witamina_b12 26.02.16, 22:59 Zmuszona trudną sytuacją osobistą i napastliwością straży miejskiej przeprosiłam się ze zbiorkomem wole czytać książkę niż obserwować współpasażerów... ale książki niewygodne to czytnik mi się marzy tylko jaki? na co zwrócić uwagę? 6 cali będzie ok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:04 masz zachcianki... gadżecikami zagłuszasz... Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:08 zachcianki... ale że ciąża? to 500 dostane za pińcet to już co może kupie Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:04 Straż miejska Cię molestuje? Co do czytników to się nie znam, ale czasem bym chciała mieć Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:09 taaa.... ale na razie na upomnieniu się skończyło... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:12 lepiej mi telefon wybierzcie. na razie wiem, że ma być na androidzie. i nie musi mieć więcej funkcji niż ten, co mam tylko żeby większy był. właśnie... ile cali powinien mieć taki telefon dla mnie? Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:17 jakiegoś kolejnego większego szajsunga niż masz Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:19 tak zrobię pewnie. na wakacje żeby był, żeby z gps korzystać, w literki łatwiej trafiać i nie musieć codziennie doładowywać. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:37 te z lte są drogie. a właśnie - a są jakieś, co robią lepsze zdjęcia? a na lampę błyskową tak efektywną jak w se k800i można w jakimś liczyć? Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:47 recenzje są opłacane albo na zasadzie każda sroczka swój ogonek chwali. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:50 na pewno nie będę. ja nie ściągam nic na telefon. on mi tylko służy do esemesowania, oglądania portali, nawigowania i robienia zdjęć (nie taśmowo, ale jako jedyne urządzenie do zdjęć w moim posiadaniu, fajnie by było jakby te zdjęcia dobrze robił, bo czasem trzeba jakieś pismo sfotografować, gdy jest ciemnawo i dupa) Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 26.02.16, 23:58 kolego, 700zł to pralka automatyczna kosztuje. za 1000zł laptopa kupiłem. nie wypada tyle dać za telefon. Odpowiedz Link
maruda2 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:06 Tadek najpierw pyta, apotem i tak zbije każdy argument Nie se lepiej kupi co sam wybierze Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:12 eeee... moze nie wybiore, co mi gwen wskaze, ale czegos zawsze sie dowiem Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:08 Ja uznałem, ze taki czytnik jest fajny na wakacje i 3 lata temu kupiłem Onyxa Booxa A62s. Prosty model, bez wi-fi, ale czyta chyba wszystkie możliwe formaty. Dałem coś około 300 peelenów za czytnik ze skórzanym etui, który działa do dziś. I co to ja jeszcze miałem? Aaaaa resume jakoweś. 6 cali jest bardzo wygodne i poręczne. Szukaj czytnika, który czyta możliwie dużo formatów. Szkło ekranu jest z gatunku kruchych (niezależnie od tego, jakie urządzenie Aćka wybierzesz) więc przyjmij od razu, że etui też trzeba jakoś zdobyć (najłatwiejsza wydaje się być opcja nabycia drogą kupna ). Wi-fi będzie na pewno przydatne, jeśli będziesz chciała czytać prasę, tudzież korzystać z abonamentowych bibliotek (np. Nexto) Jeśli po prostu chcesz ściągnąć sobie plik tekstowy i załadować (a na 16 GB kartę wchodzi zdrowo ponad tysiąc książek) do czytnika - szukaj po prostu najtańszego. Aaaaa jeszcze jedno - w moim czytniku jest wodotrysk - syntezator mowy Ivona. Teoretycznie ma przerabiać e-booka na audiobooka. Nie polecam takiej transformacji - nawet Marcinkiewicz ma w sobie więcej namiętności, niż ten robotyczny głos Mam nadzieję, że cokolwiek pomogłem Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:15 przecież masz tablet. na co ci to, dzieci w afryce głodują i wody nie mają Odpowiedz Link
maruda2 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:17 tablet nie za bardzo się nadaje do dłuższego czytania Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:32 Przy słabym oświetleniu (i tylko w takich warunkach) jest lepszy od czytnika Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 14:09 Ale chyba sa czytniki z funkcja podswietlenia? Dodatkowo? Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: czytnik ebooków 27.02.16, 16:54 Nie wiem - od czasu, gdy nabyłem swój - nie śledzę rozwoju ich techniki . Jak kupowałem swój - można było dokupić lampkę ledowa z klipsem przypinanym do obudowy Odpowiedz Link
maruda2 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:09 Ja mam koleżankę, która z uporem dźwiga w torebce książki. Ostatnio męczy się z Millennium Larsona ... i to już 3 tom w zbiorkomie czyta. Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:12 no własnie teraz mam książkę ok 600 stron... jestem już co prawda na 500 ale kolejny tom podobny Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:13 a ty jaki masz? za ile? i ile czasu jestes w posiadaniu? to jakas nowosc? Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:33 nie kupię. czytałem, że moto już nie będzie robić telefonów, znaczy się kiepscy w tym byli. ta firma odpada. byłby samsung albo huawei Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:45 allegro.pl/nowy-samsung-galaxy-s4-zoom-8gb-bialy-polska-fv23-i6014197034.html to jest fajny potworek Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 00:53 k zoom jeszcze lepszy allegro.pl/samsung-galaxy-kzoom-sm-c115-czarny-100-sprawny-i6012502622.html#thumb/8 Odpowiedz Link
jovian Re: czytnik ebooków 27.02.16, 01:48 Podstawowa rzecz - ekran. Musi być e-ink - inaczej to se można zwykły tablet kupić. Po drugie - jak najwięcej formatów obsługiwanych, bo poza dwoma podstawowymi czyli mobi i e-pub jest całe stado różnych innych proprietary. A źródła z których pozyskuje się 'kontent' są różne więc i na format nie ma się zwykle wpływu. Owszem można sobie zainstalować na kompie takie np Calibre które ogarnie Ci bibliotekę ebooków, zrobi konwersję formatów i wogle. Zresztą konwersje nie są doskonałe i trzeba czasem mocno pokombinować, a nie każdemu chce się w to bawić. U mnie na razie jest Onyx T68 + Calibre i sprawdza się bardzo dobrze w użytkowaniu. Choć były z tym urządzeniem, a właściwie z jego lokalnym dystrybutorem dość duże perturbacje, dla mnie akurat do przejścia, ale przeciętny użytkownik pewnie by się strasznie wkurwił. O widzę już że Zed wrzucił podobne przemyślenia, więc tylko mogę się podpisać. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 14:20 ja też... już chyba wybrałem telefon. teraz tylko się przemóc, zamknąć oczy i kliknąć buy. model tak niepopularny że nie ma dylematu z używkami i trza by kupić nówkę sztukę za tysiaka Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 14:28 A dzieci w Afryce głoduja i wody nie mają.... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 14:33 mogli ich rodzice powstrzymać swoje chucie Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 14:36 przecież to dla was, żeby zdjęcia publikowane na forum byy lepszej jakości Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 14:57 k zoom tylko byś mi sprawdził, czy się nie wkopię, żeby nie zabrakło czegoś, co mam teraz. żeby był gps, i czy to może jako hotspot działać? bo lte widzę, że ma. (na pierwszy rzut oka dostępny tylko w sklepie samsunga, bo żadne ceneo, mediamarkty itp. tego nie pokazują, więc przynajmniej dylematu z szukaniem 'okazji' by nie było). Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 15:25 musi mieć... teraz większość ma. na spacerek jechać? pfff... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 27.02.16, 17:21 już się domyśliłem... na marsz solidarności z bolki3m Odpowiedz Link
jovian Re: czytnik ebooków 27.02.16, 18:41 Są, powiedziałbym nawet że spora część ma. Oczywiście baterię wyczerpują szybciej tak samo jak te z wi-fi, ale w sumie jak się używa tych ekstrasów tylko wtedy kiedy potrzeba to i tak czas życia liczy się w tygodniach, a nie godzinach jak smartfony, Odpowiedz Link
jovian Re: czytnik ebooków 27.02.16, 18:42 Drzewko się rozsypało, to było a propos pytania o podświetlenie . Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 28.02.16, 08:14 ej no co ty gadasz, każdy ma lte. jest jeden model i tyle. a cena to 999 na sklepie samsunga. gdzie indziej tego nie ma, ciekawe czemu... chyba się nie przyjął ale złych opinii nie znalazłem. droższy niż pralka... owszem, ale jak mi wczoraj kobita powiedziała, że jej pasek do płaszcza jeszcze droższy, to się chyba zdecydowałem Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 29.02.16, 12:36 no to hajsik przelany. ile ja się naszukałem.. na sklepie samsunga już też tego nie mają. a na allegro ostatnie nówki po 1299 są sprzedawane. wyczaiłem jednak stacjonarny brand store z poznania i wyślą mi. za 999 bo taka była oficjalna cena. nawet w warszawie tego w sklepach nie mają, tak że kupiłem telefon bez macania. no risk no fun. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: czytnik ebooków 29.02.16, 14:44 każdą złotówkę trzeba po wielokroć z każdej strony obejrzeć... Odpowiedz Link
mic186 Re: czytnik ebooków 03.03.16, 12:46 Cześć wszystkim (mój pierwszy post ) Osobiście używam Kindle'a paperwhite 2, jestem bardzo zadowolony już kilkadziesiąt książek za mną. Bateria wytrzymuje ok 2 książki takie 500str oczywiście z włączonym podświetlaniem(odradzam czytniki bez podświetlania). Co do wyswietlacza musi być e-ink jak już ktoś wspomniał ale są różne rodzaje trzeba zwracać uwagę na rozdzielczość i kontrast. Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania jeśli jakieś jeszcze masz Odpowiedz Link
damiansz13 Re: czytnik ebooków 25.03.16, 09:52 6 cali jest ok do podróżowania. Sprawdzałem też 8, ale to dobre na kanapę, a nie do noszenia. Mam czytnik polskiej firmy Arta Tech z Wrocławia - inkBOOK Onyx i sobie chwalę. Teraz go już co prawda nie ma w sprzedaży, ale jest jego następca (?) inkBOOK Obsidian - bardzo podobny, ale z całkiem płaskim ekranem (ekran nie jest poniżej ramki) - ładnie wygląda i pewnie nie wchodzą włosy kota pod ramkę, tak jak w moim onyksie Nawet przeglądałem dzisiaj oferty na niego i wygląda na to, że euro ma najlepszą (jakaś czasowa promocja). www.euro.com.pl/czytniki-ebookow/onyx-inkbook-obsidian.bhtml#opis Odpowiedz Link