asiu-lenka
21.02.08, 10:36
Witam wszystkich.
Jestem młodą mężatką i matką rocznego chłopca. Oboje z mężem szukamy swojego miejsca na ziemi. Nie znamy Czeskiego.
Chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej o Czechach od ludzi, którzy tam mieszkają bądź mieszkali a także od tych, którzy mają zamiar tam pojechać. Podzielcie się z nami swoim doświadczeniem, bardzo proszę.
Mam dużo pytań…
Powiedzcie mi jak wygląda życie w tym kraju, jacy są ludzie, jak odbierają Polaków, jesteśmy tam mile widiani? Czy szybko przyswaja się ten język?
Czy łatwo znaleźć pracę, jakie jest przeciętne wynagrodzenie, czy da się za to wyżyć?
Jak wygląda założenie własnego biznesu w Czechach?
Czy łatwo znaleźć mieszkanie, czy wynajem jest drogi, i czy często można zostać oszukanym? Ile kosztuje kupno mieszkania dwupokojowego? Jak wygląda płacenie rachunków, czy tak samo jak w Polsce?
Jak drogie jest życie (żywność + media), co opłaca się kupić a co lepiej przywieźć ze sobą? Jakie artykuły są droższe a jakie tańsze niż w Polsce?
Jak wygląda szkolnictwo i jaki jest poziom nauczania? W jakim wieku można dziecko posłać do przedszkola? Czy trudno znaleźć nianię?
Jak wygląda opieka medyczna w tym kraju?
Czy są jakieś świadczenia na dziecko?
Jak wygląda życie w Czechach w porównaniu do życia w Polsce?
Bardzo chętnie poczytam o ciekawych sytuacjach i o tym co Was spotkało dobrego i złego w tym kraju.
Pozdrawiam.