Gość: Ania IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.12, 09:41 Jak to jest - czy jak już się zacznie, to będzie coraz gorzej, czy może się zatrzymać? A czy istnieją jakieś metody spowolnienia procesu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza_czarnecka Re: degenracja nerwów 31.05.12, 10:35 1. Może sie zatrzymać, może też po prostu zwolnić. 2. Od strony farmakologicznej spowolnienie można uzyskac stosując leki immunomodulacyjne zarówno pierwszego rzutu (interferony, octan glatirameru) jak i drugiego rzutU(natalizumab, fingolimod. Czasem stosuje się leki ratunkowe - cytostatyki. Wpływ na zwolnienie procesu degeneracyjnego ma również tryb życia. umiejętność radzenia sobie ze stresem etc. Człowiek jest całością, stosowanie leków bez wsparcia psychologicznego może nie dać rezultatów. Pozdrawiam I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: degenracja nerwów IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.12, 13:00 A cofnąć?:) Myślałam, że interferony tylko zapobiegają rzutom, to krzepiące, że nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 31.05.12, 15:30 ja myślę że odpowiednia dieta może zatrzymać SM,tak jest z moją znajomą,teraz i ja ją próbuję...zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
iza_czarnecka Re: degenracja nerwów 01.06.12, 08:01 Hmmm... Zdrowe odżywianie jest ważne dla całego organizmu. Poprawia ejgo funkcjonowanie etc. Ale nie leczy z SM I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 03.06.12, 09:27 mówię,że odpowiednia dieta pomaga, bo mojej znajomej- właśnie po diecie zatrzymało się SM,ja ją teraz stosuję(-tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
iza_czarnecka Re: degenracja nerwów 01.06.12, 07:48 Obecnie nie ma leku, który powoduje remielinizację. Owszem, mowi się że takie właściwości ma fingolimod, ale - jestem dość sceptyczna. Lek został wprowadzony stosunkowo niedawno. Na pewno jest to lek ważny dla osób z agresywna postacią SM, zwłaszcza dla tych, którzy nie reagują na interferony. Co ważne, zdarza się poprawa niejako samoistna, co wynika tez z dużej plastyczności mózgu. Mowiąc w skrocie: zdrowe obszary przejmują prace obszarów zdemielinizowanych. To mięedzy innymi dlatego ilość zmian demielinizacyjnych nie jest tożsama ze sposobem funkcjonowania. MOżna mieć kiepski wynik rezonansu a funkcjonować lepiej niż osoba, która ma zaledwie kilka zmian demielinizacyjnych. Na pociechę, trwają badania nad możliwośćiami remielinizacyjnymi komórek macierzystych I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: degenracja nerwów IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.12, 13:43 Smutek tropików:( A co to za dieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 03.06.12, 09:48 zero mięsa, cukru,ziemniaków,mleka,b.mało chleba, dużo soczewicy,płatki i otręby -żytnie owsiane,kasza-gryczana,k.jęczmienna,ryż brązowy b.dużo warzyw,owoców(najlepiej jabłek)olej lniany,o.sojowy dużo zieleniny(może o czymś zapomniałam),Ona (znajoma)leczy się tak pół roku i są efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 03.06.12, 14:28 wiedziałam ,że coś zapomnę...trzeba pić dużo wody mineralnej niegazowanej i herbatę najlepiej zieloną... Odpowiedz Link Zgłoś
bejoy Re: degenracja nerwów 04.06.12, 06:42 a ktoś Ci powiedział, że DUŻO zielonej herbaty odwadnia organizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 04.06.12, 10:29 dietetyczka!-niezmuszam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bejoy Re: degenracja nerwów 04.06.12, 15:58 jak to do mnie to sie nie drzyj, dobrze? ja na Ciebie nie krzyczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 04.06.12, 17:16 szkoda moich słów Odpowiedz Link Zgłoś