turma.mortis 24.12.19, 13:40 "Zdaje Się, Że Bycie Sobą Wymaga Wielkiej Odwagi I Siły Gdybyś Był Choć W Połowie Człowiekiem Jak Ludzie, Którymi Gardzisz Ten Świat Byłby Lepszym Miejscem" tak odnosząc do całości heh Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gyubal_wahazar Re: bycie sobą... hmmmm 24.12.19, 15:17 Trudno przejść obojętnie obok tak zacnego haiku. W rewanżu garść hajków staropolskich: Gdzie miłość i zgoda panuje, miłość swe gniazdko buduje. Dobra gospodyni, dom wesoły czyni. Dobra gospodyni, cuda w kuchni czyni. Dobra żona męża korona. Myj się zimną wodą, będziesz piękną i młodą. Gdzie kucharek osiem, tam najje się prosię Nie gwizdaj w domu, bo nagwiżdżesz w dupę komu Hej kolęda, kooolęęędaaa Odpowiedz Link
joanna_kossowska Re: bycie sobą... hmmmm 24.12.19, 15:34 gyubal_wahazar napisał: > Trudno przejść obojętnie obok tak zacnego haiku. W rewanżu garść hajków staropo > lskich: > > Gdzie miłość i zgoda panuje, miłość swe gniazdko buduje. > Dobra gospodyni, dom wesoły czyni. > Dobra gospodyni, cuda w kuchni czyni. > Dobra żona męża korona. > Myj się zimną wodą, będziesz piękną i młodą. > Gdzie kucharek osiem, tam najje się prosię > Nie gwizdaj w domu, bo nagwiżdżesz w dupę komu > > Hej kolęda, kooolęęędaaa Za chwilę Wigilia. Dziś, staropolskim zwyczajem zaprasza się do stołu każdego, choć NA PEWNO nie każdego warto, BO nie każdy doceni. Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: bycie sobą... hmmmm 24.12.19, 16:35 Co prawda, to prawda, ale jak sama zauważyłaś dziś jest tak szczególny dzień, że nawet największej łajzie warto grzechy odpuścić. A by nie być gołosłownym, nawet Mortka bym dziś do cyca przytulił i wytrąbił z nim jabola pokoju. Nie mam złudzeń, że pokój ten utrzymałby się tylko do następnego razu, ale jak odkrył to już ktoś przede mną 'w życiu piękne są tylko chwile'. A kogo by Joasia dziś do cyca przytuliła i jabolem pokoju spoiła ? Odpowiedz Link
joanna_kossowska Re: bycie sobą... hmmmm 25.12.19, 09:01 gyubal_wahazar napisał: > A kogo by Joasia dziś do cyca przytuliła i jabolem pokoju spoiła ? Tym razem nie zrozumiałeś, ale nie szkodzi. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: bycie sobą... hmmmm 25.12.19, 06:01 Przysłowiowy prezent gwiazdkowy.... Ja się zrewanżuję mniej popularnymi.... Ufać każdemu-szlachetnie, nie ufać nikomu-bezpiecznie Bęben dlatego tak głośny, bo próżny Broda mędrcem nie czyni Cała mądrość nie mieści się w jednej głowie Co ptakiem z gęby wyleci, wołem nie wciągniesz Ryby choć dobre bywają w trzeci dzień się przejdają Ukłon niski, fałszu bliski U mnie funkcjonowało "nie fiukaj koło domu, bo nafiukasz w...." itd Może regionalizm.... Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: bycie sobą... hmmmm 25.12.19, 08:24 Na pochyłe drzewo... i Salomon nie naleje Odpowiedz Link