pit312 19.08.09, 17:10 Witam, mam pytanie, czy jeśli ciąża jest obumarła to BHCG spada?? i jeśli tak to w jakim czasie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikusia_k Re: ciąża obumarła a BHCG 19.08.09, 17:55 różnie... u mnie w 10tc beta wskazywała na 8tc a za 5 dni na 6tc... Odpowiedz Link
misskaffee Re: ciąża obumarła a BHCG 19.08.09, 18:10 Mój lekarz powiedział, że najbardziej spada progesteron. A beta jeszcze długo może być wysoka. U mnie była bardzo duża choć dzidziuś nie żył już od dwóch tygodni. Odpowiedz Link
pit312 Re: ciąża obumarła a BHCG 20.08.09, 10:55 Rozumiem, ze Beta nie musi spadać, a przynajmniej nie bardzo szybko. Ale rosnąć chyba też nie powinna, co najwyżej utrzymywac sie na tym samym poziomie, mam racje?? Odpowiedz Link
beatka1705 Re: ciąża obumarła a BHCG 20.08.09, 13:46 to zalezy,w ktorym tygodniu ciazy jestes. do okolo 12 tygodnia rosnie a pozniej zaczyna spadac. we wczesnej ciazy beta musi rosnac. Normy beta-HCG tydzień ciąży mlU/ml 3-4 --------- Odpowiedz Link
beatka1705 Re: ciąża obumarła a BHCG 20.08.09, 13:51 przy ciazy obumarlej beta spada wolniej albo szybciej,ale napewno nie rosnie. rosnac moze kiedy nie widac zarodka,a ciaza jest pozamaciczna Odpowiedz Link
emka2_t Re: ciąża obumarła a BHCG 21.08.09, 15:30 u mnie nie spadala, po prostu stala w miejscu Odpowiedz Link
sagitta123 Re: ciąża obumarła a BHCG 28.08.09, 13:58 Bzdura ! Oczywiście że beta może rosnąć prawidłowo Odpowiedz Link
disiungo Re: ciąża obumarła a BHCG 28.08.09, 14:44 Nie zgadzam się: Gonadotropina kosmówkowa, czyli beta-hcg jest produkowana przez trofoblast - a więc de facto przez zarodek. (Trofoblast to wierzchnia warstwa komórek zarodka ssaków, tworząca błonę płodową — kosmówkę). Jeśli zarodek obumiera, produkcja beta-hcg spada, jeśli stężenie hormonu było wysokie, spadek może być b. powolny (do kilu tygodni). Początkowo może więc być beta-hcg na stałym poziomie, zależnie od wrażliwości testu może nawet w pierwszych dniach po obumarciu płodu wynik laboratoryjny wykazałby jakiś wzrost - ale nie będzie prawidłowej dynamiki wzrostu (podwajania wielkości w przewidzianym dla wieku ciąży przedziale godzinowym)! Nieprawidłowy wzrost beta-hcg w pierwszym trymestrze jest powodem do zmartwienia, choć nie musi przesądzać o stracie. Odsyłam do: www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1911,2 www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=303&Itemid=103 www.americanpregnancy.org/duringpregnancy/hcglevels.html - w języku angielskim Odpowiedz Link
martabg Re: ciąża obumarła a BHCG 28.08.09, 14:58 U mnie dalej rosła. Nawet przez to nie chcieli mi zabiegu robić. Odpowiedz Link
sagitta123 Re: ciąża obumarła a BHCG 29.08.09, 13:00 u mnie też cały czas rosła beta więc nie masz racji, czekałam na zabieg trzy tygodnie - tak dla pewności i cały czas rosła Odpowiedz Link
malutka_8 Re: ciąża obumarła a BHCG 11.08.14, 00:03 Jestem 3 tyg po zabiegu usunięcia obumarłej ciąży. Beta u mnie rosła cały czas. Leżałam 12 dni w szpitalu bo nie było nic widać na usg. Beta w ciągu tych 12 dni urosła z 286 - 820 i wtedy wykonano zabieg. Także jest możliwy przyrost przy obumarlej ciąży, nawet takiej ktorej nie widać na usg,lecz ten przyrost jest nieprawidłowy i bardzo niski. Odpowiedz Link