Dodaj do ulubionych

degenracja nerwów

IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.12, 09:41
Jak to jest - czy jak już się zacznie, to będzie coraz gorzej, czy może się zatrzymać? A czy istnieją jakieś metody spowolnienia procesu?
Obserwuj wątek
    • iza_czarnecka Re: degenracja nerwów 31.05.12, 10:35
      1. Może sie zatrzymać, może też po prostu zwolnić.

2. Od strony farmakologicznej spowolnienie można uzyskac stosując leki immunomodulacyjne zarówno pierwszego rzutu (interferony, octan glatirameru) jak i drugiego rzutU(natalizumab, fingolimod. Czasem stosuje się leki ratunkowe - cytostatyki.

Wpływ na zwolnienie procesu degeneracyjnego ma również tryb życia. umiejętność radzenia sobie ze stresem etc. Człowiek jest całością, stosowanie leków bez wsparcia psychologicznego może nie dać rezultatów.

Pozdrawiam
      I.

• Gość: Ania Re: degenracja nerwów IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.12, 13:00
        A cofnąć?:)
        Myślałam, że interferony tylko zapobiegają rzutom, to krzepiące, że nie tylko
        • Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 31.05.12, 15:30
          ja myślę że odpowiednia dieta może zatrzymać SM,tak jest z moją znajomą,teraz i ja ją próbuję...zobaczymy
          • iza_czarnecka Re: degenracja nerwów 01.06.12, 08:01
            Hmmm... Zdrowe odżywianie jest ważne dla całego organizmu. Poprawia ejgo funkcjonowanie etc. Ale nie leczy z SM
            I
            • Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 03.06.12, 09:27
              mówię,że odpowiednia dieta pomaga, bo mojej znajomej- właśnie po diecie zatrzymało się SM,ja ją teraz stosuję(-tydzień)
        • iza_czarnecka Re: degenracja nerwów 01.06.12, 07:48
          Obecnie nie ma leku, który powoduje remielinizację. Owszem, mowi się że takie właściwości ma fingolimod, ale - jestem dość sceptyczna. Lek został wprowadzony stosunkowo niedawno. Na pewno jest to lek ważny dla osób z agresywna postacią SM, zwłaszcza dla tych, którzy nie reagują na interferony.

Co ważne, zdarza się poprawa niejako samoistna, co wynika tez z dużej plastyczności mózgu. Mowiąc w skrocie: zdrowe obszary przejmują prace obszarów zdemielinizowanych. To mięedzy innymi dlatego ilość zmian demielinizacyjnych nie jest tożsama ze sposobem funkcjonowania. MOżna mieć kiepski wynik rezonansu a funkcjonować lepiej niż osoba, która ma zaledwie kilka zmian demielinizacyjnych.

Na pociechę, trwają badania nad możliwośćiami remielinizacyjnymi komórek macierzystych
          I.
          • Gość: Ania Re: degenracja nerwów IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.12, 13:43
            Smutek tropików:(
            A co to za dieta?
            • Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 03.06.12, 09:48
              zero mięsa, cukru,ziemniaków,mleka,b.mało chleba, dużo soczewicy,płatki i otręby -żytnie owsiane,kasza-gryczana,k.jęczmienna,ryż brązowy b.dużo warzyw,owoców(najlepiej jabłek)olej lniany,o.sojowy dużo zieleniny(może o czymś zapomniałam),Ona (znajoma)leczy się tak pół roku i są efekty...
              • Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 03.06.12, 14:28
                wiedziałam ,że coś zapomnę...trzeba pić dużo wody mineralnej niegazowanej i herbatę najlepiej zieloną...
                • bejoy Re: degenracja nerwów 04.06.12, 06:42
                  a ktoś Ci powiedział, że DUŻO zielonej herbaty odwadnia organizm?
                  • Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 04.06.12, 10:29
                    dietetyczka!-niezmuszam!!!
                    • bejoy Re: degenracja nerwów 04.06.12, 15:58
                      jak to do mnie to sie nie drzyj, dobrze? ja na Ciebie nie krzyczę
                      • Gość: mika5 Re: degenracja nerwów IP: *.giga-komputer.pl 04.06.12, 17:16
                        szkoda moich słów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka