rumunska_ksiezniczka 27.03.09, 19:54 gustuje w piwach ciemnych: porter czyli guiness chyba, z polskich te palone, poza tym pszeniczne o goździkowym smaku, mniamuśne. za gorzkimi bardzo nie przepadam. a wyyyyyy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:00 oj nie piłaś pszenicznego! delikatne, mętne, goździkowe. posmakowałoby ci. jest jeszcze ciechan (marka) miodowe Odpowiedz Link
timiy2 Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:10 to i ja się dopisze, porter, guiness (lany ale w Dublinie), pilsner urquell i polskie w zależności od chwili, ale przeważnie Okocim mocne... Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:13 ja właśnie okocim mocne piję ale pilsnera nie przełknę ;-( Odpowiedz Link
gapuchna Re: kącik piwosza i kącik mleczarza :))))) 27.03.09, 20:21 Uwielbiam mleko No właśnie wysączyłam szklankę. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza i kącik mleczarza :))))) 27.03.09, 20:23 ja też lubię mleko, ale nie piję często. kawę czarną, sypaną, ze słodzikiem. za to kefir mogę litrami Odpowiedz Link
gapuchna Re: kącik piwosza i kącik mleczarza :))))) 27.03.09, 20:27 O, od kawy się odzwyczajam. Trzy litry dziennie przez ostatnie 10 lat, to chyba był lekki przechył A mleko mogę do wszystkiego. Za to żadnych słodkości. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza i kącik mleczarza :))))) 27.03.09, 20:32 ja też nie jem dużo słodyczy, zamiast cukru słodzik. ale piwo jest kaloryczne. kawę jedną dziennie rano, gdybym nie wypiła, to tez różnicy bym nie poczuła. ot, przyzwyczajenie. ale podziwiam, że odstawiłaś. należy zwalczać nałogi. Odpowiedz Link
konrad.80 Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:39 Ja tam wole pilsnery, probowalem kiedys guinessa i Ale, ale takie sobie byly Odpowiedz Link
dwagrosze Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:39 Oj trafiłaś w temat. Więc, jeśli chodzi o piwo to mam wiele smaków. Głównie są to piwa typu pilzner, czyli lekkie, ok 4%. Niestety cięzko jest na nie trafić w dużych sklepach, trzeba się postarać, żeby znaleźć coś ciekawego. W Pradze czulem bosko. Gatunkami nie bede sypał, bo nie mam jednego ulubionego, ogólnie cenowo powyzej 4 zł już coś mozna wybrać. Nie lubię piw o zdecydowanym smaku, tzw gorzkich. Drugi rodzaj piw którymi się delektuję są to piwa z górnej lub dolnej fermentacji, które zwykle można kupić w knajpkach które warzą na miejscu. W arkadii jest taka knapka najbliżej mnie, litrowy kufel 20 zł, ale warto od czasu do czasu, cena niezła Trzeci rodzaj piw, które pijam, to marketowe napoje piwo podobne. Wszystkie te lechy, tyskie, czy zywce pijam kiedy muszę, czyli na imprezach itd. Czasem dla zresetowania smaku kupię coś takiego. Unikam. Guiness najlepiej mi smakował w Dublinie, do jednej sztuki smacze, powyżej jednej sztuki, już nie teges. Pszeniczne również lubię, ale w małych ilościach. Mam jazde na piwa republik rosyjskich, te perfumowane smaki mają coś w sobie, nawet wiem gdzie w wawie mozna się tym uraczyć. Kazde piwo MOCNE, nie ma u mnie szans. Zbyt intensywny, taki chamski smak, ale co kto lubi... Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:42 ta knajpa to bierhalle pyszne tam jest właśnie pszeniczne z nuta goździkową. guiness jest pyyyszny, ta pianka obeznany jesteś, widzę ps. już w domu? Odpowiedz Link
dwagrosze Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:52 To musimy sie na browara tam kiedyś ugadać. Tak, już, pranie się kręci, miło wreszcie po dwóch tygodniach pomieszkać, nawet w wynajętym Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza 27.03.09, 20:57 ja z chęcią tam pijam browary oczywiście dobre towarzystwo też jest ważne, nie tylko pifko pranie będę robić jutro, dziś przyjemności Odpowiedz Link
dwagrosze Re: kącik piwosza 27.03.09, 21:01 Ja raz tam byłem i mam zamiar jeszcze tam pojsc. To wątek o piwie, a nie o znajomych przy piwie, bo to zupełnie inna historia Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza 27.03.09, 21:04 no racja. piłam tam jeszcze ciemne, ale mi nie smakowało. Odpowiedz Link
dwagrosze Re: kącik piwosza 27.03.09, 21:13 Warto trafić na warzenie, mozna napić się "od razu" z kadzi i taniej. Ale warzą o dziwnych gdzinach, np poniedziałek o 13... Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: kącik piwosza 27.03.09, 21:26 to nie wiedziałam. dzięki za info, chociaż w poniedziałek ok 15 już się raczyć piwskiem? nie próbowałam Odpowiedz Link