunia9949 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 18.04.07, 16:21
          no to fajnie ze juz wiesz co masz robic smilea na kiedy masz te badania??
        • agulka1001 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 18.04.07, 20:07
          bo wiecie,oni sami nie czają o co chodzi!to jest nowosc,jesli chodzi o badania
          genet!moja dr rodzinna tez zbytnio nie wiedziala,co wpisac,ale byla bardzo mila
          i nie robila problemow!oby te wyniki byly dobre!ggosiak,jak u Ciebie?
          • agulka1001 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 18.04.07, 20:08
            sorkichcialam zapytac o niunia!
            • niunia9949 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 18.04.07, 20:48
              agulka a u mnie bez zmian dzisiaj znowu mam nocke z glowy bo rano zadzwonilam po
              wyniki kazala mi zadzwonic o 15 ale dodala ze prawdopodobnie wyniki sa dobre
              wiec ja dzwonie o 15 a ona mi mowi ze nie ma, wiec tlumacze jej ze mialam
              dzwonic ,to ona przelaczyla mnie do laboratorium tam mi powiedzieli ze mam
              dzwonic do genetyka wiec zadzwonilam a pani genetyk powiedziala mi ze ona
              jeszcze tych wynikow nie widziala i ze zaraz je obejrzy ale mam zadzwonic za 30
              min.Zadzwonilam a ona ze jeszcze nie ogladala ze mam sprobowac jutro ale nie mam
              dzwonic do niej tylko do rejestracji wiec mysle ze moze nie jest zle bo jak by
              cos bylo to by sama chcialaby mi to chyba powiedziec.Wiec co mam ci agus pisac
              caly dzien w nerwach a nic sie nie dowiedzialamsad((((
              • dolores5 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 19.04.07, 08:08
                Czyli rowumiem, że od rodzinnego można dostać skierowanie do genetyka, a on
                dopiero może skierować bądź nie dać skierowania na badania genetyczne?
                Powiedzcie mi czy po pierwszym poronieniu jest jakaś szansa na wykonanie tych
                badań? Ja jestem po jednym poronieniu i nie wiem co robić, czy jest sens coś
                działać w tym kierunku?
                • niunia9949 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 19.04.07, 08:55
                  dolores ja mialam zrobiony kariotyp po 3 poronieniu wiem ze juz robia po 2 ale
                  po 1 chyba nie bo czesciej jest tak ze po 1 poronieniu 2 ciaza rozwija sie
                  normalnie bez problemow ja mialam skierowanie od ginekologa a moj maz od
                  rodzinnego!!
                  • niunia9949 PRAWIDLOWY KARIOTYP 19.04.07, 08:57
                    DZIEWCZYNY DZWONILI Z CENTRUM OBA NASZE WYNIKI SA PRAWIDLOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!big_grin
                    • yafffa Re: PRAWIDLOWY KARIOTYP 19.04.07, 13:24
                      Niunia, to super, bardzo się cieszęsmile My mamy dopiero w maju spotkanie z
                      genetykiem, a badania w sierpniu.
                      • niunia9949 Re: PRAWIDLOWY KARIOTYP 19.04.07, 16:05
                        i u was bedzie dobrze wierze w to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • niunia9949 Re: PRAWIDLOWY KARIOTYP 19.04.07, 16:06
                          yafffa to bylo do ciebiebig_grin
                      • agulka1001 Re: PRAWIDLOWY KARIOTYP 21.04.07, 11:46
                        no to super,ze takie wyniki!wiec do dzieła!
    • spozniona Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 20.04.07, 12:22
      Ja mam skierowanie od ginekologa, mąż od lekarza rodzinnego.Wybieramy się do
      Poznania do Centrum Genetyki Medycznej (w ramach NFZ)Czekanie nas czeka
      okropne...mamy wizytę dopiero w lipcu, a na badania krwi poczekamy pewnie
      kolejne 3 miesiące i potem na wyniki też kilka tygodni.Obawiam się,że już się
      nie zdecydujemy...chyba,że to będzie przypadek.Tak bardzo chciałabym wierzyć,że
      to co nam się przydarzyło to tylko przypadek.Nie wiem czy udźwignęłabym wyrok
      wskazujący na to,że sprowadziliśmy na świat dzieci, które w cierpieniu odeszły,
      z drugiej strony jestem taka racjonalna i dokładna,że bardzo chciałabym
      wiedzieć...motam się...
      • dolores5 Badania po pierwszym poronieniu 20.04.07, 14:50
        Czy któraś z was dostała skierowanie na badania genetyczne na NFZ po pierwszym
        poronieniu?
        • agulka1001 Re: Badania po pierwszym poronieniu 21.04.07, 11:47
          raczejpo poeirwszym poronieniu nie ma szans na bezplatne badanie!
          po drugim poronieniu SIE NALEZY!wiem to od lekarzy!
      • fioco78 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 21.04.07, 13:32
        przeraża mnie to co piszesz, tyle aż musicie czekać na termin?! ja dzwoniłam do Zabrza przed świętami, a termin miałam na 11.04. właściwe badania mamy co prawda dopiero końcem maja, ale to i tak o wiele szybciej. dziewczyny, jeśli wam zależy na czasie (bo mnie bardzo) obdzwońcie kilka ośrodków, może lepiej troszkę dalej pojechać, ale mieć wsześniej wyniki. dodam, że też robię te badania na NFZ, żeby nikt nie pomyślał, że płacę, to mam szybko. dla mnie to i tak bardzo długo. pozdrawiam.
    • mamka74 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 21.04.07, 14:59
      Cześć .Jestem mamą siedmioletniej dziewczynki oraz dwóch Aniołków.Jedna ciąża
      obumarła w 7 tygodniu druga w 36 tygodniu.W czwartek dzwoniłam do Łodzi aby
      umówić się na badania kariotypu,mieszkam w Płocku.W jednej z poradni
      genetycznych pani w recepcji poinformowała mnie że jeśli jestem z innej
      miejscowości mogę umówić się na spotkanie z genetykiem oraz odrazu na pobranie
      krwi aby nie jeździć kilkakrotnie.Radzęzadzwonićdo kilku poradni może mają
      krótsze terminy oczekiwania.Ja tak zrobiłam w jednej z poradni Warszawskich
      zaproponowano mi termin na październik, dlatego zadzwoniłam jeszcze do Łodzi a
      tam miła niespodzianka termin na 28 maja.Mamy mieć razem z mężem skierowania od
      lekarza rodzinnego druk ZUS RUMUA (chodzi o opłaconą jedną z ostatnich składek)
      oraz aktualne legitymacje ubezpieczeniowe.Dodatkowo mamy zabrać dokumentację
      przebiegu ciąż oraz badania które mamy wykonane do tej pory.Jeśli mąż ma już
      wyniki badań nasienia zabrać ze sobą jeśli nie niekoniecznie.Mam nadzieję że
      wszystkie nasze i wasze wyniki będą prawidłowe i niedługo spotkamy się na innym
      forum.
      Pozdrawiam mama Anastazji 7lat,Aniołka listopad 2005,Aniołka Hani 13.01.2007
      • monia761 Re: Genetyczne na NFZ - skąd skierowanie?? 21.04.07, 23:39
        U mnie to chyba ewenement bo skierowanie dostalam po pierwszym poronieniu(ale
        bylo wskazanie)od lekarza ginekologa-do ktorego chodzilam prywatnie-skierowanie
        obejmowalo rowniez meza.Badania robilam w Centrum Genetyki w Poznaniu-zadnych
        problemow nie bylo z przyjeciem i krotko czekalismy na wizyte.
        • dolores5 do monia 761 27.04.07, 11:05
          do: monia761
          A mozna wiedzic jakie były u Ciebie wskazania?
    • nova21 Re: Genetyczne na NFZ - Łódź 25.05.07, 12:14
      Mam ogromna prośbę. Czy możecie podac namiary na klinikę w Łodzi gdzie wykonuja
      badania genetyczne? Chodzi o tą gdzie są (jak piszecie) tak krótkie terminy
      oczekiwania. W Poznaniu mam czekać niestety pół roku. Bardzo proszę o pomoc
      • yafffa Re: Genetyczne na NFZ - Łódź 25.05.07, 15:59
        A wiecie co, ja wcale nie chcę krótszego terminu. I tak planuję odczekać
        przynajmniej pół roku. A w międzyczasie mam mieć HSG, więc i tak starać sie na
        razie nie będę.
        Poprzednio zaczęłam starania chyba za szybko, dla mojej psychiki przynajmniej.
        Tak więc mi ten długi termin w niczym nie szkodzismile
        • justiq Re: Genetyczne na NFZ 01.06.07, 12:31
          yaffa, jedna strona medalu czekanie na wizytę u genetyka, a druga strona to
          czekanie na wyniki. Mieliśmy z mężem pobieraną krew na kariotyp w ostatnich
          dniach stycznia, a właśnie się dowiedziałam, że wyniki będą pod koniec czerwca.
          Na wizycie genetyk nam powiedziała, że potrwa to ok 2 m-cy, tymczasem co
          miesiąc odsyłają mnie, że jeszcze nie ma i proszę zadzwonić za miesiąc.
          Ja trafiłam na Sobieskiego w Warszawie.
      • mamka74 Re: Genetyczne na NFZ - Łódź 25.05.07, 19:14
        Witaj.Jest to poradnia genetyczna na ul.Sterlinga więcej informacji znajdziesz
        na stronie www.genetyka-ginekolog.pl/ w zakładce poradnie genetyczne .Życzę
        powodzenia.Pozdrawiam Agnieszka.
        • jenifer1 Re: Genetyczne na NFZ - Łódź 25.05.07, 19:41
          Ja skierowanie miałam od gina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka