magdusija 17.01.05, 23:06 A moze tak podadamy o grekach?Noi bo po co innego do tej Grecji jezdzic??;)ma ktos jakies doswiadczenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakas Re: mmm..Grecy:))) 18.01.05, 09:20 OK, znam jedna Greczynke, co ma fajny biust i nie rozróżnia Polaków od Niemców. Bierze EUR20 i można mówić po angielsku. Można też nic nie mówić. Odpowiedz Link
eridan Re: mmm..Grecy:))) 18.01.05, 11:57 Poziom nam się niebezpiecznie zaniża, ale cóż,... życie. Niektórym laskom z europy z Grecją kojarzą się tylko greckie harpuny :> Odpowiedz Link
malakas Re: mmm..Grecy:))) 18.01.05, 12:59 Są lepsze fora (forumy, jak by to nasza kolezanka powiedziała), na których roztrząsa się problemy okresu dojrzewania. Ale i tu możemy pogawedzić co nieco, z braku lepszych tematów. Chcialbym tylko to zafascynowane przystojniakami dziewczę zobaczyć wstającą o 5, robiącą sewmu słodziutkiemu mężusiowi kawkę i śniadanko do pracy. Potem obiadzik, mesimeri, wyprasować koszulkę, dać drobne do kafenijo i tyle go widzieli. Odpowiedz Link
elinida e, malaka... 18.01.05, 19:35 patrz sie na swoje literowki! :P ja sie z moimi forumami nie kryje :P i jakos nikomu dotad nie przeszkadzalo :P Odpowiedz Link
malakas Re: te, poloneza... 18.01.05, 21:04 Cóż za konstruktywny wkład w dyskusję! Den pas kamia volta na pareis logo aera? Odpowiedz Link
magdusija Re: mmm..Grecy:))) 18.01.05, 23:23 :))))))Ubaw po pach!!Ktos tu nie wielkie ma pojecie o relacjach damsko-meskich w grecji!Poglady oparte na stereotypach sa dosc...jakby to nazwac niekogo nie urazajac...niskich lotow:P Odpowiedz Link
malakas Re: mmm..Grecy:))) 19.01.05, 20:54 Taaak, chetnie posłuchamy co wybitna specjalistka magdusija ma do powiedzenia o relacjach damsko-męskich w Grecji. To nie bądą oczywiście żadne stereotypy, ale jak rozumiem bogate doświadczenia osobiste, a może nawet zawodowe (jakieś badania rzecz jasna -żeby nie było nieporozumień) Odpowiedz Link
pyge Re: mmm..Grecy:))) 19.01.05, 00:32 no i co? z tym tematem jakos nikt nikogo nie wyrzuca? jakie sa kryteria "wlasciwych" watkow? nic nie rozumiem:( Odpowiedz Link
eridan Re: mmm..Grecy:))) 19.01.05, 12:19 Pytanie raczej do admina tego wątku. Jeśli chodzi o naukę języka, uważny internauta zauważy takie słowa jak malakas, gamoto, ewentualnie kamaki. Ja dodam jeszcze pospolite słowo adelfos, o którym ostatnio przeczytałem, że w niektórych kręgach oznaczać ma (bez obrazy) pedzia. Dobrze byłoby to sprawdzić. W końcu adelfos to chyba brat.pzdr Odpowiedz Link
eridan slang grecki 19.01.05, 12:48 "Adelfos" jest ok. Gorzej z "adelfi". Ta druga forma jest bardzo dwuznaczna. Po krótkim guglowaniu z udziałem "siostry" widzimy wielką liczbę stron dla "kochających inaczej". Inne niebezpieczne słówka, to "gamo","gamoto","kargiola","mal akas","mouni","jessou","jesse", "skata". I tak dalej. Nikogo nie zachęcam do używania wulgaryzmów, ale warto wiedzieć jak reagować, kiedy już na miejscu ktoś z miłym uśmieszkiem (albo z pianą na ustach) powie w naszym kierunku któreś z nich.pzdr. Odpowiedz Link
magdusija Re: slang grecki 19.01.05, 20:58 dodac nalezy jeszcze slowa:puca,golo.uwazac na slowa putana i wyrazenia: (pisownia do d...bo nie znam zasad-signomi)"thelo na se gamiso thora"czy tez "thelo na supparo pipe"czy jakos tak:)) Odpowiedz Link
eosforos Re: slang grecki 20.01.05, 13:40 Nie wiem, ile się można fascynować tymi samymi greckimi przekleństwami. W sumie żadna atrakcja. Dowcip się wyczerpał w momencie, gdy malakas wymyślił sobie ksywę. Ale żeby było konstruktywnie: tłumaczę sobie już nie taki znów młody hit Mazonakisa Gucci Forema. Może ktoś ma pomysł, jak przetłumaczyć: a. w wersie Μπότε& #962; ψηλές, μίνι καυτό, μωρό μου απόψε φυσάς, o co chodzi z φυσάς? "to fysao" to znaczy szastam pieniędzmi, ale się nie broni, zresztą fysas jest samo. b. w wersie για ξεκαβ& #940;λα το,ψηλ ά έχεις πάρει τον αμανέ, "ksekabala" w znaczeniu "skończ z tym"? Zresztą polecam cały tekst: mnóstwo ciekawego slangu - sporo słów zachodich, ale i niemało orientalnych. Pozdrawiam- Odpowiedz Link
malakas Re: slang grecki 20.01.05, 15:56 Jest prośba. Po przetłumaczeniu podrzuć to tutaj, jestem ogromnie ciekaw co z tego wyszło. Pewnie nie każdy zna ten hit, słowa znalazłem pod www.stixoi.info/view_lyrics.php?song_id=3734 Polecam ogólnie stronę, zawiera mnóstwo tekstów. A najlepsze są dyskusje na marginesie. Co do "fiso" czy też "fisao", to podstawowe znaczenie związane jest z wiatrem i ogólnie wytwarzaniem ruchu powietrza, czyli dmuchać, wiać, duć, powiewać itp. Tutaj chodzi o to, że świetnie wyglada i jest trendy. "Ksekavala" może być, moim zdaniem, jako "skończ z tym", "zsiądź z tego", ale to dość mało slangowe. To trzeba "rozkminić" i "przekminić" na polską wersję, a ja niestety nie jestem w temacie... nie wiem "zbastuj", "odbij" coś w tym rejestrze. Odpowiedz Link
eosforos Re: slang grecki 21.01.05, 13:11 Hmm, chyba się nie odważę. Zrozumieć to jedno, przełożyć, to.. zupełnie co innego. No bo wiemy, o co chodzi z "psonio", ale jak to przełożyć? Samo "snob" nie wystarczy. Albo "matsomeno pouro". "dziany wapniak"?? Drętwo. Za twoje wielkie dzięki! P. Odpowiedz Link
magdusija Re: mmm..Grecy:))) 19.01.05, 20:55 temat tego watku zwiazany jest bardzo scisle z tematem forum,albowiem probuje wyjasnic motywy rozpoczecia nauki:))))hmm...ale za to jaka sie wywiazala dyskusja.hehe!! Odpowiedz Link
mafik Re: mmm..Grecy:))) 27.01.05, 20:31 Hm, skoro powiedziało się a, trzeba powiedzieć b. Nie każdy z nas zna nowogrecki na tyle, by wiedzieć co oznaczają te słowa w języku tubylców. Gdyby ktoś był łaskaw przetłumaczyć byłbym wdzięczny. Nie bójcie się wulgaryzmów. Nawet w słowników frazeologicznym języka polskiego pod red. prof. Wiesława Skorupki znalazłem coś takiego "Kurwa kurwie łba nie urwie" bez żadnych kropek i udziwnień. Język polega również na wulgaryzmach. Zatem kto bierze się za tłumaczenie? Odpowiedz Link
eridan Re: mmm..Grecy:))) 31.01.05, 09:13 Tia, do brylowania w portowych zaułkach i knajpach pireusu wystarczy wyprostowany paluszek. Efekt ten sam: mordka obita.pzdr! Odpowiedz Link
eosforos Re: mmm..Grecy:))) 04.02.05, 01:05 Hmm, gdzie są w Pireusie portowe zaułki? Jakieś jeszcze zostały? (zaraz mnie skierują na turystykę...) Odpowiedz Link