havranek5 27.07.04, 21:40 Polacy sie "miotaja" pomiedzy Polska a Czechami - Nie dopuszczaja mysli ze ziemie nalezace do Polski to juz przeszlosc - straszny nacjonalizm !!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utrat Re: Polska mniejszosc w Czechach to nacjonalisci 27.07.04, 22:37 nie znasz realiow. Odpowiedz Link
havranek5 Re: Polska mniejszosc w Czechach to nacjonalisci 28.07.04, 07:11 Moze i nie znam realiow ? Ale widzialem jak zachowuja sie Polacy i jestem zaskoczony. W jednym z Kosciolow ewangelickich jedna pani wykorzystala spiew do tego zeby narobic "krzyku" (zaspiewano o jedna piesn czeska wiecej ) - przerwala nabozenstwo !!! Czesi czasami maja juz dosyc tego, dobrze ze sa ludzie ktorzy sa takimi jakby katalizatorami i staraja sie pogodzic zwasnione strony !!! Odpowiedz Link
wislok1 Re: Polska mniejszosc w Czechach to nacjonalisci 28.07.04, 09:37 A ty czasem też nie jesteś nacjonalistą, skoro uogólniasz i piszesz o całej grupie Polaków ? Dziwnym trafem najgłośniej oskarżają o nacjonalizm inni nacjonaliści Odpowiedz Link
alex.stela Re: Polska mniejszosc w Czechach to nacjonalisci 28.07.04, 19:03 Dziwnym trafem na Śląsku Cieszyńskim powszechna jest opinia, że polskość na Zaolziu umiera. Odpowiedz Link
wislok1 Havranek pie.niczy głupoty, bo... 28.07.04, 19:09 ..takie ma zadanie lub ma po.ierniczone w łepetynie. Polacy na Zaolziu to bardzo spokojna, czasem aż za spokojna grupa i na samym Zaolziu panuje spokój. Z Czechami nie ma większych sporów. Widać komuś to cholernie przeszkadza Odpowiedz Link
alex.stela Re: Havranek pie.niczy głupoty, bo... 28.07.04, 19:10 Teoria o próbie skłócenia Polaków i Czechów zaczyna się sprawdzać. Całe szczęście i jedni i drudzy mają jeszcze swój rozum. Odpowiedz Link
havranek5 to moje doswiadczenia i przeprowadzone rozmowy 28.07.04, 21:05 Opowiadam tylko o swoich doswiadczeniach . Mam dziewczyne w Czechach i po prostu slucham roznych roznosci (na marginesie nie chce wprowadzac konfliktu bardzo lubie Czechow i Slowakow) Moze dlatego ze ta grupa wymiera to czasami popada w nie zdrowe emocje - nie wiem sam tego. Kazdy ewangelicki pastor ma obowiazek wladac dwoma jezykami polskim i czeskim. To co slysze tu i tam to material na dobra ksiazke. Warto sie temu przyjrzec ! Odpowiedz Link
wislok1 Czyżby ? Kręcisz 28.07.04, 21:32 Mam dziewczyne w Czechach i po > prostu slucham roznych roznosci (na marginesie nie chce wprowadzac konfliktu > bardzo lubie Czechow i Slowakow) Przecież wprowadzasz konflikt, bo atakujesz Polaków i oskarżasz ich jako całą grupę o nacjonalizm. Twoje zarzuty dotyczą Polaków, nie Czechów i Słowaków, nie rób się głupszy niż jesteś Moze dlatego ze ta grupa wymiera to czasami > popada w nie zdrowe emocje - nie wiem sam tego. Polaków mieszka na Zaolziu około 50 000. Sprawa "wymierania" ma inny kontekst. Chodzi o postępującą asymilację. Czyli jest to postawa nie mająca nic wspólnego z nacjonalizmem. Owszem są osoby o poglądach nacjonalistycznych wśród Polaków i Czechów, ale są one nieliczne Kazdy ewangelicki pastor ma > obowiazek wladac dwoma jezykami polskim i czeskim Jakiego Kościoła pastor ? Bo na Zaolziu są różne Kościoły protestanckie. Gdzie jest zapisany taki obowiązek ? Nawet gdyby był, to czy nie byłoby normalne, jeśli na Zaolziu mieszka kilkadziesiąt tysięcy protestantów-Polaków ? Do tego pozostali Polacy to katolicy. Liczni są niewierzący. Czy mniejszości nie mają prawa do do nabożeństw w swoim języku ? Czy bycie Polakiem jest nie do pogodzenia z byciem lojalnym obywatelem Republiki Czeskiej ? Polacy na Zaolziu pokazują, że tak. Czy mają wyrzec się własnej tożsamości ? Odpowiedz Link
havranek5 Re: Czyżby ? Kręcisz 28.07.04, 21:45 Ja tylko stwierzam fakty - Duzo rozmawiam z ludzmi np z Trzynca ! Szczegolnie starsi maja pretensje (wlasciwie nie wiadomo do kogo) ze zostali sami, ze Polska sie przestala nimi interesowac, ze Czesi nas toleruja (to dosyc delikatne slowo) A co do atakowania to ciagle ja czuje sie oskarzany o rozne rzeczy jesli dobrze zrozumialem twoj ostani post "Wisloku" ??? No chyba po to jest forum zeby sobie podyskutowac i dowiedziec sie wiecej - to temat ktory mnie pasjonuje od czasu kiedy mam zywy kontakt ze spolecznoscia na Zaolziu. I prosze mnie nie obrazac i nie atakowac !!!! Ja tego nie robie !!!!!!!!! Staram sie jedynie czegos dowiedziec wiecej. Stalo sie to ostatnimi czasy moja "pasja" jesli w ogole to mozna tak nazwac. Duzo rzeczy mozna sie dowiedziec od starszych ludzi. Sam juz nawet nie wiem kto tam jest Czechem a kto Polakiem ? Potrafia sie przelaczac na swoj jezyk "po naszymu" jak to zwykli mowic ) Troche inny slaski taki ze Slaska Cieszynskiego. Pozdrawiam !!! Odpowiedz Link
wislok1 Taa 28.07.04, 22:49 Tak się głupio składa, że mam rodzinę w Trzyńcu i fakty mają się nijak do oskarżeń, które padły pod adresem Polakow na Zaolziu o nacjonalizm. Do tego znam też ewangelickie stosunki kościelne na tym terenie. I w tym przypadku oskarżenia o nacjonalizm są bez sensu. Napisałeś bzdury. Teraz się bronisz i już zmieniasz ton. Piszesz : "Sam juz nawet nie wiem kto tam jest Czechem a > kto Polakiem ?" To skąd wiesz, że Polacy to nacjonaliści ? Jeżeli w tak nieobiektywny sposób oceniasz całą polską grupe na Zaolziu, to nie oczekuj miłych słów Odpowiedz Link
havranek5 Re: Taa 29.07.04, 08:33 "Dziad swoje chlop swoje" Eeeech.... Pozdrawiam (Filipian 4:13) Odpowiedz Link
richardek na tym forum nie pogadasz 29.07.04, 10:09 havranek5 napisał: > "Dziad swoje chlop swoje" Zakrzycza Cie takie typki jak ten tutaj. Nawet sie nie dowiesz o co mu chodzi. Oni chca cos ukryc. Maja najwyrazniej nieczyste sumienia. Odpowiedz Link
utrat Re: na tym forum nie pogadasz 29.07.04, 15:29 wedlug mnie Wislok zareagowal troszke moze zbyt nerwowo, bo Havranek nie mial chyba zlych zamiarow i chcial po prostu skonfrontowac swoje spostrzezenia z naszymi. Moze robil to troche niezrecznie ale nie wierze, zeby byl z szajki staromasonsko-rychowej... Na tym forum da sie wypowiedziec, trzeba tylko uwazac, zeby kogos nie urazic. Czyli jak w zyciu... Nie mam moze racji??? Odpowiedz Link
alex.stela Re: na tym forum nie pogadasz 29.07.04, 16:00 Masz. Ale stwierdzenie "Polska mniejszość w Czechach to nacjonaliści!" jest gruuubą przesadą. Nie dziwię się, że Wiślok tak zareagował. A gdyby tak ktoś napisał: "Polacy to złodzieje!"? Nie zbulwersowałoby? A to bardzo podobne uogólnienie. Jeśli havranek miał dobre intencje, to mu BARDZO nie wyszło. A co na to koleżanki z forum wywodzace się z polskiej mniejszości na Zaolziu? To też nacjonalistki? Liczmy się ze słowami. To wychodzi na dobre wszystkim. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wislok1 Chyba to po czesku błąd 29.07.04, 16:07 Jeżeli ktoś nie ma złych zamiarów, to nie oskarża po polsku Polaków na Zaolziu jako całej grupy o nacjonalizm i nie rzuca hasłami w stylu "warto się temu przyjrzeć". Jak już wcześniej zaznaczyłem, są dwa wyjścia: -Havranek nie ma pojęcia o Zaolziu i pisze bzdury w celu skłócenia Polaków z Czechami na polityczne zamówienie ( kogo ? ) -kieruje się wrogością do Polaków tam mieszkających wynikającą z niezrozumiałych osobistych antypatii, skoro jego niepokój budzą już polskie nabożeństwa. Jest tez możliwe, że obie przyczyny są trafne. Tak, czy siak, ktoś nie mający złych zamiarów, tak nie postępuje Odpowiedz Link
utrat Re: Chyba to po czesku błąd 29.07.04, 22:34 wedlug mnie pisze bzdury, bo nie ma pojecia o Zaloziu ale niekoniecznie chce sklocic Polakow z Czechami. takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link
havranek5 Re: na tym forum nie pogadasz 29.07.04, 22:57 Dzieki za mile slowa . Pozdrawiam ! Odpowiedz Link
wislok1 Polakom na Zaolziu należy się twoje PRZEPRASZAM 29.07.04, 23:14 Oskarzyłes ich bezpodstawnie i teraz zgrywasz niewiniątko Odpowiedz Link
havranek5 Re: Polakom na Zaolziu należy się twoje PRZEPRASZ 30.07.04, 08:26 Czlowieku czego ty chcesz - przyczepiles sie jak .....!!!! medzisz , nudzisz, i jestes ogromnie upierdliwy - Nie bede sie tlumaczyl z tego co napisalem poniewaz - to zostalo juz powiedziane (napisane) wczesniej !!! Czy Ty czasami nie jestes czlonkiem LPR-u albo jakiejs innej o zabarwieniu fundamentalnym partii ??? A moze masz cos wspolnego z inkwizycja ktora prowadzila ludzi na stos zeby ich spalic zywcem ??? Moze powinienes poszukac gdzies w drzewie genealogicznym takich konotacji ??? Rozmowa na forum z Toba jest gorsza od niszczacego nowotworu zlosliwego !!!! Czy rodzina z Toba wytrzymuje ? Czy moze juz jestes rozwodnikiem ? a jesli nie to pewnie bedziesz .... Nie mam najmniejszej ochoty rozmawiac z Toba !!!!!!!!! Odpowiedz Link
wislok1 Chodzi o to, żebyś się tak więcej nie bawił 30.07.04, 09:02 Zapamiętaj sobie: nie obrażaj całej grupy ludzi , nie opowiadaj bzdur wyssanych z palca. Udawanie niewiniątka teraz nie pomoże. Za bardzo znam problem Polaków na Zaolziu, za dużo mam tam rodziny i znajomych, żeby zaakceptować takie postępowanie jak twoje. A na forum, co każdy może sprawdzić, jestem zdecydowanym zwolennikiem współpracy polsko-czeskiej i przeciwnikiem takich, co między Polakami i Czechami sieją niezgodę Odpowiedz Link
wislok1 Biuletyn 30.07.04, 21:36 Biuletyn zdaniem Polaków na Zaolziu jest PROWOKACJĄ. Odcięli się od niego wszyscy polscy działacze. Pisało tym polska i czeska prasa. Po polskiej stronie Olzy został oceniony identycznie, jako PROWOKACJA, w której historia została wykorzystana do prezentowania antyczeskich poglądów na sprawy współczesne. Pozostaje pytanie, kto tej PROWOKACJI dokonał. Zapewne są to ci sami, którzy teraz krzyczą o rzekomym nacjonaliźmie Polaków na Zaolziu. I zapewne są to ci, którzy chcą skłócić Polaków z Czechami według zasady, gdzie dwóch się kłóci, tam trzeci korzysta Odpowiedz Link
rugala Re: Polska mniejszosc w Czechach to nacjonalisci 29.07.04, 13:44 havranek5 napisał: > Polacy sie "miotaja" pomiedzy Polska a Czechami - Nie dopuszczaja mysli ze > ziemie nalezace do Polski to juz przeszlosc - straszny nacjonalizm !!! Ciekawe skąd te wnioski odnośnie wszystkich Polaków? Nawet Prezydent Poznania w okresie międzywojennym, nie żywił żalu do Czechów o to, że szczyt góry Ropiczki, będący wówczas jego własnością, wraz z polskim schroniskiem znalazł się na teryrorium Czechosłowacji. Ratajski dążył do zacieśnienia stosunków polsko-czeskich, i to od dawna. Należał bowiem wraz z żoną Stanisławą do współzałożycieli Towarzystwa Polsko- Czechosłowackiego w Poznaniu (1925). Za działalność na rzecz zbliżenia tych dwóch narodów nadano mu członkostwo honorowe Towarzystwa, a w roku 1929 otrzymał od rządu czeskiego komandorię Orderu Białego Lwa. W jednym z jego przemówień czytamy: "Tworzy się potężna – jak potężną jest zawiść i nienawiść – koalicja państw rzekomo pokrzywdzonych traktatem wersalskim, sojusz ten zawiera się – jeśli już nie jest zawarty – w moc złowrogą, zagrażającą pokojowi europejskiemu. Nawała ta na widnokręgu już jest widoczna, rośnie z siłą nadciągającej burzy i wyładuje się niechybnie nad narodami czeskim i polskim. Biada Czechom i Polakom, jeśli nie dojrzą grozy bezpośrednio nad nimi wiszącej; biada im, jeśli poprzez najlepsze chęci pokojowe nie dostrzegą dość wcześnie zarzewia pożaru (...)" (z przemówienia na akademii w dniu 28.X.1932). Za swoje przekonania polityczne Ratajski nie uzyskał poparcia ministra, który - mimo wybrania go 26 czerwca 1934 roku ponownie wybrany prezydentem Poznania - wprowadził do Poznania prezydenta komisarycznego, Tadeusza Ruge. Kiedy we wrzśniu 1939 r. hitlerowska machina wojenna ruszyła na Polskę, przywiezony z Warszawy w teczce prezynent uciekł, a stanowisko to w tych trudnych chwilach przejął Ratajski. Czy przy dawnych czechosłowackich umocnieniach warownych w Orlickych horach, Karkonoszach, czy Jizerskich horach ktokolwiek wspomni o fakcie opowiadania się Ratajskiego za wspólną koalicją polsko-czechosłowacką przeciwko Niemcom, że m.in. za swoją orientację polityczną został przez sanację zdjęty z urzędu prezydenta Poznania, mimo wybrania go przez społeczeństwo miasta? O Ratajskim: ksp.republika.pl/ratajski.htm Jest wiele innych pytań. Zapraszam na stronę: ksp.republika.pl/cesi.htm ksp.republika.pl/czeskie.htm Pozdrawiam Lech klub_sudecki@wp.pl Odpowiedz Link
havranek5 Re: Polska mniejszosc w Czechach to nacjonalisci 29.07.04, 22:55 Dobrze ! Juz mam dosyc tego tematu ! Chcialem pogadac a zostalem obrzucony roznymi brudami - jako ten ktory podburza i wznieca konflikt oskarza Polakow itd... - Czlowiek sie chce podzielic swoimi przemysleniami a tu .... ach jo ... Szkoda pisac. Poszukuje podrecznikow do nauki czeskiego dla Polakow gdyby ktos mial cokolwiek to prosze o kontakt . Pozdrawiam Odpowiedz Link
richardek zapraszam na forum Czeska Republika 30.07.04, 10:53 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21130 Zalozylem je specjalnie aby mozna bylo podyskutowac bez napastliwych osobnikow. Odpowiedz Link
utrat Re: zapraszam na forum Czeska Republika 30.07.04, 14:54 jak widac odzew jest ogromny! szkoda tylko, ze zabanowales na wstepie wszystkich, ktorzy cokolwiek o tematyce czeskiej wiedza... teraz mozesz spokojnie szerzyc swoje faszystowskie poglady na swoim forum. Ciekawe tylko, kto Cie bedzie sluchal... Ogolnie rzecz biorac - powodzenia! Odpowiedz Link
havranek5 Re: zapraszam na forum Czeska Republika 30.07.04, 20:10 O kim wlasciwie myslisz ??? Kto mialby swoje faszystowskie poglady szerzyc? ??? Wislok ??? Nie mam ochoty z nim rozmawiac - to jakis nawiedzony inkwizytor !!! Odpowiedz Link
wislok1 Panie prowokatorze havranek 30.07.04, 21:38 Nie wiem, czy robisz to z przekonania, czy za pieniądze, ale nieładnie się bawisz Odpowiedz Link
havranek5 Re: Panie inwizytorze Wislok !!!! 30.07.04, 22:25 Nie mam przyjemnosci sie z panem bawic - wyrazilem sie dostatecznie jasno juz wczesniej - co do panskiej osoby ! Odpowiedz Link
havranek5 Re: Panie inwizytorze Wislok !!!! 30.07.04, 22:44 Czy znalazles juz konotacje w drzewie genealogicznym dotyczace inkwizycji ??? Jestes zalosnym dewiantem ktory "czepia sie " slowek i ciasnych percepcyjnych komunikatow ktore nie mieszcza sie w twojej glowie. Czy myslales moze aby zaprzyjaznic sie z ekipa ZARKAWIEGO w Iraku - bylibyscie dobrymi kompanami. Co do przeprosin to raczej PRZEPROS swoich rodzicow ktorych nie sluchales kiedy uczyli Cie zasad dobrego wychowania i wielu innych rzeczy. Proponuje kupic kilka dobrych ksiazek z dziedziny psychologii - moze uda Ci sie wrocic do normalnosci z chorego maniakalnego wizerunku ktory wydobywa sie przez twoje posty jak smiercionosny jad !!!! Odpowiedz Link
utrat Re: Panie inwizytorze Wislok !!!! 30.07.04, 23:01 havranek5 napisał: > Czy znalazles juz konotacje w drzewie genealogicznym dotyczace inkwizycji ??? > Jestes zalosnym dewiantem ktory "czepia sie " slowek i ciasnych percepcyjnych > komunikatow ktore nie mieszcza sie w twojej glowie. Czy myslales moze aby > zaprzyjaznic sie z ekipa ZARKAWIEGO w Iraku - bylibyscie dobrymi kompanami. Co > do przeprosin to raczej PRZEPROS swoich rodzicow ktorych nie sluchales kiedy > uczyli Cie zasad dobrego wychowania i wielu innych rzeczy. Proponuje kupic > kilka dobrych ksiazek z dziedziny psychologii - moze uda Ci sie wrocic do > normalnosci z chorego maniakalnego wizerunku ktory wydobywa sie przez twoje > posty jak smiercionosny jad !!!! ale ty jestes glupi, czlowieku! troglodyte bym obrazil nazywajac cie jego imieniem! Odpowiedz Link
skoczowiok To szowinista 31.07.04, 11:53 Bojowki faszystowskie, te wisloki, utraty, inni atakujacy havranka pokazuja swoj prymitywizm, brak kultury, szowinizm Odpowiedz Link
utrat Re: To szowinista 31.07.04, 15:11 skoczowiok napisał: > Bojowki faszystowskie, te wisloki, utraty, inni atakujacy havranka > pokazuja swoj prymitywizm, brak kultury, szowinizm wez sobie na wstrzymanie, dobrze? Odpowiedz Link
havranek5 Utrat myslalem ze jestes inny !!!! 31.07.04, 12:57 utrat napisał: > havranek5 napisał: > > > Czy znalazles juz konotacje w drzewie genealogicznym dotyczace inkwizycji > ??? > > Jestes zalosnym dewiantem ktory "czepia sie " slowek i ciasnych percepcyj > nych > > komunikatow ktore nie mieszcza sie w twojej glowie. Czy myslales moze aby > > > zaprzyjaznic sie z ekipa ZARKAWIEGO w Iraku - bylibyscie dobrymi kompanam > i. > Co > > do przeprosin to raczej PRZEPROS swoich rodzicow ktorych nie sluchales ki > edy > > uczyli Cie zasad dobrego wychowania i wielu innych rzeczy. Proponuje kupi > c > > kilka dobrych ksiazek z dziedziny psychologii - moze uda Ci sie wrocic do > > > normalnosci z chorego maniakalnego wizerunku ktory wydobywa sie przez two > je > > posty jak smiercionosny jad !!!! > > > ale ty jestes glupi, czlowieku! troglodyte bym obrazil nazywajac cie jego > imieniem! Przykro mi Utrat ze Ty tak latwo wydajesz opinie i ze tak latwo oceniasz ludzi . Przykro mi z powodu tego co powiedziales na moj temat. Ale niech tam ...... Mam nadzieje ze kiedys zrozumiesz ... Moze jak zobaczysz to wszystko po sciagnieciu ograniczajacych klapek .... Ech..... Odpowiedz Link
utrat Re: Utrat myslalem ze jestes inny !!!! 31.07.04, 15:11 ograniczajace klapki??? mnie po prostu zdenerwowalo to, w jaki sposob wyjechales Wislokowi!!!! nie mozemy sie tutaj porozumiewac kulturalnie??? przynajmniej tutaj... nienawisc to sposob zycia Polakow, niestety... Odpowiedz Link
havranek5 Re: Utrat myslalem ze jestes inny !!!! 01.08.04, 15:28 nie mozemy sie tutaj porozumiewac kulturalnie??? > przynajmniej tutaj... nienawisc to sposob zycia Polakow, niestety... To raczej ja powinienem pisac w ten sposob ! To ja zostalem obrzucony wyzwiskami typu: mason, faszysta, nacjonalista i wiele innych !!! Ale dobrze Niech tam ..... Dalej jestem "glodny" informacji ale dobrych obiektywnych informacji o Slasku Cieszynskim o Zaolziu - Chce poglebiac moja wiedze na ten temat - to wszystko - Nie jestem jakims buntownikiem - bardziej zainteresowana osoba. Czy to cos zlego ??? Prosze o jakies rzetelne info na temat Zaolzia Slaska Ciesz. itd... Linki, teksty, opinie . Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
stela55 SPŁYWAJ PROWOKATORZE 01.08.04, 16:15 Ale to już, w podskokach, najlepiej na drzewo Odpowiedz Link
stela55 GORĄCA PROŚBA 01.08.04, 16:32 Proszę nie dyskutować z prowokatorami Czort wie, kto ich nasłał Chodzi im wyłącznie o szerzenie waśni narodowych Odpowiedz Link
havranek5 Zalosne :) Sella Zalosne !!!! 01.08.04, 21:23 Zaluje ze przez przypadek wskoczylem na to forum. Nie warto sobie wami interesowac. Chcialem sie czegos dowiedziec a zostalem obrzucony, .... zreszta szkoda pisac ..... Stela55 zadowolona ) Zalosne to i obrzydliwe. )) Ach jo ..... Zegnam was wracam do mojego prywatnego studium problematyki Zaolzia ale na pewno nie z Wami. Mam nadzieje ze znajde normalnych ludzi od ktorych zdobede normalne obiektywne materialy do pracy. Ale dziekuje za doswiadczenia ktore mnie spotkaly - przynajmniej wiem z kim rozmawiam. Zapytaj Stela kto tutaj jest na prawde prowokatorem. Przeczytaj swoj ostatni post .... o ile w ogole wiesz co piszesz .... Zegnam i zycze madrosci i mniej nienawisci - to co mowie dla Ciebie Stela - to pewnie za trudne - ale kto wie moze to dotrze do Ciebie . Pozdrawiam Odpowiedz Link