Dodaj do ulubionych

Cele Rosji

22.04.22, 14:24

"Rosja oficjalnie ogłosiła plany drugiej fazy "operacji specjalnej". Rosjanie zamierzają:

▪️ ustanowić pełną kontrolę nad Donbasem;

▪️ stworzyć korytarz lądowy do okupowanego Krymu;

▪️ ustanowić kontrolę nad południem Ukrainy, aby uzyskać "kolejne wyjście do Naddniestrza, gdzie odnotowuje się fakty ucisku ludności rosyjskojęzycznej."
"

Gdyby to się zrealizowało oznaczałoby dla Ukrainy utratę około 10 mln ludzi oraz od 100 do 130 tys. km2
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Cele Rosji 22.04.22, 14:37
      Ale już jest postęp skoro nie kwestionują już niepodległości Ukrainy.

Ostatnie chyba dośc ambitne skoro nie widac widoków na zajęcie Odessy.

A i w Donbasie wcale nie idzie im jak z płatka, raczej po różachsmile))
      • scand Re: Cele Rosji 22.04.22, 16:07
        Tak, ale patrząc ogólnie na południu Ukraina I fazę przegrała.

Według mnie dwa błędy były kluczowe:
        1. Nie zablokowano wyjścia z Krymu - na to Ukraińcy mieli 8 lat, aby zbudować głębokie linie obronne ! Tym bardziej dziwne że wyjście z Krymu jest dość wąskie.

2. Zamiast tego rozbudowywano umocnienia na Donbasie, ale po co ? Gdyby linie obronne byłyby dalej do Doniecka, byłoby to korzystniejsze - linia frontu ulegałaby skróceniu i nie byłoby tego zagrożenia "kotłem".
        Wszystko to za iluzję że Donbas wróci do Ukrainy - lepiej jednak byłoby się pozbyć na zawsze pozbyć tych prorosyjskich regionów raz na zawsze, bez nich Ukraina byłaby bardziej zwarta - może dałoby się utrzymać wtedy Mariuool? Po co siedzieć przy Doniecku? I tak jest jasne że Ukraina nie miała sił odbić miasto.
        • ignorant11 Re: Cele Rosji 22.04.22, 16:34
          Pamietam jak ze 25 lat sam wysunałem projekt aby Ukraińcy z rzucili czesc terytorium, którego moga nie utrzymac aby zyskac stabilności zwartosc. Jednak przekonali mnie, ze E wcale nie jest prorosyjska vide przebieg wojny. A pozatem jest i zaplecze surowcowe energetyczne i przemysłowe. A np Krym jest strategiczny i pownna byc tam baza NATO.
          • scand Re: Cele Rosji 22.04.22, 16:41
            Lepiej prowadzić politykę realną niż opartą na iluzjach.
            • ignorant11 Re: Cele Rosji 22.04.22, 17:51
              scand napisał:

> Lepiej prowadzić politykę realną niż opartą na iluzjach.

Do 2014 posiadali i Krym i Donbas, a moja dyskusja była z 10 lat wczesniej(?).

Jak sam napisales Ukraińcy jednak popełnili kilka błedów... i chyba masz skoro Zełeński zdymisjonował jakiś generałow, którzy nie wysadzili jakiś mostów.

A ciekaw byłbym postepów kacapskich gdyby musieli forsowac rzeke tak szeroką jak Dniepr z jego zalewami.
              • scand Re: Cele Rosji 22.04.22, 18:18
                Tak, na Dnieprze też mogla być dobra linia obrony.
                Dlatego pisałem, jak , niestety tragiczna, jest utrata Chersonia ( 3 marca chyba - bardzo szybko) Stracili Chersoń trzymając cały czas statycznie pozycje przy Doniecku - dość dziwne podejście.

No cóż, podobne błędy robili i Polacy w 39. Nadmiernie rozciągnięte linie frontu nie dawały szans na skuteczną obronę.
                • ignorant11 Re: Cele Rosji 22.04.22, 22:07
                  Mozliwe, że w Doniecku mieli stare umocnienia, wiec nie było sensu ich ruszac, ale faktycznie na S dośc słąbo sie chyba spisali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka