Dodaj do ulubionych

Wiosenne pogaduchy

02.04.06, 15:47
Ponieważ rozrosły nam się nocne pogaduchy, a najczęściej rozmawiamy w ciągu
dnia, zaczynam nowy wątek, który zakończy swoją żywotność wiadomego dnia.
Info do Tetyska: poczytaj sobie ABC studiów w Mezze, może Cię zmobilizuje do
wyjazdu????
www.likus.art.pl/tekst/index.php?id=abc02
Obserwuj wątek
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 02.04.06, 18:06
      Ciekawe, dzięki!
      Tylko ja wyjadę co najwyżej turystycznie do Syrii, na study dopiero w przyszłym
      roku!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 02.04.06, 19:14
        ...ale poczytać można...
        A u mnie za oknem znikają resztki śniegu i od jutra prawdziwa wiosna. Nawet
        dzisiaj w Karawanseraju umyłam część okien.
        • bogbastet Re: Wiosenne pogaduchy 03.04.06, 06:47
          Moje okna czekają, ale za to w sobotę przesadziłam kwiatki:)
          • ella19 Re: Wiosenne pogaduchy 03.04.06, 11:11
            A u nas na Slasku dzis znowu brzydko...:( A wczoraj juz tak slicznie bylo...
            • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 03.04.06, 11:45
              ...ale (ktoś śpiewa w radio)...tutaj jest mój dom, tutaj jest mój świat, tutaj
              jest moje życie, wszystko, co mam...więc musimy zaakceptować ten nasz świat bez
              słoneczka, z deszczem, resztkami śniegu za oknem i marzyć, ze nadejdzie
              wiosna...nasza piękna polska wiosenka jest tuż, tuż!!!
            • rrgb Re: Wiosenne pogaduchy 03.04.06, 11:53
              Drogi Tetysie!

Czytam i czytam różne wątki na tym forum i nadziwić sie nie mogę, że masz taki
              pęd do nauki. Co tam nadziwić, ja Ci po prostu zazdroszczę jak cholera. A tego,
              że uczysz sie arabskiego i coś Ci z tego zostaje w głowie, to w ogóle szlag
              trafia mnie na miejscu.
              A teraz poważnie: naprawdę podziwiam ludzi, którym się chce cos więcej. Ja to
              gdzies wszystko zatraciłam po drodze: dzieci, dom, praca. I tak ciagle.
              Miło mi się czyta Twoje listy. Sa optymistyczne. I ta Twoja życzliwość dla
              bliźnich.
              Pozdrawiam.
              Renata
              • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 03.04.06, 14:39
                Droga Renato!

Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa! Naprawdę nie ma czego zazdrościć. Po prostu
                utkwiłem w arabskiej kulturze "po uszy" - staram się spełniać swoje pasje,
                małymi kroczkami dochodzić do wymarzonych celów. Oczywiście poza tym mam
                jeszcze inne, mniej kolorowe życie, szkołę, dom, problemy. Ale optymizm, którym
                napełnia mnie świat arabski, a także dobra energia Gaji, którą częstuje mnie na
                każdym kroku pozwalają mi zapomnieć o wszystkim co szare i wyblakłe. Dobro
                rodzi dobro:)

Życzę samych pogodnych dni!
                • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 03.04.06, 14:55
                  DO Tetyska: właśnie był u mnie Twój nauczyciel arabskiego, chwalił Twoje
                  zaangażowanie i powiedział to samo, co Ty o dobrej energii, że musiał
                  przyjechać do Karawanseraju, by pobrać trochę energii z tego miejsca.
                  Przekazuję więc wszystkim ciepełko płynące z naszego magicznego miejsca! Oby
                  Wam pomogło!!!! To było przesłaniem Karawanseraju, pomagać wszystkim,
                  niezależnie od religii, koloru skóry, poglądów, języka, którym się posługujemy!
        • beduinka Re: Wiosenne pogaduchy 07.03.07, 15:35
          gajasirocco napisała:

> ...ale poczytać można...
          > A u mnie za oknem znikają resztki śniegu i od jutra prawdziwa wiosna. Nawet
          > dzisiaj w Karawanseraju umyłam część okien.

ojejku... to w zeszłym roku mieliście śnieg aż do kwietnia... straszne!!!
    • tetys Do Beduinki! 03.04.06, 16:13
      Dzięki Ci Mirko za cenne info o Intifadach(viva.palestyna.pl/intifada/).
      Własnie się przygotowuję na jutrzejsze zaliczenie z konfliktów na świecie,
      licze tylko, że dostanę temat typu "opisz konflikt palestyńsko - izraelski"...
      Robię notatki i pozdrawiam ciepło!
      • tetys Re: Do Beduinki! 03.04.06, 16:22
        PS. Prawdopodobieństwo, że dostanę ten temat jest niewielkie, bo poza tym muszę
        się przygotować jeszcze z tematów:

a) konflikty narodowościowe
        Konflikt grecko-turecki(Cypr)
        Konflikt indyjsko-pakistański (Kaszmir)
        Problem Kurdyjski
        Problem Basków

b)konflikty ekologiczne
        Eksplozja w Czarnobylu
        Naruszenie równowagi ekologicznej
        Nadmierne składowanie śmieci, odpadów komunalnych, przemysłowych oraz
        radioaktywnych
        Konflikt między ekologami
        Walki pomiędzy Egiptem a Sudanem, Turcją i Syrią, Irakiem a Kuwejtem

c) problemy globalne
        Terroryzm
        Ocieplenie klimatu
        Bezrobocie
        Walka z żywiołami, procesy pustynnienia:)

Tak więc duża rozbieżność tematów - Ale jestem dobrej myśli:)
        • gajasirocco Re: Do Tetyska! 03.04.06, 16:31
          Prawdopodobieństwu można pomóc! Wszyscy forumowicze trzymają kciuki za konflikt
          palestyński!!!
          • tetys Re: Do Tetyska! 03.04.06, 16:35
            No, ja mam nadzieję:))))
            • tetys Notatki 03.04.06, 17:07
              Może się komuś przyda.

W roku 1967 zdobycie przez wojska izraelskie Wzgórz Golan w Syrii i Zachodniego
              Brzegu Jordanu w Palestynie pozwoliło Izraelowi kontrolować cenne rezerwy wody
              w tym rejonie. Rozwój osadnictwa żydowskiego zwiększył zapotrzebowanie na wodę,
              co zmusiło władze izraelskie do wydania Palestyńczykom zakazu prowadzenia
              wierceń wody pitnej. W wyniku tych decyzji izraelscy osadnicy posiadają 4 razy
              więcej wody niż tamtejsi Arabowie, co rzutuje na stosunki między tymi grupami
              etnicznymi. Podobnie wygląda sytuacja nad Nilem, gdzie gospodarka Egiptu,
              Etiopii i Sudanu, jest uzależniona od wód Nilu, który pokrywa 97%
              zapotrzebowania na wodę Egipcjan i nawadnia 2,5 mln ha ziemi ornej. Etiopia
              planuje budowę zbiorników wzdłuż Nilu Błękitnego w celu nawodnienia 3,7 mln ha
              ziemi i poszerzenia obszaru ziem przeznaczonych pod uprawy. Budowa tych
              zbiorników zmniejszy jednak dostawy wody do Egiptu o 16%, co wywołuje protesty
              ze strony rządu tego kraju i napięcia polityczne.

Z kolei w Turcji, Iraku i Syrii trwa konflikt o możliwość korzystania z wód
              Eufratu i Tygrysu. Turcja pragnie rozszerzyć areał ziemi uprawnej i w tym celu
              zbudowała wielką tamę, im. Ataturka na Eufracie. Irak i Syria obawiają się
              zmniejszenia ilości wody potrzebnej im do nawadniania swoich pól uprawnych.

Przykładem walki o dostęp do bogatych złóż ropy naftowej, występujących w
              Kuwejcie była wojna Iraku z Kuwejtem(1990-1991)

Na podstawie "Moje miejsce w Europie" T.Krynicka-Tarnacka, G. Wnuk, Z.
              Wojtkowicz. Stowarzyszenie Oświatowców Polskich, 2001.

Dysponuję danymi tylko z 2001, więc z góry przepraszam za wszelkie
              przedawnienia.
              • tetys Do Bogbastet 04.04.06, 18:09
                Iza - اِزاَ
                Izabella - اِزاَبلَّا

Uzylem samoglosek dlugich, jak np. w imieniu Łukasz - ووكاش
                • bogbastet Re: Do Bogbastet 04.04.06, 18:31
                  już jestem:)
                  • gajasirocco Re: Do Bogbastet 04.04.06, 19:07
                    A u mnie nauczyciel arabskiego, a ja nie mam czasu na naukę!
                    • bogbastet Do Gaji 04.04.06, 19:17
                      A ze mną się Tetysek trochę pomęczył. Ale coś już wiem, bo wcześniej nie
                      wiedziałam nic. Choć obawiam się, że moje pytania go wykończyły:(
                      Dziękuję mu publicznie, na forum!
                • beduinka Re: Do Bogbastet 05.04.06, 13:29
                  tetys napisał:

> Iza - اِيزا
                  > Izabella - اِيزابالا

ja to bym tak poprawila
                  • tetys Re: Do Bogbastet 05.04.06, 13:44
                    No fakt, dodałem dłuższe tylko na końcu.
                    Izabella ciekawie wygląda:)
        • beduinka Re: Do Beduinki! 05.04.06, 13:26
          tetys napisał:

> PS. Prawdopodobieństwo, że dostanę ten temat jest niewielkie, bo poza tym
          muszę
          >
          > się przygotować jeszcze z tematów:
          >
          > a) konflikty narodowościowe
          > Problem Kurdyjski

ten temat tez jest mi ostatnio bliski
          >
      • beduinka Re: Do Beduinki! 05.04.06, 13:21
        tetys napisał:

> Dzięki Ci Mirko za cenne info o Intifadach(viva.palestyna.pl/intifada/).

a prosze bardzo... ciesze, ze sie przydalo

> Własnie się przygotowuję na jutrzejsze zaliczenie z konfliktów na świecie,
        > licze tylko, że dostanę temat typu "opisz konflikt palestyńsko - izraelski"...
        > Robię notatki i pozdrawiam ciepło!

i jak bylo? na pewno szosteczke dostales!!!
        • tetys Re: Do Beduinki! 05.04.06, 13:42
          Otóż zaskoczę Cię, nie było:)
          Zwolnili nas do domu z niewiadomych powodów.
          Zaliczam we wtorek!
    • beduinka Re: Wiosenne pogaduchy 05.04.06, 13:16
      jako, ze nie noc, lecz dzionek, a poza tym sloneczna pogoda i cieplutko - ok.
      15 C
      wiec pozdrawiam was w tym watku
      • bogbastet Re: Wiosenne pogaduchy 05.04.06, 16:58
        U nas (na południu Polski) powróciła zima, dzisiaj pada śnieg od samego rana.
        Właśnie obróciłam się do okna, żeby sprawdzić, czy nie ma zmian. Są ... teraz
        już to, co widzę mogę spokojnie nazwać śnieżycą.
        Dziękuję Ci, Beduinko, za napisanie mojego imienia po arabsku:)
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 06.04.06, 08:56
      Dzień dobry!
      Życzę wszystkim miłego dnia!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 06.04.06, 09:09
        Dziękujemy! Odłożyłam dla Ciebie płytę o Hatszepsut. Jeżeli ktoś
        zainteresowany, to mam jeszcze kilka egzemplarzy!(cena 3pln)
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 06.04.06, 10:39
      Gaju, będziesz jutro na Kredytowej?
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 06.04.06, 11:04
        Niestety, nie uda mi się przyjechać. Mam coś pilnego do załatwienia. Jeżeli
        dzisiaj wpadnie Jakub, to dam mu płytki dla Ciebie.
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 06.04.06, 20:58
      Opuszczam Was, idę na spacerek- pooddychać świeżym, wiosennym, warszawskim
      powietrzem. Do usłyszenia nocą!!!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 06.04.06, 22:08
        Całą godzinę wytrzymałam bez pracy. I znów na stanowisku w Karawanseraju!
    • tetys Sprawozdanie 2 07.04.06, 17:27
      I już po kolejnej lekcji:)
      Dzisiaj było wałkowanie pisania i czytania, a, że niektórzy nie znają liter, to
      pracą domową jest napisanie 20 razy całego alfabetu, z wyszczególnieniem jak
      wygląda litera w środku, naczelna, a jak konieczna. Na oddzielnych kartkach -
      będzie sprawdzał:). On chciałby wziąć się za naukę języka, ja zresztą też. Bo
      ile można uczyć się czytać? Poza tym w grupie jakichś większych zmian nie było.
      Gaju, czy Ty dawałaś Jakubowi płytkę o Egipcie? Ja zapomniałem, ale on też nic
      nie mówił:)

Pozdrawiam!
      • tetys Re: Sprawozdanie 2 07.04.06, 17:29
        tetys napisał:

> pracą domową jest napisanie 20 razy całego alfabetu, z wyszczególnieniem jak
        > wygląda litera w środku, naczelna, a jak konieczna

Oczywiście chodziło mi o litery początkowe i końcowe, ale lekcje po rosyjsku
        sprawiają, że zapominam polskie nazwy!
        • gajasirocco Re: Sprawozdanie 2 07.04.06, 17:56
          Tetysku, nie dałam mu, bo nie zaglądał wczoraj. Jak tylko wpadnie, to mu dam i
          przekaże Ci w piatek wszystkie 3! Zazdroszczę Ci tych lekcji, lecz ja narazie
          nie wyrabiam z czasem, a teraz przed wyjazdem do Kapadocji powinnam się zabrać
          za turecki.
          • tetys Re: Sprawozdanie 2 07.04.06, 17:58
            Ja wpadnę osobiście do Ciebie lub kogoś podeślę! - W najbliższych dniach. Kiedy
            wyjeżdzasz?
            • gajasirocco Re: Sprawozdanie 2 07.04.06, 18:19
              Jestem do piątku-ruszam o 8.00 na podbój Kapadocji!
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 09.04.06, 09:02
      Witam wszystkich cieplutko, bo za oknem słoneczie...od rana mam zamówienia na
      wyjazdy majowe, więc praca wre...
      A jak Wam się podoba moje imię dla warszawskiego wielbłądzika: TyPiS! (napewno
      poprawne politycznie)
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 09.04.06, 09:26
      A ja dziś właśnie zauważyłem, że do wyjazdu do Egiptu zostało mi mniej niż 2
      miesiące! Gaju, czy Ty również jedziesz 8.06?
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 09.04.06, 10:22
        Zarezerwowałam miejsce w samolocie, lecz muszę poczekać do ostatniej chwili,
        bo nigdy nie wiem, co się będzie działo z zamówieniami na lato.(to sezon i
        najwięcej pracy)
        Inshaalah! Bardzo bym chciała...mam teraz uczucie, że zdradzam mój ukochany
        Egipt jadąc do Kapadocji.
    • tetys Sprawozdanie 3 10.04.06, 13:09
      Witajcie!
      Kolejna lekcja, dzisiaj już uczyliśmy się „języka”. Tak, łatwo powiedzieć,
      trudniej zrobić, gdy nauczyciel nie mówi po polsku, a nikt z grupy po rosyjsku.
      Później przyprowadzono dziewczynę, która robiła za tłumaczkę. Zaraz wrzucę na
      forum listę słówek, które mi udało się spisać. Niektóre mam bez tłumaczeń, więc
      jakby ktoś mógł napisać odpowiedniki w polskim języku, będę wdzięczny. Poza tym
      podpisywaliśmy się pod podaniem, o przedłużenie pobytu Jakuba w Polsce.
      Napisane było bardzo dobrze moim zdaniem. Grupa coraz większa, kilka nowych
      twarzy, za to coś mi się zdaje, że niektórzy zrezygnują i zostanie nam małe
      grono. Agnieszka przekazała mi płyty i gazetę – dziękuję! Gaju, pieniądze oddam
      Ci przy okazji, bo nie dałem rady dzisiaj przyjechać.

Poza tym dziś zrobiłem sobie mały spacerek, 5 km od dworca na lekcje, 5 km z
      lekcji na dworzec. Motywacja;)
      • gajasirocco Re: Sprawozdanie 3 10.04.06, 13:22
        Cieszę się, że dotarłeś na lekcje, że uczysz się coraz więcej i więcej... no i
        że masz płytki o Egipcie. Pieniążkami się nie przejmuj, to tylko 6
        złociaszków... więc przy okazji!
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 10.04.06, 16:22
      Czy ktoś wie ile trwa sezon archeologiczny w Egipcie?
      Chodzi mi szczególnie o polską misję w Sakkarze.
      Pozdrawiam!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 10.04.06, 16:55
        Chyba jesteś w trakcie oglądania filmów...i jak się podobają? Piękne widoki,
        prawda???
        • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 10.04.06, 18:01
          Przepiękne!
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 11.04.06, 08:30
      Witam deszczowo!
      Dzisiaj mam wyprawę do US z PITami (och-jak nie lubię tych wyjazdów).
      A w Kotlinie Kłodzkiej sypnął śnieg i drogi są nieprzejezdne...Gdzie ta nasza
      wiosenka?
      • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 12.04.06, 19:39
        A ja dziś obejrzałem francuski film pt. "Exils" - "Wygnańcy".
        Mówią, że ten film do każdego inaczej przemawia. Dla jednych jest reportażem z
        podróży, dla innych przesiąkniętym erotyzmem filmem ze słabą fabułą. Dla mnie
        był przede wszystkim głęboki. Przesłaniem, o poszukiwaniu własnego miejsca na
        ziemi, tam, gdzie nie czujesz się "obcy". Polecam!

Miłego wieczoru!
        • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 12.04.06, 21:20
          W wolnej chwili wybierz się też na "Tajemnice Oceanu"-marzy mi się ten film,
          ale brak mi czasu, więc zastąp mnie!!!!! A ja w Twoim imieniu ponurkuję gdzieś
          w głębinach....już wkrótce!
          • ella19 Re: Wiosenne pogaduchy 12.04.06, 22:24
            Tetysku,czy ten film o ktorym piszesz jest do wypozyczenia w wideotekach?Bo
            zainteresowal mnie Twoj opis...To chyba film dla mnie:)
            • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 13.04.06, 08:44
              Powinien być:) W dodatku czasem w mniejszych kinach robią projekcje tego filmu,
              zawsze można się załapać!
              • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 18.04.06, 09:20
                Wıosennie pozdrawiam z Turcji! Caluski dla wszystkich!
                • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 18.04.06, 09:35
                  I my też pozdrowienia ślemy, tyle że do Turcji!
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 19.04.06, 19:59
      Co u Was?:)
      • ella19 Re: Wiosenne pogaduchy 19.04.06, 22:57
        U mnie jedno-nauka,nauka,nauka!!!:( Nawet nie mam kiedy sie poudzielac na
        forum:P Ehh...byle do czerwca;)
        • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 20.04.06, 16:52
          U mnie podobnie...
          Byle do czerwca!
    • tetys Sprawozdanie c.d 21.04.06, 17:05
      Już po kolejnej lekcji arabskiego, dzisiaj do domu zadane 41 słów na pamięć.
      Jakub zaskoczył wszystkich polszczyzną, wtrącał pojedyncze słówka polskie, a
      poza tym wszystkie słowa które zadał miały podane polskie tłumaczenia:) Nie
      jest źle, poza tym, że stawiał trójki;)

Pytali się o Ciebie Gaju, kiedy będziesz, na początku zapytał mnie chyba o
      Aishę,(tak mi się wydaje) więc nie wiedziałem o kogo chodzi, dopiero potem
      pokazał ulotkę z Karawanseraju.

Trochę spóźniłem się do szkoły na zajęcia, przez swoje gapiostwo, bo
      skończyliśmy zajęcia o 11.19 a autobus mam 11.30...a następny dopiero o 12.
      Ale tak miło nam się rozmawiało, Jakub demonstrował odmianę czasowników przez
      wszystkie osoby na jednym wydechu;)

I mam dylemat, co zrobić....bo jeżeli mogę chodzić tylko w piątki, to mam 50
      słów z poniedziałku w plecy. Może uda mi się umówić z kimś, że będę kserował
      notatki, bo na razie czarno to widzę.

Miłego dnia!

PS. Może to tylko dzisiaj, ale grupa się strasznie zmniejszyła, było tylko
      jakieś 10 osób.
      • gajasirocco Re: Sprawozdanie c.d 21.04.06, 17:18
        Cieszę się, że pilnie uczęszczasz na zajęcia. Nie rezygnuj, korzystaj z
        darmowych przynajmniej w piątki. Jesteś pilny, to jakoś nadrobisz zaległości.
        Ja też nadrabiam zaległości w Karawanseraju- uzbierało się, a tydzień miałam
        naprawdę męczący!
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy o Karawanserajach 23.04.06, 09:16
      W niedzielny poranek witam wszystkich cieplutko już z naszego Karawanseraju, bo
      ostatnio podróżowałam po Turcji śladami dawnych Karawanserajów, a jest ich tam
      na każdym kroku co niemiara i jedne ładniejsze od drugich! Nie funkcjonują juz
      jako zajazdy dla karawan, lecz zostały przekształcone w restauracje, hotele,
      wytwórnie dywanów, sklepy oraz inne miejsca użyteczności publicznej. Są
      cudowne, jak sama idea ich tworzenia, jako miejsce, w którym mógł się zatrzymać
      każdy, bez względu na kolor skóry, wyznanie czy język, jakim mówił na 3 dni i 3
      noce, bo trzeciego dnia karawany ruszały dalej (salam, ta'am, kalam)...

"Gdy Twój dom nawiedzi gość, nakarm go, napój i ofiaruj mu wszystko, o co Cię
      prosi, a trzeciego dnia spytaj go, dokąd zmierza."
      • tetys Re: Wiosenne pogaduchy o Karawanserajach 23.04.06, 12:00
        Ale Twój Karawanseraj jest wyjątkowy, bo chyba jedyny w Polsce!
        I spełnia wszystkie kryteria:)
        • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy o Karawanserajach 23.04.06, 12:25
          ...ale mój powstał z fascynacji tymi na Bliskim Wschodzie...jest tylko taką
          namiastką cudownej idei Karawanserajów
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 28.04.06, 19:07
      A co dzisiaj porabiają forumowicze?
      Ja jestem padnięty...Nie mam nawet siły pisać zbyt wiele na klawiaturze;)
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 28.04.06, 20:08
        A jak było na arabskim? Czego się nauczyłeś?
        • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 29.04.06, 10:04
          Oj, mieliśmy krótką lekcję, bo Jakub musiał gdzieś jechać, także o 11 to ja
          siedziałem już w autobusie do domu. W każdym razie wałkujemy odmianę
          czasowników w czasie przeszłym i teraźniejszym, a ja tego nie umiem...Muszę się
          sam podszkolić:) Odbiłem dla Ciebie zakres słówek i czasowniki, które
          odmieniamy, bo jak znajdziesz czas na naukę - żebyś nie miała wielkich
          zaległości. Odmiana czasowników jest chyba prosta, dobija mnie tylko, że
          każdego słowa trzeba się uczyć setki odmian;) Mało osób było na lekcji, tak jak
          mówiłem, część grupy się wykruszyła. Teraz jest miło, wszyscy sobie pomagają,
          bo tak jest, jak nikt nic nie umie a nauczyciel wymaga:)

Aha, i Jakub znowu chciał wzywać policję, bo się nie nauczyliśmy:)

Miłego dnia!
          • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 29.04.06, 10:50
            Śmieszny ten Wasz JAkub!
            Ale przynajmniej będziesz znał podstawy arabskiego, jadąc do Egiptu, a tam już
            otrzymasz solidną dawkę dialektu!
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 30.04.06, 17:47
      Ja w pracy, a za oknami deszczyk pada....cóż to za majówka! Chyba najlepiej tym
      w Egipcie lub Tunezji, a nawet w syryjskich klasztorach! Wszystkich pozdrawiam!!
      • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 30.04.06, 19:08
        Ktoś oglądał film romantyczny na TVP 1 przed paroma minutami? Ciekawe, czy
        wspomniane tam "Drzewo Życia" naprawdę rośnie w piaskah Bahrajnu;))
        • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 30.04.06, 19:14
          Ja ogladam tylko monitor z zamówieniami na wyjazdy, no i deszczyk za oknami!
          • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 30.04.06, 19:16
            U mnie też pada:(
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 01.05.06, 20:37
      Jak minął naszym forumowiczom pierwszy majowy słoneczny dzionek?
      Mój pracowicie, oczywiście w Karawanseraju!
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 02.05.06, 11:07
      A dzisiaj w pracy? W domu? Odpoczynek?
      Gaju: gdyby był u Ciebie Jakub, powiedz, że nie przyjadę w piątek na zajęcia -
      nie dam rady ze szkołą:(

Miłego dnia!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 02.05.06, 11:16
        Jeżeli się pojawi, to przekażę.
        Pamiętaj, ze najważniejsza szkoła, później arabski!
        A ja pilnie pracuję....
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 02.05.06, 14:20
      A ja mam od jakiegoś czasu bardzo wielką ochotę zobaczyć meczety, mizary,
      tatarską społeczność w Bohonikach i Kruszynianach. Mało kto wie, że 200 km od
      Warszawy czas zatrzymał się dla wyznawców Allaha. Szkółki koraniczne, jedyna w
      swoim rodzaju historia Tatarów, to wszystko prosi się o opisanie w jakimś
      pięknym reportażu:) I dzisiejszy film na TVP3 spotęgował moje zamiary....Kto ma
      auto i mnie zabierze?

PS. Zajmuję bardzo mało miejsca, zmieszczę się nawet w najmniejszym bagażniku.
      Pozdrawiam:)
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 03.05.06, 10:46
      Dziś od rana słucham Nancy Ajram, słońce świeci:) Wiosna:)
      Wczoraj przeprosiłem się ze swoją książką do arabskiego, bo jak na razie nie
      mogę chodzić na zajęcia do Jakuba, sam się uczę. Nauczyłem się wreszcie
      odmieniać czasowniki w czasie przeszłym, dzisiaj nauczę się w teraźniejszym.
      Przydałaby mi się jakaś książka do gramatyki, najlepiej ta prof. Danceckiego,
      ale na razie bankrutuję przed wyjazdem do Egiptu, więc mnie nie stać.

Zastanawiam się, czy nie kupić sobie teraz aparatu cyfrowego(takiego
      najtańszego, używanego), ale wtedy mogę zapomnieć o letnim wypadzie do
      Syrii...Mało czasu, mało pieniędzy, dużo marzeń.

Miłego dnia!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 03.05.06, 11:56
        Byłam na rowerku, więc melduję się z opóźnieniem!
    • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 05.05.06, 08:45
      A jakie plany na dziś mają forumowicze?
      Miłego dnia!
      • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 05.05.06, 10:04
        Praca, praca, praca! A od wczesnego ranka była praca i rowerek!
        Usprawiedliwiłam Cię u Jakuba, przekazałam, że masz dzisiaj szkołę i nie będzie
        Cię na arabskim.
        • ella19 Re: Wiosenne pogaduchy 05.05.06, 16:22
          A ja juz po maturce:P Co prawda juz trzeciej w zyciu (podwyzszalam wynik) ale
          czego sie nie robi dla arabistyki:)
          • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 05.05.06, 16:42
            Brawo! Wierzę, ze tym razem Ci się uda. Przecież wszyscy trzymamy za Ciebie
            kciuki!
            • tetys Re: Wiosenne pogaduchy 05.05.06, 17:23
              Ella! Na pewno się uda:)
    • tetys Do Gaji: 05.05.06, 22:10
      Gaju, od której jutro będziesz w Karawanseraju? Może wpadnę na pogaduchy:)
      • gajasirocco Re: Do Tetyska: 05.05.06, 22:14
        Od wczesnego ranka (o 6,00 przyjmuję prasę)-zapraszam-czeka też na Ciebie 4
        płytka o Egipcie...
        • tetys Re: Do Tetyska: 05.05.06, 22:31
          Może uda mi się przyjechać. Tymczasem życzę dobrej nocy i udaję się wreszcie
          spać:)
          • tetys Re: Do Tetyska: 06.05.06, 10:43
            Jednak mi się nie uda(dentysta)....trudno, wpadnę po płytkę w tygodniu. Gaju, a
            czy znalazłaś swoją kasetę do arabskiego? Bo ja wciąż jej poszukuję:(
            Przepraszam, że Ci tak głowę zawracam!
            Miłego dnia!
            • gajasirocco Re: Do Tetyska: 07.05.06, 17:17
              Znalazłam kasetę, nawet próbowałam włączyć, ale się zacięła...może za długo
              leżała gdzieś w bałaganie? Jeżeli uda się wyciągnąć, to Ci pożyczę.
    • gajasirocco Re: Wiosenne pogaduchy 07.05.06, 16:52
      Pochwalę sie: Zdobyłam i posiałam portulakę, najsmaczniejszą roślinkę (po
      turecku semisotu). Teraz muszę czekać, kiedy mi coś wyrośnie!
      Wszystkim polecam, bo zdrowa i smaczna!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka