Dodaj do ulubionych

Socjalistyczne sentymenty

24.01.13, 15:05
Jeden taki sklep, z Łodzi, przypadkiem mam w ulubionych, bo spodobała mi się jego nazwa, będąca cytatem z filmu Barei. Gadżety, koszulki z nadrukami itd. Dzisiaj przeglądałam net i okazuje się, że takich sklepów jest więcej - nie podaję nazw, nie chcę reklamy robić tongue_out Na allegro zaś pełno koszulek z możliwością wydrukowania na nich dowolnego pomniejszonego plakatu propagandowego (m.in o bumelantach, o 1 maja, o budowaniu lepszego jutra).
Skąd w ludziach taki sentyment do - jakby nie było - ciężkich czasów?
Obserwuj wątek
    • 81belona30 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:24
      Możliwe,że w tych gorszych-jak mówisz -czasach,ludziom było bliżej do siebie,niż teraz. Stad tęsknota-?
      • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:26
        proszę nie dorabiać ideologii do zachowań stada baranów.
    • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:25
      jak ktoś jest jebnięty i ma galaretę zamiast mózgu, to każdą głupią modę łyknie. szczególnie podatna leminżeria, że o hipsterstwie różnej maści nie wspomnę, bo się zdenerwuję. ale takich to chętnie bym lał bejzbolem po łbie raz z jednej raz z drugiej strony, żeby równo puchło.
      • 81belona30 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:32
        -?-wracasz do starych metod?
        • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:35
          jeśli chodzi o bezmózgie zachowania, to mój stosunek do nich pozostaje niezmienny od dawna.
          • blue_velvett Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:40
            Nie bij, wytłumaczwink
            • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:42
              ;]
              co ci wytłumaczyć? nie rozumiesz tego, że kretyństwo trzeba tępić?
              • 81belona30 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:47
                -wróćmy do pytania założycielki wątku.
              • blue_velvett Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 15:54
                A nie przyszło Ci do głowy, że to "kretyństwo" może wynikać właśnie z nieznajomości sprawy? Badania mojej koleżanki. Pytanie: kto był pierwszym królem Polski? Odpowiedzi różne, m.in. Kazimierz Wielki, Sobieski... Więc jeśli dla niektórych nasza historia zaczyna się pod Wiedniem, to zapewne tyle samo wiedzą o komuniźmie...
                • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 16:00
                  ależ to samo przez się się rozumie, że debil lewak gówno wie i ideologia dla niego nie jest ważna a fajny obrazek.
                  • blue_velvett Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 16:16
                    Ja bym "nosicieli" tych koszulek podzieliła na trzy kategorie: tacy co po idei, tacy co mają ją w d... i tacy co generalnie wszystko mają w d...
                    • sadgirl25 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:00
                      socjalistyczne sentymenty wzbudziły niemałe emocje smile
                      • czarny.onyks Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:05
                        co mnie trochę dziwi...

bo każdy w jakimś stopniu podąża za modą...
                        wracamy do tego co było....czerpiemy inspiracje...
                        tak jest od lat...
                        • sadgirl25 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:08
                          zgadzam się z Tobą
                          ale chyba lepiej nie wywoływać wilka z lasu ...
                          • czarny.onyks Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:16
                            wilka??

a kto jest owieczką ?tongue_out
                            • sadgirl25 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:20
                              czasem to chyba ja smile
                              choć w sumie to nie wiem smile
                              • sadgirl25 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:41
                                ktoś usunął kilka postów smile
                                i dobrze, bo tylko do kosza się nadawały
                                dzięki ktosiu smile
                                • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:47
                                  a ja właśnie nie rozumiem, co gorszącego jest w bardzo popularnym i wcale nie wulgarnym wyrażeniu twoja stara?
                                  • sadgirl25 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:55
                                    nie odpowiem Ci co
                                    natomiast dojeżdżając sobie tu i ówdzie i wracając słyszę to codziennie kilkanaście razy z ust
                                    naszej młodzieży, zwłaszcza gimnazjalistów i gimnazjalistek
                                    którzy mówią tak o swoich rodzicach, zapominając w swoim nastoletnim 'geniuszu" o tym że gdyby im ich "stara " i "stary" nie dali kasy to nie mieliby tych wszystkich drogich gadżetów, telefonów komórkowych za 1000 zł, modnych ciuchów i całej masy rzeczy które mają i nie mieliby czym szpanować ,a tak nadrabiają umysłową pustkę modnymi i drogimi rzeczami na które nawet nie musieli dnia pracować
                                    • zed-is-dead Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 20:07
                                      Też mówiłem na rodziców "starzy", bądź "staruszkowie". Z tego się wyrasta, a młodzież operuje swoim kodem ograniczonym, jak każda subgrupa funkcjonująca w społeczeństwie smile
                                      • czarny.onyks Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 20:10
                                        a jaki to jest wiek, kiedy jest się już wyrośniętym ?wink
                                        • zed-is-dead Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 20:15
                                          Jak się ma na tyle mocną osobowość, że nie trzeba podpierać się grupąwink
                • lesher Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:06
                  > Pytanie: kto był pierwszym królem Polski?
                  Ono wcale nie jest takie proste...
                  A odpowiedź "Kazimierz Wielki" nie jest wcale taka zupełnie bezsensowna.
      • czarnamajka75 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:59
        tdf-888 napisał:

> jak ktoś jest jebnięty i ma galaretę zamiast mózgu, to każdą głupią modę łyknie
        > . szczególnie podatna leminżeria,
        ale takich to chętnie bym lał bejzbolem po łbie raz z jednej
        > raz z drugiej strony, żeby równo puchło.

o tak , tak ,tak tak tak długo nie slyszałam tego slowa "leming" ach to pieści moje hmm..oczy odmieniane we wszystkich przypadkach i pasujące każdemu kto "nie od nas" a bejzboljak najbardziej pasuje
        • tdf-888 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 19:05
          czarnamajka75 napisała:

>
          > o tak , tak ,tak tak tak długo nie slyszałam tego slowa "leming" ach to pieś
          > ci moje hmm..oczy odmieniane we wszystkich przypadkach i pasujące każdemu kto "
          > nie od nas" a bejzboljak najbardziej pasuje

http://emots.yetihehe.com/2/wstydnis.gif
      • zed-is-dead Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 19:44
        tdf-888 napisał:

> jak ktoś jest jebnięty i ma galaretę zamiast mózgu, to każdą głupią modę łyknie
        > . szczególnie podatna leminżeria, że o hipsterstwie różnej maści nie wspomnę, b
        > o się zdenerwuję. ale takich to chętnie bym lał bejzbolem po łbie raz z jednej
        > raz z drugiej strony, żeby równo puchło.

Widzę, że sentymenty do ZOMO też się w społeczeństwie uchowały...
    • lesher Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:14
      Dla "starych" sentyment do młodzieńczych lat (jakie czasy by to nie były, to zawsze pewnie będą najpiękniejsze smile)
      Dla niektórych tęsknota za "czy się stoi, czy się leży...".
      Dla dzieciaków wygłup, albo apoteoza czegoś co znają tylko z filmów i opowieści, najczęściej idealizujących tamtą rzeczywistość ("bo za Gierka to się żyło...").
      Jeszcze inni pewnie są zniechęceni tym co widzą dookoła i na zasadzie przeciwieństwa uważają tamten system za raj utracony.
      No i pewnie też są tacy, których już tow. Lenin określał mianem "pożytecznych idiotów".
      • tygrysgreen Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:12
        no i są jeszcze tacy, którzy pamiętają jak się wtedy żyło
    • robert.83 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 17:32
      Kobiety i logika, odc. 12342311

>nie podaję nazw, nie chcę reklamy robić Na allegro zaś pełno koszulek

A czym sobie Allegro zasłużyło na reklamę?
      • jeriomina Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:45
        Akurat allegro w stosunku do tamtych pojedynczych prywatnych sklepów to jest jak dla mnie galeria sklepowa, tylko że w necie. Mam wrażenie, że się czepiasz i jeszcze walisz jakieś stereotypy dot. płci, co tu ma płeć do rzeczy?
        Kurde, słusznie nie znoszę facetów. Coraz bardziej się w tym utwierdzam.
        • torado Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 18:52
          jeriomina napisała:

> Akurat allegro w stosunku do tamtych pojedynczych prywatnych sklepów to jest ja
          > k dla mnie galeria sklepowa, tylko że w necie. Mam wrażenie, że się czepiasz i
          > jeszcze walisz jakieś stereotypy dot. płci, co tu ma płeć do rzeczy?
          > Kurde, słusznie nie znoszę facetów. Coraz bardziej się w tym utwierdzam.

nie ma to jak dystans do siebie mieć big_grin big_grin big_grin. Stanowisz doskonalą parę z wyszeptanym....
          • tygrysgreen Re: Socjalistyczne sentymenty 25.01.13, 17:27
            > nie ma to jak dystans do siebie mieć big_grin big_grin big_grin. Stanowisz doskonalą parę z wy
            > szeptanym....

like it smile
        • robert.83 Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 23:38

No tak - dobre masz wrażenie, że się czepnąłemsmile. Uniknęłaś reklamy kilku firm (sklepów) a wymieniłaś z nazwy inną (Allegro, faktycznie galerię w internecie). Wydało mi się to nielogiczne więc się przyczepiłem. Ale ja tam Cię nie "nie znoszę"smile, powiedziałem to z przekąsem... ale bez złych emocji. Pozdr.
    • zed-is-dead Re: Socjalistyczne sentymenty 24.01.13, 20:02
      Te konkretne grafiki, to po prosu moda retro.
      Co do sentymentu do czasów słusznie minionych:
      1. Tak, jak napisała Belona: ludzie byli bliżej siebie. Tempo życia było mniejsze, ludzie mieli czas, żeby się spotkać, rodziny widywały się częściej, niż tylko w wigilię. Do tego dochodzi jeszcze coś co można nazwać wspólnym wrogiem - może nawet nie tyle państwo, co aparat represji państwa - to dodatkowo zbliżało ludzi do siebie. Mniejsze było zróżnicowanie społeczeństwa, więc i zawiści było mniej.
      2. To, co napisał Lesher: Wspomnienie młodości, to zawsze się kojarzy z czymś fajnym - do tego jak słusznie zauważył - miniony system był rajem dla nierobów. Rzecz, o której ja bym nawet nie pomyślał, a którą trafnie Leś również zauważył - przekora; ot fajnie jest kontestować rzeczywistość - można więc wyciągnąć trupa z szafy
      3. Jest jeszcze coś, o czym nikt wcześniej nie napisał, a co leży u podstaw piramidy Maslowa: poczucie bezpieczeństwa. Zauważcie proszę, że był to system bez bezrobocia z dość rozbudowanymi świadczeniami socjalnymi. Przewidywalność i możność planowania przyszłości jest dziś dla wielu osób całkowitą abstrakcją - zarówno w kontekście ekonomii, jak i pomysłu na samego siebie (polecam książkę Zygmunta Baumana Płynna nowoczesność dość dobrze traktującą o braku stałych punktów odniesienia we współczesnych społeczeństwach.)
      4. Jest jeszcze coś takiego, jak mechanizm psychologiczny wypierający z naszej świadomości złe wspomnienia - im większa odległość czasowa - tym większa skłonność do idealizacji -> ergo pamiętamy, to co było dobre niekoniecznie mając w pamięci to co bolało.
      • tygrysgreen Re: Socjalistyczne sentymenty 25.01.13, 17:30
        Zed, lubię jak tak konkretnie i rzeczowo piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka