Dodaj do ulubionych

Wesołych Świąt!

21.12.11, 11:01
Dziś Wigilia Przesilenia Zimowego przecież!!!

Przesilenie zimowe – dzień w roku, w którym Słońce góruje w zenicie w najdalej na południe wysuniętej szerokości geograficznej, na której może górować w zenicie – zwrotniku Koziorożca. Z powodu długości roku słonecznego 365 dni 6 godzin 9 minut 9 sekund i stosowania lat przestępnych przesilenie zimowe przypada na dni 21-22 grudnia.

Przesilenie zimowe w większości kultur było okazją do świętowania „odradzania się Słońca”. W starożytnym Rzymie obchodzono Saturnalia, w Persji – narodziny Mitry (bóstwa Słońca), wśród ludów germańskich – Jul, u Słowian – Święto Godowe. Na początku naszej ery przesilenie wypadało 25 grudnia wg kalendarza juliańskiego. Stąd też data święta Bożego Narodzenia, które miało wyprzeć tradycyjne wierzenia.
<wiki>
Obserwuj wątek
    • tygrysgreen Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 13:08
      mi tam wesoło jest już od miesiąca
      jak zwał tak zwał, co jadł tym rzygał
      ważne, że jesień już za nami i dzień będzie dużał a nie malał

chyba mam uczulenie na sosnę
      auć swędzi
    • apersona Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 14:54
      No to wesołych godów wszystkim Samotnym*

*przez określenie Samotni rozumie się osoby czytające SŁS; nie dotyczy pozostawania bądź nie w związku małżeńskim, poza- lub innym
    • gyubal_wahazar Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 20:44
      > [i]Przesilenie zimowe – dzień w roku, w którym Słońce góruje w zenicie w najdalej na południe wysuniętej szerokości geograficznej, na której może górować w zenicie – zwrotniku Koziorożca

To ja Ci w rewanżu opowiem o reformie zusu. Bułka z masłem w porównaniu z tym tam wink
      • miaukontent Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 20:50
        Zeusu?
      • zed-is-dead Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 22:07
        To w jakich reformach ten zus chadza, a?
    • jejek11 Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 21:19
      Gody u Słowian? O tej porze roku??
      • miaukontent Re: Wesołych Świąt! 21.12.11, 22:00
        W mowie dawnych Słowian słowo "god" oznaczało "rok".
        W mowie Rosjan nadal smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka