25.03.21, 21:04
pogoda dopisze, to jutro będę myć okna. Najbardziej nie lubię dachowych. wink
Obserwuj wątek
    • agnes_gray Re: O ile 25.03.21, 21:09
      Okna się myje w sobotę smile
      • witrood Re: O ile 25.03.21, 21:12
        Ale ja mam wolny półpiątek. wink
        • agnes_gray Re: O ile 25.03.21, 21:14
          Półpiątek można wykorzystać na lenistwo smile Chyba, że sobota już zaplanowana na inne działania smile
    • prawda_we_mgle Re: O ile 25.03.21, 21:25
      O, ja też powinnam smile Metro mi budują i praktycznie po tygodniu od umycia już nic nie widać big_grin
      To ja chyba też... jutro ma być 14, w sobotę 17... to już miła temperaturka big_grin smile
      • samysliciel Re: O ile 25.03.21, 21:43
        Przy 17 to już można myć topless.
        • prawda_we_mgle Re: O ile 25.03.21, 21:57
          samysliciel napisał:

> Przy 17 to już można myć topless.

aż taka zdesperowana nie jestem! big_grin

• abc_meee Re: O ile 25.03.21, 22:16
            Ty nie.
    • szarlotka_ja Re: O ile 25.03.21, 21:53
      O ile pogoda dopisze, to jutro pójdę do pracy. Jak nie dopisze, to też pójdę, niestety.
      • green.amber Re: O ile 25.03.21, 22:02
        big_grin ooo mam jakoś podobnie
        a tak prawie w temacie - jakie dziś był piękny słońcochmur przedzachodni po 17ej w centrum, jeszczem pozostaję w zachwycie wink
        • szarlotka_ja Re: O ile 25.03.21, 22:42
          Po 17:00? Nie zauważyłam.
      • obrotowy i to i to... 25.03.21, 23:11
        szarlotka_ja napisała:
        > O ile pogoda dopisze, to jutro pójdę do pracy. Jak nie dopisze, to też pójdę,

i to urocze (to dziewcze) i obowiazkowe.

klasa sama w sobie smile
    • obrotowy Re: O ile 25.03.21, 23:07
      witrood napisał:
      > pogoda dopisze, to jutro będę myć okna. Najbardziej nie lubię dachowych. wink

dachowych - to z wierzchu bym w ogole nie myl...
    • witrood Re: O ile 26.03.21, 20:23
      Już dawno te okna umyłem. A tu wszyscy umarli? wink
      • witrood Re: O ile 26.03.21, 20:27
        Nawet dachowe od zewnątrz. Przebiegłem się. Metro 2033 do końca dosłuchałem. Żulczyka zacząłem słuchać. A tu noc żywych trupów, martwe zło. tongue_out
        • witrood Re: O ile 27.03.21, 18:15
          A dziś wygrabiłem cały teren wokół chałupy. A tu dalej nie żyją. tongue_out
          • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 18:24
            Ja w stanie krytycznym jestem. Znaczy przeziębiony.suspicious Nie mam pewności czy mi kolo z roboty koronki nie sprzedał.suspicious
            • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:02
              silencjariusz napisał:

> Nie mam pewności czy mi kolo z roboty koronki nie sprzedał.suspicious

Węch i smak jest?
              • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 19:02
                Tak.
                • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:11
                  To o niczym nie świadczy, to może być covid. Byle nie, oczywiście.
                  • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 19:14
                    Wiem.
                    • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:24
                      A w pracy były potwierdzone przypadki?
                      • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 19:27
                        Oczywiście. Cały czas są.
                        • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 19:49
                          No to nie chcę Sila martwić ale to może być covid 🙄
                          • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 19:56
                            Też tak myślę.
                            • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 20:02
                              Ja na przykład od razu czułam, że to nie jest zwykła choroba, jak mi rodzinna wmawiała... Przechorowałam dość ciężko ale na szczęście mogłam być w domu smile
                              • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 20:08
                                Mam nadzieję, że jutro będzie już lepiej.
                                • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 20:12
                                  Oby, w każdym razie w poniedziałek Sil powinien zamówić teleporade i poprosić o skierowanie na test. Nie ma co ryzykować.
                                  • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 20:32
                                    Kiedy ja nie czuję się jakoś szczególnie podle. Dziś cały dzień solidnie pracowałem w plenerze przy wiosennych porządkach. Faszeruję się gripeksem i jakoś funkcjonuję.wink Krokusy pięknie zakwitły.smile
                                    • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 20:44
                                      Ja na początku choroby też się nie czułam podłe. Nawet miałam wyrzuty sumienia, że naciągam L4. Dopiero jak mi się zwolnienie kończyło to się zaczęło dziać źle sad
                                      • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 20:55
                                        Szarlotta nie straszy.suspicious W poniedziałek idę do roboty.
                                        • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 21:15
                                          Jasne, zarażać innych niewinnych sad.
                                          • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 21:21
                                            Tak. Tak jak i mnie zarażono. W mojej robocie nawet jak ktoś miał koronkę, to osoby, które miały kontakt z kowidowcem nie są wysyłane na zdalną. Więc roznoszą wirusa gdzie się tylko da.
                                            • szarlotka_ja Re: O ile 27.03.21, 21:22
                                              W ten sposób nigdy nie pokonamy tej pandemii...
                                              • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 21:33
                                                Proszę uwagi kierować do debila, który jest szefem mego pegieeru. Ostatnio wymyślił nawet premie kwartalne pod warunkiem, że w tym okresie nie będzie się na zwolnieniu lekarskim.
                • witrood Re: O ile 27.03.21, 19:13
                  W najnowszej odmianie podobno jest ból gardła, a nie smak i węch. Koleżanka z roboty niedawno miała ten bezwęch, ale pcr wyszedł negatywny. Za to teraz Igg wykazał wysokie przeciwciała.
                  • silencjariusz Re: O ile 27.03.21, 19:15
                    Mam nadzieję, że to tylko przeziębienie.
            • green.amber Re: O ile 27.03.21, 20:38
              silencjariusz napisał:

> Ja w stanie krytycznym jestem. Znaczy przeziębiony.suspicious Nie mam pewności czy
              > mi kolo z roboty koronki nie sprzedał.suspicious

chciałam Silowi życzyć, żeby to nie była korona, ale chyba się już okazało, że nie jest wink ale i tak życzę
          • prawda_we_mgle Re: O ile 27.03.21, 18:33
            witrood napisał:

> A dziś wygrabiłem cały teren wokół chałupy. A tu dalej nie żyją. tongue_out

ciiii... próbuję czytać ! smile smile

miałam dziś myć te okna, ale mię słoneczko wyciungło z chałupy i trzy godziny z buta wędrowałam smile. Teraz gotuję sobie barszczyk ukraiński... o 19.00 40 min orbitreka, to musze się wyrobić, żeby chociaż trochę książki przeczytać, bo ostatnio mało czytam bardzo... tylko ten net i net big_grin
            • obrotowy podaj skladniki 27.03.21, 18:42
              bo ukrainski tez b. lubie (to jedno-jedyne, co od nich lubie...)

ale na ten barszczyk jest 10 roznych przepisow - wiec ciekawia mnie twoje skladniki

a nuz sam taki sprobuje ?
              • prawda_we_mgle Re: podaj skladniki 27.03.21, 20:09
                obrotowy napisał:

> bo ukrainski tez b. lubie (to jedno-jedyne, co od nich lubie...)
                > ale na ten barszczyk jest 10 roznych przepisow - wiec ciekawia mnie twoje sklad
                > niki
                > a nuz sam taki sprobuje ?

Mój cię chyba nie zainteresuje Obrotowy, bo jest bez mięsa wink.

Gotuję garnek fasoli (oddzielnie, z majerankiem i przyprawami).

W drugim garnku gotuję pół paczki włoszczyzny w paskach (plus trochę fasolki szparagowej, jak mam)... Do tego dodaję dwa ziemniaczki i poszatkowaną kapustę... sporo majeranku, odrobina vegety (lub suszonej włoszczyzny), ziele angielskie i liść laurowy...
                Jak to się ugotuje, dodaję trochę tej ugotowanej fasoli i pokrojone drobno gotowane buraki (ok 4 szt). Całość (po ugotowaniu): bardzo dużo pieprzę i zakwaszam cytryną (sok z połowy). Jedna łyżka octu jabłkowego, jedna łyżka oliwy z oliwek ... Wychodzi pycha i dużo.

Trochę fasoli zamrażam w pojemniczkach na kolejny barszczyk, resztę fasoli odsączam i blenduję z cebulą lub szczypiorem i pieprzem (można dodać awokado, czy orzechy, twarożku, czy co tam wpadnie do głowy) i mam pyszną zdrową pastę na kanapki (zdjęcia poglądowe w załączeniu! wink ).

PS. Nie wiem czemu, ale bączków po tej paście nie ma... może kwestia, że fasola była gotowana z dużą ilością majeranku? W każdym razie polecam jako zdrowy zamiennik pasztetu smile
                • prawda_we_mgle Re: podaj skladniki 27.03.21, 20:33
                  jeszcze zapomniałam dodać, że do części fasoli (z płynem, do pasty płyn odsączam), dodaję przecieru pomidorowego wraz z podsmażaną cebulką i sproszkowaną wędzona papryką - i jest kolejny obiad/kolacja - fasolka po bretońsku.
                  można dodać podsmażone na suchej patelni tofu - albo (dla mięsnych) podsmażaną kiełbaskę smile
                  • obrotowy thanks, very much, really. 28.03.21, 06:12
                    barszcz po ukrainsku robie ca. raz na miesiac - wiec nastepnym razem przetestuje Twoj przepis.
            • green.amber Re: O ile 27.03.21, 20:34
              prawda_we_mgle napisała:

>
              > ciiii... próbuję czytać ! smile smile

szeptem zapytam - a co?
              • prawda_we_mgle Re: O ile 27.03.21, 20:53
                green.amber napisała:

>szeptem zapytam - a co?

potężną książkę wink

• witrood Re: O ile 27.03.21, 20:59
                  I idzie to jakoś? Ja nie jestem w stanie czytać takich poradników.
                  • prawda_we_mgle Re: O ile 27.03.21, 21:08
                    witrood napisał:

> I idzie to jakoś? Ja nie jestem w stanie czytać takich poradników.

Bo tego się nie czyta od deski do deski...
                    książka jest w formie pytań i odpowiedzi... można sobie czytać/analizować konkretny temat do rozwoju, np. o umyśle, o związkach, o sensie "poddania się" (nie wierzganiu rzeczywistości)... i sobie pomyśleć potem...

ja czytam 2-3 książki na raz... w moim żargonie: stosuję płodozmian smile
      • marcepanka313 Re: O ile 29.03.21, 12:22
        witrood napisał:

> Już dawno te okna umyłem. A tu wszyscy umarli? wink
        >

A ja jeszcze dawniej.... wink i żeby nie było, że baaardzo dawno.... na dwie tury.... w tym i ubiegłym tygodniu.... ale co się będę chwalić.... wink
        • witrood Re: O ile 29.03.21, 12:29
          Ja się nie chwalę. Propaguję mycie okien. Estetyka i ćwiczenia fizyczne. wink
          • marcepanka313 Re: O ile 29.03.21, 13:07
            Dodam jeszcze wiosenno-przedświąteczną tradycję.... wink
            Ależ.... przez wrodzoną nieśmiałość też się nie chwalę.... wink
            • obrotowy zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 29.03.21, 17:19
              ktore pietra ?

i czy nikt nie ma leku wysokosci ?

- bo stac na krzesle przy otwartym (szeroko) oknie - to niekiedy w tej sytuacji mala przyjemnosc...
              • witrood Re: zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 29.03.21, 17:35
                Parter i pierwsze. I na drabince co najwyżej. Taka drabinka-stopień. Podpatrzyłem kiedyś u elektryka i też sobie kupiłem. wink
              • marcepanka313 Re: zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 30.03.21, 00:40
                To zależy od tury.... Ale lęk wysokości mam okrutny....
              • tzn.aga Re: zbiorcze pytanie dla dwojga powyzszych: 30.03.21, 18:41
                Dziewięć lat żyłam i myłam na dziesiątym 🙃
                • obrotowy Ciebie ta uwaga nie dotyczy. 30.03.21, 23:45
                  tzn.aga napisała:
                  > Dziewięć lat żyłam i myłam na dziesiątym 🙃

Ciebie ta uwaga nie dotyczy.

- bo viem, zes rezolutna dziewuszka.

ja moge stac na parapecie otwartego okna - najwyzej na 1.szym pietrze i gdy na dole jest trawnik (sprawdzalem)

- bo wiem, ze gdy wypadne - to przezyje.

poczawszy od drugiego (pietra) dostaje na sama mysl - zawrotow glowy.
    • agnes_gray Re: O ile 29.03.21, 20:09
      Umyłam swoje w sobotę, w niedzielę siedziałam i podziwiałam wink
    • kevinjohnmalcolm Re: O ile 30.03.21, 20:19
      U mnie dziś pogoda dopisała. 24°C i błękitne niebo, brak wiatru. Bajka. http://emots.yetihehe.com/2/slonko.gif
      • silencjariusz Re: O ile 30.03.21, 20:37
        +9, pochmurno, mżyło.
        • witrood Re: O ile 30.03.21, 20:40
          Żadnych upałów. Bo ja chcę do Gdańska jechać na tydzień, a mam jeszcze zimówki. wink
          • green.amber Re: O ile 30.03.21, 21:26
            aaaaa to już wiadomo dlaczego na za parę dni śnieg z deszczem zapowiadają wink i kto wie może białe święta będą
            jakby blokady dróg zrobili to masz jakiś plan c?
            • witrood Re: O ile 31.03.21, 08:28
              Zakładam, że im się nie będzie chciało. Statystyka kowidowa jest pochodną liczby testów. Raz, że laboratoria mają ograniczony przerób. Dwa, na święta może ludzie nie będą tak latali. Kto tam wie. wink
      • szarlotka_ja Re: O ile 30.03.21, 21:30
        U mnie był 20C. Całkiem ładny dzień, tylko bardzo męczący...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka