Dodaj do ulubionych

charakterna jamniczka-ten typ tak ma?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 19:24
w moim domu zamieszkała jamniczka ,mamy ją od pażdziernika ,ale jak
zauważyłam charakterne to zwierzątko ...nawet moj 6 letni synek stwierdził
_Babciu w naszym domu rządzi pies?:)
czy takie są jamniczki -psiuńki?
Obserwuj wątek
    • Gość: krycha Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 00:19
      ?????????????????????????????????????????????????????
    • gazeg Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? 18.01.04, 02:10
      Gość portalu: krycha napisał(a):

> w moim domu zamieszkała jamniczka ,mamy ją od pażdziernika ,ale jak
      > zauważyłam charakterne to zwierzątko ...nawet moj 6 letni synek stwierdził
      > _Babciu w naszym domu rządzi pies?:)
      > czy takie są jamniczki -psiuńki?

Tak, mialem 3 jamniki - ale chlopaki. CZasem nawet zdarzylo im sie podgryzc
      mnie - mimo ze nigdy nie zostaly uderzone. Duzo szczekaja i wariuja jak zostaja
      same.
      • Gość: krycha Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 13:07
        moja jamniora to dziewucha-obrażalska, tolerujaca wylacznie meza....spiaca w
        ózku, potrafiąca pokazac zeby, akiedy trzeba i warcząca na cała rodzinę...nie
        wiem czy przechodzi gorszy okres ,bo gubi mleczaki ,ale zaczepna jest jak
        nigdy...gdy mojego meza nie ma w domu spi ,nie da się dotknąc nawet gdy widzi
        coś smacznego....natomiast po 15 zmienia się ...bo przeciez jej pan wrocił do
        domu więc można troszkę pozakrecac....daje mu ze soba wszystko robić...po
        spacerze umyć sie w wannie, wyczyścic uszy bez drapania i gryzienia.....co
        bedzxie dalej ja nie wiem:)
        • Gość: rab Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? IP: *.chello.pl 18.01.04, 19:22
          mam juz druga jamniorkę(obie gładkowłose)pierwsza której juz niestety nie ma
          była najcudowniejsza sunia na świeci-pieszczocha,bardzo karna,oddana.Ta obecna
          też piszczoszka ale z poszłuszeństwem u niej nienajlepiej,jest tak słodka ze
          wszystko jej wybaczamy.jamniki na początku próbuja dominować potem im to
          przechodzi dają ogromnie duzo miłośći ale i dużo wymagaja.To cudowne
          pieski.Pozdrawiam
    • Gość: Lenka Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? IP: *.chello.pl 18.01.04, 22:09
      Jamniki mają trudny charakter.Mają tendencję do dominacji.Wiele ludzi się
      nabiera na ich niewinny wygląd.
      Tymczasem te małe pieski potrafią owinąć sobie całą rodzinę wokół palca.
      • Gość: Asia Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? IP: 5.2.* / *.upc-c.chello.nl 18.01.04, 22:53
        Moj jamnik, ktory rozpoczal juz 16ty rok zycia, tez ma charakterek. Na
        zawolanie, to albo przyjdzie, albo nie, zalezy jak mu sie zachce. A niech
        pancia sama podchodzi jak cos chce. Nie lubi dzieci, nie lubi rano wstawac,
        oczywiscie spi w lozku.
        Jamnik mojej cioci, obrazalski niesamowicie. A oczka to ma takie, ze zawsze
        mozna z nich wyczytac jaki ma humor. Do tego niesamowity pieszczoch.
        Matka mojego psa byla nawet na polowaniu. ALe jak weszla z panem w wysoka trawe
        to sie trzymala zebami spodni zeby sie nie zgubic. Uwielbiala byc przebierana w
        ciuszki dziecinne, wozona w wozku, sypiala w lozeczku dla lalek.
        Kazdy z tych jamnikow ma inny charakterek. Na ogol sa wybredne, wygodnickie i
        pieszczotliwe. Nie bez znaczenia mowi sie ze to nie pies, to jamnik :)
    • goscia2 Re: charakterna jamniczka-ten typ tak ma? 19.01.04, 07:03
      ja to kiedys zostalam chyba nabrana. Chcialam kupic jamnika miniaturowego - a
      moj wyrosl do 7 kg.

Jak to wkoncu jest z tymi rozmiarami - gdzie mozna nabyc takie najmniejsze
      jakie istnieje jamniki? I jaka jest ich wlasciwa nazwa?
      • Gość: rab odp.dla goscia2 IP: *.chello.pl 19.01.04, 08:10
        jamniki występyją w 3 rozmiarach:miniaturki innaczej karłowate,standart i duże
        moja obecna jamniczka jest miniaturką charaterystyczne jest w niej to ze jest
        bardzo drobna(podobno te nie maja tendencji do tycia-oczywiście jesli sie nie
        przedobrza z jedzonkiem a one sa zawsze głodne).Gdzie kupić-jeśli chcesz miec
        pewnosć to z hodowli a jesli bez rodowodu to obejrzyj dobrze matkę jak
        miniaturka to kup -w ostatecznosci jesli ojciec duzy wyjdzie
        standart.Pozdrawiam
        • Gość: krycha Re: odp.dla goscia2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:12
          a jak jest ztym jedzeniem?..masz racje moja jamnisia jest wiecznie
          nienajedzona,,,woli jesc z reki niż z własnej miski....
          a teraz gubi zęby i zachowuje się jak dziecko...kupkuje...a ja sprzatam po
          cąłym domu
          to moj pierwszy pies....wiec powiedzcie jaką trzymacie dietę...by za duzo nie
          przytyły?.....jak i kiedy bedzie pierwsza cieczka ...czy to masakra w domu?
          pozdrawiam moja Tinka przyszła na swiat 8 sierpnia ....więc co sie zdarzy do
          lata uprzedzcie,bym nie reagowała nerwowo
          dzieki za wszelkie wypowiedzi
          pozdrawiam
          :)
          • Gość: rab Re: odp.dla goscia2 IP: *.chello.pl 20.01.04, 11:32
            pisałam juz na tym forum parokrotnie na temat jamniorków(mam teraz 2-gą)jesli
            moje uwagi ci sie przydadza będzie mi miło.JEDZENIE-błagam cie pilnuj zeby nie
            przytyła,ona bedzie wiecznie głodna(nie bez kozery mówi sie ze jamniki to
            odkurzacze-pochłaniaja wszystko)dawaj połowe,nie miej litości.podkreślam tak
            bardzo to jedzenie bo nigdy sobie nie wybacze ze przyczyniłam się do smierci
            mojej Smerfetki,nie mogłam oprzec się błagalnemu spojrzeniu i pomimo dobrych
            rad i ostrzezeń dawałam ostatni kęs-efekt tusza a potem ciężka dyskopatia-
            paraliż pomimo walki o jej zdrowie świetnego lekarza,laserów i cudów trzeba
            było pozwolić jej umrzeć skracajac jej męki(przepraszam że o tym piszę ale
            może dzieki temu unikniesz mojego błedu)dawaj raz dziennie,niech nie pojada
            ajesli tylko zobaczysz ze jest okrągła kup suchą odchudzającą karme(jest na
            wagę sprawdziłam naprawde bardzo pomaga)lepiej w porę zareagowac jak ja
            utuczysz nie odchudzisz nie dasz rady-ja robie tak teraz przy mojej drugiej
            jamniczce,zmuszam ja do ruchu(nie zabardzo lubią biegac).Naprawdę na to
            uczulam,pamiętaj ze po cieczce ma prawo(ale nie musi)utyć.Cieczka jest róznie
            zaleznie od suki(pierwsza 6-10-ty miesiąc życia)jamniki śpią w łóżku czy tego
            chcemy czy nie a wieć brudza pośćiel dlatego przeznaczyłam na ten "brudny
            okres"2 gorsze zmiany.Cieczka trwa długo i trzeba suni pilnować,zreszta tez
            jest rózna,moja Smerfetka miała taka ze na 2-3 tyg.wczesniej psy w
            okolicyjuzrobiły raban Szirka przechodzi ja bez zainteresowania ze strony psów
            (przynajmniej na razie ma dopiero 3 lata)po cieczce ma prawo mieć(nie musi ale
            to częste u jamniczek)urojoną ciążę,powiekszone sutki obwisły brzuszek,moze
            nosić zabawki itd.na sutki i brzuch sprawdzony jest okład z sody oczyszczanej-
            szybko wchłania.Nie wiem czy pomogłam wiem jedno Tina da ci naprawdę duzo
            szczęścia nie bez powodu mówi sie ze psy dzielimy na psy i jamniki bo "jamnik
            góra chociaz dołem"mam w domu jeszcze shit-su ale pomimo ze tez bardzo kochana
            to jednak..........Pozdrawiam
        • Gość: BJ Re: odp.dla goscia2 IP: *.pl 21.01.04, 08:51
          to się nazywa trochę inaczej:
          - standardy ( jak mówisz duże)
          - miniatury ( znacznie mniejsze)
          - królicze ( najmniejsze)
          Piszę z pracy i nie mam pod ręką ich wagi i rozmiarów. Sama miałam hodowlę
          jamników szorstkowłosych miniaturowych. Jamnik bardzo różnią się między sobą.
          Gładkowłose są szczególnie szczekliwe natomiast szczotki( czyli szorstkowłose)
          już takie nie są ale ogólnie rzecz biorąc jamnik to charakter.
          Piszę że miałam hodowlę ale w czasie przeszłym - obecnie mam 3 szt ( 2 pieski i
          jedna sunia)- wszystkie są urocze i tak pięknie rozpuszczone, śpią z nami w
          łóżku, przychodzą kiedy chcą i wiedzą komu pokazać zęby ( synowi bo się z nimi
          drażni) , do kogo uciekać w potrzebie ( do mnie bo nigdy na nich mnie
          nakrzyczę) , od kogo wyprosić dodatkowy spacer ( od mojej mamy ). Jamniki są
          wspaniałe co tu dłużej gadać.
          Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka