michal4666 02.12.07, 18:14 Witam! mam pytanko jak wyglądają czeskie drogi na tle naszych czy są lepsze czy porównywalne itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uyu Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 02.12.07, 18:56 Wedlug mnie nie ma porownania. Miesiac temu roznymi drogami przejechalam zygzakiem przez Czechy i moge stwierdzic, ze sa o wiele lepsze od polskich. Czesi jezdza o wiele bezpieczniej od polakow. W ciagu tygodnia zdarzylo mi sie spotkac trzech ktorzy wyprzedzali na ciaglej linii. Tylu samo ilu spotykam w Nowym Saczu w ciagu pol godziny. Oznakowania sa dobre ale trzeba przyzwyczaic sie do tego, ze tablice informujace o odleglosciach sa mniejsze. Radze przestrzegac ograniczen szybkosci, bo policjanci nie zartuja i mozna zaplacic. No i jadac noca przez lasy trzeba zwracac uwage na zwierzata. Na trasie z Czeskiej Lipy do Deczyna spotkalam az 6 sarenek ) Nie wiem jak innym ale mnie jezdzilo sie dobrze i bezpiecznie, a troche kilometrow juz przejechalam w roznych krajach i na roznych drogach. Odpowiedz Link
michal4666 Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 02.12.07, 20:24 no to pochwal sie opinia z innych dróg gdzie jeszcze byles i jakie sa? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 02.12.07, 20:31 uyu napisała: Zgadzam się z powyższym tekstem, ale bez tego zdania: Czesi jezdza o wiele bezpieczniej od polakow. Moim zdaniem jeżdżą gorzej, normą jest wymuszanie pierwszeństwa i wyprzedzanie na trzeciego. Prędkość faktycznie pilnują, bo mandaty drogie, ale nadrabiają to sobie nerwowymi manewrami Odpowiedz Link
mustafaalzaki Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 02.12.07, 21:09 ja sie nie zgodze z opinia iz sa lepsze, wogole bawia mnie takie komentarze, drogi w czechach na ogół wąskie z różną nawierzchnią michale są porównywalne do naszych lepsze napewno nie sa to samo tyczy sie dróg na słowacji do tego oznakowanie jest słabe a znaki mało czytelne czyli nic szczególnego Odpowiedz Link
piotrog Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 02.12.07, 21:41 Wg opinii Czechów, drogi i autostrady mają w opłakanym stanie. Zmieniają zdanie po wycieczce do Polski - wtedy zdają sobie sprawę że tak naprawdę mają duuuużo lepsze drogi niż my. Dużo nie jeździłem po Czechach, o ich autostradach nie można powiedzieć że są gładkie jak stół (no, miejscami są), ale SĄ. Polska zostaje w tym względzie wiele lat do tyłu. Co do oznakowania - po prostu jest inne, trzeba się do tego przyzwyczaić. Jeśli jedziesz tranzytem po dalnicach, to właściwie nie ma problemu, kierunek znajdziesz. Możesz mieć kłopoty w miastach, tutaj łatwo się zgubić. Ale czy łatwiej, niż w Polsce, to nie wiem. Odpowiedz Link
mustafaalzaki Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 03.12.07, 10:29 piotrog napisał: > Wg opinii Czechów, drogi i autostrady mają w opłakanym stanie. Zmieniają zdanie > po wycieczce do Polski - wtedy zdają sobie sprawę że tak naprawdę mają duuuużo > lepsze drogi niż my. > Dużo nie jeździłem po Czechach, o ich autostradach nie można powiedzieć że są > gładkie jak stół (no, miejscami są), ale SĄ. Polska zostaje w tym względzie > wiele lat do tyłu. > Co do oznakowania - po prostu jest inne, trzeba się do tego przyzwyczaić. Jeśli > jedziesz tranzytem po dalnicach, to właściwie nie ma problemu, kierunek > znajdziesz. Możesz mieć kłopoty w miastach, tutaj łatwo się zgubić. Ale czy > łatwiej, niż w Polsce, to nie wiem. Panie bajki pan opowiadasz Odpowiedz Link
kropkacom Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 03.12.07, 10:59 > Panie bajki pan opowiadasz A ja się zgadzam z przedmówcą. Przez Czechy podróż przebiegła nam płynnie a w Polsce płynność się skończyła. Zbieg okoliczności? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 02.12.07, 21:42 Na Słowacji drogi są takie jak w Polsce, ale w Czechach są lepsze. Mam na myśli brak dziur, brak łatania. Oznakowanie jest takie sobie, trzeba mieć mapę i nie liczyć na drogowskazy Odpowiedz Link
truten.zenobi jest dokładnie tak jak piszesz... 02.12.07, 23:13 przekraczasz ganicę i odrazu odczuwasz różnicę... zwykle droga odrazu jest szersza, mniej dziur,... trzeba się przyzwyczaić od ich znaków, a tak na marginesie: najciekawszą rzecz jaką spotkałem na drogach innych krajów, to łaty w niemczech. w zasadzie różnia się tylko odcieniem asfaltu - żadnych nierówności, nie robią się w miejscach połaczeń dziury... dosłownie nic, jakby to nie była wogóle łatana. Odpowiedz Link
uyu Re: jest dokładnie tak jak piszesz... 03.12.07, 01:28 wislok1 napisał: "Zgadzam się z powyższym tekstem, ale bez tego zdania: Czesi jezdza o wiele bezpieczniej od polakow. Moim zdaniem jeżdżą gorzej, normą jest wymuszanie pierwszeństwa i wyprzedzanie na trzeciego. Prędkość faktycznie pilnują, bo mandaty drogie, ale nadrabiają to sobie nerwowymi manewrami". wislok, jesli wyprzedzaja na trzeciego to jezdza jak anioly ) Niedawno pomiedzy Wloclawkiem a Toruniem, zjezdzajac z gory (czyli podwojna linia ciagla dla tych z naprzeciwka) znalazlam sie nos w nos z piecioma samochodami. Jechaly tyraliera! wislok, po przekroczeniu granicy odnioslam dokladnie takie samo wrazenie. Co do dziur i kolein, to malo tego, ze inni potrafia je umiejetnie latac, to jeszcze ich oznakowanie poziome (pasy, linie i wysepki) nie znika po miesiacu. Odpowiedz Link
wislok1 Re: jest dokładnie tak jak piszesz... 03.12.07, 20:01 Są różne obyczaje w różnych regionach Polski, na Śląsku ludzie jeżdżą ostrożnie i przestrzegają przepisów Odpowiedz Link
donawan Re: jest dokładnie tak jak piszesz... 03.12.07, 17:55 Widzę że nie rozumiesz polskiej technologii łatania dziur, łata się tak aby w następnym roku tez było co łatać. Faktycznie jakość usług naszych drogowców pozostawia wiele do życzenia ale w Polsce buduje i remontuje się coraz więcej, jakość nowych dróg to już inna bajka w porównaniu do z tymi drogami budowanymi za Gierka. Od 2008 Polska będzie największym placem budowy Europy, jeszcze sobie pośmigamy po dobrych polskich drogach. Odpowiedz Link
truten.zenobi Re: jest dokładnie tak jak piszesz... 04.12.07, 22:38 > Widzę że nie rozumiesz polskiej technologii łatania dziur bom człek prosty i mam takie infantylne oczekiwania np. nie chcę remontować zawieszenia co roku... co do nowych dróg to... nie jestem też aż takim optymistą.. np. we Wrocku znam marę takich ulic gdzie mniej więcej rok po wybudowaniu są koleiny i to całkiem spore.... Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 03.12.07, 20:08 Jak zwykle - drogi w Czechach cudowne, w Polsce beee... Dla malkontentow proponuje przejazd autostrada Katowice-Wroclaw (chociaz podobno w Polsce nie ma autostrad) oraz czeska autostrada na odcinku z Vyskova do Brna (innymi nie jechalem). Na czeskiej jechalem autobusem i do samego Brna sa "plyty", na ktorych Karosa jadaca 80 na godzine "podskakiwala" i nie dalo sie wytrzymac. Najlepsza jest autostrada Praga-Brno. Jeden wypadek i cala trasa zablokowana. Odpowiedz Link
mustafaalzaki Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 03.12.07, 20:18 No nareszcie jakaś normalna opinia, jeszcze raz podkreślam drogi w Czechach nic szczególnego, porównywalne naszymi. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 03.12.07, 20:40 Nic specjalnego w porównaniu do Niemiec, ale obiektywnie trzeba przyznać, że są niezłe. Najlepiej się jeździ w Niemczech Odpowiedz Link
donawan Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 03.12.07, 23:19 Śmiem twierdzić że nowe oddane odcinki np. A2 wizualnie są ładniejsze od niemieckich i do tego ciekawe i kolorowe mosty i wiadukty na naszych autostradach, w niemczech takich nie widziałem. Niemieckie autostrady tym wyprzedzają nasze ze po prostu są i to w dużych ilościach. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Pytanie o Drogi w Czechach ! 04.12.07, 00:40 W dawnej NRD też sporo ładnych nowych autostrad zbudowano. Ale faktem jest, że te nowe polskie złe nie są, pod warunkiem, że je w końcu zbudują. Odpowiedz Link
wislok1 Sieczu 03.12.07, 20:34 Jeździłem wiele razy z Wyszkowa do Brna i zawsze było OK. Fatalny był odcinek dwupasmówki za Frydkiem-Mistkiem w kierunku na Lipnik ( kilka kilometrów betonowych płyt ). Ale w porównaniu do KATASTROFALNEJ nawierzchni autostrady z Olszyny do okolic Bolesławca to i tak było niezłe. Na autostradzie dalej na Wrocław brak jest pasa awaryjnego ! A od Wrocławia na Katowice droga jest fajna, ale tak samo jak natrasie Praga-Brno - jeden wypadek i droga zablokowana Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Sieczu 03.12.07, 20:41 Do Olszyny jechałem ostatnio w 2002 roku i wtedy już było widać początki prac remontowych. Fakt - jechało się okropnie. Nie wiem jak jest teraz, ale powinni już sporą część wyremontować. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Sieczu 03.12.07, 20:58 Gotowy jest pas do granicy z Niemcami, od granicy jest kartoflisko Odpowiedz Link
michal4666 Drogi 03.12.07, 21:15 Czyli można uznać że drogi w Czechach są takie same jak w Polsce? a co do Słowacji to tak bywam tam często i drogi są śmiem nawet twierdzić że gorsze od naszych. Jeszcze jak już to zapytam się o Węgry i Rumunia bo nie byłem tam ani razu jak tam z drogami ?? Odpowiedz Link
wislok1 Taa 04.12.07, 00:47 Moim zdaniem nie można. Autostrad na km kwadratowy w Czechach jest więcej. Autostrada z Pragi do Rozvadova jest bardzo dobra, niedawno otwarto autostradę z Drezna do Czech, jest autostrada na Hradec Kralove. Mniej dziur, mniej łatania, to już pisałem. Minusy: DRAKOńSKIE mandaty, nerwowi kierowcy ( z powodu owych mandatów ), wąskie odcinki dróg w wielu wioskach Odpowiedz Link
uyu Re: Sieczu 03.12.07, 21:17 Jesli ktos lubi autostrady tzw. "betonowki" to polecam Belgie. Tam nie tylko glowa odpada, tak trzesie. Odpowiedz Link
donawan Re: Sieczu 03.12.07, 23:07 Heh jechałem przez Belgię, fakt ze ich autostrady są starej daty(aż tak źle się nie jechało) ale mają jedną fantastyczną rzecz, oświetlone w nocy autostrady, naprawdę duże udogodnienie w podróży.. Odpowiedz Link
l.e.a Re: Sieczu 03.12.07, 22:19 No właśnie Sieczu problem w tym,że ta utostrada dopiero co została wybudowana i to jest jedyna tego rodzaju , i budują ją Niemcy - nie Polacy. Albo robiona wg. technologii niemieckiej z tego co wiem, a jezdżę tą autostradą co 3 miesiące regularnie pokonując prawie 400km. A co z resztą kraju ? Odpowiedz Link