ignorant11 08.11.25, 23:21 www.youtube.com/watch?v=kRytqh1el20 oczywiscie nie ogarniam tego... ale od ogarniania mamy profesoów.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boomerang Re: Starozytni Polacy 15.11.25, 21:34 Neandertalczycy, jak najbardziej. Wszyscy, nie tylko Polacy, mają pewien procent genów neandertalskich. Ja mam mniej niż 2% neandertalskiego DNA, ale więcej niż 95% przebadanych klientów 23&Me Odpowiedz Link
walgierz Re: Starozytni Polacy 23.11.25, 12:46 ignorant11 napisał: > www.youtube.com/watch?v=kRytqh1el20 > oczywiscie nie ogarniam tego... ale od ogarniania mamy profesoów.... > > Pod innym filmikiem skomentowałem wywody profesora. Genetyczne pochodzenie Polaków: typ ingweoński i typ wenedzki (audycja specjalna) "Słuchając, tych paru audycji o DNA padło tu parę stwierdzeń, typu z pamięci cytaty, w zależności od przyjęcia grupy genów uznanych za typowe "słowiańskie" czy "germańske" można wyciągnąć wnioski różne o 180 stopni, czyli się tym manipuluje, mamy setki milionów "SNPów", bada czy wyróżnia się kilkadziesiąt czy setkach czy tysiącach, jeśli to pod lupę czyli chodzi o rozdzielczość położenia względem siebie, czyli podobieństwa genetycznego, w skali Azji to praktycznie "germanie" nie różnią się od "słowian", też padało chyba, że języki germańskie powstały w 500 lat p.n.e. tak czy inaczej to fakt językoznawczy. Mam raczej pewność, że jesteśmy tu wpuszczani w genetyczne maliny, i Pan autor sam w nie trafił. No owszem ma to jakieś znacznie globalnie ciekawe, jest te R1a1 coś tam bardziej serbskie i I2a coś tam bardziej chorwackie, czegoś to dowodzi. Co do języków to droga może być całkiem inna, masowa latynizacja historycznie, czy co widzieliśmy całkiem niedawno "naocznie" na własnej skórze, szkolna czyli sztuczna, germanizacja o tym świadczą." "gosciwit_malinowski 3 dni temu jak człowiek prowadzi wykład ponad godzinny i czasem mówi z głowy i stara się ukonkretnić bardzo abstrakcyjne pojęcia, to tobi skróty myślowe; oczywiście, że nie ma genów słowiańskich czy germańskich, bo geny to system biologiczny, a język czy tożsamość to system kulturowy; należałoby powiedzieć typ genów najczęściej spotykany w społecznościach mówiących językami germańskimi lub identyfikujących się jako Słowianie itp. I oczywiście w skali ogólnoludzkiej Słowianie i Germanie biologicznie nie różnią się prawie w niczym, jakieś drobiazgi by się znalazły, ale one są i w obrębie samych Słowian czy Germanów. Niemniej niekiedy te drobiazgi różniące Słowian i Germanów pochodzą biologicznie sprzed 2000 czy 3000 lat, ale nigdy więcej niż 5000, bo wtedy byliśmy wszyscy razem IE" & Ja na to. "Ok. dzięki za odpowiedź, ja się jak już pisałem parę razy, zajmuję genami (rdzeniami) języka, dla mnie odpowiedź dużo jaśniejsza jest w języku, czyli dla mnie to jest rozstrzygające: ARSANIA państwo Słowian (znana również jako ARTANIA) Nazwa Arsania w języku ormiańskim wywodzi się ono od ormiańskiego słowa ARSAN, które oznacza „ODWAŻNY” lub „BOHATERSKI”. W języku hiszpańskim i greckim Arsania to imię żeńskie oznaczające „MĘSKI”. (raczej mężna) Dodajmy ARSAnia/ARTAnia/ARTE/mida. & Imię ASANKA jest używane głównie na Sri Lance i ma pochodzenie syngaleskie. Znaczenie imienia ASANKA TO „NIEUSTRASZONY” LUB „BEZ LĘKU”. Zastanawiałem się dlaczego nie ma w polszczyźnie słowa Arsania/Artania wydaje się, że występuje z zredukowanym R, jako Asan, Asanka tak się tytułowała u nas szlachta, możliwe, że jest rdzeń Art/Ars też w nazwach Warty czy Sanu, czyli to kraina słowińskich bohaterów z dorzeczami Warty i Sanu włącznie." Dodam Ars'ania/Art'ania to tyle co Pol'ania - Polska, kraj północy arta/artica-połnoc polo-polus biegun północny czyli synonimy, drugie znacznie Chrobacja chrobry-bohater j.w. ps. Jednak animowane gify na "gazeta" nie działają, ale coś tam widać, co było w Arsani. Odpowiedz Link
scand Re: Starozytni Polacy 23.11.25, 13:16 Ars jest też w Wars, ten z legendy o Warsie i Sawie. Odpowiedz Link
walgierz Re: Starozytni Polacy 23.11.25, 21:31 Też sobie na blogu podobnie napisałem "U nas byłoby to też w+ czyli w’Arsz-awa, w’Arka, w’Aręż (Warężyn od staropolskiej formy Warązin, w-b b(a)rązin?), co przechodzi w oręż (aręż, arąz czyli arż, arz, ars-sen)te warsz’ ma też przejście w (a)wary czyli warownie, M+ars, mamy boga Marsa, Ar(e)sa czczonego pod postacią starego zardzewiałego miecza." Czyli Ars/Arta + janie (ludzie-lud) lud oręża, lud twierdzy, zbrojny lud w broń pierwotnie, z arzu, arsu, ażu, oręża z stopu miedzi i arsenu, chociaż jest to Arta/Nyja, czy Nyja był z tego brązu jak był w kagańcu Niczem (ogniem), to był w takim lampionie. Odpowiedz Link
eliot Re: Starozytni Polacy 24.11.25, 17:11 Tylko tak dla porządku: asan/acan w staropolszczyźnie nie ma nic wspólnego z Artania/Asania itp. Acan lub też Asan to skrót "od waszmość pan". Pozdr. Odpowiedz Link
walgierz Re: Starozytni Polacy 24.11.25, 18:33 eliot napisał: > Tylko tak dla porządku: asan/acan w staropolszczyźnie nie ma nic wspólnego z Ar > tania/Asania itp. Acan lub też Asan to skrót "od waszmość pan". > > Pozdr. > Ta, jasne, a polski prefiks i sufiks Wać nie ma nic wspólnego z indyjską boginią słowa Wać królową bogów. (Wać'panna, pano'Wać), toć to taki niesłychany psipadek. Jest forma Asan, i z Z, twierdza Azan, czyli Azania/Asania, skrót bez R od Arta/Arsa-ania, te etymologie piszą ludzie którzy kompletnie nie rozumieją języka bogów u nas w jednej koniugacji czy deklinacji, mamy różne słowa w zrostach, o różnej etymologii bo to pierwotnie zwięzłe czyli związane zdania. Odpowiedz Link