marcinl0
27.05.11, 08:54
ALEMTUZUMAB
Chciałbym podzielić się z Wami informacją iż w dniach 26.04. – 30.04.2011 otrzymałem nowy „Lek na nieuleczalną chorobę” czyli alemtuzumab (nazwa handlowa Campath) w ramach rozszerzonego badania programu CARE MS II extension study.
Skutki uboczne po wlewach alemtuzumabu nadal mnie męczą, najbardziej dokuczliwe są nieprzewidywalne skoki gorączki i bóle głowy jako objaw uczulenia na lek – ale da się to przeżyć, natomiast w perspektywie mam długoterminową poprawę sprawności i regenerację nerwów – czyli nie tylko samo skuteczne powstrzymanie choroby.
www.rp.pl/artykul/209241.html
CARE MS II - to innowacyjny program badań alemtuzumabu względem zatwierdzonego do leczenia SM leku Rebif: Comparison of Alemtuzumab and Rebif Efficacy in Multiple Sclerosis, Study Two (CARE-MS II)
clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00548405?term=CARE+MS&rank=1&show_locs=Y#locn
Sam aktualnie jestem w programie rozszerzonego badania CARE MS II extension study – tylko że najpierw w 2009 r. „trafiłem” w Rebif w podstawowym badaniu CARE MS II. Co ważne: każdy pacjent dostaje aktywny lek – a nie placebo:
An Extension Protocol for Multiple Sclerosis Patients Who Participated in Genzyme-Sponsored Studies of Alemtuzumab
clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00930553?term=multiple+sclerosis+alemtuzumab+Poznan+Poland&rank=1&show_locs=Y#locn
"Nasz" lek to alemtuzumab a badanie to CARE MS II - nazwa handlowa leku to Campath (alemtuzumab to jego składnik aktywny), jak wyjaśniałem na początku akurat ja w 2009 r. dostałem Rebif (interferon beta 1a) w zastrzykach (zastrzyki Rebifu robiłem sobie standardowo 3x w tyg. pn śr pt i walczyłem z gorączką po nim) – ale może to i dobrze że tak los to określił - bo alemtuzumab nie jest jeszcze dobrze zbadany a może mieć poważne skutki uboczne i nie jest wobec tego jeszcze zatwierdzony do leczenia SM. Skutki uboczne porządnie przebadano w III fazie a po 2 latach w 2011 r. finalnie dostałem alemtuzumab w "extension study" badań:
Alemtuzumab przyjmuje się w obecnym protokole jako infuzję - kroplówkę przez ok. 4 godz. przez 5 kolejnych dni (przez pierwsze 3 dni najpierw 1-godz. Kroplówka Solu Medrol 1g), w dawce 12 mg/dzień, po roku powtarza się ale przez 3 dni (też z Solu)..
Przy alemtuzumabie dla złagodzenia ew. objawów ubocznych podaje się w kroplówce 1 godz. metyloprednisolon (Solu-Medrol) 1g x 3 dni z potasem Kalipoz), leki przeciwhistaminowe (Clemastin, Alermed w tabl), przeciwgorączkowe (Apap 1-2 g) i antywirusowe (Heviran 2x200 mg przez 28 dni).
Biological: alemtuzumab
12 mg per day administered through IV, once a day for 5 consecutive days at Month 0 and 12 mg per day administered through IV, once a day for 3 consecutive days at Month 12
Alemtuzumab- Lek na białaczkę pomaga w stwardnieniu rozsianym
www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dz=swiat&dep=291572&data=&lang=PL&_CheckSum=1776108650
Należy uczciwie dodać iż Campath alemtuzumab jako lek przeciwnowotworowy przy białaczce jest podawany w znacznie większej dawce niż przy SM – stąd przy podaniu tego leku dla SM skutki uboczne powinny być znacznie mniejsze bo stosowana przy SM dawka jest znacznie mniejsza niż przy białaczce co stwierdza się już w protokole podawania. Świadczą o tym też wypowiedzi osób z SM które już otrzymały alemtuzumab i jak widać tak nie narzekają na skutki uboczne. Za to są w lepszym stanie sprawnościowym/neurolog. niż przed podaniem alemtuzumabu - a o to przecież chodziło.
"The mean disability score on a 10-point scale improved by 0.39 point in the alemtuzumab group"
Przewidywany Koszt Campath alemtuzumab to 12 tys. zł / na rok, ale może niestety wzrosnąć aby dorównać innym nowym lekom na SM (np. Gilenya).
Dodam że pełne dane z prób przewidywane są w końcu 2011 r. a zatwierdzenie alemtuzumab do leczenia SM w 2012 r. - to już nie tak długo, trzymajmy kciuki za sukces:
"Data from the trials are expected to be available in 2011, and approval is anticipated in 2012."
Odpowiedzialny za alemtuzumab jest koncern Genzyme Corp.
msrcsharing.yuku.com/topic/14368/t/Genzyme-assumes-primary-responsibility--alemtuzumab--Multipl.html
Najnowsze wieści o alemtuzumabie:
www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/1307
Stan na miesiąc po podaniu alemtuzumabu - w 1 rocznym cyklu według aktualnego protokołu:
[Alemtuzumab przyjmuje się w obecnym protokole jako infuzję - kroplówkę przez ok. 4 godz. przez 5 kolejnych dni (przez pierwsze 3 dni najpierw 1-godz. Kroplówka Solu Medrol 1g), w dawce 12 mg/dzień, po roku powtarza się ale przez 3 dni (też z Solu-Medrol).]
Najważniejsze że minęły ostre dolegliwe objawy uboczne - gorączka, dreszcze, "kłucie" i bóle głowy - skończyły się już 3 dni po 5-tej kroplówce, także dzięki rygorystycznemu podawaniu leków przeciwhistaminowych - przeciwalergicznych (Clemastin, Alermed w tabl przez 5 dni), przeciwgorączkowych (Apap 1-2 g doraźnie) i antywirusowych (Heviran 2x200 mg przez 28 dni). Nie jest już dolegliwe zmęczenie po kroplówkach.
Mam już więcej siły do chodzenia, wydaje się że lek alemtuzumab działa i nie wywołuje ciągłych skoków gorączki jak po zastrzyku Rebifu. Najważniejsze, że jest to pierwszy lek który przyjąłem, którego objawy uboczne nie niweczą długoterminowego korzystnego działania leku. Przy interferonie Rebif gorzej było po leku niż bez niego, nie dało się funkcjonować z nagłą gorączką powyżej 38 stopni C co drugi dzień.
Alemtuzumab póki co nie spowodował drastycznego obniżenia liczby limfocytów i płytek krwi (nie wystąpiło ITP), nie zapadłem na infekcję, nie rozregulowała mi się tarczyca - nie wystąpiły główne groźne skutki uboczne.
Generalnie jestem dobrej myśli co do długoterminowej poprawy sprawności dzięki podaniu leku, wydaje się że dobrze że zdecydowałem się przyjąć alemtuzumab - jest to zupełnie nowa jakość w porównaniu z powszechnie stosowanym tzw. leczeniem standardowym (interferon, glatiramer) i każdemu choremu takiego leczenia alemtuzumabem jakie sam mam - życzyłbym.
Pozdrawiam, Marcin