witrood 25.03.21, 21:04 pogoda dopisze, to jutro będę myć okna. Najbardziej nie lubię dachowych. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnes_gray Re: O ile 25.03.21, 21:14 Półpiątek można wykorzystać na lenistwo Chyba, że sobota już zaplanowana na inne działania Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: O ile 25.03.21, 21:25 O, ja też powinnam Metro mi budują i praktycznie po tygodniu od umycia już nic nie widać To ja chyba też... jutro ma być 14, w sobotę 17... to już miła temperaturka Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: O ile 25.03.21, 21:57 samysliciel napisał: > Przy 17 to już można myć topless. aż taka zdesperowana nie jestem! Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 25.03.21, 21:53 O ile pogoda dopisze, to jutro pójdę do pracy. Jak nie dopisze, to też pójdę, niestety. Odpowiedz Link
green.amber Re: O ile 25.03.21, 22:02 ooo mam jakoś podobnie a tak prawie w temacie - jakie dziś był piękny słońcochmur przedzachodni po 17ej w centrum, jeszczem pozostaję w zachwycie Odpowiedz Link
obrotowy i to i to... 25.03.21, 23:11 szarlotka_ja napisała: > O ile pogoda dopisze, to jutro pójdę do pracy. Jak nie dopisze, to też pójdę, i to urocze (to dziewcze) i obowiazkowe. klasa sama w sobie Odpowiedz Link
obrotowy Re: O ile 25.03.21, 23:07 witrood napisał: > pogoda dopisze, to jutro będę myć okna. Najbardziej nie lubię dachowych. dachowych - to z wierzchu bym w ogole nie myl... Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 26.03.21, 20:27 Nawet dachowe od zewnątrz. Przebiegłem się. Metro 2033 do końca dosłuchałem. Żulczyka zacząłem słuchać. A tu noc żywych trupów, martwe zło. Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 27.03.21, 18:15 A dziś wygrabiłem cały teren wokół chałupy. A tu dalej nie żyją. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 18:24 Ja w stanie krytycznym jestem. Znaczy przeziębiony. Nie mam pewności czy mi kolo z roboty koronki nie sprzedał. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:02 silencjariusz napisał: > Nie mam pewności czy mi kolo z roboty koronki nie sprzedał. Węch i smak jest? Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:11 To o niczym nie świadczy, to może być covid. Byle nie, oczywiście. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:49 No to nie chcę Sila martwić ale to może być covid 🙄 Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 20:02 Ja na przykład od razu czułam, że to nie jest zwykła choroba, jak mi rodzinna wmawiała... Przechorowałam dość ciężko ale na szczęście mogłam być w domu Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 20:12 Oby, w każdym razie w poniedziałek Sil powinien zamówić teleporade i poprosić o skierowanie na test. Nie ma co ryzykować. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 20:32 Kiedy ja nie czuję się jakoś szczególnie podle. Dziś cały dzień solidnie pracowałem w plenerze przy wiosennych porządkach. Faszeruję się gripeksem i jakoś funkcjonuję. Krokusy pięknie zakwitły. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 20:44 Ja na początku choroby też się nie czułam podłe. Nawet miałam wyrzuty sumienia, że naciągam L4. Dopiero jak mi się zwolnienie kończyło to się zaczęło dziać źle Odpowiedz Link
silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 20:55 Szarlotta nie straszy. W poniedziałek idę do roboty. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 21:21 Tak. Tak jak i mnie zarażono. W mojej robocie nawet jak ktoś miał koronkę, to osoby, które miały kontakt z kowidowcem nie są wysyłane na zdalną. Więc roznoszą wirusa gdzie się tylko da. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 21:22 W ten sposób nigdy nie pokonamy tej pandemii... Odpowiedz Link
silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 21:33 Proszę uwagi kierować do debila, który jest szefem mego pegieeru. Ostatnio wymyślił nawet premie kwartalne pod warunkiem, że w tym okresie nie będzie się na zwolnieniu lekarskim. Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 27.03.21, 19:13 W najnowszej odmianie podobno jest ból gardła, a nie smak i węch. Koleżanka z roboty niedawno miała ten bezwęch, ale pcr wyszedł negatywny. Za to teraz Igg wykazał wysokie przeciwciała. Odpowiedz Link
green.amber Re: O ile 27.03.21, 20:38 silencjariusz napisał: > Ja w stanie krytycznym jestem. Znaczy przeziębiony. Nie mam pewności czy > mi kolo z roboty koronki nie sprzedał. chciałam Silowi życzyć, żeby to nie była korona, ale chyba się już okazało, że nie jest ale i tak życzę Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: O ile 27.03.21, 18:33 witrood napisał: > A dziś wygrabiłem cały teren wokół chałupy. A tu dalej nie żyją. ciiii... próbuję czytać ! miałam dziś myć te okna, ale mię słoneczko wyciungło z chałupy i trzy godziny z buta wędrowałam . Teraz gotuję sobie barszczyk ukraiński... o 19.00 40 min orbitreka, to musze się wyrobić, żeby chociaż trochę książki przeczytać, bo ostatnio mało czytam bardzo... tylko ten net i net Odpowiedz Link
obrotowy podaj skladniki 27.03.21, 18:42 bo ukrainski tez b. lubie (to jedno-jedyne, co od nich lubie...) ale na ten barszczyk jest 10 roznych przepisow - wiec ciekawia mnie twoje skladniki a nuz sam taki sprobuje ? Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: podaj skladniki 27.03.21, 20:09 obrotowy napisał: > bo ukrainski tez b. lubie (to jedno-jedyne, co od nich lubie...) > ale na ten barszczyk jest 10 roznych przepisow - wiec ciekawia mnie twoje sklad > niki > a nuz sam taki sprobuje ? Mój cię chyba nie zainteresuje Obrotowy, bo jest bez mięsa . Gotuję garnek fasoli (oddzielnie, z majerankiem i przyprawami). W drugim garnku gotuję pół paczki włoszczyzny w paskach (plus trochę fasolki szparagowej, jak mam)... Do tego dodaję dwa ziemniaczki i poszatkowaną kapustę... sporo majeranku, odrobina vegety (lub suszonej włoszczyzny), ziele angielskie i liść laurowy... Jak to się ugotuje, dodaję trochę tej ugotowanej fasoli i pokrojone drobno gotowane buraki (ok 4 szt). Całość (po ugotowaniu): bardzo dużo pieprzę i zakwaszam cytryną (sok z połowy). Jedna łyżka octu jabłkowego, jedna łyżka oliwy z oliwek ... Wychodzi pycha i dużo. Trochę fasoli zamrażam w pojemniczkach na kolejny barszczyk, resztę fasoli odsączam i blenduję z cebulą lub szczypiorem i pieprzem (można dodać awokado, czy orzechy, twarożku, czy co tam wpadnie do głowy) i mam pyszną zdrową pastę na kanapki (zdjęcia poglądowe w załączeniu! ). PS. Nie wiem czemu, ale bączków po tej paście nie ma... może kwestia, że fasola była gotowana z dużą ilością majeranku? W każdym razie polecam jako zdrowy zamiennik pasztetu Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: podaj skladniki 27.03.21, 20:33 jeszcze zapomniałam dodać, że do części fasoli (z płynem, do pasty płyn odsączam), dodaję przecieru pomidorowego wraz z podsmażaną cebulką i sproszkowaną wędzona papryką - i jest kolejny obiad/kolacja - fasolka po bretońsku. można dodać podsmażone na suchej patelni tofu - albo (dla mięsnych) podsmażaną kiełbaskę Odpowiedz Link
obrotowy thanks, very much, really. 28.03.21, 06:12 barszcz po ukrainsku robie ca. raz na miesiac - wiec nastepnym razem przetestuje Twoj przepis. Odpowiedz Link
green.amber Re: O ile 27.03.21, 20:34 prawda_we_mgle napisała: > > ciiii... próbuję czytać ! szeptem zapytam - a co? Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: O ile 27.03.21, 20:53 green.amber napisała: >szeptem zapytam - a co? potężną książkę Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 27.03.21, 20:59 I idzie to jakoś? Ja nie jestem w stanie czytać takich poradników. Odpowiedz Link
prawda_we_mgle Re: O ile 27.03.21, 21:08 witrood napisał: > I idzie to jakoś? Ja nie jestem w stanie czytać takich poradników. Bo tego się nie czyta od deski do deski... książka jest w formie pytań i odpowiedzi... można sobie czytać/analizować konkretny temat do rozwoju, np. o umyśle, o związkach, o sensie "poddania się" (nie wierzganiu rzeczywistości)... i sobie pomyśleć potem... ja czytam 2-3 książki na raz... w moim żargonie: stosuję płodozmian Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: O ile 29.03.21, 12:22 witrood napisał: > Już dawno te okna umyłem. A tu wszyscy umarli? > A ja jeszcze dawniej.... i żeby nie było, że baaardzo dawno.... na dwie tury.... w tym i ubiegłym tygodniu.... ale co się będę chwalić.... Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 29.03.21, 12:29 Ja się nie chwalę. Propaguję mycie okien. Estetyka i ćwiczenia fizyczne. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: O ile 29.03.21, 13:07 Dodam jeszcze wiosenno-przedświąteczną tradycję.... Ależ.... przez wrodzoną nieśmiałość też się nie chwalę.... Odpowiedz Link
obrotowy zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 29.03.21, 17:19 ktore pietra ? i czy nikt nie ma leku wysokosci ? - bo stac na krzesle przy otwartym (szeroko) oknie - to niekiedy w tej sytuacji mala przyjemnosc... Odpowiedz Link
witrood Re: zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 29.03.21, 17:35 Parter i pierwsze. I na drabince co najwyżej. Taka drabinka-stopień. Podpatrzyłem kiedyś u elektryka i też sobie kupiłem. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 30.03.21, 00:40 To zależy od tury.... Ale lęk wysokości mam okrutny.... Odpowiedz Link
tzn.aga Re: zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 30.03.21, 18:41 Dziewięć lat żyłam i myłam na dziesiątym 🙃 Odpowiedz Link
obrotowy Ciebie ta uwaga nie dotyczy. 30.03.21, 23:45 tzn.aga napisała: > Dziewięć lat żyłam i myłam na dziesiątym 🙃 Ciebie ta uwaga nie dotyczy. - bo viem, zes rezolutna dziewuszka. ja moge stac na parapecie otwartego okna - najwyzej na 1.szym pietrze i gdy na dole jest trawnik (sprawdzalem) - bo wiem, ze gdy wypadne - to przezyje. poczawszy od drugiego (pietra) dostaje na sama mysl - zawrotow glowy. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: O ile 29.03.21, 20:09 Umyłam swoje w sobotę, w niedzielę siedziałam i podziwiałam Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: O ile 30.03.21, 20:19 U mnie dziś pogoda dopisała. 24°C i błękitne niebo, brak wiatru. Bajka. Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 30.03.21, 20:40 Żadnych upałów. Bo ja chcę do Gdańska jechać na tydzień, a mam jeszcze zimówki. Odpowiedz Link
green.amber Re: O ile 30.03.21, 21:26 aaaaa to już wiadomo dlaczego na za parę dni śnieg z deszczem zapowiadają i kto wie może białe święta będą jakby blokady dróg zrobili to masz jakiś plan c? Odpowiedz Link
witrood Re: O ile 31.03.21, 08:28 Zakładam, że im się nie będzie chciało. Statystyka kowidowa jest pochodną liczby testów. Raz, że laboratoria mają ograniczony przerób. Dwa, na święta może ludzie nie będą tak latali. Kto tam wie. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: O ile 30.03.21, 21:30 U mnie był 20C. Całkiem ładny dzień, tylko bardzo męczący... Odpowiedz Link